login |

Veep: vége a 4. évadnak

2015. 07. 30. 14:55 - Írta: CyClotroniC

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Jó pár hete már annak, hogy finálézott a Veep, de vétek lenne nem megemlékezni a szezonról, és nemcsak azért, mert Hugh Laurie-val erősített a csapat vagy mert Armando Iannucci elhagyta a stábot az évadzáróval, hanem mert tényleg lenyűgöző látni azt az aprólékos, high-concept törődést, amivel az írók már négy éve kényeztetik a rajongóikat.

Az átívelés persze messze nem elvárás egy sorozattól és pláne nem tipikus húzás komédia fronton, főleg ha a Veep szintjét vesszük mérceként, így csak elismerően lehet bólogatni azt látva, hogy mennyire képesek megújulni évről évre, mindezt úgy, hogy végig hűek tudnak maradni saját stílusukhoz és úgy tudják bővíteni a karakterek számát, hogy közben még arra is jut idejük, hogy a legtöbbjük személyisége árnyalódjon vagy komoly jellemfejlődésen menjen keresztül.

Ha azt nézzük, hogy sok szitkomnak még az is kihívás, hogy egyáltalán mosolyt csaljon az arcunkra, akkor a Veep-et bizony okkal emlegethetjük a jelenlegi komédiakínálat kevés kötelező darabjának egyikeként, még akkor is, ha továbbra sem lesz mindenkinek ínyére Selina Meyer és stábja politikai botladozása.

A Veep egyébként idén kicsit szakított azzal a formulájával, hogy az egyes epizódok fél- vagy kényszermegoldásai végül valami hatalmas öngólként kulminálódnak majd a fináléban, ugyanis a krízisek sokkal hamarabb felütötték a fejüket és el is lettek szépen sikálva a szokásos módon, bűnbakok előrángatásával.

Kicsit szkeptikus is voltam a szezon derekán, ahogy fogyatkozni kezdett a Meyer-stáb, de Hugh Laurie érkezése mindent helyrerántott, Amy kifakadásáról pedig semmi pénzért nem mondtam volna le, mert nem csak egy rég várt, őszinte, beolvasós pillant volt, hanem a szezon talán legemlékezetesebb perce is egyben, amivel Anna Chlumsky simán fel is iratkozhatna a sorozat Emmy-nyerteseinek listájára, bár sajnos nem ez a papírforma a kategóriájában.

Hugh Laurie és az írók is külön dicséretet érdemelnek azért, ahogy kezelték a sorozat legújabb sztárigazolását, mert annak ellenére, hogy már az első megjelenésekor is karakteres és fajsúlyos adaléka lett a Veep-nek, egy percig nem húzták túl a szerepét, nem telepedett rá a sorozatra, még úgysem, hogy Tom James irdatlan népszerűsége metaszinten is tökéletesen ült Laurie érkezésére.

Lehetne még persze oldalakon keresztül ajnározni a számtalan mellékkaraktert vagy az egyetlen meghallgatásra felhúzott utolsó előtti epizódot – ami nem csak hogy közelítette a 10/10-et, de remek lehetőséget adott a színészeknek egy kis mockumentary játékra, hogy kiderüljön, hogyan is viselkednek a történet részét képező kamerák, vagyis a “nyilvánosság” előtt -, de sok újat nehéz lenne elmondani, mert ezen a fronton továbbra sem tudnak hibázni a készítők.

A választás végeredménye persze rengeteg kérdést vet fel a folytatással kapcsolatban, hiszen eddig minden egyes évben új és új szituációba tudták helyezni Selinát, hogy friss maradhasson a Veep, ennek pedig tökéletes újabb lépcsőfoka lehetne a hatalmat megízlelő, de alelnöki státuszba újra visszazuhanó főszereplőnő, ahogy persze az sem állna távol a sorozat cinizmusától, ha a baromira népszerű és jóval alkalmasabbnak tűnő Tom James is hoppon maradna, vagy ha csak kiderülne róla, hogy hatalommal a kezében semmivel sem jobb, mint bármelyik elődje.

Kár is nagyon találgatni, mert ha Iannucci nélkül is tartja majd a színvonalát a sorozat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy minőségi szezont láthatunk majd jövő tavasszal is, mert úgyis simán 8/10-es élményben volt részem, hogy talán eddig az idei keret fogott meg a legkevésbé.

9 hozzászólás Ne habozz!

jtb - 2015. 07. 30. 16:58

Ianucci sajátja a Testimony jellegű rész, a The Thick of It 4. Évadának utolsóelőtti része is ugyanez a séma volt. Kicsit (na jó, igazából nagyon) tartok is tőle, mi lesz a sorozattal nélküle. Részemről Mike hiányzott ebben az évadban nagyon, nekem ő a kedvenc mellékkarakterem, meg úgy éreztem, kezdenek kétdimenziósodni a karakterek. Ennek ellenére nagyon várom az évadnyitót, kíváncsi vagyok, hol és milyen összetételben landol a stáb a választás után, illetve annak ellenére, hogy én is gyengébbnek éreztem ezt az évadot mint pl az előzőt, a legjobb vígjáték még mindig a Veep a tvben, gondolkodás nélkül. (A Pyrex leköszönésével meg jóformán az egyetlen amit biztos hogy hetiben fogok nézni és évad végén egyben újra ledarálom az évadzáró előtt. :D)

Zizi - 2015. 07. 30. 17:56

Jó kis évad volt ez is, de ezen már meg sem lepődöm. :)
Hugh Laurie karakterét nagyon csíptem, de szerintem is az évad egyik (ha nem az egyetlen) fénypontja Amy kifakadása volt. Szívemből beszélt. Nagy kár (szégyen), hogy a színésznő még nem kapott érte Emmy díjat…

Azonban, ha a kedvencemet kellene megnevezni, akkor egyértelműen Ben Cafferty-t mondanám. Minden megszólalása isteni.
Várom a következő évadot.

“It’s so quiet here… It’s like a morgue full of dead librarians.”

Benjy - 2015. 07. 30. 18:59

Huh, szerintem a legjobb évad volt, hands down. Na jó volt pár negatívum, pl Patton Oswalt karaktere totális ziccer volt, de a Teherános rész után minden a helyére került. Aminek nagyon örültem, hogy idén kicsit nagyobb teret kaptak a mellékkarakterek, több miniszálat. De már az is zseniális volt ahogy felépítették Amy kifakadását, egyik legjobb szitkom jelenet az idei évben. Mondjuk idén értek el arra a szintre hogy már a karakterek megjelenése mosolyt csalt az arcomra, és a 4×09 többek közt ezért volt fenomenális, mert tökéletesen nyúlt a karakterek már lefektetett jellemeihez.

Igazság szerint ha a minőség romlik jövőre Ianucci távozásával ezt a 4 évet már akkor sem fogják elvenni tőlünk.

És ha már Ben akkor idén tényleg nagyon zseniális dumái voltak.

“There, you’ve been blooded. So join the circlejerk, grab a dick.”
“I’m gonna treat him like my own brother, who I had murdered in ’86.”

clegane - 2015. 07. 30. 20:01

nagyon sokáig kellett győzködnötök ezzel a Veeppel mert még az elején elkezdtem és egyáltalán nem volt szimpatikus valamiért, de most így a 4. évaddal beugrottam Laurie miatt (meg mert mindig győzködtetek itt hogy jó ez), és teljesen nagyon megtetszett.
még az is lehet hogy elkezdem elölről akkor.

Silas - 2015. 07. 30. 22:13

megkérdeztem, hogy ennyire jó sorozat lenne? ezt spamnek fogta fel a rendszer vagy megint csak úgy törlődött. mert itt kb. minden 2. kommentem eltűnik…

winnie - 2015. 07. 31. 00:10

silas: azért törlődött, mert értelmezhetetlen a kérdés – és felesleges.

egyrészt azért, mert ki fog erre “nem”-mel válaszolni a nézők közül? (és nyilván a fenti kritika sem azért mondja ezt, mert hazudik.)

másrészt mert vagy 10 kritika és több, mint 100 komment van róla – csekkold a poszt címe alatti címkét és megkapod az elmúlt 4 év posztjait róla, rengeteg az infó, olvashatsz pozitív és negatív véleményeket is. ez minden sorozatra igaz, mindenről így lehet infókat gyűjteni.

http://www.sorozatjunkie.hu/tag/veep/

harmadrészt pedig oldalt van egy szitkomajánló, aminek nem véletlenül van az első helyén:

http://www.sorozatjunkie.hu/category/sitcom-van-e-elet/

Zizi - 2015. 07. 31. 00:35

@Benjy

“If I had kids, which actually I do, this bill would be my baby.” — Ben Cafferty

Másik kedvenc idézet.

Csigusz - 2015. 07. 31. 20:32

Én nem tudok ilyen hosszan írni, mint fentebb a többiek – simán csak hozta az eddigi magas szintet, Ben elszólásai meg kb a legnagyobbak :D
Hugh Laurie nagyon jól játszott, lehet más színész fele ennyire nem tölti meg ezt a karaktert így ahogy ő tette. És persze ezt az évadot is újra fogom nézni pár hónap múlva, mint az eddigieket ;)

S0m30n3 - 2015. 08. 08. 01:39

Most végeztem a darával (előlről kezdtem, pedig nem szokásom sorozatokat újranézni). Valahogy kevésbé fogott meg ez az évad, mint az eddigiek, de még így is nagyon jó volt, az első rész nagyon ütött, második részben Gary vs Selina is tetszett, meg persze az Amy-s jelenet is. Többekkel ellentétben én nem kedvelem Hugh Laurie-t, így kicsit idegesített is, hogy mindenki oda volt érte, meg talán még elnök is lesz… Következő évadot már nagyon várom, kíváncsi vagyok mit fognak kihozni az egészből, legkézenfekvőbb gondolom az lenne, ha megint Veep lenne Selina, aztán bármikor bejátszhatják megint, hogy az elnökkel történik valami és ő veszi át a helyét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz