login |

Penn & Teller: Fool Us: kezdett a 2. évad

2015. 07. 31. 19:57 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika, vetélkedő,

Azért nem semmi, hogy majdnem 4 évvel az első szezon után folytatódott a Penn & Teller: Fool Us, aminek az első szezonjáról itt írtam, s bár most nem olvasom el, hogy pontosan mit, szerintem szóról-szóra mindent bemásolhatnék ide is. (Természetesen ehhez a szezonhoz nem kell látni a korábbit, ez nem az a műfaj.)

Az elmúlt években azt vettem észre magamon, hogy egyre nehezebben szánom rá magam az olyan heti dolgok nézésére, amik nem fikciók, vagyis normál sorozatok. Mintha csak bebeszéltem volna magamnak, hogy egy vetélkedő vagy más műfaj nem tudna lekötni. Az általam 10/10-es tartott Shark Tank-kel is folyton lemaradtam, de a Penn & Teller: Fool Us-t is csak a 2×04 után kezdtem el. Utána persze rögtön le is szaladt a négy rész, mert rádöbbentem, hogy még mindig rettenetesen élvezem ezt a sorozatot.

A 2011-es, angol gyártású bűvészes szériát tavaly vette meg a CW és aratott vele meglepő sikert nyáron. (Elég WTF, hogy két bűvészes műsorral, ezzel, meg a Masters of Illusion-nel taroltak.) Ennek köszönhetően pedig berendelték a második szezont, mely során a koncepció nem változott: minden részben általában 4 bűvész mutat be egy-egy produkciót, általában egyetlen trükköt, s teszik mindezt azzal a céllal, hogy “átverjék” a Penn & Teller-duót, vagyis olyasmit adjanak elő, aminek nyitjára nem jön rá a két veterán.

Ennyi az egész, pofonegyszerű, valójában az átveréses csavar is csak színt visz az egészbe, alapvetően a Penn & Teller: Fool Us arról szól, hogy részenként 4 illuzionista/mágus/mentalista prezentálásában megnézhetjük, hogyan is áll manapság a színpadi bűvészet, hiszen itt muszáj valami újat produkálnia a bűvészeknek. A nagy kérdés csak az, hogy ez mégis ki a francot érdekel?

Például engem, hiszen mindig is nagy fanatikusa voltam bűvészeknek – nézőként. Fogyasztottam mindent, amit láttam tévében, neten és színpadon (olykor megfordultak Magyarországon jó nevek), így mondhatni természetes is, hogy bejött a Penn & Teller: Fool Us, ami kis mértékben a trükkök megoldásaira is koncentrál, de persze nem leleplező módon.

Megjegyzem engem a “Mi a megoldás?”-aspektus sosem izgatott komolyabban (illetve agyalni jó, de utánanézni nem jutna eszembe), de már csak azért is néztem nagy szemekkel ezt a műsort, mert manapság, a net korában nincsenek titkok, és újat sem egyszerű mutatni – le a kalappal azok előtt, akik mégis magas szinten művelik a műfajt és képzik, illetve megújítják magukat. (Beszédes volt, hogy az egyik epizódban Penn & Teller csak azért tudott “valakit megfejteni”, mert pár héttel korábban látták őt a neten. És akkor ugyan nem jöttek rá, de azóta kikombinálták a megoldást, így másodjára már nem okozott gondot nekik a trükk olvasása.

A műsor egyik legnagyobb tanulsága számomra az, hogy a street magic korában a tévében kissé avíttasnak ható színpadi bűvészet igenis életképes, és ehhez tényleg csak szórakoztatás és kreatív színpadi jelenlét kell (ld. Penn & Teller ezért zseniális, egyszer meg kell néznek őket élőben). És még az is bebizonyosodott, hogy a close up-műfajban, valamint a “szimpla” kártyatrükkök terén is lehet újat produkálni.

Szóval jó látni, hogy nem csak a random tehetségkutatóknak, meg a szinte csak a szakma által észlelt világversenyeken van lehetősége a tehetséges bűvészeknek ismertségre szert tenni. És ez még akkor is igaz, ha az eddig látott produkciók közül azért nem mindegyik nyűgözött le. De legalább sokszínű a prezentáció, hiszen volt itt az említett kártyás fazon mellett, humoros előadás, horrorba hajló, mentalista kunszt, digitális és páros mutatvány is.

Nem osztályzom a Penn & Teller: Fool Us-t, mert nincs értelme – vagy képzeljetek ide egy 10/10-et, mert számomra hibátlan szórakozás. Már eleve a koncepció is elég lenne, de az eddigi részek során a legtöbb produkció lekötött. És nagyon fontos, hogy nem a trükk, hanem az előadásmód az, ami a sikert hozza.

(Mert valljuk meg, a trükkök egy része ismert, bizonyos változatukat már mindenki látta. És ennek kapcsán volt érdekes, hogy többször is olyanok verték át Penn & Teller-t, akik valami tipikusat mutattak, de belevittek valami csavart (ld. a széttépett újságos csávó). Igaz, olyan is akadt, aki szó szerint átverte őket, mert tettek egy elterelő mozdulatot, de másképp csinálták a trükköt, Penn & Teller pedig rámozdult a kamura – ez…, nem tudom, szóval nem volt annyira korrekt.)

Az eddigi 4 epizód fellépőinek listája – nyilván akadnak ismert nevek, YouTube-hírességek, bár én csak a “digitális mágusra” kerestem rá:

  • 2×01: Jon Armstrong, Xavier, Greg Dow (The Shocker), Steven Brundage
  • 2×02: Leon & Romy, Mike Hammer, Shin Lim (ez a srác, a klasszikus trükk ellenére zseniálisan jó volt – pár hete világbajnokságot is nyert kártyás kategóriában), Peter Boie
  • 2×03: Brian Brushwood, Simon Pierro, Handsome Jack, Kyle Knight & Mistie
  • 2×04: Austin Janik, Amazing Allison, Mac King, Norman Ng.

(Azért meg külön jár a plusz pont, hogy a részek végén általában Penn & Teller is produkálja magát. Ők konstans zseniálisak.)

14 hozzászólás Ne habozz!

prof.zoltan - 2015. 07. 31. 20:17

Nagyon jó írás, annyira, hogy kedvet is kaptam hozzá, úgyhogy este ez lesz a program! :)

Köszi!

Majd leírom nekem hogy tetszett. (én is nagyon szeretem a bűvészetet, mentalizmust…)

CyClotroniC - 2015. 07. 31. 20:42

Shin Lim magasan a kedvencem volt nekem is, egyébként az egyik legjobb reality. Nem nagy extra, de Penn & Teller szórakoztató, a bűvészetet imádom, és szerintem egyenesen kötelező azoknak, akik szintén így vannak vele.

Amúgy baromi érdekes ismerős arcokat látni a próbálkozók között, pl követem a ScamSchool bártrükkös YouTube csatornát, amit Brushwood csinál, így őt ismertem. Nála külön érdekes volt, hogy a trükkjének két részletét már láttam elmagyarázva a csatornáján, pusztán metódusként, és ilyenkor mindig lenyűgöző látni, hogy apró mozdulatokat és trükköket hogyan szőnek össze egy showvá vagy sztorivá a jobb jelentkezők.

Mert hát sajnos akad a műsornak árnyoldala is. Shin Lim külön kategória volt, de őt leszámítva azért értékeltem jobban a Brushwood vagy Mac King showját, mert ők tényleg szórakoztatni akartak, nem arra mentek rá, hogy átverjék Telleréket, hiába ez a műsor lényege.

Sajnos ugyanis a szabály ott megy át öngólba, amikor olyanok “nyernek”, mint Leon & Romy, akik toronymagasan a legszánalmasabb előadást nyújtották az összes közül, de bedobtak egy olyan gerinctelen red herringet, amire én is azonnal megoldásként tekintettem, pusztán azért, hogy azzal félrevigyék Tellerék tippjét. Mert hát ugye nem az lenne a lényeg, hogy látványosan megcsinálok valamit, ami akár a trükk is lehetne, de egy B-verzióval csinálom valójában. Pont az ilyenek miatt kéne átértelmezni a szabályt úgy, hogy az számít “fool”-nak, amikor Pennék halvány lila fingjuk sincs arról, hogy hogyan lehetne megcsinálni a trükköt. Onnantól, hogy mondanak valamit, ahogy akár lehetett is volna, onnantól bukónak kéne lennie a előadónak.

Egyébként az még az érdekes a műsorban, hogy 1-2 epizód alatt hogy rááll az ember agya az egészre. Én például winnievel ellentétben a show élvezete mellett mindig próbálom magam is lebuktatni a fellépőket és úgy 60-70%-ban sikerül is. Nem azért mert látom a mozdulatot, csak tudom, hogy hogyan lehetett, de részemről éppen ez a “nyomozósdi” a műsor egyik varázsa.

Pontszámot tényleg baromira nehéz ráaggatni, de jelenleg alig nézek sorozatot hétről hétre sajnos, erre viszont mindig szakítok időt.

lalakov - 2015. 07. 31. 20:52

Ez az első reality-m. Nem gondoltam, hogy valaha ilyet fogok nézni, de ez nagyon bejött. Mondjuk amikor egymás után megnéztem az első három részt, az kicsit sok volt, de hetente… Már tűkön ültem mikor jön az új rész.

Egy dolog viszont meglepett.
SPOILER ON
A 4. részben a műsorvezető káromkodása. Én jót nevettem rajta, de ő kiakadt. Ez normális az amerikai tv-ben?
SPOILER OFF

prof.zoltan - 2015. 07. 31. 21:06

Tudtok mondani még pár ilyet YouTube csatonát, mint pl. amit CyClotroniC említett? Abba is belenéztem, elég volt pár másodperc és már fel is iratkoztam! Ráadásul van egy csomó rész, amit nem láttam, ez királyság! :D

Szóval ha tudtok ilyen vagy ehhez hasonló csatornákat, azokat ne legyetek restek leírni! ;)

nfsu17 - 2015. 07. 31. 21:24

Várom már mikor jön hozzánk szinkronnal, az eddigi részek is jók voltak, csak kevés volt.
Meg már volt vagy 1-2 éve is, mikor tévében ment nálunk.

Thomas - 2015. 07. 31. 23:48

Én meg úgy vagyok ezzel az egész bűvészesdivel, hogy igazán csak a megoldás leleplezése érdekel, maga a show-t nem is igazán tudom élvezni. Ha egyértelműen rájövök a megoldásra, akkor csak legyintek, hogy de gagyi volt, ha nem jövök rá, vagy nem egyértelmű, az meg csak felidegesít, és képes vagyok kikockázni (az milyen dühítő, amikor a kritikus pillanatoknál elkapják a kamerát…), és ha még az sem segít, utánaolvasni, mert nem hagy nyugodni:) Szóval nem, én már egyáltalán nem szeretem a bűvészeket az America’s Got Talentben sem, valahogy már az egész műfajt nem tudom élvezni, ha rájövök azért, ha nem jövök rá, akkor meg azért:) Tudom, ez biztos csak az én kattanásom, de emlékszem, hogy már gyerekként is csak a megoldás érdekelt, és mindenkit arról faggattam, hogy csinálta David Copperfield ezt meg azt a műsoraiban:D

winnie - 2015. 08. 01. 00:05

természetesen én sem vagyok totál apatikus, a megoldás engem is mindig “érdekel”, de csak addig a szintig, hogy megpróbálok rájönni és nem sikerül:) hiszen tudom, hogy ha megnézem, akkor lehet, hogy ezt a műsort is kevésbé élvezném.

Thomas - 2015. 08. 01. 00:25

Ez a baj velem, ezért nem tudom élvezni. A bűvészet lényege tényleg az átverés, engem meg bosszant, ha átvernek, és még csak arra sem jövök rá, hogyan:)

Thomas - 2015. 08. 01. 00:33

Néha azért előfordul, hogy mégis lenyűgöz egy bűvésztrükk, pl. amit Mat Franco csinált tavaly az AGT-ben, amikor Mel B telefonját a felvágott üléspárnából vette elő. Azóta sem jöttem rá, hogyan csinálta, de a fejemben motoszkál, nem hagy nyugodni:) És ha nem találok rá értelmes magyarázatot, akkor csak arra tudok gondolni, hogy persze, biztos Mel B is be volt avatva, hogy mondja azt, hogy az az ő telefonja, de így meg megint semmi értelme az egésznek, ha még a zsűritagokban sem bízhat az ember, hogy nem hazudnak a képébe:)

sala - 2015. 08. 01. 07:38

Talán annyi a változás az előző szezonhoz képest, hogy most mintha kissé több lenne a túlzottan harsány, ripacs bűvész.

A szabályrendszer hibája látszott már az első szezonban is. Mondjuk mivel nem pénzt nyernek, hanem fellépési lehetőséget, szerintem túl sokan nem nyernek azzal azzal a Leon és Romy félék, hogy egy rettentően unalmas és rossz trükkel becsapják Pennt és Tellert.

dragon1986 - 2015. 08. 01. 08:13

Romyek a mostani AGT-ben is szerepeltek.

Hörcsögös trükk jó volt.

korum - 2015. 08. 01. 09:30

Na meg aki jó, azt viszik Vegasba akkor is, ha nem nyert, pl. Piffet az elmúlt évadból.
Akinek egyébként az oroszoknál ellopták az egész előadását banánostul, mindenestül :) https://www.youtube.com/watch?v=yNbjlJFDM00

crashland - 2015. 08. 01. 11:09

En is rendkivul orulok, hogy folytattak, imadtam 2011-ben, es most is, mint hobbi magician :)

dragon1986 - 2015. 08. 01. 14:35

korum – 2015. 08. 01. 09:30

ez nagyon durva, AGT ő volt a kedvencem, na lehet perelni :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz