login |

Klasszikusok: Curb Your Enthusiasm – írta 20legendd

2015. 08. 01. 20:30 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika,

Ahogy itt is nem olyan rég bebizonyosodott, a többségnek van olyan vígjátéksorozata, amiről úgy érzi, akár a végtelenségig tudná nézni. Akár annak ellenére is, hogy az már kicsit önismétlésbe fordult, kiszámítható vált. Nálam ez lenne, a korábban a Seinfeld-et is jegyző Larry David saját sorozata, a Curb Your Enthusiasm.

Nem tudom mennyire illik rá a “klasszikus” címke, mondván hogy a mai napig leadott utolsó epizódokat alig pár éve, 2011 őszén tűzte képernyőre az HBO. Ha viszont arra gondolunk, hogy a sorozat alapötlete már 1999-ben megszületett, majd egy évvel később el is startolt a végleges formátumában, akkor azt hiszem, mégiscsak beszélhetünk róla úgy, mint egy igazi tévés úttörőről, ami a The Larry Sanders Show leköszönése után hosszú évekre biztosította a prémium csatorna remeklését komédiák terén is.

I had a wonderful childhood, which is tough because it’s hard to adjust to a miserable adulthood.

A 2011-es dátum azonban azt is jelenti ugyebár, hogy immáron 4 év telt el friss Curb Your Enthusiasm nélkül, így pedig adódik a kérdés: mi a helyzet jelenleg a sorozattal? Nos, a helyzet az, hogy az HBO részéről 8 évad után sem érkezett, és ha minden igaz, nem is fog érkezni hivatalos kasza, amíg maga Larry David végleg azt nem mondja, elég volt. Ritkán fordul elő hasonló, hogy ilyen döntésben jóformán szabadkezet adnak a készítőnek, de talán ez is árulkodó lehet atekintetben, hogy az HBO-családnak egy mennyire megbecsült tagjáról beszélünk.

Szóval minden Larry Daviden múlik, hogy akarja-e folytatni a sorozatot, és ha igen, akkor mikor. Sajnos azonban a legutóbbi hírek e felől nem túl rózsásak, ugyanis tavaly decemberben felszólalt az érintett ez ügyben és különbféle okokra hivatkozva azt mondta, “nem zárja ki egyértelműen a folytatás lehetőségét, de 15%-nál többet nem is mer rá adni”. Így könnyen lehet, hogy ez az írás már nem lesz a sorozat számára több egy halotti beszédnél, de ebben az esetben megpróbálok méltó emléket állítani a Curb Your Enthusiasm előtt.

Nem nehéz kitalálni az eddigiekből sem, hogy gyakorlatilag a sorozat atyaúristene, teste-lelke, Alfája és Omegája Larry David, amit nemcsak a háttérmunkálatok kapcsán kell szó szerint értelmezni, hanem magán a képernyőn is. Hiszen a történetek középpontjában is az a személy áll, aki korábban már történelmet írt a Seinfelddel és ha úgy tetszik, most nyugdíjas mindennapjait tölti a napfényes Los Angelesben, feleségével együtt, de gyerek nélkül.

I always think of nice things but I never act on them.

Valljuk be, a Curb Your Enthusiasm csak a sztori alapján egy kicsit sem hangzik egy kiemelkedő, különleges ötletnek. Már-már olyan Seinfeldesen “semmilyenek” az alapok. A kérdés még mindig megválaszolatlan: ki is valójában Larry David?

David humorista körökben egy meglehetősen megbecsült alaknak számít. Ez annyiból is megállapítható, hogy a munkássága többek között olyan neveknek nyújtott inspirációt, mint Louis CK, vagy Ricky Gervais. De hosszasan lehetne sorolni azokat a sorozatokat, amik ilyen-olyan formában a hátukon hordozzák az ő kézjegyét. És most olyanokra gondolok itt, mint az It’s Always Sunny In Philadelphia, a 30 Rock, vagy éppen az Arrested Development.

Minden elismerés és siker ellenére Larry David megmaradt egy roppant egyszerű természetnek, akiről ránézésre meg sem tudnánk állapítani, hogy a Seinfelddel egész életére hülyére kereste magát és tulajdonképpen bármit megtehet. Nagy hibája azonban az, hogy nem érti az embereket, és valójában ő maga is egy kiállhatatlan személy hosszútávon, így pedig rendre “szociális öngyilkosságokat” követ el. A ravasz lehet egy banális félreértés, egy rosszkor elsütött vicc, Larry kisebbségi komplexusa, vagy egy kétes értelmű mondat és már robban is a bomba.

Nem túlzás kijelenteni, hogy Larry minden epizódban komoly veszekedésekbe keveredik, legyen szó a feleségéről, baráti köréről, de ha éppen arról van szó, egy idegennel is bármelyik pillanatban össze tud kapni, lényegében akármilyen apróságon. Magyarul, Larry úgy lesz minden alkalommal seggfej, hogy alapvetően nem mondhatnánk azt, hogy a rossz szándék vezérli.

I tolerate lactose like I tolerate people.

Saját kérdésemet megválaszolva, ez lenne Larry David és ez a sorozat fő mozgatórugója is egyben. Persze, időközben már többen lenyilatkozták, hogy bármennyire is természetesnek hat Larry alakítása, valójában csak saját maga elé állított görbe tükröt a Curb Your Enthusiasm-ben.

A sorozat egyébként nem dolgozik nagy szereplőgárdával. Larry mellett állandó szereplőnek csak a már megemlített feleséget alakító Cheryl Hynes mondható, valamint a Greene házaspár, melynek férfi tagja (Jeff Garlin) Larry menedzsere, a női tagja (Susie Essman) pedig a valóságos nemezise főhősünknek. A kettejük folyamatos csatározására írták azt, hogy Tom és Jerry óta nem volt a tévében ennyire megférhetetlen páros, ami végeredményben meglepően találó erre a nem mindennapi, de annál fergetegesebb viszonyra.

A visszatérő mellékszereplő gárdát szinte egy az egyben Larry baráti köre adja, amelyben ugyanúgy megtalálhatóak kitalált karakterek, mint valós személyek, így például Ted Danson, vagy Ricard Lewis. Azonban HBO-s sorozatról beszélünk, így természetesen egy, vagy akár több epizód erejéig feltűnnek máshonnan ismert cameók is, amolyan Entourage-módra. Rosie O’Donnell, David Schwimmer, Ben Stiller, Martin Scorsese, Ricky Gervais, Michael J. Fox. Ők azok, akik első körben rögtön rögtön beugrott. És ami még jobb, nem nagyon volt arra példa, amikor úgy éreztem, nem sikerül élettel megtölteni ezeket a vendégszereplőket.

Azt már szinte mondanom sem kell, hogy a korábbi Seinfeldes szereplők szinte egytől-egyig tiszteletüket teszik. És ha már Seinfeld, elkerülhetetlen az összehasonlítás, már csak azért is, mert a készítő számos dolgot átemelt a korábbi munkájából. Ilyen a hihetetlenül precíz, feszes írás, illetve az epizódok felépítése és tematikája is.

When I’m in social situations I always hold onto my glass. It makes me feel comfortable and secure, and I don’t have to shake hands.

A Curb Your Enthusiasm ugyanis nem retten vissza semmilyen tabutól, ami igazából jellemző volt a nagy elődre is. A különbség ott ütközik ki, hogy az olyan témákhoz, mint a rasszizmus, a fogyatékosság, vagy éppen a vallási ellentétek, még bátrabban nyúl hozzá David és tényleg nem kímél senkit és semmit sem, de mégis képes ezt a lehető legnagyobb igényességgel csinálni és nem mellékesen úgy, hogy a nézők ne feszengjenek a látottak alatt, hanem a székről lefordulva nevessenek inkább.

Ilyen a televíziózás egyik legjobb 30 percének számító “Palestinian Chicken” epizód, a 8×03 is, amit bátran ajánlanék mindenki figyelmébe, de azért nem teszem, mert a Curb Your Enthusiasm egy olyan sorozat, amit bizony szokni kell. Igaz, hogy a részek többnyire elkülönülnek egymástól – ami nem azt jelenti, hogy az évadokon belül nem lehetnek átívelő szálak -, de mégis erősen ajánlatos sorban haladni az epizódokkal, hogy lépésről lépésre ismerjük meg a sorozatot és annak karaktereit. Tekintettel arra, hogy mennyire furcsán egyedi íze van, kezdetben egy kicsit nehéz is ráhangolódni, na de utána…!

És itt térnék vissza az írás bevezetőjében megemlítettekre, miszerint egy idő után egyre inkább azt vehetjük észre, hogy a sorozat lényegében ugyanazokból az elemekből építkezik mindvégig, és ez némiképp kiszámíthatóvá is formálja az egyes epizódokat. De csakis pozitív értelemben.

Aki egyszer rákap, annak feltehetőleg minden alkalommal stabilan fogja szállítani a 30 percnyi tömény röhögőgörcsöt, hiszen az írás és a poénok ugyanolyan frissnek hatnak a 8. évad végén is, mint ahogy az első epizódok alkalmával.

I don’t like to say anything good. I feel like I’ll jinx myself.

Nem szeretek túlzásokba esni, de ha már feldobtam a labdát, akkor le is kell, hogy csapjam: Larry David egy zseni. És ez elsősorban nem a díjaknak, a jelöléseknek szól, de még csak nem is annak, hogy két olyan sorozat származik a tollából, melyeknek helye megkérdőjelezhetetlen a televíziózás Pantheonjában. A zseni ott jelenik meg benne igazán, hogy olyan dolgokkal tud operálni, amik más ember kezei alatt szinte garantáltan igénytelenségbe és tragédiába csapnának át, de ő úgy kezeli ezeket, mintha az lenne a világ legegyszerűbb dolga.

A Curb előtt és a Curb után sem láttam még olyat, hogy egy sorozat ilyen magabiztossággal hozná a jobbnál jobb epizódokat. Mindezt úgy, hogy bármikor képes megtölteni értelemmel olyan jeleneteket is, amiben szó szerint 2 percig csak káromkodnak.

Ha a Curb Your Enthusiasm tényleg véget ért 4 éve, akkor egy rossz szót nem tudnék rá mondani, de ha valami kisebb csoda folytán Larry David mégis érezne magában annyit, hogy készítsen még egy évadot, akkor két dolog biztos: az, hogy ugyanolyan fantasztikus lesz, mint a korábbiak és, hogy mindenki meg fogja kapni a magáét Larry-től.

7 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 08. 01. 21:09

csak azt tudom irni, amit anno az s8 finalekritikamban, hogy sok-sok eve beprobaltam es egy kukkot nem ertettem abbol, hogy mi ebben a vicces. 2011-ben adtam a sorozatnak meg egy eselyt, es rasobbentem arra, hogy mennyire zsenialis, tele rengeteg improvizalassal.

http://www.sorozatjunkie.hu/2011/09/13/curb-your-enthusiasm-vege-a-8-evadnak/

AbyssR - 2015. 08. 01. 21:25

Tényleg érdekes ez a CYE-szindróma. Bárki, akivel beszéltem s nézi/nézte a sorit, mindenkivel azt történt, hogy többszöri nekifutás után is kaszálták, majd az istentelen nagy hájp (értem ez alatt, hogy mindenki áradozott róla, már aki szerette) nyomásának engedve ismét adtak egy esélyt – gondolom én – az esélytelenek nyugalmával, hátha…
S utána rákattant mindenki… ki érti ezt.
Én biztos nem, mert én még ott tartok, hogy kétszeri bepróbálás után is istentelen erőltetett s humortalannak tűnő valaminek tartom Larry David e projektjét (mókás, hogy a Seinfeld hullámzó teljesítése mellett azért azt csak bírtam..mondjuk ott kellett Jason Alexander is, az esetlenségével)… na talán majd a harmadik alkalommal – az esélytelenek nyugalmával :)

pytta - 2015. 08. 01. 22:18

Ha ezt többen bepróbálták volna, több említést kapott volna a nemrég feltett “melyik volt a legkevésbé vicces komédia, amit láttál?” (nem tudom pontosan idézni) kérdésre, az tuti.

De szerintem (is) zseniális. Bár néha tud nagyon fárasztó lenni Larry David, meg önismétlődő, meg idegesítő is, ezzel együtt ez egy üdítően egyedi sorozat, és érdemes tenni vele egy(-két) próbát.

ngear - 2015. 08. 01. 22:32
pody - 2015. 08. 02. 11:13

nekem orok kedvenv marad. Nem kellett ezerszer nekikezdenem, hanem elso perctol imadtam es igen, Larry David egy zseni

Shogun - 2015. 08. 06. 21:08

“Larry David egy zseni”

“Aki egyszer rákap, annak feltehetőleg minden alkalommal stabilan fogja szállítani a 30 percnyi tömény röhögőgörcsöt”
——————————————————-

Én felirattal néztem végig az összes évadot (01-08), szerintem eredetiben még jobban átjönnek a poénok és Larry David “tenyérbemászó” karaktere.

Nálam vígjáték sorozatok között : http://www.marchpr.com/wp-content/uploads/2013/06/Number-One.jpg

Az egyes epizódok felépítése, Larry David zsenialitásának bizonyítéka.

Minden rész elején feldobott “labda” az epizód végén könyörtelenül lecsapásra kerül…

——————————————————-

“…Most jön a fordulat

Larry David egy TV géniusz. Egy évvel ezelőtt ismertem meg munkáját. Egyik körutamon, a zenekar zsidó menedzsere egész nap a „Curb Your Enthusiasm” című műsort hallgatta. Első benyomásként mindenestől gyűlöltem Larry Davidet, ezt az önközpontú cingár szociopatát. Fokozatosan, azonban megbarátkoztam vele, sőt megszerettem, és a zenekar többi tagjai is sorra megvették DVD lemezeit, és sorra néztük műsorszámait. Érdekes, hogy arab barátaim is szeretik Davidet. Nemrég hallottam Mamoon Alabbasi, iraki író barátomtól, ő is szereti David humorát, és azt állítja, hogy David könnyen lehetne arab szereplő is. A zsidó komikus hősnek sikerült felszínre hozni a törzsi viselkedés általános jellegzetességeit. A zsidó érzéketlenség, kapzsiság, és önzés megtestesítőjének sikerült ezeket a tulajdonságokat általános keretbe helyeznie.

A „Curb Your Enthusiasm” műsorban Larry Davidnek sikerült feloldania a szerep, és a valóság közötti különbségeket. Beengedi a kamerát a saját lakásába, a konyhájába, az ágyába, és a felesége alsóneműje is része a műsornak. Larry David több mint egy bepillantás a korszerű zsidó lét Isten nélküli világba. Larry David a mindenestül félresikerült zsidó identitásnak a sötét szatírája.
.
.
.
David valószínűleg minden idők legbátrabb zsidó komikusa. Ő az, aki elénk tárja a zsidó emancipáció pusztító arculatát. Ő az önközpontú, önző, beteg jellem, de, aki mégis szeretetreméltó és csodálni való.
.
.
.”

https://internetfigyelo.wordpress.com/2009/11/19/gilad-atzmon-larry-david-vedelmeben/

Tulpa - 2015. 08. 08. 14:55

Amit meg szerintem nagyon fontos megemliteni, hogy a sorozat egy remekreszabott tarsadalomkritika is egyben. Az nyugati vilagara jellemzo tularado sertodottseg erzese, es az aprosagok felnagyitasa nagyon erosen ki vannak hangsulyozva, David ezt az aspektust ragadja meg, es szerintem ez a fo mozgatorugoja a sorozatnak. Tobbek kozott ezert is zsenialis, nekem is az egyik kedvencem!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz