login |

Marco Polo: az 1. évad – írta Qedrák

2015. 08. 03. 15:10 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

A történelmi témájú sorozatok kedvelőinek nem kell mostanság szomorkodniuk, kis túlzással szinte minden érdekesebb korszak vagy figura kap saját sorozatot.

A Netflix egyik tavalyi újonca, a nagy dérrel-dúrral beharangozott (és eredetileg a Starznak szánt) Marco Polo is ennek a trendnek a része – winnie a kezdésről is írt kritikát, ha valaki az alapokra kíváncsi. Az indulás előtti kampány részeként járta be a világsajtót az a hír, hogy mintegy 90 millió dollárt invesztáltak bele a sorozatba, majdnem annyit, mint az HBO a Game of Thrones-ba. Ez persze kissé visszafelé sült el, mert a kritikák egy része óhatatlanul a GoT-hoz mérte a Marco Polót, aminek a fogadtatása meglehetősen vegyesre sikeredett.

Marco Polo-04

A Marco Polo azonban nem egy Game of Thrones, viszont a közelmúlt történelmi tematikára épülő ismertebb sorozataival összevetve (pl. The Tudors, The Borgias, Rome, Vikings) nem fog csalódást okozni a műfaj szerelmeseinek.

Hadd kezdjem mindjárt a sorozat legerősebb részével: a Marco Polónak lenyűgöző képi világot teremtettek a készítők. Ez alapvetően két célt szolgált: érzékelteti, hogy itt valami hatalmas szervezetnek a mindennapi életébe, “működésébe” pillanthatunk bele, és egyúttal bemutatja annak multietnikus vonásait. Mindkét törekvés sikerrel járt.

Marco Polo-09

Kubiláj újonnan választott székhelyének, Kambaluknak (a mai Pekingnek), majdnem minden társadalmi szintjét megismerjük, a legegyszerűbb viskótól az uralkodó palotájáig. A belső terek felépítésénél is rendkívül gondosan ügyeltek minden egyes részletre, amelyekben legfeljebb a szakavatott szemlélő találhat kifogást.

A csatajelenetekben és a nyilvános reprezentációk alkalmával rengeteg statisztát vonultattak fel, és számtalan nagytotállal is gazdagították a sorozatot, erősítendő a monumentalitás érzését.

Marco Polo-02

A különböző helyről származó karakterek ruhatára is igen változatosra sikeredett, a hagyományaikhoz ragaszkodó mongolok, sinaizálódóban lévő mongolok, kínaiak, eltérő szemléletű mohamedánok és persze az európai karakterek is találóan fejezik ki az öltözködésükkel (és az otthonaikkal) az identitásukat.

A már említett végső csatajelenet is rendkívül látványos lett, de azt is meg kell jegyeznünk némi negatívumként, hogy az azt megelőző csatát már kénytelenek voltak kispórolni az alkotók, és csak a narráció és egy falkép kettősével mutatták be, hogy mi történt.

Marco Polo-03

A külső helyszínek közül pedig Karakorum okozhatott némi csalódást, a mongol nacionalisták aligha nézték jó szemmel, hogy egy jurtatáborrá degradálták a korábbi fővárosukat. (Igaz, a mostanában odalátogatók is csak teknősbéka-szobrokat láthatnak a pusztán Karakorum helyén).

A harci jelenetekért külön plusz pont jár a Marco Polónak, az egyes karakterek végig hűek maradtak a saját stílusukhoz ráadásul ezeket sikeresen ágyazták be a történet kereteibe, mert az öncélú kungfuzás egy sorozatban legalább annyira lelombozó tud lenni, mint a másodlagos nemi jellegek szükségtelen használata.

A részeket egyébként az Altan Urag nevű mongol formáció zenéi zárják, de a mongol torokéneklésből is kapunk ízelítőt, amikor az egyik csatában a Khusugtun nevű együttest hallgatja Kubiláj fia a tábortűz mellett.

Marco Polo-08

A Marco Polót egyébként abszolút darálásra tervezték, e téren egy hamisítatlan Netflix-sorozatról van szó, olyan, mintha egy több órás filmet néznénk végig. Az egyes részek között pedig bátran lehet hosszabb-rövidebb szünetet tartani, mert nem feltétlenül törekedtek arra, hogy az epizódok végén fokozzák a feszültséget, engem például ritkán fogott el az az érzés, hogy „most azonnal látni akarom a folytatást”.

(Azt zárójelben azért megjegyezném, hogy az ázsiai sorozatok szerelmesei jó eséllyel csalódni fognak, ha egy olyan kosztümös sorozatot várnak, amelyekből néhány Magyarországra is eljutott. A Marco Polo ízig-vérig nyugati sorozat, a karakterek bemutatása, a párbeszédek, a történetben feszülő problémák egytől egyig nyugati szemléletet tükröznek. Akadnak azért üdítő kivételek, Csia Sze-tao szeretőjének utolsó tánca például ezek közé sorolható.)

Marco Polo-01

A sorozat tehát főleg technikai jellemzőivel és megvalósításával szippantja be az embert, a karakterizálás azonban nem erőssége a Marco Polónak. A történetben egymás után lépnek elénk a rendkívül klisés karakterek, akik közül szinte senkit nem mélyít el igazán a sorozat, vagyis a karakterdrámák szerelmesei alighanem csalódni fognak. A tovább mögött folytatom a karakterekkel, és aprócska spoilerekkel.

Ha fel kellene elevenítenem, hogy melyik karakter nyújtott valami igazán emlékezeteset az első szezonban, akkor alighanem bajban lennék.

A címszerepet játszó Lorenzo Richelmy ugyan hozta a kötelezőt, de ugyanezzel az erővel Kubiláj kán is lehetett volna a sorozat címe, és aligha tévednénk sokat, mert az őt alakító és felismerhetetlenné maszkírozott Benedict Wong ellopja a részeket tőle. Számtalan jelenetben kell helyt állnia, ezekben pedig hol tipródó, hol dühöngő önkényurat játszik, aki egyszer a feleségével, másszor pedig a fiával vitatkozik, szemét pedig a végső célon, a maradék Kínát uraló Szong-dinasztia letörésén tartja.

Marco Polo-06

A Szongokat vezető Tücsökminisztert, a Csia Sze-tao kancellárt játszó Csin Hant viszont mindenképpen érdemes megemlíteni. A legnagyobb brutalitás közepette is megőrzött hanyag eleganciája már-már Gustavo Frings-et juttatja az ember eszébe a Breaking Bad-ből, a tervei mögötti tervek pedig az intrika bemutatásában egyébként meglehetősen gyerekcipőben járó sorozatnak talán az egyetlen igazán kiszámíthatatlan eleme.

A nővéréhez, Mej Linhez való furcsa viszonyát egy flashbackkel erősítik, de árulkodó momentum az is, hogy a szeretőjét ugyanúgy dekorálja ki, ahogy az öngyilkos küldetésre szánt testvérét. Bár a történelemkönyvekből tudjuk, hogy ez a küzdelem hogyan végződött, a próbálkozása mégis kivált a nézőből egyfajta tiszteletet.

Marco Polo-05

Rajtuk kívül azonban kevesen kaptak elég játékidőt ahhoz, hogy igazán élni tudjanak a lehetőséggel, pedig mindenkiben lett volna potenciál, erre a legjobb példa Juszuf önfeláldozása.

Az erős női karakterek szinte mind megtörnek egy adott ponton, a harci robotokat is megszégyenítő Mej Linnek (Olivia Cseng) az évad második felében csak a sírás marad, a birkózásban jeleskedő Khotulun hercegnőnek még ennyi szerepe sem marad. A szerelmi szálat és komolyabb előtörténetet kapó Kököcsin hercegnő pedig számomra kissé sótlan maradt, noha igen komoly érzelmi traumán megy át a történet során.

Marco Polo-07

Végezetül, hogy belőhessük a sorozatot, én olyan 7,5/10-re taksálnám, amit főleg a látványvilága húz felfelé. A történelmi témák kedvelőinek kötelező darab, a többieknek viszont kevésbé fog maradandó élményt nyújtani, de az egész évadnak van egyfajta beavatás jellege. Bízom benne, hogy a Magyarországon is forgó második évad a fent említett hiányosságokat már kiküszöböli.

22 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2015. 08. 03. 15:25

nekem is nagyon tetszett!
magának Marco Polonak a történelmi figurájához speciel (amennyire laikusként meg tudom ítélni) nem sok köze van, de amúgy a “világ” történelmileg elég hitelesnek tűnik.
de tényleg olyan amúgy, mint egy jobb fantasy sorozat, már hogy így a maga egzotikumával (ezt persze minden távolkeleti középkori filmről el lehetne mondani), innentől meg szinte mindegy hogy az egyes karakterek mennyire történelmi hűek.

HSZI - 2015. 08. 03. 15:30

Tényleg darálva érdemes nézni, imádtam minden pillanatát :)

Common89 - 2015. 08. 03. 15:53

Csákberény, Nagyegyház, Dobogókő folyamatosan itthon forgatják a jeleneteket a második évadhoz :) asszem még 2hétig vagy 3hétig itthon forgatják ha nem kell utóforgatás. Dolgoztam/ok rajta. Marco Polo-t aki alakítja színész tök normális leül a stáb közé kajálni stb :)

clegane - 2015. 08. 03. 15:56

úúúúú
hol lehet ezekről előre tudni?

JoeCole - 2015. 08. 03. 16:23

Amiért ezt a sorozatot érdemes nézni: mert nagyon messzire visz el, térben és időben. Engem kizökkentett a mindennapokból, pont ezért imádtam.
Egyébként teljesen egyetértek a kritikával- ami elvitte az első évadot, az Benedict Wong mint Kubiláj, a hangulat, a képi világ, és a zene. Ezek mind-mind kimagaslók.
A többi szereplő azonban, valamint a történet egy-két fordulata bőven hagy kívánnivalót maga után.
De az összkép egyértelműen pozitív.

JoeCole - 2015. 08. 03. 16:25

Common89: esetleg egy nagyobb beszámolóval nem készülsz? :) nagyon örülnénk neki néhányan, tuti.

fireblade - 2015. 08. 03. 17:15

Szinkronosan lesz esetleg? semmi morzsainfo róla?

winnie - 2015. 08. 03. 17:34

még egy netflix sorozat sem volt szinkronosan itthon, de az m1-en nemsokára jön elvileg kettő.

Robb - 2015. 08. 03. 17:36

Nemrég botlottam bele egy elég laza videóba az évadzáró csatajelenet forgatásáról. Ahogy elnézem elég korrekt trebuche-kat dobtak össze :
https://www.youtube.com/watch?v=F8xW-LkFq6A

Nagyon bejött amúgy a sori, 2-3 nap alatt daráltam, történelmileg majdnem 0, de olyan képi világot és kulturális sokszínűséget varázsol, hogy oda-vissza voltam :)

Shyllard - 2015. 08. 03. 18:08

Nálam viszont nagyon daráltatta magát, tényleg szimpla popcorn sorozat volt, de annak viszont nagyon jó lett.

Sepuku - 2015. 08. 03. 18:10

Nekem nagyon tetszett! Érdemes megnézni.

Qedrák - 2015. 08. 03. 18:26

@Common89:

Élménybeszámolót kérünk. :)

sorozat/gyilkos - 2015. 08. 03. 22:12

A Róma mércével felcsigáztál egy pillanatra, de az összkép, a karakterek hiánya aztán lelombozott.

Betettem a listára, aztán meglátjuk.

California Max - 2015. 08. 03. 23:01

Ja en is meglepodtem amikor Joan Chent lattam a paulay e. utcaban. Ismeros volt valahonnan, aztan rajottem h a twin peaksbol, meg persze a marco polo. Szoval figyelmesen kell mozogni Budapesten hatha latjuk oket.

Lajoska67 - 2015. 08. 03. 23:14

Ó, hát ez baromi jó sorozat, nagy kedvenc lett, mint a Daredevil vagy a House of Cards. És külön jó hallani, hogy itthon forog.

juhaszvik - 2015. 08. 04. 08:55

Làtszik,hogy kinél mennyit számit a jó történet és karakter. Nálam ezek miatt a sori egy 5/10. A főhős egy nulla, semmi érdekes nincs benne, a sztori meg elbírt volna még jó pár csavart. A kritika nagy részével egyetértek, de hozzátenném, hogy nem egy, hanem két csatát is elcsaltak (az első részben, és az első ostromot). Kublaj és a tücsökminiszter azért kedvencek voltak. Annak ajánlom, aki nem egy got-t vár a soritól, hanem megelégszik egy hangulatos, kosztümös 10 órás filmmel.

Anthonz - 2015. 08. 04. 09:37

Nekem is kifejezetten tetszett. A szereplők közül Kublaj kifejezetten jó volt, végig nagyon bírtam.

Az hogy történelmileg mennyire volt hiteles az azért vicces, mert azt sem tudjuk biztosan, hogy Marco Polo eljutott-e valaha Mongóliába és Kínába. Másrésztől meg a nagyobb történelmi események valósak, és a leírása szerint Marco Polo szerepe az udvarnál is valós.

Van az egészben egy kis elvontság, illetve igen ott van a kungfu is, de ezek mellett is szerintem egy szórakoztató sorozat volt, várom a folytatást.

Sue - 2015. 08. 04. 10:03

@Common89: csak nem szintén érintett vagy a helyszíneket illetően? :)

Amúgy azért került fel ez a sorozat a megnézendők listájára, hogy majd a 2. évadnál nézhessem a szülőfalum határát. :)

Brynden Rivers - 2015. 08. 04. 13:13

A főszereplő színész nagyon szimpatikus (Assassin’s Creed és Civilization a kedvenc játéka)

http://www.ign.com/articles/2014/12/11/marco-polo-lorenzo-richelmys-crash-course-in-kung-fu-archery-and-english

A sorozat nem rossz, de 90 millió ezért kicsit drága volt ezért, csodálom hogy berendelték a 2. évadot.

caltrask - 2015. 08. 06. 13:18

én darabokban néztem meg a sorozatot és mindig nagyon vártam a következő részt, mert hihetetlen látványvilága van:)
nekem bejött az, hogy a Kublaj kant és a Tücsökminisztert játszó színész voltak a legjobbak a sorozatban – nekem segített annak a történelmi ténynek a megértésében, hogy a mongol birodalom miért volt akkor a világ közepe és egy fiú egy hiányolt apafigura helyett miért választotta a kánt
a junkie-n lemaradtam arról, hogy Magyarországon forgatják a 2. évadot, aztán úgy 1 hónapja megjelent az amerikai pásztor vezette gyülekezetemben Tom Wu az iszonyúan cuki kisbabájával és az első sorból énekelte végig a dicsőítést:)

horakeni - 2016. 01. 09. 17:24

Meg kénez nézni, bátyám benne van:D

nade - 2016. 08. 21. 14:19

Na, első évad kész. Feltűnt nekem is hogy hiába marco polo a címe, sokszor alig látni őt, de ez egyáltalán nem volt baj. Ami zavart, hiába zsánerem a típus, alig tudtam megkülönböztetni az ázsiai csajokat egymástól, még a sorozat felénél is. További hiba hogy a palota körüli lakosság meg a csaták hatalmas seregének létszáma kb 30 fő. Legalább digitálisan szaporíthatták volna… Az egri csillagoknak vagy század ennyi lóvéból sikerült igazi tömeget verbuválni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz