login |

Marco Polo: az 1. évad – írta Qedrák

2015. 08. 03. 15:10 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

A történelmi témájú sorozatok kedvelőinek nem kell mostanság szomorkodniuk, kis túlzással szinte minden érdekesebb korszak vagy figura kap saját sorozatot.

A Netflix egyik tavalyi újonca, a nagy dérrel-dúrral beharangozott (és eredetileg a Starznak szánt) Marco Polo is ennek a trendnek a része – winnie a kezdésről is írt kritikát, ha valaki az alapokra kíváncsi. Az indulás előtti kampány részeként járta be a világsajtót az a hír, hogy mintegy 90 millió dollárt invesztáltak bele a sorozatba, majdnem annyit, mint az HBO a Game of Thrones-ba. Ez persze kissé visszafelé sült el, mert a kritikák egy része óhatatlanul a GoT-hoz mérte a Marco Polót, aminek a fogadtatása meglehetősen vegyesre sikeredett.

Marco Polo-04

A Marco Polo azonban nem egy Game of Thrones, viszont a közelmúlt történelmi tematikára épülő ismertebb sorozataival összevetve (pl. The Tudors, The Borgias, Rome, Vikings) nem fog csalódást okozni a műfaj szerelmeseinek.

Hadd kezdjem mindjárt a sorozat legerősebb részével: a Marco Polónak lenyűgöző képi világot teremtettek a készítők. Ez alapvetően két célt szolgált: érzékelteti, hogy itt valami hatalmas szervezetnek a mindennapi életébe, “működésébe” pillanthatunk bele, és egyúttal bemutatja annak multietnikus vonásait. Mindkét törekvés sikerrel járt.

Marco Polo-09

Kubiláj újonnan választott székhelyének, Kambaluknak (a mai Pekingnek), majdnem minden társadalmi szintjét megismerjük, a legegyszerűbb viskótól az uralkodó palotájáig. A belső terek felépítésénél is rendkívül gondosan ügyeltek minden egyes részletre, amelyekben legfeljebb a szakavatott szemlélő találhat kifogást.

A csatajelenetekben és a nyilvános reprezentációk alkalmával rengeteg statisztát vonultattak fel, és számtalan nagytotállal is gazdagították a sorozatot, erősítendő a monumentalitás érzését.

Marco Polo-02

A különböző helyről származó karakterek ruhatára is igen változatosra sikeredett, a hagyományaikhoz ragaszkodó mongolok, sinaizálódóban lévő mongolok, kínaiak, eltérő szemléletű mohamedánok és persze az európai karakterek is találóan fejezik ki az öltözködésükkel (és az otthonaikkal) az identitásukat.

A már említett végső csatajelenet is rendkívül látványos lett, de azt is meg kell jegyeznünk némi negatívumként, hogy az azt megelőző csatát már kénytelenek voltak kispórolni az alkotók, és csak a narráció és egy falkép kettősével mutatták be, hogy mi történt.

Marco Polo-03

A külső helyszínek közül pedig Karakorum okozhatott némi csalódást, a mongol nacionalisták aligha nézték jó szemmel, hogy egy jurtatáborrá degradálták a korábbi fővárosukat. (Igaz, a mostanában odalátogatók is csak teknősbéka-szobrokat láthatnak a pusztán Karakorum helyén).

A harci jelenetekért külön plusz pont jár a Marco Polónak, az egyes karakterek végig hűek maradtak a saját stílusukhoz ráadásul ezeket sikeresen ágyazták be a történet kereteibe, mert az öncélú kungfuzás egy sorozatban legalább annyira lelombozó tud lenni, mint a másodlagos nemi jellegek szükségtelen használata.

A részeket egyébként az Altan Urag nevű mongol formáció zenéi zárják, de a mongol torokéneklésből is kapunk ízelítőt, amikor az egyik csatában a Khusugtun nevű együttest hallgatja Kubiláj fia a tábortűz mellett.

Marco Polo-08

A Marco Polót egyébként abszolút darálásra tervezték, e téren egy hamisítatlan Netflix-sorozatról van szó, olyan, mintha egy több órás filmet néznénk végig. Az egyes részek között pedig bátran lehet hosszabb-rövidebb szünetet tartani, mert nem feltétlenül törekedtek arra, hogy az epizódok végén fokozzák a feszültséget, engem például ritkán fogott el az az érzés, hogy „most azonnal látni akarom a folytatást”.

(Azt zárójelben azért megjegyezném, hogy az ázsiai sorozatok szerelmesei jó eséllyel csalódni fognak, ha egy olyan kosztümös sorozatot várnak, amelyekből néhány Magyarországra is eljutott. A Marco Polo ízig-vérig nyugati sorozat, a karakterek bemutatása, a párbeszédek, a történetben feszülő problémák egytől egyig nyugati szemléletet tükröznek. Akadnak azért üdítő kivételek, Csia Sze-tao szeretőjének utolsó tánca például ezek közé sorolható.)

Marco Polo-01

A sorozat tehát főleg technikai jellemzőivel és megvalósításával szippantja be az embert, a karakterizálás azonban nem erőssége a Marco Polónak. A történetben egymás után lépnek elénk a rendkívül klisés karakterek, akik közül szinte senkit nem mélyít el igazán a sorozat, vagyis a karakterdrámák szerelmesei alighanem csalódni fognak. A tovább mögött folytatom a karakterekkel, és aprócska spoilerekkel.

Ha fel kellene elevenítenem, hogy melyik karakter nyújtott valami igazán emlékezeteset az első szezonban, akkor alighanem bajban lennék.

A címszerepet játszó Lorenzo Richelmy ugyan hozta a kötelezőt, de ugyanezzel az erővel Kubiláj kán is lehetett volna a sorozat címe, és aligha tévednénk sokat, mert az őt alakító és felismerhetetlenné maszkírozott Benedict Wong ellopja a részeket tőle. Számtalan jelenetben kell helyt állnia, ezekben pedig hol tipródó, hol dühöngő önkényurat játszik, aki egyszer a feleségével, másszor pedig a fiával vitatkozik, szemét pedig a végső célon, a maradék Kínát uraló Szong-dinasztia letörésén tartja.

Marco Polo-06

A Szongokat vezető Tücsökminisztert, a Csia Sze-tao kancellárt játszó Csin Hant viszont mindenképpen érdemes megemlíteni. A legnagyobb brutalitás közepette is megőrzött hanyag eleganciája már-már Gustavo Frings-et juttatja az ember eszébe a Breaking Bad-ből, a tervei mögötti tervek pedig az intrika bemutatásában egyébként meglehetősen gyerekcipőben járó sorozatnak talán az egyetlen igazán kiszámíthatatlan eleme.

A nővéréhez, Mej Linhez való furcsa viszonyát egy flashbackkel erősítik, de árulkodó momentum az is, hogy a szeretőjét ugyanúgy dekorálja ki, ahogy az öngyilkos küldetésre szánt testvérét. Bár a történelemkönyvekből tudjuk, hogy ez a küzdelem hogyan végződött, a próbálkozása mégis kivált a nézőből egyfajta tiszteletet.

Marco Polo-05

Rajtuk kívül azonban kevesen kaptak elég játékidőt ahhoz, hogy igazán élni tudjanak a lehetőséggel, pedig mindenkiben lett volna potenciál, erre a legjobb példa Juszuf önfeláldozása.

Az erős női karakterek szinte mind megtörnek egy adott ponton, a harci robotokat is megszégyenítő Mej Linnek (Olivia Cseng) az évad második felében csak a sírás marad, a birkózásban jeleskedő Khotulun hercegnőnek még ennyi szerepe sem marad. A szerelmi szálat és komolyabb előtörténetet kapó Kököcsin hercegnő pedig számomra kissé sótlan maradt, noha igen komoly érzelmi traumán megy át a történet során.

Marco Polo-07

Végezetül, hogy belőhessük a sorozatot, én olyan 7,5/10-re taksálnám, amit főleg a látványvilága húz felfelé. A történelmi témák kedvelőinek kötelező darab, a többieknek viszont kevésbé fog maradandó élményt nyújtani, de az egész évadnak van egyfajta beavatás jellege. Bízom benne, hogy a Magyarországon is forgó második évad a fent említett hiányosságokat már kiküszöböli.

22 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2015. 08. 03. 15:25

nekem is nagyon tetszett!
magának Marco Polonak a történelmi figurájához speciel (amennyire laikusként meg tudom ítélni) nem sok köze van, de amúgy a “világ” történelmileg elég hitelesnek tűnik.
de tényleg olyan amúgy, mint egy jobb fantasy sorozat, már hogy így a maga egzotikumával (ezt persze minden távolkeleti középkori filmről el lehetne mondani), innentől meg szinte mindegy hogy az egyes karakterek mennyire történelmi hűek.

HSZI - 2015. 08. 03. 15:30

Tényleg darálva érdemes nézni, imádtam minden pillanatát :)

Common89 - 2015. 08. 03. 15:53

Csákberény, Nagyegyház, Dobogókő folyamatosan itthon forgatják a jeleneteket a második évadhoz :) asszem még 2hétig vagy 3hétig itthon forgatják ha nem kell utóforgatás. Dolgoztam/ok rajta. Marco Polo-t aki alakítja színész tök normális leül a stáb közé kajálni stb :)

clegane - 2015. 08. 03. 15:56

úúúúú
hol lehet ezekről előre tudni?

JoeCole - 2015. 08. 03. 16:23

Amiért ezt a sorozatot érdemes nézni: mert nagyon messzire visz el, térben és időben. Engem kizökkentett a mindennapokból, pont ezért imádtam.
Egyébként teljesen egyetértek a kritikával- ami elvitte az első évadot, az Benedict Wong mint Kubiláj, a hangulat, a képi világ, és a zene. Ezek mind-mind kimagaslók.
A többi szereplő azonban, valamint a történet egy-két fordulata bőven hagy kívánnivalót maga után.
De az összkép egyértelműen pozitív.

JoeCole - 2015. 08. 03. 16:25

Common89: esetleg egy nagyobb beszámolóval nem készülsz? :) nagyon örülnénk neki néhányan, tuti.

fireblade - 2015. 08. 03. 17:15

Szinkronosan lesz esetleg? semmi morzsainfo róla?

winnie - 2015. 08. 03. 17:34

még egy netflix sorozat sem volt szinkronosan itthon, de az m1-en nemsokára jön elvileg kettő.

Robb - 2015. 08. 03. 17:36

Nemrég botlottam bele egy elég laza videóba az évadzáró csatajelenet forgatásáról. Ahogy elnézem elég korrekt trebuche-kat dobtak össze :
https://www.youtube.com/watch?v=F8xW-LkFq6A

Nagyon bejött amúgy a sori, 2-3 nap alatt daráltam, történelmileg majdnem 0, de olyan képi világot és kulturális sokszínűséget varázsol, hogy oda-vissza voltam :)

Shyllard - 2015. 08. 03. 18:08

Nálam viszont nagyon daráltatta magát, tényleg szimpla popcorn sorozat volt, de annak viszont nagyon jó lett.

Sepuku - 2015. 08. 03. 18:10

Nekem nagyon tetszett! Érdemes megnézni.

Qedrák - 2015. 08. 03. 18:26

@Common89:

Élménybeszámolót kérünk. :)

sorozat/gyilkos - 2015. 08. 03. 22:12

A Róma mércével felcsigáztál egy pillanatra, de az összkép, a karakterek hiánya aztán lelombozott.

Betettem a listára, aztán meglátjuk.

California Max - 2015. 08. 03. 23:01

Ja en is meglepodtem amikor Joan Chent lattam a paulay e. utcaban. Ismeros volt valahonnan, aztan rajottem h a twin peaksbol, meg persze a marco polo. Szoval figyelmesen kell mozogni Budapesten hatha latjuk oket.

Lajoska67 - 2015. 08. 03. 23:14

Ó, hát ez baromi jó sorozat, nagy kedvenc lett, mint a Daredevil vagy a House of Cards. És külön jó hallani, hogy itthon forog.

juhaszvik - 2015. 08. 04. 08:55

Làtszik,hogy kinél mennyit számit a jó történet és karakter. Nálam ezek miatt a sori egy 5/10. A főhős egy nulla, semmi érdekes nincs benne, a sztori meg elbírt volna még jó pár csavart. A kritika nagy részével egyetértek, de hozzátenném, hogy nem egy, hanem két csatát is elcsaltak (az első részben, és az első ostromot). Kublaj és a tücsökminiszter azért kedvencek voltak. Annak ajánlom, aki nem egy got-t vár a soritól, hanem megelégszik egy hangulatos, kosztümös 10 órás filmmel.

Anthonz - 2015. 08. 04. 09:37

Nekem is kifejezetten tetszett. A szereplők közül Kublaj kifejezetten jó volt, végig nagyon bírtam.

Az hogy történelmileg mennyire volt hiteles az azért vicces, mert azt sem tudjuk biztosan, hogy Marco Polo eljutott-e valaha Mongóliába és Kínába. Másrésztől meg a nagyobb történelmi események valósak, és a leírása szerint Marco Polo szerepe az udvarnál is valós.

Van az egészben egy kis elvontság, illetve igen ott van a kungfu is, de ezek mellett is szerintem egy szórakoztató sorozat volt, várom a folytatást.

Sue - 2015. 08. 04. 10:03

@Common89: csak nem szintén érintett vagy a helyszíneket illetően? :)

Amúgy azért került fel ez a sorozat a megnézendők listájára, hogy majd a 2. évadnál nézhessem a szülőfalum határát. :)

Brynden Rivers - 2015. 08. 04. 13:13

A főszereplő színész nagyon szimpatikus (Assassin’s Creed és Civilization a kedvenc játéka)

http://www.ign.com/articles/2014/12/11/marco-polo-lorenzo-richelmys-crash-course-in-kung-fu-archery-and-english

A sorozat nem rossz, de 90 millió ezért kicsit drága volt ezért, csodálom hogy berendelték a 2. évadot.

caltrask - 2015. 08. 06. 13:18

én darabokban néztem meg a sorozatot és mindig nagyon vártam a következő részt, mert hihetetlen látványvilága van:)
nekem bejött az, hogy a Kublaj kant és a Tücsökminisztert játszó színész voltak a legjobbak a sorozatban – nekem segített annak a történelmi ténynek a megértésében, hogy a mongol birodalom miért volt akkor a világ közepe és egy fiú egy hiányolt apafigura helyett miért választotta a kánt
a junkie-n lemaradtam arról, hogy Magyarországon forgatják a 2. évadot, aztán úgy 1 hónapja megjelent az amerikai pásztor vezette gyülekezetemben Tom Wu az iszonyúan cuki kisbabájával és az első sorból énekelte végig a dicsőítést:)

horakeni - 2016. 01. 09. 17:24

Meg kénez nézni, bátyám benne van:D

nade - 2016. 08. 21. 14:19

Na, első évad kész. Feltűnt nekem is hogy hiába marco polo a címe, sokszor alig látni őt, de ez egyáltalán nem volt baj. Ami zavart, hiába zsánerem a típus, alig tudtam megkülönböztetni az ázsiai csajokat egymástól, még a sorozat felénél is. További hiba hogy a palota körüli lakosság meg a csaták hatalmas seregének létszáma kb 30 fő. Legalább digitálisan szaporíthatták volna… Az egri csillagoknak vagy század ennyi lóvéból sikerült igazi tömeget verbuválni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz