login |

The Messengers: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2015. 08. 03. 20:23 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

– If you guys can handle finding the seventh Messenger without me.
– Yeah, we got a shape shifter, a spirit walker, and the world’s strongest teenager… I think we got it.

Annak idején csak annyit tudtunk a CW utoljára bemutatott 2014/15-ös drámájáról, hogy valami apokaliptikus történet lesz, aminek a kezdetét egy titokzatos, a Földbe csapódó tárgy indítja be. A pilotban (kritika itt) viszont kiderült, hogy nem valami földönkívülis sztorira kell számítani, hanem inkább vallásos tematikájúra – angyalokkal, az Apokalipszis lovasaival, valamint magával a Sátánnal.

The Messengers-08

A pár kiválasztott, s így szuperképességre szert tevő idegent egy helyre összehozó pilot rém tipikus volt, azonban a felfedezés érdekessége miatt így is bejött, kellemesen szórakoztató maradt végig, s nagyjából ezt tudtam elmondani a sorozatra is. (Ez mostanság visszatérő dolog nálam. Komolyan nem tudom, hogy mi van velem, de annak ellenére, hogy rém könnyen kaszálok dolgokat, az elmúlt hónapokban több olyan újoncot is végignéztem, amikre azt tudtam írni, hogy bár nem kiemelkedőek, de teljesen korrektek.)

Az első részekben, amikor az hírvivők, vagyis az angyalok még csak a képességeiket próbálgatták, a Sátán pedig szabadon próbálkozott szanaszét szórni a kísértéseit, klasszikus problémamegoldó epizódokat láttunk, ahol meg kell akadályozni valamit, amiről pusztán látomástöredékek kapnak infót – persze általában kiderült, hogy bármit is tesznek, a csúnya, rosszbácsi mindenre gondolt. (A Sátánt alakító Diogo Morgado a pilotban rém színtelen volt, de mintha a sorozat végére megcsillant volna benne valami.)

The Messengers-01

Idővel, amikorra már világossá váltak a viszonyok, beindult az átívelő szál, és kiderült, hogy konkrétan miért is jöhet el a világvége, s hogy kik idézhetik elő. Ennek következtében egy komolyabb team-up alakult ki az Apokalipszis Lovasai, akiknek a felfedése kissé döcögős volt nálam, a többségük elég fura választásnak tűnt – persze lehet, hogy ez is volt a cél. (Főleg az első kettőt nem tudtam megszokni.)

A szezon során a mélypont az 1×07 és 1×08 körül jött el, itt valamiért teljesen visszavettek a tempóból és karakterizálni szappanozni kezdtek a nagy Lovaskeresés közepette, majd pedig az egyik epizód olyan snassz módon zárult (az óvadék), hogy csak a fejemet fogtam, és nem értettem, hogy mi végett a nagy felhajtás. (Plusz pont, hogy ez a fejfogás nem sokkal később értelmet nyert, de ettől még majdnem kaszáltam a sorozatot.)

The Messengers-05

Az utolsó pár részre azonban mindenképp beleerősített a sorozat, és ott kezdődött el komolyabban az addig óvatosan csepegtetett mitológia konkrétabb adagolása, s ekkortól már sokkal jobban megbarátkoztam a The Whispers-ből is ismert “nem bánthatok senkit, csak mások fülébe suttogok”-metódus, akadtak jópofa megoldások. (Egyedül az Antikrisztusos szálat hanyagoltam volna.)

A finálé előtt ugyan voltak kétségeim, hogy fogják lezárni a sztorit, s ezek valamennyire igazolódtak is, hiszen elég rövid időn belül megjárták a karakterek a két szélső értéket – a totális megsemmisülést és a dicső diadalt. Ez a megoldás kissé nagyon egyszerűsítőnek tűnt, ha akarom összecsapottnak, de ha az Isten és az Ördög feszül egymásnak, akkor nyilván ez is benne van. (Elvileg nem a kasza miatt lett ilyen a vége.)

The Messengers-02

Fura módon annak ellenére maradt nézős a The Messengers, hogy nem nagyon akadt izgalmas karakter az angyalok között, akik CW-módra elkezdtek összejönni egymás között – necces volt, de belefért. A többségük semleges maradt, akit kedveltem volna azért, mert színészileg korábban ismertem (Sofia Black-D’Elia), teljesen kihasználatlan maradt. Tényleg, Vera-n (Shantel VanSanten) kívül nem is nagyon maradt emlékezetes senki, de szerintem őt is csak a képessége mentette meg.

Az viszont kellemes meglepetés volt, hogy a készítők nem ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenki mindig használja a képességét, mint ahogy az is pozitív volt, hogy a mellékszereplők folyamatos behozása, illetve a visszatérő alakok is élettel töltötték meg a The Messengers világát – még akkor is, ha többségében vázlatosak maradtak.

The Messengers-04

Szóval összességében elégedett voltam a The Messengers-szel, de semmiképp sem volt több egy normális CW-drámánál. A vallásos tematika, amitől féltem, nem tette tönkre számomra, az pedig, hogy a finálé utolsó felvonásában az történt, ami, elfogadtam szükségszerűségnek – ennyi deus ex machina belefért, bár ha belegondolok, akkor mintha sok hűhó lett volna semmiért a korábbi szenvedések és megpróbáltatások hada. Bár lehet, hogy ez is volt a lényeg.

A kasza ellenére nem volt gond a lezárással, a készítők elvarrták a szálakat, nincsen őrjítő cliffhanger, sőt, alapjába véve semmilyen sem. De azt azért megtudjuk, hogy merre ment volna tovább a sorozat és…, nem tudom. Nem hiszem, hogy különösebb módon lelkesedtem volna ezért az irányért, ami esetleg belső feszültségeket robbanthatott volna ki.

The Messengers-03

De mindegy is, megtudni már nem fogjuk, mi várt volna ránk, a The Messengers 13 részt élt.

15 hozzászólás Ne habozz!

Vödör - 2015. 08. 03. 20:37

Szerintem (de ez csak tipp) neked a rövidebb, lezárt sorozatok jobban bejönnek, mint hosszú rétestészták. Lehet, hogy utólagosan ez is megszépít egy sorozatot?

winnie - 2015. 08. 03. 20:40

nem hiszem. a lezartsag az abszolut nem izgat, es latod, a messengers mar a pilottal bejott nagyon, de azt a szintet meg egyszer nem erte el.

viszont teny, hogy most tobb ilyen csonka. egy evadost neztem vegig elegedetten, annak ellenere, hogy nem kotelezo olvasmany a vegeredmeny.

Andro - 2015. 08. 03. 20:59

Nekem bejött. Nem egy világmegváltó sorozat, de kellemes szórakozást nyújtott az elmúlt néhány hónapban.

dzsiaj - 2015. 08. 03. 21:28

A 9. rész volt a csúcs, mikor kiderült, h ki az áruló (bár nagyobbat üthetett volna, ha tudjuk, hogy van áruló), és a Sátán elmagyarázott mindent. Lyukak persze így is maradtak dögivel, de az egész nagyon emlékeztetett egy Agatha Christie-krimi végére, mikor Poirot leleplezi a gyilkost:)

Amúgy ezer sebből vérzett a sorozat, mégis le tudott kötni valamiért.

sorozat/gyilkos - 2015. 08. 03. 21:53

Aljas dolog, mert belenézni sem jutott eszembe, de szerintem, Shantel VanSanten névvel valahogy eleve a CW-re születik az ember. Már, ha egy külső szabványnak megfelel, de egy Shantel VanSanten nem lehet ronda.

LaCRossE - 2015. 08. 03. 22:10

hát jah, One Tree Hill, Beauty and the Beast, most ez, aztán Patty Spivotot fogja játszani a The Flashben. :)

Serafina - 2015. 08. 03. 22:24

A 7. epizód után abbahagytam és csak most kezdtem el ledarálni a lemaradásomat de most a 10. résznél már tagadhatatlan hogy ha egy jó arc van az egészben az a Sátán. Egyébként nálam ugyan abba a kategóriába esik mint a BatB, nem tudom mi az benne ami a képernyő előtt tart de működik.

Thomas - 2015. 08. 03. 22:45

Érdekes, én is talán az 1×07 után kaszáltam majdnem, volt egy rész, ami valami fájdalmasan gyenge volt. Aztán utána megint jobb lett, helyenként tényleg egész szórakoztató sorozat volt, bár nekem a vallásos blabla már nagyon sok volt a végére. Aztán a másik leggyengébb rész számomra a finálé volt, be is másolom, amit tegnap írtam a kibeszélőbe, szerintem ott már nem fogja senki elolvasni:)

Mi történt itt a végén, te jó ég!:) Mintha épp a 13. rész kétharmadánál jártak volna az írók, amikor leszóltak nekik:
– Hé, srácok, le kéne zárni sürgősen!
– De hogy, 10 perc alatt?
– Legyen inkább 5, hogy egy kis lazulás is férjen a végére.
– Mégis hogy zárjuk le 5 perc alatt ezt a csavaros sztorit?
– Hát ti vagytok az írók, találjatok ki valamit.
– Szerintem haljon meg mindenki, ennyibe csak ez fér bele.
– Gondolkozz, ember, ez a CW, itt nem halhatnak meg a hősök!
– Oké, akkor csak tegyünk úgy, mintha meghalnának, aztán mondjuk legyen valami isteni beavatkozás, az végül is bármikor jöhet.
– Tökéletes! Mire gondoltok?
– Hát nem tudom, mondjuk leszáll az égből, és minden gonoszra villámokat szór és vége.
– Ez jó ötlet, de nem fér bele a költségvetésbe. Hogy lehetne olcsóbban?
– Akkor jöjjön egy nagy eső, amitől elporladnak a rosszfiúk, feltámadnak a jók, elalszik a tűz, és mindenki heppi.
– Ez jó lesz, de még ma dolgozzátok ki, mert holnapra már nincs fizu.
– Akkor meg is vagyunk! Még a végére azért beteszünk egy csörgőkígyó-effektet, mert nem használtuk ki eléggé a sorozatban, pedig vagy 50 centet költöttünk rá!
– Szép munka! Elintézem, hogy ősszel bekerüljetek egy másik sorozat írószobájába!:)

Cseho - 2015. 08. 04. 08:03

Szerintem a CW egyik legrosszabb sorozata volt. Végig ugy éreztem, hogy a messengerek debilek. Egy idő után már a lovasoknak szurkoltam. A 4 lovas apokaliptikus terve egyenesen röhejes volt. A sori vége meg lol…. 13 részen át szenvednek, majd Isten végzi el a feladatukat.

casi - 2015. 08. 04. 08:07

Nagyon kétes érzelmeim vannak. Az elején nagyon bejött, de a végére már csak azért néztem, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy mit hoznak ki ebből. Persze sejtettem, hogy hapiend lesz, de örültem volna neki, ha valaki azért meghal :D A Sátánért érdemes volt nézni, jó kis eyecandy volt. Viszont a tolókocsis hapsival néha összekevertem, hasonlítanak egymásra kicsit. Meg a képességekkel se értettem egyet, nem is nagyon használták őket. A családi drámázás meg egyszerűen kikészített.
@Thomas el kéne menned műsorokat írni :D

Ambriel - 2015. 08. 04. 09:05

Tipikus CW sorozat volt. Elszórakoztatott, de ennyi elég volt belőle, mert a belengetett folytatás miatt biztos, hogy nem maradtam volna a 2. évadra.
Az egész olyan Isten és a Sátán unatkozik, ezért eljátszanak kicsit az emberekkel, hadd érezzék magukat fontosnak.

TheF00L - 2015. 08. 04. 14:01

@Thomas

Nem mentegetni akarom a forgatókönyvírókat, mert számomra is idegen volt ez a lezárás, csak az is eszembe jutott, hogy valahol azt olvastam (vagy hallottam?), hogy a mai ember azért nem szeret Dickenst olvasni, mert Dickens gyakran alkalmazza az isteni közbeavatkozás módszerét, és a jelenkori, “racionális” ember egyszerűen csak ok-okozatilag tökéletesen megmagyarázható/egybefüggő cselekményszövést tud értékelni.

Az jutott eszembe, hogy mi van, ha eleve a deus ex machina lezárásra gyúrtak? Tulajdonképpen teljesen illett volna a sorozat vallásos eszmeiségéhez.

Az már más kérdés, hogy mennyire szerencsés ez a húzás.

Thomas - 2015. 08. 05. 02:51

TheF00L: valószínű, hogy direkt erre gyúrtak, ahogy winnie is írta, hogy nem a kasza miatt lett ez a vége, meg illik is a vallásos eszmeiséghez, de nekem ez így nagyon a semmiből jött. szerencsétlenek küzdöttek 13 részen át, kb. mindig megelőzték őket mindenben, szerintem semmit sem sikerült megakadályozniuk, itt a végén is elbuktak, nem érte el azt a trafót, vagy mit, amit fel akart robbantani, meghaltak, és mégis “nyertek”. persze ez eleve nem az én sorozatom volt a vallásos utalások miatt, csak valamiért nagyon végig akartam nézni:)

keats - 2015. 09. 19. 01:35

Ezen post alapján megnéztem a premiert, két estés dara lett belőle.
Általában nagyon gyorsan beleunok a CW dolgaiba, a The Messengers az egyik kivétel lett.
Angyalos-démonos témában ugye volt jó néhány próbálkozás az utóbbi években, jóval nagyobb költségvetéssel és fanfárral, szerintem mégis ez volt a legemberibb, sajnálom, hogy elkaszálták.

rary - 2016. 03. 06. 19:30

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Én is a hetedik rész körül pihentettem a sorozatot, és most a hétvégén elszántam magam, hogy befejezzem.
Nem a legnagyobb sorozatom volt (azt közben néztem… :) )de a záró rész tetszett, és nekem is a Sátán volt a kedvencem, úgy a közepétől.
Pontokban 10/5.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz