login |

Pilot-mustra: Wet Hot American Summer: First Day of Camp – 1×01

2015. 08. 05. 17:20 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Hát, igen. Vannak olyan sorozatok, amik esetében nem érdemes kritikákra hagyatkozni, mert annyira kiszámíthatatlan, hogy kinél találnak be és kinél nem. (Ezért jó eséllyel lesz a Junkie-n majd ellenkező előjelű kritika is, vagy tőlünk, vagy tőletek. Sőt, lehet, hogy egy filmes ismerő írás is hasznos lehet.)

A Netflix új komédiája, a Wet Hot American Summer: First Day of Camp mindenképp ilyen, azzal a kitétellel, hogy akinek tetszett a film, az jó eséllyel imádni fogja az előzménysorozatot, aki pedig csak nézett nagy szemekkel a Wet Hot American Summer-re (itthon Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron címen ment), annak nem is érdemes vesződnie a sorozattal. Csak ha érdekli őket a “teljes kép”. Én előzetesen úgy mentem neki, hogy jó eséllyel szeretni fogom.

WET HOT AMERICAN SUMMER: FIRT DAY OF CAMP – 1×01 – 4/10

 Wet Hot American Summer - 1x01-03

A film (jelzem, én nem láttam) nem egyszerű alkotás, anno bukta volt, de fű alatt idővel kultikussá vált, amiben talán a szereplőgárdának is szerepe van, hiszen a színészek egy része azóta igencsak nagy sztár lett. A Wet Hot American Summer 2001-ben került a mozikba, és egy 80-as évekbeli tinitáborról, illetve annak az instruktorairól szól, kellemesen nosztalgikus, parodisztikus hangulatot árasztva, olykor igen elvetemült poénokkal.

Nos, a sorozat (többször inkább nem írom le a címét, legyen WHAS: FDOC – vagy inkább ne) ugyanezt a szellemet viszi tovább, a csavar pedig az benne, hogy az azóta 14 évvel idősebb színészek mondhatni még fiatalabb énjüket játszhatják el benne. És tényleg el is játsszák, (majdnem) mindenki visszatér, és nem csak egy beköszönés erejéig.

Wet Hot American Summer - 1x01-07

Oké, nyilván látszik, hogy ki ért rá többet, ki kevesebbet, sőt az is, hogy ki mikor ért rá és kivel vannak közös jelenetei, de nagyon kellemes meglepetés volt ahogy Elizabeth Banks vagy Paul Rudd elég sokat szerepel, a klasszikus tévés komédiás arcokról nem is beszélve. (De a régi filmes színészeken kívül is annyi ismert arc van, hogy valami döbbenet. Már csak miattuk is érdemes lehet nézni a sorozatot – hogy megtudjuk, milyen ütődött szerepet kaptak, és hogy milyen hajszerkezet jutott nekik.)

De a filmesek nem a színészeknek fognak legjobban örülni, hanem annak, hogy a sorozat abszolút ráfeküdt a “mitológiára”, a háttérsztorikra. A sztori a tábornyitás napjától kezd, míg a film az utolsó napon játszódik, viszont ezzel nem csak megalapozzák a szereplőket (teljesen más élmény egy “filmesnek” nézni őket annak tudatában, hogy mi lesz belőlük) és előre utalva megmutatnak bizonyos kapcsolatokat. Illetve nagyon okos vagy éppen meglepő megoldásokkal a film kérdőjeleire is magyarázatokat adnak (például a konzerv hangjára).

Wet Hot American Summer - 1x01-06

Viszont film ide vagy oda, a sorozat élvezetéhez nem szükséges a film ismerete – más kérdés, hogy akinek bejön a pilot, az csak nyerhet azon, ha gyorsan lenyomja a filmet is, hiszen rettenetesen sok pluszt ad. Igaz egy teljesen más nézőpontot is, és lehet, hogy valakinek a filmet nem ismerő nézőpont lehet érdekes, hiszen az egyszeri és megismételhetetlen.

Ezt azonban nem nagyon élvezhettem, mert hiába volt meg a nosztalgikus hangulat, a humor túlságosan is sajátos volt, olyasféle, ami nem kenyerem Ezt nyilván nem tudom leírni, de helyenként harsány, helyenként fárasztó fapoénok, megint máskor meghökkentő megoldások váltották egymást, de zömében steril módon csapódtak le bennem, nulla érzelem kíséretében. Pont olyan sorozatról van szó, ami egyeseknél illetni fog a “nem értem, hogy bárki mit ehet rajta”-kategóriába.

(Azok után, hogy a pilot első másodperceit imádtam, de összességében az érdekességét hamar felváltotta az unalom, a folytatást, amellett, hogy egyes színészek első feltűnése és megszólalása kellemesen elszórakoztatott, még kevésbé tudtam értékelni. Néztem magam elé, olykor biccentettem egy-egy ötletes megoldáson (azokból bőven van), de a nevetés…, nos, az nagyon hiányzott.)

Wet Hot American Summer - 1x01-02

Lehet, hogy túl is tettem volna magam a stíluson, de azon már képtelen voltam, hogy az első 3 részben két totálisan érdektelen szál uralta a képernyőt – egyrészt Coop-é (na, benne így ismeretlenül egyszerűen semmi vicceset nem találtam), másrészt pedig a gyerekeké. Ahogy olvastam utóbbiak később háttérbe kerülnek, de már ez is sok volt, egyedül az esetlen romantika ment volna el részükről.

Kár a sorozatért, mert a 80-as évekbeli felállás mindig is tetszett, abszolút nem ez volt az akadály, az Amazon-os Red Oaks-ot például nagyon szerettem, de itt a nagyon sajátos humor, illetve az érdektelen szálak lelohasztották az érdeklődésemet, amin a shock value sem dobott. (Most komolyan, a menstruálós “poén” milyen volt már! Teljesen kész.)

Wet Hot American Summer - 1x01-01

Szóval, tipikusan take it or leave it-sorozatról van szó, de bepróbálni szerintem kötelező. Illetve helyesbítek: a Wet Hot American Summer: First Day of Camp nem sorozat, hanem inkább egy film – szkeccsszerű betétekkel. Vagy két film, mert mégiscsak kábé 200 vagy 220 perces. És mint ilyen nem egy nagy kihívás végignézni (ledarálni), és bevallom, hogy majdnem megadtam magam annak ellenére, hogy nem nagyon érdekelt.

De végül győzött a jobbik eszem és hagytam, annak ellenére, hogy tudom, hogy pár iszonyú beteg poént így sosem fogok látni. De pár röhögésért és pár vicces fejű színészért nem fogok feláldozni még 120 percet.

Wet Hot American Summer - 1x01-04

Ja, csak FYI, a sorozatot szívesen folytatnák a készítők, szóval benne van a 2. évad. Csak az a kérdés, hogy az miről szólna.

18 hozzászólás Ne habozz!

Dr. Agy - 2015. 08. 05. 17:50

Megnéztem a pilotot, és csak utána kezdtem el utánaolvasni, hogy mi is volt ez. Addig nem is tudtam az előzmény létezéséről (na jó, talán a magyar címet valahol már hallottam, de nem láttam egy másodpercet se belőle, és főleg nem tudtam, hogy mi volt az eredeti címe).
Én pont úgy éreztem, hogy ha ismertem és szerettem volna a filmet még a pilot megnézése előtt, akkor bejött volna a dolog.

Mert így nálam nagyon nem “ült” az egész.

DennyKeh - 2015. 08. 05. 18:10

Én az első részre egy 6-ost adtam, mivel a sorozat annyira nem köt le, de nem is mondható rossznak. Én megvárom a feliratot és érdekel, hogy merre fog elindulni a sorozat.

ubul - 2015. 08. 05. 18:29

Bradley Cooper miatt kezdtem volna bele, de így akkor még a várólistán van csak…majd ha nem lesz semmi néznivaló

nfsu17 - 2015. 08. 05. 18:34

ahogy a másik témánál is írtam, engem a parókák kikészítettek.
pedig poén lenne benne.
az első komolyabb poén egész jó volt, mikor ecsetelte a muki, hogy a táborozókkal mit nem szabad csinálni :)

n5wrr7 - 2015. 08. 05. 19:08

Nem láttam a filmet, de bejött a pilot. Nem dobtam el tőle az agyamat, de jól esett a kánikula alatt pár fárasztó poén :D

SpockCooper - 2015. 08. 05. 21:55

A film egy Meatballs paródia volt, tehát először azt nézzétek meg, utána a filmet, utána a film készítéséről szóló dokumentumfilmet Hurricane…, és aztán a sorozatot. A sorozat önmagában nem jó szerintem. A konzervdobozról pl. a Killer Tomatoes filmek jutottak eszembe. Szerintem ez jutalomjáték a színészeknek, akik tudják, hogy ettől a sorozattól a karrierjük sem jobb, sem rosszabb helyzetben nem lesz.

Ádám - 2015. 08. 05. 21:56

Balatonon néztem, igaz nem táborban, de azért ült egy-két poén. Messze nem zseniális, néha fárasztó, helyenként szokni kell. Ám egészében tetszett, úgy hogy a filmet nem láttam, csak hallottam róla.

k.karas - 2015. 08. 05. 21:57

Rögtön egyben az egész évad lement, nagyon tetszett a sorozat sajátos humora. Nekem fantasztikus élmény volt, rég láttam ilyen új (oké a film 2001-es,de nem ismertem) és másfajta vígjáték sorozatot, talán a communityert rajongtam így az első három evadig. 9/10, a filmet is muszáj volt másnap már megnézni, ami néhol harsányabb de a vége felé leül, szerintem sorozat előtt es után is jól működik.

Zizi - 2015. 08. 06. 02:15

Én megnéztem a filmet a sorozatpremier előtt, aztán rájöttem, hogy részleteket már régebben láttam belőle, de a szörnyű cím, meg úgy… az egész miatt akkor otthagytam.

A sorozatot elkezdtem, de még csak az első rész végéig jutottam, tervezem befejezni.
Viszont még így is nagyban egyetértek a kritikával. Talán a véleményem utána sem fog változni, mert én nagyon nem vagyok vevő az olyan “poénokra”, mint pl. az első pár percben a táborlakók és segítők közti kapcsolatról szóló.

De! szerintem (nagyon) ajánlott előtte megnézni a filmet, úgy sok dolog értelmet nyer.

sleepwalker77 - 2015. 08. 06. 09:36

Közvetlenül a sorozat előtt néztem meg a filmet, nagyon fárasztók voltak a poénok, de így se volt rossz. Utána jött a sorozat, ami viszont 10/10-es lett nálam. A poénok ugyanúgy fárasztóak, de rohadt jók a színészek, a legjobban pedig az jött be, ahogyan a karakterek szépen lassan átalakultak a filmbeli verziójukra. Tuti meg fogom nézni ezt még néhányszor. :)

engé - 2015. 08. 06. 10:56

Ha itt megoldották azt, hogy az A-listások szabadok legyenek, akkor már-már elvárom, hogy az új Arrested Development évadban ne csak egy napra tudják összehozni a teljes gárdát.

winnie - 2015. 08. 06. 12:10

az AD-ben is bőven tudtak forgatni, nem csak egy napot, csak éppen mindenki máskor ért rá kábé. itt a többség kevesebbet dolgozott, mint az AD-sek, de akkor sokat forgattak velük. egy AD forgatása sokkal hosszabb szerintem ennél.

quetzakoatl - 2015. 08. 07. 00:11

Hát én nem láttam a filmet, de bepróbáltam a sorozatot és eszméletlen vevő vagyok a humorára. Persze van 1-2 erőltetettebb rész, amitől az átlagember azonnal shit delete-t nyom… A rengeteg ismerős arc (vagy hang – pl. Archer :D) pedig csak bónusz. Hatalmas dili, a sorozat után pedig megnézem a filmet is.

quetzakoatl - 2015. 08. 07. 00:12

Akarom mondani shift delete-et nyom… ez hülyén jött ki.

Jimbo - 2015. 08. 11. 07:35

Nem szoktam ilyet csinálni, általában minden sorozatnak adok legalább egy ‘pilotnyi” esélyt, de itt szerintem 15 perc után kaszáltam, konkrétan a Poehler Cooper színházas nyáladzásig bírtam….

kmaate - 2015. 08. 11. 08:18

Hát én előnéztem a filmet a sorozat kedvéért, mint ne mondjak borzalmas volt (bár néhol érezni egyfajta abszurd humort, de tényleg max 3 poén van az egészbe), de ráfogtam, hogy a szinkron miatt szar. Aztán megnéztük a sori első részét és hát nem a szinkron miatt volt szar:) Pedig ja, 2-3 színészért érdemes lett volna végnézni, de nem:)

Leeroy - 2015. 08. 11. 14:35

Egyetértek kmaate-el, a filmmel kezdtem volna a sorozat miatt, de olyan nézhetetlen valami volt, hogy a közepén kikapcsoltam(volt életemben vagy 3 film amit felénél kikapcsoltam), pedig a kétezres évek elején jó vígjátékokat csináltak, de ez nem az :)

MRagnar - 2015. 08. 27. 15:24

No, ledaráltam. Nekem jobban tetszett, mint a film.:D S úgy éreztem, mintha részről részre lenne javulás, de legalábbis egyre jobban élveztem. Nem egyszer volt poén, amin hangosan röhögtem, ha visszagondolok még most is.:D A világot nem váltja meg, de ilyen nyári baromkodásnak tökéletes. 7-7,5 mondjuk. De olyan, ami kedves emlék marad. Remélem lesz 2. is.:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz