login |

UnREAL: vége az 1. évadnak

2015. 08. 05. 21:46 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

– I think that I actually started to believe the crap that we sell here.
– What?
– Love.

Az év egyik legjobban várt újonca a remek kezdés után nem feltétlenül váltotta be az összes ígéretet, de még így is erős maradt, igen kellemes és általában igényes szórakozást nyújtott. Legalábbis annak, aki kedveli a cinikus, nagyon sötét tónusú, antihősökkel operáló történeteket. És ez még akkor is megállja a helyét, a készítők az évad végére afféle női Walter White születését vizionálták maguk között, ami szerintem elég nagy túlzás. De erről majd a 2. évad dönt.

UnREAL - 1x10-02

Az UnREAL egy olyan sorozatnak indult, ami egy valóságshow forgatásának kulisszái mögé enged betekintést. És engedett is, de sokkal kisebb mértékben, hiszen bár mind a reality sztorija, mind a műsorkészítők története fontos volt végig, az insiderség közel sem kerül középpontban.

S hasson bármennyire is instenkáromlásnak reality-rajongóként, de ez nem is baj, hiszen hányszor lehetett volna elsütni azt, hogy a producerek így vagy úgy manipulálják a valóságshow szereplőit. Egy idő után már csak vállat vonnánk azzal, hogy d’oh. Itt viszont ez háttérbe szorult, az pedig már a pilotban kiderült, hogy a reality-készítők is mekkorát koppanhatnak, ha egy “bábjuk” kiszámíthatatlanná válik.

UnREAL - 1x10-09

Mondjuk annyiban a reality-ket kevésbé ismerőknek hasznos lehet az UnREAL, hogy megtudják, ebben a műfajban nem csalnak, csak hazudnak. A döntés mindig a játékosok kezében van, de a készítők mindent megtesznek, hogy befolyásolják őket, hogy az ő szájuk íze szerint döntsenek. De ettől még ez a manipuláció közel sem mindig sikeres, és a kiszavazásoknál vagy a fináléban, ők is csak reménykednek abban, hogy bejön a számításuk.

– I just want to remind you that there used to be at least, like, a few things that you wouldn’t do.
– Yeah, you too.
– Yeah, but we’re not talking about me.
– We’re talking about people we can still save.

Az UnREAL jól játszott el azzal a kettősséggel, hogy mi a valóság és mi a kamu, mi fantázia, mi reality és mi fake, mi az, amit megél az ember és mi az, amit csak megteremt, hogy azt mások éljék meg – a ‘to produce’-kifejezést ebben a közegben rögtön más értelmet nyert.

UnREAL - 1x10-05

A producerek sztorijában eleinte negatívumként csapódott le bennem a szerelmi háromszöges nyűglődés, de idővel kiderült, hogy mindez nem a szappanfaktor miatt került be a sorozatban. Eleve adott egy párhuzamot, hogy a kamerák előtt és mögött is zajlott egy efféle tusa egy kiszemelt szívért, emellett pedig a történetet tekintve is funkciója volt. Ráadásul a fináléban többszörösen is kaptunk payoff-ot azért, amit az előző részekben felépítettek.

Szóval megenyhültem, de attól nem tekinthetek el, hogy bár a neten voltak természetesen shipperek, engem egyik pár sem érintett meg érzelmileg, nem tudtam “szurkolni”, márpedig anélkül a romantika nem hatásos, mint ahogy annak lábbal tiprása sem. De ez lehet, hogy csak egyéni probléma volt.

UnREAL - 1x10-03

A finálé elég őrültre sikeredett, bár az angol utazás és az előkészületek sajnos sikeresen leültették nálam az 1×10-et, de ami utána következett, ott tényleg csak kapkodta a fejét az ember. És bár kissé kiszámíthatatlanok voltak egyes karakterek és cselekedeteik, azt kell mondjam, hogy itt voltak karakterek, akinek a fejével izgalmas volt nézőként gondolkodni.

Persze ez leginkább csak a kiemelt karakterekre igaz, az executive producerre, az ő bizalmas producerére vagy a Nagy Ő-re, a játékososok és a stábos mellékszereplők (a műsorvezetőtől a pszichológuson át a produkciós asszisztensig) csak pár részes minisztorikat kaptak, de egy kis szelet mindenkiből jutott, s így kiderülhetett számunkra, hogy ebben a világban szinte mindenki romlott, és tényleg nagyítóval kell keresni azt, akibe kapaszkodhatunk. Szép szakma ez, na!

UnREAL - 1x10-04

És az hogy gyarló, önző, (racionális?), csak a saját előrejutásukat szem előtt tartó figurákkal volt tele az UnREAL világa, egyszerre lehetett vonzereje a sorozatnak és gátja is annak, hogy valaki megszeresse. Mert hát ki kíváncsi arra, hogy mindenki hátba szúr mindenkit? De mivel a résztvevők, mind a kamera előtt, mind a kamera mögött tisztában vannak a játékszabályokkal, tudják, hogy mi a célja a “konkurenciának”, ezért lenyűgöző is volt nézni, hogy próbálja az egyik túlgondolkodni, kicselezni a másikat.

Mint ahogy azt is érdekes volt látni, hogy mennyire nem fogták vissza magukat az írók: a Lifetime-on ennyire húzós dolgokat (ld. az 1×06-ban mi lett az eredménye egy poénnak szánt fogadásnak) nem nagyon szokás mutogatni. Ezen a téren nagyon kell majd vigyázni a vonal átlépésére, hogy ne járjon úgy a sorozat, mint a Scandal, amelyik folyamatosan felül akarja licitálni magát.

UnREAL - 1x10-07

Viszont, bármennyire is bejött az 1. évad (mondom, sokkal jobb is lehetett volna, de ugye az elvárások…), jelen állás szerint abszolút nem várom a folytatást. Illetve nyilván kíváncsi vagyok arra, hogy mi lesz a következő szezonban, de valahogy nem érzem azt, hogy ez a sorozatbéli reality (Everlasting), és a szereplők zömének vergődése le tudna kötne újabb 10 részre. Márpedig az Everlasting marad.

This is a TV show, okay? This isn’t real.

Ez persze hülyeség, az íróknak is biztosan lesz egy csomó ötlete, kitalálják, hogy tegyék érdekessé az UnREAL folytatását, de úgy érzem, nagyobb változtatásokra lenne szükség a frissen tartásához. És ez nem csak a reality-s körítésre meg a sztorira vonatkozik, hanem a szereplőkre is. Quinn és Rachel elég lenne visszatérőnek, de jó eséllyel a többiek is (Adam, Jeremy) visszatérnek.

UnREAL - 1x10-06

Those girls know what they signed on for.

Remélem, ezúttal nem bánjuk meg, hogy a készítők beleszerettek a karaktereikbe.

11 hozzászólás Ne habozz!

glarion - 2015. 08. 05. 22:39

Shiri Appleby nekem a LUX óta kedvenc, így végül is kifejezetten miatta kezdtem bele a soriba. Nem vagyok egy nagy reality fan, pár amazing race végigfutott, de bachelor-t egyáltalán nem néztem soha. Ennek ellenére iszonyatosan elkapott a sori, jó karakterek, dráma, feszültség. Nagyon jól össze volt rakva, eddig a legjobb újonc idén nálam.

Capri - 2015. 08. 05. 23:31

Nagyon jó sori.
A legjobb pillanat a fináléban: Jeremy “Hogy lehetek én hülye?” azután a nyilvános megalázás.

Show-esküvőt nagyon jól megcsinálták, kellően megkavarták, h meglegyen a story, h csámcsogjanak rajta.

Quinn nagyon ügyes, Manipulátor Mestere. De 2.évadban nem ússza meg szárazon Rachel bosszújától. (Rach. őrült nézése sejtet, h készül vmire)

Folytatást várom :)

Riggins - 2015. 08. 06. 01:47

Nekem még van 2 rész, de amint végeztem a futó daráimmal, ezt is befejezem. Jól sikerült sorozat lett belőle, mondom ezt szintén reality fanként, de akit kevésbé köt le a téma, annak nem fogom ajánlani.

kisanna - 2015. 08. 06. 09:35

nekem csalódása volt a finálé (WTF??), rém kiszámítható, pedig bírtam a sorozatot.

winnie - 2015. 08. 06. 09:59

kisanna: nem mintha ettől lett volna nekem jó vagy sem, de szerintem annyi kimenetele lehetett volna, hogy semmiképp sem kiszámítható. választhatta volna egyik vagy másik lányt, rachel is választhatott volna valakit, de az, hogy a menyasszony int be, hogy jeremy lejáratja őt, hogy ő megszívatja adamet és, hogy annak ellenére quinn mellett köt ki, hogy quinn eltiporta az álmait nem hiszem, hogy bárki megmondta volna előre.

Binky - 2015. 08. 18. 20:53

Nekem nagyon bejött az egész évad, bár az utolsó rész már nem tetszett. Nekem túlzott volt a sok kavarás, az angol út, pedig nagyon nem akart Adam hazamenni, mégis belement. Úgy érzem,gyakorlatilag lenullázták a teljes évadot, és mindenki ott tart, ahol kezdett. Ja Quinn nem, mert neki bejött a részesedés a showból.
Nagyon várom a 2. évadot, ki tudnak-e hozni vmit. Azt nem tudom Adamet hogy hozzák vissza, illetve Jeremy nekem végig pótkeréknek tűnt az egész évadban, tipikus expasi funkcióval, kliséhegy.

coffee - 2015. 09. 18. 20:49

Jah, én most csak azt a rövidet kommentelném ide, hogy gyorsütemű felfedezés és megnézés után most fejeztem be az évadot, és direkt nem teszek ide semmi kontextust vagy bármi általános véleményt, csak az, hogy: zseniálisnak tartottam a két főszereplőnőnk közti beszélgetést a napágyon, mind szövegben, mind színészi játékban, mind végkifejletben, mind zárásként, mind képében, mind hangulatban,

de hogy utána nem lehetett nem elrontani, kihagyni ezt az ezerszer látott, trehány, ostoba, műfajfost – minek hívjuk ezt? cliffhanger? -, hogy az exbarát bekopogtat az anyához… ez a szemét, az egyik legnagyobb felháborodásom sorozatügyben.

Gigi - 2016. 01. 01. 13:39

Kicsit vegyes érzelmeim vannak a sorozattal kapcsolatban, mert;
irtó jó szórakozás volt végignézni ezt a tíz részt.
imádtam az ötletet, és volt egy csomó nagyon jó karakterük, akik miatt érdemes is volt; Quinn viszi a prímet, de jó volt persze Rachel is, a suitor, és a versenyzők közül is lehetett szeretni embereket, például bírtam Annát és Faith-et, de Jeremyt leszámítva az összes karakterben volt “valami”, ami miatt felkeltették az érdeklődésemet.
De Uramisten, Jeremy… Értetlenül állok azelőtt, hogy egy ilyen relatíve jól megírt, laraktercentrikus, kavarós sorozat közepébe hogy rakhattak be egy Jeremyt, aki teljesíti azt az írástechnikai bravúrt, hogy úgy tudja kiirritálni az emberből az utolsó ideget is, hogy közben végig nincs személyisége, úgy ötletem se volt, hogy miért jártak Rachellel valaha is, vagy hogy mit akar csinálni, mert a motivációja minden részben más volt, szóval csak annyi derült ki róla, hogy szó nélkül megcsalja a menyasszonyát, de ha őt megcsalják, nyílt megalázást szervez, meg megy panaszkodni anyucihoz, amúgy meg egy remek ember, aki törődik mindenkivel maga körül. Halál fura volt az összes része, erőltetett és sablonos volt a szerelmi szál, és nagyjából olyan volt, mintha a sori Jar Jar-ja lenne, ahogyan néha beleugrált a cselekménybe, és akkor mindenki köré állt, és figyelmesen meghallgatta. Még indokolatlan előléptetést is kapott amúgy. :P
A szerelmi szál a suitorral sablonos volt, meg ugyanannyira érthetetlen néhol, de volt szerepe, végül is feldobta a sztorit, meg a maga módján stílusos volt, hogy a csávó végigment mindenkin, akit ért, és nem volt olyan nyomorultul megírva, tehát nem az volt az egész alapja, hogy meg lett mondva, hovy ez a két ember valamikor kegyetlen szerelmes volt (fuj de utálom), azon kívül, hogy a színészek között nincs semmi kémia, szerintem rendben volt.
Chat és Quinn pedig jó lett volna, ha nem csinálják meg kétszer pontosan ugyanazt. Amúgy ők voltak az a szál, már így a romantikusak közül, ami működött a sorozatban, mert valljuk be, a manipulálósdi amúgy nem valami világi ship alapanyag, szóval nem tudom, mit baja volt annak, aki kitalálta, hogy ebből építsünk háromszöget, mert akkor menni fognak a dolgok, de nem, ez itt nagyon nem jött be. Na de Chet és Quinn igen! Mondanom se kell, szóval ez a gonosz emberek folyton megbántják egymást, sírnak, aztán hadakozás cucc jóféle, csak másodrszorra már uncsi volt egy tíz részes évadban. Ha Quinn egy rész végén boldog volt, mert kibékültek, lehetett tudni, hogy a következőben már szomorú lesz, és nem tudom, a végére már nem nagyon érdekelt.
A Chat seggében rohanó asszisztens és Shia is jók voltak, Shia főleg a Mary ügynél, meg az elején, amikor megríkatta Faith-et, de részemről ők nem tartoztak a főszálhoz.
És az a baj ezzel a sorozattal (szóval, legalábbis szerintem), hogy a mellékszeplők, a részenkénti apró sztorik (komolyan, majdnem az összes “epizodikusabb” részt, ahol a kis történetek voltak a célkeresztben, részemről öröm volt nézni) tök jók voltak, megkockáztatom, hogy hibátlanok. A kis taktikai játékok is irtó szórakoztatóak voltak, amiket részenként toltak egymással az emberek. Jól ki lett találva az egész, megvolt a lelke, megvoltak a pillanatai (mondjuk nekem az évadzáró egyáltalán nem volt csúcs, Mary annál inkább), és akkor a főszálak ennyire meh, unalmasak.
Oké, külön veszem a verseny főszálát, ami az abszolút főszál, az szerintem marha jól lett, és kifogástalanul van összerakva.
Szóval igen, ez az, amire azt lehet mondani, hogy akit érdekel az ilyesmi, annak be fog jönni, de a romantikus jeleneteket érdemes átpörgetni. Meg a jeremys részeket is, mert megesküdnék rá, hogy nélküle is értelmes a sztori, de ha nem, akkor is. Nagyon berágok az ilyen karakterektől, és indokolatlanul sok sora van…

oRyza - 2016. 01. 06. 09:26

IMDB szerint Quinn és Rachel 20, míg a többi karakter 10 részben szerepel. Merem remélni, hogy tényleg így lesz és a 2. évadban új sztori, új karakterek, új reality-show.

A reality-k érdekelnek, bár kétkedve kezdtem neki, mivel a romantikától / nyáltól / giccstől falnak megyek, aztán a manipulálás meggyőzött.
Viszont néhol a főszereplőnő karakterét erőltetettnek éreztem, de gondolom a hőlgyek is így érezhetnek egy Bruce Willis film kapcsán. :)

winnie - 2016. 01. 06. 20:14

oRyza: hírekben írtuk, hogy mi lesz a 2. évadban, mi a sztori, kik az új szereplők – az IMDB-t meg felejtsd el. oda bárki azt ír, amit akar, ha akarod, átírhatod 15 részre. valaki túlbuzgó, és a két főszereplőnek beírta a mostani 10 részen felül a következő 10-et. nyilván mindben benne lesznek, ehhez nem kell jóstehetség, de ettől még senki nem tudhatja, hogy ki mennyiben szerepel, amíg le nem megy a rész, mert a lifetime előzetes sajtóközleményben sem írja le, hogy épp ki a vendégszereplő egy részben.

Gigi - 2016. 01. 07. 16:25

Hmm… és azt tudjátok, hogy mikor lesz új éved? nyáron? (bocsi-bocsi, mert ennek amúgy én is utána tudok nézni, de hátha tudja valaki csípőből)
Amúgy tök kíváncsi vagyok, hogy hogy fogják folytatni, mert az szerintem letisztáz majd pár dolgot az irányokkal kapcsolatban, ami nekem nem volt teljes egész.
Amúgy én mindig azt hiszem magamról, hogy szeretem a tocsogást (meg olyan fáradt is vagyok állandóan, hogy valami vagy a primer drive-jaimra hat, vagy sehogyan), de itt én is pislogtam, hogy most miez, hogy romantikus szálakat írnak, vagy ez valamilyen szarkazmus amihez hülye vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz