login |

The Daily Show: Jon Stewart’s Final Show

2015. 08. 07. 19:55 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow,

Még ha nem is mindig néztem, akkor is nehéz szavakba önteni, hogy mennyire fog hiányozni ez a Show. Mindig, amikor kellett egy harcos a bullshit világ ellen, akkor vissza lehetett nézni Jonra. Mostanra már vannak további katonák, de akkor is, a The Daily Show olyan korszakát zárja, amit nem tudnak majd megismételni.

thedailyshowfin11

Az utolsó három hétre visszatértem napi nézőként, de végig érezni lehetett, hogy ez már nem az igazi. Mármint az a része a show-nak, amikor a hírekkel foglalkozott Jon. Nyilván most is elhülyült vele, hiszen Donald Trump indulása az elnökségért már alapból is vicces, de már nem volt meg a régről ismert küldetéstudat.

Na jó, az évek során többször volt olyan, amikor nem lehetett érezni benne a tüzet, de persze mindig vannak hullámvölgyek az ember lelkesedésében. A mostaniban az volt a szomorú felhang, hogy a “visszatérés”-re már nem lesz idő. De még így is magas ponton hagyta abba Stewart.

thedailyshowfin3

Viszont a visszatekintő pillanatok, percek végig jók voltak az utóbbi hetekben. A végső 4 részben pedig egyszerűen fantasztikusak, és emlékeztettek minket arra, hogy mennyit nevettünk ezen a hírekkel foglalkozó napi műsoron.

Csak az egyiket fogom kiemelni: pár interjúalanyt újra felkerestek, hogy miképp élték meg az editált, szarkasztikus interjúikat, és nem sokan bánták meg. Hihetetlen, mennyire biztosak páran abban, amiben hisznek, akkor is, ha minden észérv ellenük van.

thedailyshowfin2

Ezzel amúgy Jon is foglalkozott kicsit, amikor visszatekintett arra, hogy milyen hatással volt esetleg a világra. Lehet, hogy a szélmalomharc merítette ki? Bár szerintem biztos, hogy nélküle sötétebben látták volna páran a jövőt. Egy kamu híres, fake news komédia talkshow végezte a legjobb újságírást odakinn.

Na jó, nem bírom nem megemlíteni: a hétfői műsorban ahogy a FOX News-nak döfött még egyet a The Daily Show, az fantasztikus volt. Ahogy elővette a műsorvezető, hogy milyen felületesen próbálták őt támadni, és visszavágott a tényekkel. Kíváncsi leszek, az utód, Trevor Noah miképpen kezeli majd őket, mármint nyilván nem béke lesz mostantól, de a Jon általi személyes hadjáratnak vége.

thedailyshowfin5

A finálé pedig a klasszikus húrokat pengette, és ennek megfelelően pazar is lett. Anno John Oliver búcsúját is megkönnyeztem, és ahogy indult a rész, még nem éreztem a hatást. Minden közreműködő feltűnt kicsit, többnyire viccesen, visszakacsintva a múltra…

Eztán megjött Stephen Colbert, aki gyönyörű búcsúbeszédet mondott. Utána egy Scorsese-szerű one take-kel láthattuk a háttérben dolgozókat, tőlük is búcsúzott Stewart, és végül a zenei vendég betette a kaput. Baby, we were born to run.

thedailyshowfin6

ui: a keddi Leary-búcsú kevésbé volt szentimentális, a promó utaláson borultam, viszont a maga módján kicsit személyesebb volt, mindenképp érdemes azt is megnézni a finálé előtt. A többi interjú kihagyható a hétről, bocs Louis CK. Mindjárt ki is dobom őket egy külön posztba.

3 hozzászólás Ne habozz!

bikkbakk - 2015. 08. 07. 20:26

Az utolsó hónapokban fokozatosan leépítették a stábot, a kamera mögül és elől is elengedtek mindenkit, aki váltani akart és persze nem akarta Stewart Noah kezét megkötni, így nem pótolták a kieső írókat, közreműködőket. De én továbbra is élveztem a műsort, akárcsak 2004-2005 óta, amióta néz(t)em naponta.

Az utolsó műsor nagyon megható volt, Colbert meglepetés-beszéde főleg, de az is, ahogy táncoltak Springsteenre.

engé - 2015. 08. 07. 21:27

Stewart nagyon küzdött ellene, hogy kimutassa az érzelmeit, amit például Colbert forgatókönyvtől eltérő beszéde gerjesztett, viszont egyértelműen eltört a mécses a szünetben a group-hug után. Ezt a közönség kapta meg.

Ez amúgy az utolsó epizódra is jellemző volt. Olyannyira nem akartak nyálasak lenni, hogy kicsit ott volt a semmilyenség a háttérben. Pont ez történt Letterman utolsó showjával is.

Szerintem a Daily Show minősége egy “dombot” képzett a műsor idővonalára vetítve, és pont ezt vette észre Stewart is (ahogy erre utalást is tett a héten Louie CK is). Helyesen döntött, de hiányozni fog. Olyan kategóriát teremtett, ami előtte vagy nem volt, vagy nem működött igazán. Plusz egy alapvető motor volt ahhoz, hogy több évtizeden keresztül érdekelje a fiatalokat a politika. Remekül táncolt a komolytalan humor, az intelligens humor és a politika háromszögében. Jelenleg még valahogy nem tudom azt elképzelni, hogy Trevor Noah is ilyen szép táncmozdulatokra lenne képes. De Stewartnak is döcögősen indult, kérdezzetek meg majd 15 év elteltével is.

Többek közt köszönjük Colbertet, köszönjük John Olivert, köszönjük Carellt, köszönjük Sam Bee-t és köszönjük John Olivert is.

Amúgy várom a Jon Stewart cameókat Colbert talkshowjában.

leila - 2015. 08. 07. 21:41

A csúcson (vagy annak közelében) kell abbahagyni. Egy korszak lezárult, hiányozni fog. De maradjon meg inkább így a show emlékezetünkben, mintsem egy megfáradt magát ismétlő unalom.

Ő is érezte, ebben már nincs sok kakaó, nem volt miért harcosan kiállnia, a republikánusok már magukból csinálnak hülyét néha.

Remélem, ha már kipihente magát, újra láthatjuk valahol.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz