login |

True Detective: vége a 2. évadnak

2015. 08. 10. 21:40 - Írta: human

139 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Egyenesen a naplementébe, a fény győzedelmeskedik. Ja nem, az tavaly volt, a sokak szerint tökéletes fináléban. Míg ott kicsit lefelé ment a minőség ahogy haladtunk az évad vége felé, addig itt a 4. résztől felfelé…, hogy utána jó nagy pofára esés legyen belőle.

td-darkness

Elég szomorú, hogy a nagy akciójelenet, és annak következményei után ilyen zárás sikeredett. Pedig a 2×06 és a 2×07 kifejezetten remek lett – erre kaptunk egy siralmas finálét, ami nagyjából csak azoknak kedvezett, akik minden részt kétszer megnéztek. Olyan karakterek lettek előrángatva, akik az elején kaptak fél-fél perceket, csak hogy valamennyire ismerősek legyenek a lezárásnál. Nem voltak azok, legalábbis a többségnek.

A csalódások mellé azt azért el kell ismernem, hogy a sorozat elején behozott bűnügynél, a földekkel való kavarásnál jobb lett az eset a végére. Bár továbbra is jelentős részt játszott a kapzsiság és a korrupció, de sokkal emberibb szintre mentek a történések.

tdshotgun6

Viszont a befejezés…, hát az, mint írtam, valami siralmas lett. Colin Farrell karakterére kellett volna építeni az egészet (persze Vaughnt mellé téve), sokkal szebben kibontva, akkor jobban működött volna.

Bár mindenki erővel és motivációval vett részt a történetben, de mégis csak a két említett figura működött igazán. Még akkor is, ha a gengszter és felesége közötti párbeszédek túlzottan erőltetettek is voltak.

vincecantact

Amúgy ha már a szövegnél vagyunk, úristen a végére mindenki milyen fennkölten kezdett beszélni. Biztos elkapták Frankéktől. Nem csak emiatt, de felesleges volt az a másfél órás hossz finálénak, egy jobb forgatókönyv és egy vágó 60 percben is el tudta volna mondani amit akart, sokkal kevesebb, jelentőségteljesnek szánt baromság nélkül. Mindezt úgy mondom, hogy sokáig elnéztem az évadnak a mélység erőltetését.

Még akarnék pár spoileres gondolatot is, de mielőtt arra rátérnék álljon itt egy pontszám, mert van aki csak azt nézi meg: 6/10. Csak akkor tudnék többet adni, ha jobb a finálé, amire a múlt heti rész után még lehetett volna esély.

True Detective-2x08-01

Innentől random spoilerek, csak azoknak akik látták.

Komolyan mondom, szeretem a negatív végeket, az elszállt a végeket, az igazságtalan végeket, de csak akkor, ha okkal, és olyanokkal történik, akiknek a sorsa érdekel. Tényleg random ömlengés jön, előre szólok.

td-jobeallspoiler

Farrell karakterének a sorsa például érdekelt, egészen a The Heat lenyúlásáig (lekanyarodás Waingro miatt). Nem az a baj, hogy egy tökéletes filmből vettek kölcsön, hanem az, hogy onnantól már biztos volt a sorsa. Míg ott Robert De Niro még kemény döntéseket kell hozzon, és a saját szabályait követve akár a túlélésre is lenne esélye, addig itt Velcoro még egyszer látni akarja a gyerekét.

Megértem az apai szeretetet, sőt, hiába volt a kölök unszimpatikus, teljesen érthető volt miért ment el még egyszer megnézni őt a karakter. Sok mindennel lehet vádolni Pizzolattót, de ez rendesen fel volt építve, viszont annyira tipikusan “megnézi a fotót és hibás döntést hoz”-jelenet volt, hogy fájt. Onnantól egy rossz döntésekkel teli elnyújtott haláltusát láthattunk, igazságtalan véggel.

td-woo

De komolyan, Velcoro halálához képest a múlt heti Woodrugh-pillanat sokkal jobban működött. A menekülés lehetőségével, de a mégis biztos halállal. Itt meg már kábé onnantól csak az óránkat nézhettük, hogy Frank ás Velcoro szétvált a heist után.

Vaughnnal amúgy szintén ez a helyzet. Most azon kívül, hogy jobban kellett volna vágnia, miért veszik körbe a kocsik, hiszen valószínűleg ő is sok ilyet csinált már, egyszerűen túl volt nyújtva a halála.

Tetszett, hogy az egyetlen hibája a kiengedés volt az oroszok halála után – az utca gyermeke, de elkényelmesedett. A fejében az ő ügyei lezárultak az orosz halálától, aztán jött a meglepetés. És utána 2 órás gyaloglás a sivatagban. Ja nem, csak 10 percet áldozott áldozott rá Pizzolatto, viszont azt megtűzdelte hallucinációkkal.

writtenbynic

Abba már bele sem akarok menni komolyabban, hogy a gyilkosságot a rendőrség által alapból elsőnek gyanúsítandók követték el. A titkárnő. Rendben, az indítéka nem volt egyszerű, de akkor is…, ha-ha. Főleg, hogy a néző mióta is nem látta a csajt, a 2. vagy 3. résztől? A tettestársa pedig a szintén évad elején 1 percet kapó fotós volt.

De legalább minden összefüggött, csak épp nem igazi történetmesélős módon?

139 hozzászólás Ne habozz!

edg - 2015. 08. 10. 21:49

Hát igen. Egy rosszul elmesélt, unalmas katyvasz volt ez az évad, de ezt nem szabad hangoztatni ám, mert beszólnak, hogy nem érted. ;)

winnie - 2015. 08. 10. 21:56

az mindig dzsóker indok minden sorozatnál:)

viszont tényleg kíváncsi vagyok pro és kontra a véleményekre, remélem, mindkét oldalról lesznek olvasmányos vélemények, mert ezekre vártam egész nap, fel akarom szippantani az infókat a zárásról, hogy milyen volt nézős szemmel.

Herceg - 2015. 08. 10. 22:10

hát kár. pedig még mindig gondolkodtam rajta, hogy na majd darálom, na úgy talán jó lesz, ha már mindenki mondja, hogy egyre jobbak a részek. nem baj, majd jövőre az S3.

Thrasher - 2015. 08. 10. 22:38

Hát, azért kár, hogy Piz’ épp nyomozós cucc írásába fogott bele, mert pont nyomozást írni nem bír, idén is hogy lyukadtunk ki a srácig?
“Fúte, volt egy testvére is, nem pont az az egyetlen srác lehet az, akivel szóba álltunk a forgatáson? Asztamár, DE!”

Mindegy, állat mód nézett ki sokszor, a zene is remek volt, a szezon vége felé meg már konkrétan vártam a röhejesebbnél röhejesebb párbeszédeket.
Nagyon kiváncsi vagyok, forgatás után/előtt a trailerekben mit mondhattak a színészek egymásnak a forgatókönyvről, mert az persze valószínű, hogy a főnök előtt nem pattogtak, nagyon bízott abban mindannyiuk, hogy (újabb) kitörést jelentő szerepek lehetnek ezek.

winnie - 2015. 08. 10. 22:39

“nem pont az az egyetlen srác lehet az, akivel szóba álltunk a forgatáson”

sok mindenkivel szóba állhattak, csak őt mutatták meg közülük, mert neki volt szerepe:)

sleuth - 2015. 08. 10. 22:42

Egyetértek a kritikával, sőt, én szinte mérges lettem attól, hogy mennyire hülyének nézett a finálé. Klisé klisé hátán, Woodrugh halálán kívül a többi simán kikerülhető lett volna egy kicsit több józan ésszel a karakterek részéről, a végén arról a “drámai” fordulatról meg ne is beszéljünk, mert azon már felnevettem, hogy még egy ilyet is képesek beletuszkolni a részbe a már meglévő kliséhegyek mellé. Én végig bizakodva néztem, reménykedve, hogy biztosan a végére beérik a szezon, de ezt most a finálé után totális időpocsékolásnak érzem, bár azért a Vince Vaughn show a helyén volt.

Razi - 2015. 08. 10. 22:46

Nekem tetszett az évad. A kezdetektől úgy álltam hozzá, hogy ez most másabb lesz mint az első évad és ehhez mérten is néztem a részeket, de még így is tetszett. Az első évadban volt egy nagy gonosz főellenség (Yellow King), hiába volt mögötte egy szervezet, vele kezdődött és végződött az egész. Itt viszont a nagy gonosz nem egy ember volt, hanem az emberi kapzsiság és korrupció, szerintem a bűnügy kidolgozottságát is ezért nem vitték túlzásba, mert csak arra kellett hogy összehozza ezeket az embereket. Fucked up emberek, egy fucked up világban. Ray is mondta, Frank igazából egy jó ember, az utca/apja tetté azzá aki, addig hazardírozott míg rosszul nem jött ki belőle. Itt-ott ugyan egyetértek az írással, főként hogy a gyilkos 1-1 percet kapott, de örülök h ennyi lett belőle, sokkal klisésebb lett volna a: “kisgyerek felnő hogy majd megbosszulja a szülei halálát”. Az évad témájához illett a befejezés, az élet nem fair, a “hősöknek” itt nem volt egy magasztos céljük/rendeltetésük, emberek voltak, emberi hibákkal. Nekem ez a belelátásom a sorozatba nagyjából, lassan indult, de nem csalódtam.

El Presidente - 2015. 08. 10. 23:04

Hát ez irtó nagy csalódás volt.Az évad is, de a finálé aztán végképp.Spoiler: Velcoro és Frank halála is valóban klisés előlegezést kapott.
Rossz ízzel fejeztem be a finálét.Úgy mondanám, hogy amilyen jó volt az első évad (én az Istenkirály kategóriába sorolom, nr. 2 nálam), pont olyan szar volt ez.

m76 - 2015. 08. 10. 23:05

Ugyan már leírtam a kibeszélőben a véleményemet, azért itt is közzé teszem nem tetszésem.

Én azok közé tartozom akik imádták az első évadot. Mégis ennek ellenére nem volt különösebb kifogásom a második évad ömlengős lassúsága ellen sem. Én jól szórakoztam rajta, élvezetes volt nézni a karakterek fejlődését, a remek színészi alakításokat egészen a 2×07-ig, sőt a 2×08 kb 2/3-ig.

Mindvégig hittem és bíztam benne, hogy még ha nem is olyan pörgős és érdekfeszítő az évad a végére lesz azért egy epic lezárás.

Bevallom töredelmesen: egy baromállat voltam. Hogy hagytam így bepalizni magam. Ez a lezárás olyan gyenge volt, hogy a jelenkori Suits is megirígyelné ezt az írói stábot aki ezen dolgozott.

A True Detective megmutatta hogyan kell igazán szar befejezést csinálni, ami abszolut nem működik. A legszánalmasabb, hogy átjön milyen hatást akartak a készítők elérni a nézőben, de én csak röhögni tudok rajtuk, hogy ezt komolyan gondolták hogy így lesz a jó.

Ahogy ez meg volt valósítva az a hülyeség magasiskolája.

Az, hogy Velcoro meg sem próbál menekülni hanem megy mint egy vadbarom amíg ki nem fogy a benzin az azt hittem hab volt a tortán.

Erre a másik idióta még ezen is túltesz azzal, hogy amikor már futni hagynák először beszól, utána meg még rá is támad a 10x túlerőre fegyvertelenül.

Egek. Ez hihető lett volna ha mindkettőnek valami öngyilkos hajlama lett volna. Amit Velcororól még az évad elején el is hittem volna, de a karakterfejlődése az évad során pont egy ezzel ellentétes íven futott.

Szóval totál katasztrófa. A 6/10-es évadot megkoronázták egy 2/10-es fináléval. Én HBO helyében itt és most kaszálnám az egészet a francba. Ezt ne lehesssen már megcsinálni büntetlenül, hogy egy ilyen fost tesznek le az asztalra.

Megmondom őszintén baromira dühös vagyok, ha ezt tudom akkor nem is néztem volna az évadot. Messze kerülje mindenki aki még nem kezdte el és értelmes, kerek történetet akar. Mert ez nem az.

És akkor még nem is említettem a végén a két nő összebuzulását. Azt hittem sírva szakadok a szánalomtól azon a jeleneten. Mégis mi a büdös francért állna össze két totál ismeretlen ember? Hogy összekötné őket a pasijuk? Egy frászt. Bezzerides kb 1 percre ismerte Frank-et, a nőről pedig semmit az égvilágon nem tudott. Ráadásul totál inkompatibilis személyiségnek ismertük meg őket. Olyan mintha azt akarnák elhitetni velem, hogy a folyók a torkolatuknál erednek. Szóval nem is önmagában az a bajom, hogy nem volt happy end, hanem azzal, ahogy nem volt.

m76 - 2015. 08. 10. 23:09

sleuth: lyen is ritkán van, hogy valakinek a véleményével 100% megegyezik az enyém.

Thrasher - 2015. 08. 10. 23:10

“Az, hogy Velcoro meg sem próbál menekülni hanem megy mint egy vadbarom amíg ki nem fogy a benzin az azt hittem hab volt a tortán.”
Mondjuk ez elég egyértelmű volt, hogy azért húzta az időt, hogy Bezzeridesnek legyen ideje elhajókázni, amíg vele foglalkoznak.

“Erre a másik idióta még ezen is túltesz azzal, hogy amikor már futni hagynák először beszól, utána meg még rá is támad a 10x túlerőre fegyvertelenül. ”
Teljesen benne volt a karakterében.
Ostobaság volt? Persze.
ERRŐL BESZÉLT A KARAKTERE már több rész óta folyamatosan? Hogy nem aprópénzért csinálta az elmúlt évtizedeket, hanem a teljes kasszáért? Igen.
Nyilván nem fogja odaadni a gyémántokkal teli öltönyt.

Nem volt erős az évad, pár tekintetben konkrétan rossz is volt, de kevés sorozat kap ennyi érdemtelen lehúzást, mint ez.

m76 - 2015. 08. 10. 23:25

Thrasher:

Lehet, hogy neked egyértelmű, nekem totál logikátlan, ezért nem is gondoltam erre. Senki az égvilágon nem tudott róla Frank-en meg a Mexikói nőn kívül hogy ő összerúgta a port a Bezzerides-el. Raádásul mi az, hogy időt adott neki? Ha tudták volna hol van Bezzerides ráküldtek volna egy másik hit squad-ot. Szóval az egész olyan értelmetlen volt mint megnézni ezt az évadot a finálé tükrében.

A második pontban igazad lenne, ha nem ő szólt volna be a már a kocsikba beülni készülő mexikóiaknak, hogy “hé legalább vigyetek vissza a városba” Ez kb olyan volt mint kettétépni a nyertes lottószelvényt.

És direkt írtam, hogy szerintem jó volt az évad a 8 rész 2/3-ig. Úgyhogy nem foghatod rá, hogy divatból utálom. Én tényleg hittem benne, aztán cserébe egy arconcsapást kaptam.

m76 - 2015. 08. 10. 23:33

És még egy gondolat a végére. Mindkét fő haláleset a finálében abszolut öncélú volt, de különösképpen Frank-é. Csak azért került bele, hogy megkaphassuk a haluzós jelenetet, ami önmagában is kabaréba illő volt a sok totál érdektelen 1mp-es szereplővel. Semmi súlya nem volt számomra.

Nincs kifogásom a negatív tónusú befejezések ellen, ha a főszereplők valami epic csatában esnek el, egy olyan célért amivel azonosulni lehet, még csak az se kell, hogy jó cél legyen, csak logikus legyen. Itt egyik feltétel sem teljesült.

A történet minőségével ilyen kontrasztban levő pocsék befejezést Mass Effect 3 óta nem láttam.

CloudyMadness - 2015. 08. 10. 23:51

Thrasher +1
Teljesen egyetértek azzal amit írtál, úgyhogy nem is ragoznám.
Én minden hibája ellenére szerettem ezt az évadot. Kicsit sajnálom azokat az embereket, akik hétről hétre jöttek szapulni a sorozatot, ahelyett hogy élvezték volna. A sok első évados összehasonlítástól meg már a falra mászok… egy két ember nagyon elszállt :)
Részemről jöhetne egy 3. évad.

deni - 2015. 08. 10. 23:54

M76 totál egyetértek…

Olyan szinten pocsék ez a második évad a kezdetektől fogva, hogy az valami vérpezsdítő. Már régóta letettem a második évadról, de ez tényleg vállalhatatlan ahhoz, h TD-nek nevezzük. Súlytalan, értelmetlen, idegesítő szarhalom az egész. Nagyon remélem, h piz’ összeszedi magát…….

CloudyMadness - 2015. 08. 10. 23:55

“Nincs kifogásom a negatív tónusú befejezések ellen, ha a főszereplők valami epic csatában esnek el”

Realy? Ezt hollywoody filmekben keresd, ne egy HBO-s sorozatban.

Somhows - 2015. 08. 10. 23:59

Szerintem zseniális volt a befejezés. Bármilyen közepes volt az évad, ez a lezárás számomra a hibátlan-kategória.

Kisvesza - 2015. 08. 11. 00:01

“Olyan szinten pocsék ez a második évad a kezdetektől fogva, hogy az valami vérpezsdítő.”

Akkor te most szidod ezt, vagy nem?
(Vérlázító szót kerested.)

Mazsola - 2015. 08. 11. 00:04

A Mass Effect 3-nál legalább kiadtak egy magyarázó bővített finálét, amivel helyretették a hibák egy részét, itt viszont erre természetesen esély sincs.

De ne is magyarázzák, elég is volt ebből a szarból, komolyan mondom egész dühös lettem erre a “befejezésre”. Pedig végig reménykedtem, vártam a “valamit”, de csak nem jött el.És még csak nem is happyend-et vártam volna, hanem valami ÉRTELMET…

Helyette maradtak a ritka gyerekes “párbeszédek”, a színészek között totál nem működő kémia, az agyatlan és logikátlan jelenetek, ááá nem is sorolom, egyetértek szinte minden fenti hozzászólással és a kritikával is. Ekkora baromságot rég láttam, és ekkora csalódást meg végképp.

davidcsomor - 2015. 08. 11. 00:04

Nos, én azok közé tartozom, akik megnézték az összes részt kétszer, és elégedett voltam a fináléval. Bár voltak szálak, amiket kicsit részletesebben elvarrhattak volna, ebben a 90 percben is éreztem egy kis kapkodást. Sajnos túl sok karakter volt ebben az évadban, akik jelentősek voltak a történet szempontjából, főleg a rosszfiúk közül, ezért nehéz volt megismertetni őket a nézőkkel 8 részben, és ezzel együtt foglalkozni is velük egy ilyen hosszú, de tömör záróepizódban. Viszont amire hangsúlyt fektettek, az nagyjából rendben volt nálam.
SPOILER!
A karakterhalálok beleillettek ebbe a befejezésbe, talán Ray-é nem volt túl precízen felépítve, de a végén, különösen az utolsó mondatánál valahogy hatásossá vált. Ellenben Frank története szerintem nem hagyott kivetni valót maga után, volt egy kis hubazdmegtényleg amikor a mexicoiakra ráismertem, aztán szépen utolérte őt a végzete, ahogy annak lennie kellett, a sivatagi sétája talán az évad legdrámaibb jelenetét hozta.
Azzal az infoval, hogy ki Caspere lánya, még kezdhettek volna valamit, így eltűnt a süllyesztőben, pedig lett volna potenciál benne.

Szóval az a lényeg hogy ezt az évadot 10 részesre kellett volna kb. nyújtani, hogy egy koherens, lezárt egésszé váljon, de nekem tetszett ez a karakterdráma, ahogyan a 4 főszereplőből 3 egyre csak csúszott le a lejtőn, aztán egy szakadékban landolt, a 4. meg egy mély gödörben. Még azt is szívesen néztem volna, hogy ő onnan hogy ássa ki magát.. De erről azt hiszem letehetek.

clegane - 2015. 08. 11. 00:16

én a hibái ellenére szerettem az évadot, de ez az utolsó rész tényleg tragikusan ötlettelen és patetikus volt.
kár.
de ha ekkora lufi ez a pizzolatto srác, mi lesz így a folytatással?

Rezsidémon - 2015. 08. 11. 00:23

Méltatlan befejezése ez egy méltatlan évadnak egy túl korán zseninek kikiáltott alkotótól, aki olyan baromira különutas, hogy a hangulatot fényszűrővel, a színészi alakítást pedig beállított pózokkal helyettesíti.
Az első évad farvizén akart evezni ez a produkció, de a végeredmény egy érdektelenségbe fulladt vízihulla lett.
Lám, visszafogott színjátszásból is lehet kínos ripacskodás. Taylor Giccs, a világ legbutább arcú szépfiúja próbált “I’ve been through a lot” nézéssel keménykedni, míg Vince Vaughn, a fingós sörvígjátékok koronázatlan udvari bolondja mindenidők leghiteltelenebb gengszterévé avanzsált.
Közben a történet nulla, attól, hogy valamit lassan csepegtetnek, még nem lesz suspense, és attól, hogy sok szála van, még nem lesz szövevényes.
Szégyentelen lopkodás megy közben, David Lynch, James Ellroy és Michael Mann a legfőbb károsultak, de a fináléra már egy eredeti hang sem maradt.
Olyan zavaros és összekeveredett az egész, mintha a klisé- és közhelyszótárat valaki a mosógépbe tette volna.
Az állandóan puffogtatott konyhapszichológiai filozofálgatások meg annyira gagyik voltak, hogy még Coelho mester is lesütötte a szemét szégyenében.
De a végkifejlet… na az rúgta csak el a pöttyöst igazán. Persze nem kell mindig happy end, jobb/életszerűbb az olyan féligazságos/félmegoldásos vég, mint pl. a Drótban (vagy az első évadban), de ez nem befejezés volt, ez egy nagy semmi, olyan, mintha egy szándékosan unalmas következő évad felvezetése lenne. Rachel McAdams karakterének így semmi értelme nem volt, VV barátnőjét már ne is említsem.
100% Fake Detective ez kommenttestvéreim, egy kalap szar. Az HBO megvette a császár új ruháját.

És le a kalappal m76 előtt, így kell revideálni egy álláspontot.

human - 2015. 08. 11. 00:25

“kisgyerek felnő hogy majd megbosszulja a szülei halálát” de hát ez is volt :D

mxyzptlk - 2015. 08. 11. 00:29

Nem kezdtem el nézni a 2. évadot mert várható volt hogy az első évad szintjét meg sem közelítik, ez a kritika csak megerősített benne hogy jól döntöttem.

FLC - 2015. 08. 11. 00:43

Voltak jó pontjai a résznek, de a mindenki meghal, és a diktafon is széttörik, meg még a gyereknek szánt üzenet se jut el a címzettnek dolog túlzásba vitte a drámát.

Meg ahogy vki említette, visszatekintve, hogy minden gonosztevő kapcsolatban van valamelyik nyomozóval vagy rokonságával… ez azért igencsak hiteltelenné teszi az egész sztorit, hiába akar a végén valóságszerű lenni azzal, hogy nincs-happy-end-mert-ez-a-való-világ.

Szóval ez a nagyon negatív vég, meg hogy semmi nem oldódott meg olyan érzést kelt, hogy mi f***ért követtem akkor 10órán keresztül a sorozatot, a szereplőket. (Az újranézésekkel meg 2xx ennyi).
Tanulság lett végülis. Ha lement egy sorozat/évad, és pozitív kritikákat kap, akkor érdemes rá időt szánni. (Ennek ellenére a Black Sailst meg az Ash vs Evil dead-et azért követni fogom)

“nem baj, majd jövőre az S3.”
Két évad csalódás után tényleg akartok harmadikat?

human - 2015. 08. 11. 00:45

“A második pontban igazad lenne, ha nem ő szólt volna be a már a kocsikba beülni készülő mexikóiaknak, hogy “hé legalább vigyetek vissza a városba” Ez kb olyan volt mint kettétépni a nyertes lottószelvényt.”

ezt nem értem, hiszen ott a kiásott sír, egyáltalán nem biztos, hogy amúgy nem késeltek volna bele, hiszen ott akarták hagyni így is a sivatagban.

human - 2015. 08. 11. 00:48

” a 4 főszereplőből 3 egyre csak csúszott le a lejtőn”

sokkal inkább haladtak a megváltásuk felé, Ray meggyónta a bűneit és újra szerelembe esett, a csaj végre elfogadta a múltját, ez már rögtön kettő felfelé tartó

throwaway - 2015. 08. 11. 02:36

nem jarok ide csak kivancsi voltam, mit gondoltok, mert imdb-n is mindenki utalta..

persze, sokkal jobb erzes lenne most bennem, ha nem igy tortenik, es nem is jottem volna ide.. de ugy erzem, hogy ez illett az evadhoz, hu maradt magahoz az egesz. romlott, bunos karaktereket kaptunk akiket megszerettunk, de aztan pofara kellett esni, mert utolerte oket a karma, annak ellenere hogy vegul jo uton indultak el – a vilag javareszt nem a naiv elvarasaink es fantaziaink szerint mukodik, es ezt hajlmaosak vagyunk elfelejteni. egy szep nagy pofonnal emlekeztetett erre az evadzaro.

benasagokat leszamitva – pl e reszben Velcoro kocsija alatt a viz?olaj?wtf? szerintem joggal lehet mualkotasnak hivni az evadot, nem ugy mint akar kabel akar sima szeriak nagyreszet. a szorakoztatas nem mindig kellemes, tough love. nekem “tetszett.”

bvr - 2015. 08. 11. 02:38

Hát én az 5-6. rész összevont kibeszélőjében azt írtam hogy annak alapján ahogy a 4. részt lezáró nagy lövöldözés után folytatódott, nekem az jött le hogy igazából nem lett ez elrontva ez csak nem nekem való: ami a készítőket 80%ban érdekli az engem max 20nyira, viszont ami engem érdekelne 80%ban az meg őket csak 20ra… Sajnos a finálé (de valójában már az utolsó előtti rész vége, ahogy a Woodrough-epizód történt) alapján asszem erősebben kell fogalmazzak: ez bizony el lett rontva.
Az ügy engem érdekelt volna. Az izlés kérdése hogy a fenti 80-20 arányban mire mennyi screentime-ot kell adni. Az is lehet az én bajom hogy mivel ezek a karakterek engem a kezdetektől nem érdekeltek eléggé (és bár ez aztán kicsit javult, de nem eléggé), ezért a lelki bajaik sem tudtak annyira érdekelni mint a készítőket. Még az is lehet szubjektív hogy amikor a múlt epizód után elolvastam azt a bizonyos összegző cikket, azt leírva szórakoztatóbbnak találtam mint magát a sorozatot… (azért is jó cikk volt mert volt olyan apróság ami az alapján tűnt fel. A sorozat egyszerűen nem volt számomra annyira érdekes hogy közben mindenre odafigyeljek és emlékezzek. Ez még mindig lehet az én hibám, persze erős a gyanú hogy ezzel sokan voltak így, a cikk sem íródott hiába, de mindegy) Az is lehet szubjektív vélemény hogy ha már szükség volt ennyire komplikált sztoryra (szerintem nem feltétlenül), akkor azt szerintem jobban elő lehetett volna adni.
(ja, nekem az amúgy tetszett hogy van egy korrupciós ügy, de a gyilkosság végül mégsem emiatt történt hanem kvázi véletlen egybeesés)
Viszont az utolsó másfél rész közhelyparádéjára nincs mentség. Kezdve Woodrugh mint szuperkatona besétál a föld alá, majd amikor már kezdem elhinni hogy jajó, akkor (ahogy valamelyik komment fogalmazott) hadisetnként szétszedi a többi elit katonát, majd egyszerűen pont hátbalövik… Aztán az mitől “heist” hogy Ray meg Frank ketten szétlövik a szuperbűnbandát és lenyúlják a nagy zsét… Aztán pedig (mert ciki lenne ha egy elcseszett emberekről szóló sori így érne véget?) hogy-hogynem végül mindketten halva halnak. De igazából nincs is kedvem folytatni, egyszerűen ilyen kiinduló helyzeteket teremteni a fináléra… ebből nagy zseni tröténetmesélőnek kellene lenni hogy valami kicsit is eredeti süljön ki – csak hát itt Pizzolato közelében sem volt a zseninek… halál uncsi ezerszer elmondott közhelyhalmaz, és még az is borzalmas hosszan.

bvr - 2015. 08. 11. 02:42

(ja, és a 4. rész nagy rajtaütéses lövöldözésénél írtam a Heat-et, nem mint nyúlást, hanem hogy hangulatában arra emlékeztetett, és ezt pozitívnak gondoltam.
Itt a gyerekhez lekanyarodásnál viszont nem ugrott be amíg human értékelőjét nem olvastam. Elfogadom hogy ez akár lehet nyúlás, de annyira sz*r módon megcsinálva (szemben a Heat végső drámájával) hogy megbocsájtom magamnak hogy itt nem asszociáltam :)))

bvr - 2015. 08. 11. 02:48

(ja, és mégvalami. Ha esetleg nem lett volna világos, a főként negatív véleményem ellenére azért néztem, mert azért az a 20% az nagyon érdekelt, és a maradék 80% is legalább egy kicsit. Arra meg igazán nem számítottam hogy amikor úgy éreztem nagyjából már helyretettem az elvárásaimat, majd pont a finálé lesz ennyire minőségileg gyenge. Mert a többi 7 részre csak annyit mondtam hogy engem máshogy elmesélve sokkal jobban érdekelt volna. De ez a finálé menthetetlen)

dvs - 2015. 08. 11. 03:37

Vajon hányan írták meg a “I’m sorry for your father” illetve a “Sorry for your loss.” mailt a chadvelcoro@gmail.com-ra? :-D

PS: Az utolsó rész elhozta Lera Lynn legjobb számát is. :)

Én totálisan elégedett vagyok, nincsenek olyan oltári nagy igényeim, hogy ennek így meg úgy kellett volna történnie, ennek nem volt értelme meghalni, ezt meg azt kellett volna stb… mint ahogy a fentiekben is olvasható a kritikáról nem is beszélve, de persze kiderült, hogy megint a tízmillió filmkritikus országa vagyunk.

Én szeretem, hogy ha meg tud lepni egy sorozat/film és meglepett, az utolsó percig szurkoltam Velcoro-nak, de még Franknek is, nem mondtam volna meg, hogy 4-ből 3 főszereplőt elkaszálnak. Sőt abban is biztos voltam, hogy a főtetü Burris is megkapja a magáét valamilyen módon, de ez sem következett be.. Most Humant kérdem mennyivel lett volna jobb ha elhajókázik mindenki a naplementében, Mojitót szürcsölve? Vagy ha pontosan úgy történik minden ahogy szeretnéd akkor csettintesz hogy ez igen? Nah ez az, akkor pl nem jön létre ez a lehúzó kritika sem, de nem vagyunk egyformák, olyan produkció sosem fog születni, ami mindenkinek tetszik, ettől még nem kell “siralmasnak” titulálni valamit. Én elégedett vagyok, nálam simán 8/10-es, minden percét imádtam. Soha rosszabb TD évadot.

winnie - 2015. 08. 11. 03:40

dvs: annyira nincs értelme defenzívnek lenni – pozitív vélemény, mellé állni, kinyilatkoztatni és kész.

10 millió filmkritikusozni, meg kifogásokat keresni, hogy semmi sem tetszhet mindenkinek, pláne butaság, hiszen azt mindenhova oda lehetne írni, ergó üres lózungok, nincs semmi tartalmuk.

biztos vagyok benne, hogy sokan imádták, mint ahogy abban is, hogy a TD 2. évad sok negatívabb hangot megütőnek közel sem volt 1-2-3/10-es élmény, inkább 5/10-es. de szerintem tökéletesen érthető, ha valakit abszolút nem kötött le, és az is, ha valaki, akinek tetszett a sorozat zömében, siralmasnak érezte a befejezést. és nem azért, mert nem az történt, amit ő várt. sok más oka is lehet.

dvs - 2015. 08. 11. 03:47

*Nem mellesleg, nem értek egyet a Heat-párhuzammal, egyáltalán miért lett volna nyúlás? Ott azért kanyarodott le, hogy még kinyírjon valakit, itt pedig pont, hogy őt akarják kinyírni, ergó menekül.
Sokkal jobbnak látta mint, hogy belebonyolódjon egy – tök esélytelen – autós üldözésbe, (az amúgy majdnem üres tankkal-jól látható) így behajtva a hegyekbe “lesz ami lesz” elven talán még el tud menekülni, még a pénzes táskát is kivette a kocsiból de belátta, hogy azzal kicsit nehéz lesz a hegyoldalban loholni. Én így látom, teljesen jó volt.

human - 2015. 08. 11. 04:04

Nem tudom hol írtam, hogy mindenkinek a naplementébe kellett volna menni. Azt írtam, hogy nem volt jól felépítve és túl volt húzva. Ezt úgy mondom, hogy rengeteg sorozatot és filmet láttam már, így a haláluk sem volt meglepő, míg mondjuk te említed, hogy “szeretem, hogy ha meg tud lepni egy sorozat/film és meglepett” ami arra utal, hogy nem láttál túl sokat eddig.

*A Heat amikor az iskolához kanyarodik, nem amikor üldözik.

Stiglitz - 2015. 08. 11. 04:23

@dvs:
“Soha rosszabb TD évadot.”
+1

@Thrasher:
“kevés sorozat kap ennyi érdemtelen lehúzást, mint ez.”
+1

@Rezsidémon:
“Vince Vaughn, a fingós sörvígjátékok koronázatlan udvari bolondja mindenidők leghiteltelenebb gengszterévé avanzsált”

Nem szoktam fingós sörvígjátékokat nézni, úgyhogy nálam tiszta lappal kezdett Vince Vaughn, mivel ebben a sorozatban láttam először és eddig azt se tudtam, ki ő. Alkalmi junkie vagyok, nem vezetek statisztikát VV fikázásáról, de az általam olvasott TD2-vel kapcsolatos cikkek alatt eddig szinte kötelező jelleggel jelentek meg versenyzők, hogy azon kattogjanak, mekkora szar színész VV. Ez valami csapatépítés errefelé, vagy mi a bánat?

Nekem se kutyám, se macskám ez az ember, előítéleteim sincsenek vele kapcsolatban, úgyhogy érdekes mód nem azzal voltam elfoglalva a sorozat nézése közben, hogy melyik fingós sörvígjátékban kinek hányt a hátára és/vagy kinek mászott a bugyijába. Nem tudom, de nem is érdekel. A sorozatban jól játszott, számomra nem volt hiteltelen gengszter. Ha tényleg ennyire kell őt gyűlölni, csak tessék, felőlem nyugodtan, további kellemeset, elnézést a zavarásért, a viszont látásra.

MRagnar - 2015. 08. 11. 07:37

Srácok, lehet rosszul emlékszem, de asszem nem sokkal az első évad után azt mondta Pizzolatto, hogy ha a jövőben is “ő írja” az egész évadokat akkor maximum 3 évadot tud elképzelni. Sajnos ebből gondoltam, hogy a második gyengusabb lesz. Viszont ennek fényében, ha lesz is 3. nem tudom, hogy kéne-e…:S

winnie - 2015. 08. 11. 08:31

elképzelés ide vagy oda, pénz beszél, illetve a lehetőség.

igazából azért érdekes ez a kérdés, mert ennél jobb meló nem nagyon van. totális szabadság – mind kreatív szempontból, mind olyan szempontból, hogy olyan sztorit mesél el, amilyet akar. ja, és persze ő a főnök.

általában azt szoktuk mondani, hogy a készítők szeretnek újba vágni és tovább lépni 2-3 évad után, de ő elvileg minden évadban újat tud hozni ebbe a formátumba.

szóval, ha abba is hagyja, akkor csak azt tudom elképzelni, hogy műfajt is akar váltani, vagy inkább kevesebbet melózni és stábot maga köré egy írószobában. de azt végülis itt is megcsinálhatja.

Bandido - 2015. 08. 11. 08:36

Velcoro nagyon szépen eltesz két fickót az üldözői közül az erdőben. Erre a végén csak úgy kiáll a 3 másik elé, hogy “ide lőjetek”! Ennek semmi értelme nem volt.
Frank meg amikor kiváltja magát a millió dolcsival a halálból akkor meg persze, hogy megöleti magát egy öltönyért. Logikus megint csak. Ilyen vadbarom a világon nincs…
Mindkettőnek simán lett volna esélye megmenekülni de nem direkt elbasszák ilyen ostoba, bosszantó megoldásokkal.

Thrasher - 2015. 08. 11. 08:40

@m76
“Senki az égvilágon nem tudott róla Frank-en meg a Mexikói nőn kívül hogy ő összerúgta a port a Bezzerides-el.”
Mi bajod van? 1. Nem ezt a kifejezést kerested. 2. Szerinted véletlenül próbálták levadászni mindannyiukat?

“A második pontban igazad lenne, ha nem ő szólt volna be a már a kocsikba beülni készülő mexikóiaknak, hogy “hé legalább vigyetek vissza a városba” ”
Ember, otthagyták a sivatag közepén, nyilván szólt.

clegane - 2015. 08. 11. 08:41

Bandido: én úgy vettem ki hogy az öltöny zsebében voltak a gyémántok, azért nem akarta odaadni.

Thrasher - 2015. 08. 11. 08:42

@Bandido:
“Frank meg amikor kiváltja magát a millió dolcsival a halálból akkor meg persze, hogy megöleti magát egy öltönyért. ”

BENNE VOLTAK A GYÉMÁNTOK.

Bandido - 2015. 08. 11. 08:46

Benne voltak a gyémántok. ÉS most jól elszórakozik a gyémántjaival mi, így halottan. Biztos megérte.

Alfdam - 2015. 08. 11. 09:30

Meglepően olvastam a kritikában, hogy “igazságtalan véggel”. Hogy hogy igazságtalan?
Teljesen egyértelmű volt, hogy itt maximum a nők fognak életben maradni, mindenki más megdöglik, a _legelső_ résztől kezdve.
Meglepőnek tartom, hogy senki nem említi meg mekkora főbólintás volt valójában az egész évad a 70es-80as évek zsaru és gengszterfilmjeihez, pedig amikor Tarantino ilyet csinál mindenki el van ájulva itt meg észre se veszitek?
Furcsa.

winnie - 2015. 08. 11. 09:31

“Teljesen egyértelmű volt,”

hát, elég szomorú, ha ennyire kiszámítható valami… és pont attól az írótól, amelyik már az 1. évadban is a lustán megírt női karakterek miatt kapta a kritikákat. itt próbálta revideálni magát, de egy-kát kivétellel, minden nőből kurva lett.

a megoldást ott kell keresni, hogy a nézők zöme rég túllépett azon, ami egyértelmű. mindenki tudja, hogy nem a triviális megoldás lesz a megoldás, így azt számításba sem veszi, és elkezd gondolkodni azon, hogy mi lesz a csavar.

“ilyet csinál mindenki el van ájulva itt meg észre se veszitek? Furcsa.”

az így megfogalmazott “én ász vagyok, ti meg nem”-kommenteket mindig furának véltem, mert máshogy is le lehetne írni ezt. például úgy, hogy “én ezt+azt vettem észre – más nem?” – így az ember mást olvas a kommentelőbe.

plusz ugye vannak ilyen viccek is, amikor valaki megy szembe az autópályán (wink, wink, autópálya, érted?:) és azt hiszi, hogy mindenki más hülye.

viccen kívül. attól, hogy te asszociálsz rá, vagy más is asszociál rá, egyrészt még nem feltétlenül az a szándék (ld. iskolai verselemzések, ami a kedvenc műfajunk), másrészt nincs abban semmi fura. inkább azon kell elgondolkodni, hogy miért van az egyiktől mindenki elájulva (nem mindenki és nincs elájulva), mert a válasz ott lehet.

ahány ember, annyiféle értelmezés.

TheF00L - 2015. 08. 11. 10:06

Engem minden eleme megvett ennek a sorozatnak. Még azok is, amiket hibaként említettetek.

Vince Vaughn számomra nagyon meggyőző volt a gengszter szerepben. Főleg az után, hogy elmesélte, hogy az apja bezárta napokra gyerekkorában a pincébe. (Szerintem az egy nagyon erős jelenet volt.) Végig azt éreztem, hogy nagyon ingatag, nagyon emberi (kételyek, gátlások, indulatok), és épp ezért bármire képes. És nem csak a karakter volt egyben, hanem maga az aktori munka is, pedig nekem is voltak előítéleteim a bárgyú vígjátékai miatt.

A réveteg-szürreális lassúság szintén tetszett. Engem megvett kilóra az atmoszféra. Ilyen atmoszféra mellett még az oktalan pózolgatást, és a sok helyen valóban “kínai szerencsesüti mélységű” dialógusokat is meg tudom bocsátani, mi több, valódi mélységként vagyok képes megélni.

A vége is tetszett. Illett az egészhez. Menthetetlen, kiégett emberkék meneteltek egy tragikus, hiábavaló, és elkerülhetetlen végkifejlet felé. Minden mást sziruposnak éreztem volna.

Egyedül Taylor Kitsch tehetségtelensége vitathatatlan számomra is. Nem tudom hogy gondolták ezt a castingosok. Szerintem kiégett ember csak az lehet, akiben előbb volt valamiféle tartalom, ami kiéghetett volna: na ez az, amit erről a csibészképű playboy-ról nem tudok elképzelni. Számomra nagyon komolytalan volt, még ha a drámáját valamennyire át is tudtam érezni.

Összességében nekem nagyon bejött: 9/10

m76 - 2015. 08. 11. 10:06

human:

Lehet az elkerülte a figyelmedet, hogy kaptak tőle 1 millió dollárt. Az eredeti tervük tényleg az volt hogy kivégzik, de még mondta is a fő, hogy jó az 1 millió dollárért tényleg kapsz valamit. És rögtön ezután elkezdtek beülni az autókba dolguk végeztével. Amikor beszólt nekik.

Ha volt egyértelmű jelenet a részben akkor ez az volt.

CloudyMadness:

Tényleg nem érted, vagy csak nem akarod érteni? Természetesen nem azt vártam hogy 10 millió dolláros tömegcsatajelenet legyen. Hanem azt, hogy a főhősök értelmes halált haljanak, ne pedig a saját hülyeségük áldozatai legyenek. Nem attól lesz epikus valami, hogy nagyszabású és drága.

m76 - 2015. 08. 11. 10:09

Pl Woodrugh vége olyan volt, amit el tudok fogadni, a végsőkig kűzdött mindent megpróbált, de végül alul maradt. Persze ha akarnék abba is bele tudnék kötni, hogy honnan tudta hogy azon az ajtón fog kijönni meg miért nem volt óvatosabb. De a különbség az, hogy nincs okom belekötni mert működött és mellette is tudnék érvelni.

Mordekai - 2015. 08. 11. 10:41

Senkinek nem ajánlom ezt az évadot, időpocsékolás volt az egész. Rosszul megírt párbeszédek, kép/zene/hangulat semmi extra, követhetetlen, feleslegesen túlbonyolított ügy, szürke helyszínek, túldramatizált karakterek stb… és ebből próbálta kihozni a maximumot pár jobb sorsra érdemes színész.

A végére én már elfogadtam Vaughn-t, egyáltalán nem állt volna neki rosszul ez a higgadt ex-rosszfiú, de több karizma és jobban megírt szövegek kellettek volna. A vörös nő mellette kb ugyanez a kategória, de ilyen erőltetett, nehézkes, b*szottul stílusosnak látszani akaró párbeszédekből ők ketten ennyit tudtak kihozni. Velcoro személyi drámája sem volt túl érdekfeszítő. Bezzerides nyomora is a semmiből került elő teljesen feleslegesen.

És ha már szóba került a “Heat”… Nem Velcoro kitérőjén akarok csámcsogni, hanem az akciójeleneteken. Én tudom, hogy sok embernél kultikus státuszban van az a film, de én nem csípem az ennyire egyszerűen, nyersen megcsinált lövöldözéseket, mint pl. az orosz-izraeli kinyírása. A szórakoztató-faktort nem kéne hanyagolni. Így majdnem olyan, mintha egy random gyilkosságról készült videót néznék a Liveleak-en, csak itt a képminőség jobb.

Persze nem ezen bukott el ez a nyolc részes valami, hanem a stílustalanságon és… hmmm talán tényleg ez a jó megfogalmazás, hogy a rossz elbeszélésen.

GyMate - 2015. 08. 11. 10:45

A finálé számomra is csalódás volt, bár nem akkora, mint itt többeknek. Sőt, Vince Vaughn haláljelenete szerintem egy kiemelkedően jó jelenet volt, szinte el sem tudtam hinni, hogy Pizzolatto találta ki ezt a szép lezárást, hogy haldokolva végigmenetel az életén. Mondjuk, az tán fura, hogy épp az utolsó jeleneteiben bontakozott ki legjobban a karaktere, de ez már mindegy.

A nyomozást viszont itt is nevetségesen érintőleges dolgok lendítették előre itt is (l. anno a zöld festék a fülön…). Nem is értettem teljesen – azért jutott Velcoro eszébe a set photographer, mert Erica/Laura beszélt vele valamikor? (nekem sajnos ez a momentum kiesett, de valami ilyesmit mondott, nem?)

És még egy kérdés: hová indult mindenki, aki életben maradt, a végén? Venezuelából hova tovább? Ez elhangzott?

Pörkölt - 2015. 08. 11. 10:49

Nem utáltam a múlt évad fináléját, inkább csak csalódás volt az előzmények után. Most is csalódás volt, csak már egy eleve gyengébb évadot sikerült lezárni még gyengébben. Ráadásul az összes hibát megismételték: idióta fordulat a nyomozásban (“hé, volt egy testvére is!”), fontoskodó monológok, hiteltelen és hirtelen karakterátváltozások. Kár a sorozatért.

davidcsomor - 2015. 08. 11. 11:01

Ezt a lejton lecsuszast ugy ertettem,hogy egyre csak kezdte berantani oket a mocsok,amivel szembe kellett nezniuk, ami ketseg kivul jobb embert faragott beloluk, viszont ez leginkabb a maganeletukre vonatkozik, azt ne felejtsuk el hogy egyre durvabb tettekre kenyszerultek ra.. Hogy aztan a vesztukbe rohanjanak.

human - 2015. 08. 11. 11:47

“Lehet az elkerülte a figyelmedet, hogy kaptak tőle 1 millió dollárt. Az eredeti tervük tényleg az volt hogy kivégzik, de még mondta is a fő, hogy jó az 1 millió dollárért tényleg kapsz valamit. És rögtön ezután elkezdtek beülni az autókba dolguk végeztével. Amikor beszólt nekik.

Ha volt egyértelmű jelenet a részben akkor ez az volt.”

ez csak a fejedben egyértelmű, ugyanezek megölték azt a nőt is, szociopata bűnözők, egyáltalán nem biztos, hogy nem hajtanak át rajta kocsival, lőnek bele csak úgy vagy akármi. Azt feltételezed, hogy ez olyan deal mint amikor a boltba tejet veszel, megváltotta az életét és kész? Az egyértelmű volt, hogy Frank inkább meghal, minthogy átadja a gyémántokat, hiszen az egész sorozatban arról beszélt, hogy nem akar üres kézzel kiszállni, de az nem volt egyértelmű, hogy a fuvar kérdés miatt halt meg.

Mazsola - 2015. 08. 11. 12:14

Olyan volt ez a sorozatzárás mint valami kielégülés nélküli kefélés. Sok jól felépített, felvezetett szál vezetett “valahová”, majd a végén kielégületlenül maradt. Olyan mintha az író nem tudta vagy nem merte volna megírni ami a fejében volt.

Például az a bizonyos parti is tök jól fel volt vezetve, eléggé sejtelmes volt hogy mi is történik ott, erre kiderül hogy egy sima elit-kurvázás. Lehetett volna ennél sokkal durvább dolog is, valami okkult szertartásos dolog, áldozással, állati maszkokba bújt gazdagokkal (via első évad) vagy akármi. És ezt nem azért mondom mert egy degenerált beteg állat vagyok, hanem mert valami ilyesmi sejlett A Parti (!) több részen tartó belengetésével. Szóval végül ez egy tök gyenge, kielégületlen történetszál lett.

Aztán egy másik példa: amikor Velcoro és Antigoné szeretkeznek / miközben az elit katona küzd az életéért, ebben a párhuzamos jelenetben rengeteg potenciál volt, megvolt a megfelelő jó alapötlet, erre kidolgozatlanul (kielégületlenül) hagyták. El lehetett volna képzelni ezt a jelenetet sokkal mélyrehatóbban, hatásosabban: ahogy a két rendőr egyre jobban belemélyed egymásba (egyre kevesebb ruhában <- ez is hiányos volt ebben az évadban nem mellesleg…) úgy durvul el a Woodrough jelenete, egyre keményebb helyzetekben küzd az életéért. Mondom, megvolt az alapkoncepció, a potenciál, benne volt egy nagyszerű epizód-zárás: két rendőr kielégülése (megváltása), harmadik rendőr halála (megváltása), mindezt folyamatában ábrázolva, egymással párhuzamosan. De nem ez történt, hanem egy gyenge vágás, ruha-szex, hátbalövés, kész-slussz-passz, mintha valami 12 éveseknek készül volna a sorozat.

Nem tudom érthető-e? Valahogy hiányzott a brutalitás, nem azért mert erre vágynék, hanem mert mintha erre készített volna fel minket a sorozat építkezése, valahogy erre volt felépítve, de nem ért el a célig. Idiótán fejezték be, értelmetlen halálokkal, butaságokkal, amit nehezen képzelnénk el ezektől a karakterektől. Nem mondom hogy karaktergyilkosság történt a végén, de valami nagyon közeli ahhoz, életidegen, fantáziálatlan "lezárás", mert vége lett a játékidőnek, le kellett tudni valahogy.

Kár érte… :(

Malachi - 2015. 08. 11. 12:25

Na jó srácok, akkor mégis kihagyom az évadzárót. Pedig azt hittem legalább arra összeszedte magát a sorozat, de ez a vita még a legegyértelműbbnek tűnő dolgokról is – úgy értem azoknak sem világos az egész akik nézték – mindennél beszédesebb. Talán jobb is lenne, ha megállna itt az egész, az meg lehet megérne egy külön posztot hogy lehet ekkora minőségbeli különbség két évad közöt, ugyanattól az írótól.

m76 - 2015. 08. 11. 12:32

human:

Nem a fuvar kérdés miatt halt meg, hanem a fuvar kérdés miatt akarták megalázni azzal, hogy elveszik a ruháját. Amire ő támadt. Ez itt már lényegtelen, hogy akkor már belefért a karakterbe hogy támadjon. A lényeg hogy elkerülhető lett volna, és csak a saját hülyeségének köszönheti, ahogy velcro is.

Nem biztos, hogy nem hajtanak át rajta a kocsival, de ha áthajtanak rajta, akkor nem is lennék kiakadva, mert az ellen nem tehetett volna semmit. Lehet hogy a végeredmény szempontjából édesmind1, de nekem nem mind1, hogy azzal zárul a sorozat hogy idióta módon halálba rohan, vagy mindent megtesz és mégis alul marad.

Számomra tönkreteszi az egész sorozatot, az egész várakozás és az addig tartó építkezés egy fanyar értelmetlen dologgá degradálódik. Hiszen ennyi erővel már az első találkozásukkor se kellett volna türtőztetnie magát.

m76 - 2015. 08. 11. 12:52

Trasher:

Igen valóban rossz kifejezést használtam, de nyilvánvalóan megértetted mire céloztam. Ha nem tudsz belekötni az érvbe köss bele a vitapartnerbe, igaz?

Hogy véletlenül próbálták e levadászni? Ez nem tudom hogy jön ide. Nem tudták hol vannak, ha tudták volna, akkor nem az iskolánál várták volna a jószerencsére. Komolyan nem tudom mire gondolsz.

2. Aha, szóval te amikor elrabol 10 pszichopata, és végül mégis sikerül meggyőznöd őket látszólag, hogy elengedjenek, akkor még fuvart kérsz tőlük? NE NEEEE.

bazeeel - 2015. 08. 11. 13:17

Tömören egy szar évad volt ennyi meg egy bambi:)

DH - 2015. 08. 11. 13:54

Szerintem páran rosszul értelmezik, miért nem adta át Frank a gyémántokat a végén, és mi volt az egész a fuvarral.

Franket kivitték a sivatag közepére, hogy belelőjék a neki megásott gödörbe. Adott volna egymilliót az életéért, de a banda csak pár órát adott még Frank életéből cserébe. Pont ez volt a lényeg. Ugyanúgy halálra ítélték, csak más halálnemmel.
A fuvar az életére vonatkozott, ha nem viszik vissza a városba, akkor meghal a sivatagban. Mutatták a horizontot, nem az a távolság ahonnan hazasétál az ember.

Ezek után mikor még fölmerült, hogy megkaparintsák a gyémántokat is, az én olvasatomban Frank nem akarta, hogy a gyilkosai még azzal is tovább gazdagodjanak.

Amúgy számomra is csalódás volt a finálé, azt szerettem volna látni, hogy a főszereplők felülkerekednek az ellenségen, az évad nem volt hiábavaló, és kapunk valami kiszámíthatatlan, mégis elfogadható logikájú csavart a végére az elkerülhetetlen vég helyett.

Jelen befejezés az én értelmezésemben arra akar rávilágítani, hogy mennyi mindent nem lát az ember. Ahogy valaki más is írta, a történelmet a győztesek írják. Mindenki, még Ray családja is elhiszi a hivatalos verziót, a korrupció virágzik tovább, és senki sem marad (kivéve az újságírót, aki megkapta Rorschach Ani beszámolóját), aki tudná, hogy egy maroknyi ember szembeszállt a korrupcióval, de elbuktak.

throwaway - 2015. 08. 11. 14:22

DH:

kosz, hogy ezt leirtad, szamomra is egyertelmunek tunt, hogy a fuvar elet-halal kerdes lett volna, persze mint sok minden mas is, ez is ketertelmunek volt megfestve, feltetelezem, hogy szandekosan.

nem egy uj huzas, csak (szereny velemenyem szerint) egyszeruen megfeledkeznek (vagy mar eleve nem ismerik, mert kizarolag uj median nottek fel) az emberek az effele arnyalt, nem egyertelmu tortenetmeselesrol mivel a sorozatok es mainstream filmek nagyresze manapsag olyan, hogy a 4 eves unokaocsem is csukott szemmel kitalalja, mi, hogyan es miert tortenik bennuk. magyarul nem nagyon igenyelnek melyebb meglatasokat, gondolatot, osszefuggesek, uzenetek, metaforak, analogiak meglatasat vagy egyaltalan nem tesznek lehetove egyeni ertelmezest – hanem mindent a pofadba kapsz, oriasi betukkel, tulszinezve, tulkompresszalva, elbagatellizalva.
gondolom ez sokak szamara evidens, de sztem erdemes kihangsulyozni ilyenkor.

persze ettol fuggetlenul nem volt tokeletes sem az evad sem a resz kivitelezese, de kicsit ugy erzem, hogy a panaszok java resze ugy tekint ra mint a mufaj barmely masik egyedere, holott inkabb alkotott egy uj (vagy nagyon regi ujrahasznositott, nezopont kerdese) es furcsa mufajt ez a sorozat, mint sem. sztem nem erdemes mas sorozatokhoz hasonlitani, mert nem lehet. nem azt mondom, hogy ez jobb, mint a tobbi, csupan azt, hogy mas.

throwaway - 2015. 08. 11. 14:25

ja es fenykepezesrol, set designrol, zenerol, sound design&mixing-rol nem lattam h irt volna barki is, emlitsuk meg azert, hogy nem egy pozitivuma volt ennek a cuccnak, csak hajlamosak vagyunk a negativumokat szemlelni es megfeledkezni arrol, ami jo volt. nekem a technikai dolgok es a szineszek hozzaallasa (mennyire veszik komolyan a dolgot, mennyi energiat olnek bele) ugyanolyan fontos, mint maga a sztori es a tortenetmeseles menete

_Peter - 2015. 08. 11. 14:29

Óriási csalódás. Sokan leírtátok részletesen, szerintem is rossz évad és rossz finálé. Rossz írás, Farrellen kívül az alakítások se nagy szám, Frank és a nője párbeszédein sírni tudtam volna olyan rossz. Béna akciójelenetek pl. a végén is Velcoro a korábbi heist miatt olyan tűzerővel rendelkezett, 1-2 gépfegyver és gránát kisegítette volna az erdőben is. És követhetetlen bűnügy, amin csak a 7. rész segített, az a rész tetszett is. A körítés is túl erőltetett.

Frank és öltöny témához: a mexikóiak megásott sírhoz vitték, a millió dollár ellenére is otthagyták volna a sivatag közepén víz nélkül, tudta Frank mennyi esélye lehet. Korábban azt a nőt is ahogy megölték, teljesen pszichopata utcai gengszterek, nem lehetett velük üzletemberként tárgyalni.
Frank tudta neki annyi, onnan gyalog még egészségesen se jut vissza, akkor már büszkeségből nem hagyta még a gyémántokat is elvegyék tőle. Erről szólt a karaktere, igen ott vérzett el egyedül a semmi közepén, de szimbolikusan mégsem vesztesként, mert legyőzte Osipot aki átverte, a mexikóiaknak nem hagyta mindenét elvegyék és tudta a nője biztonságban. Korábban mondta neki a nője pár százezer dollárjuk még van, húzzanak el új életet kezdeni, de Franknek az megfutamodás lett volna és inkább tervezte az Osip bosszút minden veszély ellenére. Tudta benne van a pakliban a halála, csak onnan érte amire nem számított.

bvr - 2015. 08. 11. 14:35

“Jelen befejezés az én értelmezésemben arra akar rávilágítani, hogy mennyi mindent nem lát az ember. Ahogy valaki más is írta, a történelmet a győztesek írják. Mindenki, még Ray családja is elhiszi a hivatalos verziót, a korrupció virágzik tovább, és senki sem marad (kivéve az újságírót, aki megkapta Rorschach Ani beszámolóját), aki tudná, hogy egy maroknyi ember szembeszállt a korrupcióval, de elbuktak.”

Pont erről beszéltem: ha egy készítő ennyit tud mondani akkor nem érdemes a témához nyúlnia. Ezt láttuk már egymilliószor, itt valami nagyot, valami zseniálisat kell villantani hogy érdekes legyen. Ha erre nincs a készítőnek ötlete akkor kár belevágni.

Ha már a Heat annyiszor szóba került: rablóbandás film is volt (meg gondolom lesz is) kismillió. Ahhoz rengeteg kisebb meg persze nagyobb dolog kell hogy valami kiemelkedjen a tömegből.

SpreeNaut - 2015. 08. 11. 15:43

Kifejezetten unalmas volt az egész évad, hiába más szereplők, sztori stb. úgy is mindenki az első évadot veszi alapul, ahhoz képest pedig gyenge volt, holott több helyen próbált rá hasonlítani. Erős közepes.

m76 - 2015. 08. 11. 15:51

throwaway:

Én vagyok olyan szemét, hogy ha nem egyértelmű valami, akkor nem fogom azt feltételezni, amiből jól jön ki a készítő.

Igazából nem is a hogyanon kell lovagolni meg a jelenetek részletein. Az már csak a tünet. A probléma az, hogy mindkét főszereplő értelmetlen és buta halált halt. És ezt semmivel sem ellensúlyozták. A két nő egymásra találásával akarták, de az számomra csak olaj volt a tűzre. Ezért nem tetszett a finálé.

abdool - 2015. 08. 11. 16:56

ray sorsa a heat, franké meg a carlito’s way, és igen, mindkettőt eléggé megvontatták, a csajok sorsa meg olyan béna lett, ezzel együtt eléggé tűkön ültem végig. nem volt ez olyan tragikus.

elemerapioca - 2015. 08. 11. 17:42

az elso evad tul jo volt, azt mar nehez lesz “uberelni”.

Rezsidémon - 2015. 08. 11. 18:41

Thrasher, mielőtt még jobban elmerülnél abban, hogy mindenki, akinek nem tetszett az évad, az biztos valami műveletlen proli, egy valamit azért szögezzünk le:
a True Detective (2. évad) azért nem az a hochkultur.
Nem egy Bergman, nem egy von Trier, nem egy Dosztojevszkij. Nem az az értelmiségi privilégium.
Hanem szórakoztató irodalom. Más szóval lektűr. Nem pejoratív értelemben vett ponyva. Giccs.
Attól, hogy komoly témát boncolgat, még nem lett “mély”.

Rezsidémon - 2015. 08. 11. 18:48

Tudom nem túl stílusos önmagunkra hivatkozni, de még az elején ezt írtam:

“Nézem ahogy Rachel McAdams, Vince Vaughn meg Taylor Giccs próbál húde kemény lenni, és olyan érzésem van, mint amikor megugat egy palotapincsi.
Bizony túltolták az ‘árnyalt jellemábrázolás’ biciklijét a ‘bennünk lakozó sötétség’ főútján, és már csak egy tükör-előtt-arcot-mosós snittnyire vagyunk a legrosszabb fajta Denzel Washingtoni műmájerségig:

borostás vagyok, kiégett és tragikus múltú, mert ugye ettől lesz ám olyan fene érdes a karakterem.

Az egész sorozat annyira izzadtságszagú, mint a fiúöltöző, ahol Nick Pizzolatto próbálta a leghangosabbat fingani, de a nagy erőlködésben végül beszart.”

Továbbra is tartom.

throwaway - 2015. 08. 11. 18:53

aludtam ra egyet.

szerintem nem volt tokeletes a kivitelezes, hullamzott a minosege egyebkent is a reszeknek meg reszeken belul is – de ez gondolom egyertelmu mindenki szamara..

ettol fuggetlenul nagyon elveztem es orulok neki, hogy van vmi uzenete a vegenek, ahelyett, hogy csak megprobalna kielegiteni a nezok 90%-at mint ahogyan azt a sorozatok nagyreszenek iroi batorsag hijan szoktak csinalni…

voltak furcsasagok meg benasagok (pl szornyu intro zene valasztas imho), de sztem annal azert tobb minoseg es nagyon jo pillanatok – zene, fenykepezes, set design, sound design, sound mixing, es imho szineszek mind kihoztak a kicsit (direkt?) fura, szinte retro klise szovegbol a maximumot es voltak nagyon jo pillanataik. a casting is kurvara bejott a legjelentektelenebb szereploig lemenoen.

nem olvastam vegig de nem lattam h barki is kiemelte volna ezeket, hajlmosak vagyunk a negativ dolgokra koncentralni es elfelejteni, hogy mennyi adottnak velt pozitivum van amelyeket valaki megiscsak elenk rakott valahogy. ugy gondolom h ez egy top notch, eredeti es profi munka volt vegig, beleertve a sztem megbocsathato , mindenki altal emlegetett hibakat – szoval nem fogom en is felsorolni oket…

mashol atlagos benasag az egesz es vannak jo pillanatok, itt forditva.. felteve ha nem csupan addikciobol nezem, h a nap vegen legyen vmi ami leallitja az agyamat, akkor inkabb ez, mint egy atlag sorozat ami kielegit, de nem mond es nem mutat semmi ujat, nem hu onmagahoz, nem uzen semmit, es nem feszeget semmilyen hatarokat – ezt gondoltam az elso evadrol is.. hosszu konyveket sem elvez az ember beturol beture, lankad a figyelem, erdeklodes, es a minoseg is, ilyen a vilag imo. just my two cents

throwaway - 2015. 08. 11. 18:54

m76:

valoban ertelmetlennek es butanak tunt mindkettojuk halala. azonban en azt hiszem, igy reagalunk ra amikor egy lassan megszeretett karakter meghal, legyen az ‘ertelmes, hosi’ stb. halal vagy ‘ertelmetlen, buta’ halal. arra probalok celozni hogy a halal az halal, azt kesz. vege, ennyi. nekik aztan mindegy, igy hulla allapotban. : )

objektivebb nezopontbol viszont sztem ‘ertelmes’ volt a halaluk, abbol a szempontbol, hogy pontot tett a sztori kulonos atmoszferajanak, ketertelmu moralis vonalvezetesenek a vegere. egyertelmuve tette a tortenet es a karakterek dramajanak uzenetet – szamomra legalabbis. a hatalom(penz) korrumpal, es a korrupcio a teljes tarsadalom&kulturat atitatja, mint hasznalt tampont a gyulladasos p*nabol szarmazo gennyes ver. hopika.

magyarul, aki naivan megprobal a felszinen szembeszallni vele, ahelyett, h mentene a sajat boret es elne a sajat eletet, az nem tudja, mit csinal, es vszeg igy vegzi vagy rosszabbul – valamint h az ilyen hosokre is vonatkozik a tanulsag, nem csak a nagykutyakra.. a donteseik moralitasa es naivitasuk nem valtozik meg attol, hogy ‘jo utra ternek’ es megprobalnak szembeszallni a ‘gonosszal’.. at the end, karma bites you back in the ass.

lehetne meg sokmindent mondani errol, mocskos kultura, mocskos civilizacio, de sztem mindenki erti, tudom, sokak szamara leragott csont, nekem is, de ebbol a konkret szemszogbol es konkretan ilyen talalasban en pl meg nem talalkoztam hasonlo muvel. nekem tetszett, bar teny, hogy nem tortenetmeseles-szempontbol szemlelem a dolgot. csak befogadom, aterzem azt ami tetszik, tudomasul veszem azt ami nem tetszik, es hagyom, hogy az intuicio sugallja, mit is akar mondani az egesz, ennyi.. mondhatnam, h nekem mit jelentett a ket no sztorija, de tok mashogyan allunk hozza, szoval sztem felesleges, izlesek es pofonok

m76 - 2015. 08. 11. 19:32

Pont én emeltem ki, hogy jók voltak a színészek és élvezetes volt az egész évad számomra a legvégét kivéve. De már úgy tűnik beskatulyázódtam divatgyűlölőnek, whatever.

sleepwalker77 - 2015. 08. 11. 19:39

Az első évadtól se voltam elájulva, de ez a második annál is gyengébbre sikerült. Az évadzáró meg nálam az 1/10-et érte el kb.

Néma Harcsa - 2015. 08. 11. 19:47

Szerintem eléggé felesleges megint leírnom, hogy főképp az írás lett ezúttal elbszrintva, a fele karaktert és sztoriszálat simán ki lehetett volna hajítani. A pozitívumokat többnyire elég gyorsan kioltották a blődségek (ilyen tekintetben majdnem sikerült megugrani a fináléban az 1. évad zöld füles baromságát is), így a végeredmény egy hármas alá az ötös skálán, az első évad meg egy erős négyes volt.
Részemről elég lenne két évente egy évad, mert úgy tűnik, Pizzolattónak nem megy a szakmányban gyártás.

deneverember - 2015. 08. 11. 21:01

Rayjel átvitt értelemben is “karaktergyilkosságot” követtek el. A korrupt, alkesz gengszterkápóból eljutott addig, hogy fontos legyen számára a várost működtető vezetés lebuktatása, szépen fokozatosan építették fel az alkotók, ahogy “jó ügy” érdekében odatette magát. A gyerekével való kapcsolatában is meg tudott hozni egy saját önző érdekein felülemelkedő döntést (kilép az életéből).

Erre a végén fogja magát és elmegy Frankkel maffiózókat gyilkolászni. Miért is? Hogy pénzt lopjon tőlük. :)

Franknél a pénzszerzés bármi áron cél végígkísérte az egész évadot. Plusz még ott volt a bosszú is, mint motiváció az oroszok kivégzésénél, így érthető volt ez a jelenet az ő részéről.

A mexikóiakat meg végig alábecsülte, adekvát fordulat volt, hogy felbukkanjanak a végén és általuk végzi. Bár a haláltusát értelmetlenül elhúzták a víziókkal.

A két nő haverkodásának semmi értelme nem volt, nem is ismerték egymást korábban. A “katarzist”, az évadon átívelő korrupciós szál megoldását az hozza el, hogy átadja az infót egy dél-amerikai újságírónak. Ennyi. Ennél lehetett volna ütősebb is a vége, amivel valamennyire értelmet nyert volna Ray halála…

Az utolsó 30 percig nekem volt annyira jó ez az évad, mint az első, de így a végére nagyon összebarmolták

throwaway - 2015. 08. 11. 21:24

m76:

bocs, nem olvastam az osszes kommentedet!

en nem skatulyaztalak be, ha valaszolok vmire akkor nem az adott egyen karakteret/velemenyet probalom megitelni meg ilyenek, csak leirom a gondolataimat ‘oszt annyi.

amugy nem ismerem az iparban/mufajban a divatot, de ha ez a true detective evad hozzaallasa divatos, akkor orulok neki, hogy ebbe az iranyba megy a divat, es remelem h ha masok is kovetik, ott jobb lesz a kivitelezes : )

kissbence09 - 2015. 08. 11. 21:32

Human, én nagyon bírom az írásaidat, az esetek 80%-ban veled értek egyet és nem Winnie-vel, de egy sorozatot hibáztatni azért, mert “régen láttuk utoljára” a szereplőket kb. annyira értelmes, mint egy halálos rodeóbalesetnél a bikát hibáztatni.

tonyrulez - 2015. 08. 11. 22:46

Ahogy látom amilyen jól sikerült az első évad, olyan trágya lett a második. Még szerencse hogy a felénél kaszáltam, már ott se értettem hogy most mi a fene folyik. Az hogy egy hírportál kisregényt írt, a történetszálakat elmagyarázva, az azért elmond erről az egészről valamit. Nem tudom hogy ezután berendelik-e a harmadik évadot, de remélem addigra összekapják magukat.

gio - 2015. 08. 11. 23:29

igazság szerint egy nehezen értékelhető évadot láttunk, egy minden hibáját és erényét nagyon felnagyító fináléval.

azt gondolom, hogy a mai sorozatmezőnyből messze kiemelkedik ez az alkotás. mintha sokan átsiklanának afölött, hogy milyen tökéletes összhangban volt a pusztuló környezet, a pusztuló emberek, és az elbeszélés módjának hármasa. a színészi játék, amikor hagyták kibontakozni, lenyűgöző volt, igaz, túl sokszor volt steril és visszafogott is.

a fő gond szerintem ezzel az évaddal az, hogy kulcsmozzanatokat szúrt el.

– a bűnügy végső kibontása megint esetleges, nem logikusan felépített – ez egy bűnügyi sorozatnál bizony szarvashiba;
– a főhősök motivációi nagyon rendben voltak, rengeteget fejlődtek a karakterek, de a haláltusájuk túlzottan is el volt húzva, és kiszámíthatóak voltak. a happy end nem hiányzott az évadból, de valamiféle lezárás azért igen – és ennek nem volt lezárása;
– az előzőhöz tartozik, de külön is kiemelném (ahogy az a kritikában is szerepelt), hogy nagyon gáz volt a “letérés jobbra az autpályáról”. aki látta a Heatet, innentől kvázi tudhatta, hogy mi fog történni;
– a gagyi megoldások (szexorgia helyszínén a papírok, leszerelhetetlen, pocsojában megvillanó nyomkövető OMFG) is rontottak az élvezeten.

de: ezerszer inkább egy ilyen, felépített és fejlődő karakteres sorozat, mint egy nagyon gagyi.

nem tökéletes a lezárás, koránt sem, de én nem kaptam kevesebbet ettől az évadtól, mint amit mondjuk a 3. rész körül vártam tőle, alapvetően “elhittem” a karaktereknek, hogy azt csinálják, amit, és azért, amiért.

remélem, hogy lesz 3. évad.

gio - 2015. 08. 11. 23:31

“Az hogy egy hírportál kisregényt írt, a történetszálakat elmagyarázva, az azért elmond erről az egészről valamit.”

mondjuk szerintem az első évadban is volt ilyen, meg olyan klasszikusoknál is, mint a LOST vagy a BSG, tehát ez éppen, hogy nem mond semmit.

sőt, inkább azt, hogy valami legalább történik, van miről beszélni, van miről mesélni.

végre egy olyan sorozat volt, amit érdemes lehet kétszer is megnézni. elhiszem, hogy van az az agymosottaknak belőtt szint, ahol minden egyből világos, és semmivel sem kell foglalkozni, mert a szádba rágják, de egy True Detective ne legyen már olyan.

Alfdam - 2015. 08. 12. 00:37

@winnie
“attól, hogy te asszociálsz rá, vagy más is asszociál rá, egyrészt még nem feltétlenül az a szándék”

Ugyan. Human még említi is a Heat-et, csak a gondolatot nem viszi végig. Mind a karakterek, mind a téma, mind a megvalósítás egyesével, külön-külön megfeleltethető a korszak filmes, karakteres koncepcióinak. Erre azt mondani, hogy “más nem feltétlenül asszociál” nagyjából olyan, mint egy “Maffiózók-ról nem mindenki asszociál gengszterfilmekre” kijelentés. “És nem is feltétlenül szándék.” Igen, nem feltétlenül szándék, csak véletlenül lett minden pontja, jelenete és beállítása olyan. Ez lehet, csak nagyon valószínűtlen.

“hát, elég szomorú, ha ennyire kiszámítható valami…”
Mármint egy királydrámában a király? A krimiben a gyilkosság? A bukástörténet egy olyan toposz, hogy nem is értem miről beszélünk, “kiszámítható”. Nem a mi történik a hangsúlyos, hanem a hogyan történik.
De ezt te is tudod, nem is értem a válaszkommentet.

Nincs semmi gond azzal, hogy ha egy gengszterfilmet kritizálunk, csak azon nem kéne azért meglepődni, hogy gengszterek vannak benne. Az elég szürreális.

Ulfius - 2015. 08. 12. 00:41

Pizolattoval kapcsolatban gondolkoztam az előző évad után.Fiatal, viszonylag kezdő író, és amiket az eddigi munkássága alapján olvastam róla ezer szállal kötődik Luisianahoz.Aggódtam, hogy a második évadra határidőre, ráadásul helyszín tekintetében a hazai pályát elhagyva mennyire tud majd hangulatot teremteni és karaktereket összerakni.Szerintem leverte a lécet.
Ugyanakkor nem egy zseniális sorozatnak kellett a remek első évada után szenvedve végignyögni a másodikat, hogy további remek etapok kövessék.Nem is sorolnám őket, mert elvinné a beszélgetést. :)
A harmadik évad fogja megmutatni, hogy milyen író valójában a csávó. Remélem lesz, én maradnék.

winnie - 2015. 08. 12. 05:26

“de egy sorozatot hibáztatni azért, mert “régen láttuk utoljára” a szereplőket kb”

ezt hogy érted? mit lehet hibáztatni, ha nem a sorozatot, ha egy kulcskarakter csak úgy random előhúznak, hogy ő volt az abban a részben a háttérben? a sorozaton kívül mi másnak lehet köze ehhez?:)

kissbence09 - 2015. 08. 12. 07:56

@winnie Nem a sorozat hibaja, hogy utoljara 5 hete voltak lathatoak a gyilkosok. Miert? Mert a hetek folyaman BARMIKOR ujranezhetted volna az egeszet. Jelentem, en megtettem (2×08 elotti hetvegen dara), es igy sokkal jobban osszeallt az ugy + masnap nem ert meglepetes a finaleban.

De azert konyorgom, ne csinaljunk mar ugy, mintha olyan bonyolult ugy lenne. Itt – az elso evaddal szemben – mindenre feny derul, nincs atlathatatlan csaladfa vagy rejtett szereplo (The King in Yellow), nincsenek vad talalgatasok, hogy akkor most ez hogyan lehetseges…
Sajnalom a finalet, szerintem az 1. evadnal a szokatlan happy enden mindenki felhaborodott, ezert a keszitok most kiengesztelesul 4 fohosbol 3-at brutalisan kinyirtak, a maradek egy meg egyeduli anyakent el valami venezuelai kisvarosban.

sziki - 2015. 08. 12. 08:02

Nem értem ezt a rengeteg fanyalgást. Szerintem nagyon jó színészi alakításokat kaptunk. Kellően kegyetlen, a jót eltiporják állapotot, leterítik így is, meg úgy is. Nekem megvolt a Nem Vénnek Való Vidék feeling is.
Kaptunk egy kis reményt is. Frank képében nálam Vince Vaughn alakítása volt a legnagyobb. Örülök, hogy ekkora színészeket fel tudnak kérni ilyen alakításokra.
Pizzolatonak lehet nem kellene beragadnia ebben a Detectivesdiben és amúgy szerintem sok mindenre képes lehetne. A TD-t én még mindig úgy ültem le nézni, hogy vártam nagyon a végkifejletet. A mi fog történni részeket.
Egy kicsi remény maradt, de úgyis újra és újra a hatalmasabb erők fognak győzedelmeskedni, amit mindig próbál majd megállítani pár ember, aligha sok sikerrel…

Bagosz - 2015. 08. 12. 18:38

Nekem ez a 2.évad hangulatilag jobban bejött,talán L.A. miatt.
De a főszereplők ilyen banális halála bosszantó.
És mi értelme volt a csajok felvonulását a végén mutatni? Mennek bosszút állni?

szerintem - 2015. 08. 13. 01:15

nekem harom estembe kerult megnezni a finalet, ketszer is bealudtam rajta…pedig nagyon vartam, hogy milyen lesz, a hetedik resz kifejezetten tetszett a korabbiakhoz kepest. ez a befejezes viszont szar volt.
a tortenet rendes kibontasa helyett veglegesen a karakterekre kerult a hangsuly. csakhogy meg is kellett volna valahogy alapozni azt a korabbi hat reszben, de az arra ment el, hogy a totalisan erdektelen, kusza es zavaros tortenetrol azt gondoljuk, erdekes lesz majd. teljesen eltolta pizzolatto az aranyokat. ha azt akarta, hogy szeressuk a karaktereit, miert nem engedett kozelebb hozzajuk? egyikukrol sem tudunk szinte semmit a felszinen es a klisen kivul, pedig a negy fohosbol csak ketto rendkivul zarkozott (ani es paul), a masik ket fohos kifejezetten kozlekeny tipus, megsem ismerjuk meg oket sem. az utolso epizodig kellett varni arra, hogy erzelmileg kotodhessunk a szereplokhoz (bar sokakban addigra mar keso volt).
paul egesz evados szenvedese onmaga elfogadasaval csak arra volt jo, hogy legyen mod megolni ot. ez azert eleg necces, ezzel az erovel lehetett volna kolyokkent biciklitolvaj is es zsarolhattak volna azzal. total sulytalan lett a teljes nyuglodese. nem csoda, hogy a szinesz sem erzett ra a szerepre.
frank sztorija nagyon jo lehetett volna, ha nem ennyire darabos es felszines a karakter. en az utolso percig nem ertettem, hogy frank mitol mukodik mint alvilagi figura, sem az erot, sem a hatarozottsagot, sem az elrettentest nem lattam vince vaughn-ban. egy nagyranott ferfit lattam, aki kinosan feszeng, mert tudja, mindjart olyasmit kell mondani, amit nem ert, sehogy sem passzol a jelenetbe, ezert azt sem igazan tudja, hogyan kene mondania.
ray karaktere szinten nagyon klises volt, ezt mar tobbszor is irtuk. engem roppant zavart farrell motyogasa, ezt meg nem irtam korabban. az egesz sorozat legkinosabb jelenete szerintem kulonben az, amikor frankkel erzekeny bucsut vesznek a nagy heist utan es megbeszelik, hogy raynek hianyzik a fia.
szerintem a kettejuk halala siman belefert, ertelmetlen volt, buta volt, de benne volt a karakterekben. sometimes your best self is your worst self, if you know what i mean.
ani volt a legbenabb karakter az egesz sorozatban. latvanyos, hogy pizzolatto mennyire nem tud mit kezdeni a nokkel, ha ez egy valasz volt az elso evaddal kapcsolatos kritikakra, akkor ulj le, fiam, ez egyes. vagy fel a noktol vagy gyuloli oket (vagy mindketto). ebben az evadban a nok vagy kurv*k voltak vagy gyereket szultek vagy ennek a kombinacioi. es vagy nagyon szenvedtek ettol (barmelyikrol is volt szo) vagy ez volt az eletuk ertelme. az, hogy ani vegul szingli anyuka lett a hirtelen jott szerelembol, szerintem nagyon gaz. ez lenne a happy end? hogy raynek ket fiu is volt? oriasi. vegulis, onmagaban nezve ez igen szep dolog, bar pizzolatto irhatott volna neki akkor mar egy lanyt inkabb a fiu helyett.

es akkor csak azert, mert korabban valaki hianyolta, par szo egyeb megoldasokrol (zene, fenykepezes, design, stb). a country enekes no szerintem szinten nagyon gaz volt, a szajbaragos dalaival, amik ha felcsendultek, megallt az elet vinciben es mindenki meredt maga ele, de foleg frank. nekem a focim sem jott be, talan mert cohen hidegen hagy eleve. a fenykepezes szerintem total semmilyen volt, bar az autopalya minden szogbol, iranybol es napszakban idegesitett.

ez egy szar evad volt, hozza jol illo befejezessel. remelem, pizzolatto hosszu idore elvonul a sebeit nyalogatni.

kissbence09 - 2015. 08. 13. 08:52

“pizzolatto vagy fel a noktol vagy gyuloli oket (vagy mindketto). ”
@szerintem: Na-na-na, ez azért elég egy éles kijelentés (bár Irina Rulfo meggyilkolását még felróhattad volna :D ).

Ugye tudod, hogy nem csak EGY ember csinálja a munkát az egész sorozat alatt? Biztos láttad, hogy executive producer a 2. évad folyamán mind Woody Harrelson, mind Matthew McConaughey – ez azt jelenti, hogy ők is öltek pénzt a sorozatba, ergo bizonyos beleszólási jogokat kaptak. Ezek szerint akkor ők is nőgyűlölők, nem? Sőt, mi több, alkoholisták + drogosok is, mert ugye mennyi ilyen jelenet volt ábrázolva a sorozatban…

VAAAGY, az is lehet, hogy csak a sorozat hangulata kívánta meg mindezt? Nem elvett, hanem inkább hozzáadott a sorozat értékéhez (leszámítva, hogy tetszett-e neked vagy sem)?
Én azon a véleményen vagyok, hogy a gyerekek mítikus feláldozása és/vagy lefilmezett megerőszakolása legalább annyira felháborító, mint – az akár épp most is zajló – beteges és egyoldalú (csak a férfi akarja) orgiák, melyekben a nők maximum akkora szerepet töltenek be a férfiak szemében, mint egy tál M&M’s szintetikus MDMA. Azért ezen érdemes elgondolkozni.

szerintem - 2015. 08. 13. 12:07

@kissbence09

szerintem siman benne van, hogy valami gondja van a nokkel, nem tudja tul arnyaltan abrazolni oket, es mivel az elso evadban ugyanez volt a helyzet, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez nem a karakterek sajatja, hanem az iroe. ez az evad raadasul kvazi valasz is volt az ot ert kritikakra, tobbek kozott arra, hogy az elsoben mostohan bant a noi karakterekkel. ha ezzel azt hitte, hogy helyrerakta a dolgokat, akkor az szerintem meg jobban bizonyitja, hogy nem tud noi kidolgozott karaktereket irni vagy hogy esetleg ennyit gondol egy norol. ezt nem tudhatom, csak hangosan gondolkodtam.
azt peldaul egy percig sem gondolom, hogy rasszista lenne, pedig ebben az evadban azert erosen benne van, de az mondjuk tok egyertelmu szamomra, hogy csak egyes karakterekre jellemzo, es nem az irora.

nyilvan nem egy ember csinalja a munkat, de ebben az esetben pizzolatto hatasa es akarata nagyon eros, ez teszi tonkre szerintem az evadot is, nem nagyon hagyja magat befolyasolni. es oszinten nem hiszem, hogy matthew mcconaughey vagy woody harrelson beleolvas vagy akar bele is ir a forgatkonyvbe. de tudod, mit? valamikor az elso epizodok egyikenel irtam, hogy meg az is lehet, hogy beleolvasnak a forgatokonyvbe es nem zavarja oket, hogy olyan, amilyen. talan jo szineszek, de nem tudnanak jobbat irni ok sem.

Winry J. Rockbell - 2015. 08. 13. 13:57

Nem lelkesültem annyira,de nem is éltem meg egy rohadt nagy csalódásnak.Most megnéztem részeként,de amint lesz időm leülök és ledarálom egyszerre,hogy minden kis részlet összeálljon ,az előző évadnál is így tettem.

Annak örültem,hogy a végére sok mindent megmagyaráztak,mert utálom ha sok marad a nyitott kérdés,viszont úgy érzem kb azért haltak meg jók és maradtak életben a gonoszok,mert nem akart ugyanolyan befejezést,mint az első évadban és ennyi más indokot nem látok mögötte.
Kifejezetten bírtam a Velcoro és Frank párosát nem bántam volna,ha összejön nekik a sikeres menekülés.De most nem a Walt Disney hanem a Trónok harca dögöljön meg mindenki a divat,szóval örüljünk,hogy legalább a végén volt egy kis győzedelmeskedő fény.

steweio - 2015. 08. 13. 15:01

Nem volt ez rossz. Én is úgy érzem, hogy kissé divat most lehúzni ezt a sorozatot, gondolom az első évad miatti túl nagy elvárások miatt. A sok trash mellett még így is egy gyöngyszem.

A főcím is tetszett, a báros dalok is. Az meg, hogy ki mit gondol a nőkről, saját szíve joga, szerintem ne vedd magadra. :)

kötel - 2015. 08. 14. 00:22

human
hibásan asszociálsz, még valami a “The Heat” ben Sandra Bullock volt, De Niro a “Heat” ben volt..:D
megint írjátok a gengszter és felesége párbeszédet erőltetettnek, de hát ilyen volt az első évadban is vagy rosszabb pl a kihallgatásos hozzatok sört”.

látom sokaknak savanyú a szőllő, a többség az újításokra” (korrupciós téma,több főszereplő, szál..)nem vevő legalábbis én így látom, aztán jönnek a lehúzó, túlzó kommentek, nem értem, a hbo soha nem adott ki a kezéből szar sorozatot, ez is jobb az átlagtól és minőségben sokszor idézte az 1 évadot, a zárás is!

rezsódínomdánom - 2015. 08. 14. 00:29

Szevasz Rezsi, az Annie Hall legendás jelenete (amikor W. A. idegrohamot kap sorbanállás közben) pont rólad szól – Bergman meg Trier, mi, azt a filmbuzi mindenedet. És még idecitálod egy korábbi okosságodat is :)

Altezza - 2015. 08. 14. 07:14

Nekem tetszett ez az évad is.

zolkó - 2015. 08. 14. 08:00

Iszonyatosan fárasztó és csigalassú évad végén kaptunk egy bűnrossz finálét. Valaki szóljon Pizzolatonak, ha már noirt ír, legalább ő lássa már át a sötétséget, és “győzzön a fény” legalább annyira, hogy a végén gyújtson világosságot az értetlenkedő nézők fejében, ha nem is mindennel kapcsolatban, de nagy vonalakban. Az itt is linkelt slate-es cikk ugyan jó mankó volt nekem, lényeges dolgokra világított rá, amik elmentek mellettem. DE. Szerintem rég rossz, ha egy cikkben kell elmagyarázni a dolgokat, amik esetleg nem világosak a nézőknek, és nem saját maguktól jönnek rá a sorozat nézése közben. Nem mindenkinek van kedve/ideje elolvasni, és bizony lehet hogy a következő évadnak esélye sem lesz meggyőzni az ilyen nézőket arról, hogy tehetséges emberek munkáját nézte/nézheti, de ők éppen el voltak veszve a lila művészi ködben. 3/10 az évad.

UI: Ezek után mondja valaki a Hannibalra, hogy túlművészkedett.

Kádi - 2015. 08. 14. 11:25

körökkel verte az első évadot, vince vaughn pedig remélem kap valami díjat ezért az alakításért

cart - 2015. 08. 14. 17:03

Két kérdés:

KI volt a végén a faszi, akinek a bizonyítékokat hagyták a lányok
Kié volt a baba, amit a két csaj cipelt? O.o

zolkó - 2015. 08. 14. 20:16

cart:
A faszi egy újságíró volt, akinek Bezzerides elmesélte a sztorit, és a kezébe adta az összes bizonyítékot az ügyről, ami a birtokában volt. Azért menekültek tovább, mert ha kikerül a cikk, az életben maradt szereplők (a rossz, korrupt emberek, politikusok, stb) elkezdik őket kerestetni. A gyerek pedig Ray (Colin Farrell) gyereke, akit a motelban hoztak össze Bezzerides-szel. Aki még nem tudta, hogy terhes, amikor hajóra szállt.

Ufó Pista - 2015. 08. 15. 00:18

Ha tudom hogy ilyen izaurás szenvedés lesz a vége, kaszálom már az első résznél.

Dhomasson - 2015. 08. 15. 01:12

Nem volt ez olyan rossz finálé. Legalábbis addig, míg Velcoro le nem kanyarodott. Onnantól kiszámítható, klisészerű lett. A hangüzenet, a baba és az apasági teszt csak betetőzte ezt.

Maga az évad nekem tetszett. Hangulat kiváló, az ügy kifejezetten érdekes volt a szövevényességével, a megoldás pedig egyszerű, de ütős és váratlan. És durva belegondolni, hogy miknek a kiváltója lett ez a régi családi bosszú. Nem tartom problémának, hogy korábban egy percet szerepelt csak a srác, mert a szülők lemészárlásáról szóló részletek megalapozták a drámaiságát. És szegény gyerekekről is sok szó esett.

Én a sztorit tudtam követni (igaz néhány részt kétszer is megnéztem), a lassú kibontakozás pedig nekem csak hitelesebbé tette. Olyan Killing-szerűen haladtak és talán nem véletlen, hogy mindkét esetben nagyobb hatalmak hátráltatták a nyomozókat.
Nálam maga a fő sztori magasan verte az első évadét, a megoldással együtt.
A karakterek már nem biztos, de én elvonatkoztattam az első évadtól, ott azért nagyon magasra került a léc. Velcoro remek volt, az első résztől kezdve sikerült hiteles mélységet adni neki. Anivel is csak a végére lett bajom, túl váratlanul vedlett át vakszerelmes tinilánnyá. Franknél nem tudom eldönteni, hogy a VV nem adta jól vissza, vagy a karakter volt kidolgozatlan, de nála maradt hiányérzetem, a “halálmenet” sem “jött át”. Frank és Ray között gyakran próbált valamiféle párhuzamot vonni Pizzolatto, de igazán csak a végén volt számomra hatásos, ahogy mindketten a célegyenesben buktak el a könnyelműségük és az érzelmeik miatt.
Woodrugh-t viszont Taylor Kitsch szerintem borzasztóan alakította, kevés érzelmet váltott ki belőlem.

Kicsit igazságtalannak érzem, hogy néhányan olyan apró dolgokba kötnek bele, amilyen hibák bőven voltak az első évadban is, a zöld festéktől elkezdve lehetne sorolni. Csak hát a trend akkor más volt.
Miért lettek öribarik a lányok.. Mégis kivel kellett volna barátkozniuk Venezuelában? Az öltöny a gyémántokkal és a sivatagos rész már fent ki lett fejtve.

Soha rosszabbat ne lássak. 10/8

Ferike - 2015. 08. 15. 09:44

Nem értem a többséget, aki szidja az évadot…
1. Három plusz egy megromlott életet láthattatok idén, nem kettőt.
2. Tavaly az volt a baj, hogy életben hagyták őket, mégse játszanak a következő évadba. Ez is pozitív, hogy le tudták zárni.
3. Klisék: Frank halála tökéletesen mutatta az egész évad lényegét, a kapzsiságot, és az ő karakterét. Ő nem tud szegény emberként boldogan élni. Szerintem azt a többség elfelejtette, hogy a gyémántok az öltönyzakóban voltak. Ezért is választotta inkább a halált. Ray halála pedig csak azért vált tökéletessé, mert megmutatták azt közben, hogy ő az apja annak a dagadéknak. Így ő sem “hiába” halt meg.
4. Nagyon jó volt az előző évadban az a hosszú vágatlan jelenet. De tartsuk fel a kezünket, hogy mondjuk azt, hogy nem volt legalább kettő hasonlóan érdekes és jól megmunkált jelenet ebben az évadban is?
5. Tartsa már fel az is a kezét, aki az első évad közepén nem gondolkozott a kaszán, annyira állt a sorozat. Hogy lehetett volna ezt 2 részben is leforgatni? Erős túlzás. Az első évad sem volt eseményekben gazdag. Sőt, merem állítani, hogy a több főszereplőnek hála sokkal kevesebb volt az üresjárat a részekben.

Szóval a károgók gondolkozzanak el, hogy egy esetleges 3. évadot meg akarnak-e nézni. Egyrészt azért, mert nem fogják újra leforgatni nekik az első évadot, másrészt ha még egy jó forgatókönyvet össze tudnak hozni, nem biztos, hogy tudnak hozzá találni egy ilyen jól eltalált színészgárdát.
Frank szerepére az általam utált Vince tökéletesen illett, bár a nőjénél lehetett volna jobbat is választani. Elég hálátlan szerep volt az. Látva a Ray Donovan 3. évadot, talán Katie Holmes jobban tudta volna játszani.
Ray szerepében Colin pedig tündökölt, kiváló színészi játékot láthattunk. Már csak ezért is érdemes volt nézni az évadot. Károgók: mindenkinek van egy sorozata, ahol csak egy színész viszi sorozatot.
A nyomozócsoport többi tagjának szerepe pedig szerintem nem érdemel különös indokolást. Nekik nem feltétlenül a szerepük volt a döntő, hanem az elbaszott életük és a viszonyuk a csoporthoz, nem kiemelkedően, de hozzá tudtak tenni a sorozathoz.

Szóval összességében nekem jobban tetszett az évad, mint az első, és amennyiben lesz, várom a következőt is.

gyerecske - 2015. 08. 15. 10:00

Maximum egy gyenge 6.
Az első évad túl magasra tette a lécet.

Trader - 2015. 08. 15. 15:05

Kicsit lassan kezdett. Amii még nem is lett volna nagy baj. De az, hogy a végén ilyen pancser módon öletik meg magukat az kajak idegesető!
A nagy rafinált gengszternek nem volt annyi esze, hogy ne a zsebébe tegyen 3.5 millió dollárnyi követ, vagy ha már odarakta és el akarják töle venni a zakóját akkor inkább tépte volna le magáról. Úgy biztos nem kellett volna a mexikóinak.
Ray meg, hogy meg sem probálja valami forgalmas helyen elvegyülve lerázni az üldözőit… Nagyon amatör huzás.
Nem kell a hepiend, de ennyire pancser haláluk se kellett volna.
A sokat emlegetett Heat pedig szerintem gyengébb mint az eredeti L.A. Takedown 1989 ből!

Gevin - 2015. 08. 15. 17:48

Frank halála a sivatagi sétával zseniális volt. Ahogy vérezve sántikál előre, miközben a múltja zabálja a lelkét, a gyémántok pedig véresen csillognak az öltönyében az gyönyörű. Vaughn jó volt a szerepre, nem nagy színész, de az évad egyik legjobb karakterét hozta össze a legjobb alakítással.

Ray halála várható volt sajnos, és aki tényleg azon van kiakadva, hogy milyen ostobán viselkedett, azt csak sajnálni tudom. Mintha néha olyan emberek néznének KARAKTERDRÁMÁT, akik képtelenek azt átérezni, vagy beleélni maguk és utána felbőszülten szidják, hogy dehát mekkora szar…mert Ray addig ment, amíg kifogyott a benzin. Komolyan ez az egy dolog jutott el az agyadig?

Hihetetlen, hogy manapság mennyire otromba mód buta emberek néznek bizonyos sorozatokat és még hangoztatják is a saját ostobaságaikat és minden héten elmondják, hogy milyen szar volt az aktuális rész. Kicsit tanuljatok már, vagy nézzetek utána dolgoknak, esetleg olvassatok el pár könyvet, de semmiképpen ne nézzetek True Detective-et, pls!

Egyébként érdekes, hogy míg szerintem az első 3 rész erős volt, és 4-5-6 pedig pont nem tetszett, másoknál (lsd: human), pont hogy onnantól ívelt felfelé az évad.

Pont ezért nem tudom igazán megvédeni az évadot, mert ahogy már korábban is írtam, Pizzolatto túlvállalta magát. 4 karakter sok volt, és nem is bírt velük – nézzétek meg az utolsó részt Woodrugh nélkül mennyivel dinamikusabb és komplexebb volt az egész. Plusz az ügy a második résztől kezdve egy kalap szar volt, viszont részben amiatt is volt, hogy nem jutott elég idő a karakterek kibontására – vagy csak hanyag módon.

Istentelenül jó évad lehetett volna ez, mert mint mindig, a karaktereket most is pazarul belőtte Pizzolatto (habár hiányzott egy pozitív ellenpólus, amilyen Marty volt az első évadban), de mind idő, mind állandó rendező hiányában (Fukunaga jöjj vissza, kérlek!) ez így sajnos felemás lett.

Ennek ellenére egy percet sem bánok belőle. Akik pedig általában ezért panaszkodnak, hogy elvett valami az életükből x órát, azoknak tanácsolom, hogy hagyjanak fel mindenféle film- meg sorozatnézéssel, meg lehet az olvasással is, mert bizony többször meg fog történni még az életük során, hogy olyan jut el hozzájuk, ami nem fog nekik tetszeni. És hát az megint csak időveszteség lenne…

Anyways, az évad 7/10

Wintrygrey - 2015. 08. 15. 22:43

Soha nem írtam még véleményt egy általam nézett sorozatról. Ez az évad viszont engem személy szerint megfogott. (Félreértés ne essék az első évad is magvával ragadott nagyon) Az előzőhöz képest merőben más volt ez tény, viszont ha ettől el tudtál vonatkoztatni és egy más fényben látni az egészet egy teljesen új élményben lehetett részed és ez az író érdeme. Szerintem itt nem a főszálra kellett koncentrálni első sorban, hanem a karakterek életére, múltjára, illetve, hogy az életükben milyen igaz és vélt hibákat követtek el és ez mennyire volt kihatással a jelenükre, jövőjükre. A fő szál vége sejthető volt, igen a korrupció mindig utat tör magának és besározza az ellene küzdőket, mivel erőfölényben vannak a média és egyéb erők segítségével, amiket az irányításuk alá vonnak. (Nem nem hiszek az összeesküvés elméletekben) Tudom ez közhely és sokan fújnak ha ezt olvassák. Azonban, ha megnéztétek a fő karakterek jellemét és amit sugárzott a megjelenésük, illetve cselekedeteik visszatekintve az első pillanattól lehetett látni, hogyan alakulnak át ( valamint azt, hogyan alakul az őket körülvevő közeli hozzátartozók élete). Hogyan változik mindenki élete a külső behatások által.(akár a pillangó effektus). Mind a négy fő karakter múltjába/jelenébe betekintést nyerhettünk és megmutatkozott, miért jutottak oda ahol most járnak Szerintem fontos megjegyezni a külső stílusjegyek változását is. Erre példaként megemlítendő Velcoro megjelenésének átalakulása: Az elején bajusszal > a lövés után az új életet keresve csupasz arccal (megtisztulva)> mikor minden kezdett kicsúszni borostával az arcán elhanyagoltan (elkárhozva). Persze minden karakternél máshogy jelent meg ez a változás (Velcoro esetében sem csak ezek jelezték a lelki állapotának változásait csak próbáltam kiemelni ezeket) és egyetértek abban, hogy lehetett volna jobban és máshogy formálni a cselekmény fő szálát én azonban mindvégig azt éreztem, hogy a sorozat a karakterek életútját ás annak összefonódását hivatott bemutatni, és a tragikum leginkább ebben keresendő. Ha valaki átélt hasonló, vagy bármilyen tekintetben vett átalakulást vagy veszteséget, mint ahogy az a való életben megesik, jobban átlátja a mögöttes tartalmat, mint az aki csak annyit jegyez meg, hogy ‘milyen fos volt az előző évadhoz képest’ (nem utalva itt a cikk szerzőjére, leginkább az általános véleményalkotókra). A saját véleményem, hogy ez a fejezet sokkal inkább mutatja be az egyes életutak alakulását ,fejlődését és bukását (Irodalmi mélységebe evezve az Antigoné név alapján egy irodalmi utalás a személyes sorstragédiára, bár nem ugyanabban az értelemben ahogy a műben). Mindinkább látható az, hogy mennyi a különbség a pénz és hatalom / korrupció, valamint a család és összetartás / szeretet között. Saját megjegyzésként kiegészítve azzal. hogy a főcím zenéjét leszámítva Lera Lynn számai nagyon átjártak, miközben kibontotta magát az egész évad. Mindent összevetve az én értékelésem bár még csavarhatnám a megjegyzéseimmel észrevételeimmel (feleslegesen) 10/9 az előző évadhoz képest ami 10 / 10 volt nálam. Remélem lesz harmadik évad is egy teljesen új koreográfiával és nem fagyasztják be a sok vak és süket ember véleménye miatt.

Rezsidémon - 2015. 08. 15. 23:10

Gevin igazat szóltál, az valóban irritáló, amikor valaki azzal jön, hogy “elvett valami az életükből x órát”. A moziban még érthető, ha valaki nem megy ki, de heteken át nézni egy sorozatot, és közben az elvesztegetett időre panaszkodni elég nagy tulokság.
Viszont te is feltetted az ‘akinek nem tetszik az nem elég művelt’ lemezt, és az is nagy tulokság;

“Kicsit tanuljatok már, vagy nézzetek utána dolgoknak, esetleg olvassatok el pár könyvet, de semmiképpen ne nézzetek True Detective-et, pls!”

Nem kell szarvasbőrkönyökzakós-hraccsoló-klasszikafilológiaprofesszor-vastagkeretesszemüveges entellektüelnek lenni ahhoz, hogy befogadjunk nézőként egy TV sorozatot, pláne nem a True Detective esetében.

És ha nem tetszik, hát persze hogy belekötünk és szőrszál hasogatunk meg öklöt rázunk miatta. Mindenki ki van akadva azon, hogy mindenki ki van akadva az évadra. És én ezen ki vagyok akadva.

A Vince Vaughn kérdésben pedig pont fordítva foglalnék állást. A csávó alapvetően jó színész (bár többnyire szarban játszik), de itt feszeng a kamera előtt. Számomra végig érződött, hogy betanult sorokat citál elő, amikkel nem igazán tud azonosulni (mivel a legtöbb dialógus mélynek szánt felszínes baromság volt). Szerintem.

Gevin - 2015. 08. 16. 01:16

“Nem kell szarvasbőrkönyökzakós-hraccsoló-klasszikafilológiaprofesszor-vastagkeretesszemüveges entellektüelnek lenni ahhoz, hogy befogadjunk nézőként egy TV sorozatot, pláne nem a True Detective esetében.”

Persze, hogy nem kell. De azért a tanultság az sosem hátrány. És igen a te érvedet nagyon sokáig el is fogadtam, aztán szépen lassan rájöttem, hogy gyenge. Minél több filmet, sorozatot néz/él át az ember, minél többet olvas és persze tapasztal az életben, annál jobban tud megítélni minden egyes új művet. Ez most nagyon magas lóról pofázásról tűnhet, de pl a kommentelők közt rengeteg olyan ember van, akik olyasmikre panaszkodnak, amire faszság, mert egyáltalán nem arról van szó. Kicsit ilyen nem látjuk a fától az erdőt attitűd, plusz materialista felfogás, mintha az emberek azon fanyalognának egy True Detective esetén, hogy “dehát miért nincs benne több autósüldözés? Meg lövöldözés, meg ökölharc, meg nyomozás, meg…” Miközben, ha az ember utána néz (de nem is feltétlenül szükséges, mert az első évadból is gyönyörűen kirajzolódik egy ív, bár sokan ezt sem képesek meglátni), hogy Pizzolatto alapvetően milyen karaktereket ír, és mi az a terület ami őt érdekli, amelyre építgeti a karrierjét (és van egy érzésem, hogy nagyon sokáig nem is fog ezen változtatni, ha egyáltalán..), akkor kristálytisztán kirajzolódik, hogy mit várhatunk el egy True Detective-től.

Vince Vaughnban szerintem az volt a fasza, hogy egy teljesen másfajta gengsztert hoz, mint amit megszokhattunk. Állandóan vívódik, belső démonok kínozzák, de közben próbál kemény maradni, pénzhajhász és könyörtelen, de a nő az oldalán épp az ellenkezőjét szeretné. És ahhoz a szlalomozáshoz, amit e két állapot között kell tennie Vaughn játéka nagyon illett. Mert hol a bizonytalanságot, hol a keményöklű határozottságot veszi el, az mindvégig pont, hogy nem hathat túl reálisnak, mert ő maga sem tudja pontosan, hogy mit érez. Egzisztenciális válságban van. Azzal viszont egyetértek, hogy Pizzolatto néha nagyon mellényúlt a mélynek szánt dialógokkal és monológokkal, amik az előző évadban tökéletesen simultak bele a közegbe és a karakterek szájából bazijól hangzottak.

Én nem arra vagyok kiakadva, hogy mindenki ki van akadva az évadon, hanem, hogy hülye emberekkel hülye indokokkal vádolják, és azok mellett érvelnek, miközben a lényeget nem képesek észrevenni. Messze nem tökéletes az évad, csomó hibája van, és én is picit haragszom Pizzolattora, mert túlvállalta magát – ugyanakkor következetes is maradt, ami jó -, de ne azért fosozzunk már le valamit, mert rosszul értelmezzük hogy mi miért történt.

Lásd pl: “Vaughn karaktere éppen megmenekülne, amikor a zakója miatt kinyiratja magát.” Meg a kifogyott a benzin, illetve a Farrell miért fordul vissza, hogy lássa a gyerekét vagy miért úgy hal meg, ahogy (bár ez utóbbi, beismerem, némileg vitatható, de ahogy már korábban írtam ez borítékolható volt, mert régóta a megváltást kereste, ami kizárólag a halál formájában érkezhetett el számára).

Szóval nem akarok én sznob köcsögnek tűnni, általában inkább nem is kommentelek, mert feleslegesnek tartom a magyarázkodást olyan embereknek, akik alapvetően nem értik, vagy nem akarják megérteni egy-egy produkció mondanivalóját, ami jelen esetben nem csak annyi, hogy mindneki kurvára szenved és nagy depresszió az egész. Így is lehet látni, csak szart sem fogsz benne akkor találni, amit értékelhetnél, akkor meg megint ott vagyunk, hogy minek nézed? Hagyd a fenébe!

Wintrygrey - 2015. 08. 16. 01:34

‘Vince Vaughnban szerintem az volt a fasza, hogy egy teljesen másfajta gengsztert hoz, mint amit megszokhattunk. Állandóan vívódik, belső démonok kínozzák, de közben próbál kemény maradni, pénzhajhász és könyörtelen, de a nő az oldalán épp az ellenkezőjét szeretné.’

Totálisan egyetértek Gevin véleményével, ráadásul, mint kiderül a végén, már fiatal korában kellett ezt a kettősséget hoznia, (nem félhetett a sötétben a pincébe lezárva). Az apja felé ezt is mutatta, miközben belül vívódott magával. Megtanulta, hogy lehet ‘kemény’ ami hozzásegítette, ahhoz, hogy feltörjön a ‘gengszter életben’. Ez az egész amit nem akart elveszíteni, miközben nem látta, hogy a saját személyes élete ettől függetlenül működhetett volna, hiszen megtalálta akit akit egész életében keresett és kitartott mellette, bárhogyan is alakuljon a közös életük.

human - 2015. 08. 16. 03:34

Wintrygrey: Átolvasásnál direkt nem írtam át, pedig én is tudom, hogy páran az antipatikust preferálják, de mivel mindkettő helyesnek számít (csak az egyik vulgárisabb), így azt hagytam benn amit oda illőnek gondoltam.

(az ehhez kapcsolódó vitát töröltem most, maradjunk a sorozatnál)

nyunyó - 2015. 08. 17. 16:55

Plíz vki árulja el min durrant el a fényképész srác agya mikor késsel esett neki Holloway-nek! Ki kinek a kije? Meg úgy általában mi derült ki a triviálison túl? Elvesztem a nevek tengerében :)

Amúgy nekem tetszett, még lehet jobban is mint az első évad. Nagyon jók voltak a főhős karakterek, és kétszer annyi :D Aki meg happy end-re számított, az nagyon eltévesztette a sorozatot :)

Mazsola, nem értek egyet veled, egy degenerált beteg állat vagy :) No offense, csak viccelek, de abban tényleg nem értünk egyet, hogy a patynak többnek kellett volna lennie. Ez nem az az évad volt, nem a folytatása, tök más, és nekem pl ez is tetszett benne. Ott az okkult perverzió volt a fő szál, itt a szektás vonal és a szexuális aberráltság egy abszlút sokadlagos (és különálló) hangulati tényező. Én pont azt kaptam a party kapcsán amit vártam a beharangozás alapján: “sima” narkós orgia – na azért helyenként volt benne némi fantázia… bár nem tudom, lehet csak azért gondolom mert IRL ritkán járok ilyen partykra ;)

davidcsomor - 2015. 08. 18. 17:32

A fényképész srácnak a lánytestvére, mint kiderült valójában csupán a féltestvére, mert ő Caspere által fogant meg, ő az apja. Ezen nem csoda hogy kiakadt..

Amúgy, a partyról szólva, szerintem tökre nem az volt a lényege, hogy mi történik ott, az a fontos hogy az egész egy kamu szórakoztatás zsarolási anyagok beszerzésére. Nálam ez épp elég csavar volt ezt a történetszálat tekintve, még akkor is, ha “csak” szimpla kábszizás meg kurvázás az egész.

Mardred - 2015. 08. 18. 19:14

Én élveztem a második évadot, de amennyi indokolatlanul sar kritikát kapott ez a szegény sorozat, az tuti, hogy a harmadik valami kockáuzatot vállalni nem merő uzé lesz. :/

(A rendőrségi túlkapás megint szép volt, amikor Holloway a rajta lévő Leoval együtt kapott a lövésekből, egy legalábbis a mellkasa oldalába csapódott.)

nyunyó - 2015. 08. 18. 23:25

Ó! Hát ez tényleg gáz… mármint ez tipikusan egy olyan infó a csaj vér szerinti apjáról aminek semmi előzménye, semmi értelme, olyan “mi van???!!!” érzést hagy maga után az emberben, ami igazából csak arra volt jó, hogy kellett egy ok ami kirobbantja a lövöldözést.

Köszi a magyarázatot davidcsomor, még annyi a partyról, pont erre gondoltam, hogy itt is a zsarolás volt a lényeg! Az egész széria a korrupcióról, a pénz és hatalom hajhászásáról szólt, és mint kiderült az egész party dolog csak arról szólt, hogy az ott készült képekkel még több hatalomhoz, még több pénzhez jussanak az ötletgazdák. És nekem pont ez tetszett, hogy az író nem ragadt le az előző évad alapmotívumánál, hanem vmi tök mást csinált. Az első résznél még zavaró volt, hogy mások a szereplők – már a régieket úgy megkedveltem – meg hogy egy kurva szót se értek az egész cselekményből. De aztán ahogy szépen kezdett kibontakozni a történet úgy kattantam rá teljesen :) Itt sokkal bonyolultabb volt a story, több fontos szereplővel, több storyline-nal… ha jobban belegondolok csak annyi volt a hasonlóság, hogy kurvára elcseszett de összességében jóarc detektívek nyomoznak vmi nagy szarság után, amibe a végén tuti beledöglenek :)

wing - 2015. 08. 19. 03:20

Ejj,de sokan lehúzzátok ezt az évadot, pláne az évadzárót,pedig ha megnézitek a részek alatt minden főhősünk egyre jobban ásta a saját sírját; Ray a magánéleti válságával, a múltbéli bak”lövésével”, illetve saját “kollégái” miatt. Frank végül is csak az orosz és mexikói maffiával rúgta össze a port.Paul szintén a korrupció illetve nemi identitása miatt sem jöhetett jól ki a szituból. Még Ani az aki olcsón megúszta és esélyt kapott egy újra kezdésre Hugo Chavez otthonában. :) Casper halála illetve gyilkosa kiléte nem bírt nagy súllyal,de nem is ez volt a lényeg, maximum annyi,h ez indította el a lavinát a nyomozásban és került napvilágra a politika,korrupció,telekügyek.Amik után -lássuk be- nem sok esélye maradt a 3 mezei nyomozónak,h sikeresen felgöngyölítsék ezt az ügyet. Remek évad volt és türelmetlenül várom a 3.évadot.

lostfanka - 2015. 08. 19. 10:46

Na tegnap tudtam megnezni a veget. En bizakodtam ebben az evadban, ritkan irok ilyet, de ez az evadzaras akkor klises, tulnyujtott, eroltetett valami lett hogy a vegen mar szenvedtem. Ertem en hogy a lenyeg az volt hogy bunosoknek bunhodnie kell, de mekkora gagyira sikerult az egesz. Velcoro lelo ket arcot, majd fogja magat is kiugrok 3 ember ele egy shotgunnal meghalni, hiheto. Vaughn karaktere vegig hiteltelen volt, felesegevel a parbeszedek iszonyat fajdalmasak voltak. Aztan hagyja magat elrabolni, majd meg embereskedik egy sort egy mareknyi gyemantal a zakojaban, hogy tuti hogy lebokjek. Tokeltes pelda arra ez a resz hogy lehet egy felivelo minosegu sorozatot a vegere totalisan elrontani.

Snoopyzit30 - 2015. 08. 19. 21:03

Még nem olvastam a kommenteket (de elfogom), szerintem ennek az évadnak egy erőssége volt a főcím. Az állat…

egy igazi szakember - 2015. 08. 20. 12:36

Egyszer nézhető, könnyen felejthető évad volt.

Most fejeztem be a Rectify 3. évadát is, lassú, karakter dráma az is, nagyon kevesen nézik, mivel nincs felkapva, mint pl. a TD.

Ott elsírja magát az ember a gyönyörtől, itt nem ezt éreztem.

rellip - 2015. 08. 20. 15:07

Nekem klasszisokkal jobban tetszett mint az első évad. Az egész történet jobb volt, szépen összehúzták a végén a szálakat. Számomra egy percig sem volt érdektelen. Én az első évadban egyszerűen nem tudtam tolerálni, hogy a végére kihoztak egy életképtelen kretént sorozatgyilkosnak akit 20 évig nem tudnak elkapni? A valóságban egy ilyen ember egy bolti rablást nem tud megúszni. Na de erről az évadról: Az tény hogy színészileg gyengébb volt mint az első évad, de Vince nagyon pozitív csalódás volt, a többiek elmentek. Colin viszonylag jól hozta az alkeszt, talán a csajt éreztem a leggyengébbnek az egészben. A fő nyomozás szerintem jól ki volt találva, nem kell 150-es iq hogy megértsd, de azért nem is olyan bamba. Az első után sokat gondolkoztam hogy megnézzem-e, de határozottan nem bántam meg. 7/10

jiliac - 2015. 08. 22. 13:31

Nagyon vártam a 2 évadot, darálva néztem, most fejeztem be. Voltak jó pillanatai és volt benne potenciál bőven. De így elbaltázni egy jó anyagot, elképesztő. Kissé sok volt az izzadság a karakterizálásban, mert 7 óra elteltével is még mindig karaktereket építgették. A végében bíztam már csak, erre tessék, a vége akasztott ki basszus, katasztrofális volt. Fizikailag fájt a klisé tenger. Nem hiszem el, hogy ha ezt a történetet és a forgatókönyvet, egy épeszű ember elolvassa, nem veszi észre ezeket az orbitális nagy baromságokat. A színészek számomra rendben voltak, ők hozták amit elvártam tőlük, az operatőri munka is tetszett, és a zene választás is. De sajnos ez a siralmas történet vezetés, túlzott és erőltetett karakterépítés kinyírta ezeket, és mehetnek a jó dolgok is vele együtt a kukába. Nálam ez a nyomába nem ér az első évadnak. Jóindulattal egy gyenge 3/10.

Rational Gaze - 2015. 08. 22. 13:43

Lehet gáz vagyok de én abszolút nem vártam mást, mint amit kaptunk. Nem voltak illúzióim, hogy boldogan élnek míg meg nem halnak stb.

Tudom, hogy rengetegen vártak valami első évadhoz hasonlót de az egyszerűen lehetetlen. Már amikor bejelentették, hogy a második évad egy tiszta kezdés, új szereplők stb. én nem vártam eső évadhoz hasonlót, mert tudtam, hogy abból csak egy van és talán pont ez adja meg a különlegességét. Nem lehet megismételni ugyanazt, a sok memegyártó és miafasztörténikitt szerintem picit naív volt, ha azt hitte ugyanolyan lesz a második évad is…

Nekem tetszett az évad, tetszettek a karakterek. A sztori mondjuk annyira nem kötött le, de szerintem mindenképp volt hangulata. Nálam a főcím 1/10, utáltam, de ezen kívül szerintem nem volt ez rossz. Olyan 7/10 mondjuk.

Cole - 2015. 08. 24. 23:17

Érdekes, hogy mennyi kritika van a 2. évad körül, igaz hogy lassan indult be, de szerintem élvezhető volt a 2. évad. Szinkronosan néztem, és eleinte furcsa volt Vince Vaughn más hanggal, – azóta tudjuk, hogy a régi bevált hanggal már nem tér vissza- de teljesen élvezhető volt így is.

Nekem picit jobban tetszett ez az évad. :)

Kicsinko - 2015. 08. 25. 22:38

Nekem mindkét évad tetszett, de nagyon, az itt megfogalmazott kritikák jó részének indoklása már erősen sántít, vagy tényleg figyelmem kívül hagy lényeges dolgokat. Azután felmerülnek tényleg ízlésbeli dolgok, hogy most ugyan már miért motivál egy karaktert valami egy cselekedetre, hát valami biztos, most az hogy ez neki nem tetszik…meg hogy a végén ki marad életben, vidám e vagy nem, hát valamelyik verzió lesz biztos, aztán akkor már ez vagy tetszik vagy nem, szóval nem kell rajongani persze, de a szubjektivitás az ilyen véleményeknél 100%.

Kicsinko - 2015. 08. 25. 22:41

Én kevesebbet vártam az erős 1. évad után, ehhez képest odatették, a karakterffejlődés jó hogy folyamatos, mint a való életben is, az ilyen kifogásokat nem értem.

Kicsinko - 2015. 08. 25. 22:48

Én bírom Leonard Cohent, zseni az öreg, így a ‘Nevermind’ del sem volt problémám…

atalanta - 2015. 08. 25. 23:26

Jó volt ez! Végig lekötött, néha még el is gondolkodtatott, összességében szórakoztató volt – ezért dolgoznak a filmkészítők, nem igaz?

Colin Farrel zseniális volt, mint mindig, ami viszont kellemes meglepetés volt, hogy Vince Vaughn tökéletesen felnőtt hozzá, az eddigi vígjátéki szerepei után.

Szóval, nekem tetszett! 8/10

Kicsinko - 2015. 08. 26. 15:59

Vaugn eddig nem rémlett, nem bírom a mai vígjátékokat de beugrott egy, amiben játszott- nem rosszul- úgyhogy ez a múltja -vagy skatulya ha úgy tetszik- nem akadályoz a megítélésben, nos szerintem nagyon jól hozta a karaktert, én sem értem ezt a nagy negatív kritikaözönt vele kapcsolatban..

Noi - 2015. 08. 28. 12:04

Nekem összességében tetszett, bár az elején én is az 1. évadhoz hasonló élményre vártam. kicsit jobban kellett figyelni a sztorira, néha nem is értettem, hogy mi hogy van, de a főszereplők fantasztikusak voltak! nem tipikus happy end-del végződött és talán ezért van az, hogy még 2 nappal az utolsó rész megnézése után is eszembe jutott…sokszor egy mozi után már másnap reggel nem emlékszem a filmre.
remélem lesz 3. évad is!

Blu3 - 2015. 08. 30. 21:08

Először bosszús/csalódott voltam a befejezés miatt, mert nem értettem az alkotó szándékát. De másnapra úgy érzem elkaptam a lényeget! Kulcsszó a megtisztulás. Bármennyire is szimpatikus volt a két főhős, valójában korrupt alakok voltak, nem szabadott erkölcsi győztesként élve hagyni őket.

Reménysugárként a végére összejött egy szerethető különös “család” a legtisztábbakból: Nail, Frank felesége (mint dajka), és Bezzerides (valamint Velcoro gyereke).

Sawyer - 2015. 09. 01. 18:19

Ez az évad egy művészileg erőltetett katyvasz volt, béna karakterekkel, unalmas történetvezetéssel.

3/10

robert - 2015. 09. 04. 09:25

Már egy ideje rá álltam arra a tematikára,hogy darálom a sorozatokat.Persze van olyan sorozat,aminek az ad még pikánsabb érzést,hogy hetiben nézed,mert van olyan,hogy ülnie kell egy-egy résznek a következő részig.Mondjuk a True Detective nem ilyen,őt daráltam.Nagyon elkapott a hangulata.Sokan mondják,az első évad a csúcs,ez már valahogy vesztett a hatásán,de nekem a második évad jobban odaszögezett a kanapé elé.Hajnali 1 órakor értem az utolsó részhez,tudtam,hogy másfél órás a finálé,de nem tudtam félbehagyni,pont az utolsó rész előtt meg pláne nem,annyira kiváncsi voltam milyen lesz a vége?. Hát bárcsak aludtam volna rá egyet.Most gondoljátok el,egészen a fináléig nem birtam levenni a szemem a képernyőről,érdekelt a karakterek sorsa,végkifejlete és mit kaptam?Egy hatalmas csalódást.Ott ültem az ágy szélén hajnali fél 3-kor és azt kérdeztem magamtól,hogy most mi van??! Így és ennyi? Ezért maradtam fenn hajnalig,hogy ezt kapjam? Nagyon mérges voltam mind a készítőkre,mind pedig magamra,hogy ezt tették velem én meg magammal,hogy már aludni sem érdemes,mert nemsokára indul a nap.Hát nem erre számítottam,hogy így lerontják a végét.Tényleg azt kell mondanom,amit már hallottam is másoktól,hogy ívelt a sorozat,folyamatos emelkedést produkált,hogy a végén totálisan elsüllyedjen a mélységben.Hát én így jártamezzel a sorozattal.Szép napot mindenkinek!

Pietro222 - 2015. 09. 07. 01:43

Én imádtam a 2.évadot, szerintem ütős lett.
De a vége tényleg több sebből vérzik.
Csak egyet említenék:
Ray 1000% adrenalinnal a testében, amikor tudja, hogy kiakarják nyírni, ő…. nem fókuszál az ellenségre, hanem a hülye mobilját nyomkodja, mint egy tini lány!
Ez bazira nem segítette a túlélését.
És az sem, hogy a leterített kemény fiú, aki ott volt tőle 10cm-re nem veszi el az M16-os puskáját és leszedi vele a támadókat, hanem tovább nyomul egy olyan sörétessel, aminek semmi hasznát nem veszi 1: erdőben 2: ilyen spéci puskákkal szemben!!!

Szóval az ő halála tényleg felesleges volt!
A többivel ki tudtam békülni. :)

Lemoni - 2015. 09. 08. 14:20

Az unalmas első két rész után darára fogtam a maradékot. Elég hullámzó a színvonal, voltak jó (évad második fele) és rossz pillanatok (első részek, évadzáró), de a benne rejlő potenciál ellenére kihagyott ziccer maradt az évad. Jó a helyszín, az alap történet (bűntettek, korrupció) választás, a karakterek, nem sikerült jól viszont a cselekmények (érdekes) tálalása és én szívem szerint felcseréltem volna pár színészt benne, James Frain játszotta volna Frank-et, karizmatikusabb színész, mint VV és inkább Abigail Spencer-t néztem volna Bezzerides szerepében. A legrosszabb alakítást Kelly Reilly produkálta, nem tudom hogy botox vagy valami félreértelmezett visszafogottság miatt, de iszonyú érzéketlen faarccal játszott végig. Gyatrák lettek a párbeszédek és a néha túltolt drámázás rossz értelemben vett hatásvadászattá vált. Bár kb. 5/10-re értékelem a látottakat, de nem bánom, hogy végignéztem. TD branden belül az 5/10 felér egy 6,5-7/10-zel azon kívül.

Alamuszi Nyuszi - 2015. 10. 27. 09:19

Ennyi idővel, és ennyi hsz után nem tudom, van-e értelme, de ár csak terápiás céllal is megosztom a saját véleményem.
Szerintem nem volt rossz ez az évad sem, holott a sok negatív vélemény miatt majdnem meg sem néztem az egészet.
Elolvastam a hsz-eket is, és arra szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy már az első évad sem volt hibátlan, sőt, tkp. Elég nagy dolgok hiányoztak belőle. Pl. a bűntény és a megoldása eléggé rosszul volt előadva, illetve voltak bőven jelentőségteljesen bemutatott, majd elfelejtett szálak is. Az egészet az egész hangulata illetve a két főszereplő vitte magával.
A mostani évadra hiába változott ezer dolog, az alapfelállás, alapötlet, alaphangulat maradt, tehát a fele dolog, ami miatt elfelejtkezhetett valaki a hibákról, már bukta volt. Ha viszont erről valaki el tudott felejtkezni, akkor kapott egy szinte ugyanolyan (jó/rossz?) évadot.
Szerintem még a színészek is jók voltak, ha nem is mindenki olyan zseniális, mint Harrelsonék az elsőben (illetve, mivel több főszereplőnk volt, nyilván a teljesítményük is kicsit egyenetlenebb, mint az első évad duójáé), így ez a hátán vivő faktor is lehetett gyengébb, mint az elsőben, de korántsem volt szar.
Ami feltűnt viszont a második évadról, hogy az alkotók rettentő sok közhelyes, hatásvadász és manipulatív fordulatot, közhelyes, hatásvadász és manipulatív párbeszédet, közhelyes, hatásvadász és manipulatív szitut emeltek be a cselekménybe, amik rám hatottak is, annak ellenére, hogy közben pontosan láttam, éreztem, hogyan vagyok manipulálva. Illetve, hogy kicsit (nagyon) elteltek a zsenialitásukkal, holott közel sem azok, csak volt egy elég jó dobásuk, de ugye zseni az, aki százból kilencvenkilencszer megismétli ugyanúgy a mutatványt, vagy még jobban is, ők viszont az első évadban elkövetett hibáikat nem javították, nem dolgoztak rajta (netán a sok elismeréstől meg sem látták?)
Én EZÉRT nem értékelném kiemelkedőnek a második évadot, ugyanakkor, hogy nem érdemes megnézni, vagy ha valaki megnézi, akkor automatikusan sajnálni fogja, azt nem állítanám. Itt pl. a bűnügy sokkal jobban tetszett, sokkal következetesebben is lett végig vive, sokkal húsba vágóbb volt még nekem, magyar nézőnek is.)

Még mindig egy új hang, egy új szemlélet a sok egyéb sorozat közt, más kérdés, hogy erre így további évadokat alapozni nem tudom, mennyire lesz lehetséges… Nem fognak-e lemorzsolódni szép lassan még az én-féle nézők is, akiknek tetszett ez az évad is? (ami után szvsz marad majd egy keménymag, akiknek az alapötlet még mindig elfogadhatóvá tesz majd mindent, de szvsz ők azért nem lesznek annyian, akik miatt hosszabb távon érdemes további évadokat gyártani….)

Gevin - 2015. 11. 01. 15:40

A harmadik evadrol van mar valami hir?

Van-e esely a berendelesere es hasonlok.

winnie - 2015. 11. 01. 18:07

nincs semmi, de tippre berendelni, hacsak el nem ismerik, hogy kreatív okok miatt beszart:)

Gevin - 2015. 11. 02. 15:20

Pizzolatto azt mondta az első évad után, ha kap még kettőt utána lehúzza a rolót. Úgyhogy remélem, hogy még azért csinál egy harmadikat, lehetőleg egy főkarakteres, egynézőpontos szemszögből.

Azért kérdeztem egyébként, mert az első évad után eléggé felpörögtek a dolgok és ott nagyon hamar jövögettek az infók a következő szezonról. De mind tudjuk ez a második nagyon megosztó lett, így a helyzet neccesebbé vált.

Ugyanakkor az HBO fejese azt mondta, hogyha Nic akar csinálni még egyet, ő szabad utat ad neki.

Andrewer016 - 2015. 11. 06. 18:14

Szóval. Először is leszögezném hogy nagyon szerettem az első évadot. Az a kategória nálam, amikor tetszik egy alkotás annyira, hogy azt megvegyem DVD-n. Nagyon kevés ilyen van.

szerintem 7-7,5/10 megvan.
Zene: kiváló
Megvalósítás: nem annyira jó mint az első évadnál, de még mindig bőven jobb mint az átlag.
Történet: egy-két hibától eltekintve rendben van.
Szereplők: Mind nagyon jó volt. Jól játszották a szerepüket. (elsősorban a főszereplőkre gondolok)
Jóllehet közel sem olyan jó az egész mint az első évad, de az ilyen “második rész” kategóriájú filmekre (most a fentebb írtak fényében ezt is annak veszem) ez elég gyakori jelenség. Általában mélyrepülések szoktak lenni, tisztelet a kivételeknek.

Egyébként, Frank halála nagyon is kellett. Lehet akkor csak nekem tűnt fel, de végig a tartásról és a méltóságról beszélt, hogy az milyen fontos, még az utolsó részben is. Hát nem egyértelmű hogy miért halt meg? Meghalt, de megmaradt a méltósága. A valódi érték tisztelete ez. Persze, hülye módon halt meg, de kiállt az elvei mellett és nem hajolt meg. Szerintem ez tiszteletreméltó. És emellett az sem lett volna jó ha túléli, akkor már nagyon, a sorozatra nem jellemző módon lett volna vége. Már az első évad sem a happy end befejezést kapta, és nem is kellett neki, pont az a lényeg, hogy az életben nincs happy end.

Ray halála tényleg hülyeség volt, ezt nem vitatom, de szerintem az ő halála is érthető. Klisés, hülyeség volt, de érthető.
Abban is egyetértek hogy elég sok klisét elejtettek főként az utolsó részben, dehát.. ez van, ezért (is) nem üti meg az első évad szintjét.
Szóval én maradok a 7-7,5 pontnál. Szerintem megérdemli. De tényleg el kéne gondolkodniuk mit akarnak, hova tartson ez a sorozat vagy inkább álljanak le, mert ez így hosszú távon valóban nem működik.

robivan - 2016. 01. 09. 19:20

Nekem tetszett a film, bár néhol kicsit túl vontatott volt. Más, mint az előző évad, és voltak hibái, de én sosem keresem a kákán a csomót, a feeling a lényeg :D.
Ha már “Heat”-utánérzése van sok emberkének (mint nekem is, lövöldözés + a lefordulás a táblánál), nekem még kettő asszociáció jött le a színészekből:
1. Vince Vaughn leginkább Michael Madsenre hasonlít, a Kutyaszorítóban Mr. Blonde-jára;
2. Collin Farrell borostásan kiköpött Révész Sándor (Piramis) :D.

Glam - 2017. 03. 06. 19:31

Végül csak megnéztem a 2. évadot is… mivel túl nagy függőségbe kerültem az első évad után. Elég vegyes volt az évad, olyan erőltetett volt benne sok minden, míg az első évad magától volt erős és egyedi, addig ez csak próbált valamilyen lenni. Sokszor túltolva a próbálkozást, pl. a kocsmában a gitáros nőtől már rettegésem volt, hogy mikor művészi hangulatkelt már megint, a romantikus szálak, a lamúros szövegömlengések nagy része, csak erőltetésnek tűnt nekem. Aztán mindig ott volt, hogy Matthew meg Woody mennyivel átütőbb volt. Eleinte úgy voltam vele, hogy a 2. évad legjobb része, amikor kiírják a producerek nevét..
Az első évad szerintem annyira maxot hozott, hogy sehogy nem lehetett volna hozni azt a szintet, de nagyon volt rá akarás.
Ami nagyon hiányzott nekem, hogy nem éreztem kémiát a főszereplők között, csak úgy voltak külön a saját múltbeli dolgaikkal és a történet szerint lett szerelmi szál, meg minden, de nekem az egész semminek tűnt. Nem volt köztük semmi. Vince és Colin baráti szálába lehetett volna kicsit többet fektetni, max abban láttam némi potenciált, de a többiek idegenek maradtak egymásnak, míg az első évad nyomozópárosában az első pillanattól kezdve működött a feszültség, barátság, minden.
A 2. évadhoz a sorozat címe se illik szerintem.
Na eljutottam a végefelé odáig, hogy csak külön kell néznem, mint aminek semmi köze nincs az első évadhoz.
Nekem azért több dolog tetszett, főként Vince és Colin karakterében, jó lett volna nem elb***ni azt is a végén. Azért talán túl le lett húzva, pedig nem volt teljes rossz, nem bánom, hogy megnéztem, több jelenet, rész tetszett, csak valahogy gyakran átment giccsbe sajnos. Ha ezt láttam volna először és nem megugorhatalan elvárásokkal esek neki a 2. évadnak, jobban tudnám értékelni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz