login |

Stitchers: vége az 1. évadnak

2015. 08. 12. 14:55 - Írta: dzsiaj

10 hozzászólás | kategória: kritika,

– What do I tell her, when she asks what our 8 billion dollar program is really designed to do?
– Whatever you want, as long as it’s not the truth.

Múlt héten véget ért az ABC Family idei nagy dobásának szánt, „halott emberek agyában turkálós” sorozata, a Stitchers 1. etapja. Vagyis gondolom a csatorna nagy dobásnak szánhatta, hiszen mégis csak kiemelt helyet kapott a zászlóshajó Pretty Little Liars mögött, ahová egyébként nem is olyan nagy öröm kerülni: elég, ha a Ravenswoodra vagy a The Lying Game-re gondolunk.

Stitchers 2

Az előkelő spot oka egyébként rendkívül prózai: a csatorna számolt azzal, hogy legsikeresebb sorozatuk nézői közül mostanra páran már „kiöregedtek” a középiskolás évekből, ezért a készítőktől egy, mostanában egyre népszerűbb young adult- szériát kértek.

A Stitchers azonban – akárcsak „neves” elődjei – szintén nem tudott élni a lehetőséggel, sőt: az amúgy sem túl erős premiert követően a szezon felére az érdeklődők is szó szerint megfeleződtek. Az 1.2 milliós nyitásról 600 ezerre visszaesni nem igazán a nézők bizalmának a jele. A csatornának azonban valami miatt ez is elég volt, és a megmaradt „rajongók” örömére berendelte a 2. évadot.

Stitchers 3

Ezek után nagyon könnyű a dolgom: lecsapom a magas labdát, lehordom a sorozatot a sárga földig (mint korábban winniehuman-nek azért jobb véleménye volt róla), ott még belerúgok párat, és kész vagyok, hiszen azt leszögezhetjük, hogy a Stitchers-t sosem fogják jegyezni a legjobb sorozatok panteonjában.

Mondjuk az ABC Family műsorainak nem is ez a célja, hanem az, hogy kielégítse célközönsége igényeit, akik – legalábbis úgy tűnik – egyre kevésbé a családok, sokkal inkább azok a tini-, illetve húszas éveikben járó lányok, akik köztudatban tarthatják adott alkotást, vagy magát a csatornát a különböző közösségi oldalakon számtalan, hashtag-gel megjelölt üzenetükben.

Stitchers 1

Erre ráerősít Jeffrey Alan Schechter (aki eddig nem meglepő módon jobbára tinisorozatokba írt) szériája is, hiszen minden jelentősebb eseménynél, vagy vicces(nek szánt) jelenetnél megkapjuk a konkrét „utasítást” a képernyő bal felső sarkában, hogy mit írjunk ki Twitterre vagy Facebookra.

És akkor a sztori röviden: a Stitchers-ben egy titkos kormányügynökség egy még titkosabb programot dolgozott ki. Ennek lényege, hogy a halál beálltát követő 1-2 napban még hozzá tudnak férni a halottak emlékeihez.

– Fun fact: after death, consciousness lingers for 30 seconds. After that, 10 minutes and the brain starts to degrade. If we get a sample in here fast enough, we can start a protocol that will slow down further deterioration for days.
– Sample? You mean corpse?
– Tomato – Tamato.

A folyamat során a hulla elméjét összefűzik a saját ügynökükével (innen a sorozat címe), aki az emlékekben halászva szerez új infókat arról, hogy hogyan ölték meg az áldozatot.

Stitchers 8

Ez a munka persze nem mindenkinek való, mivel erős érzelmi befolyásoltságot okoz, amit szinte senki sem tudna hosszú távon elviselni megőrülés nélkül. Itt jön be a képbe Kirsten Clark (Emma Ishta), aki egy gyermekkori baleset miatt temporális diszpláziában szenved (ami egyébként kitalált betegség): nem érzékeli az idő múlását. Így például, ha egy közeli szeretted elutazik külföldre, de csak 3 év múlva tér vissza, nem leszel szomorú, hiszen mikor visszajön, az pont olyan, mintha most ment volna el. Ez persze azt is eredményezi, hogy az alany valamilyen szinten érzéketlenné válik.

Kirsten-t azonban (természetesen) múltja sem hagyja nyugodni, melyből (természetesen) semmire sem emlékszik a baleset előttről, és idővel rá kell döbbennie, hogy sokkal több szállal kötődik az ügynökséghez, mint gondolta volna, sőt: a mások emlékeiben történő vájkálás csupán része egy sokkal nagyobb tervnek.

Stitchers 5

A sokat látott sorozatnéző ilyenkor csap homlokára: „Akkor ez egy újabb nyomozós sorozat, csak most más körítéssel és huszonévesekkel?” A válasz: igen.

A Stitchers ugyanis semmiben sem különbözik országos vetélytársaitól, azt leszámítva, hogy igyekszik maximálisan kiszolgálni a már említett célközönséget, úgyhogy a heti nyomozások és a nagy összeesküvés jól nyakon van öntve romantikával, érzelmekkel, borzalmas zenékkel, szerelmi háromszögekkel, helyenként popkulturális utalásokkal. És persze jóval olcsóbb (gagyibb?) is.

– Okay, dead or alive, you’re coming with me.
– Dirty Harry?
– Robocop.

Egy szó, mint száz: a Stitchers színtiszta guilty pleasure, ami baráti társaságok beszélgetésein még véletlenül sem lesz téma, inkább csak csendesen mosolyoghatunk a bajszunk alatt, ha valaki olyasmit mond, amiről eszünkbe jut a sorozat. Hogy miért? Mert az írók tényleg le tudnak menni, nem hogy tinilány-, hanem helyenként kisiskolás szintre, akár összefüggéseket kell elmagyarázni, akár érzelmekről beszélni.

Mindent a közönségért, ezért a szereplők helyenként úgy viselkednek, mint az óvodások; a nyomozások során pedig 1-2 gyanúsítottnál sosincs több, nehogy belezavarodjunk a történésekbe. Kivétel a nagy, titkos összeesküvés, ami viszont kifejezetten zavaros, és rengeteg kaput hagy nyitva, nyilván azért, hogy menet közben lehessen rajta változtatni, ha a szükség úgy hozza.

Stitchers 6

Másrészről viszont kapunk válaszokat, és ahogy közelítünk az évad vége felé, úgy fokozódik a feszültség is egyre jobban. Tényleg megéri odafigyelni, hiszen nagyjából minden epizódban történik olyasmi, ami a fináléra a kirakós darabjaként visszaköszön.

Az is tetszik, ahogy magát az összefűzést használják: nem csak annyiról van szó, hogy az epizód elején megtörténik, aztán elfelejtjük, hanem – akárcsak mondjuk a Person of Interest esetében –  igyekeznek variálni a változókat, esetünkben az emlékeket.

Stitchers 7

Mégis: az, hogy megszeretjük-e a sorozatot, vagy sem, egyetlen emberen múlik, ő pedig a főszereplő. Emma Ishta egy rettenetesen idegesítő karaktert játszik. Nem bunkó, csak éppen takarékon vannak az érzései, a világ számára fekete és fehér, az emberek vagy segítik őt vagy nem; és ha nem, feleslegesen nem is akar velük időt tölteni.

Tudom, hogy burjánzanak az antiszociális karakterek a tévében, Ishta azonban tud új színt vinni a palettára, és most nem győzöm hangsúlyozni, hogy _szerintem_, ugyanis biztos vagyok abban, hogy sokaknak miatta (is) nézhetetlen a Stitchers. A többieket nem igazán emelném ki (nincs is miért), csak szürke eminenciások ebben a játékban.

Stitchers 4

A végére még egyszer a figyelmeztetés: a széria az ABC Family-n megy. Ha úgy általánosságban tetszettek az eddigi sorozataik, adj egy esélyt neki. Ha nem, inkább ne is próbálkozz.

10 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2015. 08. 12. 23:26

dzsiaj: köszi a kritikát, én ugyan nem néztem a sorozatot, de érdekelt, hogy milyen volt. És szeretettel köszöntelek a sorozatjunkie tagjai közt!:)

sallome - 2015. 08. 13. 07:30

Jó kritika! Abszolút guilty pleasure sorozat. És hogy mennyire kiszolgálja a célközönséget: annyira egyszetű szövegek, hogy erősen megkopott angolommal is simán ment felirat nélkül…
De mondjuk, én minden részen jókat derültem, nekem kikapcsolódásnak tökéletes volt.

winnie - 2015. 08. 13. 11:26

azt aláírom, hogy a finálé végét érdekesen, ügyesen csinálták meg. a cliff nyilván kamu, de még azt is sikerült úgy túlhúzni, hogy hatásos legyen. a többi tekintetben viszont sajnos tartom magam a korábbi véleményemhez, hogy nekem nagyon nem.

dzsiaj - 2015. 08. 13. 15:22

Thomas: köszönöm szépen:)

Winnie: de legalább a körhintát megindokolták, amit kifogásoltál:))

Bender - 2015. 08. 14. 09:17

És még a tolószékes pasi is előkerült párszor, csak éppen az utolsó részben derül ki, miért fontos az a tolószékes pasi. Ha nem csalnak az emlékeim, benne van a 4.részben, ott van a bolt előtt, az 5.részben a kajálós autónál van benne, sőt a 6.részben is benne van, amikor visszamennek éjszakára a kutatóintézetben. Bár a 7. és 8.részben nincs benne, az első háromban és a 9.részben még szerepelhetett, most nem emlékszek rá.

dzsiaj - 2015. 08. 14. 17:10

Bender: és tényleg, róla teljesen megfeledkeztem, pedig a Fringe-féle Observer-ek óta egy sorozat sem élt még hasonló megoldással. A 3. részben a Santa Monica-mólón kerekezik hátrafelé, az nagyon látványos volt. Nekem még a 9.-ben tűnt fel, de meg nem mondom, hol. Ha lehet hinni a netnek, összesen 7 részben van benne a 10-ből.

Lujzi80 - 2015. 10. 01. 22:37

Nekem tetszett. Kirsten Clark karaktere pedig kimomdottan jó. Kell egy kis változatosság. Először nem akartam nézni, mert mondom ez is egy sima “keressükmegagyilkost” sorozat. És igen Viszont jó, érdekes.
Igaz, nem egy “The 100”, aminek a 3. évadát már nagyon várom. Nagyon rá vagyok kattanva. Az nagyon jó sorozat. :-) Vagy ott a Suttogók. Nekem az is bejött.
Visszatérve: nekem tetszett és örülök, hogy lesz második évad. :-)

Bender - 2015. 10. 27. 12:36

Érdekes lett ez a Halloween Special epizód, 1×11-nek írják, de inkább az 1×09 és 1×10 között játszódik. Gondolom én.

kecskebégető - 2015. 10. 29. 02:24

ponyva volt de annak remek 10/8

rary - 2016. 01. 09. 22:40

Hullámzó volt a tetszési index. Az eleje tetszett, aztán a közepe felé kicsit untam és úgy voltam vele, hogy ha már elkezdtem, akkor nézzem meg. Ma megnéztem az utolsó két részt és úúúú, nekem nagyon tetszett és a végét nagyon jól kisakkozták, várom a folytatást. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz