login |

Project Runway: kezdett a 14. évad

2015. 08. 13. 14:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Jó régen írtam erről a divattervezős reality-versenyről, a 10. évad nyitányáról találtam teljes kritikát (ami úgy kezdődik, hogy “de rég írtam”, pedig előtte volt írás a S6-7-8-9-ről is), de azt sem biztos, hogy végignéztem. A 11., csapatos szezont biztos, hogy nem láttam és az S12 és S13 is csak a premierjére volt meg szerintem. És nem azért, mert bajom lett volt a Project Runway-jel, egyszerűen csak nem fért bele a táncrendembe. Viszont most, a 14. évad kezdetével megfogadtam, hogy maradok, mert a minőség nem csökkent, és ki tudja, talán a korábbi évadokra is rákapok.

(Egyébként a Project Runway All Stars szezonjai sem voltak meg – az all star szezonok sosem izgattak, de ki tudja, a jó arcok miatt talán érdekes lehet. Érdemes? És az Accesories-spinoff sem volt meg. Nemsokára pedig indul a Project Runway Junior is, ehh.)

Project Runway - 14x01-01

A 2000-es évek közepén indult be a foglalkozásokra szakosodott versenyreality-k sora, melyek közül akadtak jobbak és rosszabbak egyaránt. Engem lepett meg a legjobban, hogy ezek közül az első helyre a Project Runway-t rangsoroltam, ami divattervezős valóságshow, hiszen egy kukkot nem értek a témához. De ha abból indulunk ki, hogy a második legjobb a Shear Genius című fodrászos realityverseny volt, akkor már meg sem lepődök ezen.

Míg az Shear Genius csak 3 évadot ért meg, addig a Project Runway most kezdte a 14. szezonját, ilyen sokáig csak a modelles America’s Next Top Model és a szakácsos Hell’s Kitchen jutott el Amerikában, bár a frissebbek közül a tetoválós Ink Master és a maszkmesteres Face Off igencsak kapaszkodik. (Egyébként mindegyik fenti sorozat ugyanarra a sémára épül: minden részben van egy feladat, ami során egy valaki kiesik, általában zsűri döntése által. Olykor vannak epizódonként challenge-ek is.)

Project Runway - 14x01-02

Mivel pár szezont kihagytam, így a Michael Kors helyére bekerülő Zac Posen-t még szoknom kell zsűriként, mint ahogy Tim Gunn kiemeltebb szerepét és mentőövét is, de ettől (és a zenei paletta egy részének frissítésétől) eltekintve nem nagyon láttam változást a korábbi évadokhoz képest. Oké, a végén a modelleket körbeálló és piszkáló, egyszerre dumáló zsűritagok értékelése kissé idegesítő volt.

They call him Tim Gunn, because he’s Tim Gunn.

Zsűri ide vagy oda, a tehetségkutatókkal ellentétben ezeket a reality-ket a versenyzők adják el, a karakterek, és azt hiszem, hogy a mostani kiadás nem szűkölködik könnyen belőhető, egy rész után is emlékezetes figurákban. Igaz, nincs nagyon kifejezetten szélsőséges vagy überszórakoztató, túl tipikus karakter sem, s az sem biztos, hogy néhány nem fog átbillenni idővel az “érdekes” kategóriából az “idegesítőbe”, de egyelőre a többséggel megbarátkoztam.

Project Runway - 14x01-04

Az érdekes anyagszerző feladatot követően a nyitófeladat klasszikus volt, sok meglepetést nem is nagyon lehetett okozni, maximum a versenyzők lepődtek meg azon, hogy ki esett ki, de mint írtam, a lényeg változatlan maradt, továbbra is szeretem nézni azoknak a munkáját, akik olyan dolgokat csinálnak nagyon profi szinten, amikhez nekem lövésem sincs, s mindezt feszített munkatempóban.

Ámulok egy kicsit, szórakozok, majd tovább állok. Heti 60 perc szórakozásnak, talán éppen a kiszámíthatósága miatt még mindig tökéletes a Project Runway.

2 hozzászólás Ne habozz!

zsemlye - 2015. 08. 13. 22:09

All Stars akkor igazán jó, ha megvannak az arcok az évadokból. Döbbenetes, hogy egyesek mennyit változnak, egyesek meg mennyire nem ;)

Most magam is le vagyok maradva 1-2 évaddal, de abszolút jónak tűnik az idei felhozatal tehát ezt most real-time (kb 6-7 vitt olyan ruhát a castingra, amit fel is vennék – eddig évadonként max. 2)
+ a holi-festék dobálós Tim haláli a promókban

Zac Posent nem lehet megszokni – én miatta tettem parkolópályára

mitsesejt - 2015. 08. 13. 23:59

én a 13. évadba botlottam bele, és megfogott, sztem jó karakterek, jó évad volt. próbáltam volna utána régebbieket is darálni, de csak a 12.ig jutottam, utána érdektelenség.. de lehet csak belefárad az ember. most egy év után jólesik nézni az újat, kíváncsivá tesz, hogy változnak majd az erőviszonyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz