login |

Mr. Selfridge: a 3. évad – írta Bori

2015. 08. 14. 14:48 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nem sok vizet zavar itthon a Mr. Selfridge (bővebben róla itt) és a mostani évad után meg is tudom érteni a szkeptikusokat, akik már korábban panaszkodtak bizonyos dolgok miatt.

Mr. Selfridge-3

A harmadik évad ugyanis valahogyan célt és irányt tévesztett, még több olyan elemet adva a sorozathoz, amit már a második szezonban is soknak éreztek néhányan. Magyarán szólva eszméletlen sok lett a szappanos elem, az áruház pedig hihetetlen módon háttérbe szorult.

Alapjaiban véve ez egy sötétebb évad lett. A haláleset a családot komolyan megtépázta, a történelem kerekei pedig átírták az ismert társadalmi szabályokat. A háború végeztével hazatérő férfiak egy részének nincs munkája, otthona, családja, másik felük munkába való visszatérése miatt pedig, az addig keményen dolgozó nők számár nincs már hely.

ITV STUDIOS PRESENTS Mr Selfridge series 3 Pictured: THE SELFRIDGE HOUSEHOLD: ZOE WANAMAKER as Princess Marie, GREG AUSTIN as Gordon Selfridge, JEREMY PIVEN as Harry Selfridge, LEON OCKENDEN as Serge De Bolotoff, KARA TOINTON as  Rosalie Selfridge, KIKA MARKHAM as Lois Selfridge and HANNAH TOINTON as Violette Selfridge. Photographer: John Rogers Copyright ITV

Ez az évad megint őrületesen sok szereplővel és szállal operál, de ezt rendkívül ügyesen teszi, még ha számomra nem is volt mindegyik érdekes. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A legfájóbb számomra Agnes és Henry szála. Két évadon keresztül izgultunk, hogy egymásra találjanak, de egy rövid afféron és a második évad végi jeleneten kívül ők nem voltak egy pár. Azt hiszem, a nézők igazán megérdemelték volna, hogy egy kicsit boldognak is lássák őket, ne csak azt, ahogy a házasságuk a szakadék szélén táncol.

Mr. Selfridge-5

Nagyon korán elbúcsúztunk tőlük, talán ha 1-2 résszel tovább maradtak volna, a nézőknek is meg tudták volna adni, amire vágytak. Mindamellett nyilván szükségvolt erre a lépésre, mert máskülönben nem lett volna szereplő, akit igazán mélyen érintett a háború. Hiába szolgált Victor és George is, őket nem tette annyira tönkre, nem is igen kerül szóba ez velük kapcsolatban.

Victort mindig is kedveltem, csak Agnes mellett nem akartam látni és azt hiszem a karakterének igen is jót tett, hogy egy másik úton indították el. A klubtulaj szerepe nagyon jól áll neki, minden csalódással és nehézséggel együtt. Sőt, kifejezetten reménykedtem, hogy a Violet Selfridge-dzsel való viszonya legyen valami tartósabb, bár szívem mélyén sejtettem, hogy ez most nem fog összejönni.

Mr. Selfridge-4

Két lázadó Selfridge testvér már sok lett volna és most Gordon járt szerencsével e téren. Violetet elsőre elkönyvelhetnénk egy elkényeztetett hisztérikának, meglepő módon az ő karakterén sokat tudtak mélyíteni. A lázadó természetét, vágyait nem tudja összehangolni a családi és társadalmi elvárásokkal. Boldog akar lenni, de természetesen a szíve mélyen arra vágyik, hogy döntéseit elfogadják.

Gordon és Grace duójánál aranyosabbat ritkán láttam sorozatban, ez egészen biztos. Kapcsolatuknak már a második évadban megágyaztak a készítők és örültem, hogy tényleg komolyan gondolták. Minden közös jelenetüket élveztem és vártam, ugyanúgy, ahogy a Victor klubjában játszódó jeleneteket is.

Egyébként itt mutatkozik meg legjobban a változás. A jazz korszakot az új idők új szelei hozták el, és az a néhány táncos-zenés betét nagyon jó hangulatot kölcsönzött a sorozatnak. Szinte örültem, hogy kiszabadulunk az áruház falai közül.

Mr. Selfridge-7

Az évad elején azt hittem, hogy Rosalie férje Sergei lesz igazán a bögyömben, de kiderült, hogy ő inkább csak egy felfuvalkodott hólyag, sokkal inkább hasonlít egy elkényeztetett, hisztis gyerekre, mint ahogy valószínűleg az is, köszönhetően az anyjának.

Az anyja volt igazán, aki Selfridge családján belül ármánykodott, mindent megtéve azért, hogy ne derüljön ki, Sergei és ő szegényebbek a templom egerénél is. Éppen ezért, borzasztó kínosnak és átgondolatlannak éreztem azt, hogy amint visszakapta a családi ékszereit és újra tehetős lett, egy csapásra a szívén viselte az új családja és Harry sorsát.

Mr. Selfridge-9

Azért a Harry-ét, akit rendkívül megviselt Rose halála és akit ebből az apátiából egy új feladat, majd egy új szerelem ígérete húzott ki. A probléma ott kezdődik, hogy ebben az évadban Jeremy Piven elért – amúgy is limitált – színészi képességei határára, emiatt sok jelenetben kilógott a lóláb. Sem a szerelmet, sem a barátságot, együttérzést, szimpátiát nem hittem el neki, legfeljebb azokban a jelenetekben volt hiteles, amikben az egóját érte sérelem.

Az egyik nagyobb horderejű szál Lord Loxley visszahozatala, ami nem igazán nyerte el a tetszésem. Az, hogy a legtöbb dolog hozzá kapcsolódik, a föld árának felsrófolása, majd, hogy bevásárolta magát a Selfridgesbe, egész egyszerűen túl sok volt. Tipikus esete annak, amikor egy jól eltalált mellékkaraktertől nem tudnak a kellő időben megszabadulni.

Mr. Selfridge-10

A másik Harry kapcsolata Miss Webb-bel, aki elsőre úgy tűnt, hogy maga a megtestesült tökély, hibátlan jellemmel és a mások iránti tenni akarás vágyával. Később persze róla is kiderült, hogy nem az, akinek mutatja magát, ezért a végén már csak egy „ Jajj, ne már!”-ra futotta tőlem az ő és Loxley esetében is.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Miss Webb-bel és Harry-vel már az elején sem tudtam mit kezdeni, még akkor sem, amikor nem derült ki az igazság. Alap esetben nehezen szokom meg az olyan helyzeteket, mikor egy pár egyik tagja meghal és az életben maradt karakternek hamar „beszerveznek” valakit. Itt azonban a legkevésbé sem kavart fel ez a helyzet. Talán mert Rose és Harry szerelmét sosem hittem el, talán azért, mert már belefáradtam a csavarokba és történésekbe, amivel a sorozat bombázott.

Mr. Selfridge-8

Mint amilyen Mrs Grove és Ernest története. Annyira feleslegesnek éreztem az elején, és az egész végkicsengésével most sem vagyok kibékülve, de az biztos, hogy a Miss Mardle és Mr. Grove között lezajlott beszélgetések az évad legerősebb pontját és legjobb alakításait jelentik.

Voltak még számomra kétes döntések, mint például a Henry helyére érkező kirakatrendező, aki igazából csak egy diszkont Henry Leclaire. Ez is olyan, sűrűn előforduló hiba, mint amilyen Lord Loxley szerepeltetése. Itt egy közkedvelt, ha nem a legkedveltebb karakter helyére hozták be az olcsó mását ahelyett, hogy valami drasztikusan más figurával próbálkoztak volna.

Az, hogy Henry-t szerettük, mert kedves volt, az új fickó meg nem az, nem elég. Az olyan húzásokról már nem is beszélve, mint amikor egy döntő pillanatban Rosalie bedobja a „terhes vagyok” bombát. Szinte már vártam mikor lesz amnéziás valaki.

ITV STUDIOS PRESENTS Mr Selfridge series 3 Pictured: ZOE WANAKER as Princess Marie. Photographer: John Rogers Copyright ITV

Nem akartam ennyire belemelegedni a negatívumokba, de ahogy végig gondoltam az elején leírtaknál több pozitívumot, ha megveszek se tudok kisajtolni az évadból. Gordon és Grace, valamint Victor miatt maradok a negyedik évadra is, de legfőképp azért, mert ha már három évadot végignéztem a ezt is legyűröm. De meg kell mondjam, nem kavar fel a folytatás.

2 hozzászólás Ne habozz!

lynx - 2015. 08. 14. 19:09

örülök ennek az írásnak, mert az első évad nagyon bejött, nem néztem még tovább, várom a szinkronosat

polka.dots - 2017. 02. 04. 21:53

Sok mindenben egyetértek az itt leírtakkal.

Nagyon drukkoltam Agnesnek, hogy révbe érjen. Viszont nekem unalomba fulladt az ő történetszála, így – még én is meglepődtem magamon – örültem, hogy kikerült a képből.

Valóban kissé szappanosra sikerült az évad, minden történést láttunk már valahol, minden kiszámítható volt. Az autós incidens után egyből tudtam, hogyan alakul Miss Mardle és Mr Grove sorsa, vagy mi lesz Mr Selfridge és Nancy között.

De nagyon drukkoltam Gordonnak és Gracenek, és Mr Crabb sokat nőtt a szememben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz