login |

Scream – 1×07: Kaszálni vagy nem kaszálni?

2015. 08. 14. 18:30 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: kritika,

– We should split up finding Will.
– Said no one who survived a horror movie, ever.

A Scream-tévésorozatnak már a pilotjában is szó volt arról, hogy kaszabolós tinihorrorból nem lehet sorozatot csinálni. Esztelenség. Mert hogy is lehetne átmenteni a film szellemét sorozatformátumban? Ezen az egyik szereplő filózott, az írók pedig lehet, hogy utólag tolták bele ezeket a sorokat az első részben, mert észrevették, hogy ők sem nagyon boldogulnak a sorozatformátummal a Scream esetében.

Scream - 1x07-06

Nyilván ezzel csak a saját érzéseimet fogalmazom meg, de míg eleinte biztatóak voltak a dolgok, addig az 5-6. rész kifejezetten gyengén sikeredett, főleg előbb – kapott is kábé 2/10-et tőlem. És hiszem, hogy nem azért, mert az első epizódok mindegyikében akadt gyilkosság, utána meg nem nagyon, max álomban, vagy csak gyilkossági kísérlet.

– Guys, this is gonna sound ridiculous, but I’ll right back.
– Are you joking?
– Hey, seriously, Em, that’s, like, famous last words.

És az ok nagy meglepetésemre nem az, hogy a Scream szappanossá vált volna. Tinikről van szó, tehát naná, hogy érzelmi kavarások akadnak, ezek természetesek (az már annyira nem, hogy Emmy kétszer totál random rámászik egy srácra), de ezen a téren nincs huzavona, nyafogás, tehát nem hatalmasodik el a szappan-faktor.

Scream - 1x07-04

Fura módon azt vettem észre, hogy maga a sorozatra épített mitológia, a nyomozgatás, illetve a(z egyelőre) mellékesnek tűnő, de ugyancsak “bűnügyi” szálak (zsarolás, eltűnés, videózás) azok, amik nálam leviszik az összhatást. Egyszerűen nem érdekesek. Nyilván ezek némelyike össze fog függni a gyilkossági sorozattal, de ettől még valahogy izgalmasabbá tehették volna őket.

A pilotban azt is fejtegették, hogy egy ilyen formátum akkor üt, ha a néző érzelmileg kapcsolódik a karakterekhez. Itt ugyan vannak szimpatikus és kevésbé szimpatikus figurák a fiatalok között, de egyikük sem lett olyan, akihez komolyabban kötődnék, így nincs meg az, hogy nagyon szurkolhatnék valamelyiküknek, hogy ne kapja el őt a gyilkos. (Ellenben mondjuk az eredeti filmmel, ahol többen is voltak.) Ez igaz a gyerekekre (még Audrey-ra vagy Noah-ra is…), és a felnőttekre, a polgármesterrel az élükön.

Scream - 1x07-03

Na, nem mintha illúziókba ringattam volna magam, hiszen az is rákfenéje lehet egy Scream-nek, hogy eleinte csak mellékszereplők hullanak el, és aki akarja, láthatja, hogy mely színészek állandó szereplők, és kik azok, akik nem, de ez persze csak technikai kérdés.

A nagy gond az, hogy valahogy nem erős a hangulata a sorozatnak. Zeneileg teljesen eklektikus (az MTV és a random zenéi, ugyebár…), bár a hegedülés, amikor Noah horrorozik, az kellemes, és a csontig hatoló fenyegetés érzete sincs meg. Ha már fenyegetés: hiába a telefon a védjegye a Scream-nek, még mindig inkább hajaz az egész a Pretty Little Liars-re, azzal a különbséggel, hogy ott az első 2 évad kellemesen borzongósra sikerült, annak volt hangulata.

Scream - 1x07-05

Mindezek ellenére szerencsére az 1×07 visszabillentette egy kicsit a sorozatot számomra a nézősek közé. Nem feltétlenül a zárás vagy a kergetőzés miatt, hanem azért, mert itt végre megint előkerültek a horroros utalások, a metázgatás, másrészt pedig mert talán most először kevésbé random módon is lehetett agyalni azon, hogy vajon ki lehet sáros.

Eddig ugyanis bárkire gondolt az ember, hogy ő a gyilkos, az teljesen random volt, pofára ment, hiszen (elvileg) nem nagyon voltak jelek – nem is lehetett volna találgatni vagy kibeszélni semmit. Most végre voltak olyan konkrét események, amik alapján lehet, hogy ki lehetett zárni ezt vagy azt, mert egy bizonyos időpontban máshol volt. Persze, ha több gyilkos van (márpedig Scream, ugyebár), akkor ez sem jelent sokat.

26 hozzászólás Ne habozz!

MRagnar - 2015. 08. 14. 18:46

Biztos én vagyok túl nyavalygós, de egy jelenleg futó sorozat sem tetszik amiben van “horror hatás”. Ez a Carlson Young nekem tetszik, remélem megmarad. Aztán lehet a 2. évad jobban fog tetszeni.

glarion - 2015. 08. 14. 19:05

A pilot után én egy Harper’s Island jellegű valamit vártam. Nem az lett sajna… maradok az évad végéig, de nem nyújt semmi extrát.

Silas - 2015. 08. 14. 20:04

egy kalap szar.. alapjába véve. de 7 rész után már nem hagyom abba. és a 7. végre nézhető lett, főleg a vége

Andro - 2015. 08. 14. 20:06

Tuti a kis csipet-csapatból lesz valaki a hunyó. Vagy valakik, ha már a filmeket vették alapul. Tippem több is van, de aztán majd meglátjuk.

winnie - 2015. 08. 14. 20:11

silas: ?? hany resz utan hagyod abba?:) 10-15? pont a vegen nem mutattak semmit, annyira meg nem erdemes “zombinak” lenni, hogy nem nezel helyette valami sokkal jobbat. ilyen egyszeru trukkok ek, hogy megolnek valamit, nem hiszem, hogy erdemes bedolni.

winnie - 2015. 08. 14. 20:15

andro: nagyon pszichopatanak kellene lennie akkor az illetonek, hogy igy rejtozzon, vagy valami nagyon jo indok kell mar eleve ahhoz,mhogy oljon, nemhogy ennyiszer. peldaul atestkozeli megoldasok miatt eleve necces lenne, ha lany lenne. persze ki lehet talalni megoldast, hogy kaphatta el willt, de eleg necces megkockaztatnia azt, hogy megprobalja, ha nincs fix ptlete.

Andro - 2015. 08. 14. 20:38

winnie: Szerintem fiú az illető.

Bár mondjuk az elég vicces volt, mikor a srácot szó szerint szíven szúrták, de túlélte. Meg amikor a kínai kiscsajt lábon szúrták, aztán párszor hátba, de még tudott futni. Ezek annyira látványosan megmosolyogtató bakik. XD

Juhtolvaj - 2015. 08. 14. 20:40

Ha a sorozatot a Skylar Neese-féle gyilkosság inspirálta, akkor elvileg a gyilkosoknak két lánynak kéne lennie, nem? Vagy legalább Emma két közeli barátjának.
Mindenesetre az furcsa volt, hogy amikor Brooke egyedül maradt, a gyilkos meg sem próbálta megtámadni, inkább csak úgy állt előtte.

00alexa00 - 2015. 08. 14. 21:39

Ha a filmekből indulunk ki akkor szinte biztosan 2 gyilkos van, és (legalább)az egyik szerintem lány.
Nem tudom pontosan hány rész lesz 10, vagy 13? Mert, szintén a filmekre alapozva,már “találkoznunk” kellene a gyilkossal, hiszen a filmekben mindig ismerjük már korábban is az elkövetőket. Majd kiderül, hogy a sorozatban is így lesz-e.

Összességében az 5.-6. rész tényleg felesleges időhúzós részek voltak. A sorozatban több tipikus “horror” klisé is van, már ami a szereplők viselkedését illeti: ez az állandó válljunk szét dolog, meg miután a telefonáló ennyit zaklatta Emmát, a sherif nem állít rá senkit, vagy figyelik a hívásait. Illetve a nyomozó nőt is elég hamar félre állították.

Egyébként tetszik, hogy a Sikoly 1.-ben megismert főbb karaktertípusok megvannak a sorozatban, csak a szerepük más-más:
– a főszereplő ártatlan lány
– a föszereplő “menő” pasija
– a menő pasi rámenős barátja
– főszereplő kissé ribi barátnője
– a riporternő
– a haver, aki elmagyarázza a slasher filmek szabályait
– a rendőr/sheriff

Tipca - 2015. 08. 14. 22:49

Én vagyok az egyetlen, akinek bejött az 5-6. rész? Én érdekesnek találom a háttérben zajló zsarolásos szálat is, meg a webkamerás kavarást is. pont ma néztem meg az 5-6-ot, és szinte azonnal berántott. Szóval nekem nagyon bejön az egész, és teljesen hozza a Sikoly hangulatot (már amikor épp az a cél).

gery89 - 2015. 08. 14. 23:49

Én maradok, az tuti.

winnie - 2015. 08. 15. 06:30

andro: ha tulelte, akkor nem sziven szurtak, es a lanynal is mutattak, hogy mi es miert tortent (szurni nem veletlenul szurnak oda, ahova, utana sem veletlen az, amit csinal, minden mozdulat megtervezett, szoval a baki szo az egyetlen, ami nem hasznalhato). ez azert nem ugy mukodik, hogy ott tobb szaz ember nem vesz eszre valamit, te pedig rogton kiszurod:)

mindig ket lehetoseg van: vagy ok gondoljak rosszul, vagy te. utobbit sosem szabad kizarni.

winnie - 2015. 08. 15. 06:36

tipca: kerdes, mi a sikoly hangulat. mert ott sem zsarolas, sem webkamera nem volt. utobbi csak egy eszkoz, hogy konnyitsek a magyarazatot, elobbi meg…, nyilvan azon nincs vita, hogy valakinek tetszik, masnak meg nem, de nekem azert semmilyen, mert megtudtuk, hogy zsarolnak, aztan ezt meg parszor elmondtak, ha elfelejtettuk colna, es elvileg rovidre is zartak, szoval jelentosege sem volt nagyon, maximum annyi, hogy kapunk egy felrevezetest, hogy a polgarmester csinalt valamit a felesegevel.

hahó - 2015. 08. 15. 08:29

kurva szar…..
remélem a nagy csavar a végére nem a gyilkos személye lesz… bár úgyis az lesz.
de most már végigviszem ha már ledaráltam 6 részt…

viszont az mtv-nek nagy üzlet lehet a sorozat. Rengeteg zenét várásoltam mióta nézem. Szinte le se tudok állni.

Gabe - 2015. 08. 15. 09:10

Én hihetetlenül élvezem a szériát, bár nem sok reményt fűztem hozzá, engem már anno a maszk lecserélésével szinte eltántorítottak attól, hogy nézzem… aztán mégis csekkoltam az első részt és azóta is maradtam, nekem újonc sorozatban általam ismeretlen (a szülőket leszámítva nekem mindenki új kb.) színészeket sikerült tök hamar megkedvelni és rengeteg apró utalás van a négy Sikoly filmre, ami igazán csak azoknak jön át, akik szerették és elejétől a végéig idézni tudnák azokat a filmeket ; ) Tetszik, hogy önreflexív, rengeteg a kitekintés más filmekre és szériákra is, pl. Noah épp az 5-6. rész valamelyikében káromkodott egy “Frak”-et, és nem mondom, hogy egy ilyen apróság megment egy részt, de mindenképp megmosolyogtat. És igen, van benne szappan, vannak benne szemet szúróan idegesítő karakterek (pl. Brooke apja), de ezeket az ember a kedvenceinek elnézi és nálam pár rész alatt ez kedvenc lett : )
ui: k. jó a zene, nem is értem, hogy ezeket miért nem adják ki albumon, pl. egy AHS album sem ártana már.

Gabe - 2015. 08. 15. 09:12

Winnie: a zsarolási szál tényleg unalmas, annak kb. az volt a jelentősége, hogy jobban megismertessenek minket a srácokkal és még esetleg jellemfejlődést is írhassanak a sztoriba, bezzeg, mikor kiderül, akkor igazán nem akad ki senki, csak szúrósan néznek rájuk, hogy ejj, ez azért már nem diákcsíny.

hahó - 2015. 08. 15. 10:00

.

Mark Bolt - 2015. 08. 15. 19:25

Én feladtam a 3. résznél. Mentálisan tulajdonképpen abban a pillanatban, hogy az 1. részben megjelent a Killingből ugyanaz a leszbi karakter, és elkezdte ugyanazt eljátszani, mint abban. A szokásos “mindenki szép” casting a 90-es évek feelingje, a gyerekes párbeszédekből meg már kinőttem.

winnie - 2015. 08. 15. 21:01

a gyilkos szemelye elvileg nem lehet nagy csavar, kiveve, ha emma az. a tobbiekre barki gondolhat.

Gabe - 2015. 08. 16. 09:32

Na jó, de van, akit szinte mindenki gyanúsnak tart, míg más meg alig jut eszébe valakinek… és ha igazán jól kavarják a paklit a maradék pár részben, akkor még lehet meglepetés, na meg ha minden az elvárásaim szerint alakul, akkor pl.

SPOILER?
két gyilkos lesz, mert eddig minden filmben kettő volt.

Juhtolvaj - 2015. 08. 16. 17:01

A 3. részben nem. Illetve az eredeti forgatókönyv szerint igen, de aztán valami hüle átírta.
A 2. részben meg az eredeti tervek alapján azt hiszem három gyilkos volt. :D De aztán az is át lett írva.

yeeeyha - 2015. 08. 16. 19:00

Járatom az agyam azon, hogy ki lehet a gyilkos, tehát valamilyen szinten működik nálam a sorozat, de rengeteg az idegesítő elem. Sajnos a hiányzó színészi képességek nekem nagyon kitűnnek, ill. mivel Emma a főszereplő, ő érte kéne talán a legjobban szorítanunk, de annyira buta és sekélyes, hogy egyszerűen muszáj a haláláért szurkolnom.

Gyilkos szempontjából a jó öreg Bosco és Kieran az első a listámon, ill. Jake szorosan a nyomukban.
A lányokat kizártam, főleg azért mert egyikük se elég magas, hogy a maszkos fickó legyen.

Ha jól tudom, 10 rész van, remélem az utolsó 3 epizód inkább az 1×03-hoz hasonló lesz (és semmiképp sem az 1×06-hoz…).

Desmond Wallace - 2015. 08. 16. 22:56

Ez az 1×07 egész jó volt, de volt is mit javítani az előző kettő után.

Az epizód végére meg egyáltalán nem számítottam.

Bagosz - 2015. 08. 17. 15:10

Nem egy Harper’s Island, de nézhető, és valóban a 7.rész visszalendítette a sorozatot.
7/10

Bianka - 2015. 08. 19. 01:06

Én egy kicsit más szemmel látom az egész sorozatot mint ti, mivel gyanítom hogy benne vagyok a megcélzott közönségben (17-20), sőt a Scream filmeket sem láttam még.
Nekem hihetetlenül tetszik, izgalmas, sokszor pörgős, van benne egy kis magánéleti szál és nem a kaszabolásra jãtszanak, így nekem abszolút kedvencem lett (na persze az AHSt nem veri, legalábbis az első évadát de azèrt hasonló). Én a színészi alakítást és a karaktereket is többé kevésbé jónak látom ha eltekintünk attól hogy eléggé klisések.

winnie - 2015. 08. 25. 09:35

bianka: akkor viszont nyomás scream-filmeket nézni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz