login |

Klasszikusok: Star Trek: The Next Generation – írta Eloise

2015. 08. 15. 15:22 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika, ,

Az eredeti széria befejezése után a rajongóknak majdnem húsz évet kellett várniuk, hogy újra a televízió képernyőn láthassanak egy élőszereplős Star Trek-sorozatot. A mozifilmek sikere után azonban nem volt kétséges, hogy sokan figyelemmel kísérnék egy űrhajó életének mindennapjait.

tng4

A The Next Generation-re új legénységet verbuváltak, mely bizonyos szempontból hasonlít elődjére, másrészt viszont különbségek is bőven akadnak. Az akkori technikai körülményekhez képest nagyon modernek számított a kivitelezés, ma viszont sokan talán már „ósdinak” találhatnak például egy-egy különleges effektet.

Azt mondják, hogy minden csoportot meghatároz annak a vezetője, és ez a TNG esetében sincs másként. A nagyszerű taktikus, de forrófejű és nőcsábász James T. Kirk helyett az új kapitány Jean-Luc Picard francia, nagy műveltségű, kissé zárkózott és nagyon megfontolt. Ahogy az TOS-ban kiegészítette egymást az első tiszt és a kapitány, úgy itt sincs ez másként. William T. Rikert, inkább az érzelmei irányítják, gyakran heves vérmérsékletű és nem veti meg a szép nők társaságát.

tng3

A Star Trek-sorozatok készítői számára általában fontos, hogy legyen egy kissé kívülálló karakter, aki igyekszik az emberi érzelmeket megérteni. Ahelyett, hogy újra egy vulkáni tiszt kerülne a hajóra, most magasabbra tették a mércét, és egy androiddal bővült a legénység. Míg Spock célja, hogy minél kevésbé befolyásolják az érzelmei, Data mindent megtesz azért, hogy az emberekhez hasonlóan ő is érezzen.

A két széria között eltelt idő leginkább a női karaktereken látszik. Míg az eredeti sorozatban egy-két epizód erősebb női mellékalakját leszámítva, a nők gyenge virágszálként vannak bemutatva, itt a két női főszereplő, a félig betazoid tanácsadó Deanna Troi, aki mások érzelmeit tudja olvasni és a hajó orvosa Beverly Crusher is egy határozott, céltudatos nő.

tng1

Az esélyegyenlőség és tolerancia mindig is fontos szerepet töltött be a Star Trek világában így nem meglepő, hogy a csapat oszlopos tagja még a vak, de egy ún. vizor segítségével az elektromágneses sugarakat érzékelni tudó Geordi La Forge, és az emberek által nevelt, de a klingon fajból származó Worf hadnagy.

Rajtuk kívül nem feledkezhetünk meg Wesley Crusherről, aki tizenéves „csodagyerekként” kerül a hajóra, a doktornő fiaként, és aki talán a legjobban utált Star Trek-szereplő, mivel rendkívül tudálékos és persze mindig abba avatkozik, amibe nem kéne.

A sorozat hét éves forgatása során természetesen több, később vagy akkoriban már ismert színész is megfordult. Whoopi Goldberg például 29 részben bújt a földön kívüli bártulajdonos Guinan bőrében, de többek között Ashley Judd, Terry O’Quinn és Kelsey Grammer is kapott vendégszerepeket, a régi sorozatból pedig Spock, Dr. McCoy és Scotty is felbukkant.

tng5

Annak ellenére, hogy a legénység jóval fegyelmezettebb és komolyabb elődjének, ők is szeretnek kikapcsolódni. Gyakran szerveznek póker estéket és az úgynevezett holofedélzet is nagyon népszerű, ahol belebújnak mások bőrében egy kitalált környezet segítségével. Data nagyon vonzódik Sherlock Holmes karakteréhez, így ő gyakran egy ilyen történetbe „varázsolja” magát és az ismert detektívvé válik.

A részek jóval érzelmesebbek, ami annak is köszönhető, hogy az írók között már több női névvel is találkozhatunk. Emellett a diplomácia is nagyon szerepet tölt be. Több epizódban szinte csak tárgyalás folyik, és a szereplők nem is hagyják el a hajót.

A TNG-ben már egyre inkább megjelennek az átívelő szálak, akár gondot is jelenthet egy-egy fontosabb rész kihagyása. Némelyik évad pedig hatalmas cliffhangerrel zárul. Aki darál, az persze könnyen “megúszhatja”, hiszen kattinthat az újabb szezonra, de valószínűleg akkoriban gyakori téma lehetett az amerikai utcákon, hogy mi fog történni ezután.

Celebrity City

Tudom, hogy embere válogatja, de személy szerint engem egyáltalán nem zavart, hogy a forgatás óta sokat fejlődött a technika, hiszen ezt kompenzálta az, hogy a szereplők többségét nagyon megkedveltem. Néhány rész az utolsó évadokban talán túl érzelgősre sikeredett, de ez persze nagyban ízlés kérdése.

Összességében a Star Trek: The Next Generation méltó folytatása volt az őt megelőző sorozatnak, úgy, hogy karaktereiben, történeteiben meg tudott újulni, de a főbb irányelveket nem hagyta figyelmen kívül.

31 hozzászólás Ne habozz!

FireKeeper - 2015. 08. 15. 15:59

szívesen olvasnék a DS9-ról, ami nálam mai napig best-of-Trek, nálam mai napig best of vendég/mellékszereplővel Garakkal.

werewere - 2015. 08. 15. 16:02

Egyszer el kell már venni ezt meg a többit és sorban végignézni. Szerintem ennyi év távlatából is remek szórakozást nyújthat és több értéket is fel lehet fedezni benne, mint akkoriban “kisiskolás” szemmel :)

werewere - 2015. 08. 15. 16:03

Garak valóban ellopta a showt és a magyar változatban ehhez még Csuja Imre is hozzátett rengeteget.

István - 2015. 08. 15. 16:08

A DS9 nálam is a legjobb, a Domínium belépése után az a pörgés, ami évadokon át tart iszonyat bejön. Na meg Garak, Odo, vagy Dax karakteréhez nem nagyon van hasonló a többi Trek sorozatban se.

_Ra_ - 2015. 08. 15. 16:29

We are the BORG! Azok voltak a legjobb részek. Na meg persze Q. :D

dzsiaj - 2015. 08. 15. 16:33

“Némelyik évad pedig hatalmas cliffhangerrel zárul.”

A 3. évad vége egyértelműen ott van minden idők 10 legnagyobb cliffhangere között. Uff.

m76 - 2015. 08. 15. 16:38

Érdemes megemlíteni, hogy már megjelent az összes évad felújított változata (HD-ben), ahol az ódivatú speciális effektek jó része modernekkel van helyettesítve. Persze ettől nem lesz hirtelen modern sorozat, csak nem annyira lesz zavaró.

Amúgy meg légyszi ne írja be minden 2. hogy de a DS9 a legjobb, mert nem ide tartozik.

ayren - 2015. 08. 15. 17:27

Nekem speciel a 4 db Star Trek spinoff közül ez a kedvencem, nem a DS9. Úgy rémlik, azt a végefelé már nem is néztem. A karakterek valszeg nem fogtak meg annyira, de Picardot csíptem.

Xad - 2015. 08. 15. 17:52

Dax a legszebb állandó szereplő a Star Trekben. Garak Csuja Imrével valóban nagyon jó, Csuja Imre kiválóan tudja olyan bunkót, mint a Torrente vagy olyan behízelgő modorút is, mint Garak hozni.
De a TNG-re visszatérve. LaForge ha jól emlékszem, egy rokkant Star Trek rajongóról lett elnevezve.
Picard szerepében Patrick Stewart pedig nagyon sokat adott a Star Treknek. A twittere alapján egy tökéletesen kiegyensúlyozott jó kedélyű ember, akinek nagyon jó humora van.
Sajnos a Star Trek 11 és 12 nem éppen a legjobb filmek, a 12 konkrétan botrányosan rossz, de azért jó lenne egy új sorozat még ha nem is az eredeti idővonalból, hanem a Lindelof által megerőszakoltból. A 12 végén gyakorlatilag minden ember halhatatlan lesz, csak egy

RaizeN - 2015. 08. 15. 18:53

Nagyszerű írás az egyik kedvencemről,amit nemrég daráltam le FULLHD-ban :D
Talán segít néhány embernek a döntésben,hogy bele-e vágjon és felfedezze eme remekművet.
Bár most már látványosabb filmeket/sorozatokat csinálnak,de az ST sorozatoknak mindig is volt komoly mondanivalójuk és számost szociális-társadalmi-kulturális-vallási kérdést felvetnek amit elsőre gyakran csak diplomácia ként aposztrofálunk :)

energy - 2015. 08. 15. 20:05

https://www.youtube.com/watch?v=55LC7H8aT6M
Jó lenne egy új sorozat!

Samu - 2015. 08. 15. 21:22

Jó széria, amit érdekes módon csak 30+ évesen tudtam élvezni. Plusz egy az új ST sorira! :-)

umek - 2015. 08. 15. 22:10

Imádtam ezt a sorozatot. :)

nettudky - 2015. 08. 15. 22:51

Egyik legjobb sorozat,ha a tv-ben megy mindig megnézem.

Margo - 2015. 08. 15. 23:08

Talán ebből a Star Trek sorozatból tudok a legkevesebb részt felidézni, ellentétben mondjuk a DS9-al vagy az Enterprise-al.
Q halálra idegesített (persze ehhez kellett John de Lancie kiélt pedofil feje erősen), nála csak Troi anyja volt unszimpatikusabb. Én személy szerint Data-t még Wesley-nél is jobban utáltam :)
Viszont Pickard és Worf nagy volt :)

spire69 - 2015. 08. 15. 23:41

Én annak idején nagyon rá voltam függve, igaz a DS9 szerintem is mérföldekkel jobb vagy legalábbis érdekesebb sorozat. Azért mai szemmel nézve elég lassúnak és vérgagyinak tűnhet (főleg a vállalhatatlan 1-2. évad), de ha eltekintünk a 90-es évek megvalósításától, egy érdekes kalandokban bővelkedő, filozofálgatós sci-fi-t kapunk, erős családias hangulattal. Sci-fi rajongóknak kötelező.

Yooha - 2015. 08. 16. 07:17

Egy pár hónapja daráltam belőle véletlenszerűen epizódokat. Nekem nem tünt ódivatúnak most sem. Van néhány elég erős epizód, pl. a Darmok vagy az Inner light.

Lord Picard - 2015. 08. 16. 07:42

A nevem is mutatja, a kedvenc Star Trek korszakom a TNG. A DS9 is jó s a Voyager is (Janeway isteni), de Picard a király. 2-3 évente megnézem s nem az új változatot. Az Inner Light örök klasszikus, de a Best of Both Worlds is fantasztikus. Wesley-t is kedveltem, főleg mert az első alkalomnál egy idős voltam vele, én is ilyen lettem olna az Enterprise-D fedélzetén. Megvan az összes, nagy méretű, profi modell, de a legnagyobb s legszebb a D, imádtam. Worf-ot is nem csoda, hogy átmenekítették a DS9-ra, s a Főnöknek is örültem, hogy ott főszerepet kapott. A mozifilmjeik, kivtképp a Kapcsolatfelvétel a legobb a 12-ből, de a Tom Hardy-s Nemesist is szerettem.

Az új korszakkal sincs bajom, de egy TNG-s feldolgozást nem szeretnék megélni, Patrick Stewart a legjobb dolog ,ami a Star Trek-kel történhetett.

A határ a csillagos ég…

lynx - 2015. 08. 16. 08:13

Nagyon jó írás, jó volt olvasni.
Kedvem is lett belekukkantani pár részbe. (bár félek a csalódástóbl)
Szívesen olvasnék DS9 és Voyagger kritikát is

werewere - 2015. 08. 16. 08:50

Ha valaki időrendben szeretné nézni őket (mármint a TNG-VOY-DS9 crossovereknél):
http://thestartrekchronologyproject.blogspot.hu/

Sigismundus - 2015. 08. 16. 10:17

Na akkor vissza TNGhez.
Én tavaly, Leonard Nimoy halálát követően döntöttem úgy hogy végignézem a sorozatokat, mert korábban csak össze-vissza láttam őket, na meg a mozifilmeket. Kihagytam az eredetit is, az azért túl régi.
A TNG nagyon bejött. Sajnáltam Tasha Yar kilépést, nem tudta akkor alighanem még ő sem, más sem mit hagy ki.
Nem zavart hogy logikátlan a csillaghajók parancsnoki hídja, egy fékezéstől mindenki burul, és kényelmetlen székeik vannak, vagy épp állva, előrehajolva nyomkodják a gombokat, legrosszabb pozíció.
A más fajok sem zavartak, hol egy pötty a halántékon, hol full maszk – ez nem a Battlestar Galactica. (másik nagy kedvenc, másik univerzum)

Jó volt az Elsődleges Irányelv hangsúlyozása, végre valami humánus, és fejlődőképes scifi-világot láthattam, mint A.C Clarkenél. (és nem valami nagyvállalatos-elnyomóst)

Nagyon filler epizódokra sem emlékszem, az utolsó évadig nem is ugrottam átt részeket ha jól emlékszem.
A szereplők is okésak, kedveltem őket, jól benépesítették a hajót, jó választások voltak.

Egyet nem tudok megbocsájtani, de azt nagyon nem. Whoopi Goldberget, és az ő teljesen felesleges, tudálékos, okoskodó voodoo-Guinanját… Nem árul el semmit, nem tud biztosan semmit, de ha odamegy Picardhoz, és sejtelmesen mondja hogy ez így nem lesz jó. A Csillagflotta legjobb kapitánya, és hat legjobb tisztje már dobják is ki a számításaikat és teszik amit mond…

Váram a DS9 ismerettőt, most azt nézem épp, ötödik éavdvégég überalles !!!!!

edg - 2015. 08. 16. 12:29

RIker kivételével mindenkit bírtam a sorozatból, ő eléggé fafej volt.
Szerintem Data és Picard volt a legjobb karakter, s a színészek is őket formálták meg legjobban.

Érdekes, hogy régebben nagy Voyager fan voltam, kicsit idősebben tetszett csak meg igazán a TNG, a DS9 legutoljára. Mondjuk azt még végig sem néztem.

Yooha - 2015. 08. 16. 14:02

Nemár, Riker amikor az amnéziás rész végén belép a bárba és meglátja Ro-t meg Deanna-t, meg a beszélgetésük alatt amilyen fejeket vág, az hatalmas! :D

m76 - 2015. 08. 16. 14:12

werewere: Ez tök jó lenne ha nem csak az epizódok címe lenne kiírva, hanem az is, hogy az hanyadik évad hanyadik rész, mert így cím alapján visszakeresni sokkal nehezebb.

Egyébként meglepő módon pont 1 hete kezdtem el újra nézni TNG-t, de a lelkesedésem már a 2. részre elfogyott. Arra emlékeztem, hogy az első rész Q-val pocsék volt, de hogy a 2. még gyengébb arra nem számítottam.

Persze tudom, hogy vannak remek epizódok, de valószínűleg mai szemmel már azok is túl lassúnak, és túl vontatottnak tűnnének.

Szerintem aki nem nézte végig a sorozatot még időmilliomos tanulóként az már csak nagyon nehezen fogja. Én egyszerűen sajnálom már rá az időt.

Brynden Rivers - 2015. 08. 16. 16:57

Újra megpróbálom végignézni, anno elakadtam a sok tárgyalás és ubertoptimista szemlélet miatt. A Ronald D Moore által írt részekig végre jó lenne eljutni.

Btw a DS9 tényleg jobban ajánlható nem csak trekieknek.

Nif - 2015. 08. 17. 06:56

Ezt is végig kéne néznem, de jelenleg mást darálok, már csak 4 évad van abból is :D

Nekem eddig a nagy kedvencem a Voyager volt, azt lehetett úgy is nézni, hogy az ember nem Star Trek fanatikus. A DS9-re nagyon haragudtam, mert Bablyon 5 koppintásnak éreztem az egészet, ráadásul nagyon gyengének, rossz karakterekkel. Később mondták, hogy jobb lett, de ezt valahogy sose tudtam megbocsájtani neki.

Yetti - 2015. 08. 17. 14:04

Jó kis régi vágású sci-fi, ahol még számított a ‘science’ is nem csak a ‘fiction’. Nekem az első évad, ha jól emlékszem annak is az első fele tűnt botrányosan rossznak a képi világ szempontjából, utána bőven elfogadható mai szemmel is.

nocadlee - 2015. 08. 18. 08:53

Aki most kezdené a TNG-t, szerintem a 3. évadnál kezdje, és csak akkor nézze meg az első kettőt, ha bejött neki a dolog.
Az első két évadban nagyon küszködött magával a sorozat, az írók hihetetlen sebességgel cserélődtek, kreatív problémák voltak a színfalak mögött, és csak a 3. évaddal talált magára.

DJackson - 2015. 08. 18. 17:13

Jó kis írás, teljesen egyetértek vele! Ez az egyik legjobb sorozat ami valaha létezett. Tényleges tartalom és filozófia zseniális történetekkel, hihetetlenül színes és érdekes karakterekkel egy technológiailag is komolyan vehető világban.
Ezen a sorozaton nőttem fel. Enélkül más lenne most az életem. Valószínűleg sosem kezdtem volna el érdekelődni a tudomány iránt.

Szerintem mai szemmel nézve is tökéletesen élvezhető, az első 2 évadtól eltekintve. Az utánuk jövők viszont bőven kárpótolnak érte. Már csak azért sem zavaró a régebbi technika, mert a részek többsége inkább az intelligens írásra és nem az akciózásra ment rá. Egyébként hihetetlenül sok technikai dolgot megjósolt. Pl. hálózatba kötött, érintőképernyős, beszéd vezérelt computerek és tabletek voltak mindenhol.

Nemrég csináltak egy remastered HD kiadás, ahol digitalizálták az eredeti negatívokat és modernizálták az effekteket. Ezt MINDENKINEK ajánlom! Sok helyen alig lehet megmondani, hogy ez nem ma készült. Ha bárki kedvet kapott a sorozathoz, nyugodtan kezdjen bele, nem fog csalódni!
A 4 next generation mozifilm ugyan ilyen jó lett. A Kapcsolatfelvétel a legjobb! A mai napig a kedvenc filmem. Tökéletesen bemutatja azt, hogy mi is a Star Trek. Ha az nem tetszik valakinek, akkor nyugodtan kihagyhatja az egész új nemzedéket (és Star Trek-et is).

ksmkovacs - 2015. 08. 18. 20:10

Tasha Yar-t úgy tudom azért írták ki anno a soriból, mert a Playboy-ban megjelent fotósorozata nem illett a sorozatban betöltött szerepéhez. Vagy valami ilyesmi rémlik a régi időkből.

milesteg - 2017. 01. 01. 08:26

Most végeztem a Voyager után a tng vel (nem a remastered verziót néztem). Nyökögve indult, de belendült és megszerettem.

Tasha csinos hölgy volt, de színészként én nem tudnám értékelni. olyan érzéseim volt a jeleneteit nézve, mintha most olvasná tábláról a szöveget és mintha azt sem tudná, hogy hol van éppen. Fellélegeztem, amikor kiírták.

Az utolsó évad utolsó részeit viszont alig bírtam végignézni. Kezdve Crasher és az utazó epizóddal a 24. részig mintha teljesen megváltozott volna a karakterek jelleme. No mindegy, végignéztem az utolsó résszel együtt ami egy nagyon furcsa thrillerre hajaz…

Most akkor a 4 film után jöhet a ds9.
(darálás után nehéz lesz megszokni a sorozat és a film eltérő szinkronhangjait)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz