login |

Star Trek: New Voyages / Phase II – írta Eloise

2015. 08. 16. 15:46 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika, ,

Tudtátok, hogy a Sorozatjunkie rég elfeledett bugyraiban milyen kincsekre lehet lelni? Főleg a random bejegyzés-generátorral. Én akkor jöttem rá erre, amikor véletlenül ráleltem egy 2006-os írásra, mely összefoglalást nyújt az akkor legismertebb Star Trekes rajongói sorozatokról.

A kezdetben New Voyages, most már Phase II-ra átkeresztelt szériáról, kifejezetten jó véleményt olvashattam, így tőlem is kapott egy esélyt. A sorozat 10 éve 2004-ben indult és a pilottal együtt 10 rész készült el. A jó kritika ellenére, a „rajongói” jelző miatt félve indítottam el a lejátszást, mert attól tartottam, hogy majd übergagyi lesz az egész.

Előfordulhat, hogy túlságosan a Star Trek: TOS-darám hatása alatt voltam, de elképesztően pozitívan csalódtam.

Star_Trek_NW1

Természetesen senki ne várjon a New Voyages-től világraszóló digitális trükköket és minden színésztől Oscar-díjas alakítást, de nekem különösen az első hat rész és a legújabb epizód nagyon tetszett. Valószínű ennek egyik oka, hogy a készítők és színészek között többen részt vettek az eredeti sorozat forgatásán is.

Emellett a dupla részes Blood and Fire alaptörténete eredetileg David Gerroldtól származik, és a Star Trek: The Next Generation epizódja lett volna. A stúdió viszont nem engedélyezte a megfilmesítést, mivel egy homoszexuális pár volt a főszereplő. Ráadásul szimbolikusan az AIDS is megjelenik benne.

Star_Trek_NW2

Annak ellenére, hogy a legtöbben a Kitumba című epizódot (8., ha a pilotot nem számítjuk) tartják a legizgalmasabbnak a sorozatból, nekem az kissé vontatott volt. Még akkor is, ha bevetették a genetikailag módosított és nem módosított klingonokat. Az ezt megelőző részt pedig kifejezetten unalmasnak találtam, főleg, mert hasonló történetet már láthattam a Star Trek: The Next Generation The Child című részében.

Ezután a két csalódást okozó epizód után a december elsején feltöltött rész meglepően pozitív élmény volt. A készítők nem a soron következő 9. epizódot tették közzé a rajongók számára, hanem a 12.-et. Ez alapvetően nem volt zavaró, bár akadt olyan szereplő, aki korábban szerepelt most viszont nem, és valószínűleg a hiányzó részekből derül majd ki ennek az oka.

Star_Trek_NW31

Az epizód több eredeti Star Trek-részre volt kikacsintás. A történet arról, szólt, hogy a kapitány eltűnt és a legénységnek meg kell küzdenie a hiányával. Kaptunk némi időutazást, érdekes képi világot és nagyszerű zenei aláfestést. És néhány Spock – Bones-konfliktust, akiknek eleinte nehezükre esett az együttműködés.

Ami a sorozatot illeti némiképp logikátlannak hatott, hogy időnként módosítottak a Star Trek-univerzum eseményein, de elképzelhető, hogy az új filmekhez hasonlóan ez is egy alternatív valóság. Azt viszont egyáltalán nem értettem, hogy ha egy szereplő meghal egy részben a következőben, hogy szerepelhet magyarázat nélkül.

Star_Trek_NW4

A színészek alakításáról, a nehézkes forgatási körülményeket figyelembe véve, elismerően kell nyilatkoznom. A lelkes csapatnak sikerült megnyernie Walter Koeniget (Chekov) és George Takeit (Sulu), hogy egy-egy rész erejéig öltsék magukra újra az egyenruhát. Látszott a két színészen, hogy mennyire örülnek a lehetőségnek és annak, hogy kivételesen az ő karakterük áll egy Star Trek epizód középpontjában.

Ami viszont valamelyest zavaró, hogy nem csak azt kell megszokni, hogy más arcok tartoznak a jól ismert sorozat karaktereihez, hanem azt is, hogy ezek az arcok időnkét cserélődnek. Például Spockot és Chekovot három színész is alakította már a kilenc rész alatt. A most megjelent epizódban újabb színészcserék történtek.

A legdrasztikusabb változás az, hogy James Cawley elhagyta a kapitányi székét, és már csak a produceri munkájára koncentrál, ami jót tehet a sorozatnak. James T. Kirk megformálóján ugyanis látszik, hogy igazán igyekszik, és a színészi játéka a kezdetektől sokat fejlődött, de mivel az epizódok szinte minden pillanatában jelen van, feltűnő a gyakorlatlansága. Az elején a frizurája is nagyon idegesítő volt, mivel az eredetileg Elvis-imitátor producer nem változtatott a forgatás kedvéért a hajviseletén.

Star_Trek_NW5

Érdekesség még, hogy bizonyos karakterek jóval kevesebb szerepet kaptak, mint a TOS-ban. Leginkább Spock hiányát éreztem, aki itt bizonyos epizódokban csak adatokat közöl. Chekov karaktere viszont jóval dominánsabb. Megjelentek a hajón új legénységi tagok is, mint például Peter Kirk, a kapitány unokaöccse vagy Xon, a fiatal vulkáni.

Ha valakinek felkeltette a sorozat az érdeklődését, akkor a szervezet honlapján a pilot epizódon kívül minden megjelent részt megtekinthet.

2 hozzászólás Ne habozz!

Ace - 2015. 11. 04. 09:57

Érdekes én lehet bepróbálom.
köszi

Eloise - 2017. 02. 04. 18:50

Új honlapon találhatóak meg a részek:
http://www.stnv.de/en/index.php

Már egy új résszel bővült a sorozat, melyben Carol Marcus karaktere is szerepel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz