login |

Billy & Billie: az 1. évad

2015. 08. 17. 15:10 - Írta: superpityu

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Vannak sorozatok amelyeket elég nehéz a premierjük után megtalálni a neten. Úgy tűnik, hogy ez a DirecTv szériáira ez hatványozottan igaz, hiszen a még márciusban bemutatott Billy & Billie (előzetesek itt) elég sokáig szinte elérhetetlen volt – ebben persze lehet az is benne van, hogy béna vagyok a keresésben.

(Például a Full Circle szintén ugyanilyen eldugott sorozat volt sokáig, a Things You Shouldn’t Say Past Midnight lehet, hogy nem is került ki, míg a tavalyi legjobb újonc, a Kingdom ugyan eleinte késve, viszont a többi sorozatukhoz képest nagyon hamar elérhető volt, de ez is annak köszönhető, hogy kapott kanadai premiert.)

billy&billie3

Lényeg a lényeg a Billy & Billie egy teljesen korrekt sorozat de nem merem rá azt mondani, hogy egy kihagyhatatlan élmény lenne, viszont egyedi, egyelőre kevés ilyennel találkoztam a junkie-ságom ideje alatt.

A történet szerint két mostohatestvér egymásba szeret, innen pedig jön is a sok probléma, hogy el merjék-e mondani valakinek, egyáltalán mit gondolnának az emberek róluk. Tegyük hozzá. hogy ez az alapszituáció nem tartogat magában sok lehetőséget, így kicsit félve is folytattam a pilot után a sorozatot, mert gondoltam nem nagyon lehet ezt 10 részen keresztül húzni.

billy&billie

A történet adta akadályokat viszont sikeresen kompenzálták a főszereplőkkel. Adam Brody már korábbról ismerős lehet sokaknak, nem volt rossz itt sem, de őt sokkal kevésbé tartottam emlékezetesnek, mint a tesóját alakító Lisa Joyce-t. Sokkal inkább ő volt a lelke ennek a rövid évadnak, sokkal szerethetőbb volt az egész karakter és valamiért mindig olyan érzésem volt, mintha Anna Chlumsky-t látnám a Veep-ből.

Mellettük pedig meglepően kevés mellékszereplővel operált a Billy & Billie, de legalább mindnek meg tudták mutatni a szórakoztató oldalát. Bár a többség egydimenziós maradt végig és a legegyszerűbb klisékből épültek fel, de tudtak köréjük írni jópofa szituációkat, akadtak jobb pillanataik nekik is.

billy&bille2

A főszereplők mellett a sorozat felépítése fogott meg igazán, főleg az elején. Az első pár részben szinte alig történt érdemi esemény a képernyőn, sokkal többször használták azt megoldást, hogy a szereplők beszéltek arról mi is történt. Igaz az évad végére ez a vonal egyre lazább lett, mondhatni sokkal klasszikusabbá vált azzal, hogy nem feltétlenül csak erre a beszélgetős formátumra építkeztek

(Ezen a megoldáson mondjuk kár volt meglepődnöm, hiszen a Neil Labute a sorozat készítője jegyzi a Full Circle-t is, ami ugyanilyen beszélgetős sorozat, akárcsak színpadi darabjai és filmjei.)

Ezt a beszélgetős szerkezetet az is segítette, hogy minden jelenet előtt feltűnt (szigorúan hangulatos írógép-kattogás kísértében!) a helyszín neve és, hogy mikor is történik mindaz amit éppen látunk. Igaz ettől kicsit jobban megtört a részek dinamikája, de az idő múlását és a reakciókat sokkal jobban érzékeltették vele. Ez az egyszerűnek tűnő megoldás számomra mindig valami megfoghatatlan pluszt adott.

billy&billie

A történet viszont akárhogy nézem kicsit így is rétestészta lett, hiszen eleve nem sok opciót tartogat magában az alapszituáció. Szerencsére ezt a készítők is észrevehették, ezért kicsit jobban megmozgatták a szereplőket, jött a munkahelyi vonal, többet szerepeltek a mellékszereplők is.

A dialógusok természetesen magas színvonalúak (hiszen LaBute), voltak nagyon okos poénok (elég a pincérnő nevére gondolni), pedig a pilotban amikor kicsit alpári humorral kezdtek – nem kell megijedni, gyorsan váltanak, azonnal megbocsátjuk a kilengést.

billie

Továbbra is tartom, hogy a Billy & Billie nem kihagyhatatlan sorozat, de aki szereti ezeket a romkomra hajazó sorozatokat, főleg, amik nem tucat termékek, azoknak kötelező (bár 20 perces sorozat, de inkább dramedy ez, mint komédia). Részemről nem bántam meg, hogy időt áldoztam rá, olyan 7/10-re sikeredett, amiből legalább egy pontot csakis Lisa Joyce miatt adok neki.

Folytatásról egyelőre nincs hír, bár van egy cliffhanger a végén, de azért valamennyire kerek a sorozat. Szóval ha nem lesz több epizód, akkor sem lesz nagy hiányérzetem.

14 hozzászólás Ne habozz!

zolij - 2015. 08. 17. 15:30

fucking September :)

Kellemes kis sorozat, nem világmegváltás, de jó pótlék volt a You’re the worst 2. évad előtt :)

juhaszvik - 2015. 08. 17. 16:27

a cikk alapján:

pro: 20 perces dramedy, jó párbeszédek, egyedi
kontra: nem mindenkinek fog tetszeni
jól értem?

OFF: egyébként érdekes téma jutott eszembe erről, nem tudom, hogy volt e már kérdés itt a junkien, hogy az ember szokta-e csoportokba rendezni a nem junkie ismerőseit, hogy kivel milyen sorozatról lehet beszélgetni, és ez formálja-e a véleményét az illetőről…

superpityu - 2015. 08. 17. 16:47

a nem mindenkinek fog tetszeni, szerintem mindenhova odabiggyeszthető lenne.

arra gondoltam, hogy nem egy tévétörténeti mérföldkő, amit mindenkinek látni kell, mert ez majd változtat valamit a fogyasztói ízlésen.
a tetszés pedig gyorsan kiderül, ha nem jön be valakinek a pilot akkor kár lenne vele küszködni, mert a többi is hasonló hangulatú.

Solmyr - 2015. 08. 17. 17:41

LaBute filmjeit nagyon bírtam, van olyan színvonalú, mint a Faragjunk férfit! vagy az In the Company of Men?

winnie - 2015. 08. 17. 17:49

a színvonal az szerintem nagyon szubjektív, de a témához való viszonytól függően simán megvan rá az esély. a stílus stimmel, szóval.

Solmyr - 2015. 08. 17. 17:57

Nincs mese, be kell próbálni akkor.

Eny - 2015. 08. 17. 18:02

megkivantattad :D
koszi :)

VanillaSky - 2015. 08. 17. 19:04

Simán megvett a pilot:) Köszi az ajánlást. (igaz csak 480p-ben találtam meg az egészet)

superpityu - 2015. 08. 17. 20:27

én külön szedtem minden részt és találtam 720p-t, egyedül pilotnál néztem be az egészet és szedtem le rosszabbat.

Dor Ka - 2015. 08. 17. 21:59

nagyon jó, h ajánlottátok, különben vlszleg sose bukkanok rá. (engem már ott megvettek, h minden egyes rész címe egy Nirvana dal!:))

weingartia - 2015. 08. 17. 22:33

Összességében tetszett, jó fel van építve. A sztori is érdekes, a maga groteszk/kicsavart módján még a szituációk, és bennük a reakciók is, hihetőek.
Ami zavart: nem sikerült egyik főszereplőt se igazán megkedvelnem, így nem nagyon tudtam nekik szurkolni.
A vége meg ütőtt! :)

VanillaSky - 2015. 08. 17. 23:18

off: most tartok a 6-os résznél és a Keith-Billie-Billy társalgástól szakadok:D Keithet hatalmas mindfuck érte!:)

Éva - 2015. 08. 17. 23:22

Számomra nagyon érdekes, szórakoztató sorozat volt a Billy & Billie, a téma természetesen unikum és ez már önmagában bevonz, viszont nekem főleg abban tűnt ki, hogy milyen életszerűek a párbeszédek és a kialakításuk. Sokszor különböző dolgot kezdenek egyszerre mondani a szereplők, az információadagolás, főleg a pilotban, egészen kiváló, nem olyan, hogy elülnek és mindent szépen elmondanak a nézőknek, ezért is jó a kritikában említett beszélgetés-történetmesélés. Tetszett nagyon. Meg a Nirvanás címek is, bár nem igazán értem a miértet, de mindegy.
A színészek szerintem telitalálatok, főleg Lisa Joyce, egyből beleszerettem abba, ahogyan játszott, nagyon aranyos és tehetséges. Adam Brodyt mindig bírtam, itt is bejött, szerethetővé tették tehát a karaktereket mindketten a csajjal.
Viszont a vége után nagyon érdekel, hogyha lesz második évad (?), akkor átlépnek-e egy határt a készítők, vagy csak kamu az egész? Nem is tudom, hogyan lehetne egy ilyen helyzetben reagálni.

mitsesejt - 2015. 08. 22. 11:41

köszi az ajánlót, érdekes felvetés, nagyon emberien tálalva a konfliktusokat. (youtube-on néztem)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz