login |

Klasszikusok: Star Trek: Deep Space Nine – írta Eloise

2015. 08. 18. 15:12 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika, ,

A legtöbben a Babylon 5 című sorozathoz szokták a Star Trek: Deep Space Nine-t hasonlítani. Én sajnos még a Babylon 5-öt nem láttam, így csak azt tudom leírni, hogy a többi Star Trek szériához miben hasonlít és miben tér el a DS9.

A legnagyobb különbség, hogy a történet nem egy felfedező hajón játszódik, hanem egy űrállomáson. Az események így jobban egy helyhez kötöttek, bár időnként komppal utaznak a szereplők más helyszínekre, a későbbi évadokban pedig egy háború is kitör, ami még több lehetőséget biztosít más helyszínek és hajók bemutatására.

Star_Trek_DSN1

Több a civil szereplő, a helyhez kötött élet miatt pedig több a párkapcsolat és a gyermek a sorozatban. A fő- és mellékszereplők fajilag rendkívül sokszínűek, és zömük kinézete sokban eltér az emberek megjelenésétől. Természetesen itt is akad olyan, akinek csak néhány pöttye van vagy az orra egy kicsit más, de például egy klingon, kardassziai vagy ferengi karaktert megformáló színésznek valószínű nem kevés időt kellett töltenie a sminkszobában.

A faji egyenlőség kérdése mindig is fontos volt a Star Trek-sorozatok és -filmek készítőinek, így nem meglepő, mégis merész módon a hajó kapitánya afroamerikai lett, aki nagyon büszke afrikai gyökereire. Az édesapja például, egy afrikai éttermet vezet, ahol sok időt töltött. Emellet Benjamin Sisko az első kapitány, akinek a hajó vezetése mellett a gyermekneveléssel is meg kell küzdeni, ráadásul egyedülálló apaként.

Star Trek DS9-1

A nők egyenlősége ugyanúgy fontos kérdés maradt itt, így nem csoda, hogy az első tiszt a bajori Kira Nerys őrnagy lett, aki rendkívül erős és határozott és sok szörnyűséget átélt a bolygója kardassziai megszállása alatt. Részt vett az ellenállási mozgalomban, sőt a szervezet egyik vezető személyisége volt.

A másik női főszereplő, Jadzia Dax nem kevésbé érdekes. Ő a trill fajból származik, mely faj egyes, kiválasztott tagjai a testükben szimbiózisban élnek egy másik lénnyel, amely a test halálakor egy másik trill testébe költözik, és viszi magával tudását és közös emlékeiket.

Celebrity City

A kapitány korábban jó barátságot ápolt Dax-szel, mikor még egy Curzon nevű férfival alkotott egységet, ami rendkívül érdekessé teszi barátságukat. Curzon rendkívül sok időt töltött klingonokkal, így Jadzia nagyon jól ismeri szokásaikat, és többet nagyon szimpatikusnak talál. A karakter rendkívül népszerű, és nem csak azért, mert egy gyönyörű színésznő alakítja, hanem, mert annak ellenére, hogy Jadzia munkájában nagyon fegyelmezett a magánéletben szívesen tölti idejét például kártyázással és ivással.

Természetesen, mint azt egy korábbi írásomban említettem, itt is kell lennie egy szereplőnek, aki az embereket kívülről nézi, és próbálja megérteni. Odo úgynevezett alakváltó, ami azt jelenti, hogy bármely élő és élettelen dologgá át tud változni. Nem ismeri a népét, próbálja őket megtalálni, de emellett igyekszik az emberek közé is beilleszkedni.

Star Trek DS9-5

A főbb karakterek közé tartozik még, Miles O’Brien, akit korábban már az Enterprise fedélzetéről ismerhetünk. Itt még nem sok lehetőséget kapott sem a karakter, sem a színész, hogy kibontakozhasson. O’Brien, vagy más néven a Főnök, a kapitányhoz hasonlóan szintén családapa és nagyon jó, fanyar humorral rendelkezik.

A legénységet a Főnök legjobban barátja, a zseniális kutató orvos Julian Bashir egészíti ki, aki rendkívül arrogáns és tudálékos, de alapvetően egy jó szándékú és segítőkész ember. Hozzájuk érkezik a negyedik évadban az Enterprise-ről már szintén megismert Worf hadnagy, aki nagyon sokat tett hozzá a sorozathoz. Nem csak a történetek lettek érdekesebbek a klingon szereplőkkel, de a humor is több lett, hiszen társai, különösen Jadzia sokat ugratják Worfot komolysága és zúgolódásai miatt.

Star_Trek_DSN6

Azt, hogy a civil szereplők nagyobb hangsúlyt kapnak ebben a sorozatban, mi sem támasztja alá jobban, minthogy az állandó karakterek között kettőt is találhatunk. A tovább mögött velük folytatom a spoilermentes ajánlást.

Az egyik, a ferengi Quark, aki egy bárt üzemeltet az állomáson, nem mindig törvényes keretek között. Odo az elején mindent megtesz azért, hogy börtönbe juttassa, majd kimondatlanul is jó barátok lesznek az évek folyamán. Quarknak nagy szerepe van abban, hogy a kereskedelem a DS9-ban sokkal nagyobb fontosságú lesz, mint a korábbi vagy későbbi sorozatokban.

Star_Trek_DSN4

A másik civil főszereplő a kapitány fia, Jake, aki az állomásra kerülve még kisgyermek, az évek folyamán viszont író, majd a háború idején újságíró lesz.

A fix helyszín miatt nagy számban jelennek meg mellék- és visszatérő szereplők a sorozatban, és nagyon sok karakter több mint tíz vagy húsz részben is szerepel. Talán a legnépszerűbb Garak, a jelenleg „egyszerű” szabó, korábban kardassziai kém. Quark rokonai, az öccse Rom, valamint unokaöccse Nog is számos alkalommal megjelenik.

A korábbi Star Trek-sorozatokból is újra láthatunk egy-egy karakter, például feltűnik Q, vagy Thomas Riker Riker panacsonok „ikertestvére”, de az első részben maga Jean-Luc Picard is jelen van. Az első széria szereplőit pedig archív felvételről láthatjuk, ugyanis a technika segítségével egy korábbi TOS epizódot „összekevertek”, új jelenetekkel egy rész erejéig.

Celebrity City

A Deep Space Nine-ról eltekintve az első néhány évadtól már nem igazán lehet azt mondani, hogy technikailag ósdi. A történetek is gyorsak és eseménydúsak, a részek között akad jó pár, amelyek bármilyen előzetes ismeret nélkül is élvezhető.

Viszont itt még inkább igaz, mint az Enterprise esetében, hogy egy-egy fontosabb epizód kihagyása már zavaró lehet, és az “Ez történt korábban”-emlékeztető néhány képsora nem biztos, hogy minden kérdésünkre választ fog adni. Mivel sok a visszatérő és mellék figura, ha valaki olyannal nézzük, aki nem látott minden részt, gyakran hallhatjuk azt a kérdést, hogy „Ez ki?”.

Star Trek DS9-2

Az egyetlen, ami igazán zavart engem ebben a Deep Space 9-ban az, hogy a bajori vallás túlságosan nagy szerepet kapott. Mikor a kapitányt a bajoriak a „kiválasztottnak’ hitték, és ő csak mosolygott rajtuk, az még rendben volt, de amikor már ő is megszállottá vált, az már nekem nem tetszett.

Arról nem is beszélve, hogy az utolsó évad számomra sokkal kevésbé jött be, mint a többi. Túl sok volt benne a felesleges dráma, a régi szereplőket egy új szereplő és több mellékszereplő túlságosan háttérbe szorította. A finálé összességében jól lezárta a történetet, de persze mint mindig nem mindenki sorsa úgy alakult, ahogy én szerettem volna.

Star Trek DS9-3

Összességében a Deep Space Nine-ban nagyon sok az érdekes karakter és az izgalmas történet, remek szórakozást nyújt. És annak ellenére, hogy már itt egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az akciódúsabb jelenetek, még egyáltalán nem beszélhetünk akciósorozatról.

Remek ötlet volt, hogy a legtöbb szereplő múltja egyáltalán nem makulátlan. Többen szörnyűségeket követtek el korábban, és azt próbálják meg helyrehozni. A karakterek pedig már egyáltalán nem mindig a helyes utat választják. Természetesen, a legénység számára fontosak a flotta szabályai, de előfordul, hogy tudatosan áthágják őket. Azt is fontos megemlíteni, hogy itt már nem mindenki a Csillagflotta Akadémiáról érkezett.

Star Trek DS9-4

Ha valakinek a TOS vagy a TNG túl monoton, nyugodtan adhat esélyt a DS9-nak. Az első egy-két évad stílusában még nagyon hasonló a korábbi sorozathoz, bőven akad egy történet/egy rész megoldás. Aki pedig még a kezdést is nagyon monotonnak találja, nyugodtan ugorhat a 3-4. évadra, mert az első szezonokban még sok fontos esemény nem történik, főleg a későbbiekhez képest.

30 hozzászólás Ne habozz!

Lenry - 2015. 08. 18. 15:25

a kedvenc Star Trekem. ideje is volna újranézni

dobozka - 2015. 08. 18. 15:28

Számomra politikai játszmákról szólt ez a sorozat sci-fi köntösbe bújtatva. És ez így teljesen jó is volt (habár nálam a Voyager áll az első helyen a Star Trek univerzumból), a karakterek közül Quark és a kardassziai volt a kedvencem. Az alakváltó néha elég fárasztó és unalmas volt. Az utolsó évadban nekem se tetszett, ahogy Sisko kapitány karaktere vallásos megszállottá vált. Köszi az írást a sorozatról, jó volt felidézni!!!

laci311 - 2015. 08. 18. 15:34

a Babylon 5-öt szerintem érdemes pótolni ha még nem volt meg, sokan az egyik (ha nem a legjobb) sci-fi sorozatnak tartják, köztük én is
J. Michael Straczynski pályafutásának legjobb alkotása

bestyen - 2015. 08. 18. 15:38

Néhány napja végeztem a darálással. Nagyon jö volt másodszorra is. De a lezárás az nekem se tetszett. Még kellett volna utána egy filmet csinálni hozzá. Nem tudok dönteni, hogy ez, vagy a VOY a kedvencem. A DS9 a Domínium történet miatt nagyon erős, a VOY pedig a random részek miatt (persze ez vonatkozik a TNG-re is).

Paladin - 2015. 08. 18. 15:41

Meg tudom érteni, hogy a hagyományos Star Trek rajongók miért kedvelik a DS9-t kevésbé, nekem ez a kedvencem az összes széria közül.

juhaszvik - 2015. 08. 18. 15:43

az első képen Doctor Bashir elég hülye képet vág. És majdnem annyi idősnek néz ki, mint a Trónok harcában…

Anno tévében szerettem a sorit, de a B5-t jobban :) eredeti hanggal viszont még egy percnyi ST tartalmat sem néztem, ami gondolom rávilágít, hogy nem vagyok fan.

Uatu - 2015. 08. 18. 16:15

Egyszerűen nem lehet nem a Babylon 5-höz hasonlítani, hiszen annak az alapötletnek a koppintása. Straczynsi anno házalt a Paramounthnál a Babylon 5-tel, és azt mondták neki, h tök jó, csak át kellene ültetni a Star Trek Univerzumba. Straczynski meg ezt nem akarta és tovább állt, vgül a Warner-nél megcsinálta a Babylon 5-öt. A Paramounth meg lenyúlta az ötletet és megcsinálta a Deep Space Nine-t.

Margo - 2015. 08. 18. 17:05

Tökéletes elemzés :)

+Dominion háború(k)
+politikai játszmák (Föderáció, Kardasszia, klingonok, maquis-k…)
+tükör-univerzum :)
+jó pár örökös “best of Star Trek” rész (pl. a tribbles, ha röhögni akarsz, vagy az AR-558-as, ha bőgni…)

-bajori vallás (önmagában érdekes, de túl nagy szerepet kap)
-Odo meg nyüglődése a késői évadokban
-ferengi részek kb. 80%-a
-1. és 2. évad

Margo - 2015. 08. 18. 17:08

Ja és még egy nagy-nagy mínusz a holodeck-es részeknek (főleg, miután megjelenik a Frank Sinatra-klón mint mellékszereplő). Már a TNG-ben is halálra idegesített, itt sincs másként.

m76 - 2015. 08. 18. 17:44

Az általam legutolsóként megtekintett Star Trek sorozat, nem véletlenül. Ugyanis ez a leggyengébb is egyben. Az állandó szereplők nem elég jók ahhoz, hogy csak őmiattuk nézzem, egyikhez se alakult ki bennem semmilyen ragaszkodás. Viccesen régen úgy hívtam a sorozatot, hogy a TNG-ből kiszorult színészek lakhelye O’Brien és Worf miatt. O’Brien -el nincs is különösebb bajom, jól elfér a sok érdektelen karakter között, de Worf már a TNG-ben is az agyamra ment az “honor” baromságával. Itt ezt még sikerült egy kettes hatványra emelni, mert Picard letolta ha baromkodott, de itt nincs aki kordában tartsa. Mivel Sisko avagy szívroham Sisko ahogy mi hívtuk, messze a leggyengébb és legjellemtelenebb kapitány Kirk, Picard, és Janeway után, sőt még Archert is elé kell sorolni.

Ami a történetet illeti, az első évadot úgy el kell felejteni ahogy van, én 2-3 nekifutásra tudtam csak végignézni, és gyötrelmes volt. Szerencsére később javul a sorozat folyamatosan, és ha a karakterek nem is fogtak meg (Ezri Dax, és Garak kivételével) azért a történet a végére eléggé összejött. Szóval sztori szempontjából ez a legjobb Star Trek, de összességében a legrosszabb. Ki érti ezt? Én a rossz állandó szereplők számlájára írom ezt.

m76 - 2015. 08. 18. 17:49

Uatu:

Ha ugyanazon ötleten alapul akkor miért nem lehet hozzá hasonlítani? Hiszen ez éppen hogy le kéne egyszerűsítse az összehasonlítást.

spire69 - 2015. 08. 18. 17:54

Egyértelműen a legérettebb és egyben a legkomorabb hangulatú Star Trek sorozat. Ami meg a Babylon 5 koppintást illeti, én inkább szimbiotikus kapcsolatnak nevezném. Mindkét sorozat nyúlt egy kicsit a másikból, de így is erősen különböznek egymástól. A DS9-ben sokkal több a pénz és úgy általánosságban is profibb munka, a B5 viszont merészebb és epikusabb. Épp ezért, én mindkettőt egyaránt a sci-fi sorozatok csúcsának tartom a Battlestar Galactica-val együtt. Remélem a The Expanse végre felér majd hozzájuk, mert a könyveket olvasva, erre minden esély megvan.

dzsiaj - 2015. 08. 18. 18:36

Messze a legkedvesebb Star Trek-sorozatom. Az első évad még tényleg dögunalom, de ahogy egyre szerializáltabbá válik, úgy lesz egyre jobb. Plusz ugye az a Ron Moore a showrunner, aki később a BSG-t tette le az asztalra. Színészként Alexander Siddig-et bírtam a legjobban benne, és jó látni, hogy nem tűnt el a süllyesztőben.

Sigismundus - 2015. 08. 18. 18:48

DS9. Még csak 5. évadig láttam, de tetszik.

Csak pár dolgot írnék, pár szereplővel kapcsolatban.
Dr Bashir arrogáns lett volna? nem így éreztem, Inkább nagyon is alkalmazkodó, toleráns, ezért ha ő emelte fel a hangját és hivatkozott néha Flottatiszti rangjára, az jobban feltűnhetett. durva, de a Trónok Harcában nem is ismertem fel, pedig sokat nem változott, csak idősebb lett.

Másik, Kyra Neris őrnagy, akit Nana Visitor játszott. Én tudom hogy ő nagy kedvenc lett a fanok közt, de egyedül vagyok a véleményemmel, hogy ilyen tehetségtelen színésznőt még nem láttam? Valahogy süt a játékából hogy csak nézni tud nagyra nyílt szemekkel…

kefir - 2015. 08. 18. 19:36

Sziasztok! Az X-aktás kibeszélőben osztották meg az átívelő szálas részek listáját:
http://x-files.wikia.com/wiki/Mythology

Érdeklődni szeretnék, hogy lenne-e esetleg valakinek egy hasonló listája, ami csak az átívelő szálas részekre fókuszál? Nagyon hasznos lenne, köszönöm!

Yooha - 2015. 08. 18. 19:38

Imádom! Valóban a legkevésbé trekkes, de pont a karakterdrámák miatt tetszik.
“Egy romulán politikus, egy piti bűnöző élete és egy flottatiszt önbecsülése nem nagy ár a kvadráns biztonságáért.”
De az AR 558, Sound of her Voice, és sok másik erőteljes epizód.

Dark Energy - 2015. 08. 18. 19:41

Nagyon szeretem a DS9-t, a Star Trek sorozatok közül ez áll a legközelebb a szívemhez. Nagyon jó a sztorija, jók a karakterek, és van jó néhány emlékezetes epizódja.
Csak ezt daráltam le eredetiben többször, ez azért sokat elmond. A többi Star Trek sorozatra még gyúrok, mert illene a magyar szinkronos gyerekkori élményeket lecserélni friss, eredeti verziósra.

Ha már említve lett, nekem is az abszolút kedvencem a műfajban a Babylon 5, az egy elképesztően zseniális sorozat, de tényleg.

Yooha - 2015. 08. 18. 19:48

Remélem lesz Babylon 5 írás is, az az abszolút kedvenc, talán az összes sorozat közt.

zolij - 2015. 08. 18. 20:25

Nem rossz sorozat, de a Babylon 5-höz nem ér fel :) Komolyan, azt a sorozatot a kidolgozottságával, az előre-hátra utalgatásával és összefüggéseivel tanítani kéne.

A DS9-hoz: nekem a ferengis részek annyira nem jöttek be, na meg Dukat is igen fárasztó volt már a végén.

ALDO - 2015. 08. 18. 20:33

Ebből a sorozatból nagyon sok részt kihagytam, így csak hellyel-közzel tudnám felidézni, hogy miről is szól. A rajongók szerint az első két évad nagyon gyenge, de utána összeszedi magát. Nekem a Quark-Odo szócsaták maradtak meg, és az a rész, amikor valami erdős bolygóra zuhantak és együtt kellett működniük.
Párszor terveztem, hogy ledarálom, de ha Star Trek, akkor inkább a Voyager.

FireKeeper - 2015. 08. 18. 21:18

nálam Garak mai napig favorit szereplő, és az összes ST közül ez tetszett a legjobban, pont a háború, a politikai és hírszerzési kavarások miatt.

+nekem bejött Ezri, kár hogy csak egy évadot kapott

István - 2015. 08. 18. 21:28

DS9 ami legjobban bejött a Star Trekek közül, viszont a vallás témában egyet értek, plusz engem idegesített Kyra meg a bajoriak, ahogy előadták magukat mintha ők lennének a valakik mert elüldöztek egy gyengélkedő Kardassziát, pedig a Föderáció nélkül rögtön felfalták volna őket a Klingonok, Romulánok vagy a Domínium.

Babylon 5 az egyik kedvencem mai napig, viszont a DS9 annak a koppintása, annak idején Strazcinsky beadott 1 ötletet a Star Trekeseknek, egy állomásról, ahol a sorozat lenne de elküldték, majd nélküle megcsinálták, erre lett válasz a B5.

dzsiaj - 2015. 08. 18. 21:54

Most komolyan: és ha koppintotték az alapötletet, akkor mi van? Űrállomáson játszódó sci-fi. Ennyi. Attól még ugyanúgy ki kellett dolgozni, és a végeredmény ráadásul már egy évvel korábban látható volt, mint a B5.

Amúgy vicces, hogy az ST:TNG poszt azzal volt tele, hogy mennyivel jobb a DS9, ez a poszt meg azzal, hogy mennyivel jobb a B5 :)

Vitto - 2015. 08. 18. 23:56

Na most esett le, hogy honnan volt ismerős annyira a Dorne-i góré. :D Gyerekként szerettem, de a Star Trekek közül talán ezt legkevésbé.

thomis89 - 2015. 08. 19. 02:08

A legjobb Star Trek széria talán azért, mert ez a legkevésbé tipikus. A Bajor-Cardassia konfliktus kezelése, a “próféták” által behozott hit-tudomány viták, az évadokon keresztül húzódó háború, a szürke moralitás talajába süppedő fő- és mellékszereplők mind-mind olyan eszközök, amik segítségével egy élő és lélegző univerzum képe rajzolódik ki, ahol a hősies kapitány nem képes minden problémát megoldani.

AnarchoiD - 2015. 08. 19. 04:24

Ds9 maig nagy kedvenc (voyager utan) eppen nezem ujra (eleg lazan ertelmezve, kb masodik evadnal jarok) nekem a ds9 ben a vallasos szal jot tbe nagyon, a dominium viszont nagyonnem ;( szegeny emberiseg nem rughat labdaba melettuk…

AnarchoiD - 2015. 08. 19. 04:25

meg annyit, hogy kb 2. ujranezesnel esettle , hogy a doki arab ;) (indiainak gondoltam korabban) most kb a huszon vhanyadik ujranezesnel jarok ;) … johetne mar egy uj stratrek serie ;)

Bagosz - 2015. 08. 19. 08:25

Jé, a vasutépítős Durant :-)))))

Yooha - 2015. 08. 19. 20:23

Bagosz: Nekem ez forditva volt, hogy “a Főnök mekkora szemét!”

mm - 2016. 02. 14. 23:00

Nekem is a kedvenc star trekem a ds9, tng egyedül abban jobb hogy jobbak az állandó színészek benne (leggyengébb sztem a voyager), de a karakterek jobban kivannak boncolva és érdekesebbek a ds9ban
kedvencek quark, a doki és garak meg néhány mellékszereplő :D

b5 & ds9 és sg1 a legjobbak az oldschool scifik közül, újak közül meg a bsg

jah és jön az új star trek sorozat, itt senki nem tudja? :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz