login |

Pilot-mustra: Minority Report – 1×00

2015. 08. 20. 21:33 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

Premier előtt, nem hivatalos forrásból már nyáron kikerült pár pilot a netre, így nem garancia, hogy ezek 100%-ban megegyeznek a később adásba kerülő verzióval. Kisebb-nagyobb változtatások előfordulhatnak. A végleges pilotról ősszel fogunk írni.

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) A FOX idén szinte az összes újonc drámájának a “külső ember segít a rendőrségnek nyomozni“-tematikát adta. Ilyen a Lucifer, ilyen a Rosewood, ilyennek tűnik a The Frankenstein Code és természetesen ilyen a Minority Report is.

Utóbbinak persze van mentsége, hiszen a Philip K. Dick-novella alapján készített Spielberg/Cruise-film is rendőrségi munkára alapozott és a koncepciója, a jövőben megtörténő bűncselekmények megakadályozására épült – a sorozat azonban jó pár évvel a filmet követően, a jövőbe látó prekog egységek leszerelését követően játszódik.

MINORITY REPORT – 1×00 – 3,5/10

 Minority Report - 1x00-04

Persze mindez számomra nem negatívum, hiszen a krimiket is szeretem, a jövőbelátós bűnmegakadályozás is gyakran bejön (a The Dead Zone nagy kedvencem), s szerintem egy jó köntösben itthon is kellőképpen népszerű lehetne a Minority Report (még a távolságtartó elvárások ellenére is), hiszen van a felütésben némi Person of Interest-es beütés is.

De.

Ehhez az kéne, hogy a sorozat ne legyen annyira kisiskolás, mint a pilot. Hogy gyorsan szerezzenek pár értelmes írót, akik nem csak kipipálandó bulletpoint-okban látják a történetalkotást, illetve a világ és a mitológia megteremtését, s helyközöket nem jópofizásokkal töltik ki.

Minority Report - 1x00-01

A filmből emlékezhetünk, hogy a jövőbe látást a rendőrség számára három testvér végezte, egy idősebb lány és egy fiú ikerpár. Mi jó pár évvel (2065?) az egység feloszlatását követően követjük az egyik srácot, akit még mindig rémálmok gyötörnek, jövőben megtörténő bűncselekményeket lát, le is rajzolja őket, de megakadályozni egyiket sem tudja, mert nem kap elég infót. (Az ikrek egy egésznek számított észlelés szempontjából, hősünk képtöredékeket lát, míg a testvére neveket.)

Persze összefut egy rendőrrel, s a pilot kettejük együttműködésének megalapozásáról szól, valamint a kísérő karakterek bemutatásáról, akik között ott van prekogtesó, egy rém közhelyes, rivális rendőr, egy laboros segítő, valamint a filmből átszippantott prekogszaki geek is – persze nem csipet csapat-jellegre kell gondolni, mindenki “külön van”.

Minority Report - 1x00-02

Ha már eddig is említettem pár sorozatcímet, akkor még bedobok kettőt: Sleepy Hollow (a néger rendőrnő és a szociálisan awkward segítő) és Almost Human (jövőkütyüs nyomozások). Az SH-ban, bár eleinte nem forrt össze a két főhős, sokkal jobb volt a zsaru karakter, itt Meagan Goode-ban semmi érdekes nincs. És a Minority Report-ban is vannak “jövőkütyüs” kacsintgatások, de az Almost Human világ az androidokkal érdekesebb volt, ráadásul itt már az elején zavaró volt a sok rendőrségi kalimpálás és CGI.

Gyilkosságok és fenyegetések ide vagy oda, a sorozat stílusát próbálták lájtosra venni, humoros apróságokkal, esetlenségekkel, jövőszeletekkel feldobni (The Simpsons 75. évad? NFL-es utalások?), valamint nem lehet nem mosolyogni a tényleg nagyon félszeg és szociálisan kiforratlan nulla Dash-en, ahogy aranyosan ütődött dolgokat művel, félreért dolgokat és minijóslásokat végez (“én nem állnék oda”) – de ezek is inkább negatívumok voltak a szememben.

Minority Report - 1x00-03

A Minority Report döbbenetesen tankönyvszagú lett, egy kisiskolás-szintű író felmondta a csatorna-tanárbácsinak a leckét, utóbbi pedig átengedte a vizsgán. Ilyenkor szoktuk leírni, hogy van benne potenciál, bla, bla, de rohadtul nem tudok elvárni semmit, ha nem változtatnak meg valamit gyökeresen a folytatásban, s ha nem teszik érdekesebbé a karaktereket.

Ez a kezdés egy percig sem kötött le. Sem a bűntény, sem a jövőbe látós kunsztok, sem maga a mitológia nem volt olyan, ami visszatérésre késztetett volna. A cliffhanger meg… Nyilván senki nem lepődött meg, de ez a megoldás nem felpörgeti az ember, hanem csak egy “jóvanakkor”-t csal ki belőle. Akkor mostantól könnyebb lesz nyomozni?

Minority Report - 1x00-05

Oké, azt aláírom, hogy van egy érdekes főhősünk, aki egyeseknek be fog jönni, és abban is biztos vagyok, hogy az átívelésben lesznek elgondolkodtató és figyelemfelkeltő momentumok, de én másokkal ellentétben olyan vagyok, hogy csak az érdekesebb, háttérben húzódó átívelés miatt nem fogom elnézni a gyenge heti ügyeket és unalmas karakter-interakciókat. Utóbbiaknak kell megtartania, az átívelés csak hab a tortán, abba nem fogok sokáig kapaszkodni.

(Ehh, sajnálom, mert maga a jövőbűnözős/jövőbenézős koncepció, az elv, amire épül megannyi morális kérdést felvet, és a pilotnak az volt az egyik nagy pozitívuma, hogy szót ejtettek azok sorsáról, akiket elkaptak, még mielőtt bűncselekményt követtek volna el.)

16 hozzászólás Ne habozz!

szpojleres mókus - 2015. 08. 20. 21:40

Őszintén megmondom mindig látom hogy pilotról írtok megörülök hogy na netán végre valami ami jó és lehetne nézni aztán megnézem a pontszámot és BUMM el is ment a kedv.

miért nem tudnak egy jó első részt sem csinálni mostanában sehol se

winnie - 2015. 08. 20. 21:45

csak a szokásosat tudom mondani: lesznek, akik imádni fogják, lehet, hogy te is köztük lennél:)

szerintem annak, akinek bejon a főhős, vagy amit stark sands csinál, azt a többi nem fogja érdekelni. nekem néha túl hülyére vették a figuráját. (tudom, hogy nem hülye, csak nincs sok élettapasztalata, de sima humorforrás volt csak.)

napocskin - 2015. 08. 20. 21:59

Áh,ez rémes volt. Teljesen komolytalan és unalmas. Rossz a szereplőválasztás is (annak ellenére mondom ezt, hogy Stark Sands neve nekem mindig húzóerő, és Megan Goode-dal sincs bajom, illetve nem is láttam még semmiben – lehet, hogy azért?), a forgatókönyv is, unalmas kliséhalmaz lett az egész. Vagy azt hitték, hogy elég az alapanyag és a kütyüparádé? Ez így egy teljes évadot sem igen ér meg.

m76 - 2015. 08. 20. 22:05

Az a bohóc az első és az ötödik képen a főszereplő?
Mert akkor még egy sorozat idén ami már castingon megbukik nálam.

TheF00L - 2015. 08. 20. 22:19

Biztos az járt a készítők fejében, hogy legyen menő, trendi, és nézzen ki jól az egész, de nagyon visszafelé sült el: üres lett és komolyan vehetetlen.

kiskiraly - 2015. 08. 20. 22:48

m76: Igen, ő az egyik prekogsrác. Nem ő volt a gyenge láncszem.

“itt Meagan Goode-ban semmi érdekes nincs”
Én is így vagyok vele. Nincs benne (vagy a karakterében) semmi érdekes.

Tankönyvszag tényleg jó szó a sorozatra. Írtak egy klisés sorozatpilotot egy amúgy érdekes, valahol moralizálós film folytatásaként.
Ennél még az Almost Human pilotja is jobb volt.

Qedrák - 2015. 08. 20. 23:00

Pedig ezt annyira meg akartam nézni, mivel Dick írta az alapművet, de a pilotkritika alaposan elvette a kedvemet tőle. :)

Tulazon - 2015. 08. 21. 00:44

8. hozzászólóként az első akinek tetszett. megnézném a 2. részt

galocza - 2015. 08. 21. 08:28

csak remélni tudom, hogy nem találom majd annyira lesújtónak a végeredményt, mint a kritika szerzője.
dick érzékelés/emlék=valóság(?) témái ritka csemegék, még ha a körítés, hm, nem is feltétlenül jól sikerül…

m76 - 2015. 08. 21. 10:34

kiskiraly: Almost Human ugyan nem volt semmi extra, de a fő karakterek jók voltak benne egytől egyig.

Gerusz - 2015. 08. 21. 10:41

Fox, szóval tökmindegy, milyen jó / szar az író – ha van is karakterfejlődés, vagy átívelő történetszám, azt elkúrják azzal, hogy nem sorrendben adják le az epizódokat.

kabuki - 2015. 08. 21. 15:27

Eddigi sorozatjunkie karrierem során talán még sosem volt olyan, hogy egy előzetesen érdekesnek tűnő és viszonylagosan várt sorozatnak még a pilotját sem tudtam végignézni, de ezt most kb. 15 perc után kinyomtam. A rendőrcsaj pantomimja az elején azzal a rettentő gagyi CGI kütyüvel…egyszerűen röhejes volt. A karakterek irritáltak, a sztori untatott és valahogy még a szikráját sem éreztem benne P.K. Dick mondanivalójának, egyszóval nekem nagyon nem.

Gedeon74 - 2015. 08. 21. 17:14

Ehh, reméltem, hogy visszaad egy kicsit a film hangulatából, de nagyon távol járt tőle. A “külső ember segít” tematikával alapvetően nincs bajom, láttunk már sok jó ilyet, de itt sem a környezet nem működött, sem pedig a karakterek (és/vagy színészek), és ez így nagyon semmilyen lett, pedig ezek elvihetnék az akár unalmas heti ügyeket is. A humor finom plusz lehetne, de egyetlen pozitívumként nem fog rávenni, hogy maradjak a folytatásra.

Brynden Rivers - 2015. 08. 24. 13:21

Szegény PKD :(

A “minority report” eredetileg arra vonatkozott, hogy egyik prekog véleménye eltér a másik kettőétől (eltérő jövőt látnak), amiről az gondolja a sci-fis “rendőség”, hogy ez elméletileg lehetetlen

Emiatt két baj van:
– itt nem igazán lehet különvéleménye egyiknek sem, hiszen egyik sem látja az egész képet

– a minority report veti fel a mitológia fő kérdéseit, azaz: mi van ha tévednek a prekogok, illetve hogy a jóslat önbeteljesítő-e.

energy - 2015. 08. 26. 18:54

Engem nem érdekelt annyira, hogy végignézzem.

winnie - 2015. 09. 29. 17:53

hát, nem, a második rész is érdektelen lett, de számíthattam rá, hiszen a karakterek is azok.

ha stark sands dupla szerepet játszhatna, akkor lenne benne valami izgalmas, de így egy nagyon szimpla nyomozás, és a végén fél perc sejtetés átívelésnek. nagyon vékony, 2,5/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz