login |

BattleBots – írta Enzo

2015. 08. 21. 14:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika, vetélkedő,

2015 nyarán feltámasztásra került a legkirályabb tech témájú vetélkedő, hogy az 5 „régi” évad után újult erővel mutassa meg mindenkinek: a robotharcok bizony rendkívül szórakoztatóak és izgalmasak. Bevallom töredelmesen, a 2000 és 2002 között sugárzott korábbi évadokat nem láttam, de most úgy döntöttem, bepróbálom. Remek döntés volt!

bbots1

Először, ha jól emlékszem, 9GAG-posztok alapján hallottam a BattleBots-ról, amelyekben panaszkodtak, hogy ez a műsor miért nincs, és milyen jó volt, majd később felfedeztem, hogy az ABC egy újabb évadot készít belőle idén nyáron (promó). Egy 6 részes évad belefér az ember idejébe általában, és aki csak egy picit is lelkesedik az ilyen témájú dolgokért, annak csak ajánlani tudom.

Az évad mindent felvonultatott, ami csak szórakoztató lehet a régi rajongóknak és újonnan bekapcsolódóknak egyaránt: látványos harcok, nagy visszatérők, újrajátszások, durva kiütések, szoros bírói döntések, szimpatikus underdogok, lángok, forgó pengék, és szikraeső mindenfelé! (Na jó, aki a robotok építésének a részletezett folyamatára kíváncsi, az esetleg csalódni fog.)

bbots2

Pár szóban a műsor felépítéséről: 24 robot indult egy egyenes kieséses rendszerben, a 12 továbbjutó mellé 4 wildcard-ot kapó csapat alkotta a második kört, és onnan már „hirtelen halál” jelleggel folytak tovább a mérkőzések.

3 perces csaták zajlottak a speciálisan kialakított arénában, amely nem csak teret ad az összecsapásoknak, de önmagában veszélyt is jelent a robotokra: kalapácsok, fűrészek, csigasorok, és további kártékony elemek vannak beleépítve, ezeket nagyszerűen az előnyükre tudták fordítani némely csapatok.

bbots3

A robotok sokféle felépítéssel rendelkeztek: a leggyakoribb fegyverek a horizontálisan/vertikálisan forgó pengék (most komolyan nincs jobb fordítása a blade szónak?) és az ellenfelet a feje tetejére állító emelőszerkezetek vagy ékek voltak, de láthattunk tűzokádó minibotokat, és „harcosukat” meccsről meccsre változtató csapatokat is.

bbots4

Szerintem kedvcsinálónak ennyi bőven elég annak, akit csak egy cseppet is érdekel a téma. A további részletezés egyre inkább kezd spoileres lenni, így folytatás a klikk után. (Aki nem akarja a végeredményt lelőni, az ugorjon 4 bekezdést, utána következik az összegzés.)

Hatalmas meglepetések nem voltak a torna alakulásában: a horizontal spinner robotok és az erős felépítésűek domináltak az elején, a 16 első körös továbbjutót rangsorolták, és 1 kivétellel a rangsor első 4 helyezettje került be az elődöntőkbe.

Néhány rutinos versenyző azért meglepően gyorsan búcsúzott: a félelmetes kinézetű Warhead, a sportszerűtlen megmozdulást is „bevető” Lockjaw, és a Whyachi csapat Warrior Clan nevű robotja). A pusztító erejű Tombstone csapat és vezetője, Ray Billings lett az aktuális villain, kezdetben nagyon meggyőzően amortizálták az ellenfeleket, ám a rendkívül stílusos Witch Doctorral és a pneumatikus emelőt használó Broncóval már meggyűlt a bajuk.

bbots5

A másik ágról a lánctalpakon járó, „harapós” Bite Force lett az ellenfél. A döntőre egy olyan erős ék alakú pajzsot kapott, ami képes volt megállítani a betontéglát is felaprító Tombstone-t, és ezzel megnyerte a nagy csatát.

Üde színfoltként kell még említenem a Ghost Raptor csapatot. Chuck Pitzer zseniálisan alkalmazkodott az ellenfélhez, és fegyverei elvesztéséhez: a forgó penge eltörése után a nyolcaddöntőkben egy védekezőbb jellegűbb robottal állt ki, a negyeddöntőben pedig Icewave pengéjét tartotta távol magától, talán az évad legviccesebb megoldásával (lásd kép).

bbots6

Az építők egyébként a legkülönbözőbb foglalkozású emberek közül kerültek ki: volt itt MIT-s egyetemista, ex-börtönőr, és vízvezeték-szerelő is, továbbá nem hiányozhattak a női versenyzők sem.

Utóbbiak egyébként szimpatikus robotokat gyártottak, Witch Doctor lila-zöld-vudu stílusa is bejött, de Plan X volt az egyik kedvencem: rózsaszín hajú tervező csaj, minibotok, és egy komplett agy beépítve a robotba, hát lehet őket nem szeretni?

bbots7

Emlékezzünk meg pár szóban a műsorvezetőkről is: háziasszonyként Molly McGrath mosolygott szélesen a nézőkre, partnerei, Chris Rose és a volt UFC harcos Kenny Florian pedig kellő eksztázissal és humorral közvetítettek.

A ring announcer Faruq Tauheed erőteljes hangján előadott szövege ( „It’s robot fighting time!”) minden rész első meccse előtt egyszerűen epikus volt, és a csapatokat interjúvoló csinos Alison Haislip is jól tette a dolgát.

bbots8

Egyszóval: a koncepció abszolút nézőcsalogató, a csaták nem okoztak csalódást sem látvány, sem fordulatok terén, és a műsor egyéb elemei is jól működtek. Szerencsére az ABC már tervezi, hogy jövő nyáron, 2016-ban visszatér a BattleBots egy újabb évadra. Én ott leszek, az biztos!

9 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2015. 08. 21. 16:25

Ugyan nem igazán ismerem a témát, de nagyon királyul hangzik. Mondjuk lehetnének humanoidabb kinézetűek a robotok, mert így kicsit olyan, mintha két automata takarítógép öntudatra ébredt volna, és magába szerelt volna mindenféle hatcieszközt. De persze ettől lesz hihető, hogy a tervezők a hatékonyságra törekedtek.

Enzo - 2015. 08. 21. 17:00

Régen voltak walker botok is (kevés sikerrel), de annak az lenne a hátránya, hogy ha egyszer felborul, akkor nem igazán tud visszaállni. Habár esetleg egy külön “liga” lehetne nekik is :D

Meg akkor már némi plusz személyes:
Plan X volt az első számú kedvencem, de hát Bronco csúnyán elintézte őket, és hát való igaz, hogy nem volt valami erős robot (bár a feláldozható borítás nem rossz ötlet, de pontozásnál hátrány)
Warrior Clan-t is bírtam, a minibotos csapatok egyszerűen instant kedvencek, pláne a lángszórós minibotok :D Ghost Raptor a neve miatt volt favorit, meg tetszett, hogy mindig alkalmazkodtak. (a hálós trükk ellenük az első körben mennyire szemét volt…)
Tombstone-t meg csak reméltem, hogy meg lehet állítani…az első meccsük után nem hittem volna, hogy nem nyerik meg :O

Thomas - 2015. 08. 21. 21:30

De jó, örülök, hogy született írás erről is (meg a részletes TAR-véleményezéseidet is köszi így utólagosan, jó volt elolvasgatni, ahogy néztem, gondolom Te voltál:), nekem is tetszett, jó móka volt. A régi évadokat nem láttam én sem, gondoltam is, hogy ledarálom egyszer, de nem nagyon elérhetőek. Nem baj, majd a folytatás, most ennyi pont elég volt a robot csihi-puhiból:)

Nekem talán Witch Doctor volt a kedvencem, eleve a robot is jópofa volt a minibottal együtt, meg hogy lány építette:) A Ghost Raptor csapat is szimpatikus volt, mondjuk arra nem számítottam, hogy legyőzi Icewave-et:) Azt hittem, majd a két horizontális kaszás megküzd a döntőben, de nem, jó nagy meglepetés volt:) Végül Bite Force volt a legstabilabb, legjobban összerakott robot, az is megérdemelte.

A minibotok tényleg jók voltak, de gyakorlati haszna szerintem egyiknek sem volt. A lángszórózás nem okozott látható sérülést, és a legtöbb sajnos tönkre is ment 1-2 meccs után. Talán a Warrior Clannál volt, hogy az egyik tolta a másikat, mert menni nem tudott, csak lángot lőni:)) De azért jópofa pluszt adtak hozzá.

Enzo - 2015. 08. 21. 22:55

@Thomas: köszi^^ jaja, én voltam, örülök hogy valaki azért elolvassa a hosszúakat is :D

Ja, egy Tombstone vs Icewave meccset megnéztem volna.

A minibotoknál meg az volt még cuki (nemtom már melyiknél), amikor a nagy bot fejreállt/beakadt, és a minibot meg próbálta kiszabadítani, mintha a gyereke lett volna :D Szinte hallani lehetett, hogy “Wake up, Daddy! Wake up! :(“

Thomas - 2015. 08. 23. 13:16

Jaja, asszem a Plan X-nél volt ilyen, de nem tudta kiszabadítani:)
A Tombstone-Icewave brutál lett volna, ha mindkettő felpörgeti a fűnyírót és úgy mennek egymásnak, röpültek volna a két szemközti falnak asszem:) Azt hittem, hogy megállíthatatlanok lesznek ezek az erős robotok, nem is gondoltam arra, hogy masszív védekező bot képes lesz “visszafordítani” azt az energiát, amit azok a kaszák leadnak:) Viszont amikor 2 védekező bot tilitolizott egymással, azok voltak a legunalmasabb meccsek, szóval érdekes ez:)
A TAR-t meg ősszel igyekszem idén én is hetiben követni, és kommentelni:)

Enzo - 2015. 08. 23. 15:42

2 védekező bot…asszem a Bite Force-Overhaul meccsre gondolsz, hát az tényleg rém unalmas volt :D

TAR-t meg most már valszeg Survivort is (sajnos) beérem őszre, úgyhogy heti nézős+kommentelős lesz.

Amúgy még a 3 résztvevős “rumble” meccsen meglepődtem, de jó kis színfolt volt, plusz egy meccsnek.

Thomas - 2015. 08. 23. 22:55

Igen, szerintem is az volt az egyik, meg mintha lett volna még egy hasonló, de már meg nem mondom:)
Engem a rumble meccs annyiban nem lepett meg, hogy láttam már előtte a wikipedián, hogy a régi évadokban is csináltak ilyeneket. Meg régen volt 3 súlycsoport is:) Talán jövőre bátrabbak lesznek az epizódszám-berendeléssel, és akkor a súlycsoportok visszatérhetnek.

Engem az érdekelne még, hogy a padlóba beépített csapdák mitől aktiválódnak? Mert a “csigasor” állandóan forog, a kalapács akkor csapott le, ha alá került valami, de a szúró, fűrészelő csapdák nagyon ritkán jöttek ki a padlóból. Talán van egy aktiváló pontjuk, ahova rá kell állni, miközben a másik robot rajtuk van?

A TAR-t eddig is hetiben kommentelted, nem? Legalábbis az utóbbi 2 évadban. Én is most értem be őket, vagyis az elmúlt másfél év során, azelőtt mindig az AXN-en néztem felirattal, csak aztán abbahagyták. (A TAR első 12 évadját nem láttam még, majd egyszer annak is neki kéne állni.)

Enzo - 2015. 08. 24. 14:18

#rumble: pedig én is néztem minimális wikipédiát előtte, de ez nem tűnt fel

#csapdák: na ez engem is foglalkoztatott, hogy vajon maguktól aktiválódnak, a csapatok vezérlik őket, vagy egy külső ember, vagy hogyan van? mintha láttam volna olyat, hogy a csapat vezérelte a kalapácsot, de lehet haluztam :D

#TAR: ja, s25 előtt értem be a darával, úgyhogy azóta az eltelt 2 évadot hetiben kommenteltem :) de a Survivort csak most sikerül majd beérni, perpill az s30 van folyamatban…kár, hogy utána nem lehet már őket darálni :/ (max régieket)

Thomas - 2015. 08. 25. 03:50

Ez meg sem fordult a fejemben, hogy a csapatok vezérlik a csapdákat, de simán lehet:) Ez magyarázat lenne arra is, hogy néha miért nem csapott a kalapács, amikor alákerültek. Mondjuk akkor nem nagyon használták ki a padlóba építetteket, mert talán ha 2 alkalommal jöttek azok elő összesen.

Hajjaj, nekem még lenne mit darálni TAR-fronton is (az ausztrált is megnézném), meg más realityket is, csak idő lenne rá:) Én a finálékhoz kommentelgettem általában az utóbbi évadoknál, miután befejeztem. Majd jövőre csinálhatunk BattleBots kibeszélőt is. Örülök, hogy ez legalább nem csak engem érdekel, sok más reality-t úgy sincs kivel megbeszélni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz