login |

Ilyen lett a Fear The Walking Dead

2015. 08. 21. 20:30 - Írta: winnie

39 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nature always wins.

Az AMC jóvoltából premier előtt megnézhettük a Fear The Walking Dead első két részét, és gondoltam, akkor adja magát, hogy ennek a sorozatnak a kezdéséről is két kritikát írjunk – human majd a hétfő hajnali premiert követően veszi górcső alá a The Walking Dead spinoffját, amit a csatorna társsorozatnak nevez.

Az az igazság, hogy a Fear (nem tudom, hogy így hivatkozzak-e rá vagy FTWD-ként) pontosan azt hozta, amit vártam tőle, meg amit ígértek, szóval az összkép mindenképpen biztató volt, ha osztályoznom kéne, 7/10-re lőném be a kezdést, de a második rész erre is rátett egy lapáttal. Viszont ahhoz, hogy így vélekedjek, az is kellett, hogy ne zombis sorozatra meg akciózásra számítsak.

Fear-04

Tudjuk, hogy a Fear a The Walking Dead-es zombijárvány kezdeti időszakát mutatja be, s teszi ezt egy mikro- és a makrofolyamatok segítségével, vagyis egyrészt egy család első találkozását láthatjuk a fertőzöttekkel (a két felnőtt nagyon meggyőző, de erre számítottunk, a két tini pedig egyelőre ugyancsak korrekt, bár a készítők nem könnyítették meg a feladatukat azzal, hogy egyiküket heroinfüggőnek írták).

Másrészt pedig figyelemmel kísérhetjük, igaz javarészt háttérfolyamatként, hogy miképpen reagál Los Angeles lakossága, illetve a hatóságok a sokasodó fura eseményekre.

Fear-03

A zombis alkotásoknál, főleg a sorozatok esetében kifejezetten monoton és unalmas, ha minden rész csak darálásról szól, és csak az a kérdés, hogy éppen ki él és ki hal – ahhoz, hogy valami igazán jó legyen, ennél több kell.

És köszönhetően az izgalmas koncepciónak egyelőre a Fear (még) több, főleg, hogy senki nincs képben azzal igazán, hogy mi is a pálya, kifejezetten üdítő látni, ahogy sem az átlagember, sem az egyenruhás nem tudja, mihez kezdjen egy zombival. (Ugyebár a TWD világának popkultúrájában nem létezik a zombik fogalma.) Persze az apokalipszis fele sodródó világ mellé kellenek, illetve kelleni fognak a karakterek is, eddig velük sincs gond, érdekes lesz látni, hogy kit hogyan fognak a körülmények megváltoztatni.

Fear-02

Igazából a pilot esetében nem is sokat számít, hogy milyennek értékeltem, lehetett volna közepes is, de abszolút bennem volt, hogy nézném tovább, érdekelt, s ugyanez volt a helyzet a második rész esetében is. Megvolt benne a kellő feszültség, és fura volt a bennfentes érzés nézőként, hiszen pontosan tudjuk, hogy mi fog történni, mire kell számítani.

Az nyilván jó jel, hogy néztem volna tovább, viszont ezzel együtt az is megfordult a fejemben, hogy mikor lesz a Fear-ből The Walking Dead, mikor válik a “másmilyen” sorozatból “tipikus” zombis drámává, meddig lehet halasztani a zombis panelek behozását, hogy jöjjenek a miniküldetések, hogy elinduljon a vándorlás és a menedék keresése

Fear-01

Szóval kíváncsian és egyelőre bizakodva várom, hogy mennyi van az alapkoncepcióban. És azt is remélem, hogy a készítők hosszabb távra terveznek, s a 3. évad végi cliffhanger-nek azt találták ki, ami nekem is eszembe jutott az 1×02 nézése közben.

39 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2015. 08. 21. 21:21

Javaslom a FearTWD rövidítést, a cikkben említett “dilemma” feloldásaként :D

Dean - 2015. 08. 21. 21:42

Első két részét? De hát még nem is volt premier..

Kissur - 2015. 08. 21. 21:44

Dean: “Az AMC jóvoltából megnézhettük a Fear The Walking Dead első két részét.”

tobias88 - 2015. 08. 21. 21:50

“mikor lesz a Fear-ből The Walking Dead”

Szerintem simán húzható a dolog. Egy ilyen stílusú sorozatnál majdnem 24 szinten vihető a dolog, azaz hogy minden egyes perc egy percnek számít és nincsenek ugrások. Azzal meg el lehet lenni több évadig is.

MAster - 2015. 08. 21. 21:56

várhatott volna ez a kritika hétfő délutánig :D nézem a lapot, de ez ráért volna..

winnie - 2015. 08. 21. 21:56

a gyerekek miatt annyira nem, bar ok nem carl koruak, jogos. de szerintem nem lenne annyi sztorilehetoseg, persze ez csak az irokon mulik, szoval benne van, amit irsz.

Yooha - 2015. 08. 21. 22:02

Ez addig lehet jó, amíg nem megy át menekülős-zombiaprítós sorozatba, vagyis lényegében TWD-be. Engem az érdekel, hogy reagálnak az elején, mikor “értik” meg hogy nem szabad az embert látni bennük.

Cardas - 2015. 08. 21. 22:23

ezt a sorozatot szerintem csak úgy lehet értelmesen lezárni, anélkül hogy sima TWD-vé válna, hogy miután valóban összeomlik a civilizáció és mindent ellepnek a walkerek, egy szép kis monológgal letudják, mondva hogy most már ez a túlélésről szól, stb, és a túlélők elindulnak… túlélni.
ezt kétféleképpen lehet, a) otthagyják azt a környezetet, várost, amiben kezdtek, ezzel kb felvezetve a sima TWD hangulatát és az “új életet”, vagy b) megalapítanak egy menedéket, annak reményében, az majd sikeres közösségé tud formálódni.

persze úgyse lesz szíve törölni a csatornának egy olyan sorozatot, ami pénzforrás, csak az értelmes zárás kedvéért (szerintem)

yeeeyha - 2015. 08. 21. 22:25

A városi atmoszféra az egyetlen dolog, ami perpill vonz a sorozatban (ill. hogy kevés epizódból fog állni az évad), szóval én nagyon remélem, hogy a szereplők nem vágnak neki a pusztának egy jó darabig.
Mindenesetre én már nézném, lássuk.

m76 - 2015. 08. 21. 22:34

Én továbbra sem értem ezt a koncepciót. Walking dead is elég unalmas, és akkor abból még csinálnak egy herélt verziót helyhez kötve? Mi is jut eszembe erről, ja a farm.

Malachi - 2015. 08. 21. 22:48

m76, nem rossz egyáltalán, hidd el. Egészen erős az atmoszférája, érdekes látni a reakciókat úgy, hogy mi tudjuk mi készül, a szereplők meg nem.

elemerapioca - 2015. 08. 22. 00:18

engem is erdekelne hogy ezt megis milyen formaban es meddig lehet eletben tartani?

Anno peldaul a Homelandban sem volt nagy fantazia mar a masodik evad is csak sodaval ment le aztan kellet a reboot. Itt is eleg zartnak tunik a story… vagy esetleg a 2 sorozatbol 1et majd megint 2ot csinalnak?

TWD a faluba indul, FTWD meg a tengerhez? 2 tabor, mas problemak es crossoveres storyk?

dvs - 2015. 08. 22. 02:07

6 részes lesz az s01? Mostanában mi ez az új trend? Nem bíznak a sorozat(ok) sikerében? Az X files visszatérése is jövőre ha jól tudom 6 résszel folytatódik… Pedig régen ontották az epizódokat (9 év alatt 200..). 2010 előtti időszakig bezárólag volt a 22-25 részes menetrend(Prison Break, Desperate Housewives stb…) , majd ezek után a 12-13 részek (Dexter, Boardwalk Empire, Twd). Napjainkban már 10 résznél kevesebbre is van példa (True Detective) és végül az újabb irány FTWD/X files 5-6 rész ami biztató mondván azt sugallja, hogy a készítők a mennyiség helyett a minőséget részesítik előnyben, bár ezutóbbi még így sem garantált. Ha igy haladunk 2020-ra a sorozat is kvázi filmmé avanzsálódik oly formában, hogy évente jön egy-egy 120 perces mozi, ami rögtön elérhető stream-en. Én azért szívesebben nézek egy-egy évadot egy hónapnál tovább.

De hogy a témában is hozzászóljak, hűséges TWD nézőként ezt a néhány órás évadot végignézem, bármennyire is gyengének tűnik most, de ha nem lesz az akkor bizony piszkosul hamar elrepül, és nehéz lesz várni jövő nyárig a visszatérésre. Így legyen.

winnie - 2015. 08. 22. 04:39

dvs: “Mostanában mi ez az új trend?”

nem hiszem, hogy lenne ilyen trend. van 1-2 sorozat, ami rövid évaddal indít, de ha hosszú szezont rendelnek be, akkor nem tudták volna most bemutatni. és ha nem bíznának a sikerben, akkor nem rendelték volna be rögtön a 2. évadot is az elsővel együtt. ez csak programming döntés, technikai dolog.

egy országos csatorna 22 epizódot, egy kábel 10-13-at hoz évente. de egy x-files-ból nem lehet sokkal többet, mert gillian anderson 2 másik sorozatban állandó szereplő, david duchovny pedig egy másikban.

Quantumleap - 2015. 08. 22. 07:26

Szerintem ráért volna hétfőn kritikát írni. Ez így kicsit “irritáló”, bár én nem olvastam el. :)

winnie - 2015. 08. 22. 07:49

át tudom érezni, de írunk akkor is, ezt lehet ugrani (nem spoileres cseppet sem:), de nyilván azért kapjuk meg hetekkel előre, hogy írjunk róla, ha tudunk – amikor van elővitetés vagy screener, igyekszünk írni.

Dean - 2015. 08. 22. 07:54

De még mindig nem értem, hogy mi ez az első két részes dolog.
A sorozatjunkie nézhette meg, vagy leadták? Vagy mivan?

winnie - 2015. 08. 22. 08:13

Dean: igen, megnézhettük, mert az amc megmutatta nekünk.

mint odakint, úgy itthon is, egyes újságírók, bloggerek lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyos sorozatok kezdését megnézzék premier előtt – vagy vetítés keretében, vagy egyénileg leosztott screenerek segítségével.

korábban is sokszor volt már hasonló. ld.

http://www.sorozatjunkie.hu/2015/06/17/true-detective-kezd-majd-a-2-evad/
http://www.sorozatjunkie.hu/2014/10/10/the-walking-dead-kemeny-lesz-az-5-evad/

Quantumleap - 2015. 08. 22. 08:25

winnie: De egész pontosan hogy történik? Bementek a magyar AMC stúdiójába, és ott levetítik nektek?

Dean - 2015. 08. 22. 09:10

winnie: Ja értem, világos. :)

“És azt is remélem, hogy a készítők hosszabb távra terveznek, s a 3. évad végi cliffhanger-nek azt találták ki, ami nekem is eszembe jutott az 1×02 nézése közben.”

És ez a 3. évad végi cliffhanger mi lenne? Van valami olyan infó, hogy a 3. évad cliffhangere ütni fog, vagy csak hasra ütöttél, és a 3. évad végi cliffhangernek akarod azt, ami eszedbe jutott? :D

Quantumleap: Szerintem levetítik nekik. Vagy nem tudom… elég merész dolog lenne elküldözgetni.
Legalábbis én meggondolnám a Game of Thrones esete után.. :D

LaCRossE - 2015. 08. 22. 09:34

Quantumleap: szerintem általában elküldik nekik a másolásvédelemmel ellátott anyagot. Vagy a másik lehetőség az, amit mondasz. :D

winnie - 2015. 08. 22. 09:35

ezt a kettőt szokták: vetítés (moziban, de volt, hogy a csatornánál), illetve (vízjeles) screener, ami kiküldött dvd-t vagy flashdrive-ot jelent, vagy pedig netes felületen való megtekintési lehetőséget.

winnie - 2015. 08. 22. 09:37

Dean: nem akartam spoilerezni, majd a premier, de főleg a második rész után válaszolok konkrétan is, de van egy olyan húzás, amire azt mondtam, hogy ha ezt nem csinálják meg valamikor, akkor idióták. és ha megcsinálják, akkor nagyon nagyot ütne, marha jó lenne. (a 2. évadban még korai lenne, de a 3. vagy 4. évadra már megoldható lehet.)

Dean - 2015. 08. 22. 12:56

Azt azért hadd kérdezzem már meg (hadd legyen még nagyobb a kíváncsiság az új széria iránt), hogy ez a húzás kapcsolódna a TWD-hez, vagy csak a FearTWD-hez? Szóval egy olyan dologról van szó, ami befolyásolhatja az eredetit? :D

winnie - 2015. 08. 22. 16:26

nem, csak ezzel kapcsolatos.

Mark Bolt - 2015. 08. 23. 00:00

Hiánypótló ez, a zombis jellegű túlélőhorrorok ritkán indítanak a járvány kezdeti szakaszával, gondolom mert túlságosan grandiózus lenne bemutatni nagyban az eseményeket, ezért az egészet kispórolják, és jöhet az hogy 28 nappal később… A Strain-ben pontosan ezt szerettem az 1. évadban, hogy bőven hagytak időt arra, hogy kibontakozzon a fertőzés.

A World War Z még ilyen, de az a zombifilmek királya, az egy komplett zombifilm-tablo, abban minden van, ami zombifilmekben van. Kezdeti járványkitörés, városi tömegjelenetek, aztán jön egy zárt térben folytatott túlélés a bérházban ugye, aztán van éjszakai fegyveres harc tengerészgyalogosok vs zomberek, aztán van a jeruzsálemi jelenetben egy komplett városi harc, amiben a hadsereg is benne van, aztán jön egy zárt térben folytatott repülőgépes zombizás zuhanással, aztán a végén az a laboratóriumos zárt terű osonósdi. Imádom ezt a koncepciót. Hogy mindent beleraktak, ami túlélőhorror. Kicsit World War Z-óda lett a bejegyzésemből, de nem baj. :)

Quantumleap - 2015. 08. 23. 04:58

Amúgy azt jól látom, hogy ennek más a színvilága, mint a TWD-nek? Vagy csak a képeken van úgy beállítva?

MelancholyR - 2015. 08. 23. 15:53

Amúgy érdemes említést tenni a témában mondjuk egy Holtak hajnala DVD extrát, ahol nézhetünk híradót a terjedésről, vagy elég a fegyverboltos videónaplóját megtekinteni. Ott van a World War Z könyv is, ami szintén részletesen kivesézi a terjedést. A FearTWD-ben is ki lehet bontani az emberek reakcióját, azt, hogy a katonaság mennyire tehetetlen a hatalmas hordák ellen.

Bandi - 2015. 08. 24. 08:53

Ezért a 34 sec zombie akcióért kár volt megnézni 1 óra 3 perc 43 másodpercnyi szappanoperát, főként, hogy az előzetesben 9 másodperc híján benne volt minden.

1/10 -re értékelem.

winnie - 2015. 08. 24. 11:18

na, azért biztos, hogy kár, én is meglettem volna nélküle.

de lám, ezért kell olvasni előtte:) leírtam, de korábban is írtuk, hogy aki zombis akciózásra számít, az másfele keresgéljen, főleg, hogy ebben a világban még nincsenek is nagyon zombik. (persze, mit a twd-ben, itt is minden részbe be fognak tenni valamit, hogy ne érje szó a ház elejét.)

majd a 3-4. évad környékén talán átváltozik a sorozat valami darálós, trancsírozós izévé, akkor vissza lehet szállni annak, aki arra kíváncsi.

derelye vágó - 2015. 08. 24. 14:13

nem az a gond, hogy nincs akció hanem a színészek nagy hulladékok

TheF00L - 2015. 08. 24. 14:51

Szerintem nagyon feelinges lett, és érezhetően profi cucc. Szeretni fogom. Egyébként is, általában jobban tetszik a pre-, mint a posztapokaliptikus kontextus.

Mindig jobban szeretem nézni, ahogy kifejlődik egy helyzet. A szuperhősös filmeknél is az a legérdekesebb számomra, mikor az újdonsült hős ráébred az erejére, nem az, mikor már henteli a rossz fiúkat. Itt is tök érdekes, ahogy kezd mindenkinek leesni, hogy WTF!

9/10 – De csak azért nem 10, mert – előzmény lévén – tudom, hogy hová fut ki, és nincs bennem az a feszültség, hogy “vajon megállítják a terjedést?”

bvouk - 2015. 08. 24. 15:45

Megcsinálták! Simán lett olyan rossz, mint a Z Nation! Helyes!

zolij - 2015. 08. 24. 15:47

hát ilyen anya mellett én is nekiálltam volna keményen drogozni :)

Quantumleap - 2015. 08. 24. 18:21

winnie: Már a második évadban azzá válhat, ha akkor jutnak el időben addig, amikor Rick felébred. Apropó Rick! Tehát akkor itt már a kórházban fekszik? Mennyi idővel vagyunk utána? Néhány nappal?

winnie - 2015. 08. 25. 08:15

“hanem a színészek nagy hulladékok”

hát, ez is egy vélemény, de abban azért egyet lehet érteni, hogy jóval erősebbek, mint a walkig deadben.

látatlanban lehetett tudni, hogy ha egy walking dead-sorozat valamikor is színészjelölést kap az emmy-n, akkor az innen lesz, hiszen a másikban nem kim dickens és cliff curtis-kaliberek vannak. sőt, a család másik két tagja is nagyon erős volt.

York Lancester - 2015. 08. 25. 19:09

derelye vágó! “nem az a gond, hogy nincs akció hanem a színészek nagy hulladékok”
— igen, lehet azt mondani, hogy valamelyik színész nem jön be, nem érdekel a karaktere, stb — viszont azt belenyögni a világhálóba, hogy “hulladékok”… hmmm… a szabad véleménynyilvánítás joga természetesen téged is megillet, csak az egy kétélű dolog: vér profi A-kategóriás alakításokra ezt mondani, olyan kínos, mint azt állítani Withney Hustonról, hogy amatőr, cérnavékony hangja van, és hamis. …

Joy - 2015. 08. 29. 19:34

nálam a drogos fiú alakítása kimondottan rontott az élvezeti értéken az anyuka meg idegesítő, de azon még lehet javítani idővel

winnie - 2015. 09. 03. 12:24

joy: pedig ő magasan a legjobb volt

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz