login |

Residue: az „1. évad”

2015. 08. 24. 14:50 - Írta: dzsiaj

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

I nearly killed someone last night. Am I becoming just like the people in my photographs? I have to show what I’ve seen. What I know is happening. Something bad is on the loose. Something unimaginable. And it leaves behind residue.

Anglia újra lecsap? Mondjuk egy jó kis sztorival, ami keveri a kormányzati szintű összeesküvéseket a horrorral? Ráadásul benne van a közönségkedvenc Iwan Rheon (Misfits, Game of Thrones) is? Hát nem. A Residue ugyanis iskolapéldája annak, hogy hogyan ne készítsünk filmet/sorozatot.

Residue-cast

Félreértés ne essék: a széria nem nézhetetlen, vagy élvezhetetlen, csak egyszerűen… semmilyen? Unalmas? Jellegtelen? Helyenként ilyen, helyenként olyan, de ettől még tény, hogy igazi izgalmat vagy feszültséget csak olyankor lehet átélni, mikor a thrillert felváltja a horror, és hullanak az emberek.

Ez utóbbi végül is nem meglepő: a készítő-ötletgazda, John Harrison karrierjét a híres zombirendező, George A. Romero mellett kezdte, és a műfajtól a későbbiekben sem szakadt el teljesen.

residue9

A Residue ötletével előző filmje, a Clive Barker’s Book of Blood egyik producerénél kezdett házalni, de hamar kiderült: ötlete aztán van bőven, ezért mozi helyett tévében kezdtek el gondolkodni. A kellő támogatottság megszerzése után leforgatták és bemutatták a pilotot, melyet később – a forgalmazó kérésére – 3 epizódnyira vágtak szét, melyekbe Harrison írt egy-két új jelenetet is.

Erre azért volt szükség, hogy a potenciális vásárlónak egyből minisorozatként adhassák el az egyébként önmagában is több, mint 100 perces epizódot. A Netflix pedig jött, látott, majd vásárolt, és idén tavasszal bemutatta a Residue-t, melynek folytatásáról még nincs hír, de az online kölcsönzőből lett sorozatos nagyhatalomnak kizárólagos opciója van egy tízrészes 2. szezonra.

residue6

A történet szerint egy brit nagyvárosban szilveszter éjjel bitang nagy detonáció történik, melynek során fertőző vírus szabadul el, ezért a város egy tekintélyes részét karantén alá vonják: se ki, se be. Ezt ellenőrizendő, kerítést húznak és katonákkal őriztetik a határokat. (Aki esetleg megijedne, hogy a rettenetes Between és a belga Cordon után egy újabb „bentről kifelé”-sztorit kapunk, nem ez a helyzet, épp ellenkezőleg: itt kintről próbálnak rájönni, hogy mi a fene folyik odabenn.)

De vajon a rejtélyes, mindenkit megfertőző vírusról szóló híradások tényleg igazak? Vagy egy gigantikus összeesküvés áll a háttérben, melynek célja hogy eltitkoljon valamit, ami még egy vírusnál is szörnyűbb? Ennek próbál meg utánajárni egy narkós zsaru (aki ráadásul elveszítette a lányát a robbanás során), egy fényképész-blogger, illetve a védelmi miniszter egyik asszisztense.

residue7

– Where do they come from? What are they?
– You ever read that story… Peter Pan? Do you remember his shadow?

Aki ennyi alapján egy nagy ívű, high concept sorozatot vár, azt valószínűleg csalódás fogja érni. Lehet, sőt biztos, hogy a Residue az akar lenni, de a pilot/1. évad sajnos semennyire sem meggyőző.

Thrillernek túl közhelyes és ezerszer látott, és mivel sajnos ez teszi ki a játékidő döntő többségét, a maradék túl kevés. Ha hanyagolnák a teljesen felesleges tölteléket (kisstílű gengszterek, olcsó moralizálás, stb.), és teljesen a horrorra mennének rá, ebből akár egy teljesen érdekes sorozat is kisülhetne.

residue8

Illik még megemlíteni ilyenkor a színészeket, de azon kívül, hogy két Game of Thrones-os arc is van (a már említett Rheon mellett az Osha-t alakító Natalie Tena a másik főszereplő), sok mást nem tudok mondani, és nem azért, mert ennyire gyenge lenne a játék, hanem azért, mert maga a sorozat nem hagyja a karaktereit kibontakozni. A hol lassan, hol gyorsabban hömpölygő történet mindent felemészt, ezért karakterizálásra már nem nagyon marad idő, csak felskiccelésre; a színészeknek pedig a tisztes helytálláson kívül nem sok mindenre van lehetősége.

Összességében nagy kár a kihagyott ziccerért; ha lesz 2. évad, a nyitányra még kíváncsi leszek, de ha az lesz sem meggyőző, nem csak a karanténon belül, de a monitor elől is el fog hullani egy újabb „áldozat”.

4 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2015. 08. 24. 15:47

Én az első részig jutottam. Igyekeztek művészire megcsinálni; percekig csak látványosnak szánt beállítások vannak, cselekmény semmi.

monti - 2015. 08. 24. 16:52

én bealudtam rajta…

Rettus - 2015. 08. 26. 08:54

Vágtak belőle egy 100 perces mozi verziót is, ha jól látom, lehet, az feszesebb, kevesebb nekropolisz vágóképpel.

A képi világ, a hangulat rendeben van, a plasztikba csomagolt utcák pazar látvány nyújtanak. A színészek is jók, sőt a mellékfigurák, Dickie, Mr.B, Keller vagy Willy még érdekesebbek, mint a fő karakterek

A történet viszont unalmas, lötyög a sztori, a plusz félóra semmi, amit beleraktak, pont annyit is ér, semmit.

A vodkával fogmosós jeleneten felsikoltottam, azt még John McClane is irigyelné :D

dzsiaj - 2015. 08. 29. 18:53

Rettus: igen, azt néztem én is, legjobb tudomásom szerint az az eredeti pilot, és azt húzták szét 3 részre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz