login |

Complications: vége az 1. évadnak

2015. 08. 27. 21:30 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Uhh, ebből a sorozatból egy igen intenzív darát össze lehet hozni mondjuk két hétvégi délutánra. Korábban már kétszer is írtam a USA csatorna feszültségre maximalizált, pörgős, igen sötét és totálisan átívelős gengszteres-orvosos sorozatáról, ami számomra a nyár egyik nagy meglepetése volt – szóval alapozásnak ajánlom a pilotkritikát és a 4. rész utáni írást.

A haladóknak és a konklúzióra kíváncsiaknak pedig alant az összegzés, amiben nem sok újat fogok mondani, hiszen a Complications, attól eltekintve, hogy az évad közepén akadt két mérsékelten érdekes része, végig magas fordulatszámon pörgött, és úgy is fejezte be a 10 részes első szezonját, ami egyébként alig két hét leforgása alatt játszódott le, szóval nem csak a nézőnek, de a sztorit megélő karaktereknek is elég intenzív élményt (élmény, haha!) jelentett.

Complications - 1x10-03

Azt megint kiemelném, hogy annak ellenére, hogy orvos a főszereplője a Complications-nek, alig volt random beteggel foglalkozó rész – és akkor is csak B- vagy C-sztoriról volt szó. De általában minden a főszálhoz kapcsolódott, a latino gengszterek által halálra kijelölt kissrácról (nyugi, nincs gyerekfaktor, ő végig kórházi ágyban fekszik és hallgat, és nem is maffiaorvosos a megközelítés, még mielőtt), aki egy fekete banda nagyfőnökének a fia – őt próbálja védeni a főhős orvos, miután a sitten lévő apa megfenyegeti.

Vicces, de ez az alaptörténet csak afféle katalizátornak, apropónak tűnt eleinte, de később kiderült, hogy minden egy nagy műveletnek a része (eleinte furák voltak a ritka flashback-ek, később már vártam őket), s bizony ez a megvilágosodás teljesen más színben tüntetett fel bizonyos dolgokat. Ez ráadásul egy olyan tényező volt, amit “futtában írt” országos dráma sosem tudott volna véghez vinni, hiszen itt egy szuszra írták meg a részeket, és a szezon vége ismeretében remekül el tudtak szórni mindenféle utalást, apró eseményt a kezdeti részekben, hogy azok később nyerjenek értelmet.

Complications - 1x10-05

Mint ahogy az orvosok sem voltak földre szállt angyalok, úgy természetesen a többi szereplő, kezdve a gengszterekkel sem tipikus szemétember, nagyjából mindenki a szürke sávban mozgott, kivéve az egyik behozott mellékszál fő figurája, ami az 1×08-ban a sorozat egyik nagy WTF-jához és felismeréséhez vezetett.

Annak ellenére, hogy a tempót a történet szolgáltatja a nézőnek, anélkül nehéz megszeretni ezt a magas téttel bíró sorozatot, hogy a karakterekkel ne barátkozzunk meg. És csak ismételni tudom magam, hogy ezen a téren Jason O’Mara jól hozta a sötét oldal vonzáskörébe került orvost, de az igazi telitalálat Jessica Szohr renegát nővér figurája volt, akivel nem hiszem, hogy sokan ujjat húztak volna.

Complications - 1x10-04

Ők ketten lettek volna a fő jófiúk, de ugyebár a sorozat lényege az volt, hogy egyre-másra szegik meg a törvényt, és minden lépésükkel egyre mélyebben süllyednek a slamasztikában. Amikor pedig végre levegőhöz jutnak, rögtön kapnak egy olyan erkölcsi dilemmát, amin megint jóízűket vívódhatnak, hogy azt követően ismét rossz döntést hozzanak. Ez van, ha az embert a szíve és nem a józan esze hajtja.

Complications - 1x10-02

Mostanság sok sorozattal kapom elő az “élmény” jelzőt, itt is ezt teszem. Nyilván nem hibátlan a Complications, sokakat zavarni fog a túlhúzottsága, az, hogy mindig minden élet-halál kérdés benne, de az orvosok és a gengszterek világa már csak ilyen. És persze az is kell, hogy az ember komolyan vegye, amit lát, mert ez tényleg az a műfaj, ahol elég egy félreütés a készítők részéről, és minden borul, nevetségessé válik a vérkomolykodás.

Elképzelni nem tudom, hogy egy masszív dara milyen hatással van az emberre, de így hetiben, illetve olykor 2 részt egybe lenyomva, elég karfamarkolósra sikeredett a sorozat, amit simán párhuzamba lehet hozni a Breaking Bad-del is, hiszen itt is egy jámbor emberből lesz egy trauma hatására a lejtőn lefele meglóduló állat, akit hiába próbál visszafogni a környezete, nem nagyon tud kikászálódni az örvényből.

Complications - 1x10-01

Ja, kötelező infónak: az első évados sztori abszolút le lett zárva, de azért a biztonság kedvéért az utolsó másodpercekben megmutatták, hogy merre indulna el a folytatás. És basszus, nem nem fognak sz*rozni, hiszen, ha berendelik a következő évadot, akkor a cliffhanger alapján megint kezdetét veheti egy őrült rohanás.

10 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2015. 08. 27. 21:54

A nyár meglepetése, abszoulút jó élmény volt végignézni. A szereposztás jó volt és szerintem végig feszes tudott maradni, egyszer sem lankadt az érdeklődésem. :) Remélem lesz 2. évad.

kisanna - 2015. 08. 28. 08:40

imádtam, minden sötétségével együtt, remek sorozat és biztosan nézni fogom tovább!

Rezsidémon - 2015. 08. 28. 10:20

Egészen a végéig meg voltam róla győződve, hogy ez a rendpárti republikánusok sorozata, ahol a fekete meg latino utcai bandák békés kertvárosi fehér polgárokat terrorizálnak, amíg valaki át nem megy Charles Bronsonba.
A fináléban meg kiderült, hogy pont fordítva van, és a Complications lett az ultimét ‘white guilt’ sorozat;
a nehéz sorsú kisebbségek konfliktusát (a bandaháborút) a korrupt fehér rendőrök gaztettei okozzák. :-)

juhaszvik - 2015. 08. 28. 10:27

Rezsidémon: uh, tudom ezt én csesztem el, nem gondoltam, hogy ilyen szintű spoilerbe belefuthatok, mint az utolsó mondatod.

eredetileg csak annyit akartam írni, hogy a cikk alapján tetszik és bepróbálom…

winnie - 2015. 08. 28. 10:51

juhaszvik: én a hosszabb kommenteket mindig óvatosan olvasom az általam nem ismert sorozatoknál, inkább a kezdésükre koncentrálok, majd ugrok, de szerencsére nem kell aggódnod, nincs szó akkora spoilerről.

Rezsidémon - 2015. 08. 28. 11:31

juhaszvik,
1. bocsánat,
2. ez nem egy krimi, nem rejtélyre/bűntényre van kihegyezve, nem veszítettél semmit.

Igazából szerintem nem is a sötét tónus vagy a karakterek dominálnak a Complications-ben, hanem a ‘szorul a hurok’ hangulat.

Rezsidémon - 2015. 08. 28. 11:40

winnie, szerintem a Breaking Bad párhuzam nem állja meg a helyét (“itt is egy jámbor emberből lesz egy trauma hatására a lejtőn lefele meglóduló állat”), a dokira igaz, de a jó kémiatanár inkább sértettségből és elégedetlenségből vált azzá amivé, a rák csak amolyan önfelmentő ürügy volt. Walther White sosem akart jót senkinek, az ő törvényenkívülisége inkább öncélú, míg az orvosé altruista.

winnie - 2015. 08. 28. 13:04

Rezsidémon: persze, ezért is fogalmaztam így, hiszen ebben az aspektusban azért van némi párhuzam, ráadásul itt is megvan egy hasonló hátország, de még véletlenül sem akarom összemosni a kettőt, más a stílus.

juhaszvik - 2015. 08. 28. 14:48

winnie: csak olvastam, olvastam, fel sem fogtam csak egy másodperc múlva, hogy mit olvasok. de akkor ezek szerint nincs nagy baj.

Rezsidémon: nem kell bocsánatot kérni, magamat okolhatom, de a lényeg, hogy nem akkora spoiler :)

DarylD - 2015. 08. 29. 00:05

Na basszus, itt is lesújtott a kaszás. Pedig nagyon élveztem az első évadot, és nem úgy nézett ki, mintha kifulladtak volna az írók, lett még volna ebben a sztoriban 2-3 évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz