login |

Pilot-mustra: Documentary Now! – 1×01 + 1×02

2015. 08. 27. 18:20 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ihaj, de nagy szerencse, hogy a kvázi áldokus áldoku komédiasorozat Documentary Now! második részét (itt nézhető YouTube-on) néztem meg először, mert különben…

Az IFC új sorozatát Seth Meyers, Bill Hader és Fred Armisen jegyzi, veterán Saturday Night Live-osok, ami számomra nem annyira jó pedigré, de az áldokus műfaj az egyik kedvencem. Még akkor is, ha a Documentary Now! másfajta mockumentary, mint mondjuk Christopher Guest überzseniális filmjei (Best in Show, Waiting For Guffman és tsai), de még a This Is Spinal Tap-től is messze állnak hangvételükben.

(Ha már This Is Spinal Tap, amit mindenkinek látnia kell, mert műfaji alapvetés, akkor ezen a linken nézhető az a marha jó 5 perces Saturday Night Live-“jelenet”, ami alapján ez a sorozat készült. A History of Punk egy kitalált angol punkénekesről szól.)

DOCUMENTARY NOW! – 1×01 – 1,5/10
DOCUMENTARY NOW! – 1×02 – 8/10

Documentary Now - 1x01-01

Valójában meg vagyok lőve, mert sok okosat nem tudok elmondani, ugyanis a Documentary Now! minden része teljesen más állatfaj, annak ellenére, hogy egyezik a műfaj. Alapvetően egy kamu, dokumentumfilmeket bemutató műsor adja a keretet, aminek a műsorvezetője Helen Mirren – ebben mutatnak be különféle stílusban készült (kamu) dokukat, amik nem is annyira áldokuk, mint inkább leplezetlen komédiák.

A lényeg, hogy az első rész egy dokumentumfilm-klasszikus, a két elvonultan élő öreglányról szóló Grey Gardens (ez az eredeti film) tűpontos paródiája (Sandy Passage), míg a második epizód (DRONEZ: The Hunt for El Chingon) egy tényfeltáró, akcióújságírós dokuanyag egy mexikói drogkeresztapáról, nagyjából a VICE News filmjei nyomán. Két, vizuálisan különböző stílus (a kézikamerás jelleg és a készítők aktív részvétele mondjuk mindkettőben megvan, meg az abszurditás is), teljesen lutri, hogy kinek melyik jön be jobban.

Documentary Now - 1x01-02-kisDocumentary Now - 1x01-06-kisDocumentary Now - 1x01-04-kisDocumentary Now - 1x01-03-kis

És ugyanígy lutri lesz, hogy az első évad maradék négy része mennyire fog bejönni. Én speciel a régies 1×01 minden pillanatát untam, cseppet sem tűnt viccesnek sem a kémlelés, sem a kamerába beszélés, még a creepy faktor sem hatott meg, a találtkamerás stílusú befejezés pedig annyira elcsépelt volt, hogy már fájt. (De legalább átgondolt volt a cucc, nem csak poénok egymásra dobálása, kiadta a történetet a sok apró részlet.)

Documentary Now - 1x01-08

Az 1×02 esetében viszont már azon borultam, ahogy Jack Black szerkesztőségvezetőként felvázolta a riportereinek kiadott mexikói oknyomozós projektet, Hader és Armisen ökörködése már csak hab volt a tortán. Persze lehet, hogy azért is jött be jobban ez az epizód, mert míg az 1×01 egy 20 perces film volt, addig az 1×02 mondhatni 3 külön variáció egy témára + Jack Black felkonfjai.

Élmény volt nézni, ahogy a két hülye, hol tudatlan, hol totál érdektelen, hol nagy profinak tűnő újságíróként ökörködik, és járatják le magát Mexikóban, és közben véletlenül beletenyerel a nagy sztoriba. Ez remek stílusparódia és sztori szinten is működik, szemben a pilottal, ami inkább csak vizuális szinten van rendben.

Documentary Now - 1x01-07

Összességében viszont mindenképp biztató a Documentary Now!, hiszen az összes epizódban benne van, hogy annyira hasfalszaggató lesz, mint az 1×02. Bár lehet, hogy az volt számomra a kommersz kivétel (a kritikusok oda voltak az 1×01-ért, szóval…), majd kiderül az elkövetkező hetekben, hogy az elvont stílus, vagy a sokkal konkrétabb fog dominálni.

Documentary Now - 1x01-05

6 hozzászólás Ne habozz!

DaMan - 2015. 08. 27. 18:47

Nekem az 1×01 is nagyon tetszett, mire elkezdtem unni, pont akkor vált creepy-vé. Persze lehet, hogy azért működött, mert nem ismertem a Grey Gardens-t és nem vártam egy előzetesen viccesnek vélt sztori ilyen változását.
A második meg egyszerűen zseniális volt, főleg az egymás után halálba küldött riporterekre való emlékezés :D
De a trakt azt irja, hogy most jön a második rész a TV-be, akkor most igazából a harmadik jön, vagy ez egy ‘üres’ hét?

winnie - 2015. 08. 27. 19:03

jaja, most lesz a második rész, amit kitettek netre, így várnunk kell a következőre.

TheF00L - 2015. 08. 27. 21:16

Számomra:

DOCUMENTARY NOW! – 1×01 – 5/10
DOCUMENTARY NOW! – 1×02 – 9/10

Az első részben is tetszett pár dolog. Például ezen sírtam: “The thing about Anthony was, he was very sad. Because he… you know, he wanted to have sex with me.”

Viszont a szándékolt komolytalansága ellenére sem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a vak is látja, hogy férfiak. Ezek nekem mindig olyan bárgyúnak hatnak. Mint a Jack és Jill… broáf!

Az 1×02 viszont egyszerűen zseniális volt. Folyamatosan nevetgéltem, pedig ez elég ritkán esik meg nálam, de ez megütötte az általam elvárt pihentségi szintet. Találóan írod: variációk egy témára. Pont ezért volt vicces.
“- Ígérje meg, hogy nem fognak odamenni. – Ígérem, hogy nem fogunk odamenni.” :D Szakadtam.

winnie - 2015. 08. 28. 04:37

jaja, most lesz a második rész, amit kitettek netre, így várnunk kell a következőre.

na, mégsem. az 1×03-as Kunuk-epizódot adják le, mert a virginiai lövöldözés miatt elahalasztották az 1×02 bemutatását.

DaMan - 2015. 08. 29. 03:12

Puhányok. Mondjuk amennyire jó az a rész, simán megéri évadzárónak leadni, ha már sajnos nyitónak nem azt választották.

TheF00L - 2015. 08. 29. 10:31

Nem véletlen, hogy azzal (az 1×02-vel) promózták a sorozatot. Remélem lesz még 1-2 remek rész!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz