login |

Mountain Goats: elindult… – írta userguide

2015. 08. 28. 14:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Azt a kérdést, amire a Mountain Goats a válasz, egyszerűen nem szabad feltenni.

Jó fél éve a Still Open All Hours kapcsán írtam a BBC-s komédiák döglődéséről. A helyzet érdemben azóta sem változott, a mainstream műfaj továbbra is csak kínlódik. A brit köztévé mostanra már reagált, a feladat lehetetlenségét belátva inkább 25%-kal csökkentette a vígjátékok műsoridejét.

mg1

Az előfizetői rendszer miatt persze azért a sajtóban megy a nyilatkozatháború, az illetékesek és kevésbé illetékesek mind egyetértenek, hogy a főcsatornán, a BBC One-on családbarát komédiákat kell adni (tudniillik azokat sokan nézik), ilyet tessék rendelni, ne a BBC3-féle kísérleti szitkomokat (jut eszembe, kinn van a Comedy Feeds 2015, megint lehet nézelődni).

Feltételezhetően a Mountain Goats is a nagyközönség szellemében fogant, a készítők nézők millióit szerették volna vele szórakoztatni. A dolog nem jött össze.

A sorozat pályafutását tavaly még Miller’s Mountain-ként kezdte a Comedy Playhouse 2014-ben, és számomra óriást csalódást jelentett a berendelése. A pilotot ugyanis gyakorlatilag egyöntetűen mindenki lefikázta, vagyis kiderült, hogy a britek előszűrése mégsem működik.

mg2

Aki esetleg lemaradt volna róla, a sorozat skót hegyi mentőkről szól, akik folyton a kocsmában lógnak. A sztori ott indul, hogy bekerül hozzájuk egy új srác.

In fact, we haven’t completed a single successful rescue since Barack Obama came to power. Though, to be fair, I don’t think Barack had any direct influence on that. Unless I’m drastically misreading American foreign policy.

Az akkori pilotot persze rendesen átgyúrták, a történet teljesen új, színészcsere is történt, és nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy az előrelépés egyértelmű: míg az eredeti pilot egy nézhetetlen mocsok volt, addig az új már simán eléri a bűnrossz szintet. De ennél többet semmiképp sem. Továbbra is felfoghatatlan, ki és milyen célból rendelte ezt be.

Az első rész szinopszisát az elrettentés kedvéért leírom (vigyázat, spoiler!): az egyik hegyi mentő rendszeresen elalszik cigarettázás közben, ami miatt folyton leég a háza (!). Végül hajléktalan lesz (!), ezért elmegy sátorozni a hegyekbe (!), ahol is egy katonai lőtéren veri fel a sátrát (!), amit szétlőnek. Nem értem, de lehet, hogy egyszerűen nem vagyok ideológiailag elég képzett.

A színészek a teljes baromsággal nem tudnak mit kezdeni, az egész úgy, ahogy van egy ripacskodás, szörnyű volt látni, ahogy ebbe a borzalomba vendégként bevették Doon Mackichant is, szegény régen bánhatta ennyire, hogy skót.

– He’s shat himself, hasn’t he? (közönség röhög)
– Yes. (közönség nagyon röhög)

mg3

Egyébként a produkció a BBC Scotlandé, ennek megfelelően a színészek, az akcentusok és a helyszínek teljesen autentikusak. Anno a Mrs. Brown’s Boys is csak itt kapott felületet (pedig Brendan O’Carroll ír). Nem bírok szabadulni a gondolattól, hogy a BBC valamelyik fejese látatlanban rendelt a hülye skótoktól, hátha megint kisül belőle valami jó.

A korrektség jegyében megnéztem a második részt is, ami még jobb lett, arra tízből akár kettő pontot is ki lehet osztani, David Ireland karaktere néha már-már vicces. A nézők kevésbé voltak türelmesek, az eleve alacsonyról indult nézettség a második részre egyharmaddal csökkent.

2 hozzászólás Ne habozz!

lappa - 2015. 08. 29. 17:47

úristen, ez a Miller’s Mountainból készült? akkor erős a késztetés, hogy meg se nézzem, az tényleg förtelmes volt.

gromit - 2015. 08. 31. 11:08

A tavalyi három pilotból ez az egy nekem kimaradt, bár talán szerencsére… szóval ez tkp tiszta lappal indult most, de… nem, nagyon nem…

(Azért még nem kell lehúzni a rolót, amíg olyanok is vannak, mint W1A, de tényleg elég rossz arányban van a job vs értékelhetetlen… a fő csatornáikon a panel show-k a megbízhatók comedy fronton)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz