login |

Code of a Killer

2015. 08. 30. 15:51 - Írta: dzsiaj

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

A nyomozós tematikánál talán csak az „igaz történet alapján”-téma népszerűbb napjainkban: ez utóbbit soha nem lehet megunni, hiszen az unalomig ismert ősi közhely szerint a való élet produkálja a legnagyobb meglepetéseket.

Az angol ITV-nél pedig gondoltak egy nem is olyan merészet, és egy 2 részes minisorozat formájában összegyúrták a nyomozást a megtörtént eseményekkel. Ehhez a hátteret a DNS-elemzés 1984-es felfedezése szolgáltatta, illetve egy kéjgyilkos, aki három éven belül kétszer csapott le két, egymáshoz kőhajításnyira lévő településen, megkeserítve ezzel a helyiek, illetve a nyomozók életét.

coak6

A sztori két szálon halad (melyek természetesen összeérnek majd): egyik oldalról láthatjuk, ahogy a John Simm (Doctor Who, Intruders) által megformált Dr. Alec Jeffreys úttörő felfedezést tesz a DNS-azonosítás terén, s szép lassan rájön arra, hogy eredményeit nem csak apasági perek során lehetne kamatoztatni.

Másfelől ott a David Threlfall (Shameless UK) által alakított David Baker nyomozó-főparancsnok, akin hatalmas a nyomás mind főnöke, mind a lakosok részéről, hogy a gyilkosságok ügyében minél előbb eredményeket mutasson fel. És ekkor Baker-nek addig példa nélküli ötlete támad…

coak9

Azt hiszem, nem véletlen, hogy ez a sztori – bár összesen alig több, mint 2 óra – nem a mozivásznakon kötött ki. Ott ugyanis félő lett volna, hogy a közönség fél óra után egyszerűen bealszik. Ilyen az, amikor hiába volt valami izgalmas, szörnyű és megindító a való életben, a képernyőn önmagában nem állja meg a helyét, legalábbis jelentős változtatások nélkül.

Márpedig olvasva az interjút az igazi David Baker-rel (a neveket sem változtatták meg), ezt a történetet egy az egyben, nagyon minimális változtatásokkal közli le a sorozat, és sajnos ez a legnagyobb hibája: esetünkben ugyanis az élet nem diadalmaskodik, inkább csak ásításra késztet.

coak7

Simm és Threlfall szépen játszanak ugyan, mégis többször támadt olyan érzésem, hogy bár inkább azt a bizonyos telefonkönyvet olvasnák fel. Túlzott kihívás elé mondjuk egyiküket sem állítják: Simm karakterének semmilyen „divatos” kényszerbetegsége nincs, amire egy pénzéhes producer felkaphatná a fejét, egyszerűen csak baromi sokat dolgozik, így elhanyagolja a családját. Felesége néha megszólja ezért, de ez minden, amit a DNS-ujjlenyomat atyjáról megtudunk.

Threlfall még ennyit sem kap: figurája néha szomorúan, néha céltudatosan néz maga elé, jellegzetes tulajdonságairól vagy magánéletéről semmit sem tudunk, igaz, ez nem is cél. Ennek ellenére az már a színész becsületére válik, hogy így is, több, mint hiteles a szerepben: nyomozója vállain ott az élet súlya, a ballonkabátot pedig kifejezetten ráöntötték.

coak8

Lezárás van, a gyilkos végül elnyeri büntetését: naná, ha nem sikerült volna elkapni, akkor most nem lenne sorozat sem, hiszen a DNS-mintavételt talán soha nem is vette volna fel módszerei közé a rendőrség.

A 2 óra végeztével mi pedig kipipálhatunk képzeletbeli listánkon egy újabb brit hírességet: igen, ő is megkapta a maga filmjét. Az már más kérdés, hogy milyet: Anglia ennél sokkal jobb nyomozós sorozatokat is le tud tenni az asztalra.

3 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 08. 30. 18:44

Nekem éppen azért tetszett, mert annyira életszagú volt. Igen, a való életben nem mindig olyan látványos a bűnüldözés, mint a CSI-ban és társainál. Hanem van a megszállottság, molyolás, güzülés, amelyek nem akkora wtf momentumok. Viszont a történet érdekes háttér a többi helyszínelős-nyomozós filmhez, ahol már annyira természetes a DNS alapján a nyomozás, ki gondolná, hogy nem is olyan régen még hókuszpókusznak tartották. John Simm meg bármit el tud adni nekem a The Village és az Intruders óta :)

szk - 2015. 08. 30. 22:38

Én is jól szórakoztam. Semmi ásítás…

gromit - 2015. 08. 31. 21:11

enélkül a történet nélkül nem lennének CSI-ok, ez viszont nem egy CSI, hanem egy kulcsfontosságú, évekig tartó valós esemény rövid elmesélése. komolyan ártana neki, ha pörgősebb lenne.

John Simm meg bármit el tudna adni nekem már a State of Play óta :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz