login |

Continuum: kezdett a 4. évad – írta userguide

2015. 08. 30. 20:21 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Hosszas bizonytalanság után végül 2014 végén dőlt el a Continuum sorsa, a sorozatot berendelték még egy utolsó, hatrészes, lezáró évadra. Nem vagyok az ilyen megoldások nagy rajongója, mivel a készítők hajlamosak engedni a nép (vélt vagy valós) nyomásának, hogy a sorozat hangulatánál vidámabb befejezést írnak a szereplőknek.

Emellett pedig nyomasztó az ilyen szériák tétnélkülisége is, hiszen aki megnézte az előző 36 részt, a maradék hatot is meg fogja, történjék abban bármi.

conti1

Simon Barry, a sorozat agya azt nyilatkozta, hogy még 4-7 évad megvan a fejében, most ezt kellett besűrítenie fél tucat részbe. Az évadnyitót a csatorna, fogalmam sincs, milyen megfontolásból, de két héttel a premier előtt világszerte elérhetővé tette, így most a folytatásra lehet többet várni.

Spoilerek nélkül annyit, hogy a kezdés az előző évadokhoz képest faék egyszerűségű, de viszonylag logikus volt, bár az első bekezdés folyományaként úgyse fogja senki ezen a ponton kaszálni.

conti2

Elég sok (jó gagyi) akciójelenet, nagyjából egyértelmű frontvonalak, szoftverfrissített Kiera, produceri creditet kapó Rachel Nichols, 6 pontot simán megajánlok rá, a folytatásban jöjjön a sztori a tovább mögött.

– Is this about my future?
– It always is.

A Bobby Kiera álmodik jó szájbarágósan hozta mindenkinek a karakter motivációját, tessék, hülyék, Cameron megváltozott, nagyon haza akar menni.

Kíváncsi leszek, előkerül-e még Alessandro Juliani, vagy ez már egy a záró-évadba-berakunk-minden-még-élő-szereplőt jelenet volt. És a Rasztahajú Feltámasztó folyományaként esetleg a halottakat is. A lövöldözéssel egyébként tényleg szépen összekötötték, gratula a kitalálónak.

– I made sure you will never build the broken future that I came from. That was the reason for
sending me back, wasn’t it?
– Apparently.

conti3

Aztán kiderült, hogy a páncélozott katonákon kívül tulajdonképpen most mindenki Kellog meg az ő timeline-ja ellen küzd, persze nyilván meglesz majd itt is a kötelező csavar, hogy mégse az a jó, aki jó, vagy éppen senki sem jó, vagy valami hasonló mélységű morális üzenet.

A sztoriba igazából csak a Traveller, meg a kifutófiúja, Curtis kavarnak be. A szövetségesek közé mintegy öt másodperces hezitálás után Julian is beállt az összes aktivista haverjával, a régi klasszikust felidézve: mert miért ne állt volna be?! A végén pedig Kellog eldalolhatta azt, hogy “szembejöttem önmagammal”

Hiya, pal!

conti4

A Continuum mindig is sötét sorozat volt, mind a sztorit, mind a fényképezést tekintve, de utóbbira ez az epizód rátesz egy lapáttal, szinte mindenki mindent sötétben csinál, én meg állítgathatom a tévén a fényerőt. Persze lehet, hogy ez a forrás hibája, és a csatorna csak valami butított változatot osztott meg.

Összességében sok minden nem változott, Barry rendet vágott a kusza szálak közt, és láthatóan csak a lezárásra koncentrál (azt hiszem, ez részéről érthető), a negyedik évadban nem lesznek nyomozások meg kikacsintások a jelenkor technológia fejlődésére. Carlos pedig továbbra is gondterhelt arccal, szomorúan mered maga elé, meghúzza a laposüveget, és most sem érti, mit keres ő még mindig ebben az egészben.

conti5

Hosszasabb fejtegetésekbe szerintem felesleges bocsátkozni, október közepére úgyis minden kiderül, akkorra mindenki eldöntheti, méltó lett-e a lezárás a sorozat első három évadához.

13 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2015. 08. 30. 21:27

Úgy látom jó döntés volt 2. évadban kaszálni.

Squazee - 2015. 08. 30. 21:28

Hát, kíváncsian várom. Olyan guilty pleasure, amitől nem szívesen szabadulok, de jobb, hogy korábban befejezik. A 10 részes lezárásnak azért jobban örülnék. Nem tudom, hogy hat rész alatt mit lehet alkotni.
Nem feltétlenül várok happy endet, de valamiféle rendesebb lezárás azért jólesne.
Carlosszal kapcsolatban kezdek meghasonulni. Mindig is jellegtelen, sótlan karakternek tartottam, de olyan jól beleillik a történetbe. Olyan emberi, nem az a túlzó hősieskedő macsó, vagy a szuperintelligens helyes pasi.
Várom is, meg nem is a történet végét. Kellog érdekes karakter, rá is nagyon kíváncsi leszek és persze Alecre, akit nagyon csípek, annak ellenére, hogy egy fiatal, zseni szerepét játssza.
Ez az első rész elég semmilyen volt, a harmadik évad nyitója keményen odacsapott, ahhoz képest ez nudli. De várjuk ki a végét.

István - 2015. 08. 30. 22:58

Nekem egyik kedvenc a sorozat, de második nekifutásra néztem végig az évadnyitót. Sajnálom hogy 6 rész, elnéztem volna még a raszta ténykedéseit, vagy hogy pontosan ki is ő (nem lepne meg ha egy Sadler). Remélem méltó befejezést kap, nagy kár érte.

mse - 2015. 09. 13. 19:34

Nálam egy elég erős kedvenc volt a sorozat mindvégig, de az már azért nyilvánvaló, hogy nem ez lesz a legerősebb évad. Kezdjük azzal, hogy Kiera új-régi motivációja két másodperc alatt tönkrevágta a karakter harmadik évados fejlődését, ahogy elfogadta a jelent mint a saját idejét és helyét. Ezért, és más okokból talán jobb is lett volna, ha azzal a harmadik évadzáróval búcsúzunk, mert leszámítva a ma már ott megjelent katonákat, ott tényleg azt éreztem, hogy egy kerek egészet zártunk le. Persze, hülye lennék most kaszálni, nyilván látni akarom a válaszokat és a véget én is, de az eddigi két rész alapján nem lesz éppen zökkenő- és hibamentes az oda vezető rövid út.

Squazee - 2015. 10. 03. 11:42

Így az utolsó rész előtt, jó volt ez az utóbbi 5 rész. Most nincs idő belassulni, végre van esemény bőven. És fantasztikus ez az egész, úgy, ahogy van most.
Nagyon kíváncsi vagyok a végére.
Alec és Kellog továbbra is remek karakterek.

wovbagger - 2015. 10. 03. 17:17

Akcióra nem lehet panasz, de pont azért szerettem az előző évadokat, mert lehetett agyalni, hogy mi fog következni, hogy mi lesz a következő kisebb vagy nagyobb csavar a sztoriban. Most a rövid befejezés miatt erre lehetőség sincs sajnos. És – sok minden más mellett – pl. hiányolom a Julian szálat, nekem olyan se íze-se bűze módon zárták le az ő történetvonalát.

Squazee - 2015. 10. 10. 11:52

Nekem tetszett a befejezés, még nem írok semmi spoilert. Csak annyit, hogy ez így nekem rendben volt.

wovbagger - 2015. 10. 11. 13:31

Igen, végül is a hatodik résszel sikerült elég jól befejezniük az egészet. Hiányozni fog, mert bár voltak benne egyenetlenségek, de végig tetszett. Talán az egyetlen olyan időutazós sztori, ami mentes a nagyobb következetlenségektől/logikai bakiktól.

Szaby59 - 2015. 10. 13. 20:42

Sejtettem, hogy Kiera családjának “reunionját” így fogják megoldani, de ettől függetlenül tetszett a zárás és jól zárták le.
Kagame visszahozása is nagyon szép motívum volt még ha csak pár másodpercet is kapott.

Zora - 2015. 10. 18. 09:22

Utolsó rész, spoiler:

Most nem értem, amikor ’77-ben elment Kiera, akkor utána Alec hogyan hozott létre egy másikat Sam számára?

Amúgy nagyon tetszett a befejezés.

nandi27 - 2015. 10. 19. 15:27

Spolier

Nem hozott létre másikat, az a jövő ahonnan Kiera jött már megszűnt. Gyakorlatilag soha nem is volt esélye visszamenni abba a jövőbe, hiszen annyi változtatás történt.

karit - 2015. 10. 21. 14:41

@nandi27: mitől szűnt meg? Egyáltalán, hogy jöhetett létre egy olyan (egyetlen, egyenes vonalú) jövő, amiben Kiera nem utazott vissza, de az öreg Alex mégis a Védelmezővel közös múltjukból öregedett oda bele?

Ez esetben Kellognak sem kellett volna paráznia attól, hogy idősebb énje kinyíratja őt (saját magát).

Nem áll össze. A végét látva ez egy zavaros, Sliders-szerű gráfos-multiverzumos izének tűnik, csak akkor mi a fenéért akarták azt a bizonyos Egyet annyira megmenteni/megváltoztatni?

Ha a Védelmezőnek “soha nem is volt esélye visszamenni” a sajátjába, kár volt telesírnia minden részben egy-egy vödröt.

A rasztás Gandalf se tudom, mit akart jelképezni a végén, kb. csak hogy legyen egy plusz “Hűűű…” faktor is. Ha vele akartak a rengeteg benne hagyott potenciálra utalni, akkor kár volt. Na mindegy, úgy lett vége, ahogy lett, béke poraira. 6/10

Raynes - 2017. 08. 25. 06:16

@Zora, @karit: Csak most nyomtam le a sorozatzárót, elsőre nekem is kusza volt a befejezés. Tudom régi kommentek, de azért válaszolok rá, hátha más is odatéved, akiben ezek a kérdések merülnek fel.

Azt már jól írták előttem 2 éve, hogy Kiera nem tudott visszamenni abba a jövőbe, ahonnan eljött, mivel az a sok múltbéli változás miatt megszűnt létezni, végül sose alakult ki. Ezért abba a jövőbe ment vissza, ami a fiatalkori Alec múltbeli megtérítésével kezdődött. Kierából pedig azért volt kettő, mert a fiatalkori Alec korszakában, mikor Carlossal voltak partnerek, Kiera még meg sem született, csak jó pár évtizedre arra rá, ezért nem kellett idő-elutaznia meg vissza, hogy a fiával ott legyen, hiszen abba az idővonalba, amibe végül visszautazott, már egyszer újra beleszületett, és mivel ebben az idővonalban nem volt corporate congress, meg Liber8, ezért el sem kellett időutaznia, hanem boldogan élte az életét. Annyi logikai valószínűtlenség persze volt benne, hogy abba a végső idővonalba, amibe végül visszakerült, nem biztos, hogy ugyanaz lett a férje, meg azt sem biztos, hogy a gyerek is megszületett volna, meg ugyanúgy is nézett volna ki, de a nézők kedvéért és a karakterekkel történő azonosulás miatt meghúzták azt, hogy ezek a vonatkozások nem változtak.

Mindegy volt, hogy újra 2077-be időutazik-e, mert így hogy megtette, nem lehetett a fiával, mert ott volt már az abba az idővonalba tartozó énje, míg ha nem utazott volna megint az időben, akkor a fiatalkori Alec idősíkjában megöregedett, majd meghajt volna, mire az abba az idősíkba tartozó énje megszületik, és a fiát is megszüli. Emiatt nem lehetett volna neki semmiképp happy ended írni számára.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz