login |

Pilot-mustra: Casanova – 1×01

2015. 08. 31. 17:20 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon megint pilotokat tett ki a weboldalára – most csak kettőt, a Sneaky Pete-ről már írtunk is. Hogy melyiket folytatják, az a nézettségtől és/vagy a fogadtatástól is függ. Egy-két hónapon belül többet tudunk majd.)

Jean-Pierre Jeunet korábban a filmjeivel többször is engem nem igazán érdeklő témát dolgozott fel, de mindig sikerült megfognia a rendezéseivel, szinte minden munkáját imádom. Ezért is voltam kíváncsi arra, hogy mihez kezd egy tévés feladattal, főleg, hogy a 18. századi, rizsporos parókás miliőnél kevésbé tényleg kevesebb dolog érdekel. És ez a pilot sajnos nem is futott be nálam a surranópályán, nem történt meglepetés.

CASANOVA – 1×01 – 4/10

Casanova - 1x01-04

Oké, nyilván elfogult vagyok negatív irányba, eleve hátránnyal indult nálam a Casanova, de fogjuk rá, hogy a budapesti forgatás és Diego Luna a főszerepben valamennyire kompenzálta a tematika terén elszenvedett mínuszt. Kár, hogy a mérleg másik serpenyőjébe nem sok mindent tudok pakolni.

There is no Casanova…, not anymore.

Szeretem, ha képbe hoznak a pilotok elején, de az zavart, hogy ennyire szájba rágós az expozíció. Mondjuk az alapfelállást az elején ki is írják: Giacomo Casanova, Velence egyik leghírhedtebb polgára volt, legendás nőcsábász, akit 1755-ben letartóztattak és börtönbe vetettek. Két év raboskodás után megszökik, és nincstelenül új életet akar kezdeni. Párizsban.

Casanova - 1x01-02

Abban a Párizsban, ahol minden pont hátráltatná az új életét, hiszen bármerre fordul, minden erotikával teli, kurtizánok illegetik magukat, pajzán játékok folynak a szalonokban, minden a testiségről szól látszólag – a pilot sem fogja vissza magát, bár azért sosem válik túl explicitté.

Minden adott lenne tehát egy sötét tónusú meséhez egy korabeli szexfüggőről, természetesen mindezt nyakon öntve az ilyenkor már-már kötelező intrikákkal, azonban a főhősön kívül sem a szituációkat, sem a kihívásokat, illetve megoldandó problémákat, sem a mellék karaktereket nem sikerül érdekessé tenni, többek között a cél nélküli dialógok miatt.

Casanova - 1x01-01

Pedig aztán van itt minden, király elleni merénylet, áskálódó tisztségviselő, brutális kivégzés, és még Madame de Pompadour is, azonban pár felesleges szálat igazán ki lehetett volna vágni, hiszen így is elég beszédes portrét kapunk a korról, és arról, hogy mennyire szélsőségesek a nemek közti viszonyok, hiszen a nők igencsak kiszolgáltatottak.

Nyilván a ruhák szépek, ahogy a helyszínbelsők is, cserébe a háttérbe vetített CGI nagyon mű, de ezek mind mellékes külsőségek, miképp az is, hogy kellemes klasszikus, főleg vonós zenét hallunk a sorozat alatt, no meg operaáriákat – manapság ez ritka élmény. Azt, hogy minden más mennyire lassú és körülményes, mindez nem tudja feledtetni.

Casanova - 1x01-03

Egy pilot nélküli teljes évadhoz egy ilyen kezdés megfelelő lett volna (de annál nem több!), azonban így nagyon kevés. Pont akkor ér véget az ötveniksz perc, amikor az ide-odacsapódó Casanova végre cselekvésre szánná el magát, amikor végre meginog valamennyire magabiztossága, amikor végre elkezd érdekessé válni a szituáció.

Kár, hogy annyira érdekessé nem válik, hogy a folytatás után áhítozzak.

3 hozzászólás Ne habozz!

huhh - 2015. 08. 31. 20:50

Nekem se jött be. Helyenként látványos, a színészek rendben vannak, de az egész valahogy nem kapott el. Én egyébként most Budapestet sem éreztem olyan mellbevágónak, a Központi Könyvtár olvasótermét már kismillió amerikai filmben kiszúrtam.

Flanker - 2015. 09. 01. 00:39

Elvileg van benne Kerekes Vica is, szóval az erős pluszpont :)

winnie - 2015. 09. 01. 04:40

igen, van benne pár magyar. ő árulja a körtéket kétszer, hörich nóra pedig pajzán apáca.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz