login |

Pilot: Public Morals 1×01 (és az 1×02)

2015. 09. 02. 14:48 - Írta: superpityu

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

1960-as évek, New York – Hell’s Kitchen, erkölcsrendészet, szerencsejáték, prostitúció és mindez a TNT csatornán. Bár az előzetes leírások, előzetesek, és plakátok miatt eléggé vártam a Public Morals premierjét, de a TNT eddig nem nagyon hozott olyan sorozatot, amit rám szabtak volna.

Kicsit el is keseredtem, mert a pilot alapján nem voltam igazán meggyőződve arról, hogy ez a sorozat kell nekem, pedig az egy személyben készítő és rendező Edward Burns elég jó ír zsaruként a főszerepben, és sikerült egy kiváló szereplőgárdát is összeszedni mellé.

Public Morals-1

Public Morals – 1×01 – 5/10
Public Morals – 1×02 – 8/10

Ahogy a cím is utal rá, a sorozat középpontjában az erkölcsrendészeten dolgozók állnak, akik magukat a körzetük házmesterének tekintik, Nem az a céljuk, hogy minden kis stikliben vétkes figurát leültessenek, hanem inkább megsarcolják őket, ellenőrzésük alatt tartják a területet. És a kenőpénzek ellenében a gengszterek is szabadabban működhetnek.

A gond az volt, hogy a pilot rettentő vázlatos, elhelyezi a karaktereket a táblán, felskicceli nagyjából a fontosabb szereplőket, dobálózik a nevekkel és az arcokkal, kicsit mutat ebből a korból, közben pedig látjuk a mocskot, amiben a rendőröknek dolgozni kell.

publicmorals

Semmi nagyobb jele nem volt az átívelő szálnak, még érdekes szereplőknek is híján volt a kezdés. Viszont maga a kor, a hangulat a képi világ baromi megnyerő volt már ez első részben is, nem beszélve a zeneválasztásokról, amik tényleg zseniálisak néhol (mint az 1×02 végén). A végére pedig kiderült, mi fogja adni az átívelést.

Szerencsére a második rész feledteti az alapozást, a nyomozás elég erősnek tűnik. Behozták az igazi rosszfiúkat, és Brian Dennehy elég karizmatikus főellenségnek tűnik, mellé pedig érkezett Neal McDonough, akit szinte csak elmebeteg, fura szerepekben láttam, itt is hozza a kötelezőt.

publicmorals

Bár hiába tetszik a bűntény, nem tudom meddig tudják húzni úgy, hogy a néző teljesen képben van az elkövetővel. Egyelőre pedig még kötődés sincs azokhoz a karakterekhez, akik tudnak róla.

Talán pont az tart némiképp távol még mindig a folytatástól, hogy rengeteg a szereplő, nem jut mindenkire idő, páran szinte csak egy vagy két jelenetben voltak eddig jelen. (Katrina Bowden tanár prostija a 2. részben nem is szerepelt, de a kezdést tekintve később biztos hangsúlyosabb lesz.) És persze a karakterizálás miatt fel kell készülni a lassabb tempóra is.

publicmorals

Viszont bizakodásra ad okot, hogy a kor viszonyainak bemutatása valami eszméletlen jó. Nem csak látványra szép az egész, hanem a hierarchia amit látunk, ahogy a nagyok eltapossák a kicsiket, vagy ahogy a nők még nem tűnnek egyenrangúaknak a férfiakkal. Talán pont a főhős Burns karakterének házasságában látszik ez nagyon jól, ahogy mindig nehezére esik meghozni a közös döntéseket a feleségével.

Számomra mégis az a legmeglepőbb az egészben, hogy rengeteg férfi szereplő között remekül emelték ki azt a pár fontosabb női karaktert. Sokkal érdekesebb figuráknak tűnnek egyelőre, mint a sáros zsaruk, akik viszont elég egy kaptafára készülhettek. Nem is igazán mélyítették őket, csak a főszereplőt és az unokaöccsét, akikhez jobban kapcsolódik az átívelő szál is.

Public Morals-2

Ennyi alapján nem hiszem, hogy a Public Morals lenne az ősz új nagy dobása, bár vannak biztató jelek. Részemről egyelőre maradok a sorozattal, talán a folytatás még jobban sül el, mint a kezdés. És talán jobban sikerül, mint a szintén ebben a korban játszódó Aquarius.

5 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 09. 02. 15:43

mindenképpen érdekes volt, és hiszem, hogy nagyon egységes lesz ez a szezon, köszönhetően az egyszemélyes produkciónak. de rá kell készülni a nevek és a viszonyok miatt, még akkor is, ha nem olyan bonyolult az egész.

a közepes, de biztató kezdés után én a második résznek már hatost ajánlok meg, de biztos lesz, akinek bejön a stílus.

ja, és itt jön elő számomra az értékelős rendszer hiányossága, mert vannak tipikus limonádé szórakoztató pilotok, amikben nincs sok, de egynek elmennek és simán le 6/10-ezem őket. a public morals viszont komolyabb, “értékesebb” meg minden, de csak azért, mert (még) nem annyira érdekes, még csak alapoz, mert nem az a célja, hogy az első rész mindent elmondjon, kénytelen vagyok kábé közepesre kihozni. de míg előbbieknél nincs sok potenciál, itt bőven van.

Benzin - 2015. 09. 02. 16:13

Folyamatosan nyomják a nagydumát. Annyi szöveget írtak a szereplőknek a pilotban, ami más sorozatnál a fél szezont betakarná :DD
Kellemesen csalódtam, maradok

sidewinder - 2015. 09. 02. 16:14

Még szerencse hogy a Mob City díszleteit nem bontották le és a színészek is maradtak egy más témában :)

napocskin - 2015. 09. 02. 19:09

Nekem is pont ez jutott eszembe, hogy Edward Burns most mobsterből zsaru lett :-). Őmiatta fogom megnézni, mert nagyon bírom, kíváncsi vagyok, milyen lett.

szk - 2015. 09. 03. 12:17

Ha Knepper növesztene egy kis bajuszt elég jól el tudná játszani Hitlert.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz