login |

Defiance: vége a 3.évadnak – írta Enzo

2015. 09. 03. 14:50 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Said you took a big trip
They said you moved away…

A harmadik etap is véget ért tehát – pedig mintha csak most lett volna, hogy a 3×05 utáni posztot írtam. Ritkán látni ennyire sorozatfinálé-szerű évadzárást olyan szituációkban, amikor még kétes a sorozat további sorsa. Persze jobb így, mintha egy raklapnyi cliffhangert hagyna hátra egy be nem tervezett kasza.

defs3fin1

Összességében egy élvezhető évadot kaptunk, jól elosztották a fő fenyegetést jelentő szálakat (Rahm Tak, illetve az omecek), illetve érezhetőek voltak az ívek és változások a karakterek fejlődésében.

A Defiance nem egy hatalmas rajongótáborral rendelkező top sorozat, mégis hoz egy olyan szintet folyamatosan, amitől kicsi a kaszálók aránya: nincsenek kifejezett lejtmenetek, elrontott félévadok, túlságosan művészieskedő epizódok, vagy épp irritálóan felesleges szálak a történetben, hanem egy szerethető kis alternatív univerzumot kapunk, a maga változatos lényeivel, külön nyelvezetével, és emlékezetes figuráival.

(Oda nem illő epizódok terén talán a Pottinger-es 3×04 lógott ki egy kicsit a sorból, bár gondolom, van, akinek az a rész jött be jobban.)

defs3fin2

A harmadik évadban talán az eddigieknél is nagyobb fenyegetésekkel néztek szembe a városka lakói, ahogy azt a showrunner Kevin Murphy ígérte a szezon elején.

A közelgő shtakovihar közepette némileg lecserélődött a szereplőgárda is. Állandóra ugyan nem igazán jöttek újak, inkább csak a távozók közt akadtak fontosabb arcok, de ez is inkább a szezon elejére volt jellemző, utána már több fontosabb karakter halála is csak belengetés maradt.

defs3fin3

A folytatásról semmi hír, de reménykedjünk, hogy lesz 4.évad, és addig is van miről beszélni: lássuk részletesebben és spoileresen a befejezést a tovább mögött.

A finálé az előző rész végén kialakult szituációt folytatja, nevezetesen, hogy Kindzi betört Alakékhoz, és úgy gondolta, hogy Luke babát akkor ő elviszi. Stahma lenyom egy önfeláldozó szívhez szóló könyörgést, már majdnem kezdtem elhinni, hogy komolyan gondolja, de végül nem lett Kindzi szolgája, mert jött Wolverine Datak családot menteni, és ez a szál nagyjából ennyi volt – a diszfunkcionális család újra együtt. Azt nem mondanám, hogy békességben, Alak például Stahmának tulajdonítja a megmenekülésüket, holott ha Tarr apu nem jön, akkor a Főanya valószínűleg elsétál a gyerekkel.

defs3fin4

Datak karaktere egyébként nagyon érdekes, annyira elbúcsúztatták már az évad közepén, még részt is neveztek el róla (a 3×08 egyébként talán a szezon legjobb epizódja volt), és hihetetlen módon mindent túlélt, majd szinte azonnal visszakerült az események sodrába.

Előbbi már talán egy picit túlzás volt, én itt úgy éreztem, hogy ha valamikor, akkor most szépen kiírható lett volna, vagy ha már nem halt meg, egy picit elodázhatták volna a visszatérését.

defs3fin5

A fő szálon az omec megszállás megakadályozására egy pofonegyszerű tervet dolgozott ki Yewll doki: a „felmegyünk a hajóra és jól felrobbantjuk”-megközelítés elég gyakori visszatérő elem a filmekben, sorozatokban. A visszaút kapcsán pedig nem véletlenül volt oly titokzatos a jó doktornő.

Reakcióként arra, hogy Kindzi szolgájaként miket kellett elkövetnie, annyira vágyott a visszavágásra a liláknak, mint a Fradi B-közép egy véletlenszerű tagja 5 évvel ezelőtt. Így még önmagát is képes lett volna feláldozni, hiszen a bárkaagy helyére kötve nem tudott volna elmenekülni.

Deafiance-3x13-03

– How do you know so much about Omec ships?
– It’s entirely possible that I’ve done this before.

Doc Yewll abszolút a kedvenc szereplőmmé vált idővel, annyi zseniális szövege van, hogy egyedül megtöltené a hét idézete posztokat, megkérdőjelezhető tettei ellenére a végtelenségig képes lennék röhögni a jelenetein.

Egyszer már megijedtem az évadban, hogy kiírják, és most a rész közepén komolyan elszorult a torkom, főleg a Datakkel való beszélgetésekor, rendkívül szép jelenet volt. Kettejük között húzódik a sorozat szerintem legszebb nemromantikus kapcsolata, és hát Dataktől az a mondat, hogy „You’re a real person with enormous honor and infinite soul”, kifejezetten bóknak számít.

defs3fin7

Voltak még kifejezetten jóra sikerült dolgok a részben: az ártatlan városlakókat hősiesen megmentő, de egy késszúrás miatt kispadra szoruló Amanda lázálomszerű jelenete, majd az azt követő lövöldözős-összeesős snitt remekül nézett ki, és előtte kaptunk egy kvázi kibékülést a polgármester asszony és Stahma között.

A másik, amit kiemelnék, hogy Irisa mennyire aranyos volt a babával! Alak-nak ugye kellene szegény Andina helyett valaki a házhoz, úgyhogy ha nem is feltétlenül romantikus értelemben, de ebből lehet egy 4. évados szál – Irisa mint törvényőr és bébiszitter, érdekes kombó, de nagyon cukik Luke-kal, annyi szent:

defs3fin8

Apropó Irisa, a zárásról is beszélni kell, hiszen furcsa döntésekkel végződött az űrhajós kaland. Irisát még talán meg tudom érteni kissé, hogy a sok omecet inkább nem ölné meg, és pont kapóra jött neki a tény, hogy a robbanást csak egy mélyűrbe való ugrással lehet megakadályozni, tehát az omecek jó messze kerülnek, és nem kell tömeggyilkosságot elkövetni sem, win-win szituáció.

Nolannek meg az jött kapóra, hogy a Votan Közösség elől amúgy is el kéne menekülnie, ahogy ezt említette is, tehát akkor miért ne menjen ő is a hajóval Randomfalvára Brazília helyett? Az egyetlen összetevő, ami nem teljesen világos, hogy Nolan miért küldte vissza a lányát? Az „élnie kell a saját életét”-duma elegendő motiváció lenne egy ilyen búcsúzáshoz, ami lehet, hogy örökre szól?

defs3fin6

Nolan tehát maradt a hajón, Doki is kiszabadult a bárkaagy-vezérlőből, ami leginkább egy esküvői ruha és egy technoreneszánsz polip szerelemgyerekére emlékeztetett, és a furcsa páros elindult az ismeretlenbe.

A már megszokottnak tekinthető, de mindig rendkívül hangulatos zenés zárás most sem maradhatott el (Fyfe Monroe – Everyone Says Hi), és Irisa búcsúbeszéde közben láthattuk az infókat, hogy mi a helyzet hat hét elteltével: az Ív hiányzó részét kipótolták világítással, Amandának semmi baja, Nolan pedig valószínűleg valahol a hiperűrben próbál megfelelő helyet találni a hajó lilabőrű „rakományának”.

defs3fin10

Ahogy a poszt elején is írtam, az évad összhatása feltétlenül pozitív volt számomra, emelték a téteket a készítők, és a végén sikerült úgy lezárni mindent, hogy egy esetleges kasza ne hagyjon az elvarratlan szálak miatti keserű szájízt a rajongókban, ugyanakkor a folytatás sem elképzelhetetlen, például egy időugrás megfelelő elhelyezésével.

Az évad során a karakterek volt, hogy ellentétes utakat jártak be (harcos Nolan és dekoncentrált Irisa, majd később Nolan piálásos szétesése miatt fordított felállás), mások pedig hősies megváltást, felszabadulást nyertek (Datak, Yewll).

A legnagyobb negatívum talán, hogy Kindzi és a többi omec igazi félelmetes ragadozó mivolta kevésbé jött át, főleg mivel a bolygóra túl kevesen szálltak le, a hajó által jelentett fenyegetés pedig csírájában lett elfojtva. Az egész omec-szálat meglepően antiklimatikus módon intézték el, ez felróható a szezon második felének és a finálénak gyengeségként.

defs3fin11

Ennyi volt tehát a 3.évad. A Syfy-ra várunk, hogy a Dark Matter és a Killjoys után a legnézettebb sorozatának is új évadot jelentsen be, addig is köszöntem a figyelmet!

Ha lesz 4.évad, akkor találkozunk az ottani kibeszélőnél, zárásként pedig pár érdekességet sorolnék fel, amit nem igazán tudtam máshova beleszerkeszteni:

  1. Kiemelném, hogy végre olyan CGI-t is láthattunk, ami nemhogy nem volt gagyi, hanem kifejezetten jóra sikerült: magára a hiperugrásra, illetve a legutolsó, egy picit indokolatlanul hosszúra hagyott, féreglyukakon át utazós jelenetre gondolok.
  2. Jé, más volt a főcím, gyakorlatilag csak rárakták a jelenet elejére.
  3. A főcím utáni jelenetben a karakterek esznek. Ez marha ritka, hogy funkció nélküli evős jelenetet mutatnak, de örülök neki, szoktam hiányolni az ilyen létfenntartásos snitteket a műsorokban. Az mondjuk jól nézett ki, hogy összeállt a csapat, egy helyen voltak.
  4. Érdekes megnézni, hogy egyes votan szereplők színészei hogy néznek ki a valóságban (pl. Irisa és Yewll megszemélyesítői, Stephanie Leonidas és Trenna Keating).
  5. A cím (Upon The March We Fittest Die) azért volt ennyire furcsa és nyelvtanilag helytelennek tűnő, mert egy 1865-ös Walt Whitman-vers szövegéből származik (nem tudom, bárki másnak is feltűnt-e).

Deafiance-3x13-02

21 hozzászólás Ne habozz!

exCat - 2015. 09. 03. 16:26

Én nagyon remélem, hogy nem lesz folytatás. Az első 2 évadot szerettem, de ez utóbbi végig szenvedés volt nekem. Egy idő után baromi unalmas volt már a magyarázat, hogy mindenki mindenkinek megbocsát, mert épp vmi idegen befolyás alatt áll, vagy ilyesmi. Ez elmegy 1 alkalommal, de mindig?

Az utolsó rész meg irtó nyálas lett. Ez a szeretünk mindenkit, meghalunk, de persze mégse, rettentően sablonos, ennél valami sokkal jobbat kellett volna kitalálni ahhoz, hogy várós maradjon.

Elég volt ebből ennyi. Pontosabban sok is.

Liu - 2015. 09. 03. 16:27

Köszönjük az írást Enzo! :)

Nolan Irisával kapcsolatos döntése amúgy szerintem teljesen érthető:
“Jóban-rosszban a halálig” dolog egy szülő-gyermek kapcsolatban egyszerűen NINCS. A szülő bármit megtesz, hogy a gyereke életben maradjon.

Nolan ismét jó apja volt a lánynak azzal, hogy visszaküldte.
Irisa Földön 100% hogy életben marad, míg a Tsurozon nem biztos, hogy így lett volna.
Alapból nem volt biztos, hogy a hajóval sikerül elindulni, hogy a hajón lévő omec-ek hibernálva maradnak az is kétséges (meghalt az Allmother- ez akár valami vészébresztést is beindíthat) illetve, a hajóval elutazva Randomiába sem biztos, hogy találnak bolygót, nem tudjuk mennyi levegő/kaja akármi van a hajón.. (nyilván sok, de…

Amilyen jó volt az utazós CGI, olyan “gagyi” volt a Kindzi halálakor mutatott jelenet.

Örülök, hogy kiemelted a Datak- Yewll párost. Talán az idei évad/ egész sorozat legszebben felvezetett, végigvitt nemromantikus kapcsolata.

Enzo - 2015. 09. 03. 16:28

Nna, köszi a kirakást!
(A képcsere jobban meggondolva egész indokolt, a 3.kép meg ha elfér a főoldalon, nekem jó :P)

Mehet oldalsávba.

Enzo - 2015. 09. 03. 16:30

Jé, amíg megírtam a kommentem, ketten is írtatok :D
@Liu: végül is van benne valami, csak furcsa hogy gyakorlatilag helyet cseréltek Irisa eredeti elképzeléséhez képest :)
A CGI tényleg elég gagyi volt a hajó belső jeleneteiben, főleg pl. az alvókabinokban mutatott omeceknél.

ayren - 2015. 09. 03. 16:53

Nekem pont ez az évad jött be jobban, mint az előző kettő, amit csak félszívvel néztem.
Oké, voltak néha béna dolgok, pl. Kindzi sehogy se tudott félelmetes lenni, és Jézusom, de csámpásan és lassan futott az a nő, most komolyan, ez egy gyilkológép?
Ha nem is ez minden idők kedvenc sci-fi sorozata nálam a Defiance, tényleg hozott egy korrekt színvonalat, ami miatt végig nézős maradt, nem úgy mint a Killjoys vagy a Dark Matter, és a fejemet se kellett sehol fogni, mint tegnap a Falling Skies utolsó,dicstelen, 1/10 pontszámot érdemlő epizódja láttán. (Az 1 pontot is csak azért kapta, mert hálisten legalább véget ért.)

Hegedda - 2015. 09. 03. 18:35

Wolverine Datak :)))), jó kis írás, köszönöm. A doki dumái tényleg nagyon ott vannak, az évad is jól sikerült, remélem berendelik a folytatást, mert kell a limonádé-scifi!!! :D

Hegedda - 2015. 09. 03. 18:56

Wolverine Datak :DDDD, jó kis írás köszönöm, az évad igen jól sikerült, a doki dumáin tényleg vinnyogva lehet röhögni, a hangsúlya is király egyébként.
Remélem berendelik a negyedik kanyart is.

Capri - 2015. 09. 03. 19:39

Örülök a finálé kritikának, Enzo :)

Hozzátennék az íráshoz:

+ We’re going to Jackson dal említése
+ Flashback (pilot és finálé keretes párhuzama)
+ Datak és Doc Yewll aranyköpései :D
+ 3×08 epizód lett a szezon és az egész sorozat legjobb része (imdb-n 9,1 pontos, this is best)
+ Datak Casthi előéletét látjuk
+Omec kultúra és történelem (votan népek egymás közötti kölcsönhatásáról többet tudjuk meg, h miért félnek omecektől)
+ Kidolgozott Cashti és omec nyelvi használat (milyen egzotikus…)
+ Andina jó karakter volt, szép fiatal szolgáló lány, kár h nem látjuk többé
+ Fab Four! :D Pottinger 4 testőre, nagyszerű popkult. utalás (kedvenc együttesem)
+Stahma igazi kulcsszereplő
+Luke baby megvan :)
+ szeretem a szereplők szoros kapcsolatait: Nolan és Irisa apa-lánya stb.
+Datak igazi túlélő alkat (levágott kar olyan mint 1 SW-utalás)
+ Rahm Tak a legjobb negatív szereplő, unszimpi

+Finálé: szép gesztus a tisztelet Nolan iránt, ő hős lett, nem hentes.

– Nem tetszik, h végigmegy az évadon a szerencsétlen események láncolata (1 átlagos hétköznapi életet többet mutassák meg, így is megvan az egyedi hangulata)

– Andina nincs többé :(

– Nolan elhajózik az űrbe, bár a döntései érthető

– McCawley család :(

– Ív (Arch) felrobbantása dig. CGI rossz, mint 1 ’80-as évekbeli minőségű volt

H megírták volna jobb sztorikat, akk. ez a sori igazi kultsorozat lett volna

Ha lesz 4.évad, akkor több amerikai nagyvárosokat, és Európát is mutassák meg.

Még egy bónusz:

Felismeritek? :)

http://studioofmm.deviantart.com/art/Defiance-Minimalistic-Character-Set-553652963

Enzo - 2015. 09. 03. 20:06

@Cápi: hű, mennyi dolog még…de így is hosszú lett a kibeszélő, hogy ezeket mind kihagytam :D

× A Jackson-os dal mondjuk nekem nem esett le nézés közben, hogy ezzel kezdődött a sorozat (ez egy újabb lezárásra utaló jel :/)
× Aranyköpések: nem akartam teleszórni velük a posztot, szerintem tizen-huszonvalahány darab biztos kijönne az évad során :D
× IMDb: grafikonon jobban kijön, amúgy a finálé beelőzött :) -> http://graphtv.kevinformatics.com/tt2189221
× Andinát én is sajnálom, kezdtem reménykedni hogy nagyobb szerepet kap, és nagyon kis helyes volt :)
× Persze, jó lenne látni más helyszíneket, de költségvetés miatt ugyanúgy nincs rá lehetőség, mint jó CGI-re sajnos :/

Capri - 2015. 09. 03. 23:27

Bocsi Enzo, de nem vagyok azonos Cápi-val. Capri néven vagyok fent.

Az a dal, a pilot-ban Nolan elkezd dalra fakadni a futójárműben, aztán Irisa is énekelni kezd vele. Johhny Cash dala. (Nolan kedvence és Taylor Swift is, 3×05-ben említette. Újabb popkult. utalás, csillagos 5!)

Tudom, h a költségvetés kerete megszabja a kivitelezést. Nagyon bejött nekem, amikor láttam a New Chicago-t és Los Angeles-t is (valójában AngelArc a neve soriban)

Nolan hajóval megy az űrbe, nagyon szép és látványos lett cgi.

Enzo - 2015. 09. 04. 00:26

Ejj, akkor ezt csúnyán félreolvastam, bocsi :D Valahol volt Cápi nevű kommentelő is, attól lehet :D

Tudom, hogy volt egy ilyen dal, csak annyira nem maradt meg bennem, hogy 3 évad távolságról emlékezzek rá :)

AnarchoiD - 2015. 09. 04. 13:26

Marhajo volt az evad es marhajo volt az uccso epizod vege is.

Anno kicsit ruheltem defiancet mivel ugye egy jatekkal probaltak promozni / hypoltatni ami nagyon hulladek darab volt. De megfogott az a atformalt terra ahol ennyi uj faj el. Bar a dark matter is tetszik, de szivesen bealdoznam ezert (bar az mar megkapta a fojtatatst) ez sokkal karakteresebb.

Nagyon jo sci-fi

heidfeld - 2015. 09. 05. 22:29

Yewll doki hatalmas figura! Ha lesz negyedik évad nem hiányozhat!
Nekem nem jött be a 3. évad iránya. A Föd Szövetség széthullása hatalmas baromság volt, és túl könnyen gyilkoltak meg érdekes karaktereket.. És hogy lehet hatalmas, gyilkos fajt ilyen könnyen legyőzni?
Remélem lesz negyedik évad! 10-ből 7 pontot adnék a harmadik évadra.

Luke - 2015. 09. 06. 19:56

Nem szeretném, hogy kasza legyen, viszont ha megis megtörténik, akkor egy gyönyörű búcsúban csúcsosodott ki a sorozat a harmadik évad végére.
Az utolsó jelenet teljes mértékben hatásvadász volt, mégis kilóra megvettek vele, hisz annyira gyönyörűen megkomponálták. Így kell egy évadot (sorozatot?) méltóképpen lezárni, pacsi az íróknak :)
Egyébként Nolan utazása még rengeteg potenciált rejt, és ha folytatják a sorozatot, akkor lehet, hogy kicsit még tovább tágul ez az amúgy is jelentős televíziós univerzum amit 3 évad alatt megteremtettek a Defiance készítői.

Leon0424 - 2015. 09. 06. 21:35

Köszönöm Enzo!
Remélem én is hogy lesz 4.évad és hogy te fogod írni a kibeszélőt(mert te írod és kész.)

Az évadzaró tökéletes volt, gratulálok az írónak ezt jól megcsinálta.

Leon0424 - 2015. 09. 14. 07:51

Syfy mire vár még mikor fogja már bejelenteni???

winnie - 2015. 10. 16. 22:24

kaszát kapott.

Enzo - 2015. 10. 17. 04:13

Shtako happens. :((( Hiányozni fog, anyukámnak is nagyon. :(

Henderson - 2015. 10. 17. 23:39

Ja, a fene egye meg, most látom a TeeVee appon, hogy dead.
Pedig megért volna még 1-2 évadot. RIP. :-(

Szasza - 2016. 01. 31. 03:36

Hiányoltam a Charger-t. Az nagyon bejön. Amúgy az első rész brutalitása tetszett. Lehet h a Walking Dead hatására. Sajnos voltak benne baromságok is pl a Ramtak táborának megközelítése és megtámadása. Akció tekintetében gagyi volt és logikátlan. Egy rendes táborhoz nem lehetne közel menni az őrszemek miatt, se a lövöldözés után elmenekülni. Azt mondták hogy 200-an vannak, ehhez képest láttunk összvissz 10 embert. Az alagút berobbantása is amatőr hiba. Lehetett volna számítani rá.

Trotil - 2016. 03. 05. 00:36

Na a kaszálásról csak most hallottam -.-
beta-teszter voltam a játékban, alig vártam, hogy elinduljon a sorozat…
Nekem nagyon bejött a sorozat, pláne, hogy a játék miatt eleve kötődtem ehhez az univerzumhoz…
No persze ez vica-versa hatás volt.

Sajna a “sokk” miatt kihagyom az “elemzést”…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz