login |

Humans: az 1. évad

2015. 09. 06. 21:33 - Írta: superpityu

23 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

If I die, that means I’ve lived.

Nagyon erős nyarat zártunk, nem csak sok visszatérő sorozat hozott jó évadokat, de olyan újoncok indultak a teljesség igénye nélkül, mint a Mr. Robot, Sense8, UnREAL, Complications, Narcos és még folytathatnám. Ebbe a nirvánába érkezett a Humans is, amely a svéd Äkta människor angol feldolgozása.

humans

Azt most leszögezném, hogy nagyon sajnálom, hogy az eredeti sorozatot nem láttam, így nincs viszonyítási alapom ahhoz, hogy mennyivel másabb az angol verzió (azt írják, hogy eléggé). Ettől függetlenül a Humans számomra egy remek élmény volt. Mondom ezt úgy, hogy az angol sorozatok jó része nem hoz lázba, sőt a Misfits első két évadja óta nem is igazán szerettem tőlük semmit.

A Humans-t elsősorban az tette igazán kívánatossá, hogy először az XBox akarta vele elindítani a sorozatgyártását, de a Microsoft idővel beintett a szórakoztató osztálynak, így az angol Channel4 mellé az AMC szállt be partnernek. Utóbbi részévétele azonban másodlagos: a sorozat minden porcikájában angol.

humans

Elképzelni sem tudom milyen jövő áll előttünk, de a Humans láttán azt kell mondjam, hogy az emberek életét megkönnyítő androidok eljövetelét nem igazán szeretném megélni (bár maga a sorozat egy párhuzamos jelenben játszódik). Van az egész jelenségben valami hátborzongatóan furcsa, ami miatt teljesen érthető a Hawkins család első reakciója a háztartásukba érkező androidra.

A Humans nagyon jól építette fel az univerzumát, nagyjából kielégítettek mindenkit azzal, hogy ez egyben volt jóféle családi dráma és átívelős sci-fi szerűség is. Közben pedig rengeteget tudtak moralizálni is, mélyítették a karaktereket, mindenkit szerethetővé próbáltak tenni, és szinte mindenki tetteit meg lehetett érteni.

humans

A történet apropóját az adja, hogy az első androidok között elkészült pár darab is, amelyek teljes emberként viselkednek, vannak érzéseik, önálló gondolatokkal rendelkeznek és a cselekedeteiket sem határozza meg senki, mondhatni el tudnak vegyülni az emberek között. Viszont 3-at közülük elrabolnak és újraprogramoznak. Mi pedig nyomon követjük, ahogy az egyik egy új családhoz kerül, és a másik vonalon pedig a többiek próbálják felkutatni egymást.

Hawkins-ék és a hozzájuk kerülő Mia kapcsolata természetesen nem tipikus, hiszen egy egyszerű családba érkezett a robot, ahol először az anya riválisként tekint rá, viszont a család legkisebb gyermeke ragaszkodik hozzá. Utóbbi, Sophie és az android jelenetei mindvégig bájosak voltak, de ahogy a többiek is felengednek vele szemben úgy válik a sorozat egyre szívbemarkolóbbá.

bscap0312

Az 1. évad mindössze 8 rész, de lesz folytatás – még szerencse, hiszen ennyi epizód alatt pedig rengeteg WTF-pillanatot szállított a sorozat. Számtalan remek ötletet használtak ki az írók, ezek mellett pedig meglepően sok jó karaktert építettek fel, bár a nyomozó fickó (a Utopia-ból Arby) magánéleti vonala nem igazán érdekelt, de nem is zavart, hogy láttam.

Színészek terén nem nagyon volt mellényúlás. Gemma Chan teljesen jó volt központi figuraként, Katherine Parkinson pedig simán ellopta a jeleneteket, ahogy egyszerre volt aggódó anya, féltékeny feleség és megértő barát. De tényleg sokakat kiemelhetnék.

humans

Összességében egy nagyon kellemes 8/10-es meglepetés lett a Humans, amit ugyan már pár hete megnéztem, de még mindig örömmel gondolok vissza rá, nem egy felejthető darab, nem sikkadt el, mint sok más sorozat.

23 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 09. 06. 21:40

majd én is írok róla, de elöljáróban annyi, hogy nagyon tetszett. az összkép. azért csak az, mert a remek pilot után a 3. rész után majdnem elkaszáltam, annyira különszálas volt a sztori (5-6 szálon futott, és a lassú adagolás miatt a legtöbb nem volt érdekes.)

de míg a dark matternél megbántam, hogy maradtam, itt nem. a 4. rész mindent a helyére tett (oké, csak elkezdtek összeérni a szálak), és utána nem volt megállás. most pedig lehet, hogy az egész ismeretében egy újranézést is bevállalok.

joppi - 2015. 09. 06. 22:15

Hát én a 4. rést után felfüggesztettem (akkor ütött be a 40 fok, és ez túl lassú, egyben mély darabnak tűnt akkoriban), de mindenképp be szeretném fejezni. Bár tény, hogy a sok szál és a lassú tempó miatt kicsit nehézkesnek tűnik. Hátha a második fele után megváltozik a véleményem, mert amúgy nagyon jó ötletekkel van tele és érdekel.

vbalazs91 - 2015. 09. 06. 22:47

Nálam az év újonca trónjáról épp csak letaszította a Mr. Robot. Nagyon jó volt, és nagyon bírtam ezt a brites hangulatot, amit általában ezek árasztani szoktak, e mellé jött a nagyon jó zene, de az alakítások is nagyon rendben voltak, Gemma Chan rohadt jól nyomta androidként.

Én egyébként igenis szívesen élném meg, hogy ilyen androidok legyenek, számomra nem voltak hátborzongatóak, legalábbis nem rossz értelemben.

korum - 2015. 09. 06. 23:12

Mielőtt láttam volna a sorozatot, el nem tudtam volna képzelni, hogy Merlin, vagy az IT Crowdos csaj képes lesz kiszabadulni a skatulyájából, de aztán szerencsére kiderült, hogy ezek tényleg szinészek.

ALDO - 2015. 09. 07. 01:12

off

A svéd verzió nekem borzalmasan unalmas volt. A 3. rész után felfüggesztettem, de nem kaszáltam.
Az angolt részben emiatt nem mertem eddig bepróbálni.

mtoma73 - 2015. 09. 07. 06:46

A svédhez képest vannak közös pontok (pl. alapszituáció), de ott máshová fut ki a dolog. A szereplők se mindenkinek ugyanaz a szerepe a sztoriban.
Még nem fejeztem be a 2. évadot (úgy tudom nem is lesz több), de szerintem az sem unalmas. Mondjuk a svéd verzió merészebb picit, vannak benne 16, 18+-os jelenetek is.

winnie - 2015. 09. 07. 06:50

“A svéd verzió nekem borzalmasan unalmas volt. A 3. rész után felfüggesztettem, de nem kaszáltam.”

én, amikor az angol után belenéztem a svédbe, annak ellenére, hogy nagyon érdekelt, nem nagyon mertem elkezdeni, mert annyira más a képi világa. sokkal művibb, robotosabb. nem biztos, hogy rosszabb, csak más, de az angol megszokottsága hatalmas kontrasztban áll azzal.

exCat - 2015. 09. 07. 07:05

A Svéd verzió 2. évada szerintem sokkal gyengébb mint az első, az események is némiképp logikátlanabbak. Ezzel együtt végignéztem azt is, mert az alapsztori szerintem nagyon érdekes.

Ebbe még nem kezdtem bele, de mindenképp kipróbálom majd, már csak az összehasonlítás végett is.

Cooper911 - 2015. 09. 07. 07:26

A svéd verzió nem jött be.
Ez viszont tetszett elejétől a végéig.

ayren - 2015. 09. 07. 07:48

“a Humans láttán azt kell mondjam, hogy az emberek életét megkönnyítő androidok eljövetelét nem igazán szeretném megélni”

Huh, én igen.:) Az örök kérdés ugye, hogy mikortól számít a mesterséges életforma embernek, mert ha ugyanúgy gondolkodik, ugyanolyan érzelmei vannak, mint nekünk, akkor szerintem ember.
A valódi személyiséggel és érzelmekkel nem rendelkező, munkájukat örömmel végző (mondjuk, mert így programozták őket) androidok viszont nagyon megkönnyítenék az életünket. Én például sokkal szívesebben vennék egy ilyen orvost vagy ápolót. Sokkal többet tudna, nem hibázna szinte semmit, és persze sose lenne fáradt vagy türelmetlen.

Horcsog - 2015. 09. 07. 08:00

Nekem addig nagyon tetszett amíg jobban rá nem feküdtek erre a lázadó- van saját önérzetük kis robotcsoportra, sokkal jobb lett volna ha a sorozat jobban foglalkozik azzal a témával hogy hogy illeszkedik be egy robot a családi légkörbe, hogy válnak munkanélküliekké miattuk az emberek stb…

sehrezad - 2015. 09. 07. 08:16

Nekem nagyon tetszett, bár nálam is volt egy kicsi parkolópálya a 3. rész környékén, de aztán nagyon vártam mindig, remek élményt nyújtott. Sallangmentes, megbízható (bár nem tökéletes) forgatókönyv és színészi játék (az androidok alakítását imádtam, mindegyikét), jó hangulat.

Eny - 2015. 09. 07. 08:28

nagyon tetszett, egyike azoknak a soriknak,amit ledaraltam es imadtam .
izgatottan varom az uj evadot!

tüske - 2015. 09. 07. 08:41

William Hurt nagyon jó, miatta is érdemes megnézni az évadot.

Banower - 2015. 09. 07. 08:46

“a Humans láttán azt kell mondjam, hogy az emberek életét megkönnyítő androidok eljövetelét nem igazán szeretném megélni”

Hát én sem. Persze izgalmas lenne, de nem hiszem, hogy békés úton megvalósítható lenne az elterjedésük/elterjesztésük. Mit csinálnak azok, akik munkáját most már androidok végzik, hányan félnének a meghibásodásuktól, kik lennének hajlandóak velük dolgozni, velük (a segítségükkel) élni, és miből fedeznénk az energiaszükségletüket? Ezek mind feszültségekhez vezetnek…
De persze erről is szól ez a sorozat.

Lui - 2015. 09. 07. 09:02

Na igen, a svéd nekem is túl lassú volt, ennek ellenére végigszenvedtem az első évadot. De ahogy írjátok, ennek más a képi világa. Ha nem olyan unalmas , mint az volt, talán kap egy esélyt.

Brynden Rivers - 2015. 09. 07. 19:50

A svéd eredeti szikárabb, földhözragadtabb, viszont ebben szerepel William Hurt :))

joshua7 - 2015. 09. 07. 19:51

Számomra abszolút pozitív meglepetés volt, jöhet a 2. évad!

Blobov - 2015. 09. 11. 10:33

Viszont a svédben van cici!

secret - 2015. 09. 14. 23:30

a házibulis részben az utopia remixe ment. :)

szarka - 2015. 09. 22. 05:18

Az lenne a kérdésem,hogy Anita miért vitte ki este a kislányt?(kiderült?)

lumiere - 2015. 10. 07. 16:01

@szarka
Szerintem nem, de én azzal oldottam fel, hogy abban a pillanatban Mia került előtérbe Anitával szemben, majd A. vissza. De hogy konkrétan miért? Hát abban nem vagyok biztos, hátha másnak jobb ötlete van. :)

Szuper volt, már várom a 2. évadot. Kíváncsi vagyok, hova fut ki a sztori. Érdekes kérdéseket feszeget: készít az ember magának robotokat/szintetikusokat, akik átvesznek tőle sok mindent, tökéletesebbek, hibátlanok…Ezután akkor mi értelme az embernek magának, ugye? Pont ezt feszegeti Matilda is, hogy minek legyen ötös a suliban, minek legyen belőle bármi is, hiszen ott vannak a robotok, akik tökéletesen elvégeznek mindent. Vagy minek szaporodjunk és akkor ugye itt elérkezünk oda, hogy ezzel akkor saját magunkat irtjuk ki, vagy alakítjuk át, főleg így, hogy képesek öntudattal is bírni ezek az “új emberek”… Nagyon kemény, ha belegondolunk.
Főcím egyszerűen zseniális ahogy bemutatja a fejlődést, az első robottól a jelenig…
***SPOILER****
És William Hurt…Kár volt érte…Már csak azért is, mert az úgy elsikkadt, nem ezt érdemelt volna a karakter, simán részt vehetett volna a továbbiakban az életükben. Persze értem én az összefüggést Odi és az ő vége közt, de nnna akkor is! És az ő sztoriján kb. folyton könnyeztem.

solymosgyu - 2015. 11. 08. 15:33

Én nagyon nem szeretem a real humanst. Mert véres. Én vagy egy vadonatuj cgi-s sorozatot csinálnék. vér nélkul. vagy egy számítógépes játékba adaptálnám. És nagyon elment a kedvem a sorozatoktól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz