login |

Pilot: Cradle to Grave – írta userguide

2015. 09. 06. 16:05 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Mindig is magas labdának számítottak az önéletrajzi regényekből készült, egy adott korra koncentráló sorozatok, elég, ha csak a The Goldbergs-re (80-as évek), vagy a Fresh off the Boat-ra (90-es évek) gondolunk az aktuális kínálatból. A jellemzően erős nosztalgiafaktor és az elbeszélő saját, esetenként persze kiszínezett, de mégis hitelesnek tűnő sztorijai egész sokáig képesek röpíteni egy sorozatot.

ctg1

Ebbe a láncba remekül beilleszthető a BBC2 Cradle to Grave-je is. Az időpont most a 70-es évek, a helyszín pedig a ma nagyon menő, akkor viszont még puttó környéknek számító Dél-London. Az alapanyag itt is egy regény, mégpedig Danny Baker szórakoztató önéletrajza.

Természetesen családi komédiáról lesz szó, a főszereplő/narrátor az akkor tizennégy éves Danny és családja (apu, anyu, két testvér), a felállás tök ugyanaz, mint Goldbergéknél, csak itt az alsó-középosztály helyett egy munkáscsalád életébe csöppenünk. Apuka simlis dokkmunkás, anyuka meg a tizenéves gyerekeket neveli, akik szeretnék egyre nagyobb kanállal habzsolni az életet.

Az egyszeri magyar néző itt nyilván hátrányban van, hiszen rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy ismerje a hetvenes évek közepi dél-londoni állapotokat. Ennek megfelelően a jelmezek, akcentusok, helyszínek autentikussága számunkra nehezen ellenőrizhető (több kritika kikezdte emiatt a készítőket), de nekem tetszett, amit láttam, a soundtrack pedig kifejezetten erős, talán kissé túlzottan is erre építették a hangulatot.

ctg2

A szokásosnak mondható szitkompanelek itt is megjelennek, apu kemény, de persze azért nagyon szereti a gyerekeket, anyu egy igazi tyúkanyó, a gyerekeknek pedig fel kell nőniük.

Ha tippelnem kéne, ez utóbbit nevezném főszálnak, de sajnos ez tényleg csak tipp, ugyanis a pilot meglehetősen csapongó, túl sok sztorit próbáltak bezsúfolni a nyitó 28 percbe. Valahol érthető, hogy minden karaktert igyekeznek bemutatni, azonban a végén úgy érzi magát a néző, mintha valami szkeccs-show-t látna, a jelenetek közt nincs különösebb összefüggés, össze-vissza ugrálunk.

Szerencsére a sztorik jók, ráadásul jellemzően a fekete humor felől közelítenek, tehát a hangulat azért nem a klasszikus családi vígjátékokra hajaz. És az sem baj, hogy a színészek rendben vannak, a gyerekek castingja kifejezetten jól sikerült, viszont a fatert alakító Peter Key helyenként eléggé túljátssza a szerepét, ezzel paródiába átcsapva azt, ami nem annak indult.

ctg3

Mind a családi szitkom műfajával, mind a múltidéző sorozatokkal kapcsolatban elfogult vagyok, ezért nem túl meglepő, hogy a pilot nekem egyértelműen bejött. Erős mezőnyben is nézős maradna, a mostaniban meg pláne az. Érdekes kor és helyszín, klasszikus felállás megbolondítva némi suttyósággal és Only Fools and Horses áthallásokkal, 8/10-et gond nélkül kiosztok rá.

Az évad – unortodox módon – nyolc részes lesz, drukkoljunk, hogy a hasonlóan pozitívan indult Raised by Wolves-tól eltérően ez ne álljon bele a földbe három rész után.

1 hozzászólás Ne habozz!

Eny - 2015. 09. 08. 09:54

a kritikadnak koszonhetoen ,beprobalom :)
koszi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz