login |

Orange Is The New Black: vége a 3. évadnak – írta hurka

2015. 09. 07. 22:05 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár itthon a hype talán már nem akkora a sorozat körül (az évadnyitóról itt lehet olvasni), mint a kezdetekkor, az OITNB továbbra is rendkívül szórakoztató, sokunknak pedig a kedvence, hiszen idén is sikerült új, ígéretes karaktereket behozni, és régieket felépíteni. A cselekmény egyre szerteágazóbbá vált, egyre bonyolultabbak az egyének és köztük a viszonyrendszer, még akkor is, ha pár szereplőtől el kellett búcsúznunk a 3. szezonban.

Orange Is The New Black-2

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Ami a „bigger picture”-t illeti, már szinte lehetetlen megmondani, melyik most a központi szál. Tavaly az volt a konszenzus, hogy Vee és a fekete lányok drámája háttérbe szorított mindenkit, még Pipert is, idén azonban tényleg nehéz lenne egy valamit kiemelni. Piper „új énjének” kibontakozása elég hangsúlyos volt, de sikerült azt megoldani – ami nem kis bravúr – , hogy minden szereplőcsoport történetíve megfelelő teret kapjon, semmiből sem kaptunk sokkal többet, vagy éppen kevesebbet, mint ami szerintem egészséges.

Orange Is The New Black-3

A másik ami nekem szembetűnő volt, hogy az írók erre az évadra elengedték magukat, és nem csak gagek vagy epizódok, de fontos szálak erejéig építettek olykor már-már abszurdba menő marhaságokra, mint mondjuk Piper bugyibiznisze, Crazy Eyes időtoszós „bestsellere”, a fekete lányok „elmélyülése” a zsidó kultúrában, Norma valószínűtlen kultusza. Ezek pedig mind-mind fontos szerepet játszottak a háttérben zajló jellemfejlődések, illetve romlások kimenetelében.

Azt is meg kell hagyni ugyanakkor, hogy talán kissé döcögősen indultak be ezek a szálak, az évadnyitó, bár érdekes volt, szinte semmiben nem lendítette tovább cselekményt, sőt néhány epizód után sem igazán tudtam volna megmondani merre is akar menni a történet. Aztán a végére csak összeállt minden, és egy remek zárást sikerült adni a szezonnak.

A fürdőzős jelenet elég hatásosra sikeredett, pedig a szó szoros értelmében vett dialógus nem is volt benne, az egészet belengte viszont ezáltal valami szentimentális hangulat, amiről nekem az első szó, ami eszembe jutott, a megbékélés. (Beszélhetünk megváltásról is, hiszen a tóban való megmártózásnak bőven van szakrális jelentése, és a vallás egyébként is fontos szerepet kapott ebben az évadban.)

Orange Is The New Black-1

Norma megbékült Reddel, Daya az „év anyukájával”, Taystee új szerepkörével, Crazy Eyes az intimitástól való félelmét hagyta maga mögött. Az évad egyik legérdekesebb szereplőjévé kinövő Caputo pedig megbékélt azzal, hogy nem menthet meg mindenkit, és egyszer az életben a saját érdekeit szem előtt tartva (magyarul önzően) döntött.

Nem véletlen valószínűleg, hogy éppen Piper maradt ki a rögtönzött strandolásból. Bár egyre inkább úgy tűnt, megbarátkozott börtönénjével, és saját Keresztapa-verziójával, ez aligha lesz hosszú életű, ha Alexnek baja esik (ez a cliffhangeres megoldás mondjuk kicsit váratlan volt), az ugyanis egy jókora kijózanító pofon lesz a „bűnszervezetében” gyakorolt hatalmától megrészegülő szőkeségnek.

Piper ugyanis jó ideje már csak csúszik a lejtőn: immáron csaknem szemrebbenés nélkül dobta Alexet Ruby Rose feledhető karakteréért, és messze a legszigorúbb bugyimaffiafőnökké érett, akit valaha láttam.

Orange Is The New Black-4

A sok karakter közül számomra az évadban kimagaslottak még a már említett Caputo, illetve Pennsatucky. Ami előbbit illeti, a vele történtek elég szomorú tanulságot rejtenek arról, hogy az alapvetően jóhiszemű ember, hogyan esik pofára rendre saját naivsága miatt, míg meg nem törik.

Ennél gyakorlatiasabb dolgokra terelve a szót, szintén elgondolkodtató volt belepillantani a börtönök igazgatásába, finanszírozásába, illetve a magáncégek kizárólagosan tőkeorientált működésébe. Elég gyászos dolgok ezek a maguk módján, John Oliver is beszélt hasonlókról, hogyan húznak hasznot magáncégek az igazságszolgáltatásból. (Nem mintha egyébként fergetegesen működött volna a börtön.)

Orange1

Pennsatucky drámája pedig szívszorító volt, ráadásul egy igencsak aktuális témát érintett. Elég naturalista ábrázolást adott a nemi erőszakról, a sebezhető nők kihasználásáról, illetve az anyja szavai azt is bemutatták, mennyire mélyen gyökerezik a nők alávetettségének gondolata rosszabb helyeken.

Egyébként pedig itt is megmutatkozott a sorozat egyik legnagyobb erőssége, vagyis hogy miként tud néhány flashbackkel teljesen eltérő megvilágításba helyezni szereplőket. (Ki emlékszik már arra, mennyire ellenszenves, vállalhatatlan karakternek mutatkozott az első évadban?!) Ahogyan azt tette például a latin „konyhásnénik” esetében is, Flaca például kifejezetten felszínes, üres személyiségnek tűnt, amíg ebben az évadban nem kapott nagyobb teret. És volt persze várva várt Boo-flashback, még Changnek is jutott, szóval már tényleg hemzsegnek a komplex karakterek.

Orange2

Végül pedig emlékezzünk meg azokról, akiktől búcsút vettünk. Nicky mindenképpen hiányozni fog, ráadásul az ő kálváriája végül elég szomorú véget ért, akárcsak féllábú barátunké, aki végül feladta a reményt, és lelépett (egyelőre legalábbis mindenképp). Ezek a keserűen, dicstelenül elhaló szálak azért mindenképpen mutatják, hogy továbbra is egy alapvetően drámai sorozatról van szó, hiába járja át többnyire az a bizonyos feelgood-érzés.

Valószínűleg tehát aki eddig szerette az Orange-ot, az most sem csalódott a sorozatban, és a rengeteg jól felépített karakter miatt a jövőre nézve is temérdek a lehetőség, nem beszélve arról, hogy most egy évig álmatlan éjszakáik lehetnek az Alex-fanoknak. A színvonal továbbra is magas, némiképp elfogultan akár 9/10-et megér nekem a mostani szezon

24 hozzászólás Ne habozz!

benzz - 2015. 09. 07. 22:44

Nálam 2015 -ben eddig a 2.legjobb sorozatévad az Orangé Game of Thrones mögött

DarylD - 2015. 09. 07. 23:18

Az idei évadot egy picivel gyengébbnek találtam, mint az előzőt, de még így is az egyik legjobb sorozatévad volt, amit idén láttam. Lehet kicsit elsiettem a darát egyébként, tavaly jobban beosztottam és több minden megmaradt, most több dolog a kritika által idéződött fel bennem. Többször is elmosolyodtam amúgy, ahogy eszembe jutottak a különböző kis sztorik, nagyon sok remek jelenetet köszönhetünk idén is az Orange-nek. Nekem egy, a tavalyi Vee-shez hasonló konfliktus azért hiányzott, az sokat dobott a történeten szerintem. Jó lett volna, ha nem is akkora mértékben, de beleszőnek valami hasonlót a 3. évadba is.
Ettől eltekintve az Orange szerintem továbbra is zseniális, remek kis sztorikat láttunk idén is, a flashbackek változatlanul ütősek és érdekesek, és továbbra is a legerősebb szereplőgárdával operál jelenleg a tévében. Várom a folytatást, az a baj, hogy nagyon messze van még…

Wall-E - 2015. 09. 07. 23:30

Nekem viszont sokkal jobban tetszett, mint a második évad, azt nagyon lehúzta számomra Vee, aki talán az egész széria legérdektelenebb karaktere volt és gyakorlatilag mégis a legtöbb időt töltötte a képernyőn, nem volt elég érdekes a megvalósítása annak a szálnak.

A harmadik évad hozott jónéhány halálosan vicces pillanatot, bár számomra még mindig az első évad a legjobb magasan, amikor Piperen volt még a fókusz, akin rontott az irány, amerre a karakterét viszik, meg ahogy a karakterét ábrázolják. A flashbackek is nagyon jók voltak a mostani évadban, Chang és Norma szálai nagyon nagyon jók lettek.

Wall-E - 2015. 09. 07. 23:32

Már elküldtem a kommentet, de azt mindenképpen megemlíteném még, hogy mindig olyan jó zenéket választanak az epizódokhoz, ez is nagy erőssége a sorozatnak.

bojack23 - 2015. 09. 08. 00:16

Az OITNB abban egyedülálló nálam, hogy úgy tudja tágítani saját univerzumát, hogy közben megmarad az “aranymetszés”, vagyis a kiváló arányérzék feelgoodság, karakterdráma, flashbackek, átívelő szálak között. Ahogy írtad is, hatalmas bravúr ezt tartani, és ebben az évadban sem éreztem egy másodpercig sem, hogy bárkit is hanyagoltak volna. 9/10 nálam is.

rszabi - 2015. 09. 08. 07:18

“Egyébként pedig itt is megmutatkozott a sorozat egyik legnagyobb erőssége, vagyis hogy miként tud néhány flashbackkel teljesen eltérő megvilágításba helyezni szereplőket.”

Ennél találóbb egymondatos sorozat kritikát még nem olvastam. Jó volt az évad és ez az írás is.

kisanna - 2015. 09. 08. 08:54

jó évad volt, simán 8/10 nekem is. köszi az írást!

szerintem amúgy Ruby Rose nem volt teljesen felejthető!

Robb - 2015. 09. 08. 09:06

Ruby Rose legnagyobb jelenete, amikor a fürdőben voltak Piperrel, és megláttam az Archer tetkót. Na ott dobtam egy hátast :D

Jimbo - 2015. 09. 08. 10:09

Az év sorozata, ahogy az eddigi évadok is azok voltak:))

redbaron - 2015. 09. 08. 10:27

Nagyon,nagyon baró sorozat!! A drámai és a komikus részek
váltakozása,a jól eltalált karakterek és a színészi teljesítmény elsőrangú.Olyan mint a “gyermelyi tészta”,kérekmééég!!!!

Miss Keamy - 2015. 09. 08. 11:15

felénél tartok kb, megláttam 1-2 spoilert de ez esetben egyáltalán nem zavar :D imádom ezt az évadot (is), a Normás rész nagy hatással volt rám. és még mindig a kedvenc szereplőm Red.

István - 2015. 09. 08. 14:31

Nekem nagyon bejött a Piper féle vonal, főleg a végén a Trust No Bitch. Viszont bármennyire csípem a latin csoportot és a szálakat, a Daya-s már egy kicsit unalmas lett a végére. Engem ami egyedül idegesített, az a Norma-s baromság. Összegészében az évad remek, nekem ez tetszett eddig a legjobban, főleg a Crazy Eyes történetek :D

glarion - 2015. 09. 08. 21:15

Számomra közepes évad volt. Míg az első két évad nagyon erős dramedy volt, ebben az évadból egyszerűen hiányzott a dráma és a feszültség. Egy egyszerű feelgood prison comedy lett a sorozatból, ami önmagában nem baj, mert a karakterek ugyanolyan erősek maradtak, de én nem ezt vártam.

Clarice.Starling - 2015. 09. 08. 21:35

Azt hiszem az abszolút kisebbségbe tartozom, nekem csalódás volt ez az évad. Egyrészt elfogult vagyok Piperral szemben (a nem rühellők kicsiny táborát erősítem :D), nem tetszett, amivé vált – itt első sorban a megcsalásra gondolok, számomra nyilvánvaló volt, hogy Alexet nem csak bosszúból rángatta vissza a börtönbe, hanem mert tényleg szereti, a kavarás Ruby Rose karakterével pedig egy vicc volt.
A Normát körülvevő kultusz illetve a börtön fenntartásával kapcsolatos részek teljesen hidegen hagytak.
Ami különösen teszett, az Pennsatucky története és barátsága Booval. Nicky remélem visszatér a 4. évadra.
Még mindig nagyon szeretem ezt a sorozatot, de sokszor úgy éreztem, nem tudnak már mit kezdeni a hatalmas ensemble cast-tal, túlságosan szétaprózták a háttérsztorikat is. Ahogy mondani szokták, lehet a kicsit kevesebb több lett volna. Ettől függetlenül várom 2016 nyarát. :)

Réka - 2015. 09. 09. 11:23

Fú, brutálisan jó volt ez az évad, szépen elosztottuk a nyárra a részeket.

Ahogy már fentebb írták, egyedül Daya szála volt annyiban gyengébb, hogy sokáig húzták a terhességét (ilyenkor azért lehetne egy kis igazítás, hogy hol is tartunk Piper börtönhónapjaiban). Már csak pár hónapja van hátra?

Kegyetlen volt a vége, sajnáltam Daya babáját és Ruby Rose-t is. Na meg Alexet.

A sorozat zseniális olyan értelemben, hogy ebben az évadban tényleg mindenki kapott teret, (sajnos a nyomi Hailey is akinek az élete egy tragédia).

10/9! Várjuk a jövő nyarat :)

Riggins - 2015. 09. 10. 02:09

Egyetértek a pontszámmal, de Ruby Rose nekem nagyon hiányzik majd :p

Snoopyzit30 - 2015. 09. 11. 14:22

Én is Clarice.Starling-el értek egyet. Nekem ez csak egy közepes évad volt. De nem összességében volt közepes, hanem egy átlag. Volt ami nagyon bejött, volt, ami nagyon nem.
Szerintem ennek az évadnak abszolút nyertes karaktere Caputo volt. Korábban is nagy potenciál volt ebben a szereplőben, de most nagyon jól körüljárták, kidolgozták, finomították a karakterét. A flashbackeken szét röhögtem az agyam, mert annyira látszik, hogy csak fiatalítva vannak, de ez nem zavaró.
A poénok hiánya azonban nagyon zavaró. Értem én, hogy dráma sorozat, de a dramedy jobb volt. Azért is tetszett annyira az első két évad, mert ott nagyjából megvolt az egyensúly. Ami még nem jött be az a sok leszbi jelenet. Ez már az előző évadokban is így volt, de akkor valahogy nem tudom “belefért” most viszont mintha már az egész börtönben mindenki leszbi lenne, nagyon gáz.
A dráma részek közül is volt, ami azért elgondolkodtató volt, számomra 3 abszolút ellenszenves figurát tudtak pozitívba fordítani, úgy mint Alex, Soso és legfőképpen Doggett. A szokásos jó színvonalat hozta Red, a karakterét valahogy nem tudom megunni.
Igazából a Norma-féle “szekta” volt nekem igazán idegesítő, a zsidó kajás dolgok nagyon bejöttek és az e köré épített poénok is. Akinek a sorsa érdekel a Daya és a gyerek és jó lenne választ kapni arra, hogy Bennett miért is adta fel végül. Bersett sorsa is érdekel, remélhetőleg nem így írták ki, hogy ott rohad meg a “lyukban”.
Piper nagyon gáz, abszolút semmi logika nincs a viselkedésében, szerintem már a sorozat főszereplőjének sem lehet nevezni. Annak, hogy az évad végén behoznak 2 tucat új karaktert nem igazán látom értelmét, már így is nagyon sok a szereplő.
A sorozat legérdekesebb pillanatai még mindig a flachbackek, amikor jobban megismerünk egy szereplőt, ha behoznak új szereplőket, akkor az sok úgy ilyen flaschbacket eredményez majd, ami akár jó is lehet.

A következő évadot nem várom, de majd ledarálom jövő nyár végén, ahogy most is ezt az évadot. Nekem ez az évad jóindulattal 7/10.

Lanie - 2015. 09. 11. 15:03

Még mindig simán ledarálom a részeket igen kis időn belül, mégsem vagyok olyan elégedett, mint a többi évad megnézése után. Valahogy ez nekem nem volt az igazi.

Szula 25 - 2015. 09. 17. 21:28

Remélem Piperből a következő évadban nem akarnak sokáig ilyen szemét, köcsög ki ha én nem figurát csinálni, mert szerintem ez nagyon nem illik hozzá.
Az nekem is feltűnt hogy egyre több szereplővel foglalkoznak így Piper nincs annyit jelen ezért én sem jelenteném ki hogy ő lenne az már egyértelmű főszereplő, mint azt a sorozat elején tudni lehetett.

Bagosz - 2015. 09. 20. 09:43

Most fejeztem be.Az uccsó pár részt már egyben daráltam le.Piper valóban ellenszenvessé lett téve,Alex pedig kissé érdektelen lett.Healy ellentmondásossága is érdekes.Rednek segített,Sosonak ártott.Illetve az ártásával segített,így mentették meg és fogadták be Tastyék.Jajj,de komplikált és összetett.Igazi életdráma.
Várjuk a folytatást!

Miss Keamy - 2015. 09. 23. 18:55

huh végeztem. ez csudijó volt. jajj a Normás dolog így a végére nagyon idegesített, túlontúl erőltették a szektás dolgot. legvégén a pancsis jelenet nagyon tetszett.
Red – Healy kapocs annyira érdekes, és Morello esküvője volt a legimpresszívebb, imádtam őket :) Muccio bocsi. jövőre remélem visszatér Benett.

Avera - 2015. 09. 25. 11:52

Snoopyzit30: “Annak, hogy az évad végén behoznak 2 tucat új karaktert nem igazán látom értelmét, már így is nagyon sok a szereplő.”

Lehet, hogy pont azért, amit többen is írtak itt, vagyis, hogy nem volt egy “Vee” féle főellenség, túl nagy volt a béke, a csend. Oké, voltak kisebb balhék, de valahogy eltűnt az a fajta klikkesedés, az a fajta “életveszély egy rossz mondat miatt” amely akár késelésig is fajulhatna, mint korábban. Lásd pl a “miért itt zuhanyzol? – Mert rossz a másik – Oké” féle szituációt, amely nem csak ennyi lett volna korábban. Jó, a fodrász csajszi/fiú kapott rendesen, de ott is másra voltak kíváncsiak, nem “faji” alapon volt a gond elsősorban.

Na most érkezik/zett egy rakás új ember, ami – főleg emeletessé alakított ágyak (túlzsúfoltság) – miatt szinte biztos, hogy össze fogja kuszálni ezt a békét, és lesz itt megint balhé. Hogy újak kontra régiek, vagy fekete kontra latin kontra fehér kontra marslakó, stb. vonalon, azt nem tudom, majd kiderül =)

Snoopyzit30 - 2015. 10. 01. 17:46

@Avera: igen, igen értem, amit írsz. Teljesen jogos. Sok új szereplővel sok új lehetőség van, ezt én is így érzem, sőt írtam is, hogy ha jönnek új szereplők, akkor mire őket is megismerjük (a flaschbacket imádom) megint lesz mivel kitölteni az időt. Csak én aggódom, hogy már bábeli zűrzavar lesz, mert szinte már mindenki főszereplő (ha érted mire gondolok).

idioty - 2015. 11. 22. 12:22

Nem most fejeztem be az évadot, csak most találtam rá erre az írásra. Végigolvasva a kommenteket én kicsit másképp látom a dolgokat.
Először is nekem nagyon tetszett ez az évad. Egyszerűen azért, mert könnyed, nem annyira egyszál központú, mint sok másik. Nekem az összes szál tetszik.
Én örülök annak, hogy nem kaptunk még egy Vee jellegű évadot, mert akkor meg azért ment volna a sírás, hogy nem tudnak újat hozni. Tetszik az, hogy az első évad egy lány szemszögéből látjuk a dolgokat, második évadban kaptunk egy főgonoszt, harmadikban meg bemutatták, hogy mennyire összetartó lett ez a közösség, nem úgy, mint máshol. Pl ilyen börtönt sem láttam még, ahol kiszöknek a rabok és senki sem menekül el. Pont ezért lesz érdekes a megannyi új ember, hogy újra visszarántja őket az idilli környezetből igazi börtönös hangulatra. Emiatt megint egy jóval másabb negyedik évadot kaphatunk. Aminek szintén örülök.
Nekem tetszik az is, hogy nem Piper a főszereplő már. Ő is csak egy a sok közül. Bár szerintem a karakterének iránya nem változott, hiszen megtudhattuk, hogy korábban is ilyen szeleburdian döntött mindenről. Ahogyan Alexnek szállította a drogot csak a hecc kedvéért. Szerintem most is így viselkedik igazi szőkenősen megfontolatlanul.
Sajnos Alex háttérbe szorult, pedig eleinte ő volt nekem ellenszenves, most szimpatikusabb mint Piper. Viszont az is igaz, hogy Alex már eleinte is ilyen volt, hiszen egyenesen megmondott mindent őszintén.
Egyébként nekem az egyik kedvenc nem várt jelenetem az volt, amikor Tasty rádöbbentett, hogy ő az anya. Nem választotta meg senki sem, hanem úgy alakult a dolog, és annyira tetszett az a jelent, amikor erre rádöbbent.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz