login |

The Last Ship: vége a 2. évadnak

2015. 09. 08. 17:40 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Arról, hogy milyen kellemes meglepetés lett a The Last Ship 2. évadja, már írtam, többször is, most viszont a harmadik távoli kezdése előtt egy cseppet azért aggódok, mert a történet olyan irányba fog folytatódni, ami…, nos, szerintem nem túl eredeti, legalábbis nem egy sorozatban megpróbálkoztak már ezzel, s meg kell valljam, nem nagyon izgat. De persze az írók azért vannak, hogy meglepjenek.

Én pedig azért vagyok, hogy ne azon siránkozzak, hogy mi lesz 2016-ban, hanem hogy elmondjam, mi volt idén a The Last Ship fináléjában. Ööö, hát nem sok minden, inkább a nagy 2×12-es katarzist vezették le. Ami nem is lett volna rossz, ha nem láttunk volna hasonló a 2×03-ban, amivel az 1. évad hivatalos zárására, a 2×01-2×02-re kötöttek masnit.

The Last Ship - 2x13-01

Igen, volt némi konfliktus (elég mocsok, érzelmileg nagyon hatásos volt, a mocskok…!), de azért nagyjából mégis a 3. évad előkészítése történt meg, no meg végre láthattuk egy kicsit felengedni a Nathan James legénységét, plusz pár meghatónak szánt személyes történetre is futotta a játékidőből.

Ezeket az egyéni pillanatokat sikerült jól kezelnie az íróknak, azonban, ha azt mondanám, hogy a vége felé sikerült elkerülniük a giccset, akkor nagyot lódítanék, de…, az a helyzet, hogy kellett ez. Kellett a sorozatnak, kellett a karaktereknek, és talán kellett a nézőknek is, legalábbis a hazafias lelkületűeknek, no meg azoknak, akik valaha is szolgáltak katonaként.

The Last Ship - 2x13-02

A vírus ellenszerének megtalálását követően a 2. évados főszál, az immúnis szekta gondolata eleinte nem hangzott túl izgalmasan, és az ottani figurák egyike sem jött be igazán, de idővel nagyon belejöttek az írók, és rettenetesen hatásos epizódokat szállítottak, ahol nem csak a lövöldözés jelentette az akciót, hanem például a tengeri hadviselés is.

A másik fontos része a szezonnak pedig a(z új) nemzet feltámasztása, megalapozása volt. Ez nem feltétlenül volt szörnyen érdekes, de megmutatta, hogy mind az egyenruhásoknak, mint az átlagembereknek mennyire sokat jelent, ha van vezetőjük – legyen az az amerikai elnök, vagy akár egy karizmatikus (de hamis) próféta.

The Last Ship - 2x13-07

Az S2 elején egyébként emlegettem azt, hogy túl nagy a The Last Ship szereplőgárdája, rengetegen vannak a legénységben, akiket közelebbről ismerünk, akik mondatokat kapnak, évadonként talán egy-két sztorit is, hogy utána a háttérbe kerüljenek – szó szerint, mert bár látjuk őket, de nem szólalnak meg, vagy csak parancsot ismételnek. Ez akkor negatívumként volt bennem, most viszont már jó döntésnek tartom, hogy ennyi karakter van, hiszen így nem kell mindig eddig nem látott arcokat előkapni és beledolgozni a sztoriba.

Oké, itt is voltak kintről jövő fegyveresek, de velük is boldogultak. A hátrány csak annyi, hogy így egyes főbb szereplőknek is csak annyi jut, mint nekik – ld. Dr. Scott vírus híján nagyon sokáig partvonalon volt, míg XO-ként Adam Baldwin ritkán lépett ki a díszlet szerepéből – bár a legvégén ő is megkapta a maga kiemelt pillanatát.

The Last Ship - 2x13-03

A rész befejezése igencsak meglepett, annyira faék (kamu?) cliffhangert kaptunk. Ennyi? – kérdeztem magamban. És igen, tudom, hogy nagyon jelentős dolog történt, ami alapjaiban rázhatja meg a terveket, de ettől még csalódás, hogy csak erre futotta a készítőktől, ráadásul, ha sokkolni akartak volna és komolyan vehetnénk a dolgot, akkor többet mutatnak.

De ez csak fél perc volt a 43-ból, szóval nem befolyásol semmit – az S2 jó lett. Nem kiemelkedő, de elég jó. A vírust az 1. évadban legyőzték, az új ellenséget pedig most. A 3. szezonban jöhet a nyitás a világra.

22 hozzászólás Ne habozz!

Ghostika - 2015. 09. 08. 18:04

A kritikaval teljesen egyet ertek. Olvastam ma reggel az interjuban hogy azert tortent az utolso pillanatban az ami, hogy ne az legyen a nezo benyomasa, hogy okes, akkor itt minden megoldva es vege, viszont ennel picit izgalmasabbra is csinalhattak volna. Pl azt latjuk hogy kozelednek a ‘hotel’ fele fegyveresek es elsotetul a kep es csak halljuk a fegyverek ropogasat.

Az utolso mondatban van egy typo, nem S3 hanem ‘az S2 jo lett’ – gondolom en :)

BeregiAttila - 2015. 09. 08. 18:34

Nekem is tetszik az összkép, egy dolog zavart csak, hogy kicsit kényelmesen tex pont arra járt, pont ott állt meg, ahol otthagyták a csávót, aki még épp el tudott mondani mindent… de mindegy, ezt tudjuk be annak, hogy kevés az idő egy epizódban.
én majd arra leszek kíváncsi, hogy mivel a sorozatnak mégiscsak az a címe, hogy last ship, hogy terelik vissza a hajóra a sztorit.
szóval várom már a harmadikat :)

_Peter - 2015. 09. 08. 19:13

Tavaly nagyon szidtam, most egészen összekapták magukat az írók. Nem rossz. Voltak persze gagyiságok most is a szektásokkal, de a tengeralattjárós fogócska remek volt. Jót tett a sorozatnak nem az ellenszert kutatják még mindig, hanem már az újjáépítés szakasznál vannak. Ebben más mint a zombiapokalipszis. A finálé végén a cliff eléggé meh. Hamis biztonságérzet, győzelem, ünneplés, bumm. Valóságban ilyen fontos személy szerintem WC-re sem mehetne testőrök nélkül. Gondolom túléli mert rajta volt a főszereplő páncél és még a kapitánnyal is kell egy giccses összejönnek jelenet. Viszont évad közben az izraeli nő esete tényleg váratlan volt, na azzal tényleg megleptek.

“hogy terelik vissza a hajóra a sztorit”

Egyszerűen: mondta az elnök az USA után meg kell menteni a világot is, valószínűleg lehajóznak Dél-Amerika partjain vagy irány Európa

Időben nem tudom hogy van a sorozat, a csinos torpedós tiszt terhes csaj lehetne az óra, de lehet nem is törődnek ezzel.

Érdekes lehet még az a téma a 3. évadban az emberiség maradéka most akkor világbékében fog élni, vagy pont mivel borultak az erőviszonyok most lehet könnyebben hódítani ahogy a szektások is akarták. Pl. ha a kínaiaknak csak negyede maradt meg, az még mindig kb. 300 millió ember.

zolkó - 2015. 09. 08. 19:43

Jó kis néznivaló volt a 2. évad is hétről-hétre, nem az a hű de nagy sztori, de amit bevállaltak, azt nagyon jól csinálták. Viszont ez az ömlengés amit itt St. Louisban műveltek az évadzáróban, hát nagyon rossz volt, ömlött a nyál a képernyőröl (magyar említés ide vagy oda). A cliffhanger meg, ehh, hagyjuk. Nem tudom, nekem elég súlytalan volt/lett.

winnie - 2015. 09. 08. 19:49

zolkó: ha valami pozitív az rossz?:) unalmas, zavaró, sok jelző elsüthető rá, de hogyhogy rossz? az biztos, hogy hihető, valóságos, szóval az is lehet, hogy ha mást mutatnak, akkor meg az a vád éri őket, hogy nem reálisan mutatják be a dolgot.

de ez egyébként klasszikus tömegjelenség, mindig is érdekelt (valójában nem), hogy miért zavarnak egyeseket ennyire a pozitív érzelmek. tudom, hogy a cinikus mód sokaknál default, de nekem például marha jó érzés volt nézni a felszabadultságot és a szeretetáradatot, hiszen mégiscsak megmentésre került az emberek élete. és bár én sosem tudnék ennyire valamiben “hinni”, de van abban valami megkapó, ha az emberek egy eszmét vagy bármilyen “képet” így magukévá tudnak tenni, ez biztos erőt ad nekik.

ezeket az embereket tényleg a segíteniakarás meg a kötelességtudat hajtja, amivel nem biztos, hogy lehet azonosulni, de az nem akkora gáz, ha látjuk.

winnie - 2015. 09. 08. 19:51

“Gondolom túléli mert rajta volt a főszereplő páncél és még a kapitánnyal is kell egy giccses összejönnek jelenet.”

vele? nem texszel, ha már meghalt a felesége is?:) hisz eddig sem jöttek össze. és erre írtam, hogy ha meg akarták volna ölni, akkor mutathatták volna a fejlövést, szóval kamunak tűnik. ami nem baj, csak másképp kellett volna megoldani, mert kissé béna egy ilyen fanatikustól a hanyagság.

CO CDR Tom Chandler - 2015. 09. 08. 19:52

*hűvös tekintet, hunyorítás majd bolintás

zolkó - 2015. 09. 08. 19:55

@winnie Nem tudom, magamból indulok ki. Nekem óriási stressz után nem ment soha az, hogy azonnal átváltsak vigyoriba, kell mindig egy-két nap, mire “átállok” teljesen. De nyilván van akinek hamarabb megy, és ahogy Chandler is mondta, kell is az ünneplés még a nagy bajok között is. És nem, nem a pozitívsággal volt baj, hanem a sok amerikai zászlóval, és a csatolt hazafias érzelmekkel, amit írtál is. Kevesebb öntömjénezés kellett volna az én szájízemnek.

narancsizu - 2015. 09. 08. 20:05

Szerintem összességében egy gagyi, és összeszedetlen évad volt. Sokszor úgy tűnt mintha az irók sem tudnák hogy mi lesz ennek a vége. Először vakcina, aztán aerosol, aztán már fertőző ‘ellenszer’. Ez igy nekem nagyon levont a dologból. A doktornő karaktere is valamiért végig idegesített, nem tudom hogy a színész vagy a ráírt szerep, de abszolút nem láttam benne semmi világmegmentő doktort.

Történetvezetés: összeszedetlen
Technikai megoldások: Gagyi CGI (jó ez mindegy :D ), CSI minőségű tudomány felvonultatása

Mindezek ellenére egy egészen szórakoztató (és az előzőhöz képest sokkal jobb évad volt) és valószínűleg nem is akart ennél több lenni. A harmadik évadra már biztosan nem maradok. :)

Gedeon74 - 2015. 09. 08. 20:26

Nem mondom, hogy minőségi ugrás volt a második szezonban, de az elsőhöz képest elindult felfelé. Határozottan jót tett neki a több akció és hogy Scott félelmetesen tökéletes angol-angolja mellé bejött Sean ír akcentusa. (Nem tudom, de oda vagyok a skót és ír akcentusokért.) Én bírtam, hogy még moralizáltak is, na de hol máshol, mint egy amerikai zászlóba csomagolt sorozatban. A lassabb részek is valahogy érdekesebbek voltak idén.

Szinte csak két negatívumot tudok írni, az egyik az Bivas kiírása, a másik pedig az, hogy Captain Chandler aka. Eric Dane bizonyos szögekből tiszta Bede Róbert, ez határozottan csökentette az élményt. (Hmm, túlsült a hangradar? Nem baj, én pont így szeretem.)

Viszont nem tudom, hogy a mostani iránnyal tartják-e majd ezt a szintet azok számára is, akik egy vírusos-tengeres-hajós posztapokra fizettek be az induláskor. Oké, folytatódik a vírus elleni küzdelem, újra elkezdik felépíteni a rendszert (azon mondjuk agyaltam, hogy mi munka lehet majdnem nulláról pl. a rendvédelmi szervek felállítása, vagy bármilyen specifikus tudást igénylő munka újrakezdése, kőolajkitermelés, -feldolgozás, stb.), bejön a bandák elleni harc a városokban, többen kaphatnak még családújraegyesítő történetet, na de csak egy hébe-hóba felbukkanó Nátán Jakabbal nem lenne az igazi, csak egy sima vírusos posztapok.

Gedeon74 - 2015. 09. 08. 20:28

Ja, és a finálén még csak gondolkodni sem vagyok hajlandó. Majd kiderül jövőre, mi is történt igazából.

_Peter - 2015. 09. 08. 21:53

“vele? nem texszel, ha már meghalt a felesége is?:) hisz eddig sem jöttek össze”

A kapitánnyal persze. Tex hiába fűzi mindig, a doktornő csak friend zone-ban tartja. A kapitánnyal nyíltan flörtöltek egymással itt a végén is.

Egyébként mit ki nem találnak az írók, egy magyar teherhajót Szomália partjainál meglátogatott a Mikulás. Talán a stábban van magyar, vagy hogy? El nem tudom képzelni a világnak arra a részére tengerre hogy jutott eszükbe az íróknak hát írjunk magyarokat. Jövőre svájci flotta is lesz? :)

A hajó egyébként a USS Halsey romboló, ebből a típusból 60-70 van az amerikaiaknak, 10 éves gép, kb. 2 milliárd dollárba kerül. Ilyen volt a USS Cole amit kilyukasztottak a Perzsa-öbölben 9/11 előtt egy évvel.

Leto - 2015. 09. 08. 22:12

Az utolsó fél perc szerintem nagyon gagyi volt. Az a mondat ami elhangzott abszolút nem illett a szituációhoz.

pehnemer - 2015. 09. 08. 23:45

Darálva néztem végig, határozottan jobb volt mint az első évad! Izgalmasabb, változatosabb lett jó karakterekkel, nagyon kellett bele a tengeri csata, feszkó a submarine-nnel volt a best. A vége kicsit amcsi lett de hát ez van , annyira nem lett rossz bár a cliff nem ütött. Jöhet a 3dik évad, szerintem azt is egybe tolom majd le.

winnie - 2015. 09. 09. 05:29

“Viszont nem tudom, hogy a mostani iránnyal tartják-e majd ezt a szintet azok számára is, akik egy vírusos-tengeres-hajós posztapokra fizettek be az induláskor. ”

ez az, amitől fent tartok, mert posztapok újjáépítés nem egy sorozatban volt már az elmúlt években. remélem, lesznek saját ötleteik.

Nézőke - 2015. 09. 09. 11:17

winnie-vel értek egyet, nekem is jólesett a lassított érzelmes 5 perc,amit kaptunk,én még meg is könnyeztem,hogy végre szeretetben vannak (a zene is rátett a rívásra)

Kb azt vártam cliffnek,hogy a tószt közben berobban a csarnok,lassítva szétrepülnek az ünneplők tádááám, aztán függöny.

az új irányok:
– egy pillanatra láthattuk,ahogy az elnök hataloméhesen osztogat parancsokat, ez mélyül el

– kapnak egy repülőgéphordozót, mivel az real USA NAVY is meg van elégedve a sorozattal, így a készítőkhöz vágnak egyet, azon folytatódik,és a cím is stimmelni fog.

– a természet utat tör magának, és új törzs fejlődik ki, ami csak a nőket öli meg, úgyis mindegy a szex ezeknek, kb ennyi értelme volt egy évnyi hajózás után elengedni a nőt a hotelszoba ajtajából.. pedig már nem volt szolgálatban.

Roxi - 2015. 09. 09. 21:32

Az évadzáró nem volt annyira jó,mint az előző részek,de nagyon nem is csalódtam.Az mondjuk nekem is feltűnt,hogy nem láttuk,hová is ment a lövés.Ilyen közelről nyilván halálosnak kellett lennie,de ebben nagy tétben nem fogadnék.Az érzelmek szerintem is kellettek,elvégre most értek az út végére,megmentették a “világot”,a hajótól is jó időre elbúcsúztak.

sledge - 2015. 09. 09. 22:03

Teljesen jó és szórakoztató, néha még húznak egy-két váratlant is azzal, hogy meghal egy-egy szereplő. Néha van egy kis logikai bukfenc. A rendezésen látszik, h profi munka, olyan Baye hatásvadász, de jól csinálja.

Gedeon74 - 2015. 09. 10. 00:57

@winnie
Jó lenne, mert enélkül a plusz nélkül, a megkedvelt karakterek ellenére is, én nem hiszem, hogy sokáig kitartanék.

JBG - 2015. 09. 13. 23:48

A végéről az jut eszembe, amikor Bill Adama közvetlen közelről kapott kettőt a mellkasába, aztán pár epizódig kómában volt, majd minden ment tovább.

Tyberius06 - 2015. 09. 23. 16:52

Az első évad végével kaszáltam, azzal, hogy ha jobb lesz a második nyitánya akkor visszatérek.
Így aztán az éltetés hatására el kezdtem darálni.
Az évad jó volt az évadzáró az utcsó fél percet leszámítva korrekt.
Ami probléma ezzel van, ahogy az írás is fogalmaz, ha komolyan gondolják, többet mutatnak. Mondjuk fejbe lövi, vagy még kettőt bele, miután kiterült.
Plusz, mégis hogy a rákba került oda fegyverrel? Értem én, hogy lazább a biztonság, de ennyire?
Plusz a nő megölésének már nem sok jelentősége van.
Emiatt a zárás miatt, megint nem várom a folytatást.

Szabi - 2016. 04. 23. 13:25

Sziasztok!

Nekem dereng egy hír, amit a 90-es években hallottam, hogy szomáliai kalózok magyar hajót támadtak meg. Mindenesetre beszéltem annak idején magyar tengerészekkel és már ők is megemlítették, hogy veszélyes környék. Próbáltam kutatni, de ilyen régi híreket nem találtam a témával kapcsolatban, ennek ellenére én elhiszem, hogy így volt.

Mellesleg biztos vagyok benne, hogy svájcban is regisztrálnak tengeri hajókat. A Discovery-n egyszer mintha egy svájci hajó katasztrófájáról lett volna szó. Ma már nem kell tenger, hogy valakinek tengeri hajói legyenek.

Üdvözlettel: Szabi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz