login |

The Whispers: vége az 1. évadnak

2015. 09. 08. 14:50 - Írta: dzsiaj

22 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

A másodikra pedig nem túl jók a kilátások, mivel a nézettség végig csökkenő tendenciát mutatott, az évad vége felé kifejezetten gyenge számokat hozva, szóval meg lennék lepve, ha a bitang cliffhanger, amit a záró percek felvázoltak, megválaszolásra kerülne.

Whispers1

Az igazság az, hogy amúgy sem nagyon hiszem, hogy az új helyzettel sok mindent tudtak volna kezdeni ezek az írók úgy, hogy az tényleg valami újszerű legyen. Ettől persze még nagyot változott volna a status quo, hiszen a már az elején beharangozott invázió megtörtént ugyan, de egyáltalán nem úgy, ahogy arra számítottam (számítottunk?).

A lényeg, hogy nem láttunk nagy robbanásokat meg hatalmas űrhajókat, helyette váratlan fordulatot vettek az események (tényleg), de a spoilert félők kedvéért ebbe most nem megyek bele, inkább spoilermentesen folytatom.

The Whispers-2

A The Whispers alapvetése, hogy néhány kisgyerek rejtélyes, felnőttek által nem látható, de ettől még egyáltalán nem képzeletbeli barátra tesz szert. Ő Drill, aki az elektromos hálózatban lakik/utazik, és kalandos játékra hívja az általa megszólítottakat: ha megtesznek neki egy szívességet, cserébe ő is megtesz nekik valamit, amire nagyon vágynak.

Csakhogy Drill nem véletlenszerűen választja ki pajtásait: mindannyian befolyásos szülők gyermekei, és az általuk elvégzendő „csínytevések” sem ártatlanok. Hamarosan baljós minta rajzolódik ki tetteikből, melyekkel lehet, hogy egy földönkívüli inváziót készítenek elő.

Whispers5

Drill says he can help you get what you want, if you help him get what he wants.

A helyzet az, hogy teljesen meg tudom érteni a pilot után vagy a menet közben kiszállókat, a sorozat ugyanis nem a minőségi dialógjaival, kedvelhető szereplőivel vagy a vaslogikájával hódította el kevéske rajongóját, sokkal inkább a korrekt alapötlet, a helyenként tényleg ötletes fordulatok, és persze a kíváncsiság szegezte képernyő elé a maradókat.

Ha a The Whispers legnagyobb erényét kellene kihangsúlyoznom, az minden bizonnyal a csúcsra futtatott, pörgős, 3 részes végjáték, amelyből ráadásul szerintem nem is a finálé volt a legjobb, hanem a „whodunit” krimibe átforduló, gyermeklélektannal operáló 11. epizód.

The Whispers-1

– You corrupted our children.
– If parents paid more attention to them, I wouldn’t have been able to. But they’re always alone, watching TV, playing video games. So who’s really corrupting the children, Claire?

Leggyengébb pontnak talán nem is a winnie által rejtélyeskedés kedvéért való rejtélyeskedést mondanám, sokkal inkább a karaktereket: a sorozat úgy akar az érzelmek húrjain játszani, hogy közben a szereplők többsége, bár önmagában nem idegesítő, de az írók nagyon is idegesítő, hülye döntésekre kényszerítik őket.

Ezek után kifejezetten szemöldökráncolósan hatnak az egy-egy epizód végére, valószínűleg a takarítónő által válogatott, förtelmesen gyenge dalok.

Whispers7

Ha már karakterek: a sorozat merészet húzott azzal, hogy sok gyerekszereplővel kombinál, mivel a gyerekek- legalábbis szerintem- a legtöbb sorozatban teljesen feleslegesen vannak jelen, sokszor csak a cukiságfaktor miatt. Cserébe viszont nagyon is idegesítőek.

Ezt a dilemmát a The Whispers sem tudta teljesen a helyén kezelni, de kezdjük a jóval: Harper például úgy telitalálat, ahogy van, a kiscsajt meg kell zabálni. Nem is véletlen talán, hogy az őt játszó Abby Ryder Fortson az elmúlt két évben még két másik sorozatban is visszatérő karakter volt (Transparent, Togetherness), nyáron pedig az Ant-Manben „tüneményeskedett”.

Whispers4

Henry (Kyle Harrison Breitkopf) teljesen közömbös volt számomra. Szerettem volna megkedvelni, de annyira semmilyen volt, hogy helyenként a létezéséről is elfeledkeztem, pedig az írók gondoskodtak róla, hogy a neve a leggyakrabban kiejtett szó legyen a főszereplők száján.

A végére maradt Minx (Kylie Rogers), akiről menet közben azt jegyeztem fel, hogy „nála idegesítőbb kislány nincs a világon. Ennyi.” Tényleg: egy kanál sósavban meg tudtam volna fojtani, és a tévézés isteneihez imádkoztam, hogy minél előbb nyírják ki a karaktert. Mintha ilyet be merne vállalni országos adó, hehe.

Mindez persze nagyban köszönhető volt annak is, hogy Minx a szezon feléig erős befolyásoltság alatt állt. Onnantól viszont 180 fokos fordulatot vett, és bár erre egy petákot nem tettem volna fel, mire lepergett az első évad, a legerősebb karakter lett az övé. Nem ám csak a gyerekek közt. Az egész sorozatban.

Whispers6

– You both had opportunities to stop this, but you failed because you weren’t willing to do one simple thing.
– And what’s that?
– Sacrifice.

Merthogy a felnőttek közül konkrétan senkiről sem tudok szuperlatívuszokban beszélni. Oké, nyilván nem ez a széria az, ahová a Royal Shakespeare Company-ből kell szereplőválogatni, de mondjuk egy Lily Rabe-től (American Horror Story) annál azért többet várok, hogy minden részben hülye fejjel könnyezzen valami miatt.

Ha valakit mégis ki kéne emelni, akkor az nálam egyértelműen a túlságosan is háttérbe szorított Jessup (Derek Webster) lenne. Ő az, aki végig hiteles tudott maradni, és elhitette velem, hogy teljesen komolyan veszi a szerepét, és nem azon sopánkodik magában, hogy hogy verhette át ennyire az ügynöke, mikor ezt a szerepet szervezte neki.

Whispers2

Ettől mondjuk még nem lesz nézhetetlen a sorozat, sőt. A témája, a nagy átívelés miatt éppen hogy az jár jól, aki mondjuk most adná a fejét a megnézésre, hiszen ráérő időtől függően 1-2 este alatt mindenre választ kap; ez az a széria, amit darálva sokkal könnyebb megemészteni.

A The Whisoers pontosan illeszkedik az elmúlt évek országos, high-concept kínálatába, tehát semmivel sem gyengébb, mint mondjuk a The Event. Viszont nem is jobb. Akinek herótja van már ezektől a sorozatoktól, ne kezdjen bele feleslegesen, akinek viszont még belefér egy-két ilyen „B”-kategóriás szórakoztatás a táncrendjébe, ne fogja vissza magát.

22 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 09. 08. 15:12

megnéztem a finálét, nyilván nem tudtam helyén értékelni az előző részek nélkül, volt, ami tetszett benne, de továbbra sem a stílusom. de nem ez a lényeg, hanem az, hogy vége szerintem gáz volt. mármint, hogy úgy döntöttek, hogy így fejezik be.

ez az én könyvemben nem – és most idézem a showrunnert, zack estrint:

“you are going to get a very satisfying season and an amazing conclusion to the season, no matter what. There’s not going to be some kind of disappointment in the end.”

“If we are lucky to have another season, then we have this little twinkle at the end that hints at where the show can go from there. But if this turns out to be a wonderful one-season ride, we are going to have a clear, satisfying ending.”

szerintem ez azért több volt, mint twinkle, és annyira kiélvezni sem lehetett nézőként a zárást, de persze aki végig benne volt, az simán lehet, hogy másképp látja.

hahó - 2015. 09. 08. 15:33

szerintem iszonyú gyenge volt… nézhetetlen. Irritáló főszereplő, hülye történet stb… még csak nem is élvezhető. Falling skies szint kb.

Alexforever - 2015. 09. 08. 16:09

Nekem nagyon tetszett a sorozat, első rész után bekerült a nyári kedvenceim közé :) Tudom, hogy eléggé kicsi rá az esély, de én azért reménykedek a folytatásban, mert nagyon a szívembe lopta magát :) Én Lily Rabe karakterét is bírtam, pont ez a legjobb szerintem, hogy nem ugyanolyan volt, mint az American Horror Story-ban, hanem egy új oldalát ismerhettük meg :) Nekem végig ő volt a kedvencem egyébként :)

winnie - 2015. 09. 08. 16:26

“pont ez a legjobb szerintem, hogy nem ugyanolyan volt, mint az American Horror Story-ban,”

az lett volna az igazi gáz, ha ugyanolyan. az azért elég természetes dolog, hogy egy színész más, mint egy korábbi szerepben. milo ventimiglia is más volt, mint a gothamben vagy a chosenben, barry sloane is más volt, mint a revenge-ben, bár kristen connolly azért valamelyest hasonlított a zoo-beli figurájára.

más kérdés, hogy az ezerféle karaktertípus közül igazán írhattak volna olyat is, amelyiknek nem mindig görbül sírásra a szája, nem véletlen, hogy minden erejével próbálja megúszni, hogy benne legyen a 2. évadban.

elemerapioca - 2015. 09. 08. 17:52

Anna Torv jobb valasztas lett volna. Kar hogy nincs uj sorozata, hianyzik

dzsiaj - 2015. 09. 08. 17:59

Azt, hogy Kristen Connolly mennyire idegesített, szerencsére jól elfelejtettem így, hogy a 10. részben kinyírták.

A gagyi hatásvadászatot meg meg sem említettem. Mint például a fináléban, hogy “ú, milyen cool, hogy csiga-alakzatban állnak be a gyerekek”. Aztán eltelik pár másodperc, és rögtön felötlik bennem, hogy miért is? Nem lenne egyszerűbb egy helyről begyűjteni őket? Vagy akkor miért pont csigában? Ez tipikus aljas írói húzás, hiszen milyen jól fog mutatni, a sok hülye úgyse fog elgondolkozni rajta, hogy ennek semmi értelme.

winnie - 2015. 09. 08. 18:27

dzsiaj: izgalmas játék volt kivárni, hogy melyik sorozatban fog maradni, így a zoo tétje is nagyobb volt:)

annak5604 - 2015. 09. 08. 20:35

Teljesen egyezik a véleményem a kritikával. Betűre. :) Meggyőződésem, hogy Minx-szel (Kylie Rogers) még találkozni fogunk valami komolyabb szerepben.
Második évadnak adnék esélyt, de “rezegne a léc”.

pehnemer - 2015. 09. 09. 00:00

A nyár meglepije volt nekem, izgi volt, én várom a folytatást!

Alfdam - 2015. 09. 09. 00:30

Az első legsúlyosabb probléma az volt a sorozattal, hogy öt-hat részig is eltartott, mire a szereplők rájöttek arra, amit te nézőként a legelső rész első tíz percében + a beharangozóktól már vársz.
A második, hogy valamiért felnőtt embereket tíz évnél is fiatalabb gyerekek még AKKOR IS meg tudták vezetni, amikor már tudták, hogy szavukat nem lehet elhinni. valahogy mindenki kő ostoba lett. Arról már nem is beszélek, hogy egy egész szólt arról, hogy két ember, aki tudja, hogy jön a kibaszott világvége legnagyobb problémája az volt, hogy karanténba csukták a kölykét, amikor az NEKI IS JÓ. :D
A legjobb rész az volt, amikor egy felnőtt doktornőt és egy volt katonát egy nyolcéves rémült gyerekek úgy ver át, hogy egy egész gyilkosságot van ideje elkövetni közben…

Herceg - 2015. 09. 09. 12:48

ó. az alapötlet nagyon tetszik. kár, hogy gagyi. kár érte.:/

sledge - 2015. 09. 09. 21:53

Az alapötlet érdekes, Minx tényleg nagyon jól játszik, csakúgy, mint Jessup. Ami gáz, hasonlóan egy-két másik sorozathoz hasonlóan: -20-as IQ-val rendelkező felnőtt emberek, ami itt még jobban kidomborodik a gyerekek mellett. Anna Torv nekem is adná, esetleg Joshua Jackson vagy John Noble. :D

bélabá - 2015. 09. 09. 22:14

Nekem tetszett annak ellenére, hogy a kritikában írtak igazak. Sok buta, logikátlan megoldás volt benne, aminek csak az volt a célja, hogy ne legyen vége a hajszának idejekorán.

Ettől függetlenül néha izgalmas volt, nem bántam meg hogy megnéztem. Sőt, ha lesz köv. évad, maradok is.

Zora - 2015. 10. 06. 12:33

Hát, bizony Minx nekem is a szívembe lopta magát, a kislány pedig annyira, de annyira jól játszott, mikor tolták be a kivégző-szobába, hogy majdnem elsírtam magam… Főleg, mert miután kiderült, az ő aktája lett törölve a gépben, és valahogy sejtettem, hogy ez csak elterelés, nem ő a hunyó. Szóval, le a kalappal a kiscsaj előtt.

Ez nekem is eszembe jutott, hogy azért milyen nehéz, ennyi gyereket összeszedni.
Voltak hülye szövegek, pl mikor a gyerekek bent vannak a bunkerben, Claire meg azon jajong, hogy szegények egyedül és védtelenül vannak ott!!! (Akkor még senki nem tudta, hogy Drill már bent van.) Persze, az egyik legjobban őrzött helyen a világon…
A másik: ott az a sok gyerek, de egyik észrevétlenül elkezdheti keresni a wc-t. Aha. persze.
Ezek baromságok voltak.
Hogy mit hozhat a 2. évad? Claire lesz az óvónénije az elrabolt gyerekeknek az űrhajóban…
:-)

Zora - 2015. 10. 06. 12:42

A csigavonalnak – vagyis nem pontosan ennek, hanem hogy nem egy helyről gyűjtötték őket – szerintem az a “magyarázata”, hogy 1 űrhajó 1 gyereket tud felszippantani.
Az űrhajók nem állhatnak túl szorosan egymás mellé. Persze, állhattak volna egy szélességi, vagy egy hosszúsági fokra, vagy rács alakzatba – talán a csigavonal visszautalás a Tejútra, vagy a Naprendszer felépítésére.
(Semmit nem tudok csillagászatról, csak úgy ötletelek.)

dzsiaj - 2015. 10. 22. 20:18

UPDATE

Az ABC elkaszálta a sorozatot, nem lesz 2. évad.

Raisen - 2016. 01. 05. 19:07

akkor asszem el sem kezdem! Minek?

winnie - 2016. 01. 06. 05:16

akkor asszem el sem kezdem! Minek?

hogy jól szórakozz? erre vannak a sorozatok, nem? minek néz meg egy ember egy filmet, ha vége 2 óra múlva. egy 13 részes sorozat 6 filmhossznyi sztorit rejt. ha tetszik, akkor érdemes. ha nem, akkor meg nem.

vagy az a gond, hogy véget ért? az is véget fog érni, amit most nézel és meg sem fordul a fejedbe, hogy “minek?”. meg lehet várni minden sorozatnál, míg véget ér, és akkor elkezdeni nézni. ez van, ahol 1, máshol meg 15 év.

rary - 2016. 01. 19. 22:34

Megnéztem a sorozatot és sajnálattal olvastam hogy nem lesz második évad. Jó, nem életem sorozata, de a zárás nekem kifejezetten tetszett. A felnőtt főszereplőket kedveltem, néhány kivétellel, a gyerekek között meg érdekes módon 1-2 irritáló gyermek volt azért.
Az elején el sem tudtam volna képzelni, hogy mit hoznak ki belőle és nem nagyon mozgatott meg végig a történet, de kíváncsivá tett és érdekelt, hogy mi lesz a vége. Az, hogy ki/mi Drill már a közepén tudtuk, úgyhogy érdekelt, hogy mit hoznak ki a sorozatból.
7/10

biker - 2016. 03. 25. 01:05

Ékes példája ez a sorozat, hogy egy jó szinopszisból jó forgatókönyv nélkül még nem lesz jó film/sorozat.
Talán 10-15 év múlva egyszer még újra előveszik ezt az ötletet és akkor egy jobban kidolgozott történetet kapunk.

gunslinger - 2016. 12. 23. 01:15

Hát, most néztem végig.
Eleinte kicsit féltem az elkaszálás miatt, hogy biztos gagyi, és ezért nem megy tovább.
Aztán rájöttem, hogy jobb ez egy évadosnak. Pont ezzel a cliffhangerrel a végén lesz teljes a sztori.
Nem kell a feloldás, az a szomorú üresség, a sok megválaszolatlan kérdés. Pont az, ami egy ilyen szitu végén maradna.
Érdemes elolvasni az ezt ihlető pár oldalas novellát:
Bradbury: Nulla óra
Engem legjobban Conolly bosszantott.És tényleg a nyújtott végjáték hozta el a katarzist. Bár én rögtön gondoltam, hogy a Cassandra a saját kezét égette meg, még vissza is tekertem, hogy bal vagy jobkezes égésnyom van rajta. :-)

winnie - 2016. 12. 23. 07:31

” Eleinte kicsit féltem az elkaszálás miatt, hogy biztos gagyi, és ezért nem megy tovább.”

sokkal több a zseniális sorozat ez egy évad után elkaszáltak között, mint a sok éven át futók között.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz