login |

Klasszikusok: Star Trek: Voyager – írta Eloise

2015. 09. 09. 14:50 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika, ,

Magyarországon valószínűleg a Voyager a legnépszerűbb Star Trek-sorozat. Ennek feltehetően az az oka, hogy elődeitől jóval kevesebb sci-fi elemet tartalmaz és inkább az akciódúsabb epizódokra törekszik. Emellett viszont továbbra is megvitat erkölcsi és filozófiai kérdéseket, viszont már nem hosszú monológokban és párbeszédekben.

0

A történetet általában egy modern Odüsszeiának tartják, ugyanis a Voyager csillaghajó egy Maquis nevű terrorista szervezet egy hajóját üldözve egy csillagközi anomáliának köszönhetően 70 000 fényévre kerül a Földtől, miközben súlyos károsodásokat és veszteségeket szenved. Sőt, több magas rangú tiszt és a teljes orvosi személyzet életét is veszti.

A hazafelé vezető utat a kapitány kénytelen “elpusztítani”, miközben az ocampa nevű népnek segítséget nyújt. A Maquis hajójának is vége lesz, legénysége pedig összeolvad a Voyagerével, ami különösen az elején rengeteg feszültséget okoz. Az űrhajó célja innentől a hazajutás, ami ha nem történik valamilyen csoda, hetvenöt évbe telik. Természetesen a kapitány az elsődleges irányelvet figyelembe véve irányít, és útközben igyekeznek a galaxisnak ezt a számukra kevéssé ismert részét felfedezni.

2

A sorozat sok szempontból visszatér a gyökerekhez. Újra egy felfedező hajó életét láthatjuk, gyakran látogatnak meg más bolygókat, ahol megismerik az ott élők mindennapjait és összehasonlítják életkörülményeiket a Földön élőkével.

Bár a teljes legénység több tagja nem a Földről származik, jóval magasabb az aránya az embereknek a hajón, mint a Deep Space Nine űrállomáson. Emellett viszont újra megjelenik az emberi faj sokszínűsége, hiszen például a főszereplők között van egy ázsiai és egy indián gyökerekkel rendelkező karakter.

Az első néhány évadra az egy kaland/epizód-szerkezet a jellemző. Tulajdonképpen ez így is marad, viszont idővel megjelenik néhány átívelő szál, és egy-egy nagyobb küldetés vagy esemény történetét egy helyett kettő, vagy három epizódban mesélik el. Valószínűleg ezért is volt nagy sikere nálunk a sorozatnak, hiszen például a Deep Space Nine-nal ellentétben, ahol folyamatosak a politikai változások és sok a visszatérő szereplő, a Voyager sokkal inkább élvezhető, akkor is, ha valamilyen esemény miatt ki kellett hagynunk két-három részt.

voyager3

A készítők merész módon a híd irányítását Kathryn Janeway kapitányra bízták. Ez az első eset, hogy egy Star Trek-sorozat főszereplő hajóját egy nő irányítja. A kapitányt leginkább egy szigorú, de szerető és igazságosságra törekvő anyaként jellemezném. Természetesen ez főleg a fiatalabb tisztek irányában igaz. A karakter rendkívül határozott és ritkán tűr ellentmondást, de megbocsátó és döntései során kikéri az emberei véleményét.

A Maquis csoport korábbi vezetője Chakotay lesz a hajó első tisztje. A sorozat elején még egy nagyon kemény és határozott karakter, aki például, felpofozza az egyik legénységi tagot, mert az visszasírja a Maquis időket, és nem akart beilleszkedni az új helyzetbe. Ahogy telnek az évadok egyre haloványabbá válik a személyisége, és az utolsó évadokban már szinte csak a kapitányt helyeselni van jelen.

A tovább mögött folytatom a karakterek és a sorozat bemutatását.

Újra van vulkáni tiszt a hajón Tuvok személyében, aki kettős ügynök volt a Maquis-nál. Úgy tett, mintha a csoport tagja lenne, viszont folyamatosan jelentett a Csillagflottának. Nem csoda, hogy nem túl népszerű a korábbi Maquis-tagok körében. Tuvok az út során tölti be századik életévét, így Spock-kal ellentétben már nem keresi önmagát, kiforrt személyiséggel rendelkezik. Ez nem jelenti azt, hogy bizonyos helyzetekben nem lehetne rávenni, hogy „egy kicsit engedje el magát”.

4

A korábbi Maquis-legénység egy másik tagja B’Elanna Torres is, magas pozícióba kerül, ő lesz a hajó főgépésze. Szintén az első eset, hogy egy nő tölti be egy Star Trek-hajón ezt a tisztséget. Véleményem szerint ez egy újabb kedves gesztus a nők felé, hiszen általában azt tartják a nőkről, hogy nem értenek a technikához.

B’Elanna egyébként félig ember, félig klingon, ezért az emberek többségétől könnyebben dühbe gurul és időnként elég agresszívan viselkedik. De nem csak emiatt esik nehezére elfogadnia klingon származását, s az évadok során egyre többet tudunk meg a családjáról, ami sokat segít abban, hogy jobban megértsük a karaktert.

Voyager1

Tom Paris teljesen a véletlennek köszönhetően kerül a hajóra. Az Akadémián egy gyakorlat során felelőtlen kormányzása miatt három kadét társa életét vesztette. Miután kirúgtak az intézményből Chakotay beszervezte a Maquis-ba, de nem tartott sokáig a pályafutása a szervezetnél. Az első bevetésén elfogták, és egy rehabilitációs telepre szállították. A kapitány úgy véli, hogy ennek ellenére segítségük lehet, így magukkal viszik. A nem várt események következtében ő lesz a hajó főkormányosa, és később hadnagyi rangba kerül.

A történet elején Tom igazi bajkeverő és sokat vitázik például Chakotay-jal. Az első tiszthez hasonlóan azonban az évadok során Paris hadnagy jelleme is kissé elhalványul, bár akár mondhatjuk azt is, hogy éretté válik. Ennek ellenére nagyon kedveltem, mert sokszor voltak vicces megjegyzései.

voyager2

Tom karaktere érdekesebbé teszi Harry Kimét is. A két merőben különböző tiszt a kezdeti nézeteltérések ellenére hamar barátságot köt. Harry nagyon kötelességtudó, és szeretne minél feljebb jutni a ranglétrán. Ennek ellenére Tommal sok közös hobbijuk van, például sok időt töltenek a holofedélzeten.

Mivel a hajó teljes orvosi legénysége elhunyt a kapitány kénytelen aktiválni az orvosi segéd hologramot. A Doktor eleinte nem rendelkezik szabad akarattal, ki-bekapcsolják, és a gyógyításon kívül nem tölt időt mással. Az út során azonban folyamatosan „fejleszti” személyiségét és képességeit. Ebben a sorozatban ő lesz az egyik olyan személy, aki próbálja megismerni és megérteni az embereket.

Tom Paris-hez hasonlóan a talaxiai Neelix és az ocampa Kes is a véletlen hatására kerül a hajóra. Neelix győzi meg a kapitányt, hogy segítsen az ocampákon, majd barátnőjével Kessel a hajón maradnak. Neelix lesz a hajó szakácsa és „hangulatfelelőse”. Kes pedig a doktornak segít az orvosi szobában.

1Neelix eléggé megosztó személyiség, az emberek vagy nagyon szeretik vagy nagyon nem. Én inkább az utóbbi csoportba tartozom, bár megértem, hogy sokan kedvelik a karaktert, hiszen életvidám és alapvetően jóindulatú, segítőkész. Annak ellenére, hogy Kessel közös jövőt tervezve kerülnek a hajóra, a kapcsolatuk később megromlik.

A sorozat harmadik évadjában Kes távozik a Voyagerről, amit én egyáltalán nem bántam, mert Neelixhez hasonlóan őt sem igazán sikerült megkedvelnem. Nekem gyakran túl érzelgős volt, és időnként olyan érzésem volt, hogy csak azért került bele egy-egy történetbe, hogy ő se maradjon ki belőle. Nem igazán volt súlya.

A Voyager az útja során többször összetalálkozott az Enterprise-nál már megismert borrgal. Ez, a kiborgok alkotta társadalom rendkívül agresszív, és beleegyezés nélkül „asszimilál” mindenkit, aki az útjába kerül. Az asszimiláció során a különböző lények elvesztik személyiségüket és minden tudásuk egy kollektív központi tudatba kerül.

Az emberek félig géppé félig emberré válnak a folyamat során. A Voyager egy küldetése során mégis ideiglenes szövetséget tud velük kötni. Az események nem várt fordulatot vesznek, és úgy alakul, hogy egy borgot leválasztanak a Kollektíváról.

6

Ő lesz az egyik legnépszerűbb Star Trek-karakter, Seven of Nine (magyarul: Hétkilenced). Népszerűségének egyik oka, hogy érdekes látni egy olyan személy szemszögéből az embereket, aki eleinte egységekként és egy gép alkotórészeként lát minket, majd pedig folyamatosan beilleszkedik az emberek közé.

(Bár lehet, hogy az is oka a népszerűségnek, hogy az őt megformáló Jeri Ryan nem csak tehetséges és sokoldalú, de csinos is. A készítők talán túlságosan is hangsúlyozni szerették volna az alakját a testre simul jelmezeivel, amit a férfi nézők többsége nyilván egyáltalán nem nehezményezett.)

5

A leírtakból is kitűnik, hogy a Voyager legénysége elég sokszínű, én mégse tudtam annyira megszeretni őket, mint korábbi társaikat. Voltak kiemelkedően jó részei a sorozatnak, viszont akadt nem is egy, ami már nem igazán tudott lekötni. Ettől eltekintve a Voyagert összességében egy nagyon érdekes és izgalmas sorozatnak tartom, ami 7 éven át, 170 részen keresztül képes volt újabb és újabb meglepő fordulatokat hozni.

Ennél a sorozatnál kezdett már időnként átbillenni a mérleg a sci-fitől az akció felé, és a következő Star Trek-sorozatnál és az új Star Trek-filmeknél ez a folyamat még inkább folytatódott. Ez persze sokak szerint egyáltalán nem rossz, hiszen a sorozatnak haladnia kell a korral.

voyager4

Összességében én is örülök neki, hogy egyre többek megismerik és megszeretik a Star Trek világát, hiszen azzal a rajongók is jól járnak, új filmeket (és talán sorozatokat) kaphatnak, de azért félek, hogy valahol félúton elvész majd a morális és filozófiai mondanivaló.

26 hozzászólás Ne habozz!

Ace - 2015. 09. 09. 15:22

Nagyon kellene már egy új ST sorozat… én ezt is és a sokak által nem kedvelt Enterprise-t is szerettem. Furcsa ,hogy nem lát senki potenciált a felélesztésében ráadásul úgy ,hogy a mostanában a moziban is sikereket ér el a frencsájz a CBS-nek meg kellene lovagolnia azt hiszem náluk vannak a jogok a sorozatra.

ace05 - 2015. 09. 09. 15:23

Én ezt anno még a Viasaton kezdtem el nézni. Úristen milyen régen volt már az… Mivel ez volt az első ST sorozat amit néztem, egyértelmű, hogy ez jött be a legjobban és ráadásul ezt csak magyarul tudom fogyasztani, mert angolul nagyon nem jött be. Az egyetlen hiba amit feltudok neki róni, az a finálé. Imádtam, de ami nekem hiányzott az a földre való hazatérés utáni egy-két hét mutatása.
Értem, hogy valószínűleg drága lett volna megcsinálni, és úgy akarták befejezni a sorozatot, hogy a Voyager megy a föld felé, mert úgy lenne tökéletes a befejezés, de egy sorozat utáni tévéfilmben simán elfért volna. Ilyenkor nem bántam volna, ha lehúznak róla még egy lóbőrt. És azt hiszem erre más is rájött, mert mintha készült volna ezzel a témával kapcsolatban egy könyv is.

Amúgy szerintem az egyik legjobb rész, egyértelműen a Bryan Fuller által készített a 12-es fedélzet kísértette c. rész (6×25).

Hkim - 2015. 09. 09. 15:24

A sorozat magyarországi sikeréhez szerintem a (néhány röhejes félrefordítástól eltekintve) zseniális szinkron is hozzájárult. Az állandó szereplők hangjait csupa igazi veteránok adják, és epizódszerepekre is nem ritkán hívtak meg A-kategóriás szinészeket (pl. Józsa Imre vagy a néha Selmeczi Roland). Továbbá mertek olyan hangokat válogatni akik nem az eredetihez hasonlítanak, hanem a karakterhez passzolnak.

csaloe - 2015. 09. 09. 15:24

“a Voyager sokkal inkább élvezhető, akkor is, ha valamilyen esemény miatt ki kellett hagynunk két-három részt”
ez nonszensz, mégis milyen esemény jöhetne közbe??? :)

most kezdem újra, 3 évente simán jöhet.

Bagosz - 2015. 09. 09. 15:36

Jajj,de sokat néztem :-)
És ma is eszembe jutott,ahogy néztem az OINTB-t.

Busmen - 2015. 09. 09. 15:51

Ez az a star trek sorozat , amit a legtöbbször láttam :D Nagyon szeretem! Más mint az elődei , talán a fanatikusok közül azért nem kedvelik annyira , könnyedebb , lazább kicsit.
Húúúú de hiányzik már egy új sorozat !!

ALDO - 2015. 09. 09. 15:57

Nekem is ez a kedvenc Star Trek sorozatom, de nem azért mert annyira akciódús lenne. Mindig is szerettem az ilyen elveszettek haza akarnak jutni sorozatokat (Lost, Sliders, Elveszett világ). Továbbá egyetlen szereplő sem idegesített, mindegyik szerethető, vagy érdekes volt a maga módján. Jó, hogy úgymond visszatértek a gyökerekhez, hogy új fajokat fedeznek fel, hiszen ez a sorozat szlogenje és már technikailag sem volt annyira “gagyi”, mint az eredeti sorozat.
Nekem egyedül a kazon-szál nem tetszett az első két évadban, de szerencsére ezt hamar takarékra állították az írók, illetve az, hogy a fináléban enyhén szólva hülyének nézték a közönséget.

marsters - 2015. 09. 09. 16:02

Nekem ez nem jött be hiába én Picar kapitányosat néztem egy ideig abban hitben voltam hogy Voyager meg ezek előbb voltak mint a Új nemzedék

ADMG - 2015. 09. 09. 16:05

Bárki bármit mond 10/10.

TNG is csucs de ez nagyon megmarad a legjobb ST sorozatnak.

Nif - 2015. 09. 09. 16:10

SPOILER

Az idős Janeway nagyon menő volt, imádtam azt az utolsó két részt. ace05-tel viszont egyetértek, lehetett volna még egy-két jelenet ott a végén. De asszem Janeway benne van az egyik filmben, hogy parancsot ad valakinek.

eritu - 2015. 09. 09. 16:13

Ez volt az egyik olyan sorozat (Stargate SG1 a másik), amit hétről hétre családi programként közösen néztünk, ráadásul németül :)
Nagyon szerettem

Paladin - 2015. 09. 09. 16:14

Messze nem kedvelem annyira, mint a többit, túl könnyed.
De azért jó ez is, voltak részek, amik mai napig a kedvenc ST epizódjaim közé tartoznak. (Ami hirtelen eszembe jut pl. a Course: Oblivion).

Qedrák - 2015. 09. 09. 17:37

Nagy kedvenc, rengetegszer láttam a Viasaton a különböző részeket. Engem Neelix annyira nem idegesített, de Kes karakterének nem létező funkciójával határozottan egyet tudok érteni. :)
Viszont az, hogy akciódús lenne…
Hát nem tudom, mai szemmel azért nem tűnik annak, legalábbis nekem a felfedezős részek nem sokban különböztek attól, amit Spockék csináltak a különböző bolygókon.

Andro - 2015. 09. 09. 17:46

Nekem pont a Voyager tetszett a legkevésbé a Star Trek sorozatok közül. De hát, ízlések és pofonok. Nem mondom, hogy rossz, de nekem annyira nem jött be.

Isteee - 2015. 09. 09. 18:14

Ezt még a TV3 adta valamikor nagyon régen. :D
A kedvencem, 2x láttam az összes részt. :)

Llew - 2015. 09. 09. 18:49

Nekem is ez a kedvenc ST-em. Darabokban néztem végig a tv-ben, a nagy részét vagy 3x,d e talán van még olyan rész így is ami kimaradt. Én nagyon szerettem a karaktereket, jó volt nézni, ahogy idővel tényleg egyfajta családdá kovácsolódtak.

István - 2015. 09. 09. 19:12

Nekem a DS9 volt a kedvenc, de ezt is élveztem. Harry Kim a tipikus nőkkel sose szerencsés esetlen srác, Paris a vicces lazafiú. Mindenkinek megvolt a szerepe, és még Tuvoknak is megvoltak a maga pillanatai, amikor nem volt annyira vulkáni. Q-s epizódok a kedvenceim, de a 8472-es faj, és a Hiroginek is sokszor átjöttek. Hétkilenced az egyik legjobb húzás volt, számomra mind Kes, mint Neelix iszonyat idegesitő karakter, úgy hogy Kest-t egy pillanatig sem bántam.

Steven Great - 2015. 09. 09. 19:40

Kedvenc Star Trek sorozatom. Köszi az írást róla! :)

bruce - 2015. 09. 09. 21:12

Elsőként én is ezt kezdtem el nézni, aztán jött a DS9 meg a TNG. A TOS valahogy kimaradt, de most elkezdtem az elejétől megnézni minden StarTreket, lehetőleg időrendben, mert a végén voltak már crossoverek, egymásra utalások is.

Anno durva volt, hogy a szinkront hirtelen lecserélte a TV3 vagy Viasat már nem is tudom, de valami vendégmunkás szinkronszínészeket hoztak be, akik hangalámondásos szintre degradálták a sorozat élvezhetőségét. :( Szerencsére aztán elkészült a tisztességes szinkron, a régi hangokkal.

Neelix nekem bejött, bár tényleg kicsit idegesítő… Kes nekem bejött, kicsit sajnáltam is, hogy nem bontották ki rendesen a karaktert. Kedvenc az 7/9 egyértelműen, meg a doki :)

spire69 - 2015. 09. 09. 21:50

Ez egyértelműen az elvesztegetett lehetőségek sorozata. Annyival több volt benne, mint amit végül kihoztak belőle. Pedig azért tartalmaz, nem is egy gyöngyszemet, de a vállalhatatlan minőségű epizódok (és egész évadok!) teljesen maguk alá temetik őket.
Azért érdemes megjegyezni, hogy a Hannibal-os, Bryan Fuller, ebben a sorozatban kezdte a pályafutását. Többek között az ő epizódjai azok, amik kiemelkednek a sorozat egyhangúságából.

m76 - 2015. 09. 09. 23:01

Nem ősrégi mantrám, hogy nem bírom a helyhez kötött sorozatokat. Ezért is csak legutoljára és nagy nehézségek árán néztem meg DS9-et. De Voyager annak pont az ellenkezője, a legszabadabb Star Trek, az összes közül. És én nem mondanám, hogy inkább akció mint sci-fi, persze van benne akció, de nagyon sok hadi taktika is.

És számomra ebben vannak a legkedvelhetőbb karakterek. A többi Star Trek sorozat karakterei leginkább semlegesek vagy gyűlöltek voltak számomra, nem kötődtem hozzájuk különösebben, de ez Voyager esetében teljesen másképpen van. Szinte minden karaktert kedveltem. Na jó Neelix-et teljesen megutáltam, a Kes-el kapcsoaltos féltékenykedő kavarása miatt, de aztán ahogy megromlott a kapcsulatuk Kes is egy idegesítő tudálékos karakter lett, így őt is megutáltam. De a többieket egytől egyig kedvelem. És bár tudom, hogy ezzel sokaknál kiverem a biztosítékot, de a hagyományos nem ember főszereplők közül (Spock, Odo, Data) messze a Robert Picardo által megformált doktor a kedvencem.

Ha valami negatívumot akarok kiemelni a sorozatból akkor az a lezáráása, ami nme rossz, csak totál hirtelen, és nekem hiányérzetem volt, nem is kicsi vele kapcsolatban.

Viszont ajánló rovat következik, ugyanis Homecoming címmel megjelent egy könyv, ami csodálatos lezárást ad a sorozatnak, pontosan az ami nekem hiányzott a sorozat végéről. És persze a folytatása a The Farther Shore.

Ez a két könyv olyan lezárást ad a sorozatnak amiről mindig is álmodtam. Így utólag visszaemlékezve olyan Mass Effect stílusú történet volt, de persz amikor olvastam a könyveket Mass Effect még terv sem volt.

Mindenesetre az is hozzájáról a sorozat iránti szeretetemhez, hogy Junkieságom egyik legelső áldozata volt, amit valamikor 2004-elején néztem.

Scoo - 2015. 09. 10. 08:10

A Voyagert még a feleségem is imádta.

holloway - 2015. 09. 10. 08:53

mintha egy főszereplő leírása kimaradt volna
(a közös képről ki lehet találni)

kellrol - 2015. 09. 10. 12:42

Érdekes, nekem a STV és a STE volt a kedvencem, pedig ha jól tudom a legtöbb star trek rajongó ezeket kedveli a legkevésbé. A Ds9-t is végignéztem de sokszor rengeteg pörgettem bele…egyáltalán “nem jött be”. A szinkron szerintem – főleg a mai produkciókkal párhuzamba állítva – az egyik legmagasabb színvonalat képviseli.

Dave - 2015. 09. 11. 07:27

Imádom ma is. Most épp a Viasat6 on darálom. ☺

Nagyné Nagy Judit - 2015. 09. 11. 14:43

Mindíg ez marad a kedvenc sorozatom! Már jó párszor végignéztem!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz