login |

Hard Knocks: vége a 10. évadnak

2015. 09. 10. 16:45 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: doku, kritika, ,

Ahogy azt kell, az HBO közvetlenül az NFL-idény kezdete előtt befejezte az idei Hard Knocks-ot, aminek a fókuszában most a Houston Texans állt, és szokás szerint sikerült elérniük nálam azt, hogy a szezonban sokkal jobban odafigyeljek rájuk és némelyik játékosukra, akárcsak tavaly az Atlanta Falcons esetében.

Ez az évad egyébként azért is különleges volt, mert most először itthon is látható volt a dokureality, a Sport Tv adta magyar felirattal, így minden bizonnyal sokan ezzel az évaddal találkoztak először idehaza. (Valahol sajnálom is, hogy én írok róla, mert szívesen elolvastam volna egy “újonc” néző véleményét a sorozatról.)

Hard Knocks - 10x05-05

Egyébként fent hazudtam, mert inkább a csapatra és az edzőre, Bill O’Brien-re fogok odafigyelni (a partvonalon, illetve sajtótájékoztatókon), mert az az igazság, hogy ez a szezon elég csáléra sikeredett olyan szempontból, hogy szinte teljes egészében az edzői stáb és az újoncok uralták azt, a “normál” játékosok, a fix rostertagok elég kis mennyiségben tűntek csak fel – kivéve a szupersztárokat, J.J. Watt-ot és Vince Wilfork-ot. (Ők persze minden tekintetben kárpótoltak minden másért, remek figurák.)

Hard Knocks - 10x05-03

Persze tény, hogy nekem is az újoncok, a draftolt srácok, illetve az undrafted free agent-ek sorsa az érdekes, az ő küzdelmük az 53-ba kerülésért mindig tanulságos és érzelmekkel teli. Utóbbiak általában az esélytelenek nyugalmával taposhatnak és csak ritkán alkotnak maradandót, de valahol inspiráló látni az elszántságukat.

Egyébként idén mintha a draftoltakból sem láthattunk volna sokat, talán csak Covington kapott több képernyőidőt, meg egy keveset az első körös Kevin Johnson és Jaelen Strong. Az pedig még nagyobb kár, hogy Clowney-val is csak a kötelező köröket kaptuk.

Hard Knocks - 10x05-02

Persze minden azon múlik, hogy kit mennyire találnak érdekesnek az HBO-sok, de összességében semmiképp sem panaszkodom, hiszen a Hard Knocks legérdekesebb része mindig is az insider aspektus volt, a belül zajló folyamatok bemutatása, a játékosok felkészítésétől a taktikai elemekig – utóbbi egyébként tavaly ugyancsak sokkal több volt, akkor Mike Smith-ék folyton edzésszituációkat elemeztek.

Az a pár dolog, ami függetlenül az adott szezon középpontjában lévő csapattól, amik igazán jóvá teszik a sorozatot (a vizuális elemek, a humor, a szezon végi cut-ok során az egyéni drámák – itt mondjuk a végén megmutatták, hogy cut esetén sincs vége a világnak, mindig jöhet másik csapat és annak a practice squad-ja), természetesen most is jelen voltak, azok nélkül nincs is Hard Knocks. Vajon jövőre melyik csapatot fogom egy kicsit jobban megkedvelni?

13 hozzászólás Ne habozz!

Schweini - 2015. 09. 10. 17:28

Ahogy a posztban is írtad, a Sport TV jóvoltából most találkoztam először a sorozattal. Ha a Trash Talk-ban nem promózzák ezt a sorozatot, valószínűleg sosem nézem meg.

Nagyon pozitív csalódás volt számomra. Mielőtt elkezdtem nézni, semmit nem tudtam erről a csapatról, kivéve, hogy Bill O’Brien az edzőjük és tavaly valahol a 17-18. hely környékén végeztek. De azt kell mondjam, idén találtam magamnak még egy csapatot, akikre figyelni fogok a szezon folyamán.

A legjobb jelenetek egyértelműen Vince-hez és J.J–hez köthetőek. pl. amikor Vince kosarazik (nem gondoltam volna, hogy ott is ekkora sztár, rászól az asszony és egyből bedobja az összes 3 pontost :D).
Az pedig itt is tanúbizonyságot nyert, hogy J.J. nem véletlenül lett az év védőjátékosa. Nagyon sok munkája van ebben a karrierben, ahogy persze sokan másoknak, de ez nála hatványozottan igaz, mert nem az a kimondott született tehetség volt régen, hanem felküzdötte magát oda, ahol most van.
Jó volt látni, ahogy O’Brien tanítja az újoncoknak, mit kell mondani egy sajtótájékoztatón. Akkor ezek szerint van, aki ezért olyan szűkszavú. :D
Ilyenkor a pre-season alatt elég nagy jelentősége van egy-egy edzőmeccsnek, mert itt is eldőlhet, hogy két ember közül ki lesz ott az 53-ban. Nem hiába voltak feszültek a srácok.

Jó volt bepillantást nyerni egy csapat életébe, lehet el is kezdek visszamenőleg megnézni 1-2 évadot, csak lenne rá elég időm. :D Kár, hogy egyik évad sem szól a Seahawks-ról. Talán majd a következő. :)

Bolo - 2015. 09. 10. 18:10

Ha fogalmam sincs az amerikai fociról de érdekel akkor érdemes megnézni, vagy a sport ismeretével érdekes csak? Előbb nézzek meg pár meccset inkább?

Schweini - 2015. 09. 10. 18:57

Nem árt, ha néhány fogalommal tisztában vagy, hogyan játsszák a játékot. Illetve van egy atmoszférája, ami valakit vagy bevonz, vagy nagyon eltaszít. (Mármint a focinak, a meccseknek.)

winnie - 2015. 09. 10. 19:29

Bolo: szerintem meccsekkel nem leszel előrébb, de így rálátásod nyílhat, hogy a meccsek előtt mi történik – akár működhet is ilyen sorrendben.

jjujj - 2015. 09. 10. 20:54

nekem nem nagyon tetszett, azt is mondhatnám, hogy sablonos így kevés emlékezetes pillanatot hozott, de lehet ez a játékosok hibája

QB rivalizálásból semmi nem lett, a vicces részt is csak Watt+BabyVince adta, de alig voltak a képernyőn
az meg hogy az egyik újonc azért volt emlékezetes mert érdekes zoknikat hord, mindent elmond

winnie - 2015. 09. 10. 21:03

egyébként ennek a realitynek az az érdekessége, hogy menetközben készül, tehát, a többi dokurealityvel szemben nem tudják az első részben, hogy mi lesz a végén, márpedig a vég tükrében teljesen más anyagot lehetne összerakni. nem semmi lehet így dolgozni.

Fega - 2015. 09. 10. 21:18

2007 óta vagyok hardcore rajongó, mégis idén próbáltam be először a Hard Knocks-ot. Mindig tervben volt, de most a rengeteg Patriots kötődés (O’Brian, Vrabel, Wilfork) miatt egyértelmű volt, hogy nem hagyhatom ki. Nekem a football pornó jutott róla eszembe, ahogyan csak ütemre vágták egymás után a képeket, ahogy a játékosok edzenek. Hihetetlen jó volt nézni, pláne így a holtszezon végén.

Amit én nem értek, hogy miért ennyire kevés rész készül csak? A 90 játékos plusz az edzői stáb annyi érdekes sorsot kínál, hogy ennyi idő alatt csak nagyon kevéshez tudnak hozzányúlni. A puner meg a kicker például kimaradt teljesen, az irányítókkal is alig foglalkoztak, illetve az újoncokból is nagyon keveset láttunk, leszámítva az UDFA-kat.

Az volt még hihetetlen, hogy a negyedik preseason meccs általában a legunalmasabb a szezonban, de ebből a szemszögből nézve messze azt lehetett a legjobban kiélezni. Elképesztő profi stábja van az HBO-nak és szerencséjük volt szerintem idén a Texans-zal, mert O’Brian lenyűgöző ediő bár én elfogult vagyok, de amellett, hogy ilyen karizmája van és ilyen emberséges még ott a személyes tragédiája is, a beteg gyerekével. Aztán Watt meg Wilfork és nyilván Vrabelnek is örültek, mert egyetlen pozíciós edző vagy koordinátor sem kapott annyi szerepet, mint ő.

Nagyon remélem, hogy Bill Simmons HBO dealje azt is jelenti, hogy nem a Hard Knocks lesz az egyetlen ilyen szintű NFL tartlom az HBO-n, mert ilyenekből rengeteget el tudnék nézni.

winnie - 2015. 09. 10. 22:12

“y miért ennyire kevés rész készül csak? A”

ld. fent. 7 nap alatt vágnak össze nulláról majdnem 60 percet – hihetetlen sok lehet a hasznos anyag. még egy sima, mesterséges környezetben játszódó realityben is durva sok, de itt normál körülményeket filmeznek. bár rengeteg szerkesztő dolgozik, látszik, hogy hol vannak a szegmenshatárok, nyilván sok mindent kiszórnak, de szerintem fizikai korlátai vannak leginkább ennek a terjedelemnek talán, ha nem erre az időszakra koncentrálnának, akkor több lenne a lehetőség, de így az egész versenyfutás is az idővel.

de tény, hogy egyik irányító sem kapott nagy szerepet. belegondolva, tavaly matt ryan is elég minimális volt, de akkor akadtak jobban kiemelt csapattagok.

Anthonz - 2015. 09. 11. 11:26

Láttam vagy 2 évadot eddig, általában nem hoz szerencsét az adott csapatnak a Knocks :) Tavaly a Falcons sem ilyen idényre számított pl.

Az a baj, hogy annyi “noname” újonc van, hogy alig bírom lekövetni őket, de igen rájuk fókuszálnak, mert az a dráma, hogy ők meg tudnak ragadni a csapatban vagy nem, az alapembereknél ez elég ritka (persze ott van kapásból Teebow példája, bár ő nem alapember, hanem felkapott gyerek).

Le van töltve egy ideje az első rész, de nem néztem meg, most hogy eszembe juttattátok, hogy Watt is a texasiaknál van nekifogok :)

baggio - 2015. 09. 12. 01:12

Ha már Bill Simmons, akkor ezt is ajánlom: https://www.youtube.com/watch?v=cg4fKQ6-S2A
https://www.youtube.com/watch?v=0_0vxk8iGps
https://www.youtube.com/watch?v=LE_qITpnDt8

A HK-hoz hasonló miniszéria, csak itt nem NFL csapattal, hanem az NCAA bajnoki címvédő Ohio State-tel a főszerepben (az OSU alumnus J.K. Simmons narrációjával)

Amúgy összességében ez a Hard Knocks évad szerintem nem lett kiemelkedő, ugyan a tavalyi Atlantásnál jobb, de voltak ennél jobbak is. A főedző Bill O’Brien amúgy élete egyik legszebb napjának nevezte, mikor az HBO stábja végre lelépett, szóval annak is örülhetünk, hogy ennyi betekintést engednek néha-néha a profi gárdák belügyeikbe.

winnie - 2015. 09. 12. 05:03

hát, igen. az, hogy bill o’brien hogy viszonyult hozzá, a végén is látható volt, plusz annál a wilforkos jelenetnél, amikor beszólt az hbo-soknak, hogy miért őt filmezik, miért nem a játékosokat. aztán megfordult:) de hát érthető.

kisakos - 2015. 09. 12. 23:36

Jó volt benne közelebbről megismerni pár érdekes karaktert (Bill O’Brien nagyon kellemes meglepetés volt – én egy sótlan Belichick-klónra számítottam -, Wilfork jól hozta az összes “pufifánkos” sztereotípiát, Cushing egy jó értelemben vett pszichopata állat, JJ pedig nemsokára Chuck Norris-szintű mesehős lesz az amerikai köztudatban) és emiatt az évadzáró előtt még talán a Top3 szezon közé is befért volna nálam (a Jets-es és a Bengals-os mellett). A szezonzáróban viszont túl sokat foglalkoztak a kevésbé érdekes emberkékkel.
A sorozat másik hátránya, hogy a sokadik szezonban már csukott szemmel meg tudod mondani, hogy mi fog történni az öt rész mindegyikében. Kíváncsi vagyok, hogy valamelyik szezonban meg merik-e majd lépni, hogy legalább egy epizódban teljesen felrúgják ezt a formátumot.

kisakos - 2015. 09. 12. 23:52

Le akartam írni ezt a sztorit Wilforkról, de aztán inkább megnéztem, hogy a magyar sajtóban is foglalkoztak-e vele – és igen:
http://index.hu/sport/amerikaifutball/2013/03/25/csufnak_nevezte_vince_wilfork_nejet_a_volt_patriotsos/
A történet csattanója – így két évvel később -, hogy a kérdéses ex-csapattárs egy houstoni rádiónál dolgozott… Gondolom azóta testőr nélkül nem megy sehová :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz