login |

Pilot: Fried – írta userguide

2015. 09. 11. 14:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A Comedy Feeds-et a BBC3 2012-ben indította, és a Comedy Playhouse-hoz hasonló „tehetségkutató”. Leadnak 6-8 rövid pilotot, majd a nézettség és a kritikák alapján egyet-kettőt berendelnek sorozatnak. Eddig túl nagy sikerek nem kerültek ki innen, talán a zseniális People Just Do Nothing, illetve az amerikai alapra építkező, kandikamerás-átverős Impractical Jokers említhető.

fried0

A tavaly felhozatal egyik nyertese a Fried lett, aminek az eredeti pilotjáért különösebben nem rajongtam, kicsit meg is lepett a berendelése. A szitkom egy kitalált gyorsétteremlánc egyik egységében játszódik, ennek megfelelően munkahelyi komédia. Adásba már új nyitó epizóddal került, az eredetiből pedig második rész lett.

I have a cousin who works in the theatre, and she recently staged a musical version of Interstellar in Cheltenham. She even managed to make local businessman Sanjeev Nabil look a little bit like Matthew McConaughey.

A Comedy Feeds szlogenje kísérletező vígjátékokat említ (ez a szakzsargon arra, ha valamit kevesen néznek), de a Fried-ra ez nagyon nem igaz. A The Office mindkét verziója betonstabil viszonyítási pont ebben az univerzumban, és az amerikai változatot másolása esetünkben gyakorlatilag a karakterek szintjéig megtörtént, van főnök, van helyiérdekű Dwight, van jobb sorsa érdemes fiatal srác, aki szerelmes a munkatársnőjébe, és így tovább. Az egyetlen igazi különbség, hogy itt nincs kibeszélés, ez nem áldokumentumfilm.

fried1

A humor ettől függetlenül, ha nem is kizárólagosan, de alapvetően a kínosságra épít, kár, hogy mindkét rész vezérpoénját (Mátyás király álruhában ill. a rablás) messze túlfeszítik, ezekben egyszerűen nincs annyi, hogy kitöltsenek egy egész részt. A végeredmény pedig nem kínosan vicces, hanem bántóan gyenge.

Piszkosul zavar, hogy egyre több angol szitkom használ gyakorló elmebeteg karaktereket, mert azok önmagukban is biztos viccesek (helló, Bad Education!). Ennél olcsóbb, bazáribb fogást elképzelni sem tudok, ezért örültem, hogy itt ilyen csapdába nem estek bele. Bármennyire is sablonosak a szereplők, az egy szem Dereket leszámítva (ő Dwight, de itt gonosz) nagyjából életszerűek, működnek.

fried2

– He has multiple sclerosis.
– I don’t care how many sclerosises he’s got.

A szövegek, az egysorosok szintén ütnek, kár, hogy maga a forgatókönyv mindkét résznél gyenge. A szereplőgárda kellemes, Katy Wix különösebben nem győzött meg a Not Going Out-ban, viszont úgy tűnik, képes elvinni a hátán a show-t, kár, hogy az írás ebben nem partner. Matthew Cottle szintén öreg motoros, nem ő tehet róla, hogy a karaktere egyszerűen sok. A többiek is viszonylag rutinos komikusok, hozzák, amit kell.

This place is weird.

Az összképpel kicsit bajban vagyok. A kiinduló állapothoz képest nagyot lépett előre a sorozat, a fiatalok miatt kapott egy kis The Inbetweeners-es beütést is, nyersebb, nem olyan steril, mint egy átlagos munkahelyi szitkom. Azonban mindez kevés, ha a néző úgy érezheti, 20 percnyi tartalmat húztak szét 30-ra, és ezt próbálják lenyomni a torkán. Feszesebb vágással, némi jóindulattal 6 pontot is adnék rá, így inkább maradnék az 5-nél.

fried3

A széria gyakorlatilag semmilyen reklámot nem kapott, ezért aztán nem nagy meglepetés, hogy még a BBC Three szintején is rendkívül alacsony nézettséggel nyitott, a folytatás esélye minimális.

7 hozzászólás Ne habozz!

bikkbakk - 2015. 09. 11. 15:24

Az egész Dereknek az a lényege, hogy nem elmebeteg.

winnie - 2015. 09. 11. 15:39

épp arról van szó, hogy a fried karakterei nem elmebetegek, illeve, hogy nicns köztük olyan. csak derek kissé tipikus és nagyon sok, nem életszerű.

userguide - 2015. 09. 11. 15:58

Erre nem számítottam, de valóban félre lehet érteni. Derek a Fried egyik szereplője, nem a Gervais-karakterre gondoltam abban a mondatban.

bikkbakk - 2015. 09. 11. 15:59

nagyon sok, az tény, de életszerű, dolgoztam/dolgozok nagyon sok ilyen – fantasztikus – figurával.

humorpalanta - 2015. 09. 11. 21:19

Ez az Office-ozás rettentően elveszi a kedvemet az egésztől, de leginkább a posztíró lesz nagyon ellenszenves. Nem bántásból mondom, nem is haragszom, csak egyszerűen valahogy ezt hozza elő. :D :D Nem tudom miért.

Amúgy meg nem épp az az Office lényege, hogy kibeszélnek a kamerába? Mert anélkül ugyanolyan, mint az összes többi. Ami meg itt nincs meg. Tehát eleve nem értem a párhuzamot. Az meg, hogy a dolgozók karakterei adottak, hát bakker azért, mert emberekről szólnak, nem? Csak adott számú típusú ember létezik.

Valószínűleg velem van itt a baj, csak nem tudom miért.

winnie - 2015. 09. 12. 04:55

az office-nek nem a kamerába beszélés volt a lényege. vagy nem csak az. sok ilyen sorozat van, de ez az írás szerint karakterek szintjén office – és azért, mert kínos. az office humora azért elég egyedi volt a kamerába beszélés nélkül is.

“Csak adott számú típusú ember létezik.”

pármillió? még ha sztereotípiákra is gondolsz, abból is bőven van, nem véletlen az office 10+ állandó szereplője.

userguide - 2015. 09. 12. 19:07

humorpalanta: nem értem, mi bajod van. A karakterek hasonlítanak, a humor kínos, egyszerűen képbe jön az Office.

Az meg nem igaz, hogy nem lehet másfajtát csinálni, a Better off Ted-nél, a Workaholics-nál, vagy a Cristela felét elfoglaló munkahelyes részeknél eszembe se jut az Office.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz