login |

The Last Man on Earth – a másik nézőpont

2015. 09. 11. 20:40 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Szezon közben a korrekt kezdés után teljesen lemaradtam a The Last Man on Earth-tel, s ahogy olvastam a túlnyomó részben negatív kommenteket (évadközbeni írás, finálékritika + a véleményeitek a kibeszélőből és innen), jó ideig nem is erőltettem a sorozatot. Tudtam, hogy folytatni fogom, mint ahogy az is valószínű volt, hogy kaszálom 3 rész után, és még a kritikusok tömjénezése meg az Emmy-jelölések sem hatottak meg, betudtam az SNL-esek iránti túlértékeltségnek a jelenséget.

Ritkán csalnak meg ennyire a megérzéseim. Pár hete ismét belevágtam a The Last Man-be, és abszolút bejött. Nem “úgy ahogy”, hanem csont nélkül.

The Last Man on Earth-07

Persze nem annyira meglepő a nagyfokú nemtetszés, hiszen ritka, hogy egy komédiát az első szezonjában ennyien elkezdjenek nézni itthon, ilyenkor többen is fognak csalódni, mint általában. Sokan várták, hogy a The Last Man on Earth majd nem egy tipikus szitkom lesz – és nem is az lett, csak éppen máshogy nem lett az.

Egy biztos: a sorozat nem az utolsó emberről szól. Igen, úgy kezdődik, ez az alapkoncepció, de Phil Tandy elég hamar társra lel, és (jöjjön a legnagyobb negatívum sokak szemében) utána újabb és újabb szereplők csatlakoznak a The Last Man on Earth-höz, a fináléban, ha jól számolom, 8 ember és 1 állat szerepelt. És számomra ez tartotta életben a sorozatot.

The Last Man on Earth-05

Mármint nem az, hogy dobták a koncepciót, hanem, hogy a dinamika folytonos változtatásával egy percre sem állt le a pörgés, mindvégig újszerű tudott maradni a sorozat. Mondom ezt annak ellenére, hogy sokan éppen a tipikus komédiává való silányulását emlegetik. Tény, egy klasszikus sokszereplős, kvázi diszfunkcionális családos szitkom lett, de legalább abszolút változatos.

Más kérdés, hogy ez a változatosság nem gerjeszthető a végtelenségig, hiszen nem lehet folyton új embereket hozni (illetve dehogynem, csak a régiektől meg kell válni), de az 1. évad úgy fejeződött be, hogy ismét csavartak egyet a koncepción, lehetőség nyílik egy rebootra, vagyis csak az biztos, hogy a folytatás nem olyan lesz, mint az első szezon.

The Last Man on Earth-03

human is kiemelte a kritikájában azt, hogy senki nem szimpatikus a sorozatban. Ezzel vitatkozhatnék, bár nyilván szubjektív dolog (vannak kedves karakterek, na!), viszont ez az a jellemzője a The Last Man on Earth-nek, amire felkaptam a fejem. Hogy Will Forte bevállalta azt, hogy az általa játszott főhős, Phil nem egy szeretető figura.

Oké, ez enyhe kifejezés. Ugyan vannak jó pillanatai, de iszonyatosan önző, kórosan hazudozik és már-már olyan, mintha szociopata lenne. Hogy alapból ilyen volt a személyisége, vagy csak az apokalipszisnek köszönhető a dolog, arra (még?) nem derült fény, és ezért kicsit nehéz is kezelni, de a folyton változó szereplőgárda mellett ez az elem, hogy Phil ennyire paraszt, hozott annyi frissességet, hogy kicsit se váljon unalmassá a sorozat, a válogatott bunkóságnak se vége, se hossza. (És Will Forte, ahogy idegbeteg, valahol nagyon szórakoztató.)

(Ha már Forte, szerintem számomra elég sokat számított az is, hogy egyrészt Kristen Schaal régi kedvencem (Flight of The Conchords, jee!), de nagyjából mindenki bejött, a legnagyobb meglepetés mindenképpen January Jones, akit sosem csíptem, de itt megnyerően mosolyog és billegeti a fejét, aranyos. Karaktere nem nagyon van, de annyi baj legyen.)

The Last Man on Earth-02

Szóval, részemről jöhet a 2. évad. És, amondó vagyok, hogy aki nehéz szívvel kaszálta, az azért a premierre vagy a (sztorija alapján) második részre pillantson vissza, mert talán részleteiben fel fogja idézni az alapkoncepciót. Lehet, hogy akkor járnának legjobban a készítők és a nézők, ha a klasszikus, sokszereplős részek váltanák egymást az egyszemélyes Phillerekkel, random “kalandokkal”.

15 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2015. 09. 11. 20:51

Will Forte = kötelezően nézős, bármikor, még ha sokszor igen alpári és nyers poénanyagokban szerepel (McGruber pl.). Imádom a fickót.

LaCRossE - 2015. 09. 11. 20:58

” És, amondó vagyok, hogy aki kaszálta, az azért a premierre vagy a (sztorija alapján) második részre pillantson vissza, mert talán részleteiben fel fogja idézni az alapkoncepciót.”

Elhatároztam, hogy amit egyszer kaszálok, az már kasza is marad. Különben még egy csomó sorozatnál eljátszanám ezt, úgyhogy nálam nincs más út.

Ez a sorozat sajnos roppant idegesítő lett pár rész után, és ahol egy szereplőt nem tudok kedvelni, ott nincs értelme a folytatásnál dönteni.

winnie - 2015. 09. 11. 21:02

odairom, hogy ha valaki nehez szivvel kaszalta:) de ez csak olyan info spoiler nelkul, hogy ismet az alapokhoz nyul majd a sorozat. hogy meddig, az majd kiderul.

szpojleres mókus - 2015. 09. 11. 21:11

Első rész jó.
Második harmadik rész elmegy.

Utána nincsen semmi más, csak a főhős full retard, a többiek meg full fullosan normálisak, és mindig a főhős megszívja.

Kb. olyan szint az eész, mint a tom és jerry, tomra mindig ráéesnek a dolgok, megég, megrázza az áram, és felrobban.

Enzo - 2015. 09. 11. 21:59

Életem egyetlen kaszált sorozata (és ez nagy szó), egyszerűen rettenetesen kínos volt nézni. Fura, hogy valakinek bejöhet, de hát ízlések és fotonok.
Azért majd elolvasgatom, hogy mi történik a 2.évadban.

winnie - 2015. 09. 12. 05:01

enzo: még a világon nem volt olyan sorozat, ami nem jött be senkinek. pár százezer vagy pár millió ember mindig lesz:) szóval az lenne csak az igazán fura, ha senkinek nem jönne be valami.

JKJ - 2015. 09. 12. 06:58

Nekem a gond ott volt, hogy soha senki, semmilyen körülmények között nem viselkedne ilyen bután, mint a főszereplő. Főleg nem egy apokalipszis után…

winnie - 2015. 09. 12. 07:52

jkj: ezért komédia a műfaja:) a műfaj tele van rajzfilmfigurákkal és idiótákkal, akiken sokszor nevet a néző.

emeric - 2015. 09. 12. 08:05

Én könnyedén kaszáltam 3-4 rész után, mert irtózatosan nem tetszett benne semmi.

DonMaros - 2015. 09. 12. 11:11

4 rész után jött a kaszás. egyszerűen nem volt számomra vicces, inkább kínos volt nézni. Tegyük hozzá nem tudnám megmondani, mikor nevettem igazán jót egy vígjátékon/sitcomon. Mintha a “mai” humor nem lenne nekem való.

ALDO - 2015. 09. 12. 17:30

Én is négy rész után kaszáltam, bár már a dupla pilotot is nyögve nyelősen ültem végig, de az utolsó percben valahogy mindig elérte, hogy adjak neki még egy esélyt.

JKJ - 2015. 09. 12. 17:49

winnie: Hiába magyarázod, ha egyszer nem vicces, akkor nem is biztos hogy komédia, nem?

winnie - 2015. 09. 13. 09:16

jkj: nem magyarázok semmit, csak alapvetést írtam le. ha nem vicces, akkor nem vicces, de a műfaja ettől még komédia marad, azt nem mi döntjük el, az adott, ez független attól, hogy valaki nagyokat röhög rajta, más meg húzza a száját. (oké, abban igazad van, hogy ez nem csak komédia, hanem drámázgatnak is benne, olykor valóban komolyabb a hangvétele, ezt nem írtam, de ez is egy olyan aspektusa volt, ami bejött.)

általánosságban a komédiák tele vannak idiótákkal, rajzfilm-figura szintre lebutított karakterekkel, meg bután viselkedő emberekkel. a komédiákban mégiscsak ez a legegyszerűbb poénforrás. ha valaki nekimegy a falnak. vagy teletömi a száját és úgy beszél. vagy amiket itt csinálnak.

viszont a butaság egy dolog. aláírom, hogy a valóságban nincsenek buta emberek, viszont rosszindulatúak vannak. és itt például a főhős az. nem mintha ettől jobb vagy rosszabb lenne a sorozat, ez csak ténymegállapítás, mint ahogy az is, hogy nagyon ritka, hogy egy komédia főhőse ennyire szemét én önző legyen.

fireblade - 2015. 09. 14. 19:52

Egyetlen bajom volt vele..az mellett hogy szerintem nem vicces (ami szitkomnál azért gond)
Hanem hogy ehhez nem kellett volna kihalnia a világnak..ez a történet ezekkel a pancserokkal és unalmas figurákkal egy átlagos kisváros szélén is történhetne, ott éldegélhetnének, egy kihaltabb kisvárosban és kész.,
Ehhez nem kellett volna apokalipszis meg emberiség kihalás..egy ekkora labdát nem ütöttek le, jó az elején kicsit, de aztán nulla.
Nálam kasza volt..egyszerűen unalmas, és a vicces részek inkább kínosak..

IdrÉ - 2015. 10. 17. 22:13

Az összes kaszásra pikkelek, amint olvasom a hőbörgéseket, így nektek szól, amit most mondok: A legtöbb ember, aki nem fanyalodik az élesen abszurd, mégis modern, nyers, kiszámíthatatlan humorhoz, az a Jóbarátok, Így Jártam Anyátokkal, Modern Család vonalát követi. Ezeknek a szitkomoknak az 50-es évek óta ki van számolva a ritmikája, időzített poénokkal, könnyed, de emészthető egyszerű humormorzsákkal. Az olyan emberek, mint ti, akadályozzák egy ilyen jól működő sorozat behozatalát, mert tudják a forgalmazók, hogy le vagyunk maradva, mi magyarok a szitkom világában, ráadásul avétos, igénytelen az átlag humorszínvonal. Mit is várhatnék egy olyan ország sorozatbubusaitól, ahol a szint a Big Bang Theory, és a Szulejmán közt inog? Ahol ahelyett, hogy kipróbálnának valami újat, marad a többség a Barátok Közt, és az unalomig ismételt, jól bevált Rém Rendes Család ismétléseinél? Ide próbáljanak behozni valami valóban vicceset, ahol maximum Jennifer Aniston aktuális vígjátékait merik szinkronizálni, és forgalmazni, mert arra még vevők a nézők? Szóval fanyalgók, és kaszások! Miattatok tartunk itt! Dánkesőn!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz