login |

A Colbert 3 napja

2015. 09. 12. 20:31 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow,

Újabb éjszakai talkshow fiatalodott. Leno után Letterman is eltávozott, még egy korszak ért véget májusban, és itt az utánpótlás. Míg Leno-t Fallon váltotta a Tonight Show-ban, aki fiatalabb változatban ugyanazt szállítja, mint elődje, addig Letterman utódjánál kicsit bevállalósabb volt a csatorna, így edgy lehetett volna a The Late Show. Aztán a vágószobában kiölték belőle a lényeget?

colbertkezdett1

Igazából az írással direkt nem siettem, hiszen egy -még most sem látszik igazán, hogy milyen lesz, de azért a premier bukdácsolásán túl vagyunk. Igen, az “első rész” elég gyenge lett, hiszen rengeteg kötelező kör volt benne. Stephen elmondta honnan jött, milyen jó a CBS-nél a The Mentalist-ismétléseket váltani, bemutatta a stúdiót, rajongóknak volt pár apróság, és elhintette az interjúk sokszínűségét.

Ebben lehet erős a The Late Show, és idézheti mondjuk Craig Fergusont: a sztár mellé mindig hív valami érdekesebb vendéget. A premierben George Clooney és Jeb Bush, elnökjelölt volt, a másodikban Scarlett Johansson és a Tesla CEO-ja, a harmadikban nem is volt celeb, de erről mindjárt.

colbertbiden

Lehet, nem direkt, na meg épp nincs blockbuster szezon, de minden adásban a sztárok voltak az unalmasabbak. Kevés beszédtéma volt velük, hiszen nem promóztak semmit, csak segítettek Colbertnek a maguk módján. Szóval mindig a második vendég volt érdekesebb.

Ami biztos: itthonról nekünk rögtön kicsit aláássa az egészet az, hogy kinn már megy az elnöki kampány, de egyelőre még csak az esélyért kampányolnak sokan, a jelölésért, így rengeteg politikai vendég lesz. Jeb Bush és Joe Biden minden szomorúsága és esetleges értéke ellenére is halálunalmas volt. Ehhez hozzájött a Clooney-interjú közepessége, és Scarlett is csak a szépsége miatt volt nézhető, és máris két interjú maradt a hatból, ami érdekelt.

colnertkezdett2

Ezzel el is jutottunk az egyik hatalmas negatívumhoz: kivágják a kemény dolgokat. Rendben, a Tesla CEO-val történt beszélgetésben ez nem volt annyira feltűnő, talán mert az ember elég pozitívan tekint a jövőbe, viszont a Travis Kalanick interjú már nagyon gyanús volt. Az Uber vezetőjéről van szó, és mint kiderült, a közönségből valaki negatívan bekiabált egy olyan kérdést, amit Stephen is fel akart tenni az Uber negatív hatásáról. Na, ebből semmi nem került az adásba. Egy 5 perces jópofizást kaptunk, aminek néhol még értelme sem volt.

Ezeken kívül még nyilván kell pár szót az adások első 10-20 percére is áldoznom, ami így ránézésre egy kicsit könnyedebb The Colbert Report. A premierben még sok volt a stand-up rész, amivel minden esti show kezd, viszont utána már sokkal gyorsabban ült az asztala mögé Stephen, és beszélt aktuális témákról, mint régen.

ubercsavo

Eredetileg le akarta vetkőzni a The Colbert Reportban mutatott figurát Stephen, ami sikerült is (ránézésre nem volt nehéz), és közben nagyobb közönség előtt a fontosabb témákról beszélni. Ez szerintem összejött, de azért közben megszaladt az öncenzúrázás is közben.

Nem hiszem, hogy talkshow-t igazán lehetne pontozni. Az eddigiek alapján ez is YouTube-on nézős, mert hiába más, mint a teljesen profi, de PR-t maximumban nyomó ellenfele, Fallon,, valahogy itt is bőven van üresjárat. Na meg, mint írtam, már az első héten is sok volt a közepes vendég.

10 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 09. 12. 20:55

uhh, de nem jött be a kezdés, nekem annyira erőltetett volt majdnem minden szkeccs, a kalaptól kezdve a második adásos nagy kérdésesig. az interjúk jók, bár lehet, hogy csak azért, mert az első adások, és clooney, bush, uber, biden – mondjuk némelyikből pont a legjobb részt vágták ki. de pozitívum, hogy feltolták youtube-ra, ami kikerült. (az uberesnél meg ugye írták twitteren, hogy mi történt a közönségbekiabálásokkal, és hogy hogy kezelte azokat le colbert.)

szóval kizárt, hogy nézzem, szkeccsek miatt főleg nem fogom, de lehet, hogy az egész csak a the late show címke miatt, lettermant sem nagyon tudtam elviselni.

engé - 2015. 09. 12. 21:31

Stephen Colbert természetesen és erőlködés nélkül indított, viszont a Late Show with Stephen Colbertnek még kell egy kis idő az üzemi hőmérséklethez. Előbbivel kapcsolatban nem is volt túl sok kétségem.

A talkshow-része komoly erőre kap majd, ha olyanok is megjelennek, akik a Colbert Reportba is sokszor visszajártak és akikkel már komolyabban is “ping-pongozott” korábban. Voltak valaha is érdekesek az A-listások, vagy az elnökjelöltek? Ritkán, de kellenek, mert premierhét van. Én csípem a vonalat, amit a Late Show jelenleg visz. Sok Colbert Reportos elem és íz van, ami nagyon jó annak tükrében, hogy izzik az elnökjelöltség, de ezen kívül is biztosan rá fog találni a saját, eredeti hangjára is az egész.

Ami a legjobb: Nem celeb-idolizálnak. Szerintem Colbert sem akarta Lettermen -még-ki-nem-hült- székébe ezt behozni, lévén Letterman köztudottan utálta a modern talkshow-k ezen oldalát. Ám akinek ez kell, az nézze Fallont meg James Cordent.

Fallon a legrosszabb interjúkban. Kamu-röhögés, kamu-szimpátia, kamu-érdeklődés, a kék kártyákhoz és a pre-interjúkhoz 100%-ban ragaszkodás. Izzad. Plusz Fallon játékai olyan szinten bugyuták és infantilisek, hogy amellett már Kimmel sem tudott elmenni anélkül, hogy ne döfjön oda: https://youtu.be/ySmEn2g_LxA
Amúgy Fallonnál zseniális írók dolgoznak AD Miles vezénylésével, de ezt a tényt csak nagyon-nagyon ritkán tudják felszínre hozni.

Mostanában Seth Meyers is meglepően jó. Nemrégiben eldobta a hagyományos talkshow-monológot és visszament a komfortzónájába: A Weekend Update-es asztalmonológhoz. Ebben szoktuk meg és Meyers írói pedig a jótól egészen a fenomenális egysorosokig teljesítenek.

Nekem még mindig Conan a kedvencem, vele indult a late-nighttal történő ismerkedésem, celebek nélkül képes magának szégyenítően fiatal demográfiát csinálni és az első helyezést minden alkalommal megerősíti, mikor lemegy a műsorában egy remote szegmens.

muhaddib - 2015. 09. 13. 02:57

Nem nagyon szoktam ezeket a showkat nézni, de erre kíváncsi voltam. Nem az egész epizódot, de interjú szegmenseket néztem meg. Biden és Kalanick.

A Biden rész megható volt, de egy témára épült, hogy ő Amerika kedvenc nagypapája, és milyen megértő ember, tökéletes politikus. Kb. olyan interjú, amit hivatalos bejelentés előtt (indulok a választáson) 2-4 héttel kell leadni, hogy felmérjék a lakosság szimpátia szintjét.

A Kalanick rész pedig röhej volt. A legvégén feltett egy komoly kérdést, hogy az Uber komolyan gondolja-e az önjáró taxi szolgáltatást. Erre elég kínosan és röviden válaszolt Kalanick, amit egy Colbert report-ban olyan erővel csapott volna le, hogy az interjú alany elmenekült volna. Lényegtelen, hogy jelenleg milyen az Uber üzleti modelje és ez milyen gondokat okoz egyes országokban, a tulaj/igazgató kijelentette gyakorlatilag, hogy a sofőrök örüljenek amíg van melójuk, ne tervezzenek hosszú távra, mert a cég jövőjében nincs szerepük.

Összességében: Pozitív hangvételű, örüljünk egy kicsit a jó dolgoknak műsör, de nekem pont a Colbert / Stewart / Maher / Oliver féle cinizmus hiányzott. Colbert egy nagyon intelligens ember, rossz volt látni, hogy le kellett mennie kutyába.

mrdoubleb - 2015. 09. 13. 08:52

Én az első két részt láttam és ezek alapján nekem nézhetetlenül pocsék.

Hozzáteszem én a régi showjából csak ritkán és csak youtube részleteket láttam, szóval nem én vagyok a Colbert kemény mag, de…

Bontsuk az adást két fő részre: monológ/sketch/stand-up, illetve interjúk. Az első részen én nemhogy nem nevettem, még csak nem is mosolyogtam. Erőltetett, bugyuta, olyan Gálvölgyi vagy Maksa szinten kínos. Az interjúknál pedig 90%-ban Colbert beszél, a vendégeit és a mondandójukat nem ismered meg, nem is tudnak válaszolni rendesen már belevág újra.

Talán a Clooney féle sketch volt jó, de azt meg kicsit túltolták amikor ugyan arról a poénról 3 bőrt húztak le.

Ezzel szemben én mondjuk Fallon-on szakadok a röhögéstől. A Timberlake és Trump részek a héten nagyon jók voltak.

bikkbakk - 2015. 09. 13. 10:08

A Biden interjú minden volt, csak unalmas nem. Az Überesből meg nyílván kihagyták a hecklert, ennek ugyanaz az oka, amiért focimeccseken nem mutatják a beszaladó meztelen idiótákat: más ne kapjon kedvet.

A szkeccsek, amiből igazán egy volt valódi szkeccs, a Yesterday’s Coffee meg egész más szintet képvisel: mint a többi late night show.

https://www.youtube.com/watch?v=JgMiS81jFyE

human - 2015. 09. 13. 11:49

bikk: igen, de Colbertnek is volt ilyen odakészített kérdése, pont az amit a bekiabáló vetett fel, miért nem tette fel akkor utána, hogy adásban legyen a komolyabb téma?

a yesterday’s coffee szkeccs nem az első 3 adásban volt

_Peter - 2015. 09. 13. 12:05

A Biden interjú nem volt unalmas szerintem sem. Őszintén beszélt a fia halálának hatásáról, nem vágtak egymás szavába mondatonként, szerintem érdekes volt. Nem elvárásom hogy mindig olyan legyen hogy nevethessek, azért Biden és Colbert is a nagy lelkizésben elsütött egy kis finom humort.
Fallonnál azért nem bírom annyira az interjúkat mert folyton közbevág a kamuröhögéseivel a vendég két mondatot nem bír elmondani és csak néz furcsán hé nyugi annyira azért nem volt nagy poén hogy két percig csapkodd itt nekem az asztalt. Kimmel jobban időzít szerintem mikor szólaljon meg, valahogy spontánabb, természetesebb ahogy tereli a beszélgetést. Bár amikor Fallon klappol és jobb az egyensúly akkor tényleg klassz ahogy gyorsan kapcsol az agya és jönnek olyan poénok amire nem lehet azt mondani előre be volt készítve. Csak beszélgetni nem tud, Corden poénokkal is képes egyszerre három vendéggel társalogni. A vendégtől is függ lehet most Colbertnél unalmas volt Scarlett, kettőn áll a vásár. Kimmelnél most volt Emily Blunt hát azt hittem leesek a székről a röhögéstől, olyan sztorit mesélt az állampolgársági esküjéről és úgy adta elő. Persze Emily-vel elfogult vagyok imádom azt a nőt.
Kár nincs Ferguson ő a kedvencem, de azért az elég királyság Colberttől Oliverig mindenki találhat érdekes, vicces műsorokat.

engé - 2015. 09. 13. 16:17

Megnéztem a Fallon-Trump interjút, ami végső soron remek példája annak, hogy mi a baj a országos talkshow-kal:

Lehetsz egy debil, xenofób, rasszista, nőgyűlölő, felelősségtől totál mentesült, dollármilliárdos bohóc, aki az elnökjelöltségről azt hiszi, hogy egy standup-cirkusz és az országáról azt, hogy egy nagy tábla Monopoly, mégsem fogják ezeket a rothadó kvalitásaidat gyepre cibálni. Ha mégis, akkor az a light-entertainment nevében egy könnyed poénba van csomagolva, mert a közönségnek nevetnie kell, nehogy egy pillanatra is fontolóra vegyenek valamit.

Elképesztő, hogy Trump milyen kijelentéseket és ideológiákat képes megúszni és milyen ámulattal képes Fallon mellette ülni. Mint egy kislány az ágyon hasalva, lábait a levegőbe hajlítva egy tinimagazin felett, a felelősségre vonás legkisebb szikráját sem érezni.

Emlékszünk a Trump-Letterman interjúkra? Letterman pontosan tudta, hogy mellette csak egy csöcs ül, akit ha komolyan veszünk egy pillanatra is, akkor az társadalmilag regresszív lesz. Még akkor is, mikor folyamatosan pengette az elnökjelöltég lehetőségét az elmúlt pár választáson. Bepillantás abba, hogy milyen (helyesen) számonkérő hangnemben zajlottak ezek az interjúk:
https://www.youtube.com/watch?v=SYoOPgeTMQc

Várom mi lesz a Trump-Colbert interjú vége, de nem fűzők nagy reményeket hozzá, ott is meglesz a publicisták álták kikötött kötelező seggnyalás (ezt bőven nem keverem a tisztelettel).

(Még mielőtt valaki megemlíti hogy túllihegem: Igen, meglehet. Sőt. Viszont ez az ember számokkal alátámasztva lehet jó eséllyel a következő elnöke egy szuperhatalomnak, nem pedig egy taxi-startup megzuhant kiállású CEO-ja.)

winnie - 2015. 09. 14. 06:50

hét, igen, ha interjú, akkor ferguson volt nekem is, bár sokszor csapongott és hülye volt, de amikor kellett, akkor ütött. (és amikor nem kellett, akkor kínos volt.)

colbertnél egyébként azt sem szerettem most, bár lehet, hogy korábban is megvolt nála, amikor tipikusan lenósan, egy poén után, a közönség tapasa és nevetés eközben, dünnyög magának, hol megismételve a poént, hol pedig azt, hogy “na, igen”. ez kis dolog de annyira falra tudok mászni ettől a módszertől:)

engé - 2015. 09. 14. 12:21

Szerintem a Colbert Riportot senki sem az interjúk miatt nézte. A politikai szatíra irányította a hajót. Nálam csakis az olyan interjúk ragadtak meg, amelyek kicsit sem akartak mélyvágásúak, komoly hangvételűek lenni. Bon Iver interjú, Chris Nolan interjú és hasonlók. De voltak valóban öt csillagos interjúk is, amely tökéletesen találta meg az egyensúlyt a butaság és a komolyság közt: Lásd, az Ellen Page interjú a coming out után.

Én biztos vagyok abban, hogy lesz Colbertnek egy akklimatizációs-időszaka, amely során belerázódik a hagyományos talkshow-host szerepkörbe. A Colbert Reportos Stephennek jóval könnyebb dolga volt, hisz az interjúk során folyamatosan karakterben maradt és emiatt sokkal több dolgot úszott meg, jóval magabiztosabban hozta a vendégeket kényelmetlen helyzetbe infantilis jobboldali kérdésekkel. Ott Colbert sokkal inkább volt Jiminy Glick mint Ed Sullivan. Itt Colbert egyiktől sem akar teljesen elszakadni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz