login |

Pilot: Boy Meets Girl – írta userguide

2015. 09. 13. 15:50 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A BBC állami médiaként a közhangulatnak megfelelően szívesen ad teret a szexuális kisebbségek sorozatainak. Várható volt, hogy az LGBT-karakterlánc végéhez is eljutnak egyszer, a Boy Meets Girl ennek megfelelően egy transznemű szitkom. És akármennyire is PC a szigetországi társadalom, ez még önmagában egyáltalán nem garancia a sikerre, a leszbikus Sue Perkins két éve például irdatlan nagyot bukott (egyébként teljesen megérdemelten) a Heading Out-tal.

boymeets1

A premissza itt is hasonló, Rebecca Root egy transznemű (férfiből lett nő) színész, stand-upos, rá épül a sorozat, aminek a besorolása hivatalosan komédia. Ez a gyakorlatban egy romantikus, egymásra találási történetet takar, és ha a transzneműség kevés lenne, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a pasi 14 évvel fiatalabb.

A pilotban a zsánernek megfelelően a két fél megismerkedik, majd egymásba szeret, emellett bemutatkozik mindkettejük családja, a felépítés teljesen sztenderd. Ahogy az is, hogy a romantikus vígjátékokhoz hasonlóan ez is sokkal inkább romantikus, mintsem vígjáték, komoly rekeszizom-sérülésekre senki ne számítson.

Nehéz itt az egyszeri blogger sorsa, hiszen a negatív kritikára rendkívül könnyű visszalőni egy *.fób bejegyzéssel, de amit ki kell mondani, azt ki kell mondani: a Boy Meets Girl egyszerűen rossz. És egyáltalán nem a főhős miatt, sőt, gyakorlatilag ő az egyetlen, aki az egészben ér valamit.

_85103626_bmg

A pilot közben úgy érzi az ember, mintha lett volna valamilyen pályázat, amit a szexuális kisebbségek megismertetésére írtak ki, és ott ezzel a projekttel indultak a készítők. Majd amikor nyertek, minimális erőfeszítéssel leforgatták, amit nagyon muszáj, a többi pénzt meg zsebre tették.

Az első epizód sztoriján nagyon nem volt mit dolgozni, a humorosnak szánt dolgokkal együtt simán össze lehetett szedni más romantikus filmekből. A srác családja egész komoly adásidőt kap, a karakterek pedig rettenetesek. Az elképesztően irritáló öcskös, meg az elviselhetetlen anyuka remek húzás, biztos sokaknak bejönnek majd.

A pálmát nálam az vitte, amikor az egyedüliként normálisnak tűnő apuka ölelkezve nézte a tévét a huszonéves, papíron nagy nőcsábász (ezt előtte a szánkba rágták) öcskössel. Most ezt így hogy?!
A másik család lényegesen tolerálhatóbb, az ő részeiken kellően alacsony ingerszintű nézők akár somolyoghatnak is.

boymeets3

Azonban a legnagyobb probléma épp a legfontosabbal, a szerelmi szállal van, ugyanis a világon semmit nem tudunk meg arról, miért is szerettek ők egymásba. Ismereteim szerint vannak dramaturgiai eszközök ennek érzékeltetésére, azonban a készítők formabontó módon itt nem kívántak ezzel élni. A csóka hazamegy, és bejelenti a szüleinek, hogy megismerte az igazit. Nesze, barom, pont.

Nem javít a dolgon az sem, hogy a két fél között nincs semmilyen kémia. Utóbbit magyarázhatja az, hogy a készítők és a szereplők többsége is szinte teljesen ismeretlen, és túlvállalták magukat.

Fogalmam sincs, melyik műfajban lehet a legjobban érzékeltetni egy transznemű ember problémáit, de ez így nagy mellélövés, még a fröccsöntött, agyonfókuszcsoportozott amerikaiak is simán verik. A BBC műsorrendjével nem szoktam foglalkozni, de itt külön gratulálok annak, aki összerakta a Cradle to Grave-vel, jó nagy lesz a kettő közti átjárás.

boymeets2

A számszerű értékeléssel bajban vagyok, romkomként a sorozat gyakorlatilag értelmezhetetlen, transznemű sorozatként meg nincs mihez hasonlítani, úgyhogy most kivételesen a passzt választom. A kétsoros szinopszisból mindenki le tudja szűrni, érdekli-e, itt nincsenek meglepetések.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz