login |

Zoo: vége az 1. évadnak

2015. 09. 16. 21:11 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika,

You think when we fix this that we’re gonna learn our lesson? We’re gonna find a better way to share the planet?

Under The Dome. Extant. Zoo. Szerintem a CBS nyári blockbuster popcorn sorozatai remek sormintát adnak ki, nagyjából minőségileg egy kalap alá söpörhetőek be, s csak reménykedhetünk abban, hogy 2016. nyarán a The Good Wife készítőiről érkező vicces, agyzabálós thriller, a BrainDead jobban fog sikerülni.

Az állatok lázadása a’la evolúció vagy a’la vírus tematikát James Patterson könyve alapján szállító Zoo első szezonját legalább végig tudtam nézni, de ajánlani nem lenne egyszerű, még üres nyári kikapcsolódásnak sem, mert biztos vagyok abban, hogy aki poénra veszi az egészet, az sokkal jobban szórakozna a túlzásba vitt komolykodáson és a rengeteg állatos-mészárlós jeleneten, illetve emberi reakción – biztos remek poénsnitt-képregényt lehetne kreálni belőle. (Nyugi, az állatok mészárolnak embereket, nem fordítva.)

Zoo - 1x13-06

Az 1×12-ben, vagyis az utolsó előtti epizódban a főhősök megtalálták a beindult folyamatok ellenszerét, mire kaptunk egy idióta cliff-et, ami után az ember nem nagyon láthatta, hogy 40 perc alatt, hogy fogják lezárni a történet első szakaszát. S a balsejtelem beigazolódott, ugyanis az évad végén nem igazán volt lezárás, csak egy epic snitt és egy (pillanatok alatt megoldható) cliffhanger.

De lezárás, illetve annak hiánya ide vagy oda (engem az nem zavart), maga a szezonzáró magasan a Zoo legrosszabb része volt a szememben. (Ez ma sormintának tűnik, ld. Proof.) Ugyanis a 3-4. részre összehozott csapatot most ismét szétszedték, hogy 25-30 (vagy 35) percig azt nézhessük, hogy ki hogy boldogul önmagában pár totálisan érdektelen jelenetben. WTF.

Zoo - 1x13-03

Persze az epizód végére megint egymásra talál a banda, de az első pár percen és a záráson kívül nem sok értékelhető volt az 1×13-ban (a mélypont a közös éneklésnek jár), és nem csak azért, mert önmagában egyik karakter sem annyira érdekes, hogy kitöltené a saját jeleneteit. A gond részben az is volt, hogy a világon semmi nem történt, csak elmerenghettünk azon, hogy milyen lehet egy preapokaliptikus világ, amiben az állatok megpróbálják leigázni az embert. (Nem mintha nem láttunk volna hasonlót például az új Planet of The Apes-filmekben.)

Miképp a The Last Ship-ben, az okosok a Zoo-ban is ráleltek a gyógymódra, s miképp a The Last Ship-ben, itt is az volt a nagy kérdés, hogy miképp lehetne megfelelő módon elterjeszteni azt. A megoldást azonban itt nem kilogikázták, hanem egy ócska írói húzással, egy random beszélgetés random mondata hatására gyúlt villanykörtét a főszereplő agyában.

Zoo - 1x13-05

Egy biztos, a Zoo állatokban és fenyegető állatos jelenetekben (a Hitchcock-féle Birds-re kell gondolni) gazdag sorozat volt, az is pozitív volt, hogy bejárhattuk az egész világot, kár, hogy minden más téren a közepesnél gyengébben teljesített, az efféle sztoriba nem nagyon tudtok csavarokat sem belevinni, max annyit, hogy a pár részre érkező vendégszereplőket olykor legyilkolták, a mellékszálakat pedig rögtön elfelejtették.

Maga az alapszituáció persze elgondolkodtató, a fináléban felvázolt világkép is az, de minden ezzel kapcsolatos gondolatot elmaszatoltak a készítők mikrodrámáik miatt. Ettől még, aki az elsőnek abszurdnak tetsző, de egyébként “Miért ne valósulhatna meg?”-szituáción túllép, miszerint az állatok elkezdenek másképp viselkedni, és intelligenssé válva az emberek ellen fordulnak (pl. kutya a macskával kalákában), az lehet egy hétvégi dara keretébe élvezné, amit lát.

Zoo - 1x13-01

Hogy lesz-e 2. évad? A nézettség alapján simán lehetne, de még nincs döntés. És tudjátok mit, a tovább mögé beteszem a záró snittet. Spoileres.

Zoo - 1x13-07

13 hozzászólás Ne habozz!

Szaby59 - 2015. 09. 16. 22:39

Nekem addig jobban bejött amíg nem hozták össze a szupercsapatot, utána esett a minőség…
Simán jobb lett volna, ha egy kicsit még nyomozgatnak külön a világ több pontján. Ez az évadzárás meg nekem úgy tűnt mintha a múltheti dupla részt akarták volna annak, de véletlenül a 2×01-et is sikerült leforgatni úgyhogy végül az lett :D

Alfdam - 2015. 09. 16. 23:19

“(Nyugi, az állatok mészárolnak embereket, nem fordítva.)”

Érdekes világban élünk, hogy ez elé a mondat elé kell a “nyugi”. :D :D :D Végül is ja, ha egy fogalmatlan állatot levágnak, az fúj, fúj, de ha egy érző embert, akkor az fun. :D

bélabá - 2015. 09. 17. 00:06

” Ez az évadzárás meg nekem úgy tűnt mintha a múltheti dupla részt akarták volna annak, de véletlenül a 2×01-et is sikerült leforgatni úgyhogy végül az lett :D”

Ez nagyon jól leírja amit éreztem. :)

winnie - 2015. 09. 17. 04:34

jaja, én is ezt írtam twitteren, hogy a gyengébb lelkületűeknek az évadot érdemes befejezni az 1×12-vel. még annak a cliffjét is kihagyhatják. na, akkor érdekesebb lett volna ez a “megint külön vagyunk”-tematika.

winnie - 2015. 09. 17. 04:37

Alfdam: semmi érdekes nincs ebben, azt, ha valamiben embert ölnek, megszokott az állatok ölése annyira nem. és ebben sem az jellemző, ha valakit ez érdekelne. de azt, hogy fun az emberek mészárlása, te képzelted oda. az már valóban lehetne érdekes világ. szerintem inkább felkavaró volt az a pár gyilkosság.

daniferi - 2015. 09. 17. 22:47

Évadzáró? WTF… Én azt hittem az 1×12 rész után, hogy az az utolsó, simán tetszett a cliffhanger is. Aztán jött ez a rész, itt meg olyan volt, mint egy új szál, gondoltam akkor még biztos lesz jó pár rész. Erre most olvasom, hogy utolsó volt. Ennek se füle se farka így :) Valóban, mintha egy 2×01 rész lenne ez :)

Ashe - 2015. 09. 19. 15:44

Hogy valami teljesen irreleváns is legyen: azért az Extant minden hibája mellett sem az a szint, mint a “kínosan gagyi történet végtelenül kínos színészi játékkal” Under the Dome/Zoo.

winnie - 2015. 10. 03. 12:34

2. évad berendelve.

egy igazi szakember - 2015. 10. 13. 17:39

Hányinger keltő, mennyi felesleges pénz van jewllywoodban, hogy ilyen és ennyi nézhetetlen szeméttel árrasszák el az emberiséget.
Az első néhány rész érdekes volt, de ennyire mélyre süllyedni, hihetetlen. GAGYI.

Thomas - 2015. 10. 17. 21:24

Érdekes viszonyom volt ezzel a sorozattal. Az első 2 rész nagyon tetszett, aztán az 1×03 kesze-kuszasága már nem. Miután összejött a nagy csapat, és ment a nagy nyomozgatás a börtönben, meg különböző tetthelyeken, az megint nem volt túl izgalmas, akkor lényegében csak a francia csaj, Nora Arnezeder miatt folytattam:) Ő volt számomra a sorozat igazi felfedezettje, hihetetlen édes volt, amikor valamit nagyon magyarázott, vagy meg akart győzni valakit, és olyan nagyra nyitotta a szemeit:) Imádtam ebben a szerepben, de most nagyon szívesen megnézném valami másban, úgyhogy szerintem csekkolok majd 1-2 filmet, amiben játszott:) És Kristen Connolly is aranyos volt:)

Aztán miután a börtönből szökött csókát kiírták, és nyomozás helyett menekülniük kellett, jóval akciódúsabb részek következtek, és megint egyre jobban szórakoztam, szóval egyáltalán nem bántam meg, hogy maradtam. Az 1×12 cliffje nekem tökéletes lett volna évadzárónak, és nekem is végig olyan érzésem volt, mintha a 2×01-et is leadták volna:) Jövőre ráhangolódásképpen elnéztem volna ezt, hogy pár hónap múlva hogy jön össze megint a csapat, de évadzárónak pocsék volt. Azt a gagyi cliffhangert meg már nem is kommentálok, mikor egy állatkertnyi állat jött szembe a főúton:)

Mindent összevetve nekem kellemes dara volt, részben a francia szépség, részben meg a pörgősebb, állatos jelenetekben bővelkedő részek miatt:) Jövőre ott leszek a folytatásnál.

chris - 2016. 12. 16. 08:38

Szerintem nagyon jó sorozat , vannak hibái de melyiknek nincs?

winnie - 2016. 12. 16. 09:14

ööö, nagyon soknak nincs – ha még nem láttál hibátlan sorozatot, akkor érdemes tovább keresned. de ha a zoo-ról van szó, akkor maradjunk a zoo-nál – ilyenkor érdemes leírnod, hogy miért jó, hogy másoknak segíts.

én leírtam, hogy miért annyira közepes, de mellette szóljon az az érv, hogy maradtam és csak a második évad közepén kaszáltam el, mert akkor süllyedt le nagyon, nagyon gyenge és érdektelen szintre.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 25. 17:28

Korábban a kritikák alapján kerültem ezt a sorozatot, de most vágytam valami könnyű popcorn cuccra, így karácsony délután, ezért gondoltam belenézek. Az 1-2. rész még elment, de a 3. részbe csúnyán belealudtam. Ezt intő jelnek tekintem. :-D Ez sajnos nem jött be.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz