login |

Pilot: The Bastard Executioner

2015. 09. 17. 21:55 - Írta: human

38 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Wales, a 14. század eleje, és Kurt Sutter. Ebből mi a fene sülhet ki? Mondjuk a Sons of Anarchy is királydrámára hasonlított néha, szóval most kardok között megy majd a hatalmi játszma.

bast1

Egy dolgot mindenképp le kell szögeznem: Sutter nem tököl a vérrel. Itt nincs is az borzasztó PG-13-as középkori filmeket sújtó probléma, amikor zajlik a csata, és senkinek sem lesz koszos a kardja. Velőig hatolnak a pengék, és nagyjából ez rángatott el a másfél órás pilot végéig.

Mondjuk ilyen szempontból erősebben is kezd a Bastard Executioner, mint a Sons of Anarchy. Annak vagy 6 rész kellett az első merész húzáshoz, gondolom előtte a csatorna bábáskodott kicsit, itt viszont szabad kezet kaphatott Sutter. Kicsit elmerültem a vérengzésben, de mindjárt elmondom, hogy miért.

A történet középpontjában egy walesi katona áll, aki egy különösen véres csata utáni halálközeli élménye miatt otthagyja a harcokat, feleséget talál magának, próbál békésen élni. De persze az angolok egyre több adót szednek, nyomorgatják a népet, így társaival fegyvert ragad, aminek újdonsült családja látja kárát.

bast2

Nagyon klisésen indul a sorozat, rengeteg “fordulatot” látni előre. Ezen nem segített a digitális kamerás vizuális megvalósítás sem, ami miatt túlságosan is műnek tűnik a Bastard Executioner. Bár igyekeztek a kosztümösök, és nem Los Angeles melletti mezőn volt szerencsére a forgatás, hanem tényleg Wales-ben, de az éles kép és a realista színek mégsem segítenek az elején.

Bár ha a helyszínt szóba hoztam, akkor meg kell említenem, hogy baromira tetszettek a belsők. Lehet, most csak néztek, hogy mi a fene, de itt még a terület uralkodója is kisebb szobákban éldegél, nem hatalmas termekben csapatja. Tudom, hogy ez apróság, de ez a megoldás még a normál drámák közül is kilóg, amikben a csóró főhős is úgymond nagy lakásban él, hogy “elférjen a stáb”, amikor forgatnak.

Viszont az előbb említett realizmus mégis támogatja a történetet onnantól, hogy az beindul. Tudom, kellett az alapozás, és nem is a vérengzést vártam igazából, csak annyira klisés volt a start, hogy egyszerűen sajnáltam rá az időt. Ellenben amikor elkezd haladni a sztori, onnantól hirtelen klappolni kezd minden.

bast3

A kardozás mellett szépen felvázolják a hatalmi helyzetet, a karaktereket, akiket esetleg több évadon át követhetünk majd, na meg az egyelőre még a kicsiben működő lázadást az elnyomó angolok ellen. A pilotnak még jól álltak a kisebb harcok, gondolom sok, ezekhez hasonló 20 a 20 elleni összecsapás lehetett akkoriban, de kíváncsi vagyok, hogy az FX miképp tudja majd emelni a tétet.

Nem azt mondom, hogy új kihívója lett a Game of Thrones-nak, de a Vikings és az Outlander mindenképp a vetélytársak között lehet. Viszont itt a történet nagyobb események felé tart, és ez nemcsak feltételezés, hanem a pilotban legrosszabban színészkedő Katey Sagal karaktere is komolyabb dolgokat suttog kicsit régies angoljával.

bast4

Azt nem tudom biztosra mondani, hogy folytatom-e, de a pilotot szerintem érdemes megnézni azoknak, akik csak egy kardozós filmre vágynak. Bár maradnak nyitva hagyott kérdések, de egy fejezet lezáródása érezhető mégis a második rész végén. Olyan 7/10 simán elfér rá, mert az első fél óra fárasztó a tipikussága miatt.

38 hozzászólás Ne habozz!

unrealnoise - 2015. 09. 17. 22:45

Nem tudom belekezdjek-e, most a The Americans darálom, egyre jobb az is. Lehet megvárom a későbbi visszajelzéseket is.

A SOA utolsó évadja sajnos nagyon nem lett igazi, leginkább a “mű-ség” az ami eszembe jut róla, holott addig valahogy sokkal természetesebb volt az egész. Lezárási pánik? Kifogyott a lőszer?

Nah mindegy, nem is ide tartozik, meglátjuk.

Benzin - 2015. 09. 17. 22:48

Elsőre egy Robin Hood + Braveheart + Hét szamuráj crossovernek tűnik.

Najó, ez utóbbiak száma hamar megcsappant, de a kötelező elemek megvoltak: nagyon gonosz és romlott angolok, a népet sanyargató adószedők, az idilli falu, kötelező fekete karakter, feltrancsírozott feleség, a bosszúszomjas főhős, aki valójában nem is az aki. Még a boszorkányt is hozták a Kevin Costner moziból. Kihagytam vmit?

Lemoni - 2015. 09. 17. 22:51

Nekem Wales-szel, középkori angol történettel szinte bármit el lehet adni. Valóban, kilógtak az alkotói csintalanságok, főleg az első részből, de akkor is tetszett, amit láttam. Hehe, nekem nem az Outlander vagy a Vikings jutott róla eszembe először, hanem a Spartacus. A karakterek tipikusak, viszont a második rész végére a történet már kezd egyedivé és érdekessé válni. Katey Sagal teljesen Holly Hunter figuráját hozza a Top of the Lake-ből, csak jóval gyengébben, ennyit a szerző elfogultságáról. Lee Jones-t nem érzem kiemelkedőnek a főszerepben, Stephen Moyer egyelőre lopja a show-t mindenki elől. Csak nekem tűnt olybá, hogy Sutter a GoT-nak szúr oda, hogy egy Jon Snow-hasonmás a meleg szolgáló :D Kezdésnek 7/10 jár.

Quantumleap - 2015. 09. 17. 23:00

Ez milyen cím? “Balfasz kivégző”?

bélabá - 2015. 09. 17. 23:02

Elkezdtem nézni, de úgy egy óra után annyira untam, hogy inkább abbahagytam.

Mondjuk mellette a Narcost nézem, és az sokkal jobban érdekel.

Komasz - 2015. 09. 17. 23:25

annak ellenere, hogy az elhintett story sem fogott meg, belekezdtem, mert szeretem a kosztumoseket es ugy voltam vele, hatha…de ezt tobbszori probalkozasra sem sikerult vegigneznem, annyira gyengere sikerult. nem csak a harcjelenetek gagyik, de meg a kornyezet sem adta el nekem a reszt…a szineszekrol nem is beszelve

clegane - 2015. 09. 18. 00:02

bélabá: wow én is éppen a Narcost darálom (nagyon fasza!!), és azért nem néztem még meg a Bastardot.
de lehet meg is várok még pár résznyi véleményt vele.

Vödör - 2015. 09. 18. 01:05

Az utolsó kép olyan mintha 21. századi emberek viselnének 21. században készített középkori jelmezeket. És tényleg…

A Marco Polohoz képest milyenek a díszletek, jelmezek atmoszféra? (ott ezt elég jól eltalálták)

winnie - 2015. 09. 18. 04:43

Quantumleap: a bastard fattyút jelent. nem tudom, hogy itt tényleg az-e az illető, de abban a hiszemben voltam, hogy erre céloz.

emeric - 2015. 09. 18. 07:10

Ez valami hót gyenge volt… nem mindig értettem, hogy ki mit is akar, meg hogy pontosan ki kicsoda. Ami történt teljesen kiszámítható volt, semmi meglepő vagy izgalmas nem történt. Még egy részt megnézek, de ez így egyelőre nekem nulla.

juhaszvik - 2015. 09. 18. 07:54

a 7/10 nem hangzik rossznak, egy próbát megér mindenképpen, bár én most középkori témában a the last kingdom-ot várom nagyon (buzgón olvasom a könyveket).

idioty - 2015. 09. 18. 08:13

Hm, még nem láttam, ki tudja mikor fogom tudni megnézni… de már megint a feleségét szerepelteti??? Ezt hogy engedhették meg neki?
Bár őszintén engem a Soa-ban egyáltalán nem zavart, sőt a vége felé nyert értelmet, hogy a tettei ellenére is éldegél még. Szerintem nem volt rossz színész.
De ide minek megint? Csak azért, hogy szerepelhessen??? (nyilván…)

winnie - 2015. 09. 18. 08:25

juhaszvik: érdemes bepróbálni, de meg fogja osztani a pilot a népet, nagyon nehéz kritika alapján dönteni, hogy nézős-e.

winnie - 2015. 09. 18. 08:28

idioty: ?? ha ő a legjobb a szerepre, akkor mi a francért ne? színész. elismert színész. vagy ő volt a legjobb a castingon, de valószínűbb, hogy direkt ráírt egy szerepet, amiben úgyis ő lenne a legjobb. írók gyakran írnak színészekre szerepet.

az gondolom, bűn, ha szeretik egymást?:) de mióta zavar bárkit is az egy sorozat kapcsán, hogy ki kinek a kicsodája, vagy hogy az adott színész a sorozaton kívül mondjuk macskákat rugdos. ha ez gond, nem kell bulvárt olvasni, és akkor nem fog tudni róla az ember.

idioty - 2015. 09. 18. 08:55

A gondom vele annyi, hogy ilyenkor egy írót könnyen el lehet téríteni az eredeti elképzelésétől, pl: “figyu már Suttikám, ilyet nem kéne csinálnia a karakteremnek, mert ha mégis, akkor nem kapsz vacsorát!”… és itt nem az ételre gondol a hölgyike :D
Na jó, ezt direkt kicsavartam…. :)
Nekem az a furcsa, hogy ennyire nyomja a feleségét. És mondjuk ha egy szerepre lenne jobb, akkor is lehet a feleségét választaná (hát naná, én is ezt tenném) akár a karakter megtépázásának árán is.
Viszont hozzátenném, hogy most épp a The Shield-et nézegetem, ha időm engedi, ott is szerepel egy részben és tetszett az, hogy totál másképp játszott, mint a SOA-ban. Szóval van benne tényleg lehetőség, csak furcsa, hogy a feleségét ennyire nyomja. Ami persze nem furcsa, mert a helyében én is ezt tenném :D
Na, most akkor ezt jól megasszondtam :D

Mardred - 2015. 09. 18. 09:11

Hát… azért az, hogy ez a pilot durva volt, az nagyon enyhe kifejezés… amúgy egy k9zepest ért meg nálam, a folytatásba bele fogok nézni, mert a SoA és a The SHield sem az elején indult be igazán.

Alterego-x - 2015. 09. 18. 11:33

Quantumleap: Amellett hogy a bastard szó szerint fattyút jelent, sértésként sem azt jelenti hogy balfasz, inkább olyasmit hogy seggfej, tahó, de egy valamivel pozitívabb, elismerő felhanggal.

juhaszvik - 2015. 09. 18. 11:42

winnie: összevárok pár részt, aztán együtt nézem majd őket. tervezel még kritikát?

Alterego-x: szerintem is. a balfasz általánosan vagy konkrét tevékenységet illetően nevezhető szerencsétlennek vagy ügyetlennek, míg a bastard (mint sértés) inkább a személyiségre vonatkozik, és pedig kegyetlen, érzéketlen emberek jelzője lehet.

sleepwalker77 - 2015. 09. 18. 12:25

Nem volt rossz kezdés. Véresnek elég véres, karakterek is érdekesek, ebből még lehet egy jó kis sorozat.

Boci - 2015. 09. 18. 13:16

Én fél óra után abbahagytam, unatkoztam, de úgy látom, hogy ezután indult volna be. Na majd vmikor nekiugrok újra.

petya7 - 2015. 09. 18. 17:42

Megnéztem, aztán jöttem kritikát, majd a hozzászólásokat olvasni.
Őszinte leszek: nekem nagyon tetszett a pilot.

A forgatási helyszínek hozzák az alapkövetelményt, míg a kosztümök néhány karakternél megüthettek volna egy komolyabb szintet. Összességében ez nem zavart.

Színészek mondhatni semmi extra, Sons után jó volt ismerős arcot látni, bár Katey Sagal színészi játéka valóban jobb volt a Sonsban, de a két karakter más-más színészi játékot kíván meg. Kár is ebbe belemenni.

A harc jelenetek jók, egy-egy látványosabb kivégzéssel.

A történetbe jó adag sablon került, de annak viszont nagyon örülök, hogy nem 45percbe, vagy egy órába akartak mindent belesűríteni, mert akkor maga lett volna a sablon. A közepe fele szépen beindult a sorozat. Szerintem nem volt unalmasabb, mint a GOT, sőt.

A továbbiakban intrikát, cselszövést, árulást, stb. várok, illetve főszereplőnktől egy ellentétes karakterfejlődést. Emellett nagyon tetszettek a látomások, ezek abszolút jó hatással vannak a sorozatra.

Érdemes elkezdeni, szerintem nem végigszenvedős, persze ízlések és pofonok. A GOT hype-ja és sokszori monoton részei után üdítő egy ilyen sorit is figyelemmel kísérni.

sorozat/gyilkos - 2015. 09. 19. 00:14

csalódás. Kiszámítható történet, klisés karakterekkel, a végén hurkatöltővel beleerőltetve a kifejletbe és a folytatásba. Sutter szerintem egy gyerekkori fantáziáját filmesíti meg, szó szerint. Ahogy egy gyerek elképzel egy nagy felnőtt drámát. Old Shatterhand a középkori angliában.

A digitális kép sterilitása nekem is feltűnt. Furcsa, hogy a hollywoodi csúcsprofik még nem tanulták meg jól használni. (nem a saját kútfőmből okoskodom, egy elég fasza interjút olvastam, filmrészletekkel arról, hogyan milyen gépekkel, milyen beállításokkal, szűrőkkel, és utómunkával lehet a 35mm közelítő mozit csinálni digitálisan).

Benzin - 2015. 09. 23. 19:47

01×02

A cold open hibátlan csehszlovák kosztümös matiné mesefilm hangulatot hozott.

A boszorkány suttog a jó vitéz fülibe, a királylány kifésüli a haját vártoronyba’, a leprás, vagy mi ármánykodik, a királyfi meg simogatja az idejekorán eltávozott gonosz bátyó gyermekkori kukorica-csutka játékát és sírdogál (wtf?).

Sajnos sárkány nem lesz benne, úgy maradnék. Kasza

Benzin - 2015. 09. 23. 19:55

01×03, mert a pilot duplarészes volt

DanielJackson - 2015. 09. 23. 20:50

A SoA nem “királydrámára hasonlított”, hanem Sutter egész konkrétan a Hamletet írta újra. Ez a fattyú viszont egyelőre hosszú és unalmas másfél óra volt – nekem legalább is.

Lemoni - 2015. 09. 24. 14:19

A pilot elment, a 2. részt dicsértem, de ez a 3. egy nagy blöff volt. Mintha történne valami érdekes, előremozdító, fontos, pedig dehogy. Csak a Sutter családi homokozó üzemel. Kár, de egyelőre még nézem tovább.

Gravedigger - 2015. 09. 25. 12:01

Hát ez bizony egy jó nagy klisé halmaz volt.. A kardozós részek szerintem rendben voltak, brutál és véres, a la Sutter, de a többi az rémgyenge sajnos. A story meg leginkább a színészek miatt volt unalmas. Ezerszer látott karakter sablonok és nagyon gyenge játék. A főhős meg egyszerűen totál bukás, egy másodpercig sem érdekelt amit csinált. Van kb. kétfajta arckifejezés a tarsolyában. A főgonosz egész jó volt, a színészt a Last Ship-ben is bírtam, de … na nem spoilerezek inkább. Szóval nem csodálom hogy ekkorát zuhant a nézettség a következő részre. A 3. részt már le sem töltöttem, kivárom mi lesz és inkább megnézem darálva ha érdemes. De szerintem ebből jó nagy kasza lesz… Sutter túl gyorsan akart valami újjal kirukkolni a SOA után, talán inkább pihenni kellett volna kicsit..

Marcipáncica - 2015. 09. 25. 13:00

annyira vártam ezt a sorozatot, aztán valahogy úgy alakult hogy nem tudtam azon melegében elkezdeni. Most meg olvasgatom az írásaitokat és a kedvem is elment attól hogy nekivágjak… Várok még pár részt…

Liu - 2015. 09. 27. 19:57

Most fejeztem be egyben a három részt, és azt hiszem, maradok a többire is.

Pozitív:
– hiánypótló vérpornó- jelenleg nincs ilyesféle sorozat.
– “”történelmi””. ( Nagyon idézőjelesen az. Még nem is a Walesben élő mór a legdurvább – mórok 8-15. század közt uralták az Ibériai félszigetet, onnan csak egy “köpés” Wales. – de a butaságoktól elvonatkoztattam és egy “párhuzamos világbeli Wales”-nek tekintettem)
– szereplők-mellékszereplők igazi embernek tűnnek. Igen, a kosztümök (és pl. Moyer haja géppel nyírt:D) nem teljesen korhűek, de nem mindenki olyan jócsaj-jópasi satöbbi, mint mondjuk a Vikingsben. P
l. a főszereplő igazi feleségének -aki amúgy jócsaj- figyeltek arra, hogy sárga, ápolatlan fogai legyenek.
– főcím

Negatív:
– főszereplő. Ő elvileg egykori überlovag, de a színész mozgása mamlasz. Pl. mint egy kövér mopsz, úgy fut :D ( pedig szép szál legény lenne)
– Suttiné karaktere. HA nem lenne benne a hardcore vallásos vonal, akkor még oké..de ahogy fentebb írták, simán megégetnék, már csak a gyógyfüvezésért is.
– + sidekickje, Hans, az összeégett fricc.
– Történetvezetés néhol “érdekes”. Nekem az kimaradt, hogy Kamarás Bill mikor tudta meg 100%-ra, ki is a Fattyú Hóhér igazából.

Erja - 2015. 09. 29. 15:33

Liu, “összeégett fricc”, ez jó:-)))). Ja és igen, nekem sem világos, honnan jött rá, hogy nem ő a hóhér, gondolom kikövetkeztette valahogy, esetleg a seb állapotából?
Én magam sem értem, hogyan, de pár kisebb hibát leszámítva, nekem nagyon tetszik a sorozat, már várom a 4. részt.
Az első két részért nem voltam oda, de a harmadiknál elkapott a Sutter gépszíja, én már tudom, hogy végignézem az egész évadot, folytatódjon akárhogyan.

majomka - 2015. 10. 23. 18:32

Csak várom és várom, hogy na majd most beindul, de csak nem akar :) Úgy vagyok vele, mint a Dominionnel voltam: nem igazán tetszik, mégis mindig megnézem a következő részt. Mondjuk sajnálom, hogy a sztori közepén lett félbevágva a Dominion, remélem legalább könyv formájában megtudhatom egyszer a befejezést.

Locassen - 2015. 10. 23. 21:51

@Liu: ab start tudta hogy ő az, mert korábbról ismerték egymást. Ha újranézed az első dialógusukat a kápolnában, akkor retrospektíve egyértelmű.

Kamarás Bill:) briliáns.

chulo - 2015. 11. 08. 01:36

a kutya nem fogja ezt már olvasni itt, de ha mégis idevetődne valaki – nézzétek, mert nagyon f.szányossá kezd válni a sorozat :)

Lemoni - 2015. 11. 08. 20:22

Igen, így féltávon túl már egészen nézhető színvonal, de a Sutter-párral még mindig nem vagyok kibékülve, egyszerűen komolytalan volt az égett képű templomos lovag úr mindenkit lekaszabolok, mert én vagyok a szuperhős akciója a tengerparton. Jó lenne a karakter, meg a banyáé is, viszont annyira rosszul játsszák, hogy gyalázat. De hogy a hóhér ennyire málé p.cs legyen a hercegnővel, hát nem érti, hogy hirtelen gyerek kell oda? :D

Liu - 2015. 11. 14. 17:51

” málé p.cs ”
Ez a legjobb, tömörebb, igazabb jellemzés főhősünkről, amit láttam :D

Szvsz, ha most megoldják a “hirtelen gyerek kell” kérést, az is késő..
Cirka fél éven belül babát kéne produkálnia a grófnőnek , akkor már nincs az a húgyvarázsló, aki igazolná őt :D

Amúgy elmebeteg feleség ( Jessamy? Vagy ilyesmi a neve) megszeretgetésének lesz-e vajh’ következménye?- gondolok itt arra, hogy terhes lesz-e és akkor a gyerek hol fog kikötni.. :D

noodles - 2015. 11. 18. 20:35

kaszát kapott

Lemoni - 2015. 11. 18. 23:07

Na, a végére csak elültették azt a cseresznyemagot :)
Voltak jó és nagyon rossz húzások ebben a 10 részben, de hogy lehetett ennyire amatőr pancser módon befejezni az epizódot/évadot/sorozatot, hogy közben még dugtak?!

galocza - 2016. 05. 08. 07:58

biztos, hogy én sem vagyok a legtürelmesebb formámban, de szűk 5 percig bírtam a pilótakekszet, ennyi elég volt, h kiakasszon.
pedig csokinak tettem félre, szűkös időkre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz