login |

Graceland: vége a 3. évadnak – írta Riggins

2015. 09. 21. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Ugyan a kasza lehetősége a csatorna részéről a sorozat kezdete óta lebeg a levegőben, ennek a 13 résznek sem volt különösképpen lezárás szaga. Nagyjából hasonló volumenű ügyekkel kellett megbirkózni a csapatnak, mint korábban, az pedig fel sem merült, hogy Gracelandnek – mint bűnmegelőzési csomópontnak – véget vessenek a történet fejesei. A szezonzárónak se volt igazi finálé érzete, szóval reméljük kegyesek lesznek a USA-nél.

graceland01

Volt ugyan továbbhozott szál a 2. évadról, de gyorsan elégették, így az S3 eleje szerintem beszállási pontnak is elmegy, ezért vázolom, hogy nagyjából miről is szól a sorozat:

Valahol a kaliforniai tengerparton a rendőrség lefoglalt egy Gracelandre keresztelt villát, ahová 6 különleges ügynököt költöztettek be, hogy épüljenek be a környéken működő alvilágba. Van köztük DEA és FBI ügynök, meg mások is, de erre csak a legelején figyeltek, azóta már mindenki csinál mindent, nem kell, hogy szakmába vágjon.

A szereplők saját szakállukra kezdenek ügyeket megoldani, de nem a hagyományos nyomozós módszerrel, hanem kitalált személyazonosságokat felvéve beépülve ide-oda, legyen az drogkartell, lánykereskedelem, korrupt rendőrőrs vagy ami éppen jut. Ha pedig valaki ráér, akkor besegít a többieknek – emiatt vendégszereplő ügynököket elvétve kapunk, és minden karaktert lehet mozgatni részről-részre. Kicsit nehézkesen áll be ez a status quo a sorozat elején, de ha az első évadban belelendülünk, akkor onnantól kezdve egyre jobban fogunk szórakozni. Főleg az, akinek bejön a sötét tónus.

graceland07

Nagy erőssége a Gracelandnek, hogy akkor is igyekszik feelgood maradni, amikor borongósabb hangvételű témákhoz nyúl. Erre a zene és a képi megoldások erősítenek rá legfeltűnőbben. A vágásoknál folyamatosan a képünkbe nyomják az óceánt, a napsütést, a meleg színeket, és amikor a szereplőknek el kell hagyniuk Kaliforniát, akkor is oda hívja őket a kötelesség (Florida, Arizona, Mexikó), ahol ugyanezt a sémát tovább lehet vinni. Eyecandy-vonalon nem spórolnak a vendégszereplők között sem.

A realitástól elég messze lehet ez a világ, de annyira azért komolyan veszik magukat az írók, hogy ne lépjen át a trash kategóriába a sorozat. Attól nem kell tartani, hogy a visszatérő lövöldözések, verekedések és üldözések során a fontos elemeknek baja esik, de jóféle popcorn akciósorozatról van szó, márpedig ebben a műfajban sajnos nem olyan nagy a konkurencia.

graceland3

Arról nem is beszélve, hogy a hat főszereplővel egyaránt lehet szimpatizálni (itt a vége felé még Jakes is egész jókat mondott)! Amennyire lehet 6 szereplőnél haverzsarus aspektust behozni, annyira ezt igyekeznek kihasználni, szóval a lényeg, hogy a jelenlegi, visszafogott érdeklődésnél többre hivatott szériáról van szó.

Ami a harmadik évadot illeti, a tovább mögött térek rá, spoilerekkel.

Három szálon futottak az események, amiből kettőt össze is kötöttek a végén. Jó volt látni Charlie és Jakes floridai kalandjait, és hogy kicsit kimozdultak a megszokott környezetből. Nem húzták túl az elvetélést, és Briggs-et teljesen kivonták ebből a szálból, kár is lett volna tovább ragozni. A DJ – Courtney lelki társi kapcsolat és a hirtelen jött lelépési szándék viszont teljesen előzmény nélküli volt, mondhatni kapkodó.

graceland06

Mike érdekesebb volt junkie-ként, többet is ki lehetett volna hozni a kiszámíthatatlanságából, kicsit csalódtam, hogy az évad közepén egy (hosszú) montázs meg egy átvezető jelenet elég volt hozzá, hogy visszatérjen az alfahím énjéhez.

Paige és Johnny az előző évad veszteségeinek nyögése után leginkább Briggs-nek segített be az örmény maffia ügyében, és részemről magasan ez volt a legélvezetesebb feladata a hőseinknek három évad alatt. Ari Adamian figurája telitalálat volt, igaz, hogy néha már paródiába hajlott az a fajta amatőr gengszterélet, amit ő hozott, de mindig sikerült a határról visszatáncolni. Sarkissianékról a Macskajaj Grga Pticse jutott eszembe olykor, de arra azért figyeltek az írók, hogy Ari comic relief karaktere mellett a többi örmény realisztikusabb bűnöző legyen.

A legemlékezetesebb pillanatokat Briggs és Ari közös jelenetei hozták. Amikor a szuperintelligens, mindenkinél dörzsöltebb FBI-ügynök beépült izomemberként adja a lovat a wannabe-családfő alá, az minden pénzt megért.

graceland02

Engem az sem zavart, hogy Briggs mindig, mindenkinél két lépéssel előrébb jár, és kilenc élete van. Eleve Warrent azért küldték osztályelsőként Gracelandbe, mert külsősként nem tudták a veterán ügynököt levadászni, szóval nem karakteridegen nála ez a mindent megoldó én.

Ami az utolsó epizódot illeti: Jakes flashbackje megint csak a semmiből jött, próbáltak “rációt tenni” a magatartása mögé az írók, de nagyon izzadtságszagúra sikeredett. Mindenesetre ha a folytatásban az ő üldözése is a feladatok közé tartozik majd, az nem hangzik rosszul. A ház ugyan ismét megosztott a záró képsorok alapján, de Briggs után egyesével a többiek is pártolni kezdték a törvényen kívüli/felüli életmódot, Mike hallgatólagosan beleegyezett, szóval akár így is folytathatják, és belső viszályokkal is. Nem lenne kielégítő, ha most kéne búcsút inteni nekik.

graceland04

Az évadra 8/10-et adok, a színvonal egyenletesebb volt, mint korábban, így a finálé is valahol ebben a sávban helyezkedik el.

6 hozzászólás Ne habozz!

Éva - 2015. 09. 21. 17:41

Az évad egésze alatt az az érzés volt bennem, hogy ennél többet nemigen él meg a sorozat, és reménykedtem, hogy a minőség megmarad – nem csalódtam! A harmadik évadban sok első évados megoldáshoz tértek vissza, színek, epizodikusság stb, és ez szerintem csak a javára vált. A kritikával egyetértek, Mike junkie-sága nagyon érdekelt, és noha persze véget ‘kellett’ neki vetni, azért így sok izgalmas és erős pillanatot hozott. Aaron Tveit előtt meg le a kalappal, a detox jelent valami zseniális volt!
Arit egyszerűen imádtam, nagyon eredeti és feszültségkeltő figura volt, fáj, hogy meghalt. habár az is igaz, hogy a “No old tigers”-nél jobb utolsó sort nem is kívánhatnék egy szereplőnek sem.

Amit nagyon hiányoltam, az Paige és Mike helyzetének feloldása volt. Persze, volt itt feszkó a nyitó részekben meg sírás-rívás, de később alig tért vissza ez a gyilkos szál. Mike a nagy összeveszésnél felhozta a Paige elleni sérelmét (‘YOU don’t get to talk to me!’) de pl Paige részéről egyáltalán nem volt semmi az évad közepe és vége felé.

Paige-et egyébként is az egyik legnagyobb potenciálú de leggyengébben megírt karakternek tartom, ami gáz, mert Serinda remek tudna lenni. Teljesen következetlen, mintha nem is ember volna, hanem csak pár jól hangzó egymás után következő sor. Először igazat akar mondani és Mike oldalán áll, aztán meg minden átmenet nélkül Briggs hazugsága mellett szól.

Ha esetleg valami csoda folytán lesz 4.évad, ezt a csorbát, na meg Briggs lényét szeretném a sorival együtt felfedezni, még beáshatnánk magunkat a moralitás és a túlélés közé, ennyi a Gracelandben mélységileg simán benne van.

Kiemelném Vanessa Ferlitót a zseniális vetélés-jelenetekért, Aaron Tveitet a folyamatos jó munkáért, és Brandon Jay McLarent, aki meglepő módon a finálé ura volt végig, micsoda színészi jelenlét!

Crystal - 2015. 09. 22. 17:53

Kár, hogy itt junkie-n nincs nagy(? semmilyen) tábora, pedig ez az évad nekem nagyon tetszett. Bár nem értettem, miért hozták át a második évados szálakat, ha kb négy rész alatt le is rendezték, de nem is baj, hogy haladtak tovább. Viszont egyetértek, Paige és Mike konfliktusát nagyon hirtelen szakították meg. Nem is beszélve Johnny és Paige gyilkosságainak tökéletes feledésbe merüléséről.

Furcsa módon Arit, Germaine-t és Vint is bírtam, a hatosból pedig örültem Jakes nagyobb szerepének, mert már az elejétől kezdve szeretem a karaktert a józanságáért (ami a többiekből eléggé hiányzik időnként), de eddig nagyon mellőzték az írók, csak a többiek kisegítésére jelent meg néha.

Az évad második végében egyre érdekesebbek lettek az epizódok, a finálé meg… rettenetesen nyomasztó volt, nem lenne szép itt kaszát adni neki. Jakes keresése egyébként tényleg érdekes lehet még.

Ja, és állandó vélemény: a főcím és az idióta filterek kuka, de nagyon.

Mr Pink - 2015. 09. 25. 11:13

Sziasztok!

Tudtok róla, hogy készül a 3. szériához magyar felirat?
Nagyon jó lenne…

Parafa - 2016. 07. 19. 21:55

Hát úgy tünik a forditó végül nem fejezi be ezt az évadot. Ha lenne biztos többen néznék. Nagyon sajnálom, igy sajnos keveset értek belőle, pedig nekem nagyon tetszik ez a sorozat.

Horipapa - 2016. 08. 24. 19:09

Egy nagyon jó és sajnos kevésbé ismert sorozat a Graceland.
Laza, eseménydús, pörgős, nagyon élvezhető.
A 3. évad is nagyon jó volt, nem esett a színvonal.
Sajnálatos, hogy ennyi volt, a történetben még sok maradt és az állandó helyszín sem volt unalmas. Ahogyan a szereplők sem, sőt.
Én kifejezetten örültem, hogy ennek az évadnak Dale volt a kulcsfigurája, nagyon bírom.
Charlie karaktere viszont elfáradt a 3. évadra, szerintem legalábbis. Azzal pedig vitatkoznék, hogy Paige-ben több van, szerintem ennyi a max.
Ari telitalálat volt.
Ahogy nekem az is tetszett, hogy folytatták a 2.évad történetét, de le is zárták.
Kár érte… :/

Parafa - 2017. 06. 10. 20:34

Most darálom, és nagyon tetszik. Kevés az ilyen sorozat. Szomorúan látom, hogy csak 3 évadot ért meg !

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz