login |

Doctor Who: kezdett a 9. évad

2015. 09. 22. 22:05 - Írta: dzsiaj

199 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Your chances of survival are about one in a thousand. So here’s what you do. You forget the thousand, and you concentrate on the one.

És kezdjük is a talán legfontosabb hírrel: Jenna Coleman az évad végével távozik a sorozatból, és ez már nem csak pletyka, csatornaszinten is meg lett erősítve (ha minden igaz, már a karácsonyi epizód forgatásán sem vett részt). Kicsit sajnálom, hiszen szerintem szépen egymásra éreztek tavaly Peter Capaldi-val, de útitársként nálam csak Freema Agyeman-t előzi meg.

dw2

Az elmúlt két évadot egyébként számtalan rengeteg negatív kritika érte, és egyre többen gondolják úgy, hogy új showrunner kellene a „megfáradt” Steven Moffat helyett, akinek nem volt könnyű dolga az idei starttal; viszont ismét tiszta lappal indult, hiszen tavaly nem volt cliffhanger, jöhetnek az új sztorik, és akár egy új átívelés is.

Annyi változás már biztos lesz az elmúlt évekhez képest, hogy visszatérnek a dupla epizódok, aminek személy szerint nagyon tudok örülni. Ennek fényében már a nyitány is kétrészes, ennek első darabja volt a The Magician’s Apprentice, egy durva cliffhangerrel, ami nyilván kamu, mégis kíváncsi vagyok a feloldásra.

Moffat ugyanis – szokásához híven – ismét merész(ek)et húzott, és abban látatlanban is biztos vagyok, hogy ezekkel a húzásokkal ismét rengeteg rajongót bőszített fel. A tovább mögött spoileresen folytatom.

If someone who knew the future pointed out a child to you, and told you that that child would grow up totally evil, to be a ruthless dictator who would destroy millions of lives, could you then kill that child?

dw1

Cold open: ahol azonnal elő is rántunk egy „moffatizmus”-t a kalapból. Ha ismeretlenül csak ezt az egy jelenetet nézetik meg velem, akkor is azonnal rávágom, hogy ez az ő műve; a handmine 10/10-es ötlet, máris érzem azt a libabőrt, amit csak Moffat tudott kiváltani fénykorában. Na, az epizód sajnos nem ezzel foglalkozik, hanem egy bizonyos Davros nevű kisfiúval.

Főcím. Állj. Ki a frász az a Davros? Miért van ennyire megrémülve tőle a Doctor? Epizód leállít, Google-be pötyögés. Ja, ez az aszott vén csóka?

dw9

Oké, őt tényleg láttuk már pár évaddal korábban, ráadásul nagyon klasszikus főellenség volt… a régi sorozatban.

Más kérdés, hogy az újban viszont alig foglalkoztak vele, szóval az én esetemben hiába várták a borzongást, és lehet, hogy ezzel kiakasztottam a hardcore rajongókat, de tippre voltak még így páran. A tények ismeretében ez azonban pazar felütés, melynek az évadnyitó további része hellyel-közzel, de meg tudott felelni.

– Davros is my arch-enemy. Why would I want to talk to him?
– No, wait, hang on a minute. DAVROS is your arch-enemy now?
– Hush!
– I’ll scratch his eye out.

dw4

A főcím után egy kis fanservice következik, ellátogatunk néhány olyan helyszínre, ahol már rég jártunk, közben pedig megcsodálhatjuk, hogy milyen is az, mikor nem akarnak feleslegesen holmi effektekre költeni. Ha csúszómászó mozgást kell imitálni, egyszerűen adunk a színészre egy fekete leplet, így nem látszik, hogy görkorcsolya van a lábán. Helló, 2015!

dw10

Ok, cutting to the chase. Not dead, back, big surprise, never mind.

És ezután érkezik az epizód toronymagasan legjobb jelenete Missy és Clara között. Előbbi ugyanis szemmel láthatóan nem halott, erre pedig kapunk egy olyan indoklást, amin személy szerint hatalmasat röhögtem, de ez lehetett az a pont, ahol repültek a távirányítók a tévékészülékek felé. Íme:

– How come you’re still alive?
– Death is for other people, dear.

Michelle Gomez játékával tavaly nem voltam megelégedve. Hiába ripacs szerep a Master, szerintem még így is bőven túljátszotta azt, a rajongók viszont odáig meg vissza voltak az alakításától. Most viszont már én is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla, Moffat pedig kőkeményen aládolgozik neki, kvázi minden mondata „hét  idézete”-esélyes.

dw5

Jöhet a Doctor belépője, ami sajnos az epizód legkínosabb, legrettenetesebb jelenete. Egy, a haláltól rettegő Időlord vajon tényleg a sötét középkorbeli Angliában akarja eltölteni az utolsó napját, kvázi rock-koncertet adva? Értem én, hogy Capaldi énekes-gitáros is, egy együttesben zenélt Craig Ferguson-nal meg minden, de hát…

dw6

Sőt mi több, a Doctor retteg, mert tudja, hogy most érkezett el az utolsó napja, hamarosan meg fog halni. Komolyan? Már megint? Elhiszi még bárki is ezt a veszélyt, főleg az évad első részében? Ugyan.

– Apparently, you think you’re going to die tomorrow.
– Well, I’ve got some good news about that.
– Oh, yeah?
– It’s still today.

A hátralévő percek azért szerencsére kárpótolnak minket, és sikerül egy nagyon is erős fenyegetést felskiccelni a Dalekok újraépült bolygójával, Missy és Clara „halálával”, a Doctor és Davros beszélgetésével. Moffat most jó érzékkel járatta csúcsra a jeleneteket, és ügyesen vágta haza a nézőket egy teljes hétre, amíg a folytatás megérkezik.

dw7

Összességében egy meglepő, újabb retcon-szerű, mégis friss, erős nyitást kaptunk, amiben benne van egy nagyon jó folytatás lehetősége, de ezzel együtt ott van bennem a félsz, hogy újabb timey-wimey badarságokkal oldják fel a kialakult konfliktust. Az viszont biztos, hogy a 6. évad óta nem kezdett ilyen jól a sorozat, úgyhogy igyekszek bizakodó lenni. És ti?

 

199 hozzászólás Ne habozz!

a Kati néni - 2015. 09. 22. 22:15

Megnézzük, de nekem Capaldi nem gyere be.
Uhh, de jobb volt a két előző Doki.

Sawamara - 2015. 09. 22. 22:15

Én elfárdtam. Elfáradtam ebbe.

Nekem egyre inkább az audio-játékok jelentik a Doctor Whoo-t, a nyolcas dokival. Amikor még a HELYEK miatt aggódunk, amit a doktor meglátogat. Mert azt mindenki tudja, hogy a Doki élete nincs veszélyben. Viszont az extrémebbnél extrémebb helyek, fura űrállomások, zárt közösségek és az ott lévő különös dolgok, rejtélyek, kis mini-bossok valódi helyi drámákat hoznak.

Nekem kicsit a Blink is ilyen volt, de még a Silence in the Library is. Sőt, a másik nagy Moffat-klasszikus az S1-ből is. De ő már valamiért ilyen sztorikat nem akar írni. Csak Doki-orientált timey wimey drámákat. Fáradok.

(Másik példa erre: Gridlock.)

LaCRossE - 2015. 09. 22. 22:24

Az előző évadban nagyon megszerettem Michelle Gomezt, miatta kezdtem el a Bad Educationt (aztán a BE-ben főszereplő Jake Whitehall miatt a Fresh Meat-et). Micsoda dominó effektus.

Bejött a kezdés, de olyan kínos és erőltetett volt a gitáros rész, hogy imádkoztam, mikor lesz vége már.

Jenna Coleman távozását sajnálom, én kvázi szeretem, ahogy Capaldit is, de remélem, a következő companion is méltó társává válik a Dokinak.

crashland - 2015. 09. 22. 22:29

Elozetesek es elozo evad alapjan nagyon nem vartam, de ez kifejezettem meglepett. Nagyon tetszet az elso resz, es remelem ez folytatodni fog.

Gábor - 2015. 09. 22. 22:43

Clara szerintem valamivel erősebb karakterré vált a jelenlegi Doctor mellett, mint az előzővel, hiszen akkor kb. csak rohant utána… Itt azért több reakció volt, pl. a tavalyi dalek-os részben az a pofon nálam vitte a pálmát. :D A színésznő pedig számomra egyértelműen eye-candy! :D

Maga az évadkezdés… Szívem egyik csücske a rock és metal zenéké, és a trailerben is kíváncsivá tett a Doctor kezében a gitár (a trailer hangulatos volt!), de számomra is borzasztó ez a tankos-gitáros jelenet. Számomra az jelentette a mélypontot a részben, amit sajnos a későbbi események sem tudtak helyrepofozni…
Missy pedig számomra idegesítően túl sok. Voltak jó beszólásai, ez tény, de valahogy minden ripacskodásból túl sokat adott… Már a Clarával való találkozáskor, amikor embereket ölt csak úgy, hogy bizonyítsa, hogy ő márpedig mégis húde nagyon kegyetlenül rossz, de a Doctor a barátja… már ott húztam a számat…
Azért bizakodó vagyok, hiszen a tavalyi évad is összességében több jó részt szállított, mint rosszat (bár, főleg az első felében a páratlan részek voltak számomra az ergyák…), hogy a második rész megmagyaráz sok dolgot és nem teszik meg Missyt útitársnak.

Pamats - 2015. 09. 22. 22:57

Nekem ez valahogy megint olyannak tűnt, hogy Moffat megint jön a merész ötletekkel, de aztán nagyobb a füstje mint a lángja parasztvakítás lesz belőle. És nekem az új mester vagy is missy is idegesítő, én visszasírom a régi mestereket.

Amúgy Capaldi-t meg Coleman-t bírnám a szerepeikben, csak mostanában a történetek nem jönnek be annyira valahogy.

vilmos.nagy - 2015. 09. 22. 23:03

A tavalyi évadkezdés szerintem ezzel egy szinten van, de a hetedik évad-kezdésnél ez tényleg jobb: ott a Rory-Amy morciban van, eléggé erőltetett volt.

A cold-open kurva jó volt. Hogy Missy miért van életben, azt legalább nem magyarázták túl, sőt. A fiatal Davrostól, s attól a jelenettől az elején nekem felállt a szőr a hátamon – huuuuh.

Az utalások (tegnap bowtie, tegnapelőtt sál; retro-dalek; korábbi Doctor monológok; Shadow Proclamation) nekem bejöttek.

Remélem az átívelő szál hozza a hatodik évad grandiózusságát – s nem a nyolcadik évad semmilyenségére kárhoztatik.

(btw Colony Sarff alatt nem görkorcsolya, hanem valami gurulós cucc volt – nekem jobban bejött, mintha digitálisan oldották volna meg)

joppi - 2015. 09. 22. 23:29

Szerintem a tank meg a gitár kb a Capaldi-Doctor nagybelépője; a tavalyi egy évadnyi szerencsétlenkedés pedig a Matt Smith-nek megírt de már el nem játszott maradék részek voltak. Fényévekre van ez a mostani epizód a tavalyi, saját árnyékától is megrémülő, demens Doktor történeteitől; sokkal jobban a helyén van így szerintem mindenki. Még Clara is.

Új jelmez a Doktornak, új Tardis-díszlet (lesz), új companion jön. Mi ez, ha nem az igazi nyitány a 12-es Dokinak? Ez meg az őrült belépőt is megmagyarázza. Ami nálam egyébként a csúcs volt, így baromira nem értek egyet a kritikával. Annyiban igen, hogy kb az 5. évad kezdése óta (igen, az Eleventh Hour) nem tetszett ennyire évadnyitó rész.

Lupapup - 2015. 09. 23. 00:54

Én baromira élveztem a részt, jó nyitány volt, bár tény, hogy senki nem hiszi el Clara és Missy “halálát”.
Egyébként, ha jól tudom Missy csak az első két részben lesz benne, Clara pedig végig, valószínűleg az évadzáróban búcsúzik el.

A gitáros rész elsőre furcsán hatott (nekem főleg a tank miatt), de nem,volt vele gond, működött Capaldival. Ahogy Moffat is nyilatkozta korábban: minden új Doktor első évada olyan, hogy ő az Új Doktor, a másodiktól viszont már ő A Doktor :)

Egyetlen negatívumom a résszel kapcsolatban, hogy nem volt benne a TARDIS (tudom, ott volt, mutatták, de mégsem volt szerepe).

polovcev - 2015. 09. 23. 01:02

Én tavaly voltam úgy, hogy abbahagyom, mert már nem éreztem azt a “bizsergést”, mint a korai évadokban. A Cold-Open viszont visszarántott. A handmine, vagy az íjászokat üldöző duplafedeles lézerrel, típikus Doctor Who-s elemek. A tank túlzás volt, bár engem a gitározás nem zavart.
Missy pedig pazar volt. Úgy vélem nem azért kezdte el öldösni a UNIT katonákat,hogy bemutassa milyen gonosz, hanem mert bosszantotta, hogy másnak látják, mint aminek önmagát prezentálja. Olyan volt, mint egy tizenéves a szokásos “engem senki nem ért meg” attitűddel.

Jenna távozását sajnálom, mert jó partner volt, de nálam akkor is Karen marad a favorit.

a Kati néni - 2015. 09. 23. 07:45

Egynek jó rész volt ez, de kellene neki már valami vérfrissítés, új ellenségek, valami nagy átívelős, nézőket megvezetős szál, valami új perspektíva, amely más alapokra helyezi a sorozatot, valami, amelynek van tétje.

Villám - 2015. 09. 23. 07:55

Az egész rész közben a következő kérdések jártak a fejembe: Mi?! ;Már megint?!; MIVAN?!
Nem tudom elhinni, hogy azok a rajongók, akik teljes erőből kritizálják az RTD időszakot, mert mindig ismételte magát azok ezeket a részeket csont nélkül imádják. Pedig a külföldi rajongók és kritikák lapján sose volt ennyire népszerű a sorozat szóval nyilván bennem van a probléma, de nekem a gyomrom ezt már nem veszi be.
A rész végén azt mondtam magamnak, hogy nincs nekem erre Moffat egotripre szükségem köszönöm én itt kiszálltam. Majd szóljon valaki, ha Steven Moffat távozott.

Bluebell - 2015. 09. 23. 09:26

Kb a 8. évadig imádtam ezt a sorozatot, ezért azóta mindegy egyes résszel adok neki “még egy utolsó esélyt”, és a legtöbb részben találok is valami apróságot, ami miatt úgy ahogy rendben van a rész (ebben a handmind volt, meg a fiatal Davros felütés is jó alap) de valahogy mindig csak olyan “meh”-érzésem van utána.
Sajnos szerintem a régi minőségtől fényévekre van.

runval - 2015. 09. 23. 10:22

Nekem iszonyatosan tetszett a nyitóepizód, és számomra a gitáros jelenet volt a csúcsa. Kellett az a jelenet a duplarész többi sötétségének ellensúlyozására, és megragadó volt, ahogy három ilyen jó karakter élvezte a mát, mert nincs holnap, és az is látszott, hogy a színészek is nagyon élvezték. Az epizód végig mozgalmas volt, de nem elsietett. Talán az egyik legmerészebb történet lehet az új sorozat történetében, úgyhogy magasra van adva a labda.

humorpalanta - 2015. 09. 23. 10:34

Hát ez borzalmas volt.
A Handmine nagyon bejött, mondom hohó, végre lesz itt valami. Az is tetszik, hogy előjön ez az érdekes filozófiai kérdés.
Missy szerintem Mesteribb, mint eddig bárki. Igen, ők barátok a Doktorral, ezt fogjuk fel, de máshogy állnak a dolgokhoz. Az Idő Lordok gyakorlatilag a téridő és a galaxis urának tekintik magukat, ezért Missynek belefér az, hogy megöl pár patkányt (a mi szempontukból) . Eljátszik velük, aztán ha nincs rájuk szüksége, hagyja meghalni, kész. Missy zseniális.
Clara és a UNIT fertelmes. Egyik rosszabb és unalmasabb, mint a másik. Ötlettelen, a játékuk csapnivaló, az értelmük nulla.
A tankos belépő és maga a korszak is marhaság volt, szerintem. Na de ahogy megtalálták, attól eleve felháborodtam, ilyen nincs. A gitározás bejött.
Innentől kezdve az egész egy marhaság. Doki úgysem fog meghalni. Missy úgysem fog meghalni. Clara nem itt fog meghalni. TARDIS nem fog megsemmisülni… Az egész egy hülyeség volt. Még csak nem is izgultam. Viszont ha a handminenal, vagy a háborúval foglalkoztak volna, az frankó lett volna.
2/10 Nem hiszem, hogy Moffat alatt bármi minőségi változás lenne. Húzz el Moffat.

sandor555 - 2015. 09. 23. 10:56

Az egészben csak egy dolog vigasztal…
VÉGRE távozik majd Clara.

Brynden Rivers - 2015. 09. 23. 12:11

“Az viszont biztos, hogy a 6. évad óta nem kezdett ilyen jól a sorozat, ”

Pont most néztem meg a 6. évad első részét amiben szintén van egy mégsem-halál.

Fényévekkel jobb. Nincs benne semmi erőlködés, minden poén ül, a mellékszereplők jók, nem túlzsúfolt, és még a borzongás is fennmarad az egész rész alatt.

És ott sokkolt Doctor “halála”, itt meg csak vonogattam a vállam Clara lelövésén.

+1 “ha a handminenal, vagy a háborúval foglalkoztak volna, az frankó lett volna.”

Brynden Rivers - 2015. 09. 23. 12:12

Ja 3 éve nem gondoltam volna hogy ilyet írok, de Karen Gillan nagyon hiányzik. :(

enbe - 2015. 09. 23. 12:44

Igaz, amit az előttem szólok írtak, a Doktor “halála” meg egyéb ilyen dolgokból már a sokadik jön, nem nagyon lehet átérezni v ilyesmi. (bár ugye minden regenerálódásos rész kicsit “halál”.)
Clara távozásának örülök, mert míg az előző Doktorral simán működött, itt már valahogy nekem nem jött be. Totál elhanyagoltál az Impossible Girl vonalat, ami szerintem tök érdekes (lett volna).
Évadnyitó, háát, okés, de alapvetően az előző évad alatt nem kezdtek semmit egy tökjó átívelő szállal, amit az évfordulós részben behoztak és ez kicsi szomorú. Remélem itt már lesz belőle valami.
A háborús nyitány pedig…igen jobb lett volna, valahogy a DW-ben én mindig jobban szerettem az “emberközelibb”részeket, nem pedig az ívelünk ide oda és az epikusságtól lerepül a paróka.

Yamagato - 2015. 09. 23. 13:42

A Doktor gitározós belépőjét én imádtam, stílusos, nagyzolós, poénos volt ahogy azt kell! Missy-t ki nem állhattam az előző évadban, annyira ripacskodó volt a stílusa, az idegeimre ment….. most már egy fokkal jobb. A felütés a gyerek Davrossal és a megmentése körüli dilemmával erős volt, de szokás szerint a “Doktor meg fog halni” szálba torkollt. A rész végi halálokon meg fogtam a fejem, hogy micsoda timey-wimey marhaságot kapunk majd a következő részben amivel helyreteszik. A duplarészek miatt azért bizakodom, hátha jut majd hely bennük érdekes mellékszereplőkre és izgalmas világokra.

DarkEagle - 2015. 09. 23. 14:52

Na hát kérem szépen ez egy nagyon jó nyitány volt.
Ahogy látom a többség nem szerette a rock koncertet nekem kimondottan tetszett nagyon illett Capaldihoz. :D Most őszintén ha tudnád hogy meghalsz mit csinálnál? Én is elmennék bulizni és ha még tudnák utazni is az időben akkor tuti hogy a múltba mennék én is. :D Clara még mindig a kedvenceim közt van és igen az előző évadban túl sok szerepet kapott, nem véletlen hisz meg kellett szoknia az új dokit ami nem könnyű. Plusz most meg meghalt Pink is amit annyira nem sajnálok. Most értek össze igazán a dokival kár hogy az évad végén távozik mert pont akkor írják ki mikor már tényleg jó párost alkotnak. Tipikus Moffat. A következő évad meg megint azzal megy majd el hogy meg kell szokni az új utast. Missy baromi jól tolja, a Davros fordulat eléggé meglepett, durva volt. Tipikus mi volt előbb… eset. Kicsi Isten komplexus? :D A vége meg rátette a habot a tortára. Mondjuk tuti hogy a doki előrébb jár vagy 2 lépéssel megint és a végén tuti hogy nem öli meg a mini Davrost de ha mégis az nagyon tetszene. :D Bár akkor az egész mindenség megváltozna szóval nem tudom hogy akarják ezt megoldani…. Elvégre ha nincs Davros nincs Idő Háború se és így tovább…

Erathor - 2015. 09. 23. 15:38

Tisztelt Szerkesztőség!
Őszintén megvallva hálás lettem volna azért, ha valaki veszi a fáradtságot, hogy odafirkálja válaszként az egyik levelemre, hogy “Hé paraszt, ne ba*d el az idődet feleslegesen kritikaírásra, mert úgyse kezdünk majd vele semmit.”
Ehelyett viszont várhattam napokig, abban reménykedve, hogy talán érkezik valami válasz, de semmi. Köszönöm szépen. Néha igazán ránézhetnétek az e-mailetekre, ha már külön “Vendégbloggerkedés” fül is van az oldal tetején…
Remélem, most már kapok végre valami válasz szerűséget, és nem folytatódik tovább a napok óta tartó ignor…

Villám - 2015. 09. 23. 16:28

Erathor: Értem én hogy nem tetszik hogy nem reagálnak a levedre de ennek a kitörésnek akkor sincs itt helye. Egyébként is sose volt abból baj tudtommal hogy ha 2 kritika születik egy sorozatról más nézőpont más vélemény…stb.
Egyébként ha a napi hírekbe írod hogy te szeretnéd vállalni a vendég írást azt hamarabb észre veszik csak egy tipp a jövőre nézve.

Off vége.

runval - 2015. 09. 23. 17:39

Mellesleg ajánlanám mindenki figyelmébe, akit érdekel a történet előzménye, háttere, Davros vagy a háború, a Genesis of the Daleks című klasszikus, 6*25 perces sztorit. Indavideón magyar felirattal megtalálható. A következő rész előtt mindenképp javasolnám a gyors megtekintést.

Greghope - 2015. 09. 23. 18:46

Nagyon varom a 9. evadot. Szeritem az egyik legizgalmasabb evad lesz, amit lathattunk. Mellesleg nem ertem miert szidjak az emberek Peter Capaldit. Remekul jatsza a doktort, en szemely szerint orulok, hogy nem egy izgaga mitugrasz doktor lett megint. Gondoljatok bele, tobb, mint 2000 eves, ideje kicsit felnonie. Matt Smith es David Tennant remek doktorok voltak, de mar nekem kicsit sok volt az osszevisszabeszedbol es az idiotizmusbol. A 8. evad (most neztem vegig 3-adszorra es nagon jo reszek vannak benne) szerintem remek volt, a doktor eljutott oda, hogy tenyleg elgondolkodjon, azon, vajon jo-e, amit csinal, miert is csinalja mindezt, az osszes reszen erzodott egy onreflexiv ars poetica. Ki vagok en (Doctor? Doctor, who?), megerdemlem a Doktor nevet? Matt Smith a 7. Evadban remekul felvezette ezt a kerdest, es a 8. evad remekul kifejtette. A 9. evadra szerintem egy sokkal erosebb, kemenyebb doktort fogunk kapni, mint eddig barmikor, szerintem hardcore lesz az evad.
U.I.: az elso resz mar kijott es en kopni, nyelni nem tudtam, sokkolo resz volt, legalabb annyira, mint a 6m evad elso resze, vagy meg arra is ratett egy jo nagy kalappal.

István - 2015. 09. 23. 20:17

Nekem van sok pozitív meg negatív dolog is.
Negatív: Legvége, egyértelmű hogy nem halnak meg, ergo ezzel csak próbáltak valamit felspanolni az emberben, de szerintem sikertelenül. Tankos rész, gagyi. Kate Stewart.
Pozitív: Árnyékproklamáció, Karn, Colony Scarf, Skaro, Davros és Missy.

A filozófiai kérdés, az hogy a korábbi doktorok mondatait beletették, mind mind jó.

A Missy féle dologról meg annyit, hogy neki 1-2 ember élet nem számít, az Időlordok amúgy is sokszor inkább hasonlítottak Missy-re az eredeti sorozatban is, mint a Doktorra.

Brynden Rivers - 2015. 09. 25. 08:12

“nem ertem miert szidjak az emberek Peter Capaldit.”

Senki nem szidta Capaldit. :)

Moffatot szidta mindenki, borzalmas részeket ír.

Clara esetében se fog hirtelen eszébe jutni, hogy jé, igazából ez a lány nem tud meghalni, és Dalek is volt/lesz.

Cyberbird - 2015. 09. 25. 12:56

En az elozo evadban gyuloltem Missyt, es egyaltalan nem szerettem Clarat.
Ehhez kepest ebben az elso reszben zsenialisan jol mukodott kettejuk kozott is a kemia, es ha az evad vegeig csak fele ilyen jol meg tudjak tartani, akkor sajnalni fogom, hogy kiirjak belole Clarat.

A reszrol egyebkent:
Nagyon tetszett az egesz, jol volt osszerakva, szinte vegig libaboros voltam, foleg a nyitojelent utan mikor kimondta a gyerek, hogy Davros…
Ha tudjak tartani ezt a szinvonalat, akkor remelhetoleg kikuszobolik az elozo evad altal ejtett csorbat.

joppi - 2015. 09. 25. 13:19

Még annyit, hogy ha tényleg ennyire jól tud működni a Capaldi – doktor (én csak most láttam meg benne a Who-faktort) és még Clara, akit eddig nem igazán bírtam, is tud ilyen elviselhető lenni, akkor miért kellett ennyi színészi potenciált egy évig elvesztegetni? Igazán kár érte, de jobb későn mint soha.

combo - 2015. 09. 25. 23:03

Lehet, hogy ezzel a keményvonalas DW-fanok nem értenek egyet, de szerintem nagyon ellaposodott a sorozat azzal, hogy mindig valami gigantikusat akar mutatni, a Doktor körüli erkölcsi melodrámázással megfejelve.

Hol vannak már az olyan karakterek, mint River Song, vagy akár az elejéről Rose idegesítő anyja és pasija? Clara még ezekhez a mellékszereplőkhöz képest sincs “kidolgozva” egyáltalán. Lassan nem marad más, csak Moffat kiszámítható és túlcsavart (gyakran korábbi tabukat felülíró) húzásai.

Nem tudom, miért kell minden sorozatnak ennyire komolyan vennie magát egy idő után. Én pont a könnyedséget szerettem benne. Ami a Matt Smith-éra végére, illetve Capaldi óta teljesen kiveszett a sorozatból. (Capaldi egyébként szerintem erre a szerepre született, mégsem tudom élvezni az új évadokat.)

Anikó - 2015. 09. 26. 21:48

Te jó ég, lol. Egy kicsit úgy éreztem, mintha egy klasszikus Doctor Who részt néznék. És Missy, fenomenális:) Megérdemelne egy spin-offot.

joppi - 2015. 09. 27. 01:30

Teljesen más volt a hangütése, mint az első résznek, de ugyanolyan ütős volt. Missy, a Doctor és Davros fergetegeset alakítottak. Rengeteg egysoros Missytől, és a Doctortól is (kedvencem: ha a térdemre teszed a kezed…LOL)!
Az írás már más kérdés, nem tudom mennyire jó ötlet visszatérni az Old Who eredettörténeteihez. Már Davros és a Skaro, a Kaled és az akármik között zajló háborút is nehéz megérteni úgy, ha valaki csak a NeWho-t nézi.
Persze a Dalekek működéséről meg jó volt többet megtudni.

Lesz itt átívelés, sőt, szerintem nem is egy évadon át. Ebben a 9-esben szerintem kb a confession dial-ig jutunk el, a belengetett hibrid harcosok ügye, és hogy a Doctor miért is hagyta el Gallifrey-t meg akár évadokon át is kitarthat.

– Sok kérdés közül egy: na most mennyi regenerációs energiája maradt a Doktornak? Moffat megint előjöhet akármivel ezek után.

– Sajnálom, hogy még mindig nem láttuk az új Tardis-belsőt.

– És akárhogy is, de Peter Capaldi nekem most lett ezzel a két résszel igazán Doctor: briliáns, humoros, felelőtlen, veszélyes, szarkasztikus. Pont amilyet vártam, amikor bejelentették őt mint következő Dokit. És amire az egész tavalyi évadban vártam és elmaradt… De most annyira átjön, hogy nagyon közel van ahhoz, hogy all time fevourit-té váljon nálam.

Scott21 - 2015. 09. 27. 10:23

én csak azt remélem a napszemüveg nem állandó lesz, és visszatér a sonic screwdriver

vilmos.nagy - 2015. 09. 27. 14:07

Hm, nem volt rossz.
– Clara hogyan fért el a Dalek dologban? Azért abba egy kicsit kisebb élőlények laknak.
– A Doctor már korábban is hallotta Dalektől azt, hogy Mercy!.
– Érzésem szerint Missy I’ve just had a very clever idea megszólásásából még lesz valami
– A napszemüveg kikacsintásnak jó volt, de remélem Moffat nem tolja túl.

Claire8310 - 2015. 09. 27. 22:10

“Conclusion: I’m definitely having his chair”
:D Capaldi szuper jó a szerepben.

Yamagato - 2015. 09. 28. 12:01

Amennyire csalódott voltam a múlt héten most legalább annyira vagyok felspannolva vagy még jobban! A szokásos jó felütés – tré feloldás duplarészek mechanikáját végre meghaladták. A “meghalós” cliffhangert ügyesen oldották fel, nem is értem hogy nem gondoltam erre :) Missyt egyre jobban kedvelem, hihetetlen jó beszólásai vannak, működött az interakció Claraval és a Dalekekkel is. Ami viszont tényleg naggyá teszi ezt a részt a Doctor-Davros beszélgetések… brutál érzelmes volt és Capaldi végre megmutathatta milyen is az ő Doctora! Külön dicséret jár a maszkmestereknek Davros teljesen életszerűen nézett ki.
+1 Clara ismét egy Dalekben.

zriff - 2015. 09. 28. 17:16

Egy dolog eszembe jutott, remélem nem off. A doctor who teljes elgagyisodásáért, hogy a karakterek már totál egy dimenziósak, a szeretet ereje, jók győznek, nem lehet, hogy nem csak moffat az oka, hanem a bbc maga bele is szól, hogy ilyen legyen? Ott volt ugye a savile botrány. Talán a legismertebb sorozatuk, minél, könnyedebbé, szórakoztatóvá, és így sikeresebbé tételével, akarják elfeledtetni mindenkivel, a csatorna felelősségét az ügyben.

lumiere - 2015. 09. 29. 15:39

@István:
A pozitívumokkal mind mind egyetértek!! :) Mekkora jó volt meghallani ezeket a rég elfeledett klasszikus neveket, helyeket, régi Dokikat…Ez jó húzás volt Moffattól, megemelem a kalapom!
Tetszett a Davros kisfiú 1. jelenet is…Húúú a kezek…

Sajnálom, hogy Clara távozik, komolyan! (Jaj kérlek nehogy visszahozzák valahogy Amy-t, mert hülyét kapok!!) Végre olyan jól összecsiszolódtak már…Jobb lenne, ha Moffat menne már, és inkább csinálna nekünk egy rendes Sherlock-ot, mert így egyelőre egyik sem tökély.

Missy: Óriási, olyan Mester-es volt amúgy, amilyen annak idején John Simm, vagyis olyasmi. Amúgy akkor is mondtam, hogy szerintem nem halt meg, hiába égették el, vagy hogy is volt. Egyébként anno azt nagyon elbaltázták, amikor a Doctor kérte a Mestert, hogy legyenek társak, mert ők az utolsók, és ezt nem használták ki, pedig hohó micsoda páros lett volna. szóval a Doctor sosem tekintett rá úgy ellenségként, mint a Dalekek-re, akiket zsigrből gyűlölt, mert a Mester egy az utolsó Time Lordok közül, lehet, hogy ezt bepótolandó hozzák újra össze őket, csak már más kinézettel ugye.
Valaki írta, hogy a timelordok inkább voltak ilyenek, mint a Mester, de ne felejtsük el, hogy a Mester belenézett az Idő forgatagába és megőrült, de valóban nem voltak annyira emberbarátak, mint a Doctor, ezt anno mindig a fejére is olvasták. És a Doctor sem volt maradéktalanul boldog, amikor sikerült az egész Gallifrey-t visszahozni (amikor Timothy Dalton játszotta a fő Time Lord-ot) már nem tudom melyik D.T.-ös évadzáróban.

Na de nem volt ez rossz indítás, csak el kéne felejteni ezt a Doctor majdnem meghal minden évad elején és végén dolgot. Moffat meg menjen Sherlockot készíteni rendesen, és ha nincs RTD, akkor szóljanak Brian Fuller-nak, vagy próbálkozzanak még Neil Gaiman-nél, de Susanna Clarke is írhatna 1-2 részt :D :D

lumiere - 2015. 09. 29. 15:45

Ja és majdnem kihagytam: tök jó volt a tologatós Sarff kolónia. Nem kell mindig effekt, hogy valami működjön. :)

DarkEagle - 2015. 09. 29. 17:29

Baromi jól zárták a dupla ep-t. Missy továbbra is remek, a Doki hozza a formáját bár egy pillanatra elhittem hogy sikerült elkapni és tényleg lesznek hibrid Dalekek. :D Clara mint Dalek jó kis visszakacsintás volt. Plusz az hogy a szemüveg lett a Sonic az meglepő de valamiért illik Capaldihoz. Nagyon menő volt ahogy visszatért a Tardis az ilyen monológokat nagyon bírom. :D És hát ugye az is meg lett oldva hogy Davros mégse haljon meg gyerekként de maradjon benne könyörület. De gondolom most így a Dalekok nem lettek kiírva csak a régiek átvették az újak helyét.

kecskebégető - 2015. 09. 29. 22:43

Jó volt a második rész.Talán epikus átívelés már soha nem lesz mert nagyon magasra lett rakva a rész,De ez még mindig tökéletes cucc.

kecskebégető - 2015. 09. 29. 22:45

rész =léc…

polovcev - 2015. 10. 04. 13:33

Felvezető rész volt, iyenkor ez belefér. Bár tény, hogy nem volt annyira erős, mint az első történeté. Ugyanakkor örülök, hogy több részre osztják a történeteket, egyrészt, mert jobban ki tudják dolgozni, másrészt pedig, mert a klasszikus Who időszakra emlékeztet.

vilmos.nagy - 2015. 10. 04. 14:39

Nekem ez nagyon bejött, szerintem egy eszméletlen jó rész volt.

A sonic sunglasstól a falnak megyek egyébként, de ennyi belefér.

joppi - 2015. 10. 04. 19:16

Ismétcsak nagyon jó rész volt.
Ugyan nem érte el a 9.1-et, de old school, régi emlékeket idéző kis sztori (Satan’s Pit, 42. Waters of Mars). A sonic shades nekem bejön, minden Doctornak megvolt a maga dolga (converse 3d szemüveggel, bőrkabát pulóverrel, fez), örülök, hogy Capaldi Doctorának is vannak immár emblematikus cuccai – rocker Doctor a szemüveggel és a basszusgitárral.

Apropó, Capaldi, ahhoz képest, hogy tavaly a “jajjderossz” kategóriában futott nálam, ebben az évadban mindent visz az alakítása.

Clara még van, de legalább már nem idegesít.
Két dolog, ami aggaszt: ebben a befejezésben megint nagyon benne van, hogy valami őrült hülyeség paradoxonnal oldják el, a 9.1 után is ettől féltem, de ott jól oldották meg. Plusz, kezd elkoptatottá válni, hogy a Doctor minden sztoriban majd’ meghal – ugysem fog, ez vajon a tét céltalan emelgetése, vagy az évad átívelő történetszálának része (ha van egyáltalán átívelés, ez még nem tiszta).

Eddig ez egy 8/10-es nálam (1. rész 9/10; 2. rész 10/10); de sok múlik azon, hogy milyen lesz a történet második fele.
Mindenesetre, az eddigi három rész alapján úgy tűnik, hogy nagyon régen volt ennyire erős évada a sorozatnak.

Rorki - 2015. 10. 04. 21:42

Az eddig durván csak ripacskodó Missy idén zseniális. A harmadik rész tetszett eddig a legjobban. Kicsit ugyan emlékeztet arra, mikor a Doctor (Tannant) megtalálta a Gonoszt, de a szellemek jobban bejönnek, hiába nem hiszem el hogy szellemek.
Abban viszont egyet értek, hogy a Doctor halála helyett az éppen adott környezetre, és az ágyútöltelékek élettartamának fontossá tételére kellene jobban rámenni.
Mellesleg a női klón témára mikor akarnak már visszatérni?! Illetv az, hogy River meghalt, még nem zárja ki, hogy most is szerepeljen, hiszen a krónikájuk nem függ az időtől…

korum - 2015. 10. 04. 22:34

Engem nem zavar a cliffhanger, egyáltalán nem a jaj, meghalt a doktort hozza, hiszen úgysem ha meg, hanem a gondolkodjuk egy hétig, ennek mi lesz a megoldása-t. Pl. most, hogy akkor mi is ez a szellem dolog…

Amúgy meglepődnék, ha a dobozban nem a doki pihenne :)

vilmos.nagy - 2015. 10. 04. 23:16

korum: +1, most szerintem sem zavaró a meghalt dolog

Rorki: SPOILER
Tennant feleségét én is látnám még egy-két sztoriban szívesen, de valszeg sosem lesz már. Pedig szép volna…

elfeledettnick - 2015. 10. 05. 12:46

Hú, borzongós-izgalmas rész volt ez rendesen! Amúgy szerintem az átívelő szál az hogy a Time Lordok visszatérnek, ideje is lenne már, hisz anno fontos szereplők voltak.

Hogy mire alapozom? Az elmúlt 3 részben indoklatlanul sok kikacsintás emlékeztetés volt Gallifreyre.

Gallifrey is back in the sky
A szellemek időt megtagadó jellege
Írás amit a TARDIS nem fordít és ami ijesztően több mint puszta írás.
A jel a ‘többieknek’
Doktor reakciója, egyszerre terrified és amazing
Ha ez mind egy nagy red herring, kacsa legyek.

elfeledettnick - 2015. 10. 05. 12:48

Ja és a cloister bell, ez 2005 óta szinte kivétel nélkül Time Loreokkal kapcsolatban szólalt meg.

twelfth doctor - 2015. 10. 06. 14:51

Alapvetően az eddigi 3 epizód alapján nekem tetszik az évad, de ez a szonikus napszemüveg katasztrofális. A csavarhúzó cseréje olyan, mintha a TARDIS-t kicserélnék egy akármilyen modern sportkocsira csak heccből.
Az ikonikus részeit a sorozatnak szerintem nem szabadna lecserélni, főleg nem ilyen ostoba módon.
Ez persze csak az én véleményem.

vilmos.nagy - 2015. 10. 06. 16:01

Az a cloister belles rész csak nekem lógott ki nagyon? Meg a Doctor és a kártyák?

A kártyák az valami random dolog, vagy mi? Ha felépítették volna (doktor sokszor érzéketlen, Clara poénból kártyákat ír, etc.) – de eddig sem volt full tahó, legalábbis én nem vettem rajta észre.

A cloister bell, s a Tardis belsejében lévő jelenet sem illet bele nekem? Clarara új barátot fognak sózni, vagy mi? Ez lesz az átívelés? Ez a két, egymás utáni dolog nekem büdös volt – de továbbra is tartom, hogy k*rva jó rész volt.

Wisp - 2015. 10. 06. 18:02

Bár nekem nem volt gondom az utóbbi két-három évaddal sem, én is azt érzem, hogy most jóval összeszedettebb a sorozat, mint jó ideje bármikor. Végre nem próbálják túllicitálni a hatodik évad epikus átíveléseit, hanem a sorozat igazi erősségeire koncentrálnak: az ötletes alaphelyzetek és a könnyed, sodró hangulat kombinációjára. Ehhez a duplarészek különösen alkalmasak, hisz jut idő a történet rendes kifejtésére és a feszültséget oldó, komikusabb dialógusokra és jelenetekre is, nincs az a kényszerhelyzet, ami rajtahagyta a nyomát pár korábbi, amúgy remekül kitalált részen, ahol a szereplőknek egyszerre kellet bohóckodniuk, karakterizálniuk és világot menteniük. Igazából nem értem, miért hagytak fel velük egy időre (talán így akarták megmutatni, hogy van pénzük minden részhez új helyszínt kreálni?), miután sokáig ezek adták egy-egy évad gerincét, de örülök, hogy most ebben gondolkodnak.
Clarat sajnálom, hogy elmegy, most ebben a részben éreztem azt, hogy végre eltalálták a hozzá illő tálalást a kártyákkal meg a pacsival (lényegében ő a Doktor nagyképű, szeleburdi asszisztense, jó lett volna már az elejétől ilyennek ábrázolni az érzelmi szál túlhangsúlyozása helyett). Ellenben nagyon szeretném látni, hogy Capaldi Doktora hogy szed össze új útitársat, hisz a szociális interakció eddig talán neki a legkevésbé erőssége. :D
Ja, a sonic napszemüveg… hát, ambivalens, maga a napszemüveges Doktor ötlete tetszik, a csavarhúzó az hiányozni fog, bár valahol megérteném, ha ki akarnák iktatni a történetből, hisz mostanra annyira multifunkci lett, hogy Doktor kb. nem is kell hozzá, a legtöbb problémát megoldhatná egymaga. A régi sorozatban nem sonicoztak ennyit, eleve főleg csak a Harmadik-Negyedik Doktor használta, majd az Ötödik egyszer elhányta valahol és nem is volt új a 96-os nagyfilmig. Szóval el tudnám fogadni, hogy így akarnak közeledni a régi sorozathoz, meg a Doktor inkább az eszét használja, ne a “varázspálcáját”, stb., de így, hogy ugyan azt tudja, csak nem csavarhúzó hanem napszemüveg, hát maradjunk annyiban, hogy szokni kell :)

lumiere - 2015. 10. 07. 14:21

Ez a 3. rész nekem nagyon bejött, komolyan végig izgultam, és rettegtem, még akkor is ha tudom, hogy nem igazi szellemek voltak, de hatásos volt nnnna. (Nekem ez most olyan volt, mint az 5. évadban annak a dupla résznek az 1. része, amikor megtalálták a föld alatt élő zöld gyíkokat, gyíklényeket, amiket nemtom hogy hívnak, rossz is volt az évad, meg a 2. része sem jött már be, de az első az igen, nagyon. Lovecraft-re emlékeztetett, azt meg olvasni is hátborzongató és őrületes volt.)
Főleg, mikor vége lett és a Férjem csak nézett, hogy én miért ordítok, hogy “Neeee, mááárrrr!” :D
Éljenek 2 részes sztorik! Jeah :D
Sonic screwdriver nekem hiányzik, főleg a hangja miatt, mindamellett, hogy ez a napszemüveges rockeres Doki meg bejön. Hamarabb is kitalálhatták volna, mert még az elején nekem nagyon hajazott valamelyik régi énjére. Úgy látszik amikor egy új Doki kezdi meg a munkát az mindig ilyen átmenetire sikerül, mint az 5. és 8. évadoknál és utána jönnek rá, vagy találják ki az új karaktert teljesen. Kár ezekért az évadokért, bár nekem a 8. az alapvetően bejött, de ha azt nézzük, most mennyi minden megváltozott, akkor mégiscsak átmenetinek nevezném. Érdekes mert a 2-nál nem éreztem ilyet. Mindegy.

@elfeledettnick:
Jó, nagyon jóóóóó, remélem igazad lesz ezekkel az utalásokkal kapcsolatban, mert izgi lenne nagyon :D Főleg, hogy most előszedték ugye a Mestert/Missy-t is, akkor emlegette a Doki ugye Davrosnak, hogy megvan a Gallifrey valahol, csak nem tudja hogy hol…meg amiket írtál…Mondjuk a betűk, amiket nem fordított le a Tardis…azt csak felismerte volna, hogy ha a saját volt bolygójának a nyelve lenne, nem? Vagy nem erre gondoltál?
Nem tom, mindenesetre ijesztő volt és azon gondolkodom, hol fordult ez már elő valamikor is valamelyik részben, évadban hasonló.

joppi - 2015. 10. 07. 16:57

Ja igen, ezt még soha nem írtam: éljenek a dupla részek. Sokkal több pozitívumuk van, mint negatívumuk! :D
De jó volna, ha ez az évad végig hozná ezt a szintet… húúúú! :D

humorpalanta - 2015. 10. 09. 18:34

Ez a 3. rész valami borzalmas volt. Clara rendkívül kínos volt. Az meg, hogy jajj, otthagytam a méltóságomat… Jajj már, komolyan? A következő évadban meg jön a meztelenkedés? Ne menjünk már el ebbe az irányba. Meg ez a pacsi, ilyenek…
A sidekick legyen sidekick, ne lopja el a showt. A HIMYM-nél elment, mivel Ted tök lényegtelen volt a sorozat szempontjából, de itt a Doki nem az. Végre távozik, alig várom.

Már megint valami őrült csavaros marhasággal fogja Moffat megoldani, hogy hahh, a Doki ezt csinálta, még sosem találkozott semmi ilyennel, de hahh, a 28. rejtett terve bejön, amit végig titkolt mindenki előtt…

Jó volt a násodik rész, élveztem, de voltak vele bajok… Szóval az lesz, hogy minden második rész lesz valamennyire élvezhető, a többi kuka?
Egy pillanatra nem izgultam, mert rettentő kiszámítható volt, hogy mi fog történni. Úgy látom nálam a Capaldi éra el lesz temetve Moffat miatt. Egyedül a vonatos rész volt igazán jó.

joppi - 2015. 10. 10. 22:47

A 4. részben tényleg dőlt az a 4. fal! (Szerintem egy kicsit a másodikban is, a Davros-szal folytatott beszélgetés kapcsán.) Mondtam már, hogy Peter Capaldi rocks it? :D

És nagyon remélem, hogy megtartják a rockosított főcímet.
Nem is tudom, mikor élveztem ennyire Doctor Who epizódot, valamikor hosszú hosszú évekkel ezelőtt, és összesen a 8 évad alatt vagy háromszor-négyszer max.

A központi probléma pedig: hogy akkor ki komponálta Beethoven zenéit valójában, vagyis hogy ki találta ki, hogy a Doctor ezt a névsort sorolja… ez engem már az 5. évad szezonzárója óta érdekelő időparadoxon-probléma; örültem, hogy kitértek rá.

A részleteket még nem emésztettem meg; nem volt tökéletes rész, középtájon egy kissé leült a lendülete, de soha rosszabbat! Nálam maradt volna 8/10, de az elején lévő bevezető miatt legyen 9/10!

mary - 2015. 10. 11. 01:22

elfeledettnick, lumiere: Eddig az új évadokban a Tardis három esetben nem fordított.
1. a mostani részekben (3 és 4).
2. Gallifrey nyelvét nem fordítja, mert az az anyanyelve a Dokinak. Ezt a 6. évad 7. részében tudjuk meg (A good man goes to war). De mivel jellegzetesek a betűi plusz a Doktor nem ismerte fel, ezért tuti volt, hogy itt nem erről van szó.
3. A második évad 8. és 9. részében (The impossible planet, The Satan pit). Itt elvileg arról van szó, hogy annyira ősi lényről van szó, hogy a Tardis nem ismeri fel.
A mostani évad 4. része alapján a 3. esetről lehet szó. SPOILER
Mondjuk az is érdekes, hogy kapásból felismert a Doktor faját és őt is, Time War utalás is volt. Ez azért nem gyakori dolog, ő is régebbi faj tagja lehetett.

LoGi - 2015. 10. 11. 14:24

Eddig nagyon bejönnek ezek az dupla részes epizódok újra. Mondjuk nekem soha nem volt még bajom a DW-vel, bejött eddig minden :D

mSO - 2015. 10. 12. 19:35

A szellemes rész mérföldekkel verte Moffat súlytalan agymenését! Még több ilyet, aztán hátha átadja a stafétabotot arra érdemeseknek.

humorpalanta - 2015. 10. 12. 21:36

mary: Azért nem fordította le a TARDIS, mert nem értelmes szöveg volt, hanem koordináták. Legalábbis ez a hivatalos magyarázat.
Gyakorlatilag meg a rész tele volt hibákkal. Értelmetlenségekkel.

Az egész nyitó felvezetésnek semmi keresnivalója nem volt ott. Elvileg a pasival meg a csajjal ment el, itt meg magában beszél nekünk ki az epizódból…

Voltak benne átgondolatlanságok, sok. Ezt sem nagyon fogom újranézni. 3/10

GetRektMike - 2015. 10. 13. 13:41

Nekem eddig tetszik az évad, Capaldi pedig zseniális Doktor. Engem már az 50. évfordulós részben meggyőzött, igaz a 8. évad elég gyenge volt, és Capaldi is fura volt, de most már méltó a Doktor szerepére. Clara-val meg továbbra sincs bajom, engem az előző évadban a Dannyvel való kapcsolata zavart, nagyon nem illettek össze. Ez a mostani rész duplarész is tetszett, igaz voltak hibák, de szórakoztató volt. A Fisherking pedik remekül nézett ki, kár hogy csak ilyen kevés idő jutott rá. Lehet később találkozunk még a fajjal, reménykedem benne. A főcímdal kicsit megváltozott, mondjuk én szeretem a gitár hangját, szóval tetszik. Az elején a közvetlen a nézőkhöz tartott beszéd is jó volt, kár hogy lényegében ellövik az epizód lényegét. Egyébként emlékeztetett a Pompeii részre, ahol szintén a Doktor miatt kellett bekövetkeznie a katasztrófának, és tudjuk melyik színész szerepelt abban a részben. :)

Gatts - 2015. 10. 18. 11:08

GetRektMike: Hát, ha már a Pompeii részt emlegetted… :)

korum - 2015. 10. 18. 17:03

Kicsit spin-offos lett a vége, bár mondjuk a The Doctor’s Daughter-é is az volt, aztán abból sem lett semmi…

joppi - 2015. 10. 18. 17:59

Ez egy jó, öreg, aranyos történetű Doctor Who rész, mondjuk nekem a sztori az évadban a leggyengébb eddig, de alapvetően nem rossz. Csak az előző 4 nagyon magasra rakta a lécet.
Gondolom kellett valami könnyedebb, derűsebb is, felteszem, hogy a Face the Raven-től elég borúsra fog fordulni a szezon hangulata.
A színészi játék adta azért a legjobb pillanatokat.
Olyan 7-8/10 körül.

Elgondolkodtató, hogy a 8/11 óta a halál mibenléte körül forog minden: a tavalyi dupla évadzáró, az idei első két duplarész is, és most ez is.

Eddig úgy tűnik, hogy valóban nagyon erős évad lesz ez.

dzsiaj - 2015. 10. 19. 00:22

“Elgondolkodtató, hogy a 8/11 óta a halál mibenléte körül forog minden: a tavalyi dupla évadzáró, az idei első két duplarész is, és most ez is.”

Tippre Clara távozását vetítheti ez előre, aki lehet, hogy nem fog szép véget érni.

Személy szerint rühelltem a 9×05-öt. A DW mindenkinek mást jelent. Mindig is akkor kedveltem leginkább a sorozatot, mikor a Doktor megérkezett valami zárt térbe maroknyi emberhez, plusz egy megfejthetetlennek tűnő rejtély és a vendégszereplők hullása (ld. 9×03-04, sima 9/10-es epizód mindkettő).

Ezektől az aranyos, de amúgy céltalan és súlytalan, béna humorú epizódoktól viszont hülyét tudok kapni. Oké, az utolsó 5 perc jól odatette magát, de a következő rész előzetesét elnézve Maisie-ből nem valami kőkemény “war queen” lesz, csak megint bolondozni fogunk, ezúttal a középkorban.

És ehhez kellett az előző évad 2 legjobb epizódját szállító Mathieson meg a showrunner személyesen. Gratulálok.

humorpalanta - 2015. 10. 19. 22:56

dzsiajjal értek egyet. Ez egyre szánalmasabb. Szerintem a színészi játék valami pocsék volt. Sótlan, csapongó. Izgalom nem volt.

The fury of the Time Lord. Then we discovered why. Why this Doctor who had fought with Gods and Demons why he had run away and hidden. He was being kind.

Emlékszünk még? Akkor még volt valódi izgalom. Most már a Doki egy Isten és MacGyver keveréke lett, aki “elméletileg” a háború elől menekült el, most meg gyakorlatilag bárkit bármikor feláldoz, vagy Istent játszik és feltámaszt. Bezzeg mikor Rose tette…
Teljesen eltávolodtunk, s gyakorlatilag egy dühös, féktelen, megállíthatatlan sz@rbomba lett, ami mindent és mindenkit beterít, aki szembe jön.

vilmos.nagy - 2015. 10. 20. 12:51

@humorpalanta:

The Doctor: You’re this doctor’s companion, can’t you help? What exactly do you do for him? Why does he need you?
Martha Jones: Because he’s lonely.
The Doctor: [Horrified] … And that’s what you want me to become?

Uhh, de egy jó rész volt az – a végét néha-néha ma is megnézem.

kecskebégető - 2015. 10. 25. 11:29

A legjobb évad.Látdzik ,hogy a doktor sem egy isten nem tehet meg mindent következményke nélkűl.Most áll a legközelebb a sorozat önmagához nagyon jó ez így tovább.

qgloaf - 2015. 10. 25. 12:15

Amúgy az új részben is vitték tovább a halál mibenléte, vagyis az “afterlife” vonalat.

Yamagato - 2015. 10. 25. 12:32

Ez a dupla rész is remekül sikerült! Hosszú idő óta nem élveztem ennyire a Dw-t! Időutazás, szerethető mellékkarakterek, rejtély, invázió, végre jófej Clara, vicces és menő Doctor….. és ezt még rendesen megöntötték moralizálással, átíveléssel, DE nem túl sokkal. Így kell ezt csinálni! A következő zygon-os dupla se lesz semmi, alig várom! :)Ashildr pedig tényleg spin-off alapanyag lehetne, de tudjuk hogy kb. esélytelen, így picit fura a történet szempontjából, hogy a jövőben nem fog túl gyakran feltűnni.

joppi - 2015. 10. 26. 00:46

Ashildr jön vissza a 10. részben.

Abszolút egyetértek Yamagatoval, és azzal is, hogy ez könnyen lehet a legjobb évad (a 2005-től indított NuWho évadok között értem, a többiről nem tudok nyilatkozni).

Nagyon bejön az is, hogy néha leülnek és moralizálnak élet, halál, halhatatlanság és annak következményei kérdéskörén… ezt kifejezetten hiányoltam Smith évadjaiból. Mert ilyen okok miatt van értelme valamit újranézni, míg egy már elkészítésekor is “gagyi” és idővel még gagyibbá váló CGI trükkel telepakolt akcióepizód hamar veszít az értékéből.

Nagyon várom a folytatást!

joppi - 2015. 10. 26. 00:56

A Family of Blood kétrészeshez, amit valaki idézett:
igen, az nekem is annyira “bejött”, hogy a Doktor elbújik az idegen technológiával szemben védtelen I. világháború előtti faluba a Földön, ezzel maga után vonzva a “Family”-t (soha nem tudtuk meg, miylen faj amúgy), míg cselédet csinál a medikus útitársából, majd fülig szerelmesen se lát se hall, közben a falu egy része elpusztul és gyerekek harcolnak, kvázi helyette.
Persze, megható részek voltak azok is, veszem, hogy a tudata az órában volt, stb. de az alapötlet és annak következményei, katasztrofálisak arra a településre és lakóira. Szóval maradjunk annyiban, hogy minden Doktor hibázott bőven.
Az, hogy a Doktor hibákat követ el, hogy negatívan hat a környezetére is és az útitársaira is, mindig is része volt a sorozatnak, ezt hányja Davros a szemére a 4. évad dupla zárórészében is.

elfeledettnick - 2015. 10. 28. 18:02

Worst. Season. EVER.

humorpalanta - 2015. 10. 30. 21:20

Hát ebben a részben olyan érdektelenek voltak a beszélgetések, hogy pfff. Egy pillanatra nem volt senki és semmi veszélyben, miközben azt igyekeztek elhitetni, hogy hú de rossz az a csaj… Ó anyám. Kábé 5 másodpercig úristen világvége, majd haha! A tervem elkezdődött, leleplezek mindent, még véletlenül sem állok ott az ajtó mellett, hogy megvédjem, hanem elszaladok csak úgy üldözni embereket… Jajj mekkora fos volt te jó ég…

Ez az évad eddig nagyon rossz. Még a tavalyi is jobb volt.

combo - 2015. 10. 31. 21:54

Ez a filozofálgatásnak szánt utolsó rész rettentő lapos volt.

vilmos.nagy - 2015. 11. 01. 03:41

ez mi volt ez a rész?
hogy volt rendezve már? vagy a forgatókönyv volt ilyen össze-vissza-kusza? Pf.

zriff - 2015. 11. 01. 09:35

Ahogy olvastam máshol az egész zygon dolog csak allegória a muszlim népességre, meg a radikalizálódásukra angliában, tippre a másik részben valami győz a szeretet ereje, meg multikulti lesz a vég, mindenki hibrid lesz, vagy nem számít a faj mindenki egyforma beszéd, megvilágosodás stb. Kíváncsi vagyok hogy fognak-e egyáltalán igazi idegenes scifi részt valaha csinálni a doctor whoban nem csak valami polkorrekt baromságot?

qgloaf - 2015. 11. 01. 18:00

Zriff: amúgy nem csak ez volt a polkorrekt benne. Hanem, a dokin kívül:
A Unit feje, Kate: nő
Az szemüveges asszisztense: nő
Ahová ment a doktor, ott a Unit irányítója: nő
Aki a rakátér irányította: nő
Osgood: nő
Új-mexikói rendőr: nő
Idióta katona, aki lelöveti magát meg a társait: férfi
Nekem semmi bajom nincs ezzel, de feltűnő, mennyire görcsösen csinálják ezt.
Ennek ellenére király rész volt.

korum - 2015. 11. 01. 23:38

A sokezer férfiközpontú sorozat és film között van pár, ami nem az, és rögtön jön a sírás, hogy jajajaj, polkorrektség meg minden .. :/

polovcev - 2015. 11. 02. 00:02

Figyelembe véve, hogy már az eredeti sorozat is egy fejlődésre képes emberiséget s egy pozitiv jövőképet igyekezett felvázolni – az új sorozatról meg nem is beszélve- igazán meglepő egyesek reakciója. Az integráció egy történelmi, kultúrális és valamilyen szinten szimbolikus folyamat, amely mindig is végigkísérte az emberiséget.
Aki szerint pedig egy sorozat értékét a szereplők bármiféle nemi,faji,politikai identitása határozza meg s nem pedig az üzenet, az írás vagy a karakterek, az jobban teszi ha keres valami másik műsort. Én személy szerint nem hiszek a patikamérlegen kimért, reprezentatív karakterkreálásban, de persze lehet, hogy tévedek.

zriff - 2015. 11. 02. 12:14

Deansdale blog, doctor who kritika, amit ajánlani tudok.

Piligrim - 2015. 11. 02. 21:52

sajnos egyre jobban süllyed az évad színvonala :(

GetRektMike - 2015. 11. 03. 13:22

Ez az évad köröket ver az előzőre, sokkal élvezetesebb minden része. Az 5. epizódot éreztem eddig kicsit gyengébbnek, a többit viszont nagyon jónak találtam.

kecskebégető - 2015. 11. 03. 13:49

@qgloaf de rossz volt a fejtegetésed.Mondom ezt férfiként…

mSO - 2015. 11. 07. 22:32

ezzel a duplarészes tendenciával minispecialok sokaságává tették az évadot, de nem bánom, így van idő kibontani a történetet is.

Anikó - 2015. 11. 08. 09:12

Mindig is azt gondoltam, hogy Matt Smith lesz a kedvenc doktor, de Peter Capaldi tegnapi alakítása mindent visz. A kegyetlenség-háború beszéde az egyik legjobb jelenet az új Doctor Who sorozatból, 10/10.

Greghope - 2015. 11. 08. 17:40

O te jo eg!!! Ezert imadom a Doctor Who-t, az ilyen reszek miatt, mint az utobbi ketto. Capaldi mostmar teljesen egye forrt szamomra a Doctorral. A haboru ellenes beszede kozben kirazott a hideg, valami zsenialis volt, ugy izgultam, mint meg soha DW epizod alatt. Tetszik ez a ket resz egy tortenet koncepcio.
Szerintem azzal nincs baj, hogy egy-ket resz reflektal a vilag esemenyeire, egy olyan kaliberu sorozat, mint a DW, ami ennyire komplex es atfogo univerzummal rendelkezik nem kerulheti el, hogy velemenyt fejtsen ki. Akik azzal jonnek, hogy de befolyasol, raderolteti a velemenyet, azoknak csak azt mondom, hogy csak azokat lehet befolyasolni, akik hagyjak, de nekik meg teljesen mindegy, mit naznek. Nem csak nezni kell, latni is. Ez a DW evad eddig nagyon eros, tartom a koncepciom, h ez lesz az uj szeriak legerosebbje. Tortenetileg, sztoriilag, kepi es filmes szempontbol is sokkal feljebb van, mint az eddigiek. Nekem bejon a teatralissag, ennyi.

pimadd - 2015. 11. 09. 01:56

http://videa.hu/videok/film-animacio/doctor-who-haboru-beszed-Qh0ltqQ521YbymfP

Ha a 9 évadból csak ez a két perc lenne értékelhető, már emiatt is megérte volna legyártani és megnézni.

Ez a beszéd ez veri nálam a korábbi összes nagy beszédet, zseniális volt.

mSO - 2015. 11. 09. 02:46

Hű, ez a Zygonos gagyinak ígérkezett az előzetes alapján, aztán ez lett az eddigi legjobb rész, szépen építkezett, fokozatosan pendítgette a szálakat, fenntartva az érdeklődést, aztán jöttek a drámai fordulatok!

A csupa nő UNIT tényleg vicces.

Yamagato - 2015. 11. 09. 09:08

Az előző részben hullottak az emberek, mint a legyek, kicsit furcsálltam is a DW-től, hogy így bedurvult, de most szépen megfordították a dolgot. Iszonyat jó volt a rész, pedig egy sokkal akciódúsabb/menekülősebb/harcolósabb epizódot vártam, de ez a formabontó végjáték bőven überelt mindent. Capaldi ismét zseniális volt a beszéddel, az Osgood dobozok is ötletesek voltak, meg a Day of the Doctor-ra való reflektálás is. Bravó!

korum - 2015. 11. 09. 09:14

Jó volt ez a dupla rész is, de ez azért belefért volna egybe is.

joppi - 2015. 11. 09. 10:01

Ez a Zygonos duplarész elképesztően jól sikerült, pedig tartottam tőle, hogy gagyi lesz. De nagyon jól sikerült megvalósítani.

A duplarészekkel mostmár egyre inkább úgy tűnik, mintha igazából 12 rész helyett 6 tvfilmet kapnánk. Amit én egyáltalán nem bánok.

Még Clara is jó volt ebben a dupla szerepben.

De igazából Capaldi mindent vitt, annyira, hogy szinte hihetetlen innen visszanézve, hogy valaha más is játszotta a Doktort. Mostmár számomra ő elválaszthatatlan a Doktortól. Nagyon örülök, hogy marad még! :)

Brynden Rivers - 2015. 11. 09. 14:28

Ez nagyon jó volt.

Kérdés: miért nem lehetett ugyanilyen jó a 8. évad?

Brynden Rivers - 2015. 11. 09. 14:35

zriff – 2015. 11. 02. 12:14

Remélem ezt nem komoly olvasmánynak szántad, mert hemzseg a tárgyi tévedésektől. :)

Brynden Rivers - 2015. 11. 09. 15:05

@pimadd:

Beraktam ide hogy lehessen szavazni rá :)
http://www.sorozatjunkie.hu/2015/11/03/a-het-idezete-208/

Claire8310 - 2015. 11. 09. 15:15

De brutál jó volt ez is, nagyon nagyon bejön az évad, Capaldi meg egyre jobb és jobb, eddig is kedveltem de a legutóbbi… zseniál

Brynden Rivers - 2015. 11. 10. 08:27

További idézetek a részből :)
https://www.facebook.com/DoctorWho/posts/1237043429643015

A messiásos idézett ütött. Bírnám ha egyszer 33-ba utazna a Doctor a Közel-Keletre :)

elfeledettnick - 2015. 11. 10. 16:31

Sablonrész, értékelhetetlen gagyihalmaz. Capaldi hozza a szintet mint mindig, de egyszerűen nem írnak alá megfelelő minőségű részeket, pont mint szegény Sylvester McCoynak anno. Clarát meg tessék kérem likvidálni ASAP, minden idők leglúzerebb companionje.

Anikó - 2015. 11. 12. 20:20

http://www.doctorwhotv.co.uk/huge-shocks-in-series-9s-final-episodes-77904.htm
Capaldi és a készítők megcsinálták. Évek óta nem váltott ki belőlem ilyen intenzív érzelmeket a sorozat. Várjuk, különösen a Heaven Sent című részt.

Maria - 2015. 11. 13. 18:31

In my opinion, I woduln’t choose taking some time off before entering job markets or graduate school. Especially for the boys in Taiwan. We have to serve in the military and that takes one year. For me, one year can achieve a lot of things rather than finding what am I really interested in.

Brynden Rivers - 2015. 11. 14. 08:18
poohtheone2 - 2015. 11. 15. 22:24

A s9e9 mi a frász volt? mármint a kis költségvetésű horrorwannabe-n kívül?
Gatissnak elgurult a gyógyszere…
Vagy esetleg a későbbi epizódokkal érthető lesz? Néztem, h már csak a finálé lesz duplarész.

joppi - 2015. 11. 15. 23:23

Found footage epizód, Sleep No More: már a koncepciótól is tartottam, hogy 45 percig ez hogy tud majd jó lenni. Még tovább rontott a várakozásaimon, hogy Gatiss írta.(Emlékezetes a babaházas és a Crimson Horror, amelyek nekem nagyon nagyon rossznak tűntek.)

Na, hát a végeredmény… meh. Az évad legrosszabb része – persze ha a tavalyi évadban lett volna, akkor a jobbak között tartottam volna számon. Egyetlen említésre méltó momentum Capaldi Macbeth-idézete volt.

A jövő heti koncepció viszont nagyon izgalmasnak ígérkezik, ezért azt mondom, haladjunk és felejtsük is el a csipa-embereket nagyon nagyon gyorsan.

joppi - 2015. 11. 15. 23:27

@Anikó: Heaven Sent – azóta erre várok, amióta kiderült, hogy singe-handler epizód lesz! :)

GetRektMike - 2015. 11. 16. 09:12

Látom nem vagyok egyedül, nekem se tetszett ez a rész, az évad legrosszabbja. Semmi feszültség, izgalom. Amúgy a szemüveges fickó csak engem emlékeztetett Wells-re a Flashből? Mármint külsőre szerintem kicsit hasonlítanak.

korum - 2015. 11. 16. 10:26

Lehet hogy az évad többi részénél gyengébb volt, de szerintem pozitív, hogy próbálkoznak kicsit más stílussal is néha.

pimadd - 2015. 11. 16. 22:32

a csipaembereknél még a kirakati bábuk is érdekesebb és félelmetesebb ellenfél voltak :D

elfeledettnick - 2015. 11. 16. 23:18

Ha nem lett volna extrém kiszámítható, még jó is lehetett volna, így egy étlag alatti gimmick-rész lett. A found footage meg abszolút idegesítő!

Anikó - 2015. 11. 21. 22:02

Nem hiszen el, és tényleg meglépték. (nem véletlenül volt az emlékezz 82-re mondat, akkor ölték meg az első companiont (1982)
– Adric)

joppi - 2015. 11. 21. 23:39

Face the Raven: rengeteg remek ötlet. Nem mindig logikus, akadnak lyukak, de az alapgondolat szuper.
Coleman és Capaldi (aki meglehetősen kiöltözött az alkalomhoz, remélem, marad ez a bordó bársony zakó) játéka fantasztikus volt.

Kérek még (!!!) sokat abból a sötét Doktorból, akiből itt csak egy pár pillanatnyit kaptunk, na abban szerintem nagyon nagyot tudna alakítani.

Kb ilyet vártam, újabb kiváló rész egy összességében is kiváló évadhoz. (mínusz a csipaemberek)
Alig várom a Heaven Sent-et, hogy fog ez a hét eltelni?!?! :D

joppi - 2015. 11. 21. 23:50

hová lesznek a kommentjeim?

LaCRossE - 2015. 11. 23. 12:19

Azt hittem, hogy ezzel várni fognak a fináléig, így ez meglepetés volt. Az, hogy Clara útja a halálával fog zárulni, sejthető volt, az egész évad a halál témakörével foglalkozott, illetve a karakterét tökéletesen erre építették fel, ahogy egyre inkább több rizikót vállalt, arrogáns lett, azt hitte, hogy mindig győzhet, akárcsak a Doktor. Sajnos azonban nem.

RIP Clara Oswald, sokan nem szerettek, de én imádtalak.

Rendkívül kíváncsi vagyok, milyen utat fog ezzel venni Peter Capaldi doktora a fináléban, illetve a következő évadban.

LaCRossE - 2015. 11. 23. 12:19

fene, elnyelte a kommentet, lehet, hogy a “RIP”-re allergiás a szűrő?

korum - 2015. 11. 23. 15:41

Mikor Mr. Pink meghalt, tűnt úgy, hogy nemsokára Clara is megy, de akkor aztán nem kezdtek vele semmit, gondoltam az évad végéik kihúzza. Megleptek.
Maisie meg pozitív csalódás volt, bár sokan nem szeretik, szerintem jól játszott.

orla - 2015. 11. 23. 16:04

Nocsak, Clara elment? Tényleg?
En óvatos vagyok, jönni se akkor jött, mikor számítottunk rá – l. karácsonyi spec helyett az első részt a hetedik évadban.

melvin - 2015. 11. 23. 19:28

A 9. rész gyenge volt, szerintem viszont a 10. még gyengébb… Hogy Clara meghalt-e, néhány értelmetlennek tűnő dolog értelmet nyer-e, majd kiderül. Maga a hollós jelenet asszem érzelmesnek, patetikusnak volt szánva, de inkább giccsesnek és nevetségesnek hatott. Már ha nem aludt el a néző a megelőző fél órában. Maisie nem jó.

bam - 2015. 11. 23. 20:43

Van egy olyan érzésem, hogy Gallifrey-re visz az a teleport.

poohtheone2 - 2015. 11. 23. 20:56

In memoriam Clara Oswin Oswald, the impossible girl:

“A szárnyán többé toll se lendül és csak fent ül, egyre fent ül,
Ajtóm sápadt pallaszáról el nem űzi tél, se nyár,
Szörnyű szemmel ül a Holló, alvó démonhoz hasonló,
Míg a lámpa rája omló fényén roppant árnya száll
S lelkem itt e lomha árnyból, mely padlóm elöntve száll,
Fel nem röppen, – soha már!”

Yamagato - 2015. 11. 23. 21:33

WTF?????? – A fináléba vártam a dolgot!

Mondjuk onnantól, hogy Clara átvette a tetkót, nyilvánvaló volt, hogy ez lesz a vége. Brutálisan jól volt megoldva az eltávozás, elérték a katarzist, bravó. Viszont remélem nem nyúlnak ahhoz az olcsó húzáshoz, hogy valahogyan feltámasztják….. mert ez így ütött.
A Doctor bosszúját viszont megnéztem volna én is, bántja az igazságérzetem a retorzió elmaradása.

Nem tudom, hogyan bírom ki az egy hetet. Vajon hova került a Doktor? Kikre utalt Ashildr? A Time Lordokra is gondoltam, de tőlük miért félne? Nincs befolyásuk az univerzumra. Szóval gondolom Missy és a Dalekok lesznek a ludasak.

És ahelyett, hogy egy iszonyat pörgős részbe zsúfoltak volna bele mindent, lehetett volna ez is dupla…. de nem, inkább 42 perc csipaszörny.

korum - 2015. 11. 23. 21:35

A végén valószinűleg Missy ül, de az még 3 rész, lehet hogy itt még lesz valami közvetett ellenfél, nem személyesen ő várja a Dokit.

vbvb89 - 2015. 11. 23. 21:36

Sajnálom Clara “távozását”.Viszont kíváncsi vagyok hogy mennyire változik meg a veszteség miatt Doktor.Érdekes finálé lesz.

elfeledettnick - 2015. 11. 23. 23:27

Halleluja! Clarától már herótom volt, jobban Doktor akart lenni mint a Doktor maga, nem tett jót a karaktere a sorozatnak.

Amúgy értékelhetetlenül szar rész volt, semmi feszkó.

Brynden Rivers - 2015. 11. 24. 17:18

Clara már kétszer meghalt.

Úgy tűnik ezt retkonolta Moffat márpedig olyan pofátlanul hogy retkon-nak hívta a részben szereplő emlekezetkiesést okozó drogot.

Nem lehet egyszerre visszautalgatni korábbi részekr ahogy korábban tették az évadban (Jackre Maise Williams karaktere kapcsán, régi doktorokra a zygon-ember lányikreknél stb.) és azt várni hogy a néző ne emlékezzen arra mi történt Claraval az egyik főszereplővel 2 évaddal ezelőtt.

Szokásos moffatizmus volt a rész:
– érzelmi hatás kimaxolva ami a színészek miatt működött jól (bár valaki nem bírja Jenna Colemannt nem tudom miért)

– suspension of disbelief rombolása elrontott bűvésztrükk-szerű húzasokkal

Félig fanfiction félig rendes sorozat.

Brynden Rivers - 2015. 11. 24. 18:59

Találó:

“Furcsa, váratlan és merész húzás Moffat részéről, egy kiszámíthatatlan évad sorsdöntő, a széria jövőjét meghatározó fordulata. Több szempontból is az: ha jobban belegondolunk, a Doktor, amikor maga is tudta, hogy nem lenne szabad, Ashildr-nek halhatatlanságot ajándékozott, megszegve a téridő íratlan szabályait. Amikor Clarát újra és újra magával vitte annak ellenére, hogy látta: útitársa elveszti a kontrollt, akarva-akaratlanul maga is Clara gyilkosává vált – a széria történetében először fordul elő ilyen. Ashildr, aki a Doktor társainak védelmére esküdött fel, szintén akaratlanul, de bűnössé, és ezzel a Doktor főellenségévé válik. A Clarát játszó Jenna Coleman pedig a katartikus búcsú helyett egy szívszaggató, hirtelen fordulattal hagyja ott a sorozatot, miközben karaktere saját önhittségének áldozatává válik. ”

“Clara Oswald sok minden volt. Volt dalek, szuflélány, lehetetlen lány, bébiszitter, tanítónő, szerelmes csitri, vakmerő harcos, volt maga a Doktor (már ami a főcímet illeti), és volt egy gonosz Zygon terrorista is.
Moffat egy több évadon átívelő, Clara fontosságát kihangsúlyozó, nagyon hangzatos cselekményszálat épített a Lehetetlen Lány köré. Amikor mindez a hetedik évad végén egy “Moffos” csavarnak köszönhetően kifújt, a showrunnernek sietve újra kellett írnia Clara karakterét – azaz írnia kellett neki egyet -, így Clara a titkok hordozójából fülig szerelmes csitrivé “avanzsált”, és a hetedik-nyolcadik szezon teljes mértékben a megváltoztatott családi hátterű Clara, és a (szerintem) igen sótlan Danny Pink kapcsolatára, valamint az akkor már kalandfüggő Clara kettős életére fókuszált.

Nem segített az sem, hogy amikor a 11. Doktor regenerációjának megírásakor Moffat kénytelen volt rádöbbenni, hogy a küldetés kudarcot vallott, és a nézők még mindig Amyt sírják vissza, a szezonzáró (és színészváltó) jelenet végére visszahívta az előző útitársat, az “arcot, amit a 11. Doktor arca először látott”, ezzel a kritikus pillanatban mintegy nyíltan is másodhegedűssé lefokozva az életét a Doktorért számtalanszor kockára tevő Clarát.
Moffat a 12. Doktor (Peter Capaldi) debütálását afféle Tabula rasának használva még egyszer erőteljesen rágyúrt a többször is elbaltázott karakterre, és végre épkézláb, jellegzetes tulajdonságokkal látta el. .. Nem sokáig – Danny nyolcadik évad végi halála után Moffat újra megnyomta a reset gombot, és Clarára ezúttal a mindenre fittyet hányó, bánatát az öngyilkos-küldetésekbe fojtó, adrenalin-junkie útitárs jellemét varrta rá.”

http://hu.ign.com/ki-vagy-doki-9-evad-10resz/8886/review/kritika-ki-vagy-doki-9-evad-10-resz

joppi - 2015. 11. 24. 23:09

@Brynden Rivers: “retkon-nak hívta a részben szereplő emlekezetkiesést okozó drogot”

Retcon: az a Torchwoodból már ismert szer neve, nem úgy belső utalás. Valószínűleg Ashildr valamikor tényleg találkozott Jack-kel és tőle kapta. Persze mindez felveti, hogy a Doktornak is volt Torchwoodos kalandja, ha ennyire képben van – csak mi azt (érthető okokból) nem látjuk. Mondjuk, azt ezzel a Dokival szívesen megnézném.

DarkEagle - 2015. 11. 25. 00:07

NEM! NEM! NEM ÉS NEM! Utoljára akkora írtam ennyi NEM-et mikor Amy majd Matt szállt ki a sorozatból! De Jennát most valamiért még jobban sajnálom annyira a szívemhez nőtt hogy hihetetlen. Matt-el tökéletes páros voltak Capaldival pedig még csak most értek volna össze. Ha nem szeretném ennyire a sorozatot most tuti kaszálnám. Nem értem miért utálják ennyire Jennát mert remek színésznő csak rohadtul nem adott neki lehetőséget Moffat. Egyelőre nem tudok napirendre térni úgy hogy ennyi. A legrosszabb hogy hála a moslék Twitternek előre lelőtték nekem a poént mert pont akkor frissült be a Tweetdeck mikor üzenetet kaptam. Naná hogy elspoilerezeték a hírt nekem. FUCK! Most pedig megyek és újranézem a Clarás részeket. :D
Nekem ő volt az egyik kedvencem és nagyon szorosan jött Amy mögött.

Pamats - 2015. 11. 25. 01:32

Én spec sajnálom Clarat-t ,mert ebben az évadban nagyon jó összhangra találtak a Doktorral, én legalábbis néztem volna még.

A csipaszörnyes részre rátérve, hogy a viharba tudták egy ilyen bűnrosz epizoddal elrontani az évad egyébként egészen jó ívét, mert még ha jó is lett volna ,mint egy random rész, de ennek adásba se szabadott volna kerülnie.

Brynden Rivers - 2015. 11. 25. 08:00

@joppi: lehetett volna egyik aliennek a képessége, hogy emlékezetkiesést okoz, tehát ez tudatot írói döntés volt.

Persze lehet hogy véletlen egybeesés, de ha Moffat nem retkonolja a történetet úgy, hogy Clara már nem “Impossible Girl” akkor Ashildrnak jó eséllyel össze kellett volna futnia Clara valamelyik reikarnációjával.

Brynden Rivers - 2015. 11. 25. 08:01

Benyelte a kommentem a rendszer, még egyszer:

@joppi: lehetett volna egyik űrlénynek a képessége, hogy emlékezetkiesést okoz, ez így tudatos írói döntés volt.

Persze lehet hogy véletlen egybeesés, de ha Moffat nem retkonolja a történetet úgy, hogy Clara már nem Impossible Girl akkor Ashildrnak jó eséllyel össze kellett volna futnia Clara valamelyik verziójával.

Brynden Rivers - 2015. 11. 25. 08:03
dAve - 2015. 11. 25. 10:59

Hát meglepő húzás volt. Én is a fináléra vártam de legalább jól oldottak meg. Már ha tényleg azt láttuk amit. Én szerettem Clara-t és nagyon sajnálom hogy Jenna kiszált. Nagyon tetszett a rész és ha az előző résztől eltekintünk az egyik legjobb évad fut szerintem (bár nálam még mindig a Tennant éra az abszolútt kedvenc minden téren).

Edrick - 2015. 11. 25. 15:31

Na ne. Ezt komolyan csak én tudtam előre? Mármint hogy Clara ebben a részben hal meg. Még valamikor az évad előtt olvastam egy cikket, ami nem volt spoiler jelzővel ellátva, és belefutottam. Nem nagyképűségből kérdem, csak nem gondoltam volna, hogy csak én találtam rá. Ettől függetlenül még úgy is ütött, hogy tudtam, most lesz, jól megoldották. De meg kell jegyeznem még valamit.

SPOILER (csak az esetleges félreértések elkerülése végett)

Ha jól vettem ki Coleman szavait egy interjúból, akkor aszerint ő utolsó szereplésének nem a karakter halálát jelölte meg, még lesz búcsú, ez “csak” a halála volt. Úgyhogy van esély rá, hogy egy-két jelenetre visszatér a zárásban.

SPOILER vége

Jó volt, ezt le kell szögeznem. Azt pedig, hogy ezután mi lesz az utolsó két részben (meg karácsonykor is, kíváncsi leszek a régi karakter megjelenésére), tűkön ülve várom.

DarkEagle - 2015. 11. 26. 11:32

Na úgy fest River végre korban kb hozzáillővel kavar. :D

humorpalanta - 2015. 11. 27. 21:26

na ne, most ez komoly?
A csipalények tényleg elég bénácskák, de szerintem az egy tipikus DW-rész volt. Szerintem jó lett, élvezhető, olyan, mint a Blinkes. Egyből az jutott róla eszembe. Azt látom, hogy mostanra már mindenki csak a szuperellenségeket, meg a sziruposságot várja az egésztől.
Meg is kapták a Ravenes részben. De ez most komoly? Így el tudják rejteni Londonban, hogy a Doktor nem tud róla évszázadokon át? Se a UNIT? Se senki? Na hagyjuk már…
Az meg a másik kedvencem, hogy pont az árnylény ellen nem tehet semmit. Persze a könyvtárban a húszabáló air piranhák megijednek tőle már csak a neve hallatán, halhatatlan és mindenféle legyőzhetetlen és elképzelhetetlen ellenségekkel harcol, de az árnyéklény ellen teljesen esélytelen, mikor az Időlordok uralják az időt, a sötét Rassilon-korban még a létet is nem létté tudták volna alakítani, Jézust meg az ördöggé, de pont egy árnyéklény ellen tehetetlen. Jajj anyám… Ez a levehetetlen jelölő meg, most komolyan? Szónikus? Mert ha valamifajta erőtér lett volna, mint amit a Dalekok használtak a fénykorukban a TARDIS ellen, de egy rohadt bilincs?

Ilyen rettentő bénán megírt epizódot… Arról nem beszélve, hogy Ashildrnak nincs semmi karaktere… Jó-jó, élt 1000 évet, de még két résszel ezelőtt is azt mondja, hogy jajj, megvédem a Doktort. Ehhez képest. A színészi játékáról inkább nem is beszélek. Csapnivaló. Csak a sok Trónok Harca rajongónál elborult valami.

Clara még csak-csak, de egyre idegesítőbb lett. Ez a nyálcsorgatás a végén meg valami borzasztó volt, alig bírtam az ujjaimnak parancsolni, hogy áttekerjem.

War Doktort játszassanak Capaldival, az illik hozzá.

zriff - 2015. 11. 28. 13:17

humorpalanta: Jól felépített univerzumot várni a doctor whotól reménytelen. A világ működése teljes katyvasz. Én már rég feladtam a nézését.

kecskebégető - 2015. 11. 28. 17:44

de jó volt a 10.rész
Szerintem sokan megkaptuk ami eddig hiányzott.

kecskebégető - 2015. 11. 28. 17:52

@zriff dehogy adtad fel….

zriff - 2015. 11. 28. 18:04

kecskebégető: A doctor who wikiát szoktam csak olvasni, mert vannak érdekes dolgok az expanded universeben(faction paradox történetek), de bosszantó hogy nem használják ki a lehetőségeket sorozatban, tiszta káosz az egész.

joppi - 2015. 11. 28. 22:09

Heaven Sent: kész, sokkoló. Ezt még emészteni kell. de valahol a brilliáns és a lenyűgöző között.

joppi - 2015. 11. 28. 22:13

+ ez mint gyerekprogram? El nem tudom képzelni, hogy 15 év alatt ebből egy gyerek mit fog felfogni?

LaCRossE - 2015. 11. 28. 23:41

Nem szoktam ilyet sorozatrészre mondani, de ez lenyűgöző volt. Komolyan. Olyan libabőrös lettem az utolsó 10 percnél h konkrétan beleremegtem, nagyon jó érzés volt.
Hatalmas elfogultsággal ez, ha lesz év epizódja a JAWS-on, jelölni is fogom. Peter Capaldi egyszerűen zseniális volt, nálam hozzá nem tudom, hogy fog felnőni akármelyik jövőbeli Doktor (bár mindenki ezt mondja az előzőeknél is :P).

Meg is nézem még egyszer, hátha valami elkerülte a figyelmem. Jó, hogy ehhez leszedtem feliratot, megkönnyítette a dolgok elsőre megértését.

LaCRossE - 2015. 11. 28. 23:41

hahh, már megint elnyelte a kommentem :)

elfeledettnick - 2015. 11. 29. 01:06

Október elején megmondtam hogy ez lesz, a hharmadik rész után. XD

Edrick - 2015. 11. 29. 02:38

Kész, végem. Ez ez… Amikor először elkezdett beszélni a hibridről pont arra gondoltam, hogy talán ő az, de Moffat úgy sem tenné. Erre a végére nem megcsinálta? :D – gondoltam először. De nem, nem olyan biztos ez, mert a “me” simán lehet Ashildr is, sőt.
(Amúgy a clarás festménnyel mi a helyzet? Ő maga, mármint még valamelyik első festette bánatában, miközben megpihent két futás között, és az idők során egyre régibb lett a kép, vagy csak eleve ott volt kezdetektől, mint a száraz ruha?) Huh.

Anikó - 2015. 11. 29. 11:01

Szavakat, azt nem találtam:) Jól láttam, hogy Maisie benne lesz az utolsó részben is?

Tiresias - 2015. 11. 29. 11:20

Én akkor döbbennék még nagyobbat, ha Rassilon is visszatérne valami igen badass karakterként :D De ez az idei Ki vagy doki évad…….nem találok szavakat :)))

LaCRossE - 2015. 11. 29. 11:39

Még egyszer megnézve a részt kimondom: nálam ez a rész bekerült az instant klasszikusok és a top3 sorozatrészeim közé.
Lehetséges, hogy írnék róla winnie, ha más nem teszi meg.

Dark Energy - 2015. 11. 29. 12:17

Na, ez durván jó volt! Szerintem is a helye van minden idők legjobb epizódjai között.

melvin - 2015. 11. 29. 19:21

Na ez kiváló volt, nem várt meglepetés az előző két rész lejtmenete után! (Az eddigi leggyengébb és legjobb DW-epizód egymás után?)

joppi - 2015. 11. 29. 22:05

Nnna, sikerült összeszednem a gondolataimat. Kb.
Igen, nagyon sokkoló. Kb az első pillanattól tudtam, hogy a Doktor teleportálta oda a Doktort, felismertem a kezét. Mégis, ahogyan építkezett a rész, ahogyan bizonyossá vált, hogy az összes koponya az övé… egészen felkavaró volt, konkrétan a hányinger kerülgetett az idegességtől. Az utolsó 10 percben, a felgyorsított ismétléseknél annyira sok(k) volt a dolog, hogy idegemben szorítottam a szék karfáját, és könyörögtem, hogy fejezzék be. Iszonyatosan megterhelő rész pszichésen.

És iszonyat jó, egészen briliáns, nálam zárójelbe teszi a New Who összes korábbi epizódját. Nem is tudom, értelmezhető-e mint DW epizód. (persze igen, de ez a feeling, az absztrakciónak ez a szintje felnőtt műsor, nem családi…?)

És nem tudom elképzelni, hogy bármelyik másik korábbi Doktor ezt elő tudta volna ekkora átéléssel adni, így berántva a nézőt. Ahogyan Tennant Doktora 10 évre definiálta a karakter, fiatal, lendületes, humoros, stb. fickóként – ami a korábbi Doktorokkal összevetve nagy nóvum volt -, Capaldi ugyanúgy teljesen újradefiniálta a figurát. Ez az évad az összes újításával, ezzel a Doktorral nálam a reboot rebootja.

Az apróbb részleteket (Clara festmény, a száraz ruha, hogy az vajon nem bootstrap paradox-e, nem volt-e egy első Doki aki megfestette, aki csak úgy otthagyta a ruhát) most hagyjuk is.

DarkEagle - 2015. 11. 29. 22:06

Hát kérem ez a rész 10/10. Mind képileg, zeneileg meg aztán pláne és Capaldi alakításáról ne is beszéljünk. Clara meg visszajött kicsit így azért már jobban le lett zárva a karaktere. És hát vége arra nem találok szavakat. Néztem is hogy WTF? Kíváncsi vagyok hogy a “me” az most a Doktor vagy Ashildr. Aki megnézte az előzetest az tuti elgondolkodott azon is hogy mi a fene volt a regeneráció a végén. :D

joppi - 2015. 11. 29. 22:14

@DarkEagle: “mi a fene volt a regeneráció a végén”.

Ugyanez foglalkoztat. Ugye olyan nincs, hogy meglépik, hogy a karácsonyiról a promo egy red herring (esetleg flashback az egész rész), a szerződéshosszabbítás is, és közben behoznak egy új Doktort, így elkerülve bármilyen kiszivárogtatást?
Mert btw rengeteg a bizonytalanság, azt sem tudják, mikor forgatják a következőt, nem castingoltak útitársat, Moff lebegteti, hogy lehet, hogy a karácsonyi az utolsó DW rész, amit életében megírt.
Mert akkor kész, engem itt veszítene el a sorozat.

GetRektMike - 2015. 11. 30. 12:14

Az epizód zseniális volt, valóban az egyik legjobb az évadban, de az új sorozat szintjén is az egyik legemlékezetesebb. Capaldi ismét bebizonyította, hogy ő maga a Doctor, fantasztikusan játszik a szerepben. Az epizód is tele volt fordulattal és izgalommal. A koponyáról sejtettem, hogy az övé lesz, csak aztán hamar elhesegettem a gondolatot. A kijáratnál is kicsit másra számítottam, azt hittem a doki majd eltöri a kezét és a regenerációs erővel akar utat robbantani magának, hát egy jóval lassabb módszert választott. Szegény Doctor évmilliárdokig püfölte azt a falat, “szerencséje” hogy meghalt mindig, mert így legalább nem emlékezett a sok kínra, biztos becsavarodott volna.

Shyllard - 2015. 11. 30. 20:59

Új epizódról nem lesz külön írás? Szerintem megérdemelne egy posztot, tömény zsenialitás volt az egész és csak órákkal utána jutott eszembe, hogy igazából egy one-man show volt és fel sem tűnt, Capaldi annyira gyönyörűen alakított.

Edrick - 2015. 12. 01. 00:44

@joppi

Szerintem nem merik meglépni, és egy új Doktort nem könnyen tudnának rejtegetni a nyilvánosság elől. Az viszont tény, hogy rengeteg bizonytalanság van. Capaldi azt mondta, még bevállal egy új évadot. De bármennyire is zseniális, amit hétről hétre csinál, már ez és az előző évad is megterhelte és kifárasztotta. Így elviekben nem lenne annyi rész, csak talán 6 vagy 8, de azok viszont hosszabbak lennének, tehát gyökeresen megváltozna a mostani 12+1-es struktúra, ha valóban így lesz. Útitársat sem castingoltak, ami arra enged következtetni, hogy vagy egy már korábban látott szereplő lenne, aki könnyen kapható, vagy (a legvalószínűtlenebb) Moffat fenntartja annak a lehetőségét, hogy Coleman megint visszakozik, az utolsó utáni pillanatban is, és egy csettintéssel visszahozza – de ez nem valószínű, mert ugye ő már Viktória királynő. Annyi biztos, hogy valami radikális változást szeretne Moffat útitárs-téren, nyilván személyesen felügyelve. Ha ez igaz, akkor viszont nem kell tartani attól, hogy a karácsonyi lenne az utolsó rész, amit ír. Ugye az előző évad(ok) során már mindenki új showrunnert szeretett volna, mert már alaposan megérett rá, erre itt ez az új évad, és személy szerint nem tudom, hogy akarjam-e még a váltást, vagyis hogy Moffat a hullámvölgyek után a csúcson hagyja abba, vagy folytassa-e a meglévő színvonalat (a mostanit), ahonnan azért már láttuk leesni.
Apropó útitársként felmerült még Jenny is nagyon sokszor. Hogy megjátsszák-e, nem tudom, de ne felejtsük el, hogy ő is hibrid :D (Fun fact: az megvan, hogy ő nem csak Tennant felesége, de egyben az ötödik Doktor (Peter Davison) lánya is, egyik Tennantel közös gyerekük pedig egyszer csecsemőként Barrowman lányát “alakította”?)

emese - 2015. 12. 01. 11:04

@Edrick: “már ez és az előző évad is megterhelte és kifárasztotta. Így elviekben nem lenne annyi rész, csak talán 6 vagy 8” – ezt a Radio Times kezdte, Capaldi egy interjúban cáfolta, azzal, hogy nem erre szerződött. (Hírek szerint azzal, hogy ha akarja, akkor még +1-gyel ez bármikor hosszabbítható) Persze ebből a nyilatkozatból nem derül ki, hogy pontosan mire, de úgy tűnik legalább 1 évadra, azaz 12 rész plusz a karácsonyira, ha összetesszük ezt a Moff nyilatkozataival. De hogy ezt hogyan vetítik, osztott évad lesz-e vagy sem, az a bbc döntése.

Útitárs-kérdés: Moffat szerint tök új kell, mert azzal ismét lehetne egy jumping in point-ot teremteni.

Jenny: comic con-on elhangzott Moffattól, hogy soha nem gondolt arra, hogy azt a karaktert vissza kellene hozni, hogy bármi jövője lenne még a sorozatban.

Mindezzel együtt, én a hiszem, ha látom állásponton vagyok mindezzel kapcsolatban… Láttunk már nagy átveréseket.

orla - 2015. 12. 01. 12:10

Ezt az évadot nem is követtem már, de ahogy így lelkendeztek, meghoztátok a kedvemet. Mármint a heaven sent-re, de ugye ahhoz előbb végig kéne nézni a többit is ;)

Edrick - 2015. 12. 01. 15:09

@emese: az elejével megnyugtattál, köszönöm :)

Jennyi pedig igazából azért jutott eszembe, mert pár hete feltették Capaldinak azt a kérdést, hogy emlékszik-e még a Doctor Jennyre? Ő pedig erre bohókásan azt felelte, hogy “a Doktor senkiről sem feledkezik el, csak nincs mindenkire ideje”. Moffatról pedig kiderült, hogy miatta nem ölte meg Russell T. Davies a karaktert anno – még ha ezt Moffat el is felejtette, és amúgy nincs/nem is volt semmi terve vele.
“And, apparently, it was me that kept her alive, because I said – when I heard about the idea – I said, “Oh, don’t kill her at the end. That’s the Star Trek thing to do.” So he kept her alive just because I said that.”
Semmi sem biztos, úgyhogy osztom az álláspontodat, miszerint hiszem, ha látom.

Brynden Rivers - 2015. 12. 01. 18:35

Ha valaki írna a részről, azt biztos kirakják az oldalra, részemről sajnos most nincs rá időm :(

Addig is ez egy nagyon jó magyar nyelvű kritika:

http://hu.ign.com/ki-vagy-doki-9-evad-11-resz/9063/review/kritika-ki-vagy-doki-9-evad-11resz

joppi - 2015. 12. 01. 23:25

A bbc 2 új karácsonyi videójában is van Doctor Who referencia (annál több, Doktor):

Ez nagyon aranyos: https://www.youtube.com/watch?v=XnoxGr_sTz4

Ebben meg Sherlock és sok más jóság is: https://www.youtube.com/watch?v=1BDhKIXYw5Q&feature=youtu.be

emese - 2015. 12. 01. 23:29

@Edrick: örülök, ha megnyugtattalak, én is fellélegeztem, amikor láttam azt az interjút.

@Orla: én tavaly a 8. évad egyik legnagyobb kritikusa voltam, és bevallom, Capaldi Doktoráért sem rajongtam. De ez az évad bizonyította, hogy nem tévedhettem volna nagyobbat. Szerintem nézz bele, és nyugodtan tedd nagyon magasra az elvárásaidat – mert egy részt leszámítva szerintem szinte hibátlan évad. Bármilyen is lesz a finálé, nekem ez már így is minden idők legjobb DW évadjának számít. ;)

humorpalanta - 2015. 12. 01. 23:57

Tényleg érdekes, ahogy a legrosszabb és a legjobb idei rész követi egymást. Ez a Heaven Sent brutális jó lett. Capaldi tényleg nagyot alakít benne, s eldurrant az agyam.

Ettől függetlenül az lenne a legjobb, ha Moffat kiszállna, vagy legalább most egy ideig Gallifreyn játszódna.

Missy remélem visszatér a következő részben.

lumiere - 2015. 12. 02. 11:11

@Brynden Rivers:

Köszi a linket, végigolvastam és szerintem is nagyon telibe találós, remek kritika.

A részről meg azt hiszem csak az előző kommentekben leírtakat tudnám ismételni. Egyszerűen, leírhatatlanul hatásos, (hát)borzongató és egyben szomorú rész. Az utolsó 10 perc felrakja a koronát az egészre.
Egyébként nekem utána a Waters of Mars c. rész vége jutott eszembe. Amikor a Doctor (a csodálatos David Tennant) azt gondolja, meg tudja változtatni a jövőt, múltat (mindegy), nincs azzal semmi gond. Egyszerre válik önelégültté, magabiztossá, picit őrültté és az emberekkel szemben lekezelővé (“little people”), amikor mondja a Lindsay Duncan által alakított és éppen megmentett Adelaide Brooknak, megváltoztatva a történelmet, hogy ő nem túlélő, hanem győztes (“The Time Lord Victorius”) és gyakorlatilag nincs aki megállítsa… Majd ugye mégis lesz. Én most ugyanazt a határozottságot éreztem a végén a Doctornál (Capaldinál). Akit érdekel itt van pont az a dialógus: https://www.youtube.com/watch?v=65N7tTaxmdQ

***SPOILER****
Annyit változtatnék az utolsó pillanatokon, hogy amikor a Doctor már kiszabadul, és elmondja a kisfiúnak, hogy mit kell tennie (menjen a városba, mondja el…bla bla), akkor úgy variálnám a képsorokat az eredetiekkel ellentétben, hogy elengedi a kisfiút, még mindig a Doctort mutatják, felveszi a sonic napszemüveget, amelyben látjuk A VÁROST tükröződni, hirtelen nem is hiszünk a szemünknek, majd ezután mutatnák, ahogy szalad a kisfiú és valóban, visszaigazolásként tényleg meglátjuk Gallifrey-t. Merthogy pont fordítva van a részben. Lehet, hogy szőrszálhasogatás, de szerintem így egy pöttyet hatásosabb lett volna, bár nyilván így sem rossz. :D :D Vagy 3-szor néztem újra azt a jelenetet.
***SPOILER VÉGE***

Én több ilyen részt kérek, nekem kicsit elég volt már a túlcsavart sztorikból kétes megoldásokkal. És ahogy Clara távozott….remek, taps-taps! Bár továbbra is sajnálom! Én szerettem. Tom Hiddleston-t kérem új útitársnak, vele kiegyeznék, köszönöm! :D

orla - 2015. 12. 02. 12:40

A Zygon-részekig láttam. Nem rossz, de érdekes módon a történetek egyik fele általában rém unalmas, a másik fele pedig elmegy. Capaldi miatt viszont kihozom nem rosszra.

Plusz pontok: Missy, Clara-mentes epizód, Lady Me (mármint az, hogy hála a két rész per történet felállásnak, rendesen foglalkozhatnak végre a történettel és a karakterekkel, maguk a részek nem voltak olyan jók), az Under the lake-before the flood úgy egyáltalán, mellékszereplőstül-mindenestül, Osgood ügyes megmentése (I’m a big fan, de tényleg :) ), Capaldiii, plusz TTOI-szereplők. Jack említése. A közelgő R., akivel akármit is képesek művelni, még mindig szeretem.

Negatív: csodálatos módon összezavart magyarázatok (gyakorlatilag az összes történetnél), kiakasztó bánásmód a zygonokkal (annyira jól ki lehetne őket használni, és sosem sikerül), idegesítő mellékszereplők (UNIT-hadosztály) Jenna Coleman színészi antitálentuma, ami hagyján, de borzasztóan idegesít. Szerencsére már nem sokáig. De mindegy is, utána ugyanolyan idegborzoló útitárs lesz majd.

Langyos víz. Tessék hagyni Capaldit érvényesülni rossz mellékszereplők és elképesztően zagyva és klisés történet nélkül. Úgy jó lenne nagyon.

Treff86 - 2015. 12. 04. 18:05

A sorozatot kb a 2. évad közepén jegeltem. Karácsony előtt megnézném csak a karácsonyi különkiadásokat. Fogok spoilerbe futni, vagy ezek az epizódok mindig elkülönülnek az “original” sorozattól?

Treff86 - 2015. 12. 05. 13:22

No megpróbálom utoljára….
A sorozatot kb a 2. évad közepén jegeltem. Karácsony előtt megnézném csak a karácsonyi különkiadásokat. Fogok spoilerbe futni, vagy ezek az epizódok mindig elkülönülnek az “original” sorozattól?

emese - 2015. 12. 05. 15:00

@Treff86: rengeteg spoilerbe fogsz futni.
Pl. mikor ki az útitárs, ki a Doktor (általában a Doktorok a karácsonyikban regenerálódnak…), ha egyedül van, akkor nyilván valaki távozott, stb. Ha a második évad közepén jegelted, már ez is mind spoiler, nem?

Viszont a 2012-es karácsonyi egy kvázi beugró pont (The Snowmen), talán azt érdemes lehet megnézni.

orla - 2015. 12. 05. 16:02

Kilencedik rész: első found footage-élményem, egy idő után unalmas lesz, mint kiderült. A történet a tipikus DW, a női mellékszereplők szokás szerint értékelhetetlenek, említésre se méltó, a narráló emberünk viszont jó színész. Volt egy-két jobb mellékszereplő (hm, egy, csak Chopra), egy-két izgalmasabb momentum, de ami miatt lehet, hogy újranézem, az a

SPOILER??
figyelő porszemecskék. Ez annyira idióta és mégis ötletes, hogy amolyan öldöklő karácsonyfa-érzésem lett tőle az első karácsonyi specből. Tipikus, tipikus DW, és én azt szeretem nagyon.

És egy egyrészes dolog, most már az a furcsa. Nem rossz.

Treff86 - 2015. 12. 05. 18:01

emese:
Köszönöm a választ :)
Persze tudom, hogy az emberek változnak, ez már a régi sorozattal is így volt, inkább a történet/világ alakulása során érdekel a spoiler, valamikor tervezem folytatni, de a 2. évad nagyon szenvedős nekem, tudom később jó lesz, de nem akarok részeket kihagyni, viszont úgy tudtam, hogy a karácsonyi részek azok kicsit “mások”, nem illeszkednek annyira a fősztoriba, és ezekkel lehet kedvet kapok folytatni :)
Egyet láttam is, abban vmi fenyőfás űrlényes dolog volt, ott nem tűnt fel sok spoiler…

Edrick - 2015. 12. 05. 19:04

@Treff86: hajrá! :) Viszont ha kicsit “más” részeket szeretnél nézni, akkor ajánlom a 2009-es epizódokat is. Nem mondom, hogy a legjobbak, de szerintem arra jók, hogy kedvet kapj a nagy egész folytatásához. (A Waters of Mars a mai napig egyik kedvencem). Nem mind karácsonyi (csak a The Next Doctor és az The End of Time, bár előbbi lehet 2008-as), de abban az évben csak filmek voltak, szám szerint 4 darab (az utolsó dupla), és különálló történeteket mesélnek el, tehát “nem illeszkednek annyira a fősztoriba” -ahogyan Te fogalmaztál. Viszont azért van bennük egy (kezdetben) halvány átívelő szál. Szóval hajrá!

Más: Tudom, hogy az IMDB már korábban enged szavazatokat az egyes filmekre, sorozat epizódokra még a megjelenésük előtt, és ezt sokan ki is használják, mert (néha) sajnos felpontozzák az egyes dolgokat. De az mi, hogy a Hell Bent 10.0/10-re áll?! Tényleg csak a hype okozza, vagy… nem is tudom. Értem én, hogy a “Capaldi gitárral a sivatagban, üvegburával a háta mögött” kép már önmagában is üt, de ezt az egészet nem tudom hova tenni.

emese - 2015. 12. 05. 19:16

@Treff86: ó, nagyon szívesen! :)

Hát ami még nem illeszkedik annyira a fősodorba, az Tennanttel a 2. évad utáni (Runaway Bride, 2006.), a 3. évad utáni sem (Voyage of the Dammned, 2007.), mert ezekben csak vendégszereplő van, az igazi companion nincs. A The Next Doctor (2008.) is végülis nézhető önállóan.

Aztán Matt Smith évadaitól teljesen más hangulata lett a sorinak, szerintem az ő második karácsonyi speciálját láttad (2011. The Widow, the Wardrobe and the Doctor). Végülis a Christmas Carol (2010.) is nézhető, csak ott a rendes companionok is szerepelnek.

Amit mondtam, Snowmen, ott új companiont mutatnak be, ezért beugró pont. Meg ott ismét nagy váltás van hangulatban. A The Time of the Doctor (2013.) regenerációs rész, és összeköti az előző 3 évad összes szálát, így szerintem az önmagában nézhetetlen. Ugyanez igaz az The End of Time I-II-re (2009.), a Tennantes évadok lezárása sok-sok visszautalással.

A tavalyi, a Last Christmas is kapcsolódik a főszálhoz, de ha a companion magánélete nem izgat, akkor önmagában az egy nagyon értékelhető, kissé Alien vagy a The Thing – típusú történet horrorelemekkel. Talán történetvezetés szempontjából a legerősebb karácsonyi rész.

Remélem, visszatér a kedved a DW-hez! :)

emese - 2015. 12. 05. 22:30

Hell Bent: hát nem éppen erre számítottam. Megvolt a western-szerű érzés, még a zene is, a táj, de valójában badass-ebb volt az ígéret, mint a megvalósítás. Badass-ebbek voltak a poszterek mint a műsor.

Azt érzem, hogy lezártak rengeteg szálat ami még Matt Sith korszakából maradt ránk, rengeteg utalás volt: a vendéglő, az, hogy valakinek a fontosságát kitalálhatod az űrből, ami utána maradt, stb.
És lezárták az eddigi Capaldi-évadok összes szálát is.

Totál tiszta lappal indulnak jövőre.

A hibrid magyarázat nekem nem volt az igazi, azt pedig egyáltalán nem szeretem, hogy gyakorlatilag Clara-t saját jogon “doktorosították”. Én már túl voltam az ő sztoriján, a Heaven Sent még azt a kis szomorúságot is kitörölte, ami maradt bennem a “halála” után, ez egy felesleges utánlövés volt. Moffat nem bír szabadulni attól a karakertől, és ez mostmár több a soknál. Remélem, SOHA nem tér vissza.

Összességében: olyan érzésem van, mintha más befejezést írtak volna erdetileg a hibridről, Gallifrey sorsáról, és utána átírták/utánforgatták. (Hírek szerint a karácsonyi rész forgatásáról Capaldi még ment is Hell Bent-et forgatni, szóval meglehet.)

vilmos.nagy - 2015. 12. 06. 00:06

Hell Bent: Clarat azért is meg kellett menteni… Lépett egy merészet Moffat, erre visszatáncol.

BTW, a Time Lordokkal mi a helyzet, most akkor? Gallifrey még mindig megfagyva, valahol, elveszve? Vagy akkor, most, hogy a Doctor eljutott oda, visszatérnek a sorozatba? És hogy a francba léptek kapcsolatba Ashildrel? Vagy ha nem a ők álltak az egész mögött, akkor ki?

polovcev - 2015. 12. 06. 00:31

Nekem bejött a lezárás, a kissé bekattant Doctortól érthető volt egy ilyesfajta lépés. A hibrid megoldás elég gyenge lett, akkor már inkább Ashild lett volna a jobb választás. Az utalást Missyre nem igazán értettem, hiszen még jóval azelőtt találkoztak Claraval, hogy a ő színre lépett volna.

A vezetés nélküli kissé bizonytalan Gallifreyben viszont lehet potenciál.

LoGi - 2015. 12. 06. 00:42

polovcev: Missy adta meg Claranak a doktor számát, amikor a 7×06-ban felhívta őt telefonon, mert valami baj volt a wifivel, és Clara említette is, hogy egy nő adta a számot a boltban, amivel a TARDIST-t felhívta, tehát Missy miatt találkoztak.

Remélem a holnapi hírek között lesz Moffat interjú amúgy, nekem is sok kérdésem van, hátha párat megtudna válaszolni az interjú :D

emese - 2015. 12. 06. 00:44

Még egy: tehát a Doctor szándékoltan lelő valakit. Oké, Time Lord és regenerálódik, de akkoris. Hmmmm… részben nagyon fura, részben meg pont ez az a fajta lépés, amiből többet vártam volna.

Mindennel együtt, számomra 2005. óta a legjobb évad ez, de picit jobb/vadabb zárásban reménykedtem. Mondjuk a finálék ritkán jönnek be.

Edrick - 2015. 12. 06. 03:11

Most elmennék, hogy aludjak egyet erre az egészre. De nem tudnék aludni, úgy érzem, amíg nem írok.

Hát érdekes volt, mit ne mondjak. A rész során többször változott a gondolatom: az elején úgy gondoltam, hogy hát mégis egész héten erre vártam, meg azért a múltheti egy kiadós adag volt, így csak “felhypeolódott” a szememben a mostani, a két rész között. Innen a közepén eljutottam oda, hogy – az előbb leírt okok miatt – ez pont olyan, mint amilyennek lennie kell, se több, se kevesebb. A végére már nem tudtam, mit gondoljak, de így összességében az utóbbihoz húzok.

Clarát nagyon sejtettem. Már a 10-ik rész végén éreztem, hogy nem halott. Pedig az előző részben szépen lezárták. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, Donna lesz belőle. Mármint hogy ő is elveszíti az emlékezetét. Meg mernék rá esküdni, hogy nem babrált a szemüveggel.
Hogy valami lényegeset is mondjak a fejemben zajgó sok dolog mellett, ez a rész olyannyira moffatos volt – nem a jó értelemben – , hogy azt alig tudom kifejezni.
Nem mondom, hogy rossz volt, de meg tudom érteni azt, akinek nem tetszett. Clara visszahozása nyilván sokaknál kiverte a biztosítékot, mindazzal együtt, amit a részben leművelt(ek vele).
A Doktor emlékezetkiesése, hát… az a végső búcsú adott valami szépséget ennek résznek, ami miatt nem tudom, nem szeretni. De majdnem ezt is elvették tőlem azzal, hogy Clara és Me elszabaultak az univerzumban egy TARDIS-szal. Ami úgy néz ki, mint egy bisztró :D Ez komoly? :D nem tudtam, sírjak, vagy nevessek.
A hibrid-kérdésre szerintem senki nem azt kapta, amit várt. Van értelme, csak… olyan moffatos az egész.

Gallifrey: szerintem marad, valóban, van benne potenciál.
Ezzel a résszel tényleg mindent, Clarát is lezárták, nagyon megszerettem, Matt Smith-t is, az utalások is jók voltak, és engem még mindig csak az a fránya Minister of War érdekel. Remélem, kezdenek vele valamit.

@vilmos.nagy: Gallifrey kiszabadult, elvileg kitörtek az időlakatból csak úgy, mint ahogyan az End of Time-ban is. Ashildrt nem tudom, hogyan, de megtalálták és megzsarolták. Csak azt akarták megtudni, ki/mi a hibrid, semmi mást, ezt pedig csak a Doktor tudta, szóval ők álltak az egész mögött.

Még emésztem, de nem volt rossz. Ahogyan az évad sem, kifejezetten tetszett, csatlakozom ahhoz, hogy az eddigi legjobb. Rég élveztem ennyire, pedig már 12 éves korom óta nézem. Szép lezárás egy lenyűgöző évadhoz. De a végére kellett az a csavarhúzó :D Csak előre!

U. i.: Lehet, hogy csak én vagyok maradi, de nem tudtam, hogy a (minden tiszteletem neki, és elnézést a kifejezésért) öreg bácsi maga Rassilon, azt pedig végképp nem tudom, miét haragszik a Doktorra (talán a régi sorozatban volt valami), de már az End of Time-ban is mérges volt rá, szóval lehet, korábbi a dolog. Vagy most elmondták, csak én nem értettem.

zriff - 2015. 12. 06. 09:16

Ahogy olvastam az epizódról a végén mindenki él, a hibrid kérdésre nincs válasz, sőt nem is volt fontos soha mert nem a pusztulásról szól, gallifreynek nem volt semmilyen fontosabb szerepe clara életre keltésén kívül, szóval csak szokásos doctor who értelmetlenségek.

spyblat - 2015. 12. 06. 12:44

Sziasztok!

SPOILER

Segítsetek már egy kicsit, mert mindenki úgy beszél róla, mintha tök egyértelmű lenne ki a hibrid, holott erről végig csak találgatva és feltételes módban beszéltek, nem derült ki számomra, hogy akkor most melyik igaz.

Ahogy az sem, hogy abból a tárcsából hogy jutott Galifrey-re a doktor, és, hogy akkor most hogy jutottak ki az idő lordok az időlakatból?

Kicsit sok összevisszaság maradt…

zriff - 2015. 12. 06. 13:06

spyblat: Szerintem egyikre sincs semmi komoly magyarázat, behozták hogy hibrid, meg gallifrey ezek de fontos dolgok, csak végére is kiderült hogy ezekben nincs semmi összefüggés, semmi világrengető, semmi. Olyan a sorozat mint a lost nincs semmi előre megtervezve, bedobnak mindent ami az eszükbe jut, csak a whonak könnyebb mert mindent elintézhet scifi time travel halandzsával mivel alapból egy szórakoztató scifi sorozat.

Edrick - 2015. 12. 06. 14:32

@zriff: Igen, mindenki él, de a hibrid-kérdésre volt válasz; a hibrid a Doktor és útitársa. Valóban nem a pusztulásról szól, de az időlordok ezt nem tudták, mert ők egy tényleges gyilkológépet vártak, de nem tudták, pontosan mi vagy ki az. Ezért kellett a Doktor, aki viszont váratlanul rendett tett Gallifreyben (legalábbis a tanács tagjait eltüntette), majd belenyúlt az időbe azzal, hogy kihozta Clarát. Kicsit kihasználta a lehetőséget, bármire hajlandó lett volna, hogy visszakapja.

@spyblat: a confession dialt még a tizedik részben odaadta Ashildrnek, gondolom ő juttatta el az időlordoknak, akik gyakorlatilag kínzókamrát csináltak belőle, aminek a végén ott volt Gallifrey – gondolom az lett volna a jutalom. Azt én sem értem, hogy adta oda nekik, mert Ashildr ott volt kezében a tárcsával, amikor a Doktor elteleportált, és azonnal odaérkezett a várba, mert ő csak térben utazott, nem időben, szóval nem volt idő odaadni az időlordoknak a tárcsát. Ezt a részét én sem értem.
Az időlakatos dolgot viszont igen: ugyanúgy van, ahogyan az End of Timeban is, kitörtek és kész. Csak akkor visszazáródott, most nem. De időlakatos törés már a 4×13-ban is volt, amikor megtudtuk, hogy a dalek visszarepült, valahogy sikerült átjutnia – bár az tény, hogy ebbe beleőrült. Szóval ez nem újkeletű dolog.

randomman - 2015. 12. 06. 16:18

Nos, vegyes érzéseim vannak a fináléval kapcsolatban.
Az első negyed óra (étterem, érkezés Gallifery-re) nagyon ütott. Gallifrey nagyon hangulatos volt, jobban megismerhettük. A Matrix és a CLoister bell-ekkel is jó volt, a retro TARDIS is ütött. Capaldi pedig ismét nagyot alakított.
Az nem tetszett, hogy Clara-t visszahozták. Két résszel ezelőtt meghalt, az előző részben szépen elbúcsúztak, lezárták, erre borítják az egészet, és kiderül, hogy az egészet Clara-ért csinálta, hogy megmentse.
A Doki itt nagyon messze ment, és nem oldották meg ezt se jól. Megöl valakit (még ha regenerálódik is, akkor is egy része meghal, ezt egy korábbi részben mondta), és fittyet hány minden szabályra, nagyon önző volt, és feloldása se volt a dolognak, mint pl a Waters of Mars-ban.
Az meg a legalja volt hogy Clara és Ashildr, két ember TARDIS-t vezet, és utazgatnak az univerzumban. De valamiért ezt a dokival nem lehetett, mert az nem helyes?
És persze maradtak a megoldatlan kérdések. A hibridre mondjuk adtak egy tűrhető választ, de a felvezetéshez méltatlan volt, és a Gallifrey hamuján alló dolgot még mindig nem értem.
A megoldás se tetszett, a nyomjuk-meg-ketten-és-valaki-elfelejti-a-másikat dolog és Doktor2-t játszó Clara az amnéziás dokival. Nem erre vártam.

Összességében nem erre számítottam, voltak benne nagyon jó momentumok, de Moffatnak sikerült megint összekavarni a dolgokat, és még négyet csavarni a dolgon. Ettől még nagyon jó rész volt szerintem, de igazán ütős finálé/lezárás talán az ötödik évadban volt utoljára.

randomman - 2015. 12. 06. 17:18

Gallifrey pedig az időlakatból kimerült az 50. Évfordulós részben, “megfagyva” az időben, onnan jöttek vissza.

humorpalanta - 2015. 12. 06. 18:08

Na ez jó nagy marhaság volt. Össze-vissza borult minden. Kezdve a gitározós kezdéssel. Jó, persze lehet így is mesélni a dolgokat, de semmi értelme nem volt.
A szalmakunyhós rész meg borzalmas volt. Jah, a Time Lordok a hatalmas erővel rendelkező Time Lordok ilyen nyeszlett kis izék, amikor az elképzelhetetlenebbnél elképzelhetetlenebbekkel harcoltak az Időháborúban, aztán el akarták pusztítani az egész Univerzumot, csak hogy kikerüljenek, most meg nem mernek odamenni a Doctorhoz, Rassilon is csak úgy feladja, mert Rassilonról pont azt tudjuk…
Arról nem is beszélve, hogy ennek a Clarás megmenekülésnek nincs semmi értelme. Ennyi erővel senkinek sem kell meghalnia, kiszedjük a haláli előli másodpercben és halhatatlan és legyőzhetetlen. Mert ha még a szobában lett volna csak igaz, azt mondom oké, na de így? Röhej.
Teli volt a rész ilyen hülyeségekkel. Moffatot úgy ki kellene b@szni onnan, hogy a lába se érje a földet.

Dark Energy - 2015. 12. 06. 18:55

Nem épp azt kaptuk, amit vártunk a hibriddel kapcsolatban, de nem volt rossz.

A President’s Daughter: Susan? Akkor ő most a Doctor unokája és Rassilon lánya? Mert akkor a Doctor, Rassilon apja? XD

Missy mondta Clara-nak The Magician’s Apprintice évadnyitó részben: “Since the Cloister Wars. Since the night he stole the moon and the President’s wife. Since he was a little girl. One of those was a lie can you guess which one?”

Mást is izgatja ez, vagy csak engem?

Mondjuk a Doctor is volt Lord President, nem is 1x és emellett még a Föld Elnöke is és a TARDIS gyakorlatilag a felesége, de lehet akár a lánya is, elvégre River a felesége. XD

Befejeztem, mert megfájdult a fejem.

Anikó - 2015. 12. 06. 19:06

Hát a karácsonyi rész promója az eddigiekhez képest kicsit túl gagyinak tűnik. Pedig Imádom Capaldi alakítását, de ez a lezárás Claraval nem biztos hogy a legjobb volt.

Anikó - 2015. 12. 06. 19:11

Capaldi egyértelműen a legjobb színész aki eddig a doktort alakította és kapott jó néhány olyan jelenetet ahol ezt be is tudta bizonyítani. a 9. éved egyértelműen a legjobb évad, amit eddig valaha a Doctor Who-ból láttam, de Clara történetének a lezárása…. Hát nem tudom. Biztos vagyok benne hogy többé nem fog visszatérni (a színésznő más elfoglaltsága miatt), de akkor is na…….

Edrick - 2015. 12. 06. 19:45

@Dark Energy: :D meg is értem, hogy megfájdult a fejed. De ha már Rivert említetted mint feleséget, akkor csak úgy ráadásként ott van még ez is, a 6×01 elejéből az a jelenet. http://imgur.com/HwbDXrs
És Missy szövege engem is kezd érdekelni.

joppi - 2015. 12. 06. 20:27

@Dark Energy: ezt a President lánya dolgot és Missy szövegét én is egyből összekötöttem.

@Anikó: köszi, szebben kifejtetted az érzéseimet mint én magam. Pont ugyanígy gondolom. :)

Újranézés után azt mondom, hogy pozitív érzéseket hagyott bennem ez a finálé. Nem pont ezt vártam, de oké volt. A finálék amúgy szerintem majdnem mindig rosszabbak mint ahogyan arra számítok.

Kivéve 1. és 2. évadét, azok rendben voltak; a 3-4. évad fináléit utáltam; az 5. évadé, a Pandoricás jött be a legjobban; a 6.-ét megintcsak utáltam; a 7.-é olyan semmilyen volt; a tavalyi elmegy, így ez végülis és összességében a jobbak között van. (Bocs, hogy így végigvettem, csak beindultam.)

Az utolsó 2 perc, Doctor a TARDIS-ban olyan jó újrakezdős feelingű volt, de remélem, hogy a basszusgitár visszajön még, bírom azt a Johnny Cash/Keith Richards atmoszférát Capaldi közül – aki ebben az évben a kedvenc Doktorommá avanzsált.

Mindent egybevetve, baromi erős évad volt ez, ilyen régóta futó sorozatnál ez nagyon ritka, sőt, szerintem 2005. óta a legerősebb Doctor Who évad. Köszönhetően nem kis részben a brilliáns Capaldi-nak.

poohtheone2 - 2015. 12. 06. 22:58

Vajon lesz Clara & Me spinoff? :)

GetRektMike - 2015. 12. 06. 23:21

Az évadzáró elég furcsa volt, másra számítottam előzetesek alapján, de másodjára megnézve összességében pozitív véleményen vagyok. Clara visszatért, és életben is van meg nem is. Ha jól értem, lényegében mindenképp vissza kell térnie a halálához, csak búcsúzóul még kiélheti kalandvágyát. A hibrides magyarázat is szerintem korrekt volt, elvégre egy mesét sokféleképpen lehet értelmezni. Gallifrey kiszabadulását mondjuk nem rágták a szánkba, csak annyit tudunk, hogy kitörtek az időzárból. Az viszont kicsit zavaró volt, hogy a Doctor lelőtte a fajtársát, mégha regenerálódik is, ez olyan nem megszokott volt tőle. Az viszont jobban zavart, hogy mikor regenerálódott, már rögtön ki volt sminkelve, szemfesték meg minden.
Amúgy az idő végés részt én úgy értelmezem (gondolva arra, hogy valamelyik évadban már elutazott oda, ami több trillió év múlva lesz), hogy az fix hogy a Doctor 4,5 milliárd évet töltött a korongban, de ez szerintem lényegtelen. Galllifrey kiszabadulása lehetett évmilliárdokkal később, majd visszautaztak a megfelelő korba, hogy csapdába csalják a Doktort. A korong szépen visszakerül a nagyon távoli jövőben lévő Gallifreyre. A Doctor kiszabadul, és már a soktrillió évvel később létező bolygón találja magát. Innen a végén még későbbre utazik Ashildr-hoz.
Az utolsó képsorok egyébként nagyon tetszettek, új csavarhúzót kapott a Doctor, gondolom így repül a szemüveg. A karácsonyi rész meg szokásos hülyeség lesz, az előzetes alapján nem lesz a kedvencem.

randomman - 2015. 12. 07. 02:53

Nem tudom észrevettétek-e, ez a párbeszéd nekem nagyon tetszett:

-You been travelling?
-From time to time.
(Doktor Clarának az étteremben)

Yamagato - 2015. 12. 07. 16:27

Első blikkre meglepődtem és eléggé el is ment a kedvem a résztől, amikor megláttam Clara-t… de így utólag mégiscsak jó húzás volt, nem öncélú, hanem a Doctor drámájához nélkülözhetetlen “kellék”. Így lett teljesen lezárva és feldolgozva a trauma, és milyen badass volt a végén a TARDIS-ba való visszatérés! A karácsonyi rész nagyon elborult lesz, de legalább nem megyünk el a túlzott moralizálás irányába. A hibrid dolog a szokásos Moffat-os felesleges zagyvaság volt, de nem is reménykedtem másban.Ezt leszámítva zseniálisan össze lett rakva a rész, rengeteg wow momentummal, mint a TARDIS lopás, Gallifrey bemutatása és ahogy eléggé bedurvult a Doctor a sajátjai ellen. A korábbi Doctor-okra való utalások is rendben voltak, végre nem tabuként kezelték a korábbi inkarnációkat.
Szuper évad volt összességében, mind a történeteket tekintve (éljenek a dupla részek), mind látványban, mind pedig Capaldi szereplését tekintve, aki hihetetlenül jól hozza a Doctor vicces és érzelmes oldalát is. Bravó 10/9.

Pamats - 2015. 12. 08. 14:45

Am szerintem az a legnagyobb baj Moffat-tel, hogy bár jó ötletei vannak, de sokszor annyira belekavarodik, amiből csak vmi ködös alibi magyarázattal tud kijönni. Összességében am remek évad volt, a Doktor és Clara is tökéletes volt az évadban, mint játékban mint összhangban.

Ami nekem rontotta az összképet az Rassilon volt, aki a Timothy Dalton féle verzióhoz képest eléggé halvány és elnagyolt volt. Szintúgy nem tudok megbarátkozni a Michelle Gomez féle Mesterel, engem nagyon irritál.

Mindent egybevéve azére egy 10/8.5 simán van az évad és az RTD éra utánni legjobb volt ez.

DarkEagle - 2015. 12. 08. 22:41

Jó kis évadzáró volt. Bár az erős túlzás hogy meg lett magyarázva hibrid dolog. Sőt, egyáltalán nem lett. :D

Egy Clara-Ashildr spinoff jól esne a lelkemnek mondjuk. :P

Brynden Rivers - 2015. 12. 10. 20:06

Ír valaki az évadzáróról? :)

emese - 2015. 12. 10. 21:51

Volt ez a speckuláció arról, hogy a Doki fárad és ezért kevesebb rész lesz jövőre. Na, hát kb ennyi igaz belőle:

http://www.doctorwhotv.co.uk/capaldi-would-happily-make-more-episodes-each-year-78958.htm

Yeah, yeah, yeah! (Persze sajnos emiatt még nem fogunk évi 15-20 részt kapni…)

spekulacios - 2015. 12. 10. 23:36

Kiváncsi leszek mit hoznak ki a cloister warsból, meg a hybrid sztoriból.

Simán lehetne időháború típusú sztori, mire kifejlődik. időben a 6. és a 7. doctor közé bőven beférne. Ugye a 6. utolsó momentuma a tárgyalás volt / matrix volt benne szintén, tehát passzolna /, ami a Gallefrey-en végülis polgárháborúba vezetett, utána köv. évadban mindjárt Rani tört be a Tardisba. Még logikailag is beférne. hasonló luk van mint a 8. és 9. inkarnáció között.

És Capaldi kifejezetten jól adja elő a doktor sötét oldalát / kár hogy csak rövid párbeszédek erejéig /, ideális Valeyard lehetne. ;-)

Me -ből jó lenne több az elkövetkező évadokban. Előbb utóbb úgyis time-lord /time-lady lesz belőle, ha tardisoztatják még egy darabig…

Ashildr->Me->Merlin :-) /7.doktor idejében voltak utalások /->Doctor szál szvsz benne lehet. ;-)

Nagyon hasonló szálon viszik a sztoriját, mint a doktor történetét. lopott tardis, rossz kaméleon kör, egyre inkább “menthetetlenebb múlt”, “szökőár”, “hibrid” / “félig ember”, “kislány korában”, túl sok a hasonlóság. :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz