login |

Pilot: Minority Report

2015. 09. 22. 18:30 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Középszerű sorozatról a legnehezebb írni, nem? Kommentelni is. A Minority Report-tól nem lettem mérges, mint pár borzasztó vagy kihagyott ziccerű sorozattól, egyszerűen csak brutálisan untam. Mondjuk winnie lejjebb pontozta a nyári kiszivárgott pilot alapján, mint én fogom.

minor1

Az alap annyi, hogy folytatják a Minority Report-filmet. A prekog program megszűnt, a tesók a semmi közepén élnek egy darabig, aztán a lány marad a vidéki házban, míg a két fiú visszamegy a városba. Az egyik úgy látom, fényűző életmód megteremtésére használja a korlátozott jövőbe látását, míg a másik próbál embereket megmenteni.

A nehezítés ugye az, hogy tökéletesen a jövőbe csak hárman együtt láttak. A filmben mondjuk Agatha erősebben, de szét lett osztva ki-mit lát jobban, és mit tesz isten, pont a gyilkosságokat megakadályozni akaró talán a leggyengébb hármukból. Csak azért, hogy a rendőrségnek is maradjon valami munka.

minor22

Azt még nem is mondtam, hogy mindez a jövőben játszódik. Igazából a Minority Report ennyiből egy gagyibb Almost Human. Halálkomolyan. Van 1-2 jobb ötletük a jövőt illetően, a filmből is átvettek dolgokat, és a pilotban egész sok, viszonylag jó CGI volt, ami később nem adatik majd meg. Viszont a főszereplők közötti kémia, sőt, maguk a karakterek semmilyenek. Míg az Almost Human valamennyire haverzsarus krimi volt, és akadt pár érdekes ügy benne, addig itt rögtön egy gyilkosság megakadályozásával próbálkoztak.

A rossz karaktereken kívül sajnos a tipikus pilothibák is feltűntek. Értem, hogy kell alapozni, de amellett az ügy még egy átlagos nyomozásnál is elnagyoltabb volt. Plusz hiába szántak több időt a karakterekre, nem sikerült semmit sem “beléjük tenni” igazából. Sőt, valójában még így is kicsit erőltetetten kerültek egymás mellé.

minor3

A színészekről sok rosszat nem tudok mondani. Bőven az íráson hasalt el az egész, bár valószínűleg nagyobb kaliberű figurák egy picit többet tudtak volna kihozni ebből. De azért Meagan Good jól néz ki, a prekogot alakító Stark Sands gondolom direkt tenyérbemászó, a többiek pedig kaptak 1-1 perceket.

Részemről 4/10 a kezdés, ennél még Lucifer is érdekesebben és szórakoztatóbban segített a rendőrségnek. Pedig itt lenne a hely, egy sci-fi nyomozós sorozatnak, de agyonfókuszcsoportozták ezt is.

Minority.Report-02

A kiszivárgott pilothoz képest tippre (ezek kilógtak kicsit) az eltérés: a másik fiútestvérhez mennek tanácsért, a végső akció, plusz a legvégén az átívelő szál belengetése. Bár lehet, mellélőttem, kommentben biztosan ott lesz a pontos válasz, már ha valaki képest ezt a részt kétszer is megnézni.

10 hozzászólás Ne habozz!

schray - 2015. 09. 22. 20:38

Csak végigpörgettem, hogy nagy vonalakban lássam az eltéréseket: A másik testvér egyáltalán nem volt benne a preairben, ahogy az utolsó jelenet sem rémlik, amikor kocogni megy a nyomozónő. Amúgy ugyanaz, talán a vágások másak nyilván, de elsőre se hagyott annyira mély nyomot, hogy mégegyszer megnézzem, még a 1×02 sem játszik.

Pocok - 2015. 09. 23. 12:23

Hu de szar volt.

Pedig volt benne potenciál.

2/10

Dark Wolf - 2015. 09. 24. 00:34

Azért nagyon is jelentősen átszabták a pilotot a preairhez képest:
– A nyitó flashbacket nem Dash narrálja, hanem a nyomozócsaj (Vega). (A flashbackben egyébként a kisfiúk maradtak ugyanazok, vagyis egypetéjű ikrek, ami kicsit röhej az új fiútestvér miatt.)
– Dasht nem az üres lakásában látjuk először, ahogy felriad az álmából, hanem egy bárban játszik valami játékgéppel és megjósolja a pultos csajnak, hogy hamarosan felmosóra lesz szüksége.
– Az első verzióban az üres lakás mellett a narráció is egyértelművé tette, hogy Dashnek nincs élete, mert elmondta, hogy 6 hónapja van Washingtonban, tök egyedül. Ez mind kimaradt most.
– Amikor a nyomozócsaj és Wilmer Walderrama (Blake) a Dashtől kapott rajzból azonosítják az első gyanúsítottat, Blake otthagyja Vegát, mint a szart, és egyedül indul elkapni a fickót. Ezzel szemben az új verzióban sokkal barátságosabbak egymással, és együtt mennek.
– A preairben Dash látja meg a politikust az égen futó reklámban, és jön rá, hogy ő van a látomásában, az új verzióban Vega.
– A családi vacsora után Dash és Vega Lou Reedet hallgattak bakeliten, az új verzióban viszont Iggy Azaleát, mint “oldie”. Update-elték kicsit a korszakot.
– Az az egész jelenet/párbeszéd újra van forgatva egyébként. Vega azt mondta, hogy az apját úgy lőtték le, hogy őt védte, az új verzióban csak annyit tudunk meg, hogy valahogy megölték. Dash beszélt az (iker)testvéréről, az eredeti verzió szerint valaki elrabolta, és azóta nem tudni, mi van vele, de egy hónapja érezte a jelenlétét a közelben, és hogy segítségre van szüksége. Az új verzióban ez persze tök máshogy van.
– Amikor a régi gondozó segítségével belemásznak Dash agyába, eredetileg csak egy galamb sziluettjét sikerült kivetíteniük, amiről Vega kikövetkeztette, hogy az lehet a “gyilkos fegyver” a politikus elleni támadásban. Az új verzióban konkrét jeleneteket sikerül meglátniuk, amiben a a politikuson kívül még sok-sok áldozatot látnak.
– A régi verzióból ugyebár hiányzott a fiútestvér, és az a jelenet, amikor tőle kérnek segítséget, így a preairben tök máshogy jutottak el a megoldáshoz.
– A megoldás is abszolút más: az újban az egykori precrime elítélt papa a támadás kitervelője és első számú elkövetője, a lánya meg segít neki, a preairben viszont csak egy szegény öreg tata, akit (igazságtalanul) tönkretett a precrime, és a lánya tervelte ki a támadást. Ennek következtében maga a támadás végrehajtása/megakadályozása is teljesen máshogy zajlik le. Értelemszerűen eredetileg nem volt az se, hogy Dash kinyírja az öreget, hogy az ne késelje meg Vegát.
– A preair utolsó előtti jelentében a gondozó új hamis személyazonosságot kreált Dashnek, hogy elkezdhessen beilleszkedni a társadalomba. Az újból ez hiányzik, helyette volt a kocogós jelenet Vegával, és ahogy Dash-sel a jövőn elmélkednek. Meg a preairben még volt egy kis átvezetés a “cliffhanger” előtt, ahogy Dash egy Vegától kapott “ősrégi” iPodot hallgatva megy a metróhoz, és pl. elhalad egy virágcsokrot szorongató pasi mellett, akinek odaszól, hogy “He says yes!”.
– Az utolsó jelenet Agatha és Arthur sejtelmes beszélgetése helyett az volt korábban, hogy Dash kap egy alig kivehető holo-hívást Arthurtól, aki segítséget kér.

tomex - 2015. 09. 26. 13:17

ez sajnos 15 perc utan kasza lett…

Tyberius06 - 2015. 09. 26. 22:49

Korábban láttam a preair pilotot, aztán most megnéztem a filmet és majdnem rászántam az időt, hogy megnézzem a tv-ben leadott részt, de előtte olvastam Dark Wolf összehasonlítását (köszönet érte, spóroltál nekem legalább 40 percet!!! :) ), szóval úgy döntöttem majd csak a második részt nézem meg.
Egyébként ritka tré volt a pilot, de csak a cím miatt kap még egy esélyt…

winnie - 2015. 09. 27. 00:42

dark wolf: köszi, akkor ezt majd linkelem is.

ALDO - 2015. 09. 27. 13:02

Egy kicsit jobb volt, mint amire számítottam, így maradok még 1-2 részre. Nekem is az Almost Human jutott eszembe, de azt a pilot után kaszáltam, annyira irritált a főszereplő páros. Itt még nincs velük bajom, bár a megoldandó bűnügy egy kicsit egyszerűnek tűnt.
Egy 5-öst megér a 10-es skálán, bár gondolom 13 résznél többet nem fog megérni.

winnie - 2015. 09. 29. 17:53

hát, nem, a második rész is érdektelen lett, de számíthattam rá, hiszen a karakterek is azok.

ha stark sands dupla szerepet játszhatna, akkor lenne benne valami izgalmas, de így egy nagyon szimpla nyomozás, és a végén fél perc sejtetés átívelésnek. nagyon vékony, 2,5/10

galocza - 2015. 10. 03. 20:50

hát, akartam én szeretni, merthogy philip k dick, meg a film miatt (nomeg h ellentmondjak a kritikusnak, az mindig öröm 8), de ez – nem is annyira borzasztó, hanem teljesen semmilyen. ha párhuzam kellene, az i, robot film ugrik be.
mindezt úgy, hogy a killjoysban is találtam annyi értéket, h megnéztem, és fogom is, ha lesz még.
az egyetlen pozitívum, hogy a főszereplő lányka debses 2 arckifejezése (szigorú és megvetően csalódott) mellé 11 év alatt megtanult még kettőt. ez több, mint
-amit a californicationben mutatott, és
-amit steven segal tud.
ez is valami. elég egy kaszához.

winnie - 2015. 10. 07. 11:09

az 1×03 után természetesen kasza nálam. szerintem marhaság volt kivetíteni a látomásokat a falra.

mondjuk akit érdekelne az átívelés, most ráizgulhat, de az írókat úgy tűnik, annyira nem érdekli, hogy ne csak morzsákat csepegtessenek

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz