login |

Scorpion: kezdett a 2. évad

2015. 09. 22. 15:25 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Hát, a Scorpion úgy tűnik, hogy nem fog változni, de legalább az évadnyitó nem random filler, vagyis különálló sztori volt, mint a szezonfinálé. Mivel szeptember van, így ismét összehozzák a kissé szétcsúszó csapatot, de persze előtte mindenkinek megvillantják a képességét (valakit például álmában mutatnak be), hogy az esetleges új nézők is örüljenek. Majd pedig közlik a Skorpióval a heti feladatot, miszerint 10 millió ember életét kell megmenteni. És erre három óra van.

Scorpion - 2x01-05

Nyilván az eszképizmus és az agyatlan szórakozás nyújtása mozgatja az írókat, amikor ezeket a sztorikat összehozzák (most egy lezuhanó atomműhold, vagy mi a baj tárgya), de az a baj, hogy mindezzel csak álfeszültséget generálnak.

– So about the, uh, video…
– Walter, let’s talk about it after we stop the A-bomb.

Nyugi, én is tudom, hogy a világ legnagyobb bénasága részemről azt a szemükre vetni, hogy nyilván nem hal meg 10M ember, és a főhősöknek sem lesz bajuk (ez nem az a sorozat), amint a sztratoszférában bugiznak valami eszkábálmányon, de akkor ne is akarjanak úgy tenni, mintha feszültséget generálnának és le kéne rágnunk a körmünket. (Mert nekik nem elég az, hogy necces a szitu és pörög a visszaszámlálás, vagy négyszer eljátszották azt, hogy csődöt mondott a terv, és ezért ki kellett találni valami vészmegoldást.)

Scorpion - 2x01-03

Igen, ez a rész sem volt a kenyerem, már a kezdetek kezdetén kilógott a lóláb, amikor a kamupárbeszédek segítségével a nézőnek (mint hülyének) folyamatosan magyarázzák, hogy mit kell tenni és miért – ez az egyik hátulütője a zsenis sorozatoknak. A másik pedig az, amikor az írók hangsúlyozzák saját karaktereik egyedülállóságát.

– I don’t have a solution.
– Well, if you don’t, no one does.

Arról nem is beszélve, hogy mielőtt a 2×01 átment volna egy ezerrel pörgő, akciózós álfeszültséggócba, a hosszas felvezetést a szokásos idióta humorral szőtték át. Azt érezni a dumákon, hogy élvezik az írók, hogy bárgyú viccességeket adhatnak a karakterek szájába, de ez nekem valahogy sok. Az pedig, hogy sok ezer méter magasan is romantikus magánbeszélgetések zajlanak…

Scorpion - 2x01-01

Kimondom: Walter és Paige szerelmi szála rettenetes. Rettenetes az esetlenség (nem, egy cseppet sem cuki), már-már zavaró, és Walter személyisége ide vagy oda, nagyon “only in TV”-szagú. (Ellenpontnak ott van Happy és Toby, ami köztük megy az teljesen jó.)

Plusz egyszerűen ez a folyamatos világmegmentés eltompítja az embert, ha mindig nagy a tét, akkor nem hat olyan nagynak, s mivel ezt az írók is sejtik, ezért folyton megpróbálják tromfolni az előző sztorit. Erőltettségből és megjátszott lazaságból ötös, egyébként megbukott. A szememben. Mert egyébként a siker meg fog maradni.

Scorpion - 2x01-04

ui: Uhh, most olvasom, hogy a rész címe Satellite of Love volt, nincs több kérdésem, még akkor sem, ha tudom, hogy az írók direkt “poénosak”. Az a baj, hogy a sorozat humora is nagyjából ezt a szintet képviseli.

ui2: Viszont nem volt Ralph, Paige állítólag jó messzire elzavarta.

18 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2015. 09. 22. 16:23

“Hát, a Scorpion úgy tűnik, hogy nem fog változni”

Mégis hogyan kellene változnia? Ez egy kicsit szokatlan heti ügyes popcorn sorozat. Emmy-t nem adnék neki, de a maga nemében tökéletes, és remekül elszórakozok rajta. Ahogy te is mondtad, eszképizmus, nem kell komolyan venni. Szórakozási szempontból nálam 10/10, nagyon élvezetes, de ha rendesen pontoznám, akkor se adnék 6-7-nél kevesebbet.

winnie - 2015. 09. 22. 16:35

egy szóval sem írtam, hogy változnia kell, csak megállapítást tettem. mondjuk az efféle sorozatoknál egy idő után az írók beleütköznek abba a problémába, hogy újítsanak-e, mert mégiscsak, vagy maradjanak-e évekig annál, ami működik. egyébként a szórakoztatás ebből az évadnyitóból sajnos hiányzott – de szerencsére vannak sorozatok, amik megteszik, s hasonló paraméterekkel bírnak.

(de ha úgy tetszik, akkor nem volt a gyerek, szóval változott, de gondolom, ez nem hosszútávú.)

tambula87 - 2015. 09. 22. 18:24

én szerintem tökéletes a sorozat, csak az elejéről kéne elfelejteni az ,,Inspired by the life of Walter O’Brien”, mert amit a mai részben is műveltek az időjárás lufival, meg minden meg az első évadban is hát kérdéses! főleg ha az ember meglátja, hogy is néz ki, Mr. Walter O’Brien, tehát ugyan már! ezt leszámítva szerintem tökéletes szórakozást nyújt arra a heti 40 percre

zsemlye - 2015. 09. 22. 21:18

amíg Tobyt nem amortizálják le benne, addig nézzük és minden egyéb meg van bocsájtva

spypeter - 2015. 09. 22. 21:34

távol álljon tőlem hogy bárki ízlésével vitatkozzak, de azért a scorpion bármilyen oldalról nézve nagyon-nagyon messze van a tökéletestől. inkább mondanám guilty pleasure-nek, amolyan bűnös élvezet elcseszni 40 percet, de amit az ember sunyiban néz, nehogy bárki meglássa :D

Deny - 2015. 09. 22. 22:00

Hát márpedig én nem tagadom le, és nem szégyellem, hogy nézem. Mondom, szórakozásnak tökéletes. Jó a karakterdinamika, imádom a humorát, és a case-ek sem mindennapiak.

winnie - 2015. 09. 23. 07:22

“főleg ha az ember meglátja, hogy is néz ki, Mr. Walter O’Brien”

hehe, ez eszembe sem jutott, hogy megnézzem, de most megtettem.

Doriangray - 2015. 09. 25. 02:59

Annyira végtelenül buta ez a sorozat, hogy annak ellenére, hogy nagyon tetszik az alapkoncepció, nem bírom nézni. Effektíve nem bírom.

arwen*** - 2015. 09. 25. 10:20

Nekem bejött az első évad, a kisfiús-barlangos-megmentős rész kifejezetten izgalmas volt.
Én megszerettem a karaktereket, bár ez a szerelmi szál húzás nem kéne bele, se az egyik párosé,se a másiké…de mivel nem én írom a történetet, így várakozom, mit hoznak elő belőle.

bad boomer - 2015. 10. 06. 11:32

Az mekkora már, hogy Robert Patrick twitter-accountja @robertpatrickT2 !!!!!

DenisaW - 2016. 01. 25. 21:55

Szerintem egy nagyon jó sorozatot csináltak a készítők. Ritka az olyan sorozat, amelyben már az első részben működik a kémia a szereplők között, és hogy a színészek tökéletesen hozzák a karaktereket. A sorozat története jó alap, kíváncsi vagyok, hogy mit fognak majd kihozni belőle. Nem gondolom, hogy a főszereplőnek pont úgy kellene kinéznie, mint a valódi Walter O’Briennek. A sorozat “története” kitalált, bár minimális egyezések vannak a valódi Walter életével, ha elfogadjuk azt az állítását a valódi Walternek, hogy tényleg meghekkelte a NASA-t, és 197-es az IQ-ja. A cég viszont létező. Nekem bejött ez a sorozat, a színészek nagyon jól hozzák azt, amit kell. Elyes pedig tökéletes ebben a szerepben. Szerelmi szál szinte minden sorozatban van, és a való életben is így van ez, szóval ezt nem vetem a szemükre. Azzal sincs gondom, hogy húzzák egy kicsit, mert hát Walter kicsit antiszoc a témában, ahogyan a legtöbb magas IQ-val rendelkező személy is a való életben. Amit sajnálok, az csak annyi, hogy nem lehet egy kicsit tudományosabb a sorozat ( elméletek levezetése, stb), mert akkor tuti hamar kaszálnák a sorozatot. Én remélem, hogy még sok-sok évad jön belőle, és hogy a szint nem romlik majd le.

jinjang - 2016. 02. 05. 13:17

Én most daráltam le az első évadot szinkronosan, és ha lenne felirat a 2.-hoz, már kezdeném is. (Belenéztem az eredetibe és szerintem a szinkron sokat javít rajta, de anélkül is tetszett volna.)
Szerintem tök jó arra, hogy este, ha agyilag lefáradva leülök filmet nézni, akkor kikapcsoljon.

winnie - 2016. 02. 05. 13:36

na de ilyen sorozat, amire ez igaz, nagyon sok van.

jinjang - 2016. 02. 05. 13:59

Számomra nem. Elég nehéz belőni azt a szintet, ami még nem untat, de nincs benne túl sok feszültség sem, amihez időnként nincs kedvem. A Scorpionban pont azt szeretem, hogy izgulni nem nagyon kell, de az esetmegoldások érdekesek. Ugyanakkor nem túl komoly vagy komor, szóval tökéletes. És bocs, de nekem bejön a szerelmi szál is, mindkettő. Vessetek meg, de szerintem cukik, ahogy kerülgetik egymást. :-)

dr. Varga Ibolya - 2016. 03. 20. 20:31

A skorpio sorozatról amit imádok. A cyber bűnözés igenis létezik, elég ha csak a migrációra gondolsz. Ezért haragszom azokra akik ezt írták: eszképizmus és agyatlan szórakozás. Elég sokszor hihetetlen a történet de pont az az izgalmas, hogy megfejtsd, elkülönitsd és kitaláld mi az igazság benne. Például nekem eszembe nem jutott volna elektromágmeses impulzus generátort építeni mikrohullámu sütőkből. A zsenik érzelmi száláról: van egy kis ellentmondás. Az első évad második és 12. epizódja eléggé érzelemdús nem illik Walterhez. Bár az is lehet, hogy ez egy Freudi kivetülés a gyermekkori trauma miatt. Ami viszont illik hozzá az a Paige iránti tutyi mutyi szerelme.
Megjegyzem a násodik évad már nem annyira tetszik mint az első. De hát ez ismert sorozat baj.

Ildikó - 2016. 04. 23. 18:23

Megalakítottam a magyar rajongói klubot, aki szeretne, csatlakozhat: https://www.facebook.com/groups/1274915315856034/
ScorpionCBS Fanclub Hungary
Szeretettel várunk mindenkit!

alma321 - 2016. 10. 28. 20:27

A világ legbutább sorozata. Szinte hihetetlen, hogy sikerült megalkozniuk ezt a kontrasztot: a 190IQ-s zsenikről szóló sorozat garantáltan élvezthetlen 90IQ feletti nézőnek. Sirhatnékom támad amikor nézem.

Scorpionfanhungary - 2016. 11. 08. 18:24

A Scorpion sorozat legfőbb erénye a karakterek sokszínűsége és a főszereplő személyiségfejlődésének ábrázolása. Valamennyi epizód ez utóbbi köré van felépítve és ehhez próbálnak olyan akciódús körítést adni, amely egyúttal szórakoztat. Éppen ezért annak jelent szórakozást a sorozat, akit foglalkoztatnak az egyes tudományos-technikai megoldások ötletei, de tisztában van azzal, hogy ez egy mese, melynek rövid idő alatt el kell jutnia a végkifejlethez. Ha a tényleges időszükséglet szerint lennének bemutatva az egyes megoldások (kezdve a hackeléstől egészen egy atomerőmű megállításáig), akkor azt a cselekmény ritmusa szenvedné meg. Ettől el kell vonatkoztatni, mert nem Öveges (amerikai kockáknak Proton) professzor dokumentumfilmjéről beszélünk, hanem egy történetről, melynek van köze a tudományhoz is. Nyilvánvalóan néha túllőnek a célon a hatás kedvéért, de aki helyén kezeli a sorozatot, az kellő intelligenciával megtalálja az értéket benne és talán elgondolkodik a látott tudományos megoldásokon is. Jómagam többször utánaolvastam, mi is lehet a képernyőn látottak alapja és még tanultam is belőle. Ennek a sorozatnak a valódi értékét azonba leginkább az érzelmi szálak erőteljes jelenléte és a karakterek kidolgozottsága adja, amely páratlan a hasonló sorozatokhoz képest, nem véletlenül van több, mint 10 millió stabil nézője az USA-ban (és nem a Kevin Can Wait-ért rajongók) A főszereplő nagyon tehetséges színész, a drámai jelenetekben különösen erőteljes az alakítása, de a többi szereplő is kiválóan teljesít, ahogy a vendégművészek is. A tervezett évadok száma mindig befolyásolja a cselekmény ritmusát, ez itt sem történik másként, ez némiképp lassítja némely szál kibontakozását, de ettől függetlenül ebben a kategóriában ez egy színvonalas sorozat, de nem szabad tőle a Mindentudás Egyetemét vagy a Háború és békét várni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz