login |

Pilot-mustra: Limitless – 1×01

2015. 09. 25. 18:07 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

You ready to become somebody who matters?

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Fura, abba nem gondoltam még bele, hogy van, aki nem látta a Limitless filmes előzményét, így most elkezdett érdekelni ezen réteg véleménye is, mert egyébként a világon semmi szükség nincs a Csúcshatás ismeretére, sőt, a film nélkül még élvezetesebb felfedezni ezt a világot. Még akkor is, ha Bradley Cooper karaktere összeköti a kettőt.

LIMITLESS – 1×01 – 7/10

Limitless - 1x01-04

Rögtön azzal kezdeném, hogy a Limitless-nek az a szerencséje, hogy a működnek a “bedrogozott” részek, mármint azok, amikor a főhős 100%-on pörgeti az agyát és képes elérni minden egyes emlékét az anyaméhben töltött idejétől kezdve. Legalábbis ezeket én nagyon élveztem, legutóbb talán az Allegiance pilotkritikájánál írtam, hogy mindig lenyűgöznek azok a jelenetek, amikor valaki iszonyat profi módon és tudatosan végez egy bonyolult feladatot.

És ezt azért is emelem ki, mert a turbós részek technikai megvalósítása nélkül a pilot abszolút középszer lenne, talán még azt sem érte volna el. Tény, hogy csupán 7 percet kell várni arra, hogy a lúzer, és az életben nem sok mindent elérő főhős régi barátjától megkapja a tablettát, aminek bevételével egy új világ tárul fel előtte, de már az a rövid alapozás sem volt túl érdekes pedig még narrációt is kapunk.

Limitless - 1x01-07

Amikor viszont a világ kitárul, onnantól kezdve nincs megállás, maximum pár, az FBI-os környezetben játszódó jelenet erejéig, amelyekben az ügynökök a rejtélyes tabletták, s azokkal kapcsolatos gyilkosságok ügyében nyomoznak. (Úúú, összeesküvés, whatever, ne már…)

Természetesen idővel az FBI és tablettás barátunk összefut, s együttműködésben egyeznek meg, mely során az egyik félnek azért hátsó szándékai is vannak. És ezzel le is raktuk egy évadokon át görgethető sorozat alapjait. Azonban mivel most csak alapozás folyt, mondhatni a mozifilm videós folytatását láthattuk, arról, hogy maga a sorozat milyen lesz, a további epizódok fognak regélni.

Limitless - 1x01-12

Amiben látok potenciált, az a főhős és az ügynök kapcsolata, mely elsőre se nem haverinak, se nem látszólag ellenséges, beszólogatósnak tűnik, hanem valamiféle törékeny képződménynek. Persze, ha a folytatás nem olyan lesz, mint pilotvégi közös jelenetük, akkor nem szóltam, de ez tetszett az 1×01-ben.

És nyilván az átívelés is érdekes lehet, egyrészt Bradley Cooper karakterének céljai, illetve az, hogy miért pont a főhős a főhős, másrészt a tablettával kapcsolatos személyes szálak esetében is van esély arra, hogy ne tipikus megoldásokra futtassák ki a sztorit. (Arra pedig hatványozottan kíváncsi vagyok, hogy a főhős családja csak random minidrámákra kell, vagy őket is bevonják a dolgokba.) Az FBI-os átívelés viszont nem, nem, nem izgat.

Limitless - 1x01-08

Összességében ambivalensek az érzéseim. A tabletta nélküli részek semmilyensége, illetve a nyomozók önmagában egy pillanatig sem tartanának meg, de a “színes világ” eseményei megvettek, sucker-je vagyok a profizmusnak, illetve a többféle megoldási lehetőség felvázolásának – az efféle trükközéssel még a gagyibb esetek is érdekessé tehetők.

Kérdés, hogy csak utóbbi meddig tud plusz hozni, és mikor válik repetitívvé.

21 hozzászólás Ne habozz!

Dr. Agy - 2015. 09. 25. 18:25

Egész nézhető volt, de a végére elszomorodtam, meg is mondom, miért:
Tök jó, hogy a hétköznapi, kedves lúzer beveszi a bogyót, és kitárul előtte a világ. Ezen a ponton a néző egyből azonosulni tud az egésszel. Szóval ebből valami marha jót és eredetit is ki lehetne hozni.

Számomra a fekete leves ott jött, mikor kiderült, hogy kooperálni fog az FBI-al. Könyörgöm, nincs egy eredeti ötlete valakinek? Egy sorozatban mást nem is lehet csinálni már a nyomozáson kívül?
Összeszámolni se tudom, csak az utóbbi években hány olyan sorozatot láttunk, ami erre a kaptafára épül: adott a különleges képesség/tudás birtokában lévő ember, aki csetlő-botló civil létére elkezd besegíteni egy bűnüldöző szerv munkájába, és odarakják egy profi nyomozó mellé. És innentől az, hogy a páros egyik tagja a sorozat jócsaja, illetve hogy van a Nagy Felgöngyölítendő Bűnügy/Összeesküvés inkább rátesznek a sablonosságra egy lapáttal, semmint enyhítik azt.

Norbi_023 - 2015. 09. 25. 19:01

Én azok között vagyok, akinek fogalma sem volt a sorozat előtt, hogy van ilyen film. Érdekes, hogy a sorozatot beprobalnam,ha lesz időm meg is nézem, de a film nem igazán érdekel.Akkor ezek szerint nem kell a film ismerete. Ennek örülök :)

ztoldy - 2015. 09. 25. 19:36

Nekem a film nagyon tetszett, úgyhogy most ez is kap egy esélyt. Kíváncsi vagyok mit hoznak ki az elképzelésből.

lappa - 2015. 09. 25. 19:52

nem láttam a filmet, és valóban jó volt így felfedezni a dolgokat. nem is igazán tudnék belekötni, valahogy minden a helyén volt. pár részt még biztos megnézek, remélem, hogy lesz rendes átívelés és a heti ügyek is érdekesek lesznek.

lappa - 2015. 09. 25. 19:55

azért egy nagy negatívum: az apukás sztoriszál mindkét főszereplőnél borzasztó kínos volt.

Eni - 2015. 09. 25. 20:24

Én nem láttam a filmet (nem is tervezem) de a sorozatot is lehet, hogy hagyom. Megnéztem az első részt és hasonló érzéseim voltak mint a kritika írójának. Ha nem volnának a tablettás részek igen haloványnak tűnne… kap még két részt és meglátjuk.

Bár ha nagyon nem bírom elviselni Jennifer Carpenter fejét(hangját), akkor semmi sem menti meg a kaszától. Már a Dexter-ben is irtóztam tőle és ez azóta semmit nem változott.

winnie - 2015. 09. 25. 20:32

lappa: lehet, de mindkettonel pozitivum volt, hogy sebezhetove tettek a karaktereket, nem kemenyek, mint a vidia, hanem van gyenge pontjuk.

winnie - 2015. 09. 25. 20:36

dr. agy: rengeteg a pelda, hogy ilyen felallasbol is lehet remek dolgokat kihozni, ld. a person of interest vagy a the flash kozonsegkedvenc itthon. de az emebrek a nyomozos sorozatokat szeretik, es olyat fognak berendelni, amiben ott az esely a sikerre.

sok-sok masfele sorozat is indul, de sokkal tobb olyan marad meg, amiben vannak effele elemek. otlet meg rengeteg van. az, hogy mi jut el a kepernyore, rengeteg szures utan derul csak ki.

clegane - 2015. 09. 25. 21:00

nekem nagyon tetszett a film, pont amiatt amúgy hogy abban is jól voltak megoldva ezek a részek amikor nagyon okos lett a főhős és akkor olyankor tényleg olyanokat is húzott amik ötletesek voltak anélkül hogy nagyon hihetetlenek lennének.

a sori még nemtom érdekel-e, majd lehet évad végi kritika után döntöm el.

Faszent - 2015. 09. 25. 21:52

Hmmm, ez fincsi volt! Masodik uj pilot, ami megvett kilora :)
Lucifer utan van egy masik varos sorozat is VEGRE!

dinnyemano - 2015. 09. 25. 21:56

igen, a tablettás részek tök jók,
a fbi-os csajos “így kezdődik” sztori meg nagyon gagyi…

+ eyecandy pont, kár h ki(ny)írták: az Eli nevű srác szeme gyönyörű. :)

Toma - 2015. 09. 26. 12:32

Valami iszonyat borzató volt főleg a vágás nem volt ritmus semmi koncepció. A párbeszédekről se beszéljünk. 2/10

Rational Gaze - 2015. 09. 27. 12:39

Um… hello Lucy?

Najó, amúgy őszintén csak a Lucy miatt adtam/adok neki esélyt, mert ahogy ki lett mondva, a tabletta nélküli részek nagyon semmilyenek, konkrétan egyetlen szereplő vagy azok élete sem fog meg, de kíváncsi vagyok mit hoznak ki a tablettás részekből, hátha később jobban behúz a sztori. Nálam egyelőre a “kaja mellé jó lesz” besorolást kapja.

Brynden Rivers - 2015. 09. 29. 14:51

winnie: Person of interest-ben Finch vagy Reese a zsaru? :)

A POI-nak már az alapfelállása nem hagyományos, amit pár rész alatt még távolabb visz a kliséktől.

Plusz nincs romantika, vagy jócsaj.

winnie - 2015. 09. 29. 15:11

nem írtam zsarukról semmit a kommentben, ha arra célzol. a poi klasszikus nyomozós sorozat, sőt, olyan szempontból még klasszikusabb, hogy “heti valami” van benne, heti szám. szóval mondhatni duplán nyomozós, hiszen egyrészt ott vannak reese-ék, másrészt pedig a “külsős segít a rendőrségnek”-szál is ráhúzható.

romantika vagy jócsaj sok krimiben nincs, de a 4. évadnál nem szerencsés ezt felhozni, hiszen a régi, flashbackes romantikus szálak mellé most behoztak még kettőt (persze nem hangsúlyosak), plusz a klasszikus 2+2-es felállás is megváltozott két jócsaj behozásával:)

mogsta - 2015. 09. 30. 16:24

A hétvégén megnéztem a filmet mielőtt belekezdtem volna a sorozatba és tetszett. És annak ellenére élveztem az első részt is, hogy a nagy része értelemszerűen ismétlés volt.
A második rész alapján maradok az évadra, a főszereplő eleinte irritált de következetesen hozza a tenyérbemászó okostojást úgyhogy már egész megkedveltem. Debra is kevésbé labilis érzelmileg úgyhogy nem kerget az őrületbe, egyedül a főnökasszony zombikinézete lóg ki egy kicsit de azt az 1-2 jelenetet epizódonként ki lehet bírni.
De hogy mire kell Brian a szenátornak? És miért pont ő kell neki, hiszen bárkit szuperzsenivé tud változtatni…

winnie - 2015. 10. 01. 14:59

1×02: ehh, nagyon hullámzó, de azért 5/10 megvolt, mert a fellángolások jó, és a központi kapcsolata is jó a főhősnek carpenterrel, de továbbra is a turbó üzemmód, ami működik. és így, hogy az elején lekorlátozták (ami egyébként meglepő volt, pacsi neki), kifejezetten unalmassá tett pár részletet.

de legalább az ügyben kellőképp elszálltak, az nem volt tipikus:)

Bogyó - 2015. 10. 03. 18:56

nekem bejött a második, ha ilyesmi lesz, maradok.

galocza - 2015. 10. 05. 19:59

eddig ok, de csöppet megkavarták nekem.
a kezdés annyira kopp a filmről, h azt hittem, reboot. aztán megjelenik a film főszereplő (akit ott is eléggé utáltam), tök mást mond, mint a filmben, na, gondoltam cameonak jó, úgysem emlékszik senki a filmre csak én, aki bemelegítésképp a sorozathoz megnéztem pár napja.
megnézem imdb-n – visszatérő karakter.
akkor most? ha kvázi folytatás, nem lehetett volna folytatni a lore-t? bár lehet, hogy tönkretette volna a sztorit. na mind1, engem zavart.
(vagy kákán is keresem?)

winnie - 2015. 10. 05. 20:49

galocza: a visszatero karakter azt jelenti, hogy meg vissza fog terni:) 1-2 reszre mondjuk. nem tunik el, de nem lesz rendszeres szereplo.

winnie - 2015. 10. 07. 22:38

az 1×03 csont nélkül bejött, marha szórakoztató volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz