login |

Extant: vége a 2. évadnak – írta mark

2015. 09. 26. 22:03 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Ladies and gentlemen, there is life out there. And now it’s here.

Eltelt a nyár, s ezzel párhuzamosan a CBS egyik nyári sorozata, az Extant is letudta második szezonját. Az első évadhoz képest jelentős átalakulásokon esett át a széria. A szereplők egy jó részétől megszabadultak (például Goran Visnjictől, akinek távozása kifejezetten jót tett a sorozatnak), és helyükre nem kevés új arc érkezett.

A szereplő-vérfrissítésen kívül újdonságként hatott, hogy előtérbe kerültek a robotokkal kapcsolatos problémák, illetve a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatos kérdése, így már nem csak az idegenek szolgáltatták a megoldásra váró feladatokat.

extant07

Az évad egyik legnagyobb pozitívumaként Jeffrey Dean Morgant, illetve karakterét lehet említeni. JD, a nagydumás, belevaló, szkeptikus és szarkasztikus viselkedésű rendőr jól kiegészítette a szezon során Mollyt. (Halle Berry egyébként viszonylag korrektül hozta a szerepét idén is, de túl nagy színészi kvalitásokat most sem csillogtatott meg.)

Ebben az évadban űrhajós mivolta kvázi nem is játszott szerepet, inkább „az emberiség megmentője” cím büszke birtokosaként tetszelgett. Molly és JD kapcsolata klasszikus sorozatos románcként is értelmezhető, ami számtalan buktató hordoz magában, de szerencsére nem pörgették túl ezt a kvázi szerelmi szálat.

extant06

A másik új, és igazán ismert név az évadban David Morrissey volt. Eléggé súlytalan szereplőként jellemezhető, az évad eleji szenvedése Shaynával is abszolút felesleges volt, és az állandó „vajon rossz vagy jó?” dilemma sem igazán működött nála.

A Mollyn kívüli első évados szereplők, Julie, Charlie és Ethan maradtak azon a szinten, ahol az előző etapban voltak. Ők egyébként is sok játékidőt kaptak hármasban, és viszonylag jól is működött közöttük az összhang. (Bár Grace Gummer sokszor antipatikus játéka negatívumként említhető.)

extant09

Jó pár neves mellékszereplő tűnt még fel a szezonban, de a nagy váltás igazán a történet szálait illetően történt. Az első évadban az idegeninváziós fenyegetés állt a középpontban, arra húzták rá az emberiség kihalásának lehetőségét. Idén emellett a robotok/humándroidok körüli bonyodalmak is nagyobb teret kaptak.

Mindenképpen érdekes kérdések fogalmazódtak meg a robotok térnyerésére vonatkozóan, például hogy milyen veszélyt jelentenek az emberekre, nem jelentenek-e nagyobb veszélyt ők, mint az idegenek. Alapvetően az évad robot-főszereplőjén, Lucy-n keresztül került bemutatásra ez a szituáció. Sajnos eléggé felszínesen foglalkoztak csak a kérdéskörrel, pedig kifejezetten megérte volna jobban kifejteni.

extant03

A robotok mellett természetesen az idegenekre is kellő hangsúlyt fektettek, velük kapcsolatban alapvetően a gonoszok/nem gonoszok-felvetés került előtérbe. Képet kaphattunk arról, miért is akartak a Földre jönni, és mik a szándékaik. A tovább mögött áttérek a komolyabb spoilerekre.

Az idegenek között persze akadtak mérsékeltebb csoportok és olyanok, akik erélyesebben akartak érvényesülni és berendezkedni új bolygójukon. (Ismét a jó/rossz-dilemma.) Molly mindvégig mellettük állt, sőt évad közben még át is alakult félig-meddig csillogó szemű, agykontrolláló idegen lénnyé.

extant23

Mellé szegődött még pár szereplő, és a kis csapat próbálta megóvni az idegeneket, azt bizonygatva, hogy nem akarnak ők ártani az embereknek. És a legvégére minden a legnagyobb rendben alakult, Molly nyilvánosság előtt hirdette ki, hogy van élet a Földön kívül, sőt már itt is vannak az idegenek, de semmi pánik, békével jöttek.

Az évad nagy kérdése volt, hogy ki ölte meg Molly férjét, Johnt, aki kocsijával az évadpremierben a vonatsíneken ragadt, és a vonat nem kímélte. Idővel ez a kérdés kiszélesedett, a szereplők azt kezdték el kutatni, hogy ki irányítja az erőszakossá váló humándroidokat, ki akarja a legfelsőbb szinteken holtan látni az idegeneket.

extant24

Végső bűnbakként a Taylornak elnevezett szuperszámítógép lett megjelölve. Molly és csapata célja tehát évad végére az lett, hogy kiiktassák Taylort. Nem meglepő, hogy ez sikerül is. Egyébként nem volt rossz megoldás egy ember alkotta, kvázi láthatatlan ellenség kreálása.

Az eddigiek alapján látható, hogy abszolút korrekt történeti ívet kapott a 2. évad. Maga az alapötlete a szezonnak valóban érdekes és sok lehetőséget rejt magában, azonban a legnagyobb baj, hogy ezeket a lehetőségek nagyrészt kiaknázatlanok maradtak, vagy a végeredmény igencsak silányra sikeredett.

extant22

Sajnos menet közben rengeteg klisés megoldást kaptunk. Elég megemlíteni a finálénak azt a jelenetét, amikor azért izgulhattunk, JD vajon a gonosz Molly-t iktatja-e ki. Túl sok volt az idővel “megjavult” karakter. Shepherd tábornok, Lucy, a külügyminiszter mind-mind ellenségként, gonoszként voltak beállítva jó darabig, de aztán a végén „megtértek”, aminek az eredménye az lett, hogy utolérte őket a végzet.

Hasonló volt a helyzet Julie-nál is, de őt végül nem merték feláldozni. Logikai bukfencek, logikátlan karaktercselekvések is akadtak szép számmal.

extant25

A végére két pozitívumot emelnék még ki. Az egyik a gyerekszereplő, Ethan. Számtalan sorozatban kifejezetten idegesítőek a gyerekkarakterek, de az Extantben erről szó sincs, abszolút kedvelhető a robotfiú.

A másik pedig a jövőbeli technológia bemutatása. Nagyon jól csempészték bele az epizódokba a különleges mindennapi használati tárgyakat. Ott voltak a high-tech mobiltelefonok, vagy például Molly körömápoló masinája. A robottechnológia látványa is elismerésre méltó volt.

extant21

Azonban mindent összevetve az Extant továbbra is egy közepes sorozat maradt. Közepes megoldásokkal, közepes fordulatokkal. A nézettsége nem túl acélos, de az látható, hogy nagyjából egyforma számokat hozott hétről hétre. Ez is azt jelzi, hogy van egy átlagos színvonala az évadnak, amit tudtak tartani, de a középszerűség mocsarából nem tudott kievickélni.

extant26

Végezetül szót ejtenék a zárójelenetről, ami elég érdekesre sikeredett. Mindössze annyi történt, hogy látszólag Taylor megjelent emberi alakban. Ez számomra mindenképpen váratlan húzás volt. Sokkal jobban érdekel most a folytatás, mint 1 évvel ezelőtt. Meglátjuk, lesz-e lehetőségük kihozni ebből valami izgalmasat, a CBS még nem döntötte el, hogy akar-e 3. évadot.

22 hozzászólás Ne habozz!

des - 2015. 09. 26. 23:12

Tényleg jó kis évad volt ez.

winnie - 2015. 09. 26. 23:26

én megadtam az esélyt neki, de a 4-5. rész után továbbra sem volt túl érdekes, így az AI-szálig konkrétan már nem jutottam el, de lucy amúgyis zavart eléggé.

a_n_d_r_e_w - 2015. 09. 26. 23:58

Szornyu evad volt, nagyon nem tett jot neki a valtas. Az elso evadot szerettem, a nyari kedvencek kozott volt, de az iden a gagyi agonia jelzovel illetnem. Az egyetlen pozitivum meg mindig a scifi vilag bemutatasa, de minden masban szornyen esett, meg JD se tudta megmenteni, mert az a karakter is termeszetellenesen hulye lett szegeny. Ha marad a jelenlegi felallas, akkor kasza.

Thrasher - 2015. 09. 27. 00:31

eh, lehet, hogy én álltam hozzá rosszul, de az én szememben a pilot után már tavaly durva méylrepülésbe kezdett a dolog, az idei év gagyizmusára meg szavakat se találtam…
kár érte :/

Skate - 2015. 09. 27. 01:02

Annyi a bajom ezzel, Halle Berry elpazarolt erre a sorozatra eddig két évet. Jobban belegondolva inkább ez, mint egy újabb semmilyen True Detective 2. évad. :S

rapator - 2015. 09. 27. 09:46

Szerintem sem volt egy hatalmas évad, de azért nem volt rossz. Meg sem fordult a fejemben, hogy kaszáljam. Az android, MI “lázadásos” szál tetszett. Mondjuk kicsivel több összetűzést vártam a robotok és az idegenek között.
A végén jó húzás volt Taylort letölteni droid testbe. Ha lesz harmadik évad, kíváncsi vagyok meghúzzák-e azt, hogy Goran Visnjic lesz a test.

Hegedda - 2015. 09. 27. 15:14

Taylor letöltötte magátvegy üres androidba, mutatták letakarva ahogy beizzik a masina.
Érdekes irányba indultak el, de tényleg vannak hibái, ha nem is sok. Mondjuk az amcsiktól nem kell nagyon “okos” sorozatot várni, nem az ő világuk. Kikapcsolódni, elmerülni egy jövőképben teljesen jó.

winnie - 2015. 09. 27. 15:20

“Mondjuk az amcsiktól nem kell nagyon “okos” sorozatot várni, nem az ő világuk.”

ezzel csak annyit mondtál, hogy valamiért nem az okos amerikai sorozatokat választottál, lévén nincs ilyen irányú tapasztalatod:) ha utánanézel, hamar meglátod, hogy több tucat “okos” van és volt. főleg, amióta egy csomó szerzői cucc készül.

sőt, egyik ország sem készít annyi “okos” sorozatot, mint amerika – és ez nem csak azért alapelv, mert a legelismertebb sorozatok, illetve a legokosabbak általában csak amerikában sikeresek, máshol nem. csak ott értékeli őket a közönség.

Shogun - 2015. 09. 27. 15:24

Taylor kapott egy Shepherd “vázat”?!

Nézőke - 2015. 09. 27. 15:35

Taylor robottestbe töltötte magát,de nekem ez túl gyors volt.
Mármint…az előző évadban még csak kisérleteznek a humándroidokkal, egy évre rá meg egész hadsereg áll rendelkezésre, közben meg alig tudnak lehozni egy űrhajóst az űrből.

a problémák:
Hirtelen felbukkan egy intelligens gép,akiről eddig szó sem volt.
Hirtelen felbukkan egy régi tábornok barát,akiről eddig szó sem volt.
Hirtelen lett Johnnak egy munkatársa,Calderon,akiről eddig egy betűt sem ejtettek.
Hová lett a japán mágnás,aki előző évadban terelgette a szálakat?
A Julie-t alakító színésznő még mindig borzalmas..

sorolhatnám..

sleepwalker77 - 2015. 09. 27. 15:54

Rohadt jó kis évad volt. Az első is tetszett, de ez kicsit jobban pörgött, ami mindenképpen jót tett neki. Jöhetne egy 3. évad.

sledge - 2015. 09. 27. 16:19

Összehasonlítva a Falling Skies-szal és a Strain-nel nagyon jó, bár vannak benne logikátlanságok, de a történet érdekes és a jövő ábrázolása nagyon rendben van. Ethan lejátszott mindenkit a színről robotként. Egy nagy hibája van, az évadok elején picit unalmas, utána meg rá sem lehet ismerni.

exCat - 2015. 09. 27. 16:55

Rettentő gagyi vad volt. Majdnem teljesen egyetértek a kritikával, annyi kitétellel, hogy nekem JD karaktere sem jött be. Egyáltalán Eathan-en kívül senki, nem viselkedett logikusan. Ez azért egy idő után baromira idegesítő volt. Halle Berry pedig kegyetlenül rosszul játszik. Nem érdekel a folytatás, ezen is nagyon nehezen szenvedtem magam végig.

Zora - 2015. 10. 04. 16:18

” Nézőke – 2015. 09. 27. 15:35
Taylor robottestbe töltötte magát,de nekem ez túl gyors volt.
Mármint…az előző évadban még csak kisérleteznek a humándroidokkal, egy évre rá meg egész hadsereg áll rendelkezésre, közben meg alig tudnak lehozni egy űrhajóst az űrből. ”

Én úgy értelmeztem az előző évadot, hogy Ethan jó pár évig “növekedett”, mikor elkezdődött ez a sorozat. A növekedést úgy értem, hogy tapasztalást szerzett, meg teszteket végeztek rajta.
Tehát, elméletben mondjuk már 10 évvel ezelőtt minden készen volt egy droidhoz, aztán úgy 3-4 éve testet adtak neki, meg a programjait fejlesztették.
Emiatt tudták pár hónapon belül a robothadsereget felállítani.
Hiszen, Charlie nehezményezte is, hogy Lucy nem lett tesztelve, meg ilyesmi.

Én így gondolom.

Dunna - 2015. 10. 10. 10:36

Sajnos a sorozatnak is vége :(

sledge - 2015. 10. 11. 13:50

Komolyan nem értem az amerikaiakat. Strain simán 3. évad, Falling Skies 5 évad, ez meg 2 évad után kasza. Mondjuk az évad eleje baromi lassú és vontatott volt megint.

winnie - 2015. 10. 12. 07:40

ha az évad eleje baromi lassú volt, ráadásul megint, akkor nem meglepő, hogy nem nézték egyesek. sokan 1 gyenge kezdő rész után elfelejtik a sorozatot. ennyi bőven elég egy bukáshoz.

“Komolyan nem értem az amerikaiakat. ”

mi a gond? az extant a legnézettebb a 3 közül.

Extant – 4,51M, 18-49: 0.7
Falling Skies – 2,394M; 18-49: 0.6
The Strain – 1,231M; 18-49: 0.54

sledge - 2015. 10. 18. 22:07

Annyi, h mind az FS, mind a Strain nagyságrendekkel gázabb volt, mint az Extant, ami ráadásul relatíve okos, gondolkodtató. A nézettség is tökrözi ezt, aztán végül a legnézettebb megy a legrövidebb ideig.

blin - 2016. 03. 07. 23:09

Úgy jártam, hogy az első széria után nem kaszáltam, bent hagytam a nézős listám vége felé és mostanra már el is felejtettem hogy mi volt itt a sztori… míg nem elkezdtem nézni a 2. évadot és meglepődtem, hogy miért soroltam ennyire hátra :)
Kár, hogy kaszálták ezt is, szerintem elég pörgősen ment végig az egész 2. széria és én vártam volna a TAALR-t :D

evergreen976 - 2016. 10. 09. 19:22

Bocs a kései reagálásért, tegnap daráltam le…friss az élmény.
Ha bátrabban lépnek meg az alkotók néhány dolgot, ez úgy üthetett volna mint az ipari áram.
Nagyon jó az alapsztori és a technológia bemutatása.
J.D.M. jelenléte nagyon jót tett a sorozatnak.
Halle Berry-t meg nagyon szeressem.
Nem volt ez rossz, noha nem volt egy világmegváltó évad egyik sem.
10/5

Réta - 2016. 12. 11. 07:15

Kár, hogy kaszálták, szívesen néztem volna belőle több évadot. A humanic és az alien faj is érdekes volt, különösen az tetszett, hogy nagyon sok fiatal nem kaukázusi színész is lehetőséget kapott a szereplésre. Tulajdonképpen mindegyik eyecandy kategória, bízom benne, hogy később még viszontláthatjuk őket. Halle Berry nagy csalódás volt számomra, azt hittem, hogy már kicsit fejlődött színésznőként, de nem ez a helyzet.

Katana - 2017. 01. 26. 20:20

Mi lett Yasumotoval?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz