login |

Pilot-mustra: Scream Queens – 1×01 (+1×02)

2015. 09. 29. 14:30 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: 2015/16, antológia, kritika, pilot-mustra,

– You’re an awful person.
– Maybe, but I’m rich and I’m pretty, so it doesn’t really matter.

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Ryan Murphy rágógumi horrorkomédiája megérkezett, de még a marha jó pilotja is csalódást keltett, akkora elvárásokkal ültem neki. Persze a lényeg, hogy tényleg nagyon jó volt, s mivel most leginkább csak az 1×01-ről írnék, lábjegyzetként álljon itt, hogy a második részt nagyjából közepesre tudnám kihozni. Viszont csak annak érdemes eleve esélyt adnia a sorozatnak, aki tudja, hogy mire számítson, ha belekezd. De ezt már sokszor megírtuk.

SCREAM QUEENS – 1×01 – 7,5/10
SCREAM QUEENS – 1×02 – 5/10

 Scream Queens - 1x01-18

Na, valahogy így kellett volna megcsinálni az MTV-s Scream-et. Persze nem a komikus aspektusra gondolok, hanem a hangulatira. Nem mintha a Scream Queens félelmetes lenne, de a sejtelmes jelenetek sokkal jobban működnek, jobban vannak technikailag és hangzásvilágilag megvalósítva.

Ott középiskolás volt a köntös, itt egyetemi-lányszövetséges, melynek középpontjában a Kappa Kappa Tau áll, melynek elit és bitch csajai dékáni utasításra lúzerek (és normális lányok) befogadására kényszerülnek. Szóval adott egy Mean Girls-ös, eléggé extrém módon kikarikírozott alap, aminek az élén Emma Roberts nagyon elemében van. (Szerencsére nem vagy a diák karakterek viccesek/idióták, hanem a felnőttek zöme is.)

Scream Queens - 1x01-21

A Scream Queens elindult azon az ösvényen, hogy valóban megvalósítsa a “minden részben gyilkosság”-koncepciót, az első kettő epizódban összességében négyen vagy öten meghalnak, bár nem feltétlenül mutatják mindegyiket. Azonban megismerjük a Vörös Ördög-jelmezes gyilkost, s el lehet kezdeni kombinálni, hogy ki is lehet ő. Vagy – szokás szerint -: kik lehetnek.

Az agyalás persze az elején teljesen felesleges, mert egyelőre csak nagyon kevés infó áll rendelkezésünkre a karakterekről és a “mitológiáról” – utóbbi fontos, hiszen a slasher-klisékhez hűen biztosra lehet venni, hogy a múltbeli eseményeknek köszönhetően alakul véresen a jelen, és persze lesznek egyelőre még nem ismert karakter-összefonódások is. (Vagy csak hatalmas red herring-ről van szó.)

Scream Queens - 1x01-12

Vér ide vagy oda, persze azért csak módjával durvulnak a Scream Queens-ben. Igaz, hogy az egyik haláleset kifejezetten kegyetlen (egy másik meg undorító), de mindez nulla naturalizmussal van megvalósítva, inkább régimódiasan, viccesen, ránk kacsintva. Ja, és kellemes zenével, nem egy klasszikus prüntyögést hallhatunk. Mondom, az egésznek nagyon frankó hangulata van, az ellentétek vonzzák egymást.

(Csak zárójelben: a klasszikus tévés betegséget persze itt sem lehet a jelek szerint elkerülni. Vagyis vannak az állandó szereplők, és a mindenféle sima, valamint special guest star-ok – lehet tippelni, hogy melyek válnak inkább fogyóeszközzé. Persze egyszerű a megoldás: nem kell stáblistát olvasgatni.)

Scream Queens - 1x01-04

A gyilkosságok kapcsán természetesen az ismert konfliktusokat sorakoztatják fel előttünk: gyanúsítgatás, titkolózás, a hulla eltüntetése, nyomozás, s eközben folyik a lányok beavatása is ezerrel – s mindezeket egy frissen érkezett, (látszólag) teljesen normális lány szemszögéből nézhetjük végig.

S ugyancsak jellemző a sorozatra pár klasszikus, Ryan Murphy-s húzás, a popkult utalásoktól kezdve az élesre írt párbeszédeken át egészen a nevetséges külsőségekig, mely utóbbi is kiemelten a jelmezekben és egyes díszletelemekben mutatkozik meg. Néhol úgy tűnhet, mintha túlzásba esnének, de ez a megvalósítás jól áll a sorozatnak.

Scream Queens - 1x01-06

A Scream Queens koncepcióját tekintve elég meglepő, mert annak ellenére, hogy modern horrorról van szó, nem a Scream által kitaposott, öntudatos és horrorismerő karakterekkel operál, hanem visszanyúl a gyökerekhez (szó szerint, és a szó átvitt értelemében is), és abszolút klasszikus módon, csupa fogalmatlan figurával tölti meg a történetet, akik természetesen ennek megfelelően is viselkednek.

We have a side boob mixer, followed by a white party, where everyone is encouraged to wear and be white.

Ez a régimódinak is mondható megközelítés mindenképp érdekes ebben a modern környezetben, kissé anakronisztikus. Még akkor is, ha maga a “lánykolesz” (nevezzük így a diákközösséget) épülete tipikus, “régi” helyszín, de minden más, a kütyük, a közösségi alkalmazások és társaik abszolút maiak. De legalább kiderül, hogy működik-e még a régi formula. (Nos, ha működik is, akkor is csak úgy, hogy komédiaként tálalják.)

Scream Queens - 1x01-01

Persze nem marad kihasználatlanul a flashback ziccer sem, hiszen olykor vissza fogunk ugrani 1995-be, hogy lássuk, akkor mi történt, ami katalizálhatja a 2015-ös eseményeket, szóval a régimódiság így végképp helyet követel magának.

Összességében, mint az első bekezdésben írtam, a Scream Queens pilotja, hiába volt nagyon élvezetes (nem tudtam nem vigyorogni végig), mégis csalódást okozott, mert úgy éreztem, hogy egyrészt kihasználatlanul maradtak bizonyos lehetőségek, másrészt pedig a komédia nekem csak addig működött, amíg nem tolták túl túlzottan. Amikor már bárgyúra, full kreténre váltott (a tweet elküldése…), akkor már én is a fejemet kényszerültem vakarni.

Scream Queens - 1x01-23

És a második résznél is ez utóbbi miatt nem tudtam élvezni mondjuk Niecy Nash beugrását biztonsági őrként, mert nekem ő már sok volt, ráadásul a cool jelenetekből is kevesebbet kaptunk, így alig tudták egyenesbe kihozni a mérleget. Jöhet tehát a folytatás, de csak az vágjon bele, aki tudja, hogy mire számíthat, mert különben lehet, hogy keserves csalódás fogja érni.

17 hozzászólás Ne habozz!

Risi92 - 2015. 09. 29. 15:41

az első és második részt pár nap elteltével néztem, és a másodikat meglehetősen élveztem. lehet, hogy valóban a magas elvárások miatt nem tetszett annyira a premier, de utána már teljesen oké volt a második rész is, jobban lekötött. korábban azt írtam, hogy a 3. rész lesz majd a döntő, de most úgyérzem kitartok az évadra

Dave - 2015. 09. 29. 16:22

Nagyon nehezen gyűrtem le mindkét részt, de végülis maradok még. Kezd szatírikus lenni. Nem veszi magát halálosan komolyan.

winnie - 2015. 09. 29. 16:34

Mivel komédia, így nem hiszem, hogy felmerülne a komolyan vevés:) viszont nem éreztem, hogy változás lenne, már az elején is olyan volt hangulatilag, mint a végén.

MRagnar - 2015. 09. 29. 16:35

Aranyoska ez, nekem is a horrora akadva jutott eszembe, és a twitter rész is jó volt.:D
Nem szeretem a horror story-t, meg nagyon a többi horror szerű sorozat se fog meg sajnos, pedig nagy horror fannak tartom magamat. De ez a kis bugyutaság eddig szórakoztató.:D

elemerapioca - 2015. 09. 29. 18:43

jol irod, pont a kreten humor miatt nekem is nagyon nehez “elveznem” ezt a sorozatot csak az a baj hogy Emma Roberts nagy kedvencem ezert nezem. Amugy neha AHS Coven feeling van, de nagyon es nem pozitiv ertelemben

winnie - 2015. 09. 29. 20:50

mragnar: az a kulonbseg, hogy a horrorra akadva parodia, ez meg komedia. teljesen kulon mufaj a ketto, ez nem fog es nem is akar parodizalni.

snowyfairy - 2015. 09. 29. 20:54

Én biztosan maradok az egész évadra. Nagyon felcsigàzott a sorozat. Viszont nagyon érezni benne az AHS 3. évadàt. Főleg Emma Roberts alakítása miatt.

sehrezad - 2015. 09. 30. 00:09

Sajnos elég sok komédia komolyan veszi magát, és ettől lesz rossz, bárgyú – ebben pedig bizony vannak parodisztikus, ironikus elemek is, ha nem is olyan mennyiségben persze, hogy full paródiává váljon a dolog. Egyelőre bejön!

DVM - 2015. 09. 30. 01:46

Ezt az MTV-n kellene adni, nem az FX-en. Nekem roppant kínos volt, nem is értem, hogy ezzel mit akartak, valahol a vérciki és a vállalhatatlan mezsgyéjén mozog nálam. Nagyon várós volt, gyorsan le is sújtott a kasza.

DVM - 2015. 09. 30. 01:47

*Fox,bocsánat.

winnie - 2015. 09. 30. 05:11

dvm: a fox jobban tudja, hogy mi kell nekik, de a csatornával kapcsolatban nem csak a saját véleményeket érdemes megnézni, hanem másokét is, és láthatod, hogy összességében a nézők és a kritikusok (odakint) is inkább dicsérik a sorozatot, tehát az országos csatorna jó otthonnak számíthat.

legalábbis papíron és a vélemények alapján, mert a nézettsége közel sem volt kiemelkedő.

Reeka - 2015. 09. 30. 08:30

Én még csak az első részt láttam, de tetszett nagyon :) Majdnem végig vigyorogtam, egyben idegesítő és vicces is, engem baromira szórakoztatott :)Nem kell komolyan venni. Azért azt a twitteres részt kihagytam volna, de ettől függetlenül fogom folytatni majd.

DVM - 2015. 09. 30. 08:37

Winnie: persze, hogy jobban tudja, én csak azt írtam, hangvételében ez teljesen MTV-s.

Jimbo - 2015. 09. 30. 11:21

Szégyen, nem szégyen 15 percig bírtam. Nyálas szar, bárgyú, humor semmi, kínosan éreztem magam azalatt a 15 perc alatt is…

Thomas - 2015. 10. 01. 21:37

Én nem voltam oda érte túlzottan. Voltak azért szórakoztató jelenetek, de összességében nekem túl idétlen az egész. A hangulat tényleg rendben van, amikor épp nem veszik idiótára a figurát, a zene remek, de amikor elkezdenek ilyen túljátszottan sikítozni, végem van:) Még egy részt azért adok neki, de nem hiszem, hogy nagyon megváltozna a véleményem:)

KT - 2015. 10. 01. 22:49

Hat szerintem teljesen rendben van.

Sok sorozat ugy bargyu, hogy probaljak komolyan venni magukat vagy a karakterek az idegesitoen hulye szinten mozognak.

Itt szerencsere erre raraktak egy lapattal, igy mindenki egyben onmaga kifigurazasa es ez igy mar bejon. Mondjuk a Horrorra akadva es tarsaival se volt sose gondom.

Bazsi - 2015. 10. 03. 22:06

Winnie mi van veled, 7,5?? ez a szenny?????? :D :D
Nemáááááááár :D mit lehetett ebben szeretni? Bűnrossz volt!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz