login |

Pilot-mustra: The Player – 1×01

2015. 10. 01. 15:12 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

– The next thing I’m about to say to you you’re not going to believe. Most people don’t. I won’t take it personally. A considerable time ago, a group of extremely wealthy individuals developed a system to predict crime.
– That’s it? That’s your story? You’re crazy. Predicting crime is…
– Impossible? Yes, Alex

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) A Blindspot-ban a főhős testén lévő tetoválások utalnak egy bűntényre, a Minority Report-ban a főhős lát a jövőben elkövetésre kerülő bűncselekményeket, míg a The Player-ben nem tököltek, ott egy titokzatos rendszert emlegetnek, mely a sok változót az egyetlen konstans, az emberi természet kiismerésével kompenzálja, s jósol meg bizonyos eseményeket. Ez van, ezt kell szeretni. Még akkor is, ha esetleg később jobban belemennek a témába.

THE PLAYER – 1×01 – 7/10

 The Player - 1x01-01

A szép az egészben, hogy ezen rendszer segítségével az idézetben is emlegetett unatkozó gazdagok elkezdtek nagyban fogadni, mert az sokkal izgalmasabb, ha emberi életek a tétek, s nem csak holmi zsetonok. Ők a Gambler-ök (játékosok). A másik oldalon pedig ott a House (ház) – a Dealer (osztó), a Pit Boss (passz, legyen asztalfőnök, míg nem mond valaki jobbat teremfőnök), és a Player, vagyis a játékos, aki ennek a sorozatnak a főhőse.

A pilot azzal kezdődik, hogy a Player holtan hever a Pit Boss lábai előtt – mármint a régi Player, így elkezdődik egy új keresése, mi pedig elkezdünk megismerni egy las vegas-i biztonsági szakembert, akinek az a feladata, hogy feltárja a rendszerek gyenge pontjait, s mint ilyen, előszeretettel támad be azok segítségével, hiszen akkor sokkal látványosabb az eredmény.

The Player - 1x01-04

Persze időbe telik, míg Philip Winchester-ből (aki mennyivel jobb szerepet kapott, mint szerencsétlen Strike Back-es pajtása, Sullivan Stapleton – nyilván utóbbi sorozata lesz a nagy siker, de akkor is) Játékos lesz, csak a pilot végén határozza el magát bizonyos eseményeknek köszönhetően, de addig is megismerhetjük a munkáját, az őt beszervezni akarókat, és az első (próba)küldetését is, amire fogadnak a gazdagok.

Kissé kisiskolás tehát a pilot szerkezete, de nagyszerűen fekteti le az alapokat, hiszen a további részek is olyanok lesznek, mint az első, így aki marad, az nagyjából tudni fogja, hogy mire számítson a folytatásban. (Mint ahogy aki kiszáll, felelőssége teljes tudatában teheti meg, mert szinte biztos lehet abban, hogy a sorozat ezt a stílust fogja továbbvinni.)

The Player - 1x01-02

A kérdés maximum csak az lehet, hogy a heti célszemélyek mellett mekkora szerepet fognak kapni a mellékszálak, a kisebb átívelések, a főhős tragédiája, illetve annak kapcsolata a Házzal, és persze a Gép Rendszer, aminek a végén játszó gazdagok arctalan masszáját nem lenne rossz ötlet fokozatosan kiiktatni.

Oké, még az is kérdés lehet, hogy ez az arctalan fenyegetés, az, hogy a főhős mindössze egy játékszer, meg fogja-e tölteni számunkra tartalommal a heti feladatot, jár-e majd érzelmi töltettel, fog-e érdekelni minket, hogy sikerrel jár-e.

The Player - 1x01-03

A The Player nagyon jópofa trash, fun akciózás, de semmi több. És amíg nem is akar az lenni, addig nem is lesz gond. És mivel az egyik készítő az a John Rogers, aki a hasonló filozófiával bíró Levereage-et és The Librarians-t is jegyzi, így azt hiszem, hogy ebben bizakodhatunk.

Ami még nagy pozitívum volt számomra, az a kevés szereplő. Arról nem is beszélve, hogy mind a rejtélyes Pit Boss-t alakító Wesley Snipes, mind a korlátlan forrásként infók hadát a Játékosra zúdító Dealer (Charity Wakefield – naná, hogy Cassandra a neve!) nagyon meggyőző és fun volt a szerepében – egyszerre komolyak és szórakoztatóak ezen komolyságuk miatt. (A kérdés, hogy a negyedik állandó figura, a haverrendőr akadályozó tényező lesz majd, vagy segítő.)

14 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimitiv - 2015. 10. 01. 15:54

“nagyon jópofa trash, fun akciózás, de semmi több.”

Stimmel, és ahogy írtad is, annak jó. Kérdés, hogy az akciókat mennyire fogják győzni pénzzel, bár Winchester nem sok kaszkadőrt igényel és a jelenetek inkább dinamikusak voltak, mint drágák.

Nem vagyok biztos benne, hogy hetiben maradok, mert pont a kiszámítható(nak tűnő) tartalom miatt nem érzem életbevágónak, hogy naprakész legyek vele, de hosszú hétvégén darára biztosan megmarad, legalább is az évad első fele. Aztán majd meglátjuk. Winchester itt Budapesten annyira szimpatikus, szerethető figura volt, hogy már csak a kedvéért is kitartanék egy darabig.

Meàcska - 2015. 10. 01. 16:08

Engem enyhén a Person of interestre emlékeztetett csak itt nem az a csavar hogy àrtatlan e vagy pedig elkövető hanem fogadàsokat kötnek meg még ki tudja mi lesz még a tovàbbiakban. A Célszemélyt szeretem ez is megkapja tőlem az esélyt.

winnie - 2015. 10. 01. 16:16

Meàcska: enyhén? szerintem nagyon. ezért is kezdtem ezzel, plusz utalok a peron of interestre többször is:)

ldavid - 2015. 10. 01. 16:28

második kép: hahaha

Meàcska - 2015. 10. 01. 17:05

Enyhén kicsit nagyon :D màr màr pofàtlanul hasonló a szitu ami a kezdést illeti.

MR_bones - 2015. 10. 01. 17:22
Bazsi - 2015. 10. 01. 19:36

Rosszabbra számítottam, egynek jó lessz.

zolkó - 2015. 10. 01. 21:07

A Pit boss a teremfőnök a kaszinókban. Ő felügyeli a komolyabb téttel folyó játékokat, és úgy általában az egész terem rendjét. Ha baj van, ő utasítja a biztonságiakat, ha kiszúrják hogy valaki csal, akkor neki jelzik, stb.

zolkó - 2015. 10. 01. 21:23

És hogy ontopic is legyek. Az előzetes mikor kijött, abszolút nem hozott lázba, viszont a pilot nagyon is bejött, sokkal inkább fog ez nézős maradni nekem, mint a Blindspot. Itt ezt eladta nekem az akció, és az, hogy nem hagytak időt a főhősnek a nyavalygásra. A POI hatás tök nyilvánvaló, mégis más egy kicsit az íze, és abszolút nem zavart a hasonlóság. A sztori sem rossz ennyi alapján, és ha okosan, jó dózisokkal adagolják majd az átívelést, és nem kavarodnak bele jobban a kelleténél, simán lesz benne szerintem két-három igazán izgalmas évad, ha nem kaszálják. A három főszereplő is abszolút jó választás, főleg Charity Wakefield, nekem ő ismeretlen volt idáig. A 7/10 tőlem is jár.

winnie - 2015. 10. 01. 23:27

köszi. igen, az megvolt, hogy mit csinál, csak a szó hiányzott.

Dave - 2015. 10. 03. 14:07

Ez nekem bejött. Bár idén a Pilotok mind jók aztán meg….koppanás

winnie - 2015. 10. 04. 05:46

annyira nem jött be, mint az első, de persze nagyon kellemes volt. és ha már itt ilyen akciókat húznak, akkor hogyan akarják ezt még fokozni?:)

zolkó - 2015. 10. 04. 20:35

Jó volt a 2. rész is. Akcióhegyek, kicsit most Cassandra “magánéletébe” (nyilván nem hátsó szándék nélküli a fickója) is beleláttunk picit, sőt Mr. Johnson is mondott Kane-nek ezt-azt a felesége kapcsán (mondjuk szerintem abban volt egy nagy adag mellébeszéd is). Jövő héten pedig irány Hollywood!

Derry - 2015. 10. 07. 16:57

Én meg azt hittem, hogy ez a Robert Altman mozifilm tv-sorozat verziója.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz